Dodaj do ulubionych

"Szczury ich zagryzą"

06.10.24, 18:33
Wypowiedzial sie publicznie "celebryta" i idol sporej czesci polskiego spoleczentwa - Daniel Obajtek. Bogacz i pupil prezesa.
Oto fragment jego wypowiedzi:

"Jak polscy królowie modlili się w katedrach, to oni skakali po drzewach. Jak chcą widzieć Europę czystą, to niech przyjadą do Polski, choćby nawet tu, i zobaczą Europę czystą, bo w tej Brukseli niedługo w śmieciach zginą i szczury ich zagryzą".

A ja wole ogladac te "szczury" na ulicy (one na szczescie nic nie mowia) chodzac po "smieciach" niz mieszkac pod jednym dachem (krajowym) z takimi "celebrytami". Nie jestem przyzwyczajony do tak wielkiej czystosci z jakiej on na codzien korzysta. Wszak wyjechalem z PRL-u, w ktorym zbyt czysto nie bylo - wiele miejskich "wychodkow", wybudowanych jeszcze w stalinowskich czasach bylo ciagle zamknietych. Schodzilo sie do nich po schodkach w dol aby zobaczyc stalowa krate oraz wielkie zardzewiale kłódki spinajace stalowym lancuchem (rowniez zardzewialym) dostep do upragnionego miejsca. I wielu korzystalo z miejsca przed drzwiami aby "zalatwic" i "numer jeden" a nierzadko i "numer dwa". Wtedy, zeby zobaczyc "Europe czysta" jezdzilo sie do Brukseli. A on pewnie juz wtedy myslal (jak Majakowski) "Dzis ja subiektem, a jutro scieram cesarstwa z mapy." Zbyt mocno zycie musialo go w tamtych czasach przydusic, a dzis to odreagowuje. Ja nie musze podobnie, bo ja tamtym czasom całkowicie wybaczyłem zgodnie z 10-cioma przykazaniami.

Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: "Szczury ich zagryzą" 06.10.24, 20:33
      Wojt z Pcimia ma wielki pysk jak na osobe ktojej prokuratura siedzi na karku.
      Pytanie jest kto ma wiekszy pysk,on czy prokuratura Tuska?
    • felusiak1 Re: "Szczury ich zagryzą" 06.10.24, 21:10
      Zdecydowanie coś musi byś w powietrzu albo w wodzie w Toronto.
      • de_oakville Re: "Szczury ich zagryzą" 06.10.24, 22:30
        felusiak1 napisał:

> Zdecydowanie coś musi byś w powietrzu albo w wodzie w Toronto.

Oczywiscie. Toronto jest dzis uwazane za najbardziej "wielokulturowe miasto swiata". Na drugim miejscu jest Nowy Jork, na trzecim Londyn. Cos musi w nim byc, skoro to miasto przyciaga Chinczykow, Hindusow, Koreanczykow i innych. To jest swoisty "mikrokosmos", jakby caly swiat w pigulce. I wielu ludzi wlasnie taki "mikrokosmos" uwielbia. Ja rowniez. To calkowite przeciwienstwo tepego nacjonalizmu, narodowego szowinizmu, glupoty, ktora srodek Europy przezywal w ubieglym wieku (lata 1933-45), a do niektorych, bardziej zacofanych mentalnie zakatkow ta fala dotarla dopiero teraz. Ja w Toronto nie mieszkam, mieszkam na "glebokiej prowincji". Ale czesto tam bywam. I moze wlasnie dlatego wszystko wydaje mi sie bardziej atrakcyjne niz dla mieszkanca, ktory musi sie "dusic" w "korku samochodowym", co jest jedna z przeciwnych "stron medalu", ktorej jestem rowniez swiadomy. A "sloneczna strone" Polski rowniez uwielbiam.
        • felusiak1 Re: "Szczury ich zagryzą" 07.10.24, 00:19
          No to woda i powietrze "na głebokiej prowincji" jest winna wypryskom.
          • de_oakville Re: "Szczury ich zagryzą" 07.10.24, 00:40
            felusiak1 napisał:

Wodzie na glebokiej prowincji zawdzieczam bardzo dobra pamiec. Tak wiec nie jest ona niczemu "winna" tylko nalezy sie jej wrecz nagroda. Pamietam jak w Polsce (PRL-u) autokar "orbisowski" wiozacy turystow za granice zatrzymywal sie w lesie i padala komenda "panie na prawo, panowie na lewo". Udajac sie na lewo myslalem sobie "jacy my jestesmy zacofani pod niektorymi wzgledami". Bylem tam raczej pesymista. Gdybym byl optymista wyobrazalbym sobie pewnie w tym lesie zachodnich Europejczykow "skaczacych po drzewach".
            "Daj se siana", chlopie, ze swoimi wpisami.
            • felusiak1 Re: "Szczury ich zagryzą" 07.10.24, 01:41
              Kazali ci iść na lewo i tak zostało. Czy można zaryzykować tezę, ze ta doskonala pamięć popycha cię do wypisywania dyrdymałów?

Mam se dać siana i prestać pisać i czy pisać więcej i czesciej po spozyciu tego siana?
              • j-k takie mam wrazenie... 19.12.24, 19:45
                felusiak1 napisał:
                > Czy można zaryzykować tezę, ze ta doskonala pamięć popycha cię do wypisywania dyrdymałów?

mozna :)
                wpisy oakvilla zawsze b. lubilem.

ale zdaje sie zapomnial, ze Losem Kanady jest w koncu przylaczenie sie do USA...

oczywsicie bez Quebecu :)

• engine8t Re: "Szczury ich zagryzą" 07.10.24, 01:02
          de_oakville napisał:

> felusiak1 napisał:
          >
          > > Zdecydowanie coś musi byś w powietrzu albo w wodzie w Toronto.
          >
          > Oczywiscie. Toronto jest dzis uwazane za najbardziej "wielokulturowe miasto swi
          > ata". Na drugim miejscu jest Nowy Jork, na trzecim Londyn. Cos musi w nim byc,
          > skoro to miasto przyciaga Chinczykow, Hindusow, Koreanczykow i innych. To jest
          > swoisty "mikrokosmos", jakby caly swiat w pigulce. I wielu ludzi wlasnie taki
          > "mikrokosmos" uwielbia. Ja rowniez.

To mikroklimat zwany inaczej. komuna .
    • 1.melord Re: "Szczury ich zagryzą" 07.10.24, 03:29
      de_oakville napisal:

> Wszak wyjechalem z PRL-u, w ktorym zbyt czysto nie bylo

Ciagle cofasz sie 50 lat do tylu(przynajmniej?) by dopasowac garbatego do sciany lub piesc do oka.
      Bruksela to nie to samo miasto ktore bylo 30 lat temu...powiedzmy.
      To multi kulti ktorym tak sie zachwycasz niszczy to miasto.(gangi)

W Brukseli bylem w tym roku...jak myslisz,gdzie tysiace bezdomnych i cpunow zalatwia swoje potrzeby?
      (kible to twoj ulubiony temat)
      • de_oakville Dwa rodzaje brudu 07.10.24, 10:05
        1.melord napisał(a):

> W Brukseli bylem w tym roku...jak myslisz,gdzie tysiace bezdomnych i cpunow zal
        > atwia swoje potrzeby?

Zdaje sobie z tego sprawe. Nie mieszkam przeciez na Ksiezycu. Ten problem dotyczy rowniez i Los Angeles, San Francisco, Vancouver, Toronto. Ale sa dwa rodzaje brudu. Brud fizyczny i brud psychiczny. Brud fizyczny mozna ewentualnie zmyc, biorac porzadna kapiel. Znacznie gorszy jest brud psychiczny. A za brud psychiczny uwazam faszyzm, nacjonalizm i ogolnie biorac wywyzszanie sie nad innymi. Kiedy ktos "owija" sie w dodatku w chrzescijanski "garnitur", ktory dumnie nosi na pokaz to jest to wyjatkowo obrzydliwe.
        • boomerang Re: Dwa rodzaje brudu 07.10.24, 10:31
          twoje wywyższanie niemców ponad polaków jest takim właśnie brudem psychicznym
          • de_oakville Re: Dwa rodzaje brudu 07.10.24, 12:30
            boomerang napisał:

> twoje wywyższanie niemców ponad polaków jest takim właśnie brudem psychicznym

Nie, to Stalin "podarowal mnie" Polakowi dawne ziemie niemieckie i moglem namacalnie porownac cywilizacyjne osiagniecia dwoch narodow - Wroclaw z Radomiem, a Szczecin z Kielcami (przesadzam, aby podkreslic roznice).
            To, ze zauwazylem roznice na korzysc Niemiec, to nie moja wina. W koncu inna czesc Polski byla pod zaborem rosyjskim, wiec porownywalem raczej Rosje z Niemcami, a nie Polske. Ale gdzie byla zatem wtedy Polska?
            Popadla pod zabory, a z czyjej winy to temat do dyskusji. Mentalnosc ludzka mniej sie zmienia i wiele zalet oraz wad przechodzi z pokolenia na pokolenie. Z pewnoscia jednak pycha i pogarda dla innych nie sluzy wlasnemu rozwojowi i drodze ku wielkosci. Z przeszlosci nalezy wyciagac wnioski i nie popelniac ich po raz drugi. Zyjac juz pare ladnych lat nabralem przekonania, ze nacjonalisci, z jakiego narodu by sie nie wywodzili, to w wiekszosci tepe glowy.
            • boomerang Re: Dwa rodzaje brudu 07.10.24, 21:18
              > moglem namacalnie porownac cywilizacyjne osiagniecia dwoch narodow - Wroclaw z Radomiem, a Szczecin z Kielcami (przesadzam, aby podkreslic roznice).
              To, ze zauwazylem roznice na korzysc Niemiec, to nie moja wina.

Twoją winą jest że żyjesz w przeszłości, zamiast porównywać dzisiejszą Polskę z dzisiejszymi Niemcami.
              • de_oakville Daleki jestem od zachłyśnięcia się Polską 08.10.24, 01:00
                boomerang napisał:

> Twoją winą jest że żyjesz w przeszłości, zamiast porównywać dzisiejszą Polskę z
                > dzisiejszymi Niemcami.

Myslisz sie ponownie. Zyje "obiema nogami" w terazniejszosci.
                Dzisiejsza Polske znam bardzo dobrze (w zeszlym roku bylem 3 razy ze wzgledow rodzinnych). Doceniam osiagniecia Polski i Polska mi sie bardzo podoba - i kraj i ludzie (z wyjatkiem tych paru "bufonow" z partii prawicowych i nacjonalistycznych, niestety 30% narodu ich popiera) . Jednak nawet dzisiejsza Polska to jeszcze nie sa Niemcy podobnie jak Wietnam to nie jest Japonia. Po calym swiecie jezdza niemieckie BMW, mercedesy, lataja Airbusy. Takich polskich produktow na swiecie nie zobaczysz, sa natomiast niezle i smaczne produkty spozywcze. To co Polska osiagnela to z pewnoscia powod do dumy. Jednak jeszcze nie powod do zachłyśnięcia sie soba i patrzenia na innych "z góry", a na Niemcy w szczegolnosci. Bo kraj ten jest nadal "motorem gospodarczym" Europy i bez tego "motoru" i przynaleznosci do Unii Europejskiej Polska nie bylaby tym czym jest - bylaby czyms "w polowie drogi" miedzy PRL-em a dzisiejsza Polska.
                • boomerang Re: Daleki jestem od zachłyśnięcia się Polską 08.10.24, 04:31
                  > Zyje "obiema nogami" w terazniejszosci.

To wyjedź wreszcie z tego PRLu.
                • j-k osiagniecia Polski sa bezdyskusyjne. 19.12.24, 20:27
                  po latach zaborow
                  dwoch wojnach swiatowych
                  i podleglosci Sovietom 1944-1989

zwyczajnie tego nie doceniasz.
              • petronelabaran Re: Dwa rodzaje brudu 08.10.24, 12:41
                boomerang napisał:

> > moglem namacalnie porownac cywilizacyjne osiagniecia dwoch narodow - W
                > roclaw z Radomiem, a Szczecin z Kielcami (przesadzam, aby podkreslic roznice).
                > To, ze zauwazylem roznice na korzysc Niemiec, to nie moja wina.

>
                > Twoją winą jest że żyjesz w przeszłości, zamiast porównywać dzisiejszą Polskę z
                > dzisiejszymi Niemcami.

Porownaj jakies tam niemieckie miasteczko Nördlingen z Pszczyna,ktora jest perełka wsrod miast Gornoslaskich.
        • petronella.kozlowska Re: Dwa rodzaje brudu 07.10.24, 10:50
          de_oakville napisał:

A za brud psychiczny uwazam faszyzm,

Faszyzm był ruchem społecznym powstałym we Włoszech po 1918 roku. Jego celem był zniszczenie starych struktur socjalnych, w niektórych regionach jeszcze mocno feudalnych. Ruch faszystowski jest w okresie powojennym ruchem pozytywnym, negatywnym z pewnością po 1933 roku.

Faszym istniał tylko we Włoszech, określanie innych ideologii jako faszyzm jest nadużyciem wynikającym z niewiedzy inspirowanej przez stalinowską propagandę.
          • j-k poprawka 19.12.24, 21:05
            petronella.kozlowska napisała:

> Faszyzm był ruchem społecznym powstałym we Włoszech po 1918 roku. Jego celem by
            > ł zniszczenie starych struktur socjalnych, w niektórych regionach jeszcze mocno
            > feudalnych. Ruch faszystowski jest w okresie powojennym ruchem pozytywnym, neg
            > atywnym z pewnością po 1933 roku.

ocena faszyzmu nie moze byc jednoznaczna.

- byl (na tamte czasy) ruchem postepowym, ale byl takze systemem
            > autorytarnym, gnebiacym wolnosc mysli.

> Faszym istniał tylko we Włoszech, określanie innych ideologii jako faszyzm jest
            > nadużyciem wynikającym z niewiedzy inspirowanej przez stalinowską propagandę.

- nie, istnial takze w Hiszpanii i Portugalii

natomiast stalinowska propaganda
            okreslala niemiecki nazizm (narodowy socjalizm) jako faszyzm - co bylo propagandowym naduzyciem.

chciano ukryc slowo "socjalizm"

• j-k nie masz pojecia o faszyzmie 07.10.24, 16:58
          de_oakville napisał:
          Znacznie gorszy jest brud psychiczny.
          A za brud psychiczny uwazam faszyzm, nacjonalizm i ogolnie biorac wywyzszanie sie nad innymi.

Nie masz pojecia o faszyzmie i wrzucasz go do jednego worka z nacjonalizmem - nazizmem.

tymczasem faszyzm zaklada tylko prymat Panstwa nad spoleczenstwem, ale faszyzm nie wywyzsza sie ponad kogokolwiek, cokolwiek.

i to Panstwo ma sluzyc ludziom, spoleczenstwu - tyle ze na swoich warunkach.

faszyzm - to nie nazizm !
          • felusiak1 Re: nie masz pojecia o faszyzmie 08.10.24, 00:13
            On nie ma najmniejszego pojecia co to faszyzm. Ma faszyzujacy rzad w swojej Kanadzie ale nie widzi. Ślepy i głuchy. To co robi Tusk to czysty faszyzm. Ale antypisowcy są zachwyceni i dziwią się, ze swego czasu podobał się we Wloszech i w Niemczech. W Niemczech nadal sie podoba.
          • de_oakville Re: nie masz pojecia o faszyzmie 08.10.24, 01:07
            Nie rozkladam faszyzmu na czynniki pierwsze i nie doszukuje sie filozoficznych definicji tego, co to jest.
            W powszechnym odczuciu faszyzm (z polskiego okupacyjnego punktu widzenia) to dzielenie narodow na lepsze i gorsze, na ludzi i "podludzi". I traktowanie tych drugich "jak smieci". Dlatego, szczegolnie u Polaka, takie dzielenie powinno budzic bardziej obrzydzenie niz chec do nasladowania i pokazywania (zreszta "na wyrost" i to bardzo), ze teraz ja jestem "nad", a wy jestescie "pod".
            • felusiak1 Re: nie masz pojecia o faszyzmie 08.10.24, 01:46
              de_oakville napisał: Nie rozkladam faszyzmu na czynniki pierwsze i nie doszukuje sie filozoficznych definicji tego, co to jest.

Przyznaj sie, ze nie wiesz co to faszyzm. Nie potrafisz zdefiniować. Wydaje ci się i piszesz dyrdymały.
              Problem w tym, ze ty posiadasz intelektualną zdolność do powziecia wiedzy ale bronisz się przed nią jak diabeł przed swieconą wodą.

• petronella.kozlowska de_oakville napisał: 08.10.24, 06:34
              Jeszcze raz polecam ci mój komentarz z 07.10.24, 10:50.

Niestety ale nie zająłeś stanowiska do mojego komentarza i następnie piszesz dalej o faszyzmie z polskiego okupacyjnego punktu widzenia. Piszesz tak jak ci jest wygodnie i pomijasz krytyczne komentarze.

Okupacja Polski od IX 1939 to niemiecki narodowy socjalizm i komunizm sowiecki, od 1941 roku niemiecki narodowy socjalizm i po 1945 roku ponownie komunizm.

Faszyzm nie ma z tym nic wspólnego.

Termin faszyzm jako określenie na pewne ruchy lewicowe w Europie jest niczym innym jak zwykłą propagandą pochodząca z ZSRR i potem z NRD, by odwrócić uwagę od terminu „socjalizm”. Modyfikacja terminu narodowy socjalizm na faszyzm jest świetnym przykładem udanej propagandy stalinowskiej.
            • j-k I nadal nie masz pojecia o faszyzmie 16.12.24, 16:50
              de_oakville napisał:

> Nie rozkladam faszyzmu na czynniki pierwsze i nie doszukuje sie filozoficznych
              > definicji tego, co to jest.
              > W powszechnym odczuciu faszyzm (z polskiego okupacyjnego punktu widzenia) to dz
              > ielenie narodow na lepsze i gorsze, -

i nadal potwierdzasz to co napisalem,

- bo to co zapodajesz to nie faszyzm tylko nazizm (narodowy socjalizm)

- wroc do mojego poprzedniego wpisu.

przecietny Polak moze tych dwoch kategorii nie odrozniac, ale Ty pisujesz na tym forum o polityce

- od wielu lat - wiec powinienes.

Dr. J.K.

• de_oakville I nadal nie mam pojęcia i już go mieć nie będę 17.12.24, 01:29
                Ponieważ reprezentuję właśnie "powszechne odczucie" i nie jestem filozofem od ruchów społecznych.
                Miałem w szkole średniej bardzo starego nauczyciela od ścisłych przedmiotów, którego wszyscy uczniowie się bali. Kiedy chciał odpytać jakiegoś ucznia przy tablicy, a dowiadywał się od innych w klasie, że jest nieobecny z powodu choroby to pytał:
                "A co mu jest? Dżuma? Cholera?"
                Nie każdy jest lekarzem, albo ma "lekarskie zacięcie", żeby umieć zdjagnozować i odróznić czy to pierwsza z tych chorób, czy druga. Ale każdy wie, że i jedna i druga to śmiertelne zarazy. I to mu wystarczy, żeby uciekać z miejsca epidemii.
                • j-k bzdury. oakville 19.12.24, 18:32
                  Oakville napisał:
                  > Ponieważ reprezentuję właśnie "powszechne odczucie" i nie jestem filozofem od r
                  > uchów społecznych.

nieprawda.
                  jestes b. inteligentnym obserwatorem polityki...

i uprawiasz polityke, - udajac bezstronnego.
                  ale takim nie jestes.

Tfu(j), jak zawsze, Dr.J.K.

PS. jestem za przylaczeniem Kanady do USA

10 kanadyjskich provincji to -10 nowych Stanow USA.

- Quebec moze oglosic niepodleglosc :)
        • j-k jeszcze raz, czlowieku. 19.12.24, 19:49
          de_oakville napisał:
          Znacznie gorszy jest brud psychiczny. A za brud psychiczny uwazam faszyzm, nacjonalizm

jeszcze raz, czlowieku.

faszyzm nie zaklada przewagi jednego narodu na drugim.

faszyzm wloski i hiszpanski doskonale sie rozumialy.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
    • petronelabaran Re: "Szczury ich zagryzą" 07.10.24, 17:51
      "Jak polscy królowie modlili się w katedrach, to oni skakali po drzewach.
      Chyba ma na mysli Indian.
      • de_oakville Re: "Szczury ich zagryzą" 08.10.24, 01:09
        petronelabaran napisał:

> "Jak polscy królowie modlili się w katedrach, to oni skakali po drzewach.

Wypowiedz "godna" Chrzescijanina u tego, kto to powiedzial.
        • felusiak1 Re: "Szczury ich zagryzą" 08.10.24, 01:54
          E tam. Sam czytałeś wierszyki Tuwima. Nie pamietasz?
    • borrrka Zaraz, zaraz... 08.10.24, 09:04
      Krytykujesz nie osiągnięcia cywilizacyjne, lecz "stan umysłu" jakiejś części Polaków.
      A toć on i tak lepszy, niż u Niemców, Brytyjczyków, Ameykanów - tak na poczatek.

Polacy o własnych siłach wyszli z populizmu, co czarno dziś widzę u Niemców.
      Polacy nie wystąpili z Unii, co całkowicie kompromituje w moich oczach Anglię i, last but not least, Polacy nie organizują puczów w Waszynngtonie - a to doprawdy żenujące wobec (bardzo pozytywnej) roli, jaką dziś chcąc, nie chcąc odgrywa USA.
      To już blisko do mianowania konia senatorem.

To typowe myślenie ery Gomułki - ciency jesteśmy, bo nie mamy mercedesów, czy innych trabantów.
      • borrrka Może niepotrzebnie dołączyłem Waszyngton 08.10.24, 09:48
        Łamiąc mą zasadę nie wypowiadania się na tematy, których nie znam.
        Bo to za morzem, ale bratni Rajch znam, jak własną kieszeń w dżinsach Levis i ręce można załamać, co tam się wyprawia.
    • de_oakville Widzę, że mamy jednak powody do euforii 08.10.24, 11:29
      Podobnie jak w czasach "Sanacji" zaraz po tym jak "pobiliśmy bolszewika".
      Nasze eleganckie mundury, nasze lśniące oficerki. Nie to, co zabłocone i brudne bolszewickie "walonki".
      Nie uciska nam również głowy ciasna "pickelhauba", ograniczająca horyzonty umysłowe.
      Mamy dziś jak nigdy wbród ptasiego mleka.

"No i dobrze,
      No i na zdrowie.
      Tak wyrasta się na (nad) człowieka".
      • petronella.kozlowska oakville 08.10.24, 12:31
        Obejrzyj film Heimkehr z 1941 roku

www.youtube.com/watch?v=zkFL46-G3O8
        on pasuje do twoich wpisów!

pl.wikipedia.org/wiki/Heimkehr
        • de_oakville Re: oakville 17.12.24, 12:04
          Patriotyzm można wyrazić w czterech słowach (jak mawiała moja babcia): "swoje kochaj, cudze szanuj".
          Bo jeśli się kocha tylko swoje, a nie szanuje cudzego, to trudno wymagać od innych, żeby nas szanowali. A jeżeli się widzi, ze własni rodacy się do tej zasady nie stosują, to bardzo trudno kochać również i swoje.
    • pijatyka Re: Wypowiedzial sie publicznie Daniel Obajtek 16.12.24, 01:12

Obsrajtek - niedoszły król TVN-u ;-D

• boavista4 Re: Z ostatniej chwili Obajtek i Rosja!!! 17.12.24, 03:00
        Slysze glosy ze Obajtek przejmie władze nad mediami w Marcu!! Najpierw Tusk straci to co ma, a potem Obajtek weźmie to co chce!,

Rosja!!!
        az dziwnie czyta sie takie wiadomości!

Federacja Rosyjska zaatakowała budynek Ministerstwa Obrony rządu Huji. !!!!!
        • de_oakville O'Bytek 19.12.24, 12:31
          Pobawmy się raz w Felusiaka i poprzekręcajmy nazwiska.

O'Bytek to mogło byc pierwotnie dobre nazwisko irlandzkie.
          Przeczytane po polsku rymuje się z zabytek, ubytek, przybytek,
          nabytek, dobytek, zbytek ale i odbytek.

Przeczytane po angielsku rymuje sie z majtek.
          Majtek na starym żaglowcu irlandzkim z "gniazda bocianiego"
          albo na nowym żaglowcu polskim z gniazda ptaka od bociana o wiele mniejszego.:)
          • boomerang Re: O'Bytek 19.12.24, 12:54
            jeśli niektóre polskie nazwiska cię śmieszą, przetłumacz sobie na polski te niektóre anglosaskie.
            mam ci wskazać?
          • felusiak1 Re: O'Bytek 19.12.24, 16:51
            Nawet porzadnie przekrecić nie potrafisz.
          • pijatyka Re: O'Bytek 08.02.25, 01:16

Niechcący przypomniałeś mi dwa zacne pisma komputerowe - Byte i Bajtka ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka