Dodaj do ulubionych

Moda na Ameryke

08.02.25, 13:41
Slysze, ze Tusk idzie w slady Trumpa, (papuguje), zamierza zmniejszyc ilosc ministerstw, tak jak to sie wlasnie dzieje za wielka woda. Dziwna zbieznosc w czasie, czy dyrektywy plynace z Brukseli, zmierzajace bardziej podporzadkowac/ograniczyc polski rzad?
Obserwuj wątek
    • petronella.kozlowska senioryta13 napisał: 08.02.25, 14:00
      Nawet media niemieckie piszą o tym, ale nie piszą o dyktatorze Tusku.

www.google.com/search?q=tusk+asylbewerber&rlz=1C1EAJD_deDE1100DE1100&oq=tusk+asylbewerber&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOdIBCDQ3OTdqMGoxqAIAsAIB&sourceid=chrome&ie=UTF-8
    • vermieter Re: Moda na Ameryke 08.02.25, 14:04
      senioryta13 napisał:

> Slysze, ze Tusk idzie w slady Trumpa, (papuguje), zamierza zmniejszyc ilosc min
      > isterstw, tak jak to sie wlasnie dzieje za wielka woda. Dziwna zbieznosc w czas
      > ie, czy dyrektywy plynace z Brukseli, zmierzajace bardziej podporzadkowac/ogra
      > niczyc polski rzad?

Z idiotami nie powinno się dyskutować, ale czego się nie robi dla zachowania prawdy.
      W każdym programie wyborczym można znaleźć obietnice uszczuplenia administracji, ograniczenia biurokracji, redukcji wydatków na reprezentację itd. itp.... , więc nie bądź idioto szerlokiem holmsem i nie doszukuj się sensacji w rutynowych posunięciach "nowej władzy".
      Zwróć uwagę na jedno: Tusk objął urząd premiera dużo wcześniej niż twoje bożyszcze zostało prezydentem. A więc to Donald Trump małpuje Donalda Tuska a nie odwrotnie. Zrób coś pożytecznego i wypierdalaj.
      • prze.nick Re: Moda na Ameryke 08.02.25, 14:25
        aleś wyskoczył jak guma z majtek :D
        tusk jak cos obiecuje to tylko obiecuje
        teraz ma rekordowo liczny rząd
        www.fakt.pl/polityka/rzad-donalda-tuska-rosnie-niedlugo-zostanie-przekroczona-granica/79gg0q1
      • senioryta13 Re: Moda na Ameryke 08.02.25, 17:10
        vermieter napisał(a):

> W każdym programie wyborczym można znaleźć obietnice uszczuplenia administracji
        > , ograniczenia biurokracji, redukcji wydatków na reprezentację ... A więc to Donald Trump małpuje Donalda Tuska a nie odwrotnie.

W takim razie nalezy sie tylko cieszyc, ze to nie wytyczne z Brukseli.
        Zapewne wiesz, ze od obietnic do realizacji dla niektorych to dluuuuga droga, jak np. dla O.bamy.
        • bmc3i Re: Moda na Ameryke 08.02.25, 17:33
          senioryta13 napisał:

> vermieter napisał(a):
          >
          > > W każdym programie wyborczym można znaleźć obietnice uszczuplenia adminis
          > tracji
          > > , ograniczenia biurokracji, redukcji wydatków na reprezentację ... A więc
          > to Donald Trump małpuje Donalda Tuska a nie odwrotnie.
          >
          > W takim razie nalezy sie tylko cieszyc, ze to nie wytyczne z Brukseli.
          > Zapewne wiesz, ze od obietnic do realizacji dla niektorych to dluuuuga droga, j
          > ak np. dla O.bamy.

W prawie europejskim nie ma czegoś takiego jak wytyczne z Brukseli. "Wytyczne z brukseli" to coś takiego jak Deep State w USA
          • j-k Bruxelski smiech na sali 09.02.25, 01:02
            bmc3i napisał:
            > W prawie europejskim nie ma czegoś takiego jak wytyczne z Brukseli.

oczywiscie, ze nie ma.

jak Berlin i Paryz sie (w czyms) dogadaja - ale nie chca tego upublicznic

- to sprzedaja te bajke jako "wytyczne z Bruxeli".

Dr. J.K.
            40 lat w starej Unii
            • bmc3i Re: Bruxelski smiech na sali 09.02.25, 01:16
              j-k napisał:

> bmc3i napisał:
              > > W prawie europejskim nie ma czegoś takiego jak wytyczne z Brukseli.
              >
              >
              > oczywiscie, ze nie ma.
              >
              > jak Berlin i Paryz sie (w czyms) dogadaja - ale nie chca tego upublicznic
              >
              > - to sprzedaja te bajke jako "wytyczne z Bruxeli".

Nie wiesz nic o Unii poza tym co na ławeczce pod sklepem z sąsiadem ugadacie.
              • j-k nadal Bruxelski smiech na sali 26.02.25, 15:53
                bmc3i napisał:
                > Nie wiesz nic o Unii poza tym co na ławeczce pod sklepem z sąsiadem ugadacie.

jasne. mieszkam niedaleko tej Bruxelki od ponad 40-tu lat, a wiem tyle ,
                co mi kompani powiedza w barze przy belgijskim pivie :)

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

PS. wypowiadaj sie moze lepiej n/t Trumpa.
                w swoim zaslepieniu wobec niego jestes bardziej wiarygodny :)

• bmc3i Re: nadal Bruxelski smiech na sali 26.02.25, 17:14
                  j-k napisał:

> bmc3i napisał:
                  > > Nie wiesz nic o Unii poza tym co na ławeczce pod sklepem z sąsiadem ugada
                  > cie.
                  >
                  >
                  > jasne. mieszkam niedaleko tej Bruxelki od ponad 40-tu lat, a wiem tyle ,
                  > co mi kompani powiedza w barze przy belgijskim pivie :)

No bo wiadomo że ilość wiedzy o wydarzeń politycznych zależy od fizycznej odległości od miejsca w którym się dzieją.

> PS. wypowiadaj sie moze lepiej n/t Trumpa.
                  > w swoim zaslepieniu wobec niego jestes bardziej wiarygodny :)

J/w
                  • j-k Przenies sie do Canady - vel UE 26.02.25, 22:46
                    bmc3i napisał:
                    > J/w

Przenies sie do Canady vel UE

tam poczujesz sie w Domu.

co nadal robisz w US ?
                    • bmc3i Re: Przenies sie do Canady - vel UE 26.02.25, 23:07
                      j-k napisał:

> bmc3i napisał:
                      > > J/w
                      >
                      > Przenies sie do Canady vel UE
                      >
                      > tam poczujesz sie w Domu.
                      >
                      > co nadal robisz w US ?

Mam 2, a w zasadzie 3 obywatelstwa, mogę więc żyć tam gdzie mi się podoba. I nic Ci do tego.
                      • j-k Re: Przenies sie do Canady - vel UE 27.02.25, 15:25
                        bmc3i napisał:

> Mam 2, a w zasadzie 3 obywatelstwa, mogę więc żyć tam gdzie mi się podoba.
                        I nic Ci do tego.

no to mi do tego, ze jestes w USA i krytykuje caly czas ich polityke

a ja jestem w UE i nie krytykuje tylko wysmiewam polityke UE :)
                        • bmc3i Re: Przenies sie do Canady - vel UE 27.02.25, 16:36
                          j-k napisał:

> bmc3i napisał:
                          >
                          > > Mam 2, a w zasadzie 3 obywatelstwa, mogę więc żyć tam gdzie mi się podoba
                          > .
                          > I nic Ci do tego.
                          >
                          > no to mi do tego, ze jestes w USA i krytykuje caly czas ich polityke
                          >
                          > a ja jestem w UE i nie krytykuje tylko wysmiewam polityke UE :)

Nie krytykujesz, tylko wyśmiewasz.
                          • j-k Przenies sie moze do UE ? 28.02.25, 18:57
                            bmc3i napisał:
                            > Nie krytykujesz, tylko wyśmiewasz.

i czynie to z przyjermnoscia.
                            krytykuje - to sie cos - co niesie za soba pewna intelektualna tresc.

a postulaty obecnej UE - sa bez intelektualnej tresci.

moze sie zamienimy miejscami ?

mieszkam w pewnym historycznym miejscu - stoja tam resztki kolumn rzymskich z II. w n.e. :)
                            • bmc3i Re: Przenies sie moze do UE ? 28.02.25, 19:12
                              j-k napisał:

> bmc3i napisał:
                              > > Nie krytykujesz, tylko wyśmiewasz.
                              >
                              >
                              > i czynie to z przyjermnoscia.
                              > krytykuje - to sie cos - co niesie za soba pewna intelektualna tresc.
                              >
                              > a postulaty obecnej UE - sa bez intelektualnej tresci.

Mimo że nie potrafisz ich wymienić. Potrafisz?

> moze sie zamienimy miejscami ?
                              >
                              > mieszkam w pewnym historycznym miejscu - stoja tam resztki kolumn rzymskich z I
                              > I. w n.e. :)

Pięknie. A ja w miejscu w którym jeszcze do stosunkowo niedawna była jedyna na wschód od Apallachów preria, i w miejscu w którym narodziło się lotnictwo i przemysł lotniczy.
          • senioryta13 Re: Moda na Ameryke 09.02.25, 13:31
            bmc3i napisał:
            > W prawie europejskim nie ma czegoś takiego jak wytyczne z Brukseli. "Wytyczne z
            > brukseli" to coś takiego jak Deep State w USA

Media uzywaja takich skrutow, zejdz na ziemie

• bmc3i Re: Moda na Ameryke 28.02.25, 19:13
              senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
              > > W prawie europejskim nie ma czegoś takiego jak wytyczne z Brukseli. "Wyty
              > czne z
              > > brukseli" to coś takiego jak Deep State w USA
              >
              > Media uzywaja takich skrutow, zejdz na ziemie

Twoje media. Które wiedzą o UE tyle samo co Ty.
        • vermieter Re: Moda na Ameryke 08.02.25, 17:55
          senioryta13 napisał:

> Zapewne wiesz, ze od obietnic do realizacji dla niektorych to dluuuuga droga, j
          > ak np. dla O.bamy.

nie wiem czy ty to wiesz, nie wiem kto to O.bama, wiem, że teraz Trump coś zapowiada i następnego dnia odwołuje
          • bmc3i Re: Moda na Ameryke 28.02.25, 04:25
            vermieter napisał(a):

> senioryta13 napisał:
            >
            > > Zapewne wiesz, ze od obietnic do realizacji dla niektorych to dluuuuga dr
            > oga, j
            > > ak np. dla O.bamy.
            >
            >
            > nie wiem czy ty to wiesz, nie wiem kto to O.bama, wiem, że teraz Trump coś z
            > apowiada i następnego dnia odwołuje

Nie odwołuje. Udaje że o niczym nie wie, że nawet nie wie że coś zapowiadał. Ceny żywności miały natychmiast spać, gdy zostanie prezydentem - zapowiadał publicznie trzykrotnie przy różnych okazjach, tymczasem ceny jajek jak szły w górę, tak idą w górę. Ceny kawy jak były kosmiczne, tak jeszcze bardziej przyśpieszają. Cena paliwa była mniej więcej stała od ponad 10 lat - czasami w górę, czasami w dół, ale długo okresowo na z grubsza tym samym poziomie - teraz idzie w górę. Itp, itd. Tymczasem nic już nie mówi o "cenach groceries". Pomysły gospodarcze Trumpa zawsze były z delirium narkotykowego. Ale o ile politycy zapowiadają rózne rzeczy, a później przynajmniej udają że próbują je realizować, Trump nie robi niczego aby obniżyć ceny. przeciwnie, jego jazda z wojnami celnymi z różnymi krajami, nawet jeśli nie wprowadził dotąd tych wyższych stawek, podwyższa ceny wszystkiego tylko z powodu niepewności gospodarczej którą wprowadził.
      • engine8t Re: Moda na Ameryke 09.02.25, 01:37
        vermieter napisał(a):

> Z idiotami nie powinno się dyskutować, ale czego się nie robi dla zachowania
        > prawdy..

Ah to nawet i Ty sobie zdajesz z tego sprawe i doceniasz poswiecenie dyskutantow?
    • engine8t Re: Moda na Ameryke 08.02.25, 19:37
      No Tusk (i Polska) to chyba potrzebuje mocniejszego "od-lewaczenia"? I Tom Rose moze mu w tym pomoze
      • boavista4 Re: Moda na Ameryke 09.02.25, 17:03
        slucham jednym uchem, a drugim wypuszczam,
        youtu.be/3iStrJoQspQ?t=88
      • bmc3i Re: Moda na Ameryke 28.02.25, 04:28
        engine8t napisał:

> No Tusk (i Polska) to chyba potrzebuje mocniejszego "od-lewaczenia"? I Tom Rose
        > moze mu w tym pomoze

Poszukaj jakiegoś specjalisty od odrobaczania umysłu. Dopóki jeszcze masz ubezpieczenie medyczne.
        • boavista4 Re: Odtajone acta wyspy radości 28.02.25, 09:25
          tajne akta burdelu w raju zostały opublikowane. podejrzanym jest diabeł, a wśród klientów tego burdelu rajskiego był podobno Adam, zatrudniona tam była Ewa. czekamy na więcej informacji, bo na FS wszyscy są w strachu!
          Nie powinni sie bac, bo nie żyli wtedy. NATOMIAST NAJWIEKSZY STRACH JEST W NIEBIE! Aniołowie wpadli w panikę!
    • szwampuch58 Re: Moda na Ameryke 08.02.25, 20:01
      Ostre hasło przed ambasadą USA w Warszawie. Uderzyły w Trumpa. "Ty pomarańczowy k*****e"
      • boavista4 Re: Moda na Ameryke 09.02.25, 00:50
        Reka, ktora sie podniesie przeciwko dobrodziejce swiata bedzie odcieta!! Pamietaj i nie plec glupstw.! Teraz jak jego ekscelencja obejmie wladze , wrogowie beda trzasc sie ze strachu i trwogi!! Niech zyje Ukropol!
      • engine8t Re: Moda na Ameryke 09.02.25, 01:43
        szwampuch58 napisał:

> Ostre hasło przed ambasadą USA w Warszawie. Uderzyły w Trumpa. "Ty pomarańczowy
        > k*****e"
        >

I nic wiecej?
        Nie wyjasnili dlaczego?
        Po pierwsze to swiadczy o kulturze Narodu,
        a po drugie to podejrzewam ze to ze wzgledu na zatrzymane kasy z USAID na lewackie cele (byc moze i na kampanie prezydencka lewicy?) i od razu widac frustracje niewdziecznikow .
        No coz, teraz beda musieli sami sobie fundowac te "imprezy" czy Soros pomoze?
        • bmc3i Re: Moda na Ameryke 09.02.25, 01:47
          engine8t napisał:

> szwampuch58 napisał:
          >
          > > Ostre hasło przed ambasadą USA w Warszawie. Uderzyły w Trumpa. "Ty pomara
          > ńczowy
          > > k*****e"
          > >
          >
          > I nic wiecej?
          > Nie wyjasnili dlaczego?
          > Po pierwsze to swiadczy o kulturze Narodu,
          > a po drugie to podejrzewam ze to ze wzgledu na zatrzymane kasy z USAID na lew
          > ackie cele (byc moze i na kampanie prezydencka lewicy?) i od razu widac frustra
          > cje niewdziecznikow .
          > No coz, teraz beda musieli sami sobie fundowac te "imprezy" czy Soros pomoze?
          >

Jeszcze do wczoraj nawet nie słyszałeś o USAID.
          • boavista4 Re: Moda na Ameryke 09.02.25, 01:53
            Wrogi Ameryki , bendziecie grac z tego samego klucza!!
            www.facebook.com/share/r/15w2qPQo5x/
          • petronella.kozlowska szwampuch 09.02.25, 07:44
            jest tak durny, że sądzi, że doprowadzi swoimi komentarzami do upadku Trumpa, który miał nastąpić 27 stycznia

• boavista4 Re: szwampuch 09.02.25, 07:58
              Gruszki na wierzbie, zobaczvie jak KACAPY Sie chwala I cygania jak moga.youtu.be/iPRCTPUEpBM?si=IlMbG2h5yb6HQFxg
          • senioryta13 Re: Moda na Ameryke 09.02.25, 13:35
            bmc3i napisał:
            > Jeszcze do wczoraj nawet nie słyszałeś o USAID.

No, a co ty slyszales i jak ocenisz teraz to z rzeczywistoscia?
            • bmc3i Re: Moda na Ameryke 09.02.25, 14:32
              senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
              > > Jeszcze do wczoraj nawet nie słyszałeś o USAID.
              >
              > No, a co ty slyszales i jak ocenisz teraz to z rzeczywistoscia?

Trochę, zaczynając od setek mln dolarów wysyłanych z pomocą żywnościową do Korii Płn, gdy na początku wieku Koreańczycy umierali z głodu. O środkach wysyłanych do Sudanu, itp.
              • senioryta13 Re: Moda na Ameryke 09.02.25, 16:40
                bmc3i napisał:

> senioryta13 napisał:
                >
                > > bmc3i napisał:
                > > > Jeszcze do wczoraj nawet nie słyszałeś o USAID.
                > >
                > > No, a co ty slyszales i jak ocenisz teraz to z rzeczywistoscia?
                >
                > Trochę, zaczynając od setek mln dolarów wysyłanych z pomocą żywnościową do Kori
                > i Płn, gdy na początku wieku Koreańczycy umierali z głodu. O środkach wysyłanyc
                > h do Sudanu, itp.

...a z tym co slyszysz obecnie? Jakies porownanie?
                • bmc3i Re: Moda na Ameryke 27.02.25, 05:32
                  senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                  >
                  > > senioryta13 napisał:
                  > >
                  > > > bmc3i napisał:
                  > > > > Jeszcze do wczoraj nawet nie słyszałeś o USAID.
                  > > >
                  > > > No, a co ty slyszales i jak ocenisz teraz to z rzeczywistoscia?
                  > >
                  > > Trochę, zaczynając od setek mln dolarów wysyłanych z pomocą żywnościową d
                  > o Kori
                  > > i Płn, gdy na początku wieku Koreańczycy umierali z głodu. O środkach wys
                  > yłanyc
                  > > h do Sudanu, itp.
                  >
                  > ...a z tym co slyszysz obecnie? Jakies porownanie?

Że Trump powiedział że us government nie był audytowany od 150 lat. Tymczasem USAID tylko w ciągu ostatniego roku audytowany był 60 razy przez zewnętrznych audytorów. Których Trump właśnie zwolnił, zastępując ich nastolatkami Muska.

• senioryta13 Re: Moda na Ameryke 27.02.25, 13:37
                    bmc3i napisał:
                    > Że Trump powiedział że us government nie był audytowany od 150 lat. Tymczasem U
                    > SAID tylko w ciągu ostatniego roku audytowany był 60 razy przez zewnętrznych au
                    > dytorów. Których Trump właśnie zwolnił, zastępując ich nastolatkami Muska.

Jak sam zapewne juz zauwazyles, ci zwolnieni nie robili dobrej roboty, o przekretach slyszymy kazdego dnia.
                    • bmc3i Re: Moda na Ameryke 27.02.25, 14:58
                      senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                      > > Że Trump powiedział że us government nie był audytowany od 150 lat. Tymcz
                      > asem U
                      > > SAID tylko w ciągu ostatniego roku audytowany był 60 razy przez zewnętrzn
                      > ych au
                      > > dytorów. Których Trump właśnie zwolnił, zastępując ich nastolatkami Muska
                      > .
                      >
                      > Jak sam zapewne juz zauwazyles, ci zwolnieni nie robili dobrej roboty, o przekr
                      > etach slyszymy kazdego dnia.

Ledwo pisać potrafiący nastolatkowie Muska z mlekiem pod nosem, z cała pewnością zrobią dobrą robotę.
                      • senioryta13 Re: Moda na Ameryke 27.02.25, 15:15
                        bmc3i napisał:

> senioryta13 napisał:
                        > > Jak sam zapewne juz zauwazyles, ci zwolnieni nie robili dobrej roboty, o
                        > przekretach slyszymy kazdego dnia.
                        >
                        >
                        > Ledwo pisać potrafiący nastolatkowie Muska z mlekiem pod nosem, z cała pewności
                        > ą zrobią dobrą robotę.

Bo to trumpowskie i z gory ich odstawiles, a przeviez jest b. glosno o przekretach. Dlaczego poprzednie, takie 'zdolne' ekipy dxialaly tak, ze nic slychac nie bylo, a o 'wynikach' ich pracy slyszymy dxisiaj (czyt. przekrety) Dxisiejsza ekipa podejrzewam ze jest nawet bardziej zaawansowana od Snowdena.
                        • bmc3i Re: Moda na Ameryke 27.02.25, 15:19
                          senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                          >
                          > > senioryta13 napisał:
                          > > > Jak sam zapewne juz zauwazyles, ci zwolnieni nie robili dobrej robo
                          > ty, o
                          > > przekretach slyszymy kazdego dnia.
                          > >
                          > >
                          > > Ledwo pisać potrafiący nastolatkowie Muska z mlekiem pod nosem, z cała pe
                          > wności
                          > > ą zrobią dobrą robotę.
                          >
                          > Bo to trumpowskie i z gory ich odstawiles, a przeviez jest b. glosno o przekret
                          > ach. Dlaczego poprzednie, takie 'zdolne' ekipy dxialaly tak, ze nic slychac nie
                          > bylo, a o 'wynikach' ich pracy slyszymy dxisiaj (czyt. przekrety) Dxisiejsza
                          > ekipa podejrzewam ze jest nawet bardziej zaawansowana od Snowdena.

Tak samo głośno jak o "150 lat bez audytu", co? Mimo że tylko w ostatnim roku audytowany był 60 razy.
        • szwampuch58 Re: Moda na Ameryke 09.02.25, 08:01
          Wszystko wyjasnili trampek ,korzystaj z internetu
    • senioryta13 Re: Moda na Ameryke 26.02.25, 13:46
      Trump zastepuje, inwestycyjne, zielone karty EB-5, z 1990r. zlotymi kartami. Wystarczy wplacic , bagatelka, 5 mln, zatrudnic troche pracownikow i brama do raju stoi otworem. Legalne wejscie, legalny staly pobyt.
      Bedzie sie dzialo, oj bedzie, EU 'siem' wyludni.
      • bmc3i Re: Moda na Ameryke 26.02.25, 14:35
        senioryta13 napisał:

> Trump zastepuje, inwestycyjne, zielone karty EB-5, z 1990r. zlotymi kartami
        > . Wystarczy wplacic , bagatelka, 5 mln, zatrudnic troche pracownikow i brama d
        > o raju stoi otworem. Legalne wejscie, legalny staly pobyt.
        > Bedzie sie dzialo, oj bedzie, EU 'siem' wyludni.

Zacznie się nalot rosyjskich oligarchów. To sie bedzie działo.
        • senioryta13 Re: Moda na Ameryke 26.02.25, 14:43
          bmc3i napisał:

> senioryta13 napisał:
          >
          > > Trump zastepuje, inwestycyjne, zielone karty EB-5, z 1990r. zlotymi k
          > artami
          > > . Wystarczy wplacic , bagatelka, 5 mln, zatrudnic troche pracownikow i b
          > rama d
          > > o raju stoi otworem. Legalne wejscie, legalny staly pobyt.
          > > Bedzie sie dzialo, oj bedzie, EU 'siem' wyludni.
          >
          >
          > Zacznie się nalot rosyjskich oligarchów. To sie bedzie działo.

...bo Màcron chce ich okrasc? Jak to bylo z tymi odsetkami? napisz, Macron opowiadal 47-emu, ty sluchales, ja nie.
    • jorl11 Re: Moda na Ameryke 26.02.25, 18:56
      bmc3i napisał:

> Trochę, zaczynając od setek mln dolarów wysyłanych z pomocą żywnościową do Kori
      > i Płn, gdy na początku wieku Koreańczycy umierali z głodu.

No to jedziemy z ta Korea Pn i USAID

jak tam bylo? Ano na poczatku wieku jak ZSRR sie rozecial a Rosja byla slaba Chiny nic lepszego to Korea Pn obawiala sie, i slusznie, ze zostanie napadnieta przez Korea Pd wraz z USA i Zjednoczenie nastapi.
      I co zrobila? Zaczela udawac ze jest slaba. Co prawda jednoczenie przebudowywala swoj system gspodarczy wg zasady „juche“ czyli kompletnej samowystarczalnosci. Co tez oczywiscie spowodowalo spore trudnosci gospodarcze bo dochodzila do tego tez komuna a i kraj maly. Z tym glodem to nie przesadzajmy, wcale jego tam nie bylo. Oczywiscie byli na diecie zato choroby cywilizacyjne jak zawaly u nich nie bylo. A wiec i szpitale bez kardiologii bo nie potrzebna. Oszczednosc i w szpitalach.

Amerykanie najpierw wymusili zamkniecie tego reaktora atomowego w ktorym Polnocni produkowali pluton do broni jadrowej. W zamiast za to mieli im Amerykanie dac reaktor jadrowy aby prad wytwarzal no ale oczywiscie nie dali.
      Wiec Polnocni zaczeli udawac ze umieraja z glodu a to mialo na celu zeby Poludnie i USA myslalo, nie trzeba robic wojny, sami wyzdychaja i reszta sie przyczolga.
      I zaproponowali USAID wlasnie pomoc zywnisciowa. Te setki milion $. Ale tak liczone wydatki zaciemniaja sprawe. Bo normlyny czytelnik z zamulana glowa pomysli ze za te cale pieniadze kupiono ryz wsadzono np. na statki i dowieziono do portu w Koreii Pn.To wtedy by znaczylo ze duzo zarcia wysalano. Ale w rzeczywistosci USAID ma inne zadania. Glowna czesc tych pieniedzy byla przeznaczona na oplacanie pracowniko USAID ktorych czesc pojechala do Koreii Pn aby pilnowac rozdawania zywnsci. To byla przykrywka bo ich zadaniem bylo szpiegowac kupowyc zdrajcow w Koreii Pn i na to glownie szly te setki milionow $ o ktorych piszesz drogi bmc.
      Tak sobie ta pomoca weszli do Koreii Pn aby syfic. A zarcie? Czytalem, pare milionow najgorszego, polzgnilego ryzu jaki dalo sie kupic z odpadkow kupiono na to na rynkach swiatowych i wyslano do Korei Pn. No bo cos trzeba bylo wyslac a nie tylko za wszystko szpiegow oplacac.

No ale czasy sie zmienily napadac na Korea Pn juz teraz sie nie da, odwrotnie jest mozliwe, Polnoc zniszczy Poludnie bronia jadrowa a USA nie zareaguje bo ich Polnocna Korea niezle wyzarzy no i USAID zostala wywalona z Koreii Pn.

Tak to Korea Pn przetrwala najtrudniejszy i najniebezpieczniejszy okres swojego istnienia ale musiala znosic tych skurwysynow z USAID przez jakis czas.

I tak mniej czy wiecej podobnie jest z pomoca USAID na calym Swiecie. Glownie siedzac z pomoca w innych krajach syfia tam, robia rewolujcje a koszty ktore niby wydaja na te pomoce sa glownie pensje i koszty ich dzialalnosci w tych innych krajach. Oplacanie miejscowych wywrotowcow.

Przyznaje ze ja z dziecinstwa tez pamietam worki z amerykanskich zarciem. Zaraz po 1956r mysle. Byl tluszcz do jedzenia nazywalismy go „malpi smalec“. To tak osobiste spotkanie USAID z Jorlem. Malym jeszcze.

>O środkach wysyłanyc
      > h do Sudanu, itp.

I dlatego w Sudanie jest wojna domowa. Niezle ta USAID nasyfila tam aby ona byla.
    • bmc3i Re: Moda na Ameryke 26.02.25, 20:06
      senioryta13 napisał:

> Slysze, ze Tusk idzie w slady Trumpa, (papuguje), zamierza zmniejszyc ilosc min
      > isterstw, tak jak to sie wlasnie dzieje za wielka woda. Dziwna zbieznosc w czas
      > ie, czy dyrektywy plynace z Brukseli, zmierzajace bardziej podporzadkowac/ogra
      > niczyc polski rzad?

To jak to się dzieje, że nielegalnej imigracji Europy - przynajmniej z jej unijnej części - praktycznie nie ma, imigracja legalna z EU do USA jest symboliczna, zaś emigracja amerykańskich obywateli, łącznie z wnioskami o asylum, systematycznie rośnie?

Liczba wniosków o azyl z USA w krajach EU

15385 w 2016 r. (54% mężczyzn i 46% kobiet), 30245 w 2017 r. (51% mężczyzn i 59% kobiet), 49430 w 2018 r. (50% mężczyzn i 50% kobiet) i 118250 w 2019 r. (50% mężczyzn i 50% kobiet)

• senioryta13 Re: Moda na Ameryke 27.02.25, 13:51
        bmc3i napisał:
        > imigracja legalna z EU do USA jest symboliczna

To dlaczego osiedliles sie w Stanach, Eu miales blizej.

> , zaś emigracja amerykańskich obywateli, łącznie z wnioskami o asylum, systemat
        > ycznie rośnie?
        >
        > Liczba wniosków o azyl z USA w krajach EU
        >
        > 15385 w 2016 r. (54% mężczyzn i 46% kobiet), 30245 w 2017 r. (51% mężczyzn i 59
        > % kobiet), 49430 w 2018 r. (50% mężczyzn i 50% kobiet) i 118250 w 2019 r. (50%
        > mężczyzn i 50% kobiet)

To sa demokratyczne swiry i emeryci.
        • bmc3i Re: Moda na Ameryke 28.02.25, 18:44
          senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
          > > imigracja legalna z EU do USA jest symboliczna
          >
          >
          > To dlaczego osiedliles sie w Stanach, Eu miales blizej.

A Ty z jakiego powidu?

> > , zaś emigracja amerykańskich obywateli, łącznie z wnioskami o asylum, sy
          > stemat
          > > ycznie rośnie?
          > >
          > > Liczba wniosków o azyl z USA w krajach EU
          > >
          > > 15385 w 2016 r. (54% mężczyzn i 46% kobiet), 30245 w 2017 r. (51% mężczyz
          > n i 59
          > > % kobiet), 49430 w 2018 r. (50% mężczyzn i 50% kobiet) i 118250 w 2019 r.
          > (50%
          > > mężczyzn i 50% kobiet)
          >
          > To sa demokratyczne swiry i emeryci.

Jak Tina Turner?
    • senioryta13 Re: bryliant idea 26.02.25, 22:07
      senioryta13 napisał:

> Slysze,

W kolejce juz czeka 200 000 ochotnikow sklonnych zaplacic 5 mln. za zlota karte. To juz mamy
      tryllion (ang). Jesli takich ochotnikow bedzie
      1 mln. x 5 mln (golden card) to juz mamy
      5 trylionow. Widzicie jak to dziala? Dlugi Ameryka splaci szybko. Odpowiedni czlowiek na stanowisku, wyczaruje cuda.

• jorl11 Re: bryliant idea 26.02.25, 22:33
        senioryta13 napisał:

> 5 trylionow. Widzicie jak to dziala? Dlugi Ameryka splaci szybko. Odpowiedni cz
        > lowiek na stanowisku, wyczaruje cuda.

Co za glupota! Nie macie do splacania dlugow przeciez ale macie wielki deficyt handlowy. Ktory sie wam podobno nie podoba. I jak tak duzo pieniedzy z zagranicy wplynie do USA, bo przeciez te Zlote Visy sa oplacane pieniedzmi z zagranicy to wasz deficyt handlowy zwiekszy sie jeszcze bardziej. Bo te pieniadze beda uzywane do pokrywania deficytu handlowego tak jak dotad sie to tez dzieje. Bo netto wplywaj do was pieniadze z calego Swiata a dzieki tym za Zlota Vise wplynie wiecej.

Jak Ty dennie myslisz s13! A dokladnie wogole nie myslisz bo nie potrafisz myslec. Cos bardziej abstrakcyjnego jak papu siusu kupe.
        • senioryta13 Re: bryliant idea 26.02.25, 22:48
          jorl11 napisał:

> senioryta13 napisał:
          >
          >
          > > 5 trylionow. Widzicie jak to dziala? Dlugi Ameryka splaci szybko. Odpowie
          > dni cz
          > > lowiek na stanowisku, wyczaruje cuda.
          >
          >
          > Co za glupota! Nie macie do splacania dlugow przeciez ale macie wielki deficyt
          > handlowy. Ktory sie wam podobno nie podoba. I jak tak duzo pieniedzy z zagranic
          > y wplynie do USA, bo przeciez te Zlote Visy sa oplacane pieniedzmi z zagranicy
          > to wasz deficyt handlowy zwiekszy sie jeszcze bardziej. Bo te pieniadze beda uz
          > ywane do pokrywania deficytu handlowego tak jak dotad sie to tez dzieje. Bo net
          > to wplywaj do was pieniadze z calego Swiata a dzieki tym za Zlota Vise wplynie wiecej.

No i widzisz jak nic nie rozumiesz, a to takie wprost az dziecinnie proste.
          Wysluchaj dxisiejszego briefing w W.H. to ci wszystko wytlumacza. Napisalam w skrocie..

• boavista4 Re: bryliant idea 28.02.25, 02:04
            rada dla Tuska
            niech jedzie da Buska
            zrobia z dziada dziewice
            I apala gromnice.
    • senioryta13 Re: Moda na Ameryke 28.02.25, 17:46
      Gazeta nasza podaje, ze Duda przylatuje znowu do Ameryki. Byl przeciez w zeszlym tygodniu.
      Dzisiaj Zelenski jest w DC, w W.H. ale zatrzymal sie w holelu, bardzo wymowne.
      Wczoraj byl Starmer, przywiozl zaproszenie Trumpowi od Krola i co wyniklo z wizyty?
      W poniedxialek W.H. odwiedzil Macron. Z czym odjechal?
      Robi sie juz kolejka.
    • jorl11 Re: Moda na Ameryke 28.02.25, 19:09
      j-k napisał:

> krytykuje - to sie cos - co niesie za soba pewna intelektualna tresc.
      >
      > a postulaty obecnej UE - sa bez intelektualnej tresci.

To wlasnie jest demokracja. Gdzie tez wszystkie palanty mieszkajace w kraju moga wybierac politykow. I ich oceniac tym samym. A przeciez cale mnostwo z nich osiagnelo w zyciu praktycznie nieskonczenie mniej jak ci oceniani i okeslanie jako glupi politycy.

Ty j-k jestes tego przykladem. Dostales sie na uniwersytet w Niemczech tylko dlatego ze faktycznie dano tobie azyl bo wypalowala cie milicja bo pyska darles i zamiast walczyc dalej uciekles do Niemiec. I tam tylko dlatego dali ci stypendlum gdzie zrobiles doktorat a potem juz jedno wielki gow.o osiagneles.

Potem na socjalach sie przez zycie przeczolgales a tym samym pokazales jak glupi jestes ale uwazasz zes madrzejszy od ludzi co prawie nieskonczenie wiecej jak ty osiagneli. Politykow np. unijnych.

Juz Sokratez mowil ze demokracje sa do du.y wlasnie dlatego ze glupole, a ich jest wiekszosc, maja realne prawa wyborow.

Jest tu wiecej na forum takich looserow ale z wielka morda

I juz tradycyjnie wal sie palancie.
    • pijatyka ...właśnie szybko mija (tam gdzie jeszcze była) 19.03.25, 11:23

.

• senioryta13 Re: 2 kwietnia, poznamy 'przyjaciol' 19.03.25, 12:24

Obamie wystarczylo, ze go EU poklepala po plecach i oddalby im ostatnia koszule....nie, nie swoja, ale podatnikow.
        Biden zupelnie sie nie liczyl. Wyslano go (Deep State) do Algierii, a pod jego nieobecnosc podpisano (autopen) zgode na rakiety dalekiego zasiegu dla Ukrainy. Skad ta Algieria? Raportu oczywiscie brak.
    • oszol-lom-z-rm Re: Moda na Ameryke 20.03.25, 13:37
      na razie ta moda może zapanować wśrod białych Afrykanerów
      wiadomosci.wp.pl/70-tys-afrykanerow-chce-wjechac-do-usa-trump-zaprosil-7137055330265792a

proszę o założenie nowego osobnego wątku w tym temacie, ja tego nie mogę zrobić bo jestem zablokowany
    • oszol-lom-z-rm Re: Moda na Ameryke 20.03.25, 14:19
      tych białcyh Afrykanerów w RPA jest coś ze 4,5 mln stanowią 7% ludności tego kraju a są jeszcze Afrykanerzy w nnych krajach Afryki (Zimbabwe Zambia Botswana Namibia itd)... jakieś 3mln z nich moze się do USA wyprowadzić. Trump wie jak budować sobie wierny elektorat, zaprocentuje to Vancowi w przyszłości
      • pijatyka Re: 3 mln z nich moze się do USA wyprowadzić 20.03.25, 22:08

Niby po co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka