Dodaj do ulubionych

Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego

17.03.25, 19:37
Zelenski gdy wlaczyl sie do walki o fotel Prezydenta Ukrainy glosil, ze gotow na wszystko, oby tylko nie bylo wojny. Ludzi mu zaufali, i okazalo sie, ze zostali oszukani. Zamiast tego, zeby uregulirowac konflikt na wschodzie swojego kraju, wykonujac porozumienia z Minsku, on zaczal robic cos przeciwnego. Ostrzaly Donbasu nasilili sie, zaczeli powstawac nowe jednostki wojskowe, lokowane na wschodzie, i wszystko wskazywalo na to, ze szykuje sie do rozwiazania konfliktu sila wojska. Nie jest istotne, czy on to zaczal robic dlatego, ze byl do tego zmuszany, czy to byli jego wlasne decyzje, odpowiedzialnosc cala spoczywa na nim.

A co ja zrobilbym, gdyby bylem na jego miejscu?

Ja na pewno nie zaryzykowalby tym co wydarzylo sie w 2022 roku, a tylko wczesniej wykonalby porozumienia minskie, które przewidywaly autonomie dwoch obwodow na wschodzie Ukrainy, czyli Doniecki i Luganski, w skladzie Ukrainy. Nastepnie czekalbym, az te obwody opusciliby rosyjscy ochotnicy i najbardziej radykalni mieszkancy, poniewaz stracilyby wiare w mozliwosc powrotu do Rosji tych tego terytorium , po czym spokojnie skasowalbym autonomie, jak kiedys Kuczma skasowal autonomie Krymu. Przy okazji zaczalbym rozmowy w sprawie Krymu.Oczywiscie sprawa jest jasna, musialbym uznac Krym za rosyjski, ale cos mozna bylo utargowac w zamian. Wazno przy okazji wspomniec, ze w uzgodnionej umowie ze Stambulu, status Krymu nie planowal sie byc uzgodniony natychmiast, przewidywano, ze to mialo byc zrobiono za 10 lat. I jak juz mowa o porozumieniu w Stambulu, to ja na pewno nie zaryzykowalbym wojny z potega nuklearna po tych porozumieniach, zgodnie z którymi Donbas zostal ogloszony tylko niepodleglym. Mysle, ze mozna byloby osiagnac zobowiazanie Rosji przez dziesiec lat nie wlaczac te dwa obwody w swoj sklad. A w ciagu dziesieciu lat wiele mogło sie wydarzyc.

Wlasnie tak mialby postapic odpowiedzialny polityk, ktoremu dobro wlasnego kraju lezy na sercu. I nie byloby zabito setki tysiecy mieszkancow Ukrainy, miliony nie musialyby opuscic swoje domy.

Obserwuj wątek
    • pijatyka Re: Co zrobilbym na miejscu Zelenskiego 17.03.25, 19:43

• adam.eu Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 17.03.25, 19:58
      A co zrobiłbyś na miejscu władz polskich w 1939 r.?
      Albo na miejscu Żydów powiedzmy w 1938 roku?
      • igor_2025 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 17.03.25, 20:15
        adam.eu napisał:

> A co zrobiłbyś na miejscu władz polskich w 1939 r?
        > Albo na miejscu Żydów powiedzmy w 1938 roku?

Mnie nikt nie powierzyl misji ratowac caly swiat, tym bardziej w przeszlosci. Watek jest poswieciny konkretnemu kraju i temu co dzieje sie na naszych oczach.

• adam.eu Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 17.03.25, 21:01
          igor_2025 napisał:

> adam.eu napisał:
          >
          > > A co zrobiłbyś na miejscu władz polskich w 1939 r?
          > > Albo na miejscu Żydów powiedzmy w 1938 roku?
          >
          > Mnie nikt nie powierzyl misji ratowac caly swiat, tym bardziej w przeszlosci. W
          > atek jest poswieciny konkretnemu kraju i temu co dzieje sie na naszych oczach.

Przepraszam, odpowiedź napisałem w innym miejscu
      • petronella.kozlowska adam.eu napisał: 17.03.25, 21:12
        Albo na miejscu Żydów powiedzmy w 1938 roku?

de.wikipedia.org/wiki/Zeit_des_Nationalsozialismus#Judenausgrenzung_und_Judenverfolgung
        Jahr Anzahl der Emigranten
        1933 37–38.000
        1934 22–23.000
        1935 20–21.000
        1936 24–25.000
        1937 23.000
        1938 33–40.000
        1939 75–80.000
        1940 15.000
        1941 8.000
      • boavista4 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 18.03.25, 01:38
        Co bym zrobil? Co za pytanie! Fakty dyktuja wszystko, a poniewaz Moskwe opanowala panika i strach po zwycieskich bitwach armi ukrainskich, na miejscu Zelenskiego odczekalbym az Ukraincy znajda wszystkie gniazda oporu Kacapi, i ubiora Putina w pizame wiezienna, zorganizowalbym parade zwyciestwa w towarzystwie malzenstwa Macronow, wszystkich organoizacji LGTB, Fuhrera Tuska, w Kijowie. A tak od razu powiesilby flage czarno-czerwona na Kremlu , i postawilbym tam pomnik Bandery w towarzystwie Sorosa i Michnika!
    • krabat01 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 17.03.25, 20:33
      igor_2025 napisał:

> Nie jest istotne, czy on to zaczal robic dlatego, ze byl do tego zmuszany, czy to byli jego wlasne decyzje, odpowiedzialnosc cala spoczywa na nim.

Tak bylo jest i bedzie. Sukces ma wielu ojcow.
      Kleska, odpowiedzialnosc jednego winnego .

• adam.eu Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 17.03.25, 20:58
      Putin by nie spoczął, dopóki by nie podporządkował całkowicie Ukrainy jeszcze bardziej niż Białorusi. I na pewno nie wierzysz w inny końcowy scenariusz, a to co piszesz, to można sobie wsadzić tam, gdzie gwarancje bezpieczeństwa dla Ukrainy po zrezygnowaniu z broni atomowej.
      • igor_2025 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 17.03.25, 21:10
        adam.eu napisał:

> Putin by nie spoczął, dopóki by nie podporządkował całkowicie Ukrainy

Ty zyjesz w jakims rownoleglym swiecie. Czy ty jeszcze nie zrozumiales, ze nie chodzi o Ukraine, a tylko o bezpeczenstwo Rosji? Faktycznie wojna toczy sie miedzy Rosja i Zachodem, Ukraina to miejsce tej wojny, a Ukraincy sluza zachodowi za miesa armatnie.
        I gdyby Putin chcial rzeczywiscue podporzadkowac sobie Ukraine, to zrobilby to jeszcze w roku 2014.
        • adam.eu Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 17.03.25, 21:25
          I właśnie dla tzw. bezpieczeństwa Rosji Putin chce zawładnąć na razie Ukrainą wysyłając swych żołnierzy jako mięso armatnie.
          Polska gdyby się w 1939 w ogóle nie broniła ani z zachodu, ani ze wschodu. Chociaż czy ze wschodu naprawdę stawiała jakiś znaczący opór????
          O tym wszystkim doskonale wiesz.
          • igor_2025 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 17.03.25, 21:42
            adam.eu napisał:

> I właśnie dla tzw. bezpieczeństwa Rosji Putin chce zawładnąć na razie Ukrainą

Ty dyskutujesz sam z soba. Nie bede tobie przeszkadzac.
    • engine8t Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 17.03.25, 21:07
      Ja na jego miejscu oglosilbym wybory ktore bym przegral a wiec zrzucil odwiedzlnosc za to co bedzie na kogos innego i wtedy sam uciekl na drugi koniec Swiata liczac na to ze to mi zycie uratuje.
      Najlepiej jak ucieknie w to samo miejsce gdzie ucieknie Natanyahu bo tam bedzie chyba dobra ochrona.
      • igor_2025 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 17.03.25, 21:44
        engine8t napisał:

> Ja na jego miejscu oglosilbym wybory ktore bym przegral a wiec zrzucil odwiedzl
        > nosc za to co bedzie na kogos innego i wtedy sam uciekl na drugi koniec Swiata
        > liczac na to ze to mi zycie uratuje.
        > Najlepiej jak ucieknie w to samo miejsce gdzie ucieknie Natanyahu bo tam bedzi
        > e chyba dobra ochrona.

Ja rozwazalem co zrobilbym na miejscu Zelenskiego, zeby nie doszlo do tego, o czym ty piszesz. Ale w obecnej sytuacji to co proponujez ty, jest jedynie slusznym wyborem.
    • krabat01 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 17.03.25, 23:49
      igor_2025 napisał:

> Zelenski gdy wlaczyl sie do walki o fotel Prezydenta Ukrainy glosil, ze gotow na wszystko, oby tylko nie bylo wojny. Ludzi mu zaufali, i okazalo sie, ze zostali

Na Ukrainie mu pomnikow nie beda stawiac.. Maja tam dosc pomnikow swojego Bandery.

Czas pokaze, niewykluczonre . - Dojdzie do zmiany wladzy, zniesiony stan wojenny, tak jak wszedzie, walka o stolki, na ostro, jak w parlamencie ukrainskim bija sie na piesci, to pokazali, udowodnili . Czystki dotychczasowej wladzy , tzn beda stawiane pytania ,bardzo niewygodne pytania ...
      • boavista4 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 19.03.25, 04:57
        Xo powinien zrobic Zelenski?
        powinien wrocic do swojej ojczyzny i zagrac tam na fortepianie.tak jak to robil na Ukrainie.
        • boavista4 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 19.03.25, 08:44
          juz wiem!
          zelensky powinien zagrac na fortepianie razem z zona Macrona w Mulin Rouge
    • oszol-lom-z-rm Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 19.03.25, 08:50
      Ja chyba bym się POchlastal
    • 1.melord Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 19.03.25, 09:11
      popelnil Seppuku ( harakiri)

za doprowadzenie krainyU do ruiny,za wyslanie na smierc tysiecy ludzi by wlasne chore ego bronic
      • adam.eu Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 19.03.25, 09:44
        1.melord:

popelnil Seppuku ( harakiri)

"za doprowadzenie krainyU do ruiny,za wyslanie na smierc tysiecy ludzi by wlasne chore ego bronic"

W związku z tym mam pytanie, co np. Polska powinna zrobić w 1939 r?
        Albo w sierpniu, a raczej przed sierpniem 1944 r.?

Już pominę to co już pominąłeś, co miałby zrobić Zełenski przed lutym 2022 r. ?
        • 1.melord Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 19.03.25, 12:57
          adam.eu napisał:

>
          > W związku z tym mam pytanie, co np. Polska powinna zrobić w 1939 r?

watek jest o Zelenskim
          ale....rownie dobrze Twoje pytanie moglo dotyczyc 1863r.

> Albo w sierpniu, a raczej przed sierpniem 1944 r.?

PW bylo zbrodnia zafundowana przez Bora-Komorowskiego i spolke Polakom,
          podobnej dopuscil sie Zelenski ze swoja ekipa na Ukraincach (wyjasnilem ponizej)

• krabat01 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 19.03.25, 15:08
            1.melord napisał(a):

> adam.eu napisał:
            > > W związku z tym mam pytanie, co np. Polska powinna zrobić w 1939 r?
            >
            > watek jest o Zelenskim
            > ale....rownie dobrze Twoje pytanie moglo dotyczyc 1863r.
            >
            > > Albo w sierpniu, a raczej przed sierpniem 1944 r.?
            >
            > PW bylo zbrodnia zafundowana przez Bora->Komorowskiego i spolke Polakom, podobnej
            dopuscil sie Zelenski ze swoja ekipa na Ukraincach

Sa widocznie tacy co lubia, bez najmniejszych widokow na zwyciestwo, pozniej obchodzic rocznice swoich klesk.

• mateusz572 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 19.03.25, 11:01
        1.melord napisał(a):

> popelnil Seppuku ( harakiri)
        >
        > za doprowadzenie krainyU do ruiny,za wyslanie na smierc tysiecy ludzi by wlasne
        > chore ego bronic

Was kacapów znacznie przybyło na tym forum i bardzo się uaktywniliście. Świętujecie tym sposobem blamaż Trumpa w zaprowadzaniu pokoju w Ukrainie.
        Jednak nawet jak wieszacie nieustannie psy na prezydencie Ukrainy nie zmienicie prawdy podstawowej: to kacapia jest agresorem i to wasz wuc niejaki Putin jest zbrodniarzem.
        To wasz wuc wysłał na śmierć tysiące żołnierzy i to wasz wuc zapełnił cmentarze w Ukrainie i kacapii.
        • krabat01 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 19.03.25, 15:23
          mateusz572 napisał:

> Jednak nawet jak wieszacie nieustannie psy na >prezydencie Ukrainy nie zmienicie prawdy >podstawowej: to kacapia jest agresorem i to wasz wuc > niejaki Putin jest zbrodniarzem.

Kto wiesza psy na komiku . Jego polityka, jego odpowiedzialnosc. Chce walczyc, niech walczy .

Putin zbrodniarzem .. ok . I co dalej ?.
          Ukraina ma walczyc do ostatniego Ukrainca ?. To Cie podnieca. Co ona przez to osiagnie.

Ukraina przegrala ten konflikt, trzeba miec oczy w d.
          , by tego nie widziec. No, moze stracic jeszcze wiecej ziemi, mlodych Ukraincow.

Sprobuj zmusic Putina, by zaprzestal walczyc z Ukraincami . Kto Ci zabrania, kto ?.
          Mozesz sam jechac na Ukraine, masz synow mozesz ich tam wyslac, by powstrzymali Putina. To skuteczniejsze , niz na fs tupanie nozkami.

• mateusz572 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 20.03.25, 09:00
            krabat01 napisał:

>
            > Kto wiesza psy na komiku . Jego polityka, jego odpowiedzialnosc. Chce walczyc,
            > niech walczy .
            >
            >
            > Putin zbrodniarzem .. ok . I co dalej ?.
            > Ukraina ma walczyc do ostatniego Ukrainca ?. To Cie podnieca. Co ona przez t
            > o osiagnie.
            >
            > Ukraina przegrala ten konflikt, trzeba miec oczy w d.
            > , by tego nie widziec. No, moze stracic jeszcze wiecej ziemi, mlodych Ukrainco
            > w.
            >
            > Sprobuj zmusic Putina, by zaprzestal walczyc z Ukraincami . Kto Ci zabrania, k
            > to ?.
            > Mozesz sam jechac na Ukraine, masz synow mozesz ich tam wyslac, by powstrzymal
            > i Putina. To skuteczniejsze , niz na fs tupanie nozkami.
            >

A ty kacapie co tu robisz? W kamasze i za Putina.
            Co do Ukraińców to ty kacapie nie masz nic do gadania, chcą walczyć to ich decyzja. I nalezy im pomagać bo nam 1939 nikt nie pomógł. Widać ich nienawiść do kacapów jest ogromna jak trzy lata potrafią się opierać krajowi wielokrotnie wiekszemu i ludniejszemu.
            Natomiast co do mnie to mimo już jestem w słusznym wieku jak Polska będzie potrzebowała to stanę u drzwi parafrazując poetę.
            Obsługiwać broń doskonale potrafię, a i inne rzeczy pożyteczne dla polskiej armii też umiem.
            Natomiast ty co tu robisz? Powinieneś wspomóc niejakiego Putina bo brakuje mu mięsa armatniego i wysługuje się już Koreańczykami i innymi czarnymi.
            • krabat01 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 20.03.25, 10:14
              mateusz572 napisał:

> A ty kacapie co tu robisz? W kamasze i za Putina.

Za Putina walczyc hahaha, oci.iales. Na stare lata, jmam go dokladnie tam gdzie slonce nie dochodzi

> Co do Ukraińców to ty kacapie nie masz nic do >gadania, chcą walczyć to ich decyzja.

To to mowie matolusze . Nie moje maloy, nie moj cyrk. Chca, niech gina w czym problem ..

>I nalezy im pomagać bo nam 1939 nikt nie pomógł.

Dej dej dej banderowiec mowi co nalezy...

>Widać ich nienawiść do kacapów jest ogromna jak
              >trzy lata potrafią się opierać krajowi wielokrotnie wiek
              > szemu i ludniejszemu.

Ich problem kogo nienawidza.
              Podziekuj im za Wolyn.

> Natomiast co do mnie to mimo już jestem w słusznym >wieku .Obsługiwać broń doskonale potrafię, a i inne rzeczy pożyteczne dla polskiej armii też umiem.

Tylko nie zapomnij zabrac ze soba pampersow .

> Natomiast ty co tu robisz? Powinieneś wspomóc niejakiego Putina bo brakuje mu mięsa armatniego i wysługuje się już Koreańczykami i innymi czarnymi.

Hahaha banderowiec mowi co inni maja robic. Niezle na.rane pod kapeluszem
              • tbernard Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 20.03.25, 11:23
                Jesteś podłym śmierdzącym kacapem.
                W polskim interesie jest aby osobiście w wojnę nie włączać się ale tak wspomagać Ukraińców aby strat wam kacapom jak najwięcej zadali.
                • krabat01 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 20.03.25, 13:08
                  tbernard napisał:

> W polskim interesie jest aby osobiście w wojnę nie >włączać się ale tak wspomagacUkraińców aby strat wam kacapom jak najwięcej zadali.

Ciekawe postawa moralna. Cwaniactwo, cynizm. Wyrachowane cwaniaki , oznajmiaja, mowia otwarcie . - pomagamy, niech gina Ukraincy, niech ich dalej zabijaja, bo ... to jest w naszym polskim interesie.

• tbernard Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 20.03.25, 11:29
      igor_2025 nasmrodził onucami:

[...]

Nie załapałeś się na zrabowaną na wojnie przez rodaka pralkę? Spróbuj chociaż ręcznie je przeprać.
      • boavista4 Re: Co zrobilbym na miejscy Zelenskiego 20.03.25, 16:13
        Na miejscu Zelenskiego ja by pazwonil Hagu i WuKa i zapytal - szto delat tiepier!

Владимир Маяковский
        Что делать?

Если хочешь,
              забыв
                 и скуку и лень,
        узнать сам,
        что делается на земле
        и что грохочет по небесам;
        если хочешь знать,
                 как борются и боролись —
        про борьбу людей
                и работу машин,