Dodaj do ulubionych

czy dostawca broni jest współsprawcą zbrodni?

06.06.25, 08:22
Przez ostatnie półtora roku rząd niemiecki dostarczył Izraelowi broni za ok. pół miliarda euro. I dostarcza nadal.

Zeit-Online, 3.06.2025:
    ,,Außenminister Johann Wadephul (CDU) hatte zuletzt weitere Genehmigungen infrage
    gestellt. Es werde geprüft, "ob das, was im Gazastreifen geschieht, mit dem humanitären
    Völkerrecht in Einklang zu bringen ist", sagte er der Süddeutschen Zeitung. "An dieser
    Prüfung ausgerichtet, werden wir gegebenenfalls weitere Waffenlieferungen
    genehmigen." Auf die Frage, ob dies auch dazu führen könne, dass Waffenlieferungen
    nicht genehmigt würden, bekräftigte Wadephul: "Das sagt ja die Formulierung."
''

Jaka jeszcze ,,Prüfung '' jest potrzebna? Kiedy zbrodniarz intencjonalnie sprowadza śmierć głodową na 2 miliony ludzi, to pan Wadephul dopiero musi sprawdzać zgodność takiego działania z prawami człowieka?

- Stefan
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Moralnosc a historia 06.06.25, 09:00
      stefan4 napisał:

" Przez ostatnie półtora roku rząd niemiecki dostarczył Izraelowi broni za ok. pół miliarda euro. I dostarcza nadal."

Izrael morduje masowo mieszkancow Gazy. I sprzedawcy broni wspomagaja te mordy. Zrozumienie tej niemoralnej transakcji wymaga zrozumienia, nie tak dawnej, historii w ktorej Niemcy traktowali dzisiejszych mieszkancow Izraela Zydow za gorsza rase i ich mordowali masowo.

Po drugie dzisiejsze Niemcy bazuja na zasadzie "produkuj i sprzedawaj". I sie tego trzymaja. Dodajmy, ze i Francja sprzedaje bron ruskim mordercom masowym.

Ale i ja sadze, ze moralnosc nalezy wlaczyc jakos do handlu bronia. Bron nie jest banalnym produktem.

PF
      • stefan4 Re: Moralnosc a historia 06.06.25, 09:48
        polski_francuz:
        > Niemcy traktowali dzisiejszych mieszkancow Izraela Zydow za gorsza rase
        > i ich mordowali masowo.

,,Dzisiejszych'' nie. Tych sprzed ponad 80 lat. Od tego czasu zmieniło się wszystko: i Niemcy, i Żydzi, i cały świat.

Z rana słuchałem w TOK FM wywiadu z Omarem Farisem, Palestyńczykiem zamieszkałym w Polsce. On uważał za antysemityzm twierdzenie, jakoby Palestyńczyków mordowali Żydzi. Wg niego Palestyńczyków morduje rząd Benjamina Netanjahu. Zgadzam się z takim stawianiem sprawy: w każdym narodzie są ludzie prawi i skurwiele. Kiedy przestępcza szajka dokonuje zbrodni ,,w interesie narodu'', to ten naród jest winien stawiania patriotyzmu ponad przyzwoitością, oraz bierności — ale nie od razu zbrodni ludobójstwa. Patriotyzmy mają wielką władzę nad ludzkimi duszami, z jak najgorszymi skutkami dla jakości tych dusz.

Ale całkiem inna jest sytuacja różnych Trumpów czy Wadephulów. Oni nie mogą usprawiedliwiać swojego brudnego handlu śmiercią patriotycznym zaślepieniem.

polski_francuz:
        > Ale i ja sadze, ze moralnosc nalezy wlaczyc jakos do handlu bronia. Bron nie jest banalnym
        > produktem.

To jest nie tylko kwestia moralności, także jakości budowanego przez nas świata. To, że Europa nie jednoczy się w zdecydowanym potępieniu netanjaherowskich zbrodni, zostanie niewątpliwie użyte jako usprawiedliwienie działań innych zbrodniarzy. Już sobie wyobrażam Pieskowa po napaści Rosji np. na Pribałtyki:
            ,,— Kiedy Żydzi wymordowali 2 miliony Palestyńczyków, to
            robiliście z nimi interesy; więc skąd teraz ten wrzask oburzenia, że my
            zlikwidowaliśmy 2 miliony terrorystów litewskich? Jesteście hipokrytami.''
        I połowa Europy to kupi.

- Stefan
        • polski_francuz Lanie potrzebne? 06.06.25, 10:41
          stefan4 napisał:

"Z rana słuchałem w TOK FM wywiadu z Omarem Farisem, Palestyńczykiem zamieszkałym w Polsce. On uważał za antysemityzm twierdzenie, jakoby Palestyńczyków mordowali Żydzi. Wg niego Palestyńczyków morduje rząd Benjamina Netanjahu.

Rzad jest wybrany demokratycznie i za zbrodnie w Gazie odpowiada Izrael a nie Netanjahu. Racje masz, ze on gra karte "uregulowanie problemu palestynskiego" i ze atak Hamasu dal mu pretekst.

" To jest nie tylko kwestia moralności, także jakości budowanego przez nas świata"

Jak Niemcy czy Japonia staly sie przykladowym krajem. Nauczka jest taka, ze ten czy ow narod potrzebuje silnego lanie by sie na dluzej uspokoic. Obecnie lania potrzebuje rosja mordujaca Ukraincow.

PF
          • stefan4 Re: Lanie potrzebne? -- niekoniecznie... 06.06.25, 11:58
            polski_francuz:
            > Rzad jest wybrany demokratycznie i za zbrodnie w Gazie odpowiada Izrael a nie Netanjahu.

Kiedy go wybierali, nie było jeszcze wiadomo, że wybierają nowego Hitlera. A potem — to już zapanował umiejętnie podsycony patriotyzm wojenny, skutecznie odbierający ludziom ich własny sąd.

polski_francuz:
            > Nauczka jest taka, ze ten czy ow narod potrzebuje silnego lanie by sie na dluzej uspokoic.

Usawcy przestali mordować Indian bez lania... No, może to nie jest najlepszy przykład, bo przestali mordować dopiero wtedy, gdy już prawie wszystkich wymordowali. Ale Hiszpanie przestali mordować Indian w Płd. Ameryce bez lania. Usawcy wcofali się z Wietnamu nie przez lanie, tylko z powodów ekonomicznych i pod ciśnieniem własnych protestów społecznych. Wojny krzyżowe ustały nie dlatego, żeby papiescy najeźdźcy dostali jakieś silne lanie, tylko... właściwie nie wiem, dlaczego, chyba po prostu wyszły z mody.

polski_francuz:
            > Obecnie lania potrzebuje rosja mordujaca Ukraincow.

Za Gorbaczowa Europa i USA stawiały na ucywilizowanie Rosji bez lania. To się w końcu nie powiodło, ale ja nie uważam, że było od początku nierealne. W każdym razie niewątpliwie należało wtedy próbować. Jeśli jest cień szansy na poprawienie świata bez lania, to należy ją skwapliwie wykorzystywać. Lania są wściekle kosztowne, zarówno w eurosach, jak w rublach, jak też w ludzkich życiach. I lania są druzgocące kulturowo.

- Stefan
            • jorl11 Re: Lanie potrzebne? -- niekoniecznie... 06.06.25, 19:11
              stefan4 napisał:

> Za Gorbaczowa Europa i USA stawiały na ucywilizowanie Rosji bez lania.

Stawiali na zniszczenie Rosji. I gdyby nie bron jadrowa by tego dokonali. A tak to musiali obchodzic Rosje ja psy patrzac jakby ugryzsc ale aby sie nie narazic na totalna wojne jadrowa.
              Mial byc wtedy Koniec Historii. Jakby byl koniec Rosji.
              Jak wiadomo to sie nie stalo i teraz Zachod zaplaci za te proby zniszczenia Rosji bardzo. Bo Rosja tworzy Blok Wschodu i bedziemy my 1 miliard a 7 miliardow po drugiej stronie. I te 7 miliardow jeszcze teraz jest do tylu w technologiach ale maja kapitalizmy i niezle nas gonia.

A wiec juz tradycyjnie

Wal sie palancie
      • felusiak1 Re: Moralnosc a historia 06.06.25, 15:47
        polski francuz oznajmił: Izrael morduje masowo mieszkancow Gazy.

Na urojenia nie ma lekarstwa
        • polski_francuz 55 tysiecy ofiar 06.06.25, 18:55
          felusiak1 napisał:

" Na urojenia nie ma lekarstwa"

BBC podaje:Israel launched a military campaign in Gaza in response to Hamas cross-border attack on 7 October 2023, in which about 1,200 people were killed and 251 others were taken hostage.

At least 54,470 people have been killed in Gaza since then, including 4,201 since Israel resumed its offensive on 18 March, according to the territorys health ministry.

PF

• felusiak1 Re: 55 tysiecy ofiar 06.06.25, 19:42
            Uznajesz propagandę Hamasu za prawdę?
            • felusiak1 Re: 55 tysiecy ofiar 08.06.25, 16:29
              Tak. Uznajesz propagandę za prawdę.
              BBC podaje propagandę Hamasu a ty jak w dym.
    • jorl11 Re: czy dostawca broni jest współsprawcą zbrodni? 06.06.25, 12:48
      stefan4 napisał:

> Przez ostatnie półtora roku rząd niemiecki dostarczył Izraelowi broni za ok. pó
      > ł miliarda euro. I dostarcza nadal.
      >
      > Zeit-Online, 3.06.2025:
      >     ,,Außenminister Johann Wadephul (CDU) hatte zuletzt weitere Geneh
      > migungen infrage
      >     gestellt. Es werde geprüft, "ob das, was im Gazastreifen geschie
      > ht, mit dem humanitären
      >     Völkerrecht in Einklang zu bringen ist", sagte er der Süddeutsch
      > en Zeitung. "An dieser
      >     Prüfung ausgerichtet, werden wir gegebenenfalls weitere Waffenli
      > eferungen
      >     genehmigen." Auf die Frage, ob dies auch dazu führen könne, dass
      > Waffenlieferungen
      >     nicht genehmigt würden, bekräftigte Wadephul: "Das sagt ja die F
      > ormulierung."
      ''
      >
      > Jaka jeszcze ,,Prüfung '' jest potrzebna? Kiedy zbrodniarz inten
      > cjonalnie sprowadza śmierć głodową na 2 miliony ludzi, to pan Wadephul dopiero
      > musi sprawdzać zgodność takiego działania z prawami człowieka?

a moze palancie posprzatasz na wlasnym podworku?
      Ty ze swoimi wspolplemiencami napadliscie w 2003r na Iraq. Aby rope zdobyc do tego, zlodzieje. Zabiliscie tam dziesiatki tysiecy tubylcow kiedy twoi politycy ty sam za to odpowiesz przed sadem i odsiedzisz w pierdlu swoje?

To tylko jedno gdzie sie przyczyniles palancie do pomocy aby ludzie byli zabijani.
      Na Ukraine tez palancie dostarczales bron i amunicje, efekt 600tys+ zabitach zolnierzy ukrainskich bo im gadales ze wygraja z Rosja. Ta krew jest tez na twoich reaka s4.

Gdybys tego palancie nie robil to by Ukraina skapitulowala i napewno z milion teraz zabitych zolnierzy ukrianskich by zylo.

A wiec wal sie klamliwy palancie
      • polski_francuz Opinia to nie grzech 06.06.25, 13:27
        jorl11 napisał:

" Na Ukraine tez Kolego dostarczales bron i amunicje, efekt 600tys+ zabitach zolnierzy ukrainskich bo im gadales ze wygraja z Rosja. Ta krew jest tez na twoich rekach s4.

Gdybys tego Kolego nie robil to by Ukraina skapitulowala i napewno z milion teraz zabitych zolnierzy ukrainskich by zylo."

Jorl nie przynos wstydu elektronikom. Stefan ma opinie i je, bez wyzwisk, wyraza. Nie sa to Twoje opinie a wiec przedstaw swoje argumenty i Stefan Ci odpowie. I, jak bedziesz przekonywujacy, to moze je zmodyfikowac.

Nur zu!

PF
        • jorl11 Re: Opinia to nie grzech 06.06.25, 19:00
          polski_francuz napisał:

> Jorl nie przynos wstydu elektronikom. Stefan ma opinie i je, bez wyzwisk, wyraz
          > a. Nie sa to Twoje opinie a wiec przedstaw swoje argumenty i Stefan Ci odpowie.
          > I, jak bedziesz przekonywujacy, to moze je zmodyfikowac.

za wielki palant ten s4 aby modyfikowac swoje poglady, juz mielismy dyskusje to glupoty opowiadal i juz wie ze ze mna najlepiej nie dyskutowac.
          Dlatego lubi tylkoz palantami dyskutowac, tym robolem wielonikowych, Toba itd. podobny poziom

Nie on pierwszy, taki f1 tez nie dyskutuje, nawet klamal ze mnie wygasil i mnie nie czyta wiec biedny nie moze odpowiedziec merytorycznie
          • j-k belkot Jörla - as usual 06.06.25, 20:40
            jorl11 napisał:

Nie on pierwszy, taki f1 tez nie dyskutuje, nawet klamal ze mnie wygasil i mnie
            > nie czyta wiec biedny nie moze odpowiedziec merytorycznie

z toba nikt nie dyskutuje, ignorancie i propagandzisto pro-rosyjski.

wszyscy cie tu tylko wysmiewaja.
            • petronella.kozlowska Re: belkot Jörla - as usual 06.06.25, 21:15

to błazen psychicznei chory
    • amg10 Co wiecej, mozna tez zapytac czy ... 06.06.25, 20:30
      producent broni jest współsprawcą zbrodni ?

Wydaje sie, ze gradacja odpowiedzialnosci jest zstepujaca/malejaca:

ten co pociagnal za spust
      ten ktory dostarczyl bron
      ten ktory wyprodukowal bron
      • polski_francuz Dodaj procenty odpowiedzialnosci 07.06.25, 10:59
        amg10 napisał(a):

" Wydaje sie, ze gradacja odpowiedzialnosci jest zstepujaca/malejaca: ten co pociagnal za spust; ten ktory dostarczyl bron; ten ktory wyprodukowal bron"

Trzeba ulatwoc job sedziom z nowej Norymbergi...

PF
      • stefan4 Re: Co wiecej, mozna tez zapytac czy ... 07.06.25, 15:02
        amg10:
        > ten co pociagnal za spust
        > ten ktory dostarczyl bron
        > ten ktory wyprodukowal bron

Netanjahu za nic nie ciągnął, niczego nie dostarczał i nie zajmuje się produkcją. Więc jest niewinny?! A co ze ,,sprawstwem kierowniczym''?

W mojej ocenie on jest znacznie bardziej winien, niż te tysiące oprychów, którzy mordują Gazę na jego rozkaz. Oni być może nie bardzo wiedzą, co czynią, są zaślepieni ,,patriotyzmem'', ,,bohaterską służbą ojczyźnie'' i innymi podobnymi narkotykami wyłączającymi samodzielne myślenie. Natomiast on świetnie wie, co czyni i szeroko otwartymi oczami śledzi skutki. W dodatku ma niejeden motyw do dokonywania zbrodni; m.in. odsuwanie procesu za ciążące na nim oskarżenia korupcyjne. Is fecit, cui prodest...

- Stefan
        • j-k no to bedzie te Gaze dalej ciagnal... 07.06.25, 16:47
          stefan4 napisał:
          W dodatku ma niejeden motyw do dokonywania zbrodni; m.in. odsuwanie procesu za ciążące na nim oskarżenia korupcyjne.

no jesli tak, to bedzie te Gaze dalej ciagnal... - dobrze wnioskuje ?
    • 1.melord Re: czy dostawca broni jest współsprawcą zbrodni? 08.06.25, 11:11
      w przypadku Palestyny i Ukrainy zdecydowanie TAK
    • petronella.kozlowska stefan4 napisał: 09.06.25, 09:20

Izrael zamówił cztery korwety o wartości 430 milionów euro (informacja w polskiej wikipedii jest błędna), z tego RFN przejęła 115 milionów euro kosztów. Umowę podpisał rząd Merkel (w koalicji z SPD) w 2015 roku. Okręty przekazano Izraelowi w latach 2020-2023.

pl.wikipedia.org/wiki/Korwety_rakietowe_typu_Sa%E2%80%99ar_6
      Jak na tak mały okręt Sa’ar 6 jest potężnie uzbrojony. Posiada na wyposażeniu armatę Oto Melara 76 mm, dwa systemy artyleryjskie 25 mm Rafael Typhoon, 32 pionowe wyrzutnie dla rakiet średniego zasięgu Barak 8, system samoobrony C-Dome (20-komorowe wyrzutnie pionowe), 16 przeciwokrętowych rakiet Boeing RGM-84 Harpoon Block II lub planowanych do wprowadzenia do służby izraelskich rakiet IAI Gabriel V, dwie wyrzutnie torped 324 mm. Z pokładu będzie operował śmigłowiec Sikorsky SH-60 Seahawk.
    • szczypawka.zjadliwa Re: czy dostawca broni jest współsprawcą zbrodni? 11.06.25, 14:06
      Nie. Rząd Niemiec nie dostarczał broni terrorystom z Hsmasu i nie popierał jego terrorystycznej napaści na Izrael.
      • boavista4 Re: czy dostawca broni jest współsprawcą zbrodni? 11.06.25, 16:09
        No to wam Szczypawka dopierdolila! Wy se popamientacie !

Mojemu tacie ukradli gacie złodzieje
        Czym się mój tata na stare lata odzieje
        Ukradli gacie mojemu tacie bandyci
        Czym się mój tata na stare lata poszczyci
        Mojemu tacie ukradli gacie bandyci
        Niech se bandyci te gacie wsadzą do rzyci
        A cóż mi cóż mi po trzech kowalach na zimę
        Jeden całuje drugi szanuje dziewczynę
        A trzeci poszedł pomiędzy wozy kręci się
        Bo chciałby ukraść kawał żelaza boi się
        Bo chciałby ukraść kawał żelazka stalówki
        I z tego zrobić swojej dziewczynie podkówki