Dodaj do ulubionych

Ja się z tym widzeniem historii nie zgadzam

07.07.25, 13:43

Oczywiście, to propagandowa bajka.
Ale doprowadziła strzemię w strzemię Polaków i Ukraińców na Kreml.
Powstrzymała na lat paręset ekspansję kacapstanu.
To nasze niby imperium trwało ze 400 lat i naprawdę mogło być dużo gorzej, i mniej liberalnie.
Mówi to mądry facet, ale mimo całej sympatii nie zgadzam się.
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: Ja się z tym widzeniem historii nie zgadzam 08.07.25, 03:08
      To towarzystwo, tu na forum nie ma czasu na oglądanie. To jest zbyt dlugie i uwaga sie im rozprasza.
      • borrrka A czymże tak zajęte? 08.07.25, 03:18
        Na jakże zasłużonym odpoczynku!
        Ta cała historia ma drugie dno, które może ujawnię, a może nie ujawnię.
        Waham się.
    • borrrka Zlekceważonym, ale wykorzystam forum 08.07.25, 03:11
      Jako magazyn wykorzystam, bo bojownik o żelazny liberalizm już usunął jeden z moich postów.
      A brzmiał:
      Ponieważ "Doktor" zwrócił uwagę na mój wpis kawałek dalej, nazywając mnie "jakimś kretynem", dopowiem.
      Otóż swoisty wdzięk językowy Piotrusia, nie zmieni faktów dokonanych - wpływ sarmatyzmu na polską mentalność jest ogromny i najlepiej widać go właśnie tam, gdzie sarmatyzm nie dotarł.
      Na Górny Śląska nie dotarł.
      I taka na przykład Wielkopolska, mimo lat prusackiego drylu jest sarmacka jak Mazowsze (gdzie szlachta ślepa się rodzi), a Śląsk nic, a nic.
      I tego na Śląsku bardzo brakuję, a w Poznaniu z tym samym prusackim backgroundem mieliśmy centrum Konfederacji Barskiej, kwintesencji sarmatyzmu przecież.
      Także nie, absolutnie nie zgadzam się na dziecinną próbę "desarmatyzacji" w imię jakiegoś zamordystycznego liberalizmu.
      Udawanego, a nie wolnych ludzi.
      Już starczy jeden zbawca, co nowy naród chce stworzyć!
      PS. Doktorze, proszę wpis zlekceważyć, a nie usuwać.
      • polski_francuz Wazne tematy 08.07.25, 09:45
        borrrka napisał:

"Jako magazyn wykorzystam, bo bojownik o żelazny liberalizm już usunął jeden z moich postów. A brzmiał: Ponieważ "Doktor" zwrócił uwagę na mój wpis kawałek dalej, nazywając mnie "jakimś kretynem", dopowiem."

Poruszasz wazne tematy, tyle ze slownictwo jest, dla emigranta, zbyt trudne. Trzeba bylo pokonac ruskich jak byla okazja w XVII wieku pelna zgoda. I zrobic w miejsce Polske i jej monarchie? Demokratyczne wybieranie krolow nam nie posluzylo. Trzeba bylo inaczej. Pytanie jak? Pewnie bardziej zamordystycznie. Przyklad przemiany Niemcow z mordercow masowych w normalnych ludzi kilka wiekow pozniej dokonany przez Amerykancow pokazuje te droge.

A dzis? Trzeba wspierac Ukraine w walce z ruskimi. Ale jak ma sie do tego sarmatyzm czy liberalizm? Trudne pytania.

W koncu rola dzikeja i usuwanie. Niezbyt mi sie wydaje czy ktos cos usuwa bo ciagle pojawiaja sie i zostaja jakies kompletnie durnawe wpisy, jak te dzisiejszego ranka z autorem musawo.

Pozdro

PF
        • borrrka Nie kokietuj, Profesor - zrozumiesz doktora:) 08.07.25, 11:32
          Bo taka jest hierarchiczna kolej rzeczy:)
          To dość młody facet, historyk, który od jakiegoś czasu uwierzył w siebie i misję.
          Mówiąc prosto, po czekistowsku, odbiło mu.
          I wmawia ludziom, że sarmatyzm jest dla Polaków niewazny, szkodliwy, kłóci się z interesem narodowym.
          A tylko skrajny liberalizm naszym ratunkiem.

I zapomina, że to właśnie tenże sarmatyzm ukształtował postawę do kości liberalną " pan na zagrodzie równy wojewodzie".
          I nie może zwykły doktor zarządzić, że stajemy się od wczoraj innym narodem, zapominamy naszą lepszą/gorszą tradycję, plusy i minusy...
          Bo tak nie ma na świecie i nawet w naszej Bolandzie tak niema.
          Równie dobrze można zarządzić, że od 15.30 zostajemy Hutu i Tutsi:)

Pisze dobre książki i żal mi, że w moich oczach utracił wiarygodność - bo nie mogę ufać byle komu, jako dyletant historyczny.

PS. I mam tajną broń - jak się ujawnię, będzie mu bardzo, bardzo głupio.
      • prze.nick Re: Zlekceważonym, ale wykorzystam forum 08.07.25, 12:47
        Znowu Bolandyjczyku udowodniasz że masz błędne poglądy na temat Polaków. Przez wieki Górny Śląsk bardzo dobrze żył z Małopolską. Jagiełło zmuszony do embarga na husytów właśnie poprzez Śląsk wysyłał im wszystko czego potrzebowali. To że Prusacy zdobyli w 1741 roku Śląsk od korony Czeskiej w ramach państwa Habsburgów tego nie zmieniło.
        • borrrka A jaki to ma związek z sarmatyzmem? 08.07.25, 15:05
          Husyci się w to nie bawili.
          • prze.nick Re: A jaki to ma związek z sarmatyzmem? 08.07.25, 16:26
            Jeszcze w XV wieku języki polski i czeski były nierozróżnialne a gdyby Górny Śląsk nie był w ciągłej wymianie gospodarczej/handlowej/kulturowej/ludzkiej z Małopolską/Polską to w XIX wieku na Górnym Śląsku Polaków już dawno by nie było.
            Więc odpuść sobie te gadki o sarmatyzmie omijającym Górny Śląsk
            A tak poza tym to sam jestem z Górnego Śląska i nie rozumiem twoich bolandyjskich wstawek.
            • prze.nick Re: A jaki to ma związek z sarmatyzmem? 08.07.25, 16:30
              Z Górnego Śląska do Krakowa jest rzut beretem 70-120 kilometrów a do Pragi już 350-400 km
              • borrrka No właśnie, jesteśmy inni 08.07.25, 17:05
                Ślązacy wręcz nie znają sarmatyzmu.
                Nie rozumieją, o co w tym chodzi.
                Część nie chce zrozumieć.
                Polak nie zakłada jakich tam ruchów autonomii, bo teraz to on nie rozumiałby, czemu miałoby to służyć.

Do tego dochodzą mentalnie zniemczeni Ślązacy i tu można tylko współczuć takim aussiedlerom...
                Bo co to jest w ogóle taki "absolwent" familoka przeflancowany do Nadrenii Pln. Westfalii?
                Cudactwo, przynajmniej w pierwszym pokoleniu.
                Marnie po polsku, po niemiecku nigdy się nie nauczy, tyle źe Poloki nic do niego nie "majo".
                Jak do Annabelli z Wuppertalu.
                • prze.nick Re: No właśnie, jesteśmy inni 08.07.25, 17:08
                  co ty tutaj wymyślasz?! niby czym Slązacy tak zasadniczo różnią się od ludzi z Małopolski?
                  masz jakieś zwidy
                  • borrrka Opowiem Ci autentyczną anegdotę 08.07.25, 17:19
                    Byłem na praktyce w wielkim górnośląskim zakładzie.
                    Praktyka była źle zorganizowana i przeważnie podsypialiśmy na trawniku przed halą.
                    Na koniec majster, taki 110% Ślązak poszedł do nas i zaczął tłumaczyć, że tak nie wypada, że to wstyd, no ale my z Warszawy...
                    I k...a zapomniał biedak, że to jego psi obowiązek zorganizować prawidłową naukę.
                    Że mu płacą za to.
                    On tego nie rozumiał.
                    • prze.nick Re: Opowiem Ci autentyczną anegdotę 08.07.25, 17:29
                      i co to ma niby udowodnić? takich praktyk za komuny było od groma wszędzie w całej Polsce
                      • borrrka Niemal wszystkie takie były 08.07.25, 17:35
                        Ale nikt w rejonach "sarmackich" nie serwował taki mów do chińskiego ludu.
                        Sarmatyzm zakłada poczucie humoru.
                        A Ślązacy owszem, mają, ale inne.
                        • prze.nick Re: Niemal wszystkie takie były 08.07.25, 17:39
                          sarmackie/bolandyjskie ... o czym ty tu w ogóle tutaj piszesz?!

pewnie by was opierdolił ile się da ale wcześniej dostał od innych w czapę i stąd taka gadka

naprawdę coś z bolando-sarmatyzmem jest nie tak
            • prze.nick Re: A jaki to ma związek z sarmatyzmem? 08.07.25, 17:04
              i tak jeszcze od niechcenia dorzucę, że Jagiellonowie rządzili Czechami/Górnym Śląskiem w latach 1471-1526
              mniej więcej w tamtych czasach Luter nazwał Kopernika „sarmackim głupcem”, Melanchton określił traktat uczonego („sarmackiego astronoma”) jako „absurdalny”
              • borrrka To inny temat - porozmawiaj z aussiedlerami 08.07.25, 17:09
                To prześmieszni "Nimce".
                Oni nawet nie rozumieją, jak zabawni są dla prawdziwych Niemców.
                • prze.nick Re: To inny temat - porozmawiaj z aussiedlerami 08.07.25, 17:12
                  masz problem z jakąś małą grupą ludzi i myślisz że oni reprezentują całość
                  to jest twój urojony problem arogancki bolandyjczyku
                  • borrrka Nie taka znów mała 08.07.25, 17:22
                    A na forum wręcz nadreprezentowana.
                    • prze.nick Re: Nie taka znów mała 08.07.25, 17:25
                      a ty też nadreprezentujesz Bolandyjczyków i bezkrytycznych wielbicieli Ukrainy i "bratniego" Rajchu
                      na sarmatyzm to w żadnym wypadku nie wygląda :D
                      • borrrka Ja jestem wielbiciele swojej skóry 08.07.25, 17:30
                        I to uwielbienie nakazuje mi wszelką pomoc ludziom narażającym życie również w moim interesie.
                        • prze.nick Re: Ja jestem wielbiciele swojej skóry 08.07.25, 17:34
                          od początku ataku Kacaplandu na Ukrainę byłem po stronie zaatakowanych
                          ale milczeć na temat bezczelności niektórych Ukraińców nie mam już zamiaru
                          mam też dosyć tej pieprzonej politycznej poprawności i wprowadzenia niepoprawnego "w Ukrainie" zamiast na Ukrainie
                          • borrrka "W Ukrainie" jest tragiczne 08.07.25, 17:39
                            Ale, myślę, że nie zdajesz sobie sprawy, jak ich drażni "na Ukrainie".
                            Z grubsza tak, jakby mi ktoś mówił, iż mieszkam w Priwislinskim Kraju.
                            • prze.nick Re: "W Ukrainie" jest tragiczne 08.07.25, 17:40
                              gówno mnie obchodzi co ich drażni! są u nas i mają się dostosować
                        • prze.nick Re: Ja jestem wielbiciele swojej skóry 08.07.25, 17:36
                          borrrka napisał:

> I to uwielbienie nakazuje mi wszelką pomoc ludziom narażającym życie również w
                          > moim interesie.

i jeszcze pytanie - a dlaczego tak wielu młodych UKraińców zamiast na froncie bronić twojej bolandyjskiej skóry woli balować w ekskluzywnych miejscach w Polsce?
                          • borrrka Z tchórzostwa 08.07.25, 17:43
                            Poczucia beznadziei i braku jednoznacznej identyfikacji narodowej.
                            A co, to święci są?
                            • prze.nick Re: Z tchórzostwa 08.07.25, 17:45
                              teraz Bolandyjczyku wiem że jesteś Ukraińcem
                              • borrrka To źle wiesz 08.07.25, 17:49
                                Ale ONZ nie zbierze się w tej sprawie.
    • j-k A ja sie zgadzam. 08.07.25, 15:13
      komunisci rosyjscy zyskali na powstaniu i upadku komunizmu niemieckiego w 1918

summa sumarum.

i takie sa fakty historyczne.
      • prze.nick Re: A ja sie zgadzam. 08.07.25, 17:27
        komunizm "niemiecki"i "rosyjski" był głównie reprezentowany przez ateistów żydowskich
        niemiecki (oraz francuski) padł po zwycięstwie Polski pod Warszawą w sierpniu 1920
    • borrrka Znajomość Rodaków nigdy mnie nie zawodzi 08.07.25, 17:25
      Właśnie prowadzący "liberalne" forum skasował mój, w końcu grzeczny i do dyskusji wpis.
      Tak prościej.
    • borrrka Jesteśmy karmieni bzdurami 13.07.25, 09:54
      Interesuję się historią i jestem błyskotliwie inteligentny.
      I niestety, cała "afera" z dr N. przekonała mnie, iż brak aparatu analitycznego uniemożliwia odrzucenie plew od ziarna.
      I tak ma każdy obywatel - można mu wmówić wszystko paroma chwytami erystycznymi, jak robi to drN.
      Jest bezbronny (obywatel znaczy) jak pisklątko i co napisze mniej, czy bardziej udany "specjalista", stanowi prawdę objawioną.
      Ale Achtung - jest jedna droga: kobieca intuicja.
      Należy znajomą niewiastę zainteresować polityką i historią.
      Dać "materiały" i czekać na werdykt instynktowny:
      coś warte, czy pato-publicystyka kolejnego napoleona z Kobierzyna.

PS. Piszę poważnie, mimo żartobliwej formy.
    • j0rl.1 Re: Ja się z tym widzeniem historii nie zgadzam 13.07.25, 18:55

borrrka napisał:

> Mówi to mądry facet, ale mimo całej sympatii nie zgadzam się.

felusiak1 napisał:

> To towarzystwo, tu na forum nie ma czasu na oglądanie. To jest zbyt dlugie i uw
      > aga sie im rozprasza.

no wiec ja sobie to odsluchalem. Jadac pociagiem dzisiaj z Polski, mialem czas i zamiast czytac kryminal.

Teraz ten historyk. Typowo polski. Dlaczego tak mowi?
      A wiec jak moja corka chodzila w Niemczech do szkoly to tez sie jej historii przygladalem. Mnostwo zrodlowych materialow, mniejszy nacisk na znajomosc dat i krolikow ale za to museili pisac w domu wypracowania na temat „Dlaczego sie cos tam w historii wydarzylo“. Nie kiedy a dlaczego.
      Musieli myslec i napisac i to bylo oceniane.
      Ten historyk malo mysli Dlaczego a tylko Co sie wydarzylo.
      Fakt opisuje te sprawy ze szlachta, nawet mowi ze sasiednie kraje byly silniejsze od Polski, ale nigdy nie powiedzial DLACZEGO byly silniejsze.
      A napewno Prusy byly silniejsze od Polski bo mialy wtedy 17..18w duzo wiekszy PKB/leb. I znowu dlaczego mialy tak wiekszy PKB/leb jak Polska? Ano bo sie panszczyzny pozbywaly. Ona byla w sredniowieczu wszedzie ale w roznym stopniu obejmowala spoleczenstwo. To w leb tego historyka juz nie wchodzi, mysle ze dlatego ze nie zna sie na kapitalizmie, na gospodarce bo i skad.. Zwlaszcza na kpitalizmie najwyzej rozwinietych krajow Swiata.
      Ale wie jakie niektore skutki tego byly. Ze sarmaci uwazali sie za lepszych tez rasowo od chlopw ale ze tak samo z chlopow mogliby byc kapitalisci to mu do jego polskiego lba nie wchodzi. A powinno bo bez tego trudno zrozumiec DLACZEGO tak bylo.
      Jednym slowem palant.
      • prze.nick Re: Ja się z tym widzeniem historii nie zgadzam 13.07.25, 21:57
        nie chcę ale muszę znowu korygować twoje głupstwa na FŚ
        > A napewno Prusy byly silniejsze od Polski bo mialy wtedy 17..18w duzo wiekszy PKB/leb.

Po pierwsze - Anglia sponsorowała w XVIII wieku Prusy aby te militarnie wykonywały ich polecenia
        Po drugie - berlińscy żydzi pomagali królowi Prus w kradzieży srebra z Rzeczpospolitej przez bicie fałszywej monety o mniejszej wartości kruszcu
        Po trzecie - w Rzeczpospolitej rządzili już Niemcy - August II i III
        Po czwarte - jest jeszcze wiele innych powodów takich jak np konsekwencje Sejmu Niemego ale nie chce mi się rozpisywać
        • prze.nick Re: Ja się z tym widzeniem historii nie zgadzam 13.07.25, 22:01
          zdobycie korony Rzeczpospolitej sfinansował Niemcowi Augustowi II pruski żyd i bankier wielu imion - Issachar Berend Lehmann, Berend Lehmann, Yissakhar Bermann Segal, Yissakhar ben Yehuda haLevi, or Berman Halberstadt
          • prze.nick Re: Ja się z tym widzeniem historii nie zgadzam 13.07.25, 22:11
            errata - nie pruski ale z innej części Niemiec był ten żydowski bankier, który Niemcowi Augustowi II sfinansował przejęcie korony Rzeczpospolitej pomimo porażki w głosowaniu, tzw wolnej elekcji
        • prze.nick Re: Ja się z tym widzeniem historii nie zgadzam 13.07.25, 22:02
          i pańszczyzny Prusy pozbyły się już po porażce z Napoleonem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka