30.11.23, 15:09
Wydaje się, że każdy na publicznym forum ma prawo zabrać głos. Moderator zamiast takie sprawy załatwiać wieje z podkulonym ogonkiem. Usuwa wpis zamiast się do niego odnieść.

Teść usuniętego wpisu
.
Jeśli zakładasz wątek na publicznym forum, to bądź łaskawa dołączyć listę użytkowników, którzy mają prawo w nim zabierać głos. Albo uzgodnij z moderatorem specjalne zasady dla siebie i ogłoś je publicznie. Takie sprawy powinien załatwiać moderatorek, ale on potrafi tylko usuwać wpisy.

Przy okazji poproszę tutejszych użytkowników, żeby powstrzymali się w miarę możliwości od wycieczek osobistych. Założyciel założył to forum w kontrze do tamtego, a nie na obraz i podobieństwo. Chyba, że coś źle zrozumiałem.
Obserwuj wątek
    • negativum Re: Pajac 30.11.23, 18:47
      oby.watel napisał:

> Założyciel założył to forum w kontrze do tamte
      > go, a nie na obraz i podobieństwo. Chyba, że coś źle zrozumiałem.

Dobrze zrozumiałeś. To nie ma być grzeczne forum. Gdzie każdy sobie kadzi. Takie fora żyją krótko. Ile razy można pisać o tym samym?
      • oby.watel Re: Pajac 30.11.23, 19:07
        negativum napisał:

> Dobrze zrozumiałeś. To nie ma być grzeczne forum. Gdzie każdy sobie kadzi. Taki
        > e fora żyją krótko. Ile razy można pisać o tym samym?

Czyli to ma być forum, gdzie każdy kazdego znieważa? Zamiast znikających wpisów nieusuwane wycieczki osobiste i obelgi? Na tym ma polegać wyższość tego forum?
        • negativum Re: Pajac 30.11.23, 19:30
          oby.watel napisał:

> negativum napisał:
          >
          > > Dobrze zrozumiałeś. To nie ma być grzeczne forum. Gdzie każdy sobie kadzi
          > . Taki
          > > e fora żyją krótko. Ile razy można pisać o tym samym?
          >
          > Czyli to ma być forum, gdzie każdy kazdego znieważa? Zamiast znikających wpisów
          > nieusuwane wycieczki osobiste i obelgi? Na tym ma polegać wyższość tego forum?

Czy znieważeniem jest, że ktoś po 31 latach pracy w jednostce budżetowej dostaje ~3100 zł miesięcznie? I pytanie o to?
          Po to jest tu tylu moderatorów, by każdy mógł to ocenić.
          • bruno-123 Re: Pajac 30.11.23, 20:09
            Czy znieważeniem jest, że ktoś po 31 latach pracy w jednostce budżetowej dostaje ~3100 zł miesięcznie? I pytanie o to?
            Po to jest tu tylu moderatorów, by każdy mógł to ocenić. W takich sprawach kolego to warto być delikatnym i nie drązyć tematu. Bo raz nie znasz człowieka, jego pragnień i potrzeb życiowych. Nikt nie lubi pouczania lub wywższania się w tematach. Każdy sobie kadzi. Ja wolę takie gdzie jest miło, a nie by ktoś się przywalał do mnie lub mnie oceniał .A już głupawe przytulanki to nie na miejscu. Dla tego forum ma oczy więc warto zachować honor. Nie trzeba ściągać złych manier z innych forów lub ich wspominać.
            • negativum Re: Pajac 30.11.23, 21:27
              bruno-123 napisał(a):

> Czy znieważeniem jest, że ktoś po 31 latach pracy w jednostce budżetowej dostaj
              > e ~3100 zł miesięcznie? I pytanie o to?
              > Po to jest tu tylu moderatorów, by każdy mógł to ocenić. W takich sprawach kole
              > go to warto być delikatnym i nie drązyć tematu. Bo raz nie znasz człowieka, je
              > go pragnień i potrzeb życiowych. Nikt nie lubi pouczania lub wywższania się w t
              > ematach. Każdy sobie kadzi. Ja wolę takie gdzie jest miło, a nie by ktoś się
              > przywalał do mnie lub mnie oceniał .A już głupawe przytulanki to nie na miejsc
              > u. Dla tego forum ma oczy więc warto zachować honor. Nie trzeba ściągać złych m
              > anier z innych forów lub ich wspominać.

Mnie np. Stefan nie oszczędza. Jeśli gdzieś się pomylę, to drapie po oczach, aż krew leci.
              Może tego nie rozumiecie, ale wskazałem na 3 absurdy:
              1. Nawet wypasiony laptop (przy dofinansowanie z budżetu) to nie koszt miesięcznej pensji nauczyciela z 30 letnim stażem
              2. W pokoju nauczycielskim nie gra się w koszykówkę.
              3. Tak samo w domu.

I tu nie chodzi o XXX czy YYY.
              • kochamzapachfrezji Re: Pajac 30.11.23, 21:33
                Przestań już pisać o mnie, dziękuję za gościnę, ale tu już nie ma dla mnie miejsca. Mam dość Twojego czepialstwa!
                • negativum Re: Pajac 30.11.23, 22:13
                  kochamzapachfrezji napisała:

> Przestań już pisać o mnie, dziękuję za gościnę, ale tu już nie ma dla mnie miej
                  > sca. Mam dość Twojego czepialstwa!

To nie jest czempioństwo.
                  Ludzie mają prawo wiedzieć, że nauczyciel po 30 latach nie pracuje za darmo.
                  Dziś miałem rozmowę z dyrektorem szkoły dziecka. Jeśli szkoła nie podejmie kroków, to ja je podejmę.
                  "Zgodnie z art. 572 § 1 ustawy z 17 listopada 1964 r. Kodeks postępowania cywilnego, każdy, komu znane jest zdarzenie uzasadniające wszczęcie postępowania z urzędu, obowiązany jest zawiadomić o nim sąd opiekuńczy (rodzinny). Placówki oświatowe są szczególnie zobowiązane do wypełniania tego obowiązku."

Jeden dyrektor się przeciw temu broni. Poczekam jeszcze miesiąc. Chodzi o dziecko. Drugi dyrektor napisał mi gotowy wezwanie do wysłania. Nic tylko wysłać do szkoły z e-PUAP.
              • oby.watel Re: Pajac 30.11.23, 21:34
                negativum napisał:

> Mnie np. Stefan nie oszczędza. Jeśli gdzieś się pomylę, to drapie po oczach, aż
                > krew leci.

No i? Nie on jeden to uwielbia. Łatwiej jest zwrócić uwagę, że krew nie leci tylko płynie niż odnieść się do meritum.

> Może tego nie rozumiecie, ale wskazałem na 3 absurdy:
                > 1. Nawet wypasiony laptop (przy dofinansowanie z budżetu) to nie koszt miesięcz
                > nej pensji nauczyciela z 30 letnim stażem

A skąd wiesz ile ktoś zarabia? A nawet gdyby, to czasem warto zatrzymać tego typu uwagi dla siebie.

> 2. W pokoju nauczycielskim nie gra się w koszykówkę.

No i co z tego?

> 3. Tak samo w domu.

U Ciebie się nie gra. Ale są różne domy i nie w każdym obowiązuja zasady takie, jak w Twoim.

> I tu nie chodzi o XXX czy YYY.

Jeśli uwagi czynisz pod konkretnym wpisem, konkretnej osoby, to chodzi. Wiele razy nadziałem się na to, że moje uwagi natury ogólnej ktoś brał do siebie.
                • negativum Re: Pajac 30.11.23, 21:56
                  oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                  >
                  > > Mnie np. Stefan nie oszczędza. Jeśli gdzieś się pomylę, to drapie po ocza
                  > ch, aż
                  > > krew leci.
                  >
                  > No i? Nie on jeden to uwielbia. Łatwiej jest zwrócić uwagę, że krew nie leci ty
                  > lko płynie niż odnieść się do meritum.

Ależ stefan odnosi się to meritum.

> > Może tego nie rozumiecie, ale wskazałem na 3 absurdy:
                  > > 1. Nawet wypasiony laptop (przy dofinansowanie z budżetu) to nie koszt mi
                  > esięcz
                  > > nej pensji nauczyciela z 30 letnim stażem
                  >
                  > A skąd wiesz ile ktoś zarabia? A nawet gdyby, to czasem warto zatrzymać tego ty
                  > pu uwagi dla siebie.

Skoro to ujawnił, to nie maja sprawa.

> > 2. W pokoju nauczycielskim nie gra się w koszykówkę.
                  >
                  > No i co z tego?
                  >
                  > > 3. Tak samo w domu.
                  >
                  > U Ciebie się nie gra. Ale są różne domy i nie w każdym obowiązuja zasady takie,
                  > jak w Twoim.

Nie. Ot tego jest podwórko.

> > I tu nie chodzi o XXX czy YYY.
                  >
                  > Jeśli uwagi czynisz pod konkretnym wpisem, konkretnej osoby, to chodzi. Wiele r
                  > azy nadziałem się na to, że moje uwagi natury ogólnej ktoś brał do siebie.

Chodzi, bo takich wynagrodzeń nie ma. Podobnie jak ubogich sędziów, którzy żalę się, że na starcie 20000 nie starcza im na życie. Pensja minimalna to coś ponad 4000 zł. Przy 20 letnim stażu masz 5000 zł. Nic nie robią, nie zwiększając swoich kompetencji.
                  Do tego 13stka, świadczenia z zakładowego funduszy pracy.
                  • oby.watel Re: Pajac 30.11.23, 22:10
                    negativum napisał:

> Ależ stefan odnosi się to meritum.

Jeśli błąd zmienia wymowę, wypacza sens, to naturalne jest zwrócenie uwagi jeśli chce się poważnie porozmawiać na dany temat.

> Skoro to ujawnił, to nie maja sprawa.

Jeśli nie Twoja sprawa, to po co pouczasz i komentujesz i na dodatek zadajesz kłam jego słowom?

> Nie. Ot tego jest podwórko.

Pozwól, że o tym od czego jest podwórko i w co się gra w domu zdecydują domownicy, a nie Ty.

> Chodzi, bo takich wynagrodzeń nie ma. Podobnie jak ubogich sędziów, którzy żalę
                    > się, że na starcie 20000 nie starcza im na życie. Pensja minimalna to coś pona
                    > d 4000 zł. Przy 20 letnim stażu masz 5000 zł. Nic nie robią, nie zwiększając sw
                    > oich kompetencji. Do tego 13stka, świadczenia z zakładowego funduszy pracy.

Polska to nie tylko Ty, Twoja żona i grono znajomych. Sam mam w rodzinie nauczyciela zarabiającego bardzo mało. Na pewno gdybyś był na jego miejscu zrobiłbyś kilka kursów i zarabiał sześć razy więcej, ale na swoje szczęście nie jesteś.
                    • negativum Re: Pajac 30.11.23, 22:19
                      oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                      >
                      > > Ależ stefan odnosi się to meritum.
                      >
                      > Jeśli błąd zmienia wymowę, wypacza sens, to naturalne jest zwrócenie uwagi jeśl
                      > i chce się poważnie porozmawiać na dany temat.
                      >
                      > > Skoro to ujawnił, to nie maja sprawa.

Ujawnił i podał dane z sufitu.

> Jeśli nie Twoja sprawa, to po co pouczasz i komentujesz i na dodatek zadajesz k
                      > łam jego słowom?
                      >
                      > > Nie. Ot tego jest podwórko.
                      >
                      > Pozwól, że o tym od czego jest podwórko i w co się gra w domu zdecydują domowni
                      > cy, a nie Ty.

To po co się użalają?

> > Chodzi, bo takich wynagrodzeń nie ma. Podobnie jak ubogich sędziów, którz
                      > y żalę
                      > > się, że na starcie 20000 nie starcza im na życie. Pensja minimalna to co
                      > ś pona
                      > > d 4000 zł. Przy 20 letnim stażu masz 5000 zł. Nic nie robią, nie zwiększa
                      > jąc sw
                      > > oich kompetencji. Do tego 13stka, świadczenia z zakładowego funduszy prac
                      > y.
                      >
                      > Polska to nie tylko Ty, Twoja żona i grono znajomych. Sam mam w rodzinie nauczy
                      > ciela zarabiającego bardzo mało. Na pewno gdybyś był na jego miejscu zrobiłbyś
                      > kilka kursów i zarabiał sześć razy więcej, ale na swoje szczęście nie jesteś.

Nie ma nauczyciela zarabiającego poniżej płacy minimalnej.
                      • oby.watel Re: Pajac 30.11.23, 22:39
                        negativum napisał:

> Ujawnił i podał dane z sufitu.

Skąd wiesz? Jesteś wszystkowiedzący? Byleś przy wypłacie?

> To po co się użalają?

Na pewno nie po to, żeby im ktoś obcesowo zarzucał kłamstwo, łajał i udzielał zbawiennych rad.

> Nie ma nauczyciela zarabiającego poniżej płacy minimalnej.

Och, wszystkowiedzący. Napisz do nich koniecznie i poucz, ze piszą głupoty: edukacja.rp.pl/oswiata/art39123031-placa-minimalna-nie-dla-nauczycieli-do-grupy-ponizej-niej-dolacza-nauczyciele-mianowani
                        • negativum Re: Pajac 30.11.23, 23:00
                          oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                          >
                          > > Ujawnił i podał dane z sufitu.
                          >
                          > Skąd wiesz? Jesteś wszystkowiedzący? Byleś przy wypłacie?

Wierzę na słowo tu dane.

> > To po co się użalają?
                          >
                          > Na pewno nie po to, żeby im ktoś obcesowo zarzucał kłamstwo, łajał i udzielał z
                          > bawiennych rad.
                          >
                          > > Nie ma nauczyciela zarabiającego poniżej płacy minimalnej.
                          >
                          > Och, wszystkowiedzący. Napisz do nich koniecznie i poucz, ze piszą głupoty: edukacja.rp.pl/oswiata/art39123031-placa-minimalna-nie-dla-nauczycieli-do-grupy-ponizej-niej-dolacza-nauczyciele-mianowani

Od tego są sądy pracy.
                        • noitak Re: Pajac 30.11.23, 23:17
                          Dobry wieczór smile

Panowie, oczy sobie wyjmiecie, zamiast dopytać u źródła
                          - gdzie miało miejsce zdarzenie opisane przez panią
                          - w jakim charakterze jest zatrudniona w szkole/jakie wykonuje obowiązki

albowiem niekoniecznie pracuje jako etatowy nauczyciel w pełnym wymiarze godzin.

Nikt w tych zapasach uwagi nie zwrócił, że wydarzenie miało miejsce, gdy pani przebywała z dziećmi w jednym pomieszczeniu prawdopodobnie mając nad nimi pieczę. Jak się ma ten obowiązek do korzystania w tym czasie z laptopa? Całkiem słusznie laptop oberwał wink
                          • negativum Re: Pajac 30.11.23, 23:27
                            noitak napisała:

> Dobry wieczór smile
                            >
                            > Panowie, oczy sobie wyjmiecie, zamiast dopytać u źródła
                            > - gdzie miało miejsce zdarzenie opisane przez panią
                            > - w jakim charakterze jest zatrudniona w szkole/jakie wykonuje obowiązki
                            >
                            > albowiem niekoniecznie pracuje jako etatowy nauczyciel w pełnym wymiarze godzin

Po 31 latach praktyki? Niepełny wymiar?

> —
                            > Nikt w tych zapasach uwagi nie zwrócił, że wydarzenie miało miejsce, gdy pani p
                            > rzebywała z dziećmi w jednym pomieszczeniu prawdopodobnie mając nad nimi pieczę
                            > . Jak się ma ten obowiązek do korzystania w tym czasie z laptopa? Całkiem słusz
                            > nie laptop oberwał wink
                            • noitak Re: Pajac 30.11.23, 23:32
                              Zafiksowałeś się, powiadam ci.

Zapytaj pani Danuty czym się w szkole zajmuje i w jakim wymiarze smile
                              Może odpowie ci szczerze i będzie po sprawie.
                              • negativum Re: Pajac 30.11.23, 23:36
                                noitak napisała:

> Zafiksowałeś się, powiadam ci.
                                >
                                > Zapytaj pani Danuty czym się w szkole zajmuje i w jakim wymiarze smile
                                > Może odpowie ci szczerze i będzie po sprawie.

Jak wiadomo każdym pracownikom dają 2.5 klocka na laptop.
                                Nawet sprzątaczkom.
                                • panna.nasturcja Re: Pajac 30.11.23, 23:42
                                  Pani pracuje w świetlicy szkolnej oraz bywa katechetką bez uprawnień (oraz bez stosownej dokumentacji).
                                  • oby.watel Re: Pajac 01.12.23, 09:45
                                    panna.nasturcja napisała:

> Pani pracuje w świetlicy szkolnej oraz bywa katechetką bez uprawnień (oraz bez
                                    > stosownej dokumentacji).

Tak ma wyglądać to forum? Jedni użytkownicy będą deptać po piętach innym, ujawniać wyłudzone w ten czy inny sposób informacje, pouczać i krytykować? To ma być ta nowa jakość? Niewinna prośba o radę przerodziła się w zbiorowy atak na użytkowniczkę.
                                    • negativum Re: Pajac 01.12.23, 10:22
                                      oby.watel napisał:

> panna.nasturcja napisała:
                                      >
                                      > > Pani pracuje w świetlicy szkolnej oraz bywa katechetką bez uprawnień (ora
                                      > z bez
                                      > > stosownej dokumentacji).
                                      >
                                      > Tak ma wyglądać to forum?

Forum tworzycie Wy, nie ja.

> Jedni użytkownicy będą deptać po piętach innym, ujawn
                                      > iać wyłudzone w ten czy inny sposób informacje, pouczać i krytykować? To ma być
                                      > ta nowa jakość? Niewinna prośba o radę przerodziła się w zbiorowy atak na użyt
                                      > kowniczkę.

Wszystko było fajnie do czasu, jak pewna użytkowniczka nie zeznała nieprawdy.
                                      Za to Stefan wydrapuje mi oczy. I ma pełne do tego prawo!!!

Napisała też, że komputer kosztuje ca. całą jej pensję. Z czego 2.5 tys. złotych idzie nań z budżetu państwa, a więc i twoich pieniędzy. Tym się nauczyciele nie chwalą, że mają na lapka 2.5 tys. zł. Za taką sumę można sobie kupić już całkiem całkiem. Z systemem, z MS Office 395, z chmurą 1 TB. Może nie wersję pro, ale na co jest potrzeba takiego? Do Librusa?
                                      Za 3000 zł (dopłata 500 zł) można sobie kupić lapka z tytanową obudową, który będzie działał przez dekady. Może ze zintegrowaną kartą graficzną, ale do czego Ci potrzeba (jeśli nie kopiesz kryptowalut) czegoś więcej?
                                      Mam jako podatnik finansować komuś sprzęt ponad miarę? i5, 16 GB pamięci podręcznej, 512 GB pamięci stałej SSD. To mało? Fakt, że nie można dokładać więcej niż 16 GB pamięci podręcznej. Ale na czy jest to jest potrzebne?
                                      • stefan4 Re: Pajac 01.12.23, 11:17
                                        negativum:
                                        > Forum tworzycie Wy, nie ja.

Jednak ten wątek jest głównie Twojej roboty.

negativum:
                                        > Za to Stefan wydrapuje mi oczy.

A dużo zostało Ci jeszcze tych oczu do wydrapania? Bo już mi się pazury trochę zmęczyły.

negativum:
                                        > Napisała też, że komputer kosztuje [...]

Już o tym pisałeś. Nie przyjęło się. No to po cholerę powtarzasz? Przecież widzisz, że to jątrzy. Chcesz zniszczyc własne forum?

negativum:
                                        > ale na co jest potrzeba takiego? Do Librusa?

Librus to najmniejsze zmartwienie.

Nauczyciel potrzebuje komputera na przykład do demonstrowania filmów dydaktycznych, których obecnie jest pełno wszędzie i czasem żal z nich nie skorzystać. Ale czasem chce z takiego filmu zrobić, powiedzmy, sprawdzian i pewne fragmenty potrzebuje wyciąć, albo zapipkać — więc musi mieć możliwość redagowania filmów.

Mam nadzieję, że szkoły zaczną w końcu nauczać sposobów korzystania z internetu, innych niż wpisanie pytania do Google'a. Nauczyciel będzie potrzebował sensownego dostępu do sieci, żeby taką lekcję przygotować.

Wątpię, czy bony dydaktyczne na komputery to najlepsze rozwiązanie. Zapewne lepsza byłaby sensowna komputeryzacja szkół, z dobrze przemyślaną siecią lokalną i możliwością wypożyczania szkolnych komputerów. Ale dobrze przemyślanej organizacji nikt nie może oczekiwać od podwładnych towarzysza Czarnka Przemysława, w przeciwieństwie do rozrzucania publicznych pieniędzy, w czym jego dwutygodniowy rząd ma wielką wprawę.

- Stefan
                                        • negativum Re: Pajac 01.12.23, 14:55
                                          stefan4 napisał:

> negativum:
                                          > > ale na co jest potrzeba takiego? Do Librusa?
                                          >
                                          > Librus to najmniejsze zmartwienie.
                                          >
                                          > Nauczyciel potrzebuje komputera na przykład do demonstrowania filmów dydaktyczn
                                          > ych, których obecnie jest pełno wszędzie i czasem żal z nich nie skorzystać. A
                                          > le czasem chce z takiego filmu zrobić, powiedzmy, sprawdzian i pewne fragmenty
                                          > potrzebuje wyciąć, albo zapipkać — więc musi mieć możliwość redagowania f
                                          > ilmów.

Szkoły są zinformatyzowane i nie potrzeba taszczyć 2 dodatkowych kg, ze sobą.
                                          W każdej sali jest komp stacjonarny. Wystarczy pamiętać swój login i hasło.
                                          Każdy nauczyciel ma dostęp do OneDriva. W domu opracowuje, w klasie wyświetla. Nauczyciel nie gania po całej szkole z lapkiem, ale korzysta 1-3 klas. Odpada więc problem synchronizacji Ondrive, to chwila.
                                          Nauczyciel dyplomowany (a takim pewnie jest się po 30 latach pracy, zapewne. Ma minimalną pensję 5.5 tysiąca złotych brutto (mniej mieć nie może, ustawa zabrania). Do tego dodatki stażowe, funkcyjne, okolicznościowe, roczne itp.
                                          • panna.nasturcja Re: Pajac 01.12.23, 15:00
                                            Pani pracująca w swietlicy nie musi być nauczycielem dyplomowanym.
                                          • oby.watel Re: Pajac 01.12.23, 15:35
                                            negativum napisał:

> Szkoły są zinformatyzowane i nie potrzeba taszczyć 2 dodatkowych kg, ze sobą.
                                            > W każdej sali jest komp stacjonarny. Wystarczy pamiętać swój login i hasło.
                                            > Każdy nauczyciel ma dostęp do OneDriva. W domu opracowuje, w klasie wyświetla.
                                            > Nauczyciel nie gania po całej szkole z lapkiem, ale korzysta 1-3 klas. Odpada w
                                            > ięc problem synchronizacji Ondrive, to chwila.
                                            > Nauczyciel dyplomowany (a takim pewnie jest się po 30 latach pracy, zapewne. Ma
                                            > minimalną pensję 5.5 tysiąca złotych brutto (mniej mieć nie może, ustawa zabra
                                            > nia). Do tego dodatki stażowe, funkcyjne, okolicznościowe, roczne itp.

Jaki jest rozmawiać z kimś, kto wszystko wie, i to na dodatek lepiej?
                                            • negativum W każdym miejscu na świecie. 01.12.23, 15:57
                                              oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                              >
                                              > > Szkoły są zinformatyzowane i nie potrzeba taszczyć 2 dodatkowych kg, ze s
                                              > obą.
                                              > > W każdej sali jest komp stacjonarny. Wystarczy pamiętać swój login i hasł
                                              > o.
                                              > > Każdy nauczyciel ma dostęp do OneDriva. W domu opracowuje, w klasie wyświ
                                              > etla.
                                              > > Nauczyciel nie gania po całej szkole z lapkiem, ale korzysta 1-3 klas. Od
                                              > pada w
                                              > > ięc problem synchronizacji Ondrive, to chwila.
                                              > > Nauczyciel dyplomowany (a takim pewnie jest się po 30 latach pracy, zapew
                                              > ne. Ma
                                              > > minimalną pensję 5.5 tysiąca złotych brutto (mniej mieć nie może, ustawa
                                              > zabra
                                              > > nia). Do tego dodatki stażowe, funkcyjne, okolicznościowe, roczne itp.
                                              >
                                              > Jaki jest rozmawiać z kimś, kto wszystko wie, i to na dodatek lepiej?
                                              >

Kiedy ostatni raz byłeś w szkole?
                                              Szkoły korzystają ze zintegrowanego systemu. Obojętnie w jakiej, sami nauczyciel się loguje na swoje konto. Inaczej nigdy, by nie sprawdził np. obecności. Nie ma już papierowych dzienników.
                                              Komputer domowy jest ułatwieniem. Nauczyciel ma na to 2.5 klocka + ewentualna dopłata jeśli chce mieć coś lepszego. Szkoła nie wnika w to co kupi sobie za to nauczyciel. Tak samo czy jego sprzęt nie pozostanie potraktowany piłką do koszykówki. Dostajesz kasę na sprzęt, który ma ci wystarczyć do następnej kasy na sprzęt. PiS nie kontroluje Cię nawet w jakim sklepie to kupisz. Talony są ważne na terenie całego kraju, a i pewnie UE.
                                              O tym cisza, ale na sprzęt dla nauczycieli PiS przeznaczył spore środki. Gwarantując przy tym oprogramowanie za friko.
                                              Nauczyciel może wyjechać do Nowej Zelandii np. na szkolenie i mieć dostęp do wszystkich swoich zasobów.
                                              W każdym miejscu na świecie.
                                              • oby.watel Re: W każdym miejscu na świecie. 01.12.23, 16:11
                                                negativum napisał:

> Kiedy ostatni raz byłeś w szkole?

12 wrzesnia o 17:10.

> Szkoły korzystają ze zintegrowanego systemu. Obojętnie w jakiej, sami nauczycie
                                                > l się loguje na swoje konto. Inaczej nigdy, by nie sprawdził np. obecności. Nie
                                                > ma już papierowych dzienników.

Ta w której byłem nie korzystają.

> Komputer domowy jest ułatwieniem. Nauczyciel ma na to 2.5 klocka + ewentualna d
                                                > opłata jeśli chce mieć coś lepszego. Szkoła nie wnika w to co kupi sobie za to
                                                > nauczyciel. Tak samo czy jego sprzęt nie pozostanie potraktowany piłką do koszy
                                                > kówki. Dostajesz kasę na sprzęt, który ma ci wystarczyć do następnej kasy na sp
                                                > rzęt. PiS nie kontroluje Cię nawet w jakim sklepie to kupisz. Talony są ważne n
                                                > a terenie całego kraju, a i pewnie UE.

Tak. Niech żyje PiS. Do czego jeszcze nie dopłacił? Gdyby nauczyciele zarabiali godnie nie potrzebowaliby jałmużny.

> O tym cisza, ale na sprzęt dla nauczycieli PiS przeznaczył spore środki. Gwaran
                                                > tując przy tym oprogramowanie za friko.
                                                > Nauczyciel może wyjechać do Nowej Zelandii np. na szkolenie i mieć dostęp do ws
                                                > zystkich swoich zasobów.
                                                > W każdym miejscu na świecie.

Jasne. Aż dziw bierze dlaczego jeszcze wszyscy nie wyjechali. Na razie w wielu szkołach brakuje i trzeba błagać emerytów, bo inaczej klasy liczyłyby po kilkadziesiąt osób.
                                                • negativum Re: W każdym miejscu na świecie. 01.12.23, 16:21
                                                  oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                                  >
                                                  > > Kiedy ostatni raz byłeś w szkole?
                                                  >
                                                  > 12 wrzesnia o 17:10.
                                                  >
                                                  > > Szkoły korzystają ze zintegrowanego systemu. Obojętnie w jakiej, sami nau
                                                  > czycie
                                                  > > l się loguje na swoje konto. Inaczej nigdy, by nie sprawdził np. obecnośc
                                                  > i. Nie
                                                  > > ma już papierowych dzienników.
                                                  >
                                                  > Ta w której byłem nie korzystają.

A mają możliwości. Środki na to na razie są.

> > Komputer domowy jest ułatwieniem. Nauczyciel ma na to 2.5 klocka + ewentu
                                                  > alna d
                                                  > > opłata jeśli chce mieć coś lepszego. Szkoła nie wnika w to co kupi sobie
                                                  > za to
                                                  > > nauczyciel. Tak samo czy jego sprzęt nie pozostanie potraktowany piłką do
                                                  > koszy
                                                  > > kówki. Dostajesz kasę na sprzęt, który ma ci wystarczyć do następnej kasy
                                                  > na sp
                                                  > > rzęt. PiS nie kontroluje Cię nawet w jakim sklepie to kupisz. Talony są w
                                                  > ażne n
                                                  > > a terenie całego kraju, a i pewnie UE.
                                                  >
                                                  > Tak. Niech żyje PiS. Do czego jeszcze nie dopłacił? Gdyby nauczyciele zarabiali
                                                  > godnie nie potrzebowaliby jałmużny.

Pensja gwarantowana obecnie przez państwo to 5500 zł

> > O tym cisza, ale na sprzęt dla nauczycieli PiS przeznaczył spore środki.
                                                  > Gwaran
                                                  > > tując przy tym oprogramowanie za friko.
                                                  > > Nauczyciel może wyjechać do Nowej Zelandii np. na szkolenie i mieć dostęp
                                                  > do ws
                                                  > > zystkich swoich zasobów.
                                                  > > W każdym miejscu na świecie.
                                                  >
                                                  > Jasne. Aż dziw bierze dlaczego jeszcze wszyscy nie wyjechali. Na razie w wielu
                                                  > szkołach brakuje i trzeba błagać emerytów, bo inaczej klasy liczyłyby po kilkad
                                                  > ziesiąt osób.

A to moja wina, czy PiS, że nauczyciele nie chcą się dokształcać?
                                                  • oby.watel Re: W każdym miejscu na świecie. 01.12.23, 16:43
                                                    negativum napisał:

> A mają możliwości. Środki na to na razie są.

Jasne. Tylko środkui musieli przeznaczyc na remont, bo za dużo kosztowały wiadra i mopy.

> Pensja gwarantowana obecnie przez państwo to 5500 zł

Tak To państwo jak coś zagwarantuje, to tak jest. Tylko ci cholerni pismacy o tym nie wiedza i opowiadają pierdoły o tym, że nauczyciele zarabiają poniżej płacy minimalnej. Na szczęście jest medium nadające prawdę od rana do nocy. Tam można zdobyć prawdziwe info.

> A to moja wina, czy PiS, że nauczyciele nie chcą się dokształcać?

Twoja wina, że drążysz temat zupełnie bez sensu. Pogadamy o Twojej żonie i powodach rozstania?
                                                  • negativum Re: W każdym miejscu na świecie. 01.12.23, 17:03
                                                    oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                                    >
                                                    > > A mają możliwości. Środki na to na razie są.
                                                    >
                                                    > Jasne. Tylko środkui musieli przeznaczyc na remont, bo za dużo kosztowały wiadr
                                                    > a i mopy.
                                                    >
                                                    > > Pensja gwarantowana obecnie przez państwo to 5500 zł
                                                    >
                                                    > Tak To państwo jak coś zagwarantuje, to tak jest. Tylko ci cholerni pismacy o t
                                                    > ym nie wiedza i opowiadają pierdoły o tym, że nauczyciele zarabiają poniżej pła
                                                    > cy minimalnej. Na szczęście jest medium nadające prawdę od rana do nocy. Tam mo
                                                    > żna zdobyć prawdziwe info.
                                                    >
                                                    > > A to moja wina, czy PiS, że nauczyciele nie chcą się dokształcać?
                                                    >
                                                    > Twoja wina, że drążysz temat zupełnie bez sensu. Pogadamy o Twojej żonie i powo
                                                    > dach rozstania?

Sędziowie też np. sądów rejonowych zarabiają poniżej minimum. Początkujący sędzia ma bodajże 24 000 zł.
                                                    Jak tu żyć.

Problem z wynagrodzeniami jest wśród młodych. Ale i tu się PiS postarał zwalniając ich z podatku.
                                                  • oby.watel Re: W każdym miejscu na świecie. 01.12.23, 19:01
                                                    negativum napisał:

> Problem z wynagrodzeniami jest wśród młodych. Ale i tu się PiS postarał zwalnia
                                                    > jąc ich z podatku.

Powiadasz, że władza jest dobra, ponieważ najpierw podnosi płacę minimalna, a gdy zarobki wielu znajdują się poniżej płacy minimalnej podnosi je nieco i dopłaca do komputerów? Na które przedtem mogli sobie pozwolić?
                                                  • negativum Re: W każdym miejscu na świecie. 01.12.23, 19:11
                                                    oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                                    >
                                                    > > Problem z wynagrodzeniami jest wśród młodych. Ale i tu się PiS postarał z
                                                    > walnia
                                                    > > jąc ich z podatku.
                                                    >
                                                    > Powiadasz, że władza jest dobra, ponieważ najpierw podnosi płacę minimalna, a g
                                                    > dy zarobki wielu znajdują się poniżej płacy minimalnej podnosi je nieco i dopła
                                                    > ca do komputerów? Na które przedtem mogli sobie pozwolić?

Nie wiem czy to dobra władza, ale kładzie nacisk na edukację.
                                                    Każdy uczeń, nawet jak nie dostał lapka za free, to możność nawet na prywatnym w domu sprzęcie korzystania pełnego pakietu MS (bo jest uczniem).
                                                    Poleasingowego np. DELL idzie kupić za ca. 1000 zł. I to nie byle barachło.
                                                    Z pełną gwarancją sprzedawcy.
                                                  • oby.watel Re: W każdym miejscu na świecie. 01.12.23, 22:53
                                                    negativum napisał:

> Nie wiem czy to dobra władza, ale kładzie nacisk na edukację.
                                                    > Każdy uczeń, nawet jak nie dostał lapka za free, to możność nawet na prywatnym
                                                    > w domu sprzęcie korzystania pełnego pakietu MS (bo jest uczniem).
                                                    > Poleasingowego np. DELL idzie kupić za ca. 1000 zł. I to nie byle barachło.
                                                    > Z pełną gwarancją sprzedawcy.

Jeśli koalicja opozycyjna chce budować wiatraki, to sponsoruje Siemensa. Jak PiS sponsoruje Della lub inne wytwórnie laptopów, to chwała mu. Stawiać wiatraki w Polsce będą Polacy, dzięki temu zarobią, zapłacą podatki i składki. Nie boisz się, że Dell wytransferuje środki z Polski jak wszystkie zagraniczne firmy, które w Polsce nie płacą podatków?
                                                  • negativum Re: W każdym miejscu na świecie. 01.12.23, 23:39
                                                    oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                                    >
                                                    > > Nie wiem czy to dobra władza, ale kładzie nacisk na edukację.
                                                    > > Każdy uczeń, nawet jak nie dostał lapka za free, to możność nawet na pryw
                                                    > atnym
                                                    > > w domu sprzęcie korzystania pełnego pakietu MS (bo jest uczniem).
                                                    > > Poleasingowego np. DELL idzie kupić za ca. 1000 zł. I to nie byle barachł
                                                    > o.
                                                    > > Z pełną gwarancją sprzedawcy.
                                                    >
                                                    > Jeśli koalicja opozycyjna chce budować wiatraki, to sponsoruje Siemensa. Jak Pi
                                                    > S sponsoruje Della lub inne wytwórnie laptopów, to chwała mu. Stawiać wiatraki
                                                    > w Polsce będą Polacy, dzięki temu zarobią, zapłacą podatki i składki. Nie boisz
                                                    > się, że Dell wytransferuje środki z Polski jak wszystkie zagraniczne firmy, kt
                                                    > óre w Polsce nie płacą podatków?

Jakie tu sponsorowanie DELLa, (którego podałem jako przykład niezawodności, może to być HP, IBM czy inne świństwo z Doliny Kalifornijskiej). DELLa sponsorują np. prywatne banki. Po okresie gwarancyjnym pozbywają się sprzętu. Wystarczy zamontować nowy dysk i masz dalej sprzęt sprawny przez lata.
                                                    Korporacjom odpada koszt utylizacji.
                                                  • oby.watel Re: W każdym miejscu na świecie. 01.12.23, 23:46
                                                    negativum napisał:

> Jakie tu sponsorowanie DELLa, (którego podałem jako przykład niezawodności, moż
                                                    > e to być HP, IBM czy inne świństwo z Doliny Kalifornijskiej). DELLa sponsorują
                                                    > np. prywatne banki. Po okresie gwarancyjnym pozbywają się sprzętu. Wystarczy za
                                                    > montować nowy dysk i masz dalej sprzęt sprawny przez lata.
                                                    > Korporacjom odpada koszt utylizacji.

Masz rację. Dell ma tutaj fabrykę więc jest złym przykładem. W sklepach pełno wyrobów innych firm. Pieniądze podatników chętnie przytulą, a sklepy ochoczo pozbywają się szajsu. Czasem lepiej kupić jakiś używany sprzęt korporacyjny jeśli jest okazja, bo posłuży dłużej niż nowy, ale tańszy.
                                                  • negativum Re: W każdym miejscu na świecie. 01.12.23, 23:56
                                                    oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                                    >
                                                    > > Jakie tu sponsorowanie DELLa, (którego podałem jako przykład niezawodnośc
                                                    > i, moż
                                                    > > e to być HP, IBM czy inne świństwo z Doliny Kalifornijskiej). DELLa spons
                                                    > orują
                                                    > > np. prywatne banki. Po okresie gwarancyjnym pozbywają się sprzętu. Wystar
                                                    > czy za
                                                    > > montować nowy dysk i masz dalej sprzęt sprawny przez lata.
                                                    > > Korporacjom odpada koszt utylizacji.
                                                    >
                                                    > Masz rację. Dell ma tutaj fabrykę więc jest złym przykładem. W sklepach pełno w
                                                    > yrobów innych firm. Pieniądze podatników chętnie przytulą, a sklepy ochoczo poz
                                                    > bywają się szajsu. Czasem lepiej kupić jakiś używany sprzęt korporacyjny jeśli
                                                    > jest okazja, bo posłuży dłużej niż nowy, ale tańszy.

I nie będzie zimnych lutów.
                                                    Większości ludzi nie potrzeba sprzętu będącego w danym momencie na topie. Osobiście np. zastanawiałbym się na kupieniem nowego lapka, czy takiego co ma 3 lata ale np. jest już na i7. I jeden sprzedawca i drugi daje taki sam okres gwarancji.
                                                  • stefan4 Re: W każdym miejscu na świecie. 01.12.23, 21:54
                                                    negativum:

Albo znowu tworzysz własną naukę (skoro nie podajesz źródła tej wiedzy, to rozumie się, że sam jesteś źródłem), albo ktoś Cię dramatycznie wprowadził w błąd i zabronił ujawniać kto (dlatego podejrzewam, że źródłem mogą być jakieś активные мероприятия).

Co do prawdziwych gwarancji polskiego państwa, to:
                                                        Minimalne wynagrodzenie nauczyciela z wykształceniem wyższym (tytuł magistra) i
                                                        przygotowaniem pedagogicznym wynosi na dzień 1.09.2023:
                                                            dla nauczyciela dyplomowanego - 4550 zł brutto,
                                                            dla nauczyciela mianowanego - 3890 zł brutto,
                                                            dla nauczyciela początkującego - 3690 zł brutto.
                                                        Minimalne wynagrodzenie nauczyciela z innymi kwalifikacjami wynosi:
                                                            dla nauczyciela dyplomowanego - 3960 zł brutto,
                                                            dla nauczyciela mianowanego - 3700 zł brutto,
                                                            dla nauczyciela początkującego - 3600 zł brutto.

Jak widzisz, nie 5500 tylko 3600 brutto.

negativum:
                                                    > O tym cisza, ale na sprzęt dla nauczycieli PiS przeznaczył spore środki.

Tak, na sprzęt PiS dodrukował sporo środków, nie próbując nawet skumać, jakie są prawdziwe problemy polskiej szkoły.

negativum:
                                                    > Nauczyciel może wyjechać do Nowej Zelandii np. na szkolenie

Naprawdę mamy taką umowę z Nową Zelandią?! nie wiedziałem... I ilu nauczycieli już z niej skorzystało?

negativum:
                                                    > A to moja wina, czy PiS, że nauczyciele nie chcą się dokształcać?

Na dokształt w Nowej Zelandii na koszt państwa znajdę Ci setki chętnych nauczycieli. Tylko puść farbę, gdzie mają się zgłosić. Chyba, że to jest tajemnica partyjna. Za komuny było podobnie: lud spożywał owoce socjalizmu ustami swoich przywódców...

- Stefan
                                                  • negativum Re: W każdym miejscu na świecie. 01.12.23, 22:49
                                                    stefan4 napisał:

>     Minimalne wynagrodzenie nauczyciela z innymi kwalifikacjami wynos
                                                    > i:
                                                    >         dla nauczyciela dyplomowanego - 3960 zł brutto,
                                                    >         dla nauczyciela mianowanego - 3700 zł brutto,
                                                    >         dla nauczyciela początkującego - 3600 zł brutto.[/u
                                                    > rl]
                                                    >
                                                    > Jak widzisz, nie 5500 tylko 3600 brutto.
                                                    Po 30 latach dalej jesteś początkujący z zawodzie?

To podstawa. Pomnożyłeś np. przez 1.2 dyplomowanego?
                                                  • stefan4 Re: W każdym miejscu na świecie. 01.12.23, 23:04
                                                    negativum:
                                                    > Po 30 latach dalej jesteś początkujący z zawodzie?

W jakim zawodzie? O ile pamiętam, nie informowałem Cię o tym, jaki uprawiam zawód, a jeśli sięgnąłeś głębiej (bo to nie jest głęboko ukryte), to wiesz, że nie jestem nauczycielem.

Mowa jest o gwarantowanej minimalnej pensji nauczyciela w Polsce, a nie o początkujących latach w zawodzie. Napisałeś (nie podając ani śladu źródła), że ona wynosi:

negativum:

a ja Ci wykazałem (podając źródło), że zawyżyłeś o 50%.

negativum:
                                                    > To podstawa. Pomnożyłeś np. przez 1.2 dyplomowanego?

Jeszcze raz: podałem Ci, jakie są gwarantowane wynagrodzenia nauczycieli; również nauczycieli dyplomowanych. Jeśli coś należy przez coś mnożyć ze względu na dyplomowanie, to odpowiednie mnożenie zostało już wykonane przez autorów artykułu. Bo podają wynagrodzenie nauczyciela dyplomowanego..

No to gdzie mają się zgłaszać nauczyciele chętni do wyjazdu na koszt państwa do Nowej Zelandii na dokształt?

- Stefan
                                                  • negativum Re: W każdym miejscu na świecie. 01.12.23, 23:29
                                                    stefan4 napisał:

> negativum:
                                                    > > Po 30 latach dalej jesteś początkujący z zawodzie?
                                                    >
                                                    > W jakim zawodzie? O ile pamiętam, nie informowałem Cię o tym, jaki uprawiam za
                                                    > wód, a jeśli sięgnąłeś głębiej (bo to nie jest głęboko ukryte), to wiesz, że ni
                                                    > e jestem nauczycielem.
                                                    >
                                                    > Mowa jest o gwarantowanej minimalnej pensji nauczyciela w Polsce, a nie o począ
                                                    > tkujących latach w zawodzie. Napisałeś (nie podając ani śladu źródła), że ona
                                                    > wynosi:
                                                    >
                                                    > negativum:
                                                    > > Pensja gwarantowana obecnie przez państwo to 5500 zł
                                                    >
                                                    > a ja Ci wykazałem (podając źródło), że zawyżyłeś o 50%.
                                                    >
                                                    > negativum:
                                                    > > To podstawa. Pomnożyłeś np. przez 1.2 dyplomowanego?
                                                    >
                                                    > Jeszcze raz: podałem Ci, jakie są gwarantowane wynagrodzenia nauczycieli; równi
                                                    > eż nauczycieli dyplomowanych. Jeśli coś należy przez coś mnożyć ze względu na
                                                    > dyplomowanie, to odpowiednie mnożenie zostało już wykonane przez autorów artyku
                                                    > łu. Bo podają wynagrodzenie nauczyciela dyplomowanego..
                                                    >
                                                    > No to gdzie mają się zgłaszać nauczyciele chętni do wyjazdu na koszt państwa do
                                                    > Nowej Zelandii na dokształt?
                                                    >
                                                    > - Stefan

To jest tylko podstawa. Z każdym rokiem zyskujesz w budżetówce 1% aż do 20% maks.
                                                    Potem masz premie stażowe co 5 lat.
                                                    Są gminy biedniejsze i tam dostajesz tyle co mówi ustawa, ale są i bogatsze. Każda szkoła dostaje środki od państwa i od samorządu.
                                                    Gorzej jest z uczelniami. O ile te humanistyczne mają małe koszty, o tyle te doświadczalne mają je już spore.
                                                    Cena sprzętu, mediów przytłacza. Głupi laser argonowy to np. pobór 16 kW.
                                                    Litr ciekłego helu to było dawniej coś koło 150 zł za litr. Ile jest teraz nie wiem. By zejść do 5 K potrzebujesz około 3 litrów. A potem około 0.5 l na godzinę. Jak musisz prowadzić pomiary w jeszcze niższych temperaturach to ta wielkość zmienia się geometrycznie.
                                                    Jesteś teoretykiem, ja praktykiem. By móc teoretyzować, potrzeba danych od praktyków.
                                                    Nawet mały wydział nie obejdzie się bez warsztatu szklarskiego i mechanicznego.
                                                  • negativum Podaję ci link 01.12.23, 23:04
                                                    stefan4 napisał:

www.infor.pl/prawo/zarobki/6380050,pensja-nauczyciela-7195-zl-brutto-i-5235-zl-netto-zasadnicza-11-152-zl-brutto-i-7932-zl-netto-srednia-druk-sejmowy-nr-28-obliczenia-podwyzki.html
                                                    O ile minimalna jest minimalną o tylko potem nie ma ograniczeń.
                                                    Powiązanie minimalnego wynagrodzenia na danym stanowisku na sztywno z wynagrodzeniem minimalnym jest sensowne.
                                                    Tym bardziej, że nauczyciel jest urzędnikiem państwowym.
                                                  • stefan4 Re: Podaję ci link 02.12.23, 08:12
                                                    negativum:
                                                    > Podaję ci link

Nie patrzysz, co wklejasz? Przecież ten link nie jest o tym, ile zarabiają nauczyciele obecnie, tylko omawia projekt społeczny podwyższenia im wynagrodzeń. To trochę tak, jakbyś na pytanie o dzisiejszą pogodę wklejał swój sen o tropikalnych wyspach.

Kwestionujesz prawdomówność tych, którzy wiedzą (ze stanu własnego konta co miesiąc), że pensje nauczycielskie ścigają się z minimalną ustawową płacą, a nie z rojeniami towarzysza Czarnka Przemysława oraz Twoimi snami o tropikach. Czy ten link to Twoja jedyna podstawa do zarzucania im kłamstwa?

- Stefan
                                                  • negativum Re: Podaję ci link 02.12.23, 10:50
                                                    stefan4 napisał:

> negativum:
                                                    > > Podaję ci link
                                                    >
                                                    > Nie patrzysz, co wklejasz? Przecież ten link nie jest o tym, ile zarabiają nau
                                                    > czyciele obecnie, tylko omawia projekt społeczny podwyższenia im
                                                    > wynagrodzeń. To trochę tak, jakbyś na pytanie o dzisiejszą pogodę wklejał swój
                                                    > sen o tropikalnych wyspach.
                                                    >
                                                    > Kwestionujesz prawdomówność tych, którzy wiedzą (ze stanu własnego konta
                                                    > co miesiąc), że pensje nauczycielskie ścigają się z minimalną ustawową płacą,
                                                    > a nie z rojeniami towarzysza Czarnka Przemysława oraz Twoimi snami o tropikach.
                                                    > Czy ten link to Twoja jedyna podstawa do zarzucania im kłamstwa?
                                                    >
                                                    > - Stefan

Minimalna pensja nauczyciela dyplomowego to już teraz ok. 5500 zł.
                                                    Podstawa + wysługa lat.
                                                  • oby.watel Re: Podaję ci link 02.12.23, 11:25
                                                    negativum napisał:

> Minimalna pensja nauczyciela dyplomowego to już teraz ok. 5500 zł.
                                                    > Podstawa + wysługa lat.

Poinformowałeś nauczycieli, że tyle zarabiają? Pospiesz się, bo bez Czarnka czeka ich czarna rozpacz — nowa władza obniży im pensje, podniesie pensum, odbierze laptopy i zwiększy dwukrotnie liczebność klas. I zabroni korzystania z podręcznika do Historii i Teraźniejszości. Jak to dobrze, że zainwestowałem w oba. Pamiętam tamte czasy i chcąc się znów poczuć młodym sięgam po to dzieło, czytam i mam wrażenie że znów siedzę w ustronnym miejscu, z nudów mam Trybunę Ludu przed sobą, a za chwilę będę miał ją za sobą. Och, jak fajnie jest znów być młodym.
                                                  • negativum Re: Podaję ci link 02.12.23, 11:55
                                                    oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                                    >
                                                    > > Minimalna pensja nauczyciela dyplomowego to już teraz ok. 5500 zł.
                                                    > > Podstawa + wysługa lat.
                                                    >
                                                    > Poinformowałeś nauczycieli, że tyle zarabiają? Pospiesz się, bo bez Czarnka cze
                                                    > ka ich czarna rozpacz — nowa władza obniży im pensje, podniesie pensum, odbierz
                                                    > e laptopy i zwiększy dwukrotnie liczebność klas. I zabroni korzystania z podręc
                                                    > znika do Historii i Teraźniejszości. Jak to dobrze, że zainwestowałem w oba. Pa
                                                    > miętam tamte czasy i chcąc się znów poczuć młodym sięgam po to dzieło, czytam i
                                                    > mam wrażenie że znów siedzę w ustronnym miejscu, z nudów mam Trybunę Ludu prze
                                                    > d sobą, a za chwilę będę miał ją za sobą. Och, jak fajnie jest znów być młodym.

Masz nauczycieli za debili. Dobrze wiedzą.
                                                  • oby.watel Re: Podaję ci link 02.12.23, 12:18
                                                    negativum napisał:

> Masz nauczycieli za debili. Dobrze wiedzą.

Jasne, że mam. Jakbym nie miał to bym nie upierał się, że nie wiedzą, bo zarabiają więcej niż na pasku mają i co miesiąc do ręki dostają. Prawda?
                                                  • negativum Re: Podaję ci link 02.12.23, 13:04
                                                    oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                                    >
                                                    > > Masz nauczycieli za debili. Dobrze wiedzą.
                                                    >
                                                    > Jasne, że mam. Jakbym nie miał to bym nie upierał się, że nie wiedzą, bo zarabi
                                                    > ają więcej niż na pasku mają i co miesiąc do ręki dostają. Prawda?

Na spokojnie jak to będzie?
                                                  • oby.watel Re: Podaję ci link 02.12.23, 13:27
                                                    negativum napisał:

> Na spokojnie jak to będzie?

Na spokojnie to kończymy przelewanie z pustego w próżne, wścibianie nosa w nieswoje sprawy i wracamy do meritum, czyli pajaca, który usuwa wątki i wpisy bo ma władzę.
                                                  • negativum Re: Podaję ci link 02.12.23, 14:36
                                                    oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                                    >
                                                    > > Na spokojnie jak to będzie?
                                                    >
                                                    > Na spokojnie to kończymy przelewanie z pustego w próżne, wścibianie nosa w nies
                                                    > woje sprawy i wracamy do meritum, czyli pajaca, który usuwa wątki i wpisy bo ma
                                                    > władzę.

Jego nic nie zmieni. On reaguje tylko schematami.
                                                    Ludzie poza totalnymi autystami nie reagują schematycznie. A i schematy nie są wskazane przy niektórych. sytuacjach.
                                                    Żona ma trójkę dzieci. Dwoje od innego dawcy. Mają naturę cielaków. Ten trzeci ma naturę jaguara. Nie da się go oswoić. Można go udobruchać, ale nie oswoić. Zresztą oswajanie dzieci, to tylko szkoda dla nich. Każde powinno przejść przez życie same.
                                                  • oby.watel Re: Podaję ci link 02.12.23, 15:10
                                                    negativum napisał:

> Jego nic nie zmieni. On reaguje tylko schematami.
                                                    > Ludzie poza totalnymi autystami nie reagują schematycznie. A i schematy nie są
                                                    > wskazane przy niektórych. sytuacjach.
                                                    > Żona ma trójkę dzieci. Dwoje od innego dawcy. Mają naturę cielaków. Ten trzeci
                                                    > ma naturę jaguara. Nie da się go oswoić. Można go udobruchać, ale nie oswoić. Z
                                                    > resztą oswajanie dzieci, to tylko szkoda dla nich. Każde powinno przejść przez
                                                    > życie same.

Ale obowiązkiem rodziców jest wskazanie kierunku, w którym powinno pójść. Samo może pobłądzić i zejść na manowce.
                                                  • negativum Re: Podaję ci link 02.12.23, 16:00
                                                    oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                                    >
                                                    > > Jego nic nie zmieni. On reaguje tylko schematami.
                                                    > > Ludzie poza totalnymi autystami nie reagują schematycznie. A i schematy n
                                                    > ie są
                                                    > > wskazane przy niektórych. sytuacjach.
                                                    > > Żona ma trójkę dzieci. Dwoje od innego dawcy. Mają naturę cielaków. Ten t
                                                    > rzeci
                                                    > > ma naturę jaguara. Nie da się go oswoić. Można go udobruchać, ale nie osw
                                                    > oić. Z
                                                    > > resztą oswajanie dzieci, to tylko szkoda dla nich. Każde powinno przejść
                                                    > przez
                                                    > > życie same.
                                                    >
                                                    > Ale obowiązkiem rodziców jest wskazanie kierunku, w którym powinno pójść. Samo
                                                    > może pobłądzić i zejść na manowce.

Toż to robię.
                                                    Wolne sądy bez kozery orzekają, że matka ma 99.9999% racji.
                                                    Ot, równo uprawnienie.
                                      • oby.watel Re: Pajac 01.12.23, 11:56
                                        negativum napisał:

> Wszystko było fajnie do czasu, jak pewna użytkowniczka nie zeznała nieprawdy.
                                        > Za to Stefan wydrapuje mi oczy. I ma pełne do tego prawo!!!

Sam piszesz o sobie nieprawdę i w ten sposób próbujesz odwrócić uwagę od siebie?

> Napisała też, że komputer kosztuje ca. całą jej pensję. Z czego 2.5 tys. złotyc
                                        > h idzie nań z budżetu państwa, a więc i twoich pieniędzy. Tym się nauczyciele n
                                        > ie chwalą, że mają na lapka 2.5 tys. zł. Za taką sumę można sobie kupić już cał
                                        > kiem całkiem. Z systemem, z MS Office 395, z chmurą 1 TB. Może nie wersję pro,
                                        > ale na co jest potrzeba takiego? Do Librusa?

Napisała, że gdyby nie subwencja na komputer musiałaby wydać całą pensję. Czegoś się czepił? Wiele osób kupił tańszy szajs, bo ich nie było stać na większa dopłatę. Zdajesz sobie sprawę, że niektórzy producenci wyposażają swoje produkty w czipy, które doprowadzają do awarii sprzętu po dwóch, trzech latach? Na czym polega tu oszczędność?

> Za 3000 zł (dopłata 500 zł) można sobie kupić lapka z tytanową obudową, który b
                                        > ędzie działał przez dekady. Może ze zintegrowaną kartą graficzną, ale do czego
                                        > Ci potrzeba (jeśli nie kopiesz kryptowalut) czegoś więcej?

Podaj przykładowy model.

> Mam jako podatnik finansować komuś sprzęt ponad miarę? i5, 16 GB pamięci podręc
                                        > znej, 512 GB pamięci stałej SSD. To mało? Fakt, że nie można dokładać więcej ni
                                        > ż 16 GB pamięci podręcznej. Ale na czy jest to jest potrzebne?

Tak. Masz. Bo jako podatnik skąpisz na wykształcenie dzieci i wnuków.Jeśli możesz dopłacać do górników w pocie czoła podgrzewających planetę, rolników w pocie czoła nic nie zbierających z wyschniętych pól, do budowniczych kosmodromu pod Baranowem i do wielu innych przedsięwzięć, to tym bardziej powinieneś dopłacać do edukacji dzieci. Zarówno swoich jak i cudzych. W przeciwnym razie Polska zawsze będzie się wlec w ogonie. A Polacy nie znajdą nawet zatrudnienia przy przetykaniu kibli w Anglii czy Stanach, bo roboty wyposażone w sztuczną inteligencję zrobią to dokładniej i taniej. Niedługo autonomiczne samochody będą śmigały po całej Europie rozwożąc towary, a nasi dzieli przewoźnicy będą dalej protestować, palić opony i wybijać w nich szyby.
                                    • noitak Re: Pajac 01.12.23, 11:29
                                      oby.watel napisał:

> Jedni użytkownicy będą deptać po piętach innym, ujawn
                                      > iać wyłudzone w ten czy inny sposób informacje, pouczać i krytykować?

Co znaczy „ deptać po piętach”?
                                      To jest nowe forum, ledwo utworzone, można powiedzieć, że tu wszyscy przyszli „depcząc po piętach” założycielowi. Założyciel zapraszał na forum i o nim mówił w kilku miejscach, ja dowiedziałam się z forum o forum.

Jeśli któryś z użytkowników ma przekonanie, że to on jest powodem zajrzenia tutaj, to życzę mu więcej skromności i pokory.

> Niewinna prośba o radę przerodziła się w zbiorowy atak na użyt
                                      > kowniczkę.

Atak??? Nie kupuję. Panowie spierali się nie rozpoznając wcześniej przedmiotu sporu, a to jest podstawą dyskusji. Negativum z góry zrobił pewne założenia ( pełny etat na stanowisku nauczyciela dyplomowanego), a i oby.watel zajął a’priori stanowisko bez danych kto, co, kiedy, gdzie, dlaczego i z jakim skutkiem.

Weszłam w dyskusję, by ten stan Panom uświadomić.

Podtrzymuję także swoje stanowisko, że używanie laptopa w celach prywatnych, a to czytanie forów i publikowanie prywatnych postów, branie udziału w internetowych dyskusjach W CZASIE wykonywania obowiązków służbowych jest nie tylko naruszeniem kodeksu pracy, ale głęboką niefrasobliwością i brakiem odpowiedzialności ZWŁASZCZA gdy tak zachowuje się zawodowo OPIEKUN powierzonych mu niepełnoletnich.

• oby.watel Re: Pajac 01.12.23, 14:30
                                        noitak napisała:

> Co znaczy „ deptać po piętach”?
                                        > To jest nowe forum, ledwo utworzone, można powiedzieć, że tu wszyscy przyszli „
                                        > depcząc po piętach” założycielowi. Założyciel zapraszał na forum i o nim mówił
                                        > w kilku miejscach, ja dowiedziałam się z forum o forum.

Deptać po piętach znaczy wejść na forum, zignorować wątek powitalny i od razu przystąpić do szturmu na jedną z użytkowniczek.

> Jeśli któryś z użytkowników ma przekonanie, że to on jest powodem zajrzenia tut
                                        > aj, to życzę mu więcej skromności i pokory.

Potrafisz podlinkować jakikolwiek swój głos w jakiejkolwiek innej dyskusji? Jeśli nie, to życzenia kieruj pod swoim adresem.

> Atak??? Nie kupuję. Panowie spierali się nie rozpoznając wcześniej przedmiotu
                                        > sporu, a to jest podstawą dyskusji. Negativum z góry zrobił pewne założenia ( p
                                        > ełny etat na stanowisku nauczyciela dyplomowanego), a i oby.watel zajął a’prior
                                        > i stanowisko bez danych kto, co, kiedy, gdzie, dlaczego i z jakim skutkiem.

Panowie się nie spierali. Jeden pan zarzucił komuś kłamstwo, ponieważ on wie lepiej od zainteresowanego jak jest naprawdę, a drugi pan zwrócił mu uwagę na niestosowność takich zarzutów. Trudno to zauważyć jeśli tropiło się tylko wpisy określonej osoby.

> Weszłam w dyskusję, by ten stan Panom uświadomić.

Dziękujemy za troskę, ale nie potrzebujemy pogadanek uświadamiających.

> Podtrzymuję także swoje stanowisko, że używanie laptopa w celach prywatnych, a
                                        > to czytanie forów i publikowanie prywatnych postów, branie udziału w internetow
                                        > ych dyskusjach W CZASIE wykonywania obowiązków służbowych jest nie tylko narusz
                                        > eniem kodeksu pracy, ale głęboką niefrasobliwością i brakiem odpowiedzialności
                                        > ZWŁASZCZA gdy tak zachowuje się zawodowo OPIEKUN powierzonych mu niepełnoletnic
                                        > h.

Masz prawo podtrzymywać swoje stanowisko,. ale nikt Cię nie upoważnił do publicznego wtrącania się w nieswoje sprawy i pouczania. A już na pewno nie do ujawniania informacji, które nie są ani publicznie dostępne ani powszechnie znane.
                                        • noitak Re: Pajac 01.12.23, 15:10
                                          oby.watel napisał:

> Deptać po piętach znaczy wejść na forum, zignorować wątek powitalny i od razu p
                                          > rzystąpić do szturmu na jedną z użytkowniczek.

Pytam gdzie mój „ szturm” na „ jedną z użytkowniczek”. ??? Dowód w postaci cytatu proszę.

> Potrafisz podlinkować jakikolwiek swój głos w jakiejkolwiek innej dyskusji? Jeś
                                          > li nie, to życzenia kieruj pod swoim adresem.

Nie podlinkuję, albowiem życzeniem administracji jest nieprzenoszenie wątków i tematów z innych forów.
                                          Oczywiście jest to powszechnie ignorowane, ale ja pamiętam i chcę przestrzegać.
                                          W zamian mogę odwołać się do twojej pamięci, gdyż całkiem niedawno, dni kilka temu przedyskutowaliśmy ( lepiej będzie napisać: próbowałam przedyskutować) pewien temat, gdzie pod koniec dyskusji doczekałam się nawet komplementu wink.
                                          Pamięć jest zawodna, jak na dłoni widać tutaj, więc odsyłam do wyszukiwarki.

> Panowie się nie spierali. Jeden pan zarzucił komuś kłamstwo, ponieważ on wie le
                                          > piej od zainteresowanego jak jest naprawdę, a drugi pan zwrócił mu uwagę na nie
                                          > stosowność takich zarzutów.

OBU panom zwróciłam uwagę ( śmiała jestem), że dyskutują bez znajomości faktów.
                                          Dla ciebie to wydaje się być drobiazgiem, niekoniecznym, by się w „ dyskusji” zacietrzewić.

>Trudno to zauważyć jeśli tropiło się tylko wpisy ok
                                          > reślonej osoby.

Trudno zauważyć cokolwiek, jeśli się peroruje dla samego perorowania i zachłystywania erudycją, proszę pana.
                                          I tutaj, jak w poprzedniej naszej dyskusji wspomnianej powyżej ty wiesz najlepiej, co kto miał na myśli, w jakim celu pisze na forach i w ogóle co on zacz big_grin Nie wiem jaką osobę masz na myśli z was dwojga panów, do których się zwracałam.

> Dziękujemy za troskę, ale nie potrzebujemy pogadanek uświadamiających.

Ale połajanki, które kierujesz do innych ex cathedra w tonie moralizatorskim i napuszonym, m.inn. do mnie teraz ( oraz w czasie naszego ostatniego wirtualnego spotkania także) są całkiem w porządku?

> Masz prawo podtrzymywać swoje stanowisko,. ale nikt Cię nie upoważnił do public
                                          > znego wtrącania się w nieswoje sprawy i pouczania.

Nie ośmieliłabym się bez twojego pozwolenia podtrzymać żadnego swojego stanowiska smile))) ( przekłuj balon!)
                                          Jeśli chodzi o upoważnienie do wypowiedzi na pewno nie potrzebuję tego od ciebie.
                                          Wypowiadam się swobodnie na tematy, na które chcę i korzystam z tego prawa, jak i ty, ale w znacznie skromniejszym zakresie.

>już na pewno nie do ujawni
                                          > ania informacji, które nie są ani publicznie dostępne ani powszechnie znane.

Jakież to informacje ujawniłam?! Cytat proszę.

Przypuszczenie, że pani może pracować w niepełnym wymiarze godzin, skoro podana pensja nijak się ma do obecnych zarobków nauczycieli kwalifikowanych na pełnym zatrudnieniu?

Moje trzy siostry są nauczycielkami, rodzice także nimi byli, środowisko i jego problemy znam od poszewki,
                                          formy zatrudnienia, wynagrodzenia i stanowiska także.

Kwota przez panią podana może być wynagrodzeniem za pracę w wymiarze niepełnym.
                                          Ta informacja nie jest publicznie dostępna, ani powszechnie znana?
                                          No to poniosłam kaganek smile

Dostajesz nagrodę z mojej prywatnej fundacji w postaci Złotego Laura Manipulacji.
                                          Po poprzedniej naszej wymianie zdań byłeś poważnym kandydatem, szybko dobiegłeś do mety.
                                          Gratulacje.
                                          -
                                          Nie odpowiem na żaden post, który skierujesz do mnie.
                                          Nie karmię trolli i narcyzów smile
                                          • noitak Re: Pajac 01.12.23, 15:34
                                            Zwracam się do właściciela.
                                            Sądziłam, że zagoszczę na dłużej.
                                            Nie jest to możliwe.
                                            Nie jestem koniem, by się kopać,
                                            ani wielbłądem, by się tłumaczyć…
                                            Życzę pomyślnego rozwoju forum
                                            i wielu nieskrępowanych dyskusji.

• negativum Re: Pajac 01.12.23, 16:03
                                              noitak napisała:

> Zwracam się do właściciela.
                                              > Sądziłam, że zagoszczę na dłużej.
                                              > Nie jest to możliwe.
                                              > Nie jestem koniem, by się kopać,
                                              > ani wielbłądem, by się tłumaczyć…
                                              > Życzę pomyślnego rozwoju forum
                                              > i wielu nieskrępowanych dyskusji.

Ze skargą? Tylko na takie posty reaguję.
                                              To wolne forum.
                                              • oby.watel Re: Pajac 01.12.23, 16:15
                                                negativum napisał:

> Ze skargą? Tylko na takie posty reaguję.
                                                > To wolne forum.

Skoro się wstydzi to ja złożę oficjalna skargę na niejakiego oby.watela, czy może raczej obatela. Ten osobnik pisze, krytykuje, poucza, szydzi i robi wiele innych paskudnych rzeczy. No i ma czelność krytykować samego gospodarza! Forum by wiele zyskało gdyby ktoś go zbanował.
                                                • negativum Skarga odrzucona 01.12.23, 16:26
                                                  oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                                  >
                                                  > > Ze skargą? Tylko na takie posty reaguję.
                                                  > > To wolne forum.
                                                  >
                                                  > Skoro się wstydzi to ja złożę oficjalna skargę na niejakiego oby.watela, czy mo
                                                  > że raczej obatela. Ten osobnik pisze, krytykuje, poucza, szydzi i robi wiele in
                                                  > nych paskudnych rzeczy. No i ma czelność krytykować samego gospodarza! Forum by
                                                  > wiele zyskało gdyby ktoś go zbanował.

Obywatel korzysta ze swoich praw gwarantowanych mu przez konstytucję.
                                                  • oby.watel Re: Skarga odrzucona 01.12.23, 16:45
                                                    negativum napisał:

> Obywatel korzysta ze swoich praw gwarantowanych mu przez konstytucję.

Jak ktoś liczy na sprawiedliwość, to się prawem wykręcą i konstytucją...
                                                  • negativum Re: Skarga odrzucona 01.12.23, 17:00
                                                    oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                                    >
                                                    > > Obywatel korzysta ze swoich praw gwarantowanych mu przez konstytucję.
                                                    >
                                                    > Jak ktoś liczy na sprawiedliwość, to się prawem wykręcą i konstytucją...

Może spróbuj trochę poprzeklinać smile
                                                  • oby.watel Re: Skarga odrzucona 01.12.23, 19:01
                                                    negativum napisał:

> Może spróbuj trochę poprzeklinać smile

Już to zrobiłem.
                                                  • negativum Re: Skarga odrzucona 01.12.23, 19:11
                                                    oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                                    >
                                                    > > Może spróbuj trochę poprzeklinać smile
                                                    >
                                                    > Już to zrobiłem.

Za słabo smile
                                            • stefan4 Re: Pajac 01.12.23, 22:01
                                              noitak:
                                              > Sądziłam, że zagoszczę na dłużej.
                                              > Nie jest to możliwe.

Negativumie, czy kumasz, że właśnie straciłeś już drugą w dniu dzisiejszym uczestniczkę Twojego forum? Pierwszą sam wygoniłeś powtarzając wielokrotnie te same obelgi, chociaż prosiła Cię, żebyś przestał. Druga odeszła, bo nie wkroczyłeś w odpowiedniej chwili, kiedy rozmowa przeradzała się w kłótnię.

Może któraś jeszcze wróci?...

- Stefan
                                          • oby.watel Re: Pajac 01.12.23, 16:08
                                            noitak napisała:

> Nie podlinkuję, albowiem życzeniem administracji jest nieprzenoszenie wątków i
                                            > tematów z innych forów.

Bardzo sprytna wymówka, ale chodziło o dyskusje na tym forum.

> Oczywiście jest to powszechnie ignorowane, ale ja pamiętam i chcę przestrzegać.
                                            > W zamian mogę odwołać się do twojej pamięci, gdyż całkiem niedawno, dni kilka t
                                            > emu przedyskutowaliśmy ( lepiej będzie napisać: próbowałam przedyskutować) pewi
                                            > en temat, gdzie pod koniec dyskusji doczekałam się nawet komplementu wink.
                                            > Pamięć jest zawodna, jak na dłoni widać tutaj, więc odsyłam do wyszukiwarki.

Wyszukiwarka mi nie działa. Poza tym nie odczuwam potrzeby śledzenia Twojej aktywności. Jestem tu by rozmawiać, a nie śledzić.

> OBU panom zwróciłam uwagę ( śmiała jestem), że dyskutują bez znajomości faktów.
                                            > Dla ciebie to wydaje się być drobiazgiem, niekoniecznym, by się w „ dyskusji” z
                                            > acietrzewić.

Fakty dotyczące prywatnych spraw nie mogą być przedmiotem "dyskusji". Niepojęte? Nie do przyjęcia?

> Trudno zauważyć cokolwiek, jeśli się peroruje dla samego perorowania i zachłyst
                                            > ywania erudycją, proszę pana.

Dziękuję za komplement. Zaczerwieniłem się. Domniemywam bowiem, że nie przemawia przez Ciebie zazdrość, prawda?

> I tutaj, jak w poprzedniej naszej dyskusji wspomnianej powyżej ty wiesz najlepi
                                            > ej, co kto miał na myśli, w jakim celu pisze na forach i w ogóle co on zacz big_grin
                                            > Nie wiem jaką osobę masz na myśli z was dwojga panów, do których się zwracałam.

Wiem o kogo chodzi, bo brałem udział w "dyskusji" od początku. Nie wiem czy najlepiej, ale wystarczająco dobrze. Za to Ty, jak sama przyznajesz, nie wiesz. Spróbuj więc się dowiedzieć, a potem napisz czego się dowiedziałaś.

> Ale połajanki, które kierujesz do innych ex cathedra w tonie moralizatorskim i
                                            > napuszonym, m.inn. do mnie teraz ( oraz w czasie naszego ostatniego wirtualnego
                                            > spotkania także) są całkiem w porządku?

Nie chcę Cie obrazić, bo doskonale dajesz sobie radę sama, więc powiem tylko, że reaguję, gdy ktoś używa forum do osobistych porachunków lub ubliża (od razu wyjaśniam, że ten drugi przypadek tu nie zachodzi). Tutaj miało być inaczej niż gdzie indziej, ale sam gospodarz postanowił popsuć atmosferę i z uporem godnym lepszej sprawy brnie dalej.

> Nie ośmieliłabym się bez twojego pozwolenia podtrzymać żadnego swojego stanowis
                                            > ka smile))) ( przekłuj balon!)

A ośmielaj się. Byle z sensem. I na temat. Tematem tego wątku nie są zarobki żadnego z dyskutantów.

> Jeśli chodzi o upoważnienie do wypowiedzi na pewno nie potrzebuję tego od ciebi
                                            > e. Wypowiadam się swobodnie na tematy, na które chcę i korzystam z tego prawa,
                                            > jak i ty, ale w znacznie skromniejszym zakresie.

Jak słusznie zauważył gospodarz nie trzeba pozwolenia na grę w koszykówkę w domu czy w pokoju. Tego się po prostu nie robi.

> Jakież to informacje ujawniłam?! Cytat proszę.

Nie wiesz co piszesz?
                                            > niekoniecznie pracuje jako etatowy nauczyciel w pełnym wymiarze godzin.

> Przypuszczenie, że pani może pracować w niepełnym wymiarze godzin, skoro podana
                                            > pensja nijak się ma do obecnych zarobków nauczycieli kwalifikowanych na pełnym
                                            > zatrudnieniu?

No i co z tego, że pracuje w pełnym czy niepełnym wymiarze, czy jest nauczycielka, bibliotekarką czy magistrem farmacji? Po co ujawniasz te informacje albo spekulujesz na ten temat?

> Moje trzy siostry są nauczycielkami, rodzice także nimi byli, środowisko i jego
                                            > problemy znam od poszewki,
                                            > formy zatrudnienia, wynagrodzenia i stanowiska także.

Znasz problemy kilku osób. Na tej podstawie oceniasz innych? Jeśli ktoś powie, że jest hydraulikiem, to lepiej od niego będziesz wiedziała ile zarabia, bo "znajmy zarabia tyle"?

> Kwota przez panią podana może być wynagrodzeniem za pracę w wymiarze niepełnym.
                                            > Ta informacja nie jest publicznie dostępna, ani powszechnie znana?
                                            > No to poniosłam kaganek smile

Jesteś pewna, że to nie krużganek? Kwota przez panią podana nie podlega dyskusji.

> Dostajesz nagrodę z mojej prywatnej fundacji w postaci Złotego Laura Manipulacj
                                            > i. Po poprzedniej naszej wymianie zdań byłeś poważnym kandydatem, szybko do
                                            > biegłeś do mety.

Zatrzymaj nagrodę dla siebie. Bardziej na nią zasługujesz. Gratulacje.

> Nie odpowiem na żaden post, który skierujesz do mnie.

Oczywiście, że tak. Nie po to tu przyszłaś, prawda?

> Nie karmię trolli i narcyzów smile

A ja uwielbiam. Sumienie nie pozwala mi patrzyć jak marnieją nie karmione.
                                  • oby.watel Re: Pajac 01.12.23, 14:33

> Pani pracuje w świetlicy szkolnej oraz bywa katechetką bez uprawnień (oraz bez
                                    > stosownej dokumentacji).

Mów o sobie, nie o innych. Gdzie pracujesz, bywasz, co porabiasz?
                                    • panna.nasturcja Re: Pajac 01.12.23, 14:54
                                      Nie widzę powodu bym ci miała udzielać jakichkolwiek informacji na mój temat.
                                      EOT.
                                      • oby.watel Re: Pajac 01.12.23, 16:20

> Nie widzę powodu bym ci miała udzielać jakichkolwiek informacji na mój temat.
                                        > EOT.

No to napisz coś o mnie równie pasjonującego. Chciałbym się dowiedzieć na przykład czy na pewno zarabiam tyle, ile zarabiam. Powinienem wystąpić o dopłatę do służbowego komputera?
                                        • panna.nasturcja Re: Pajac 01.12.23, 19:08
                                          Nie rozumiesz, że nie zgadywałam? Tylko dodałam informacje, które pani sama o sobie podała a w tej dyskusji celowo pominęła?
                                          • negativum Re: Pajac 01.12.23, 19:27

> Nie rozumiesz, że nie zgadywałam? Tylko dodałam informacje, które pani sama o s
                                            > obie podała a w tej dyskusji celowo pominęła?

Nie interesuje ma ta panna.
                                            Podała fakty, które mną wzburzyły, a są to:
                                            1. Troska o lapka po rzuceniu weń piłką koszykową. Rozumiem jakby się starała z ową troską o coś za co zapłaciła. Nawet jakby się rozsypał, to za ca. 1000 zł kupuje używanego DELLa, za dwa lata kupuje nowego. Tego miała za darmo.
                                            2. Podanie nieprawdziwych danych co do uposażenia nauczycielskiego. Te jest szumne jest jeśli chodzi o palenie opon pod sejmem. Nauczyciele wcale tak mało nie zarabiają.
                                            Podchodzi ono pod wynagrodzenie prof. dr hab.
                                          • oby.watel Re: Pajac 01.12.23, 22:56

> Nie rozumiesz, że nie zgadywałam? Tylko dodałam informacje, które pani sama o s
                                            > obie podała a w tej dyskusji celowo pominęła?

Upoważniła CIę do rozpowszechniania tej informacji?
                                            • negativum Re: Pajac 01.12.23, 23:30
                                              oby.watel napisał:

> panna.nasturcja napisała:
                                              >
                                              > > Nie rozumiesz, że nie zgadywałam? Tylko dodałam informacje, które pani sa
                                              > ma o s
                                              > > obie podała a w tej dyskusji celowo pominęła?
                                              >
                                              > Upoważniła CIę do rozpowszechniania tej informacji?

Cóż, taki jest Internet. Ale przydałoby się podać źródło informacji.
                                              • oby.watel Re: Pajac 01.12.23, 23:42
                                                negativum napisał:

> Cóż, taki jest Internet. Ale przydałoby się podać źródło informacji.

Podobno sama zainteresowana ich udzieliła. Tylko co z tego? Zaufała, podała informacje o sobie na jednym forum nie po to, by ktoś o tym trąbił na wszystkich, które odwiedziła.
                                                • negativum Re: Pajac 02.12.23, 00:05
                                                  oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                                                  >
                                                  > > Cóż, taki jest Internet. Ale przydałoby się podać źródło informacji.
                                                  >
                                                  > Podobno sama zainteresowana ich udzieliła. Tylko co z tego? Zaufała, podała inf
                                                  > ormacje o sobie na jednym forum nie po to, by ktoś o tym trąbił na wszystkich,
                                                  > które odwiedziła.

Tego nie wiem, to i się nie wypowiadam na ten temat.
                                                  Ludzie są pokręceni, jak ślimaki. Mam w pracy dwóch autystów. Jakbyś chciał zgłębić to co jeden na drugiego nadaje to być osiwiał. Są jak dwa basiory.
                                                  • kochamzapachfrezji Re: Pajac 02.12.23, 05:58
                                                    Nasturcja rozpowszechnia plotki. Owszem, mam kilka godzin świetlicy. Mam skończone 3 podyplomowki i wiele kursów dających uprawnienia. Poprzez skończenie niektórych kursów pozyskalam pomoce dydaktyczne dla szkoły. W każdym zawodzie trzeba się rozwijać i doskonalić swoje umiejętności. Najlepiej byłoby, gdybyście przestali o mnie rozmawiać z panną nasturcja i noitak dla dobra tego forum. Pozdrawiam
                                                  • negativum Re: Pajac 02.12.23, 10:46

> Nasturcja rozpowszechnia plotki. Owszem, mam kilka godzin świetlicy. Mam skończ
                                                    > one 3 podyplomowki i wiele kursów dających uprawnienia. Poprzez skończenie niek
                                                    > tórych kursów pozyskalam pomoce dydaktyczne dla szkoły. W każdym zawodzie trzeb
                                                    > a się rozwijać i doskonalić swoje umiejętności. Najlepiej byłoby, gdybyście prz
                                                    > estali o mnie rozmawiać z panną nasturcja i noitak dla dobra tego forum. Pozdra
                                                    > wiam

I tak chyba robię. Jeśli chodzi o ich wiedzę, to albo coś musiałaś chlapnąć o sobie, albo to "życzliwe" koleżanki z pracy.
                                                    Praca w świetlicy nie jest żadną ujmą.
                                                  • oby.watel Re: Pajac 02.12.23, 11:16

> Nasturcja rozpowszechnia plotki. Owszem, mam kilka godzin świetlicy. Mam skończ
                                                    > one 3 podyplomowki i wiele kursów dających uprawnienia. Poprzez skończenie niek
                                                    > tórych kursów pozyskalam pomoce dydaktyczne dla szkoły. W każdym zawodzie trzeb
                                                    > a się rozwijać i doskonalić swoje umiejętności. Najlepiej byłoby, gdybyście prz
                                                    > estali o mnie rozmawiać z panną nasturcja i noitak dla dobra tego forum. Pozdra
                                                    > wiam

Pozwól, że zadam w związku z powyższym kilka pytań. Po pierwsze dlaczego się tłumaczysz i komu? Jesteś winna? Zrobiłaś coś złego? Po drugie co chcesz pisząc o sobie udowodnić i komu? Masz wyrzuty sumienia, że nie zarabiasz wystarczająco by zadowolić gospodarza? On żyje w swoim wyimaginowanym świecie, w którym PiS wszystkim nieba przychyla, a niewdzięczny naród nie chce tego docenić. Po czwarte zdajesz sobie sprawę, że wszystko co o sobie ujawnisz będzie prędzej czy później wykorzystane przeciwko Tobie? Gosopodarz też chętnie pisze o sobie i też obrywa.

Ktoś napisał:
                                                    > ... dodałam informacje, które pani sama o sobie podała a w tej dyskusji celowo
                                                    > pominęła

W tej dyskusji, której bohaterem jest pewien pajac, który uwielbia usuwać wpisy i wątki i czyni to podbudowując swoje ego. Nie tylko pytania o to dlaczego usuwa usuwa. Usunął na przykład wpis, w którym napisałem, że przyczyną śmieci czternastolatki był obrzęk mózgu, choroba nieuleczalna w Polsce jak się wydaje. Mróz i znieczulica policji są niewinne. Jakiś łebski gość nazwał tę informację podaną przez Onet "komentarzem" i zalecił "skończenie z komentowaniem tej tragedii". Pajac zakończył "dyskusję" po kilku godzinach usuwając wątek.

W Sejmie zmiany, w Senacie zmiany, rząd się zmieni, a Agora trwa jak opoka wierna pisowskim standardom od co najmniej 2005 roku.
                                                  • kochamzapachfrezji Re: Pajac 02.12.23, 16:15
                                                    1- nie wiem.
                                                    2- nie.
                                                    3- Nie mam wyrzutów sumienia, jestem zadowolona z życia i pracy, która wykonuję.
                                                    4- potwierdzam- jest to wykorzystywane przeciwko mnie.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • oby.watel Re: Pajac 02.12.23, 16:48

> 1- nie wiem.
                                                    > 2- nie.
                                                    > 3- Nie mam wyrzutów sumienia, jestem zadowolona z życia i pracy, która wykonuję
                                                    > .
                                                    > 4- potwierdzam- jest to wykorzystywane przeciwko mnie.
                                                    > Pozdrawiam

To były pytania retoryczne, ale dziękuję za odpowiedzi. Jeśli nie masz nic przeciwko, na tym zakończę ten temat, ponieważ interesuje mnie rozmowa z Tobą, a nie o Tobie. Na przykład rad bym dowiedzieć się co sądzisz o sprawie dziewczynki, która zmarła na chorobę towarzyszącą mrozowi? Mnie zbulwersowała nie tyle sama, zupełnie niepotrzebna śmierć dziecka (wyobraziłem sobie co bym zrobił gdyby mnie spotkała taka tragedia, pewnie bym poszedł siedzieć za zdemolowanie komisariatu) ile postawa mediów. Żeby się nie rozpisywać i nie powtarzać. Miałem nadzieję, że nowomowa odejdzie wraz z komuną. Naiwnym, prawda?
                                                  • negativum Re: Pajac 02.12.23, 17:09
                                                    oby.watel napisał:

> kochamzapachfrezji napisała:
                                                    >
                                                    > > 1- nie wiem.
                                                    > > 2- nie.
                                                    > > 3- Nie mam wyrzutów sumienia, jestem zadowolona z życia i pracy, która wy
                                                    > konuję
                                                    > > .
                                                    > > 4- potwierdzam- jest to wykorzystywane przeciwko mnie.
                                                    > > Pozdrawiam
                                                    >
                                                    > To były pytania retoryczne, ale dziękuję za odpowiedzi. Jeśli nie masz nic prze
                                                    > ciwko, na tym zakończę ten temat, ponieważ interesuje mnie rozmowa z Tobą, a ni
                                                    > e o Tobie. Na przykład rad bym dowiedzieć się co sądzisz o sprawie dziewczynki
                                                    > , która zmarła na chorobę towarzyszącą mrozowi? Mnie zbulwersowała nie tyle sam
                                                    > a, zupełnie niepotrzebna śmierć dziecka (wyobraziłem sobie co bym zrobił gdyby
                                                    > mnie spotkała taka tragedia, pewnie bym poszedł siedzieć za zdemolowanie komisa
                                                    > riatu) ile postawa mediów. Żeby się nie rozpisywać i nie powtarzać. Miałem nadzieję, że nowomowa
                                                    > odejdzie wraz z komuną. Naiwnym, prawda?

Dziecko było w kryzysie braku ogrzewania.
                                                  • oby.watel Re: Pajac 02.12.23, 17:37
                                                    negativum napisał:

> Dziecko było w kryzysie braku ogrzewania.

Na szczęście krąg podejrzanych zawęża się. Policja jest niewinna, ponieważ nie da się przyjąć zgłoszenia o zaginięciu dziecka w minutę, a w druga namierzyć jego telefonu. Gdyby ojciec powiedział, że uciekła z domu, żeby dokonać aborcji, to zgłoszenie przyjęliby w minutę, w drugiej rozesłali patrole i radiowozy, a w trzeciej namierzyli telefon.
                                                  • kochamzapachfrezji Re: Pajac 02.12.23, 17:43
                                                    Znieczulica, też bym zdemolowała komisariat.
                                                  • negativum Re: Pajac 02.12.23, 18:03

> Znieczulica, też bym zdemolowała komisariat.

Mamy podobnie
                                                  • kochamzapachfrezji Re: Pajac 02.12.23, 18:16
                                                    Mówię, co myślę. Kiedyś wygarnelam nawet proboszczowi.
                                                  • negativum Re: Pajac 02.12.23, 18:44

> Mówię, co myślę. Kiedyś wygarnelam nawet proboszczowi.

Ja też smile
                                                  • kochamzapachfrezji Re: Pajac 02.12.23, 19:55
                                                    smile
                                                  • negativum Re: Pajac 02.12.23, 22:44

> smile
                                                    >

Ano
          • oby.watel Re: Pajac 30.11.23, 20:59
            negativum napisał:

> Czy znieważeniem jest, że ktoś po 31 latach pracy w jednostce budżetowej dostaj
            > e ~3100 zł miesięcznie? I pytanie o to?
            > Po to jest tu tylu moderatorów, by każdy mógł to ocenić.

Naprawdę nie wiesz co to jest znieważanie, ataki ad personam? Rżniesz głupa czy nie czytasz wpisów na swoim forum?
            • negativum Re: Pajac 30.11.23, 21:19
              oby.watel napisał:

> negativum napisał:
              >
              > > Czy znieważeniem jest, że ktoś po 31 latach pracy w jednostce budżetowej
              > dostaj
              > > e ~3100 zł miesięcznie? I pytanie o to?
              > > Po to jest tu tylu moderatorów, by każdy mógł to ocenić.
              >
              > Naprawdę nie wiesz co to jest znieważanie, ataki ad personam? Rżniesz głupa czy
              > nie czytasz wpisów na swoim forum?

Nie wiem, natomiast wiem co to jest polemika i czym się różni od lizania ........a.
              • oby.watel Re: Pajac 30.11.23, 21:36
                negativum napisał:

> Nie wiem, natomiast wiem co to jest polemika i czym się różni od lizania ......
                > ..a.

Oprócz czerni i bieli są jeszcze odcienie szarości i kolory. Polemika nie polega na znieważaniu, obrażaniu, a przyznanie racji to nie lizanie.
                • negativum Re: Pajac 30.11.23, 22:31
                  oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                  >
                  > > Nie wiem, natomiast wiem co to jest polemika i czym się różni od lizania
                  > ......
                  > > ..a.
                  >
                  > Oprócz czerni i bieli są jeszcze odcienie szarości i kolory. Polemika nie poleg
                  > a na znieważaniu, obrażaniu, a przyznanie racji to nie lizanie.

Pensja minimalna netto obecnie.
                  2784*1.20 = 3340.8 zł.
                  Zakładając, że rozmówca pracujący od ponad 30 lat mówi prawdę smile

Według niego on dostał 3141 zł.
                  • negativum Re: Pajac 30.11.23, 23:07
                    negativum napisał:

> Zakładając, że rozmówca pracujący od ponad 30 lat mówi prawdę smile
                    >
                    > Według niego on dostał 3141 zł.

I dalej jest stażystą.
            • kochamzapachfrezji Re: Pajac 30.11.23, 21:28
              Dzięki, Oby.watelu.
              • oby.watel Re: Pajac 30.11.23, 21:38

> Dzięki, Oby.watelu.

Nie ma za co. Chcę porozmawiać w miłej atmosferze, a gospodarz, co mnie bardzo martwi, atmosferę wbrew deklaracjom psuje.
                • bruno-123 Re: Pajac 30.11.23, 22:02
                  Ale po co sobie utrudniać ciągle życie i nie wyciągać wniosków.Żyj i daj innym żyć.Dobrej nocy.
                  • oby.watel Re: Pajac 30.11.23, 22:12
                    bruno-123 napisał(a):

> Ale po co sobie utrudniać ciągle życie i nie wyciągać wniosków.Żyj i daj innym
                    > żyć.Dobrej nocy.

Zacznij się stosować do swoich rad. Powodzenia.
                    • kochamzapachfrezji Re: Pajac 01.12.23, 07:30
                      Panna.nasturcja i noitak to są dwie osoby, które mnie prześladują w internecie, wystarczy poczytać inne fora, na których piszę, najbardziej na 50-latkach. Życzę wszystkim miłego dzionka . Zapraszam na moje prywatne forum, pozdrawiam serdeczniesmile

PS Negativie, mam do Ciebie żal za te personalne ataki, niemniej życzę Ci, by forum tętniło życiem.
                      • noitak Re: Pajac 01.12.23, 08:11
                        Danuto, opiekuj się dzieciakami. Twoje prywatne wpisy na forach w czasie pracy mogą być dowodem w sprawie o zaniedbanie obowiązków, gdy jakiś dzieciak ulegnie wypadkowi. Tym razem poszkodowany niegroźnie był tylko laptop, na szczęście…

Spokojnego dnia.
                      • negativum Re: Pajac 01.12.23, 08:59

> PS Negativie, mam do Ciebie żal za te personalne ataki, niemniej życzę Ci, by f
                        > orum tętniło życiem.

Również Ci życzę wszystkiego dobrego, szczególnie w sądach pracy. Praca za mniej niż minimum ustawowe chyba jest w Polsce choćby wykroczeniem, jak nie przestępstwem.
                        • kochamzapachfrezji Re: Pajac 01.12.23, 09:30
                          Dzięki, czy mógłbyś nie rozmawiać o mnie, tylko ze mną? Miłego piątku i weekendu!
                          • negativum Re: Pajac 01.12.23, 18:54

> Dzięki, czy mógłbyś nie rozmawiać o mnie, tylko ze mną? Miłego piątku i weekend
                            > u!

Jeśli to do mnie było, to rozmowa była z tobą, ale nie podałaś komu odpowiadasz.
                            • kochamzapachfrezji Re: Pajac 01.12.23, 19:22
                              To było do Ciebie, Negativie.
                      • hell-raiser1 Re: Pajac 05.01.24, 06:46

> Panna.nasturcja i noitak to są dwie osoby, które mnie prześladują w internecie,
                        > wystarczy poczytać inne fora, na których piszę, najbardziej na 50-latkach. Ży
                        > czę wszystkim miłego dzionka . Zapraszam na moje prywatne forum, pozdrawiam ser
                        > deczniesmile
                        >
                        > PS Negativie, mam do Ciebie żal za te personalne ataki, niemniej życzę Ci, by f
                        > orum tętniło życiem.
                        I to jest przyczyną która jest korzystna przy forach zamkniętych, gdzie oczy nie widzą, nie słyszą i jest swoboda wypowiedzi. A tak to jakaś pomyłka jest z tym.
                        >
                        • negativum Re: Pajac 06.01.24, 04:36
                          hell-raiser1 napisała:

> kochamzapachfrezji napisała:
                          >
                          > > Panna.nasturcja i noitak to są dwie osoby, które mnie prześladują w inter
                          > necie,
                          > > wystarczy poczytać inne fora, na których piszę, najbardziej na 50-latka
                          > ch. Ży
                          > > czę wszystkim miłego dzionka . Zapraszam na moje prywatne forum, pozdrawi
                          > am ser
                          > > deczniesmile
                          > >
                          > > PS Negativie, mam do Ciebie żal za te personalne ataki, niemniej życzę Ci
                          > , by f
                          > > orum tętniło życiem.
                          > I to jest przyczyną która jest korzystna przy forach zamkniętych, gdzie oczy n
                          > ie widzą, nie słyszą i jest swoboda wypowiedzi. A tak to jakaś pomyłka jest z t
                          > ym.
                          > >

Nie wchodź miedzy wódkę a zakąskę.
                          Pretensje można mieć o wszystko i można to wyjaśnić.
    • bruno-123 Re: Pajac 30.11.23, 19:56
      Albo trzeba pisać mądrze, albo dać sobie spokój z pisaniem tam.Nic protesty nie dają bo to jest władza absolutna. Jest tyle innych fajnych tematów po za GW. Oraz życie realne. Można sobie znaleźć grono przyjeciół w realnym świecie. Kino, spacery, różne zainteresowania, po jakiego widzieć na takich forach. Pisać tak by weszło w pięty bez obrażania innych i będzie git ludziska. Jak już mysicie.
      • bruno-123 Re: Pajac 30.11.23, 20:10
        Musicie.
      • oby.watel Re: Pajac 02.12.23, 13:52
        bruno-123 napisał(a):

> Albo trzeba pisać mądrze, albo dać sobie spokój z pisaniem tam.Nic protesty nie
        > dają bo to jest władza absolutna. Jest tyle innych fajnych tematów po za GW. O
        > raz życie realne. Można sobie znaleźć grono przyjeciół w realnym świecie. Kino
        > , spacery, różne zainteresowania, po jakiego widzieć na takich forach. Pisać ta
        > k by weszło w pięty bez obrażania innych i będzie git ludziska. Jak już mysicie.

Dobra rada. Tak. Moja wina, bo pisałem najwidoczniej niezbyt mądrze, a być może wręcz głupio. Chociaż czasem zdarzało się, że wylatywały mądre posty. Na przykład gospodarza. Jedna z teorii głosi, że pisał za mądrze i moderator nie zrozumiał o co chodzi.

Jeśli chodzi o przyjaciół, to można ich mieć w realu, ale tymi w wirtualu także gardzić nie należy. A co do pięt, to wystarczy po prostu trzymać się tematu, odnosić do meritum. Zależy Ci żeby poszło mi w pięty odmienne zdanie w jakiejś kwestii?
        • negativum Re: Pajac 04.12.23, 00:38
          oby.watel napisał:

> bruno-123 napisał(a):
          >
          > > Albo trzeba pisać mądrze, albo dać sobie spokój z pisaniem tam.Nic protes
          > ty nie
          > > dają bo to jest władza absolutna. Jest tyle innych fajnych tematów po za
          > GW. O
          > > raz życie realne. Można sobie znaleźć grono przyjeciół w realnym świecie
          > . Kino
          > > , spacery, różne zainteresowania, po jakiego widzieć na takich forach. Pi
          > sać ta
          > > k by weszło w pięty bez obrażania innych i będzie git ludziska. Jak już m
          > ysicie.
          >
          > Dobra rada. Tak. Moja wina, bo pisałem najwidoczniej niezbyt mądrze, a być może
          > wręcz głupio. Chociaż czasem zdarzało się, że wylatywały mądre posty. Na przyk
          > ład gospodarza. Jedna z teorii głosi, że pisał za mądrze i moderator nie zrozum
          > iał o co chodzi.
          >
          > Jeśli chodzi o przyjaciół, to można ich mieć w realu, ale tymi w wirtualu także
          > gardzić nie należy. A co do pięt, to wystarczy po prostu trzymać się tematu, o
          > dnosić do meritum. Zależy Ci żeby poszło mi w pięty odmienne zdanie w jakiejś k
          > westii?

Może nie za mądrze a zajawkowo

Nigdy nie wiesz, jak się potoczy twój wątek.
          Źli ludzie ucinają mu więc łeb przy akcie urodzenia. A nawet i wcześniej.
          • oby.watel Re: Pajac 04.12.23, 09:53
            negativum napisał:

> Może nie za mądrze a zajawkowo

Nie sil się na eufemizmy i wal prawdę. Na Kraju co chwilę ktoś rozumie opacznie co napisałem. I nie mam na myśli szczelca, bo on permanentnie nie rozumie co czyta. Może piszę zbyt... jak by to powiedzieć. Niejasno? enigmatycznie? sarkastycznie? głupio wręcz?

> Nigdy nie wiesz, jak się potoczy twój wątek.
            > Źli ludzie ucinają mu więc łeb przy akcie urodzenia. A nawet i wcześniej.

No właśnie. Zamiast dyskutować o szmacianych lalkach pociąganych za sznurki i usuwających wpisy dyskutowaliśmy o czym innym. Chciałem sobie ulżyć, wylać całą frustrację, a tu nici. Zamiast huzia na Józia huzia na Józię.
            • negativum Re: Pajac 17.12.23, 12:41
              oby.watel napisał:

> negativum napisał:
              >
              > > Może nie za mądrze a zajawkowo
              >
              > Nie sil się na eufemizmy i wal prawdę. Na Kraju co chwilę ktoś rozumie opacznie
              > co napisałem. I nie mam na myśli szczelca, bo on permanentnie nie rozumie co c
              > zyta. Może piszę zbyt... jak by to powiedzieć. Niejasno? enigmatycznie? sarkast
              > ycznie? głupio wręcz?

Takie pisanie to walka z cenzurą. Może nie zrozumie i zostawi.
              Wiesz za co mnie zabonował szczelec? Że w ciszę wyborczą na Forum Nauka pisałem o nauce.
              Kompletnie apolityczne posty.

> > Nigdy nie wiesz, jak się potoczy twój wątek.
              > > Źli ludzie ucinają mu więc łeb przy akcie urodzenia. A nawet i wcześniej.
              >
              > No właśnie. Zamiast dyskutować o szmacianych lalkach pociąganych za sznurki i u
              > suwających wpisy dyskutowaliśmy o czym innym. Chciałem sobie ulżyć, wylać całą
              > frustrację, a tu nici. Zamiast huzia na Józia huzia na Józię.

Spokojnie tu możesz pisać. Choć postu stefana też nie zabardzo rozumiem. Tu napisałem czemu służą kościoły.
              Kiedyś nie było klimatyzacji. Mogłeś tam wejść w dowolnej chwili i pokontemplować.
              Ja np. uwielbiam drewniane kościółki.

"W Polsce tylko w trzech miejscach człowiek może czuć się wolny: w kościele, ale tylko w modlitwie; w więzieniu, ale nie wszyscy mogą znaleźć się w więzieniu; na ulicy: ulice dają najwięcej wolności." Major Fydrych.

Ja modlitwę pojmuję inaczej niż większość społeczeństwa. Dla mnie to chwila wyciszenia, zadumy. Nie klepanie jakimś tam regułek. Dawniej też budowano sensowne biblioteki akademickie. Ale nie w każdej miejscowości jest biblioteka akademicka, i to jeszcze stara. A kościół dowolnego wyznania się znajdzie praktycznie wszędzie.
              Nawet w Parku Szczytnickim.
              https://www.tuwroclaw.com/pliki/duze_zdjecia/wiadomosci/odkrywamy/kosciolek_glowne.jpg
              www.tuwroclaw.com/pliki/duze_zdjecia/wiadomosci/odkrywamy/kosciolek_glowne.jpg
    • bruno-123 Re: Pajac 30.11.23, 21:23
      „Kłopoty w Hamdirholm” - Wojciech Świdziniewski
      Tolerancja nie znaczy, że mam kogoś lubić za to, że jest inny. Tolerancja jest wtedy, kiedy nie rzucasz się z nożem na kogoś, kto ci nie odpowiada.
    • oby.watel Re: Pajac 17.12.23, 12:11
      Pajac w dobrej formie. Tnie aż furczy. Może się zmienić rząd, ale nie administracja Agory. Ciekawe czy poradzi sobie Wyborcza jako wyodrębniona spółka.
      • negativum Re: Pajac 17.12.23, 13:16
        oby.watel napisał:

> Pajac w dobrej formie. Tnie aż furczy. Może się zmienić rząd, ale nie administr
        > acja Agory. Ciekawe czy poradzi sobie Wyborcza jako wyodrębniona spółka.

Pewnie, że sobie poradzi. Zobaczy na jej wiernych czytelników.
    • oby.watel Re: Pajac 19.12.23, 17:28
      Pajac jest niereformowalny.
      • negativum Re: Pajac 19.12.23, 21:21
        oby.watel napisał:

> Pajac jest niereformowalny.

Co ci znowu zrobił?
        • oby.watel Re: Pajac 20.12.23, 10:52
          negativum napisał:

> Co ci znowu zrobił?

Naprawdę sądzisz,, że gdyby mi coś zrobił to podchodziłbym do tego z tak stoickim spokojem?
          • negativum Re: Pajac 20.12.23, 23:59
            oby.watel napisał:

> negativum napisał:
            >
            > > Co ci znowu zrobił?
            >
            > Naprawdę sądzisz,, że gdyby mi coś zrobił to podchodziłbym do tego z tak stoick
            > im spokojem?

Mój wątek skasował, bo śmiałem się zapytać, jak uchwałami a la OTUA+ chce zmieniać Konstytucję RP.
            Żeby to były choć ustawy.
      • negativum Re: Pajac 22.12.23, 10:27
        oby.watel napisał:

Może więc gadasz po kaczyńskiemu?
        • oby.watel Re: Pajac 22.12.23, 12:19
          negativum napisał:

> Może więc gadasz po kaczyńskiemu?

Mógłbyś jaśniej?
      • negativum Nie tylko on 04.01.24, 00:06
        oby.watel napisał:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,177132651,177132651,Marsz_milionerow.html?p=177132715
        F28 jest tak skonstruowane, że wystarczą dla kliknięcia z różnych IP i cię nie ma.
        Banda trojga jest w stanie wyklikać każego, kto im się nie podoba. A jak jeszcze dołączą się trabanty "z Jagodna", to już na pewno.
        Tu nie można wyklikać nikogo. Mogę mieć inne zdanie od Ciebie, ale Cię nie usunę. Gdy wykażesz, że się mylę, to przełknę ślinę.
        • negativum Re: Nie tylko on 04.01.24, 00:07
          negativum napisał:

> F28 jest tak skonstruowane, że wystarczą dla kliknięcia z różnych IP i cię nie
          > ma.

2 kliknięcia
        • oby.watel Re: Nie tylko on 04.01.24, 10:38
          negativum napisał:

> Banda trojga jest w stanie wyklikać każego, kto im się nie podoba. A jak jeszcz
          > e dołączą się trabanty "z Jagodna", to już na pewno.
          > Tu nie można wyklikać nikogo. Mogę mieć inne zdanie od Ciebie, ale Cię nie usun
          > ę. Gdy wykażesz, że się mylę, to przełknę ślinę.

Podoba mi się! Cóż za finezja, polot, inteligencja!

> A ty kto? Wydymana dziewica?

> S.

On musi się dowartościowywać.
          • oby.watel Post scriptum 04.01.24, 10:59
            Proponuję, żebyś na forum moderacja zapytał, co by odpowiedziała kasi.aa na tak zadane pytanie. I czy nie należałoby w regulaminie zaznaczyć, że obrażanie rozmówców jest dopuszczalne jeśli obrażają moderatorzy.

Z drugiej strony chciałbym zauważyć, że można mieć pretensje do moderatorów, ale prawda jest taka, że sami użytkownicy kablują aż miło domagając się usuwania wpisów, które im się nie podobają. Zachowują się dokładnie jak niedowartościowane pismaki, które oburzają się na pokaz, żeby nikt nie miał wątpliwości, że są mądrzy, moralni, etyczni. Doskonałym przykładem był Kraśko, który innych oceniał, pouczał, że należy przestrzegać prawa, a sam to prawo miał tam, gdzie miał.
            • negativum Re: Post scriptum 06.01.24, 04:33
              oby.watel napisał:

> Proponuję, żebyś na forum moderacja zapytał, co by odpowiedziała kasi.aa na tak
              > zadane pytanie. I czy nie należałoby w regulaminie zaznaczyć, że obrażanie roz
              > mówców jest dopuszczalne jeśli obrażają moderatorzy.

Ciekawe ile to będzie żyło smile

Co jest złego w pajacu?
              negativum 06.01.24, 04:24
              wydarzenia.interia.pl/kraj/news-zawiadomienie-w-sprawie-patryka-jakiego-europosel-komentuje,nId,7250907
              Czy jest to określenie obraźliwe?
              forum.gazeta.pl/forum/w,28,177143202,177143202,Co_jest_zlego_w_pajacu_.html
              Wątek jak najbardziej polityczny i odnosi się do sceny politycznej.
              • oby.watel Re: Post scriptum 06.01.24, 09:42
                negativum napisał:

> Ciekawe ile to będzie żyło smile
                >
                > Co jest złego w pajacu?
                > negativum 06.01.24, 04:24
                > wydarzenia.interia.pl/kraj/news-zawiadomienie-w-sprawie-patryka-jakiego-europos
                > el-komentuje,nId,7250907
                > Czy jest to określenie obraźliwe?
                > forum.gazeta.pl/forum/w,28,177143202,177143202,Co_jest_zlego_w_pajacu_.html
                > Wątek jak najbardziej polityczny i odnosi się do sceny politycznej.

Pajac jest wielce obraźliwe i niedopuszczalne na forum Kraj, ponieważ obraża moderatora. Co innego chuj.
    • prze.nick Re: Pajac 04.01.24, 19:42
      tu jest mistrzostwo świata
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,177136201,177136201,ponoc_Orlos_bedzie_czytal_w_neo_Telexpresie.html?p=177137479
      moje odpowiedzi cytujące ten wpis usunięto
      • negativum Re: Pajac 04.01.24, 19:47
        prze.nick napisał:

> tu jest mistrzostwo świata
        > forum.gazeta.pl/forum/w,28,177136201,177136201,ponoc_Orlos_bedzie_czytal_w_neo_Telexpresie.html?p=177137479
        > moje odpowiedzi cytujące ten wpis usunięto

Możesz przybliżyć treść swych wpisów?
        • prze.nick Re: Pajac 04.01.24, 19:50
          otwierający
          ponoć Orłoś będzie czytał w neo Telexpresie
          prze.nick 04.01.24, 12:48
          za jedyne 46 tysięcy na miesiąc.

drugi (z tych nieskasowanych)
          prze.nick
          Re: ponoć Orłoś będzie czytał w neo Telexpresie
          04.01.24, 13:22
          Na specjalistycznych forach od paru dni o tym mówią.

i trzeci
          prze.nick
          Re: ponoć Orłoś będzie czytał w neo Telexpresie
          04.01.24, 19:44
          tanebo001 napisał:

> Jak ci faszystowski chuju nie pasuje to nie oglądaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          >

w skasowanych nie było żadnych wulgaryzmów a w większości linki do wpolityce.pl
          • negativum A on umie czytać czy AI? 04.01.24, 20:01
            prze.nick napisał:

> otwierający
            > ponoć Orłoś będzie czytał w neo Telexpresie
            > prze.nick 04.01.24, 12:48
            > za jedyne 46 tysięcy na miesiąc.
            >
            > drugi (z tych nieskasowanych)
            > prze.nick
            > Re: ponoć Orłoś będzie czytał w neo Telexpresie
            > 04.01.24, 13:22
            > Na specjalistycznych forach od paru dni o tym mówią.
            >
            > i trzeci
            > prze.nick
            > Re: ponoć Orłoś będzie czytał w neo Telexpresie
            > 04.01.24, 19:44
            > tanebo001 napisał:
            >
            > > Jak ci faszystowski chuju nie pasuje to nie oglądaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            > >
            >
            > w skasowanych nie było żadnych wulgaryzmów a w większości linki do wpolityce.pl
            • prze.nick Re: A on umie czytać czy AI? 04.01.24, 20:04
              cytowałem tanebo001 i wrzucałem sam link
              i moje odpowiedzi znikały do niecałej minuty
      • hell-raiser1 Re: Pajac 04.01.24, 23:20
        A to będziesz się żalił. Alleluja i do przodu. Już myślałem że zaginął, bo tu obie panie sobie wiszą. Zamiast zniknąć za tak brzydki hejt.
        • prze.nick Re: Pajac 04.01.24, 23:51
          a gdzie ty tu widzisz żalenie się? jak dla mnie to oznaka kompletnej bezsilności tej moderacji - nie będąc w stanie wygrać na argumenty zniżyli się do najniższego poziomu
          niech inni to widzą i wyciągają wnioski
          • hell-raiser1 Re: Pajac 05.01.24, 06:41
            Chamek z kobiecego forum. Gdzie kiedyś kobiety go poniżały. Maminsynek i takie coś co potrafi tak napisać w taki podły sposób. Piszesz już tyle na forach i dajesz się ogrywać takiemu.
            • negativum Re: Pajac 06.01.24, 04:34
              hell-raiser1 napisała:

> Chamek z kobiecego forum. Gdzie kiedyś kobiety go poniżały. Maminsynek i takie
              > coś co potrafi tak napisać w taki podły sposób. Piszesz już tyle na forach i
              > dajesz się ogrywać takiemu.

Masz jakiś kompleks kobiet?
              • oby.watel Re: Pajac 06.01.24, 09:48
                negativum napisał:

> Masz jakiś kompleks kobiet?

Kompleks kobiet mają teraz prawie wszyscy. Nie mówi się już "ludzie", tylko 'kobieta i mężczyzna'. Nawet Tusk postanowił trochę pokaleczyć język ojczysty i zadeklarował że w jego rządzie będzie dużo ministrów i ministr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka