Dodaj do ulubionych

308 dziewczyn i kobiet zabitych w RFN w 2024 r.

29.12.25, 12:42
Schroniska dla kobiet są przepełnione nie tylko w okresie świątecznym. Osoby potrzebujące pomocy często napotykają zamknięte drzwi. Dlaczego sytuacja jest tak dramatyczna?
– Musimy odmawiać kobietom i rodzinom niemal każdego dnia – mówi w rozmowie z DW Navina Reichardt, pracownica socjalna w „Hilfe für Frauen in Not – Frauenhaus Bonn e.V.” (Pomoc dla kobiet w potrzebie – Schronisko dla kobiet w Bonn). – Nie dlatego, że nie potrzebują ochrony, ale dlatego, że mamy pełne obłożenie.

Skalę przemocy domowej ujawniają najnowsze dane Federalnego Urzędu Kryminalnego (BKA). Według raportu opublikowanego w listopadzie w 2024 roku w Niemczech zarejestrowano prawie 266 tys. ofiar przemocy domowej – więcej niż kiedykolwiek wcześniej, co stanowi wzrost o 3,8 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Zdecydowana większość ofiar to kobiety. Przemoc ze strony partnera jest szczególnie powszechna: w prawie 80 proc. przypadków ofiarami są kobiety.
Ministra ds. Kobiet i Rodziny Karin Prien mówi o dramatycznych wydarzeniach: – Innymi słowy, oznacza to, że w Niemczech co godzinę 15 kobiet pada ofiarą przemocy ze strony partnera – przyznaje.
Wzrosła również całkowita liczba przestępstw przeciwko kobietom i dziewczętom. W 2024 roku w związku z przemocą domową w Niemczech zginęło 308 dziewcząt i kobiet.

www.dw.com/pl/ochrona-przed-przemoc%C4%85-schroniska-dla-kobiet-maj%C4%85-zbyt-ma%C5%82o-miejsc/a-75316673

Przykład 1
Baris K, Turek 49 lat
Tuba P. była żona 45 lat obywatelka Niemiec ( w mediach Turek zabił Niemkę)
Die beiden Söhne der Frau – 17 und 29 Jahre alt – waren im Haus. Sie eilten ihrer Mutter zu Hilfe. Nach Angaben der Polizei traten und schlugen sie auf den mutmaßlichen Täter ein, um ihn von ihrer Mutter abzuhalten.
O początku roku, po rozejściu się atakował i stalkował ją.
Zanożował ją 5 grudnia w piątek, w dzień świąteczny.
Dwóch synów 23 i 17 lat zcząło go bić i kopać, ale w tym momencie było za późno.

www.focus.de/panorama/welt/mann-ersticht-ex-frau-baris-k-bedrohte-und-belaestigte-seit-monaten-tuba-p_fbfb9560-b84c-42be-9645-7b3cfde3684c.html

www.bild.de/regional/bayern/er-stand-mit-kettensaege-vor-der-tuer-niemand-stoppte-den-frauenmoerder-69394be97a0ab5a4f7a8079b?cid=

Przykład 2:

Khalil Öztürk El Zeil 36 lat, Arab obywatel turecki
Hülya 30 lat, jego żona
czworo dzieci od 3 do 11 lat
Khali (Halil) prowadzi lokal Artuklu Grill w którym sprzedaje towar lepszej jakości, rodzinie dobrze się powodzi, domek jednorodzinny, dwa SUVy Volvo

www.facebook.com/artuklugrill/?locale=de_DE
x.com/DerEgica/status/2002373269165371712
Około 1:30 w nocy 15 grudnia Hülya zadzwoniła na pogotowie, błagała o pomoc. Kilka minut później do budynku mieszkalnego przybyli policja i ratownicy medyczni. Hülya leżała ciężko ranna, cała we krwi, zmarła na miejscu w wyniku licznych ran kłutych. Kilkanaście godzin później zmarł w szpitalu Halil.

www.bild.de/news/inland/gelsenkirchen-opfer-rief-noch-selbst-den-notruf-dann-starb-es-bitte-kommen-sie-schnell-693fe4acea084fb896a7b331
www.bild.de/regional/ruhrgebiet/femizid-in-gelsenkirchen-familienvater-toetete-mutter-seiner-4-kinder-6943e480aa477dbe64d429ad
BILD nie zna motywu. Otóż Halil miał drugą żonę na boku która jest w ciąży.
www.bursaant.com/almanyada-islenen-toplum-cinayetinin-detaylari-ortaya-cikiyor/

Przykład 3
Namik A. 57 letni Turek
Afsana A. jego była żona 40 lat
Czworo dzieci w wieku od 6 do 20 lat, czyli kupił ją w Turcji 22 lata lub 21 lat temu. Odeszła od niego dwa miesiące temu, socjal wynajmował dla rodziny domek. Afsana uczęszczała na kurs niemieckiego.
Zanożował ją 19 grudnia.w piątek, w dzień świąteczny.

www.focus.de/panorama/welt/meine-freundin-meine-nachbarin-trauer-in-apensen-nach-bluttat-an-mutter_de2aab34-6ccd-4e23-9de1-49404494b4fe.html
www.bild.de/news/inland/vier-gemeinsame-kinder-mann-sticht-auf-ex-frau-40-ein-und-flieht-6945477dba368aa01269df9f

Obserwuj wątek
    • senioryta13 Re: 308 dziewczyn i kobiet zabitych w RFN w 2024 29.12.25, 14:06
      petronella.kozlowska napisała:

> Schroniska dla kobiet są przepełnione nie tylko w okresie świątecznym. Osoby po
      > trzebujące pomocy często napotykają zamknięte drzwi. Dlaczego sytuacja jest tak
      > dramatyczna?
      > – Musimy odmawiać kobietom i rodzinom niemal każdego dnia

Czy to juz Trzeci Swiat
      • perla.roztocza Re: 308 dziewczyn i kobiet zabitych w RFN w 2024 29.12.25, 16:13
        senioryta13 napisał:

> Czy to juz Trzeci Swiat

raczej czwarty właśnie.
      • petronella.kozlowska senioryta13 napisał: 29.12.25, 20:44
        2022 171.076 kobiet dotkniętnych przemocą
        2023 180.715

www.rbb24.de/panorama/beitrag/2024/11/gewalt-frauen-haueser-zunahme-flucht-kapazitaeten.html

w roku 2024 20 domów ochronnych dla kobiet w Brandenburgii praktycznie w każdym mieście powiatowym

service.brandenburg.de/service/de/adressen/weitere-verzeichnisse/verzeichnisliste/~frauenhaeuser#

Saksonia-Anhalt

2015 119 z 691 kobiet to migrantki

2016 165 z 689 kobiet to migrantki

www.mz.de/mitteldeutschland/sachsen-anhalt/gewalt-gegen-frauen-immer-mehr-fluchtlinge-suchen-schutz-in-frauenhausern-1330427
        • j0rl.1 Re: senioryta13 napisał: 29.12.25, 22:38

> 2015 119 z 691 kobiet to migrantki
          >
          > 2016 165 z 689 kobiet to migrantki

Migrantki? To na jakiej zasadzie prawnej sa w DE? Nie na azylach, potem ewentualnych odmowach i tzw Duldungach?

Mozesz to wyjasnic droga petro?
          • petronella.kozlowska j0rl.1 napisał: 30.12.25, 02:16

Niestety migrantki to pojęcie ogólne i tego nie mogę wytłumaczyć i informacji o nich zawiera cytowana broszura, może dotyczyć też np. przesiedleńców z ZSRR.
            • j0rl.1 Re: j0rl.1 napisał: 30.12.25, 11:34

>
              > Niestety migrantki to pojęcie ogólne i tego nie mogę wytłumaczyć i informacji o
              > nich zawiera cytowana broszura, może dotyczyć też np. przesiedleńców z ZSRR.

Nie wiem o jakiej broszure myslisz ale zadziwia mnie gadania o azylantach jako migrantach. Do tego nielegalnych migrantach. Bo wlasnie o takich chodzi.

Dodam ze przesiedlency czyli Aussidlerzy z Polski tez wg Twoich definiscji sa migrantami. Zez azylanci z Polski z lata 90tych tez tacy ktorzy azylu nie distali ale tzw Duldung sa tez migrantami. Nielegalnymi migrantami tez?
              • petronella.kozlowska Re: j0rl.1 napisał: 30.12.25, 14:36
                Dane pochodzą z artykułu w gazecie, a nie z broszury, moja pomyłka.

Ja nie mam żadnej definicji, definicje o migrantach pochodzą z okresu panowania Merkel, którą tak chwaliłeś kilka miesiący temu.
                Kilka lat temu Federalny Urząd Statystyczny informował o migrantach, ale termin migrant otrzymał negatywne konotacje i migrantów przerobiono na Eingewanderte (ci którzy przywędrowali), któreż to słowo nie ma odpowiednika w języku polskim.

Komisję powołała Merkel jeszcze w 2020 roku.

Abschlussbericht der Fachkommission Integrationsfähigkeit
                Die unabhängige Fachkommission der Bundesregierung zu den Rahmenbedingungen der Integrationsfähigkeit hat am 20. Januar 2021 Bundeskanzlerin Dr. Angela Merkel ihren Abschlussbericht übergeben.

www.integrationsbeauftragte.de/ib-de/integrationsarbeit-in-den-bereichen/forschung-und-integration/abschlussbericht-der-fachkommission-integrationsfaehigkeit-1875930

de.bab.la/woerterbuch/deutsch-polnisch/einwanderer

Od 1950 roku „przywędrowało” na terytorium RFN (łączenie z NRD) 14,2 miliony osób do tego dochodzi 4,7 mln ich dzieci = 23% ludności.
                Eingewanderte to może być Niemiec Mieczysław Kowalsky z Gliwic lub Arnold Mayer z Chabarowska lub Makub Mkizi z Konga.

www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2023/03/PD23_080_12.html

• j0rl.1 Re: 308 dziewczyn i kobiet zabitych w RFN w 2024 29.12.25, 19:21

> Schroniska dla kobiet są przepełnione nie tylko w okresie świątecznym. Osoby po
      > trzebujące pomocy często napotykają zamknięte drzwi. Dlaczego sytuacja jest tak
      > dramatyczna?
      > – Musimy odmawiać kobietom i rodzinom niemal każdego dnia – mówi w rozmowie z D
      > W Navina Reichardt, pracownica socjalna w „Hilfe für Frauen in Not – Frauenhaus
      > Bonn e.V.” (Pomoc dla kobiet w potrzebie – Schronisko dla kobiet w Bonn). – Ni
      > e dlatego, że nie potrzebują ochrony, ale dlatego, że mamy pełne obłożenie.

> Przykład 1
      > Baris K, Turek 49 lat
      > Tuba P. była żona 45 lat obywatelka Niemiec ( w mediach Turek zabił Niemkę)
      > Die beiden Söhne der Frau – 17 und 29 Jahre alt – waren im Haus. Sie eilten ihr
      > er Mutter zu Hilfe. Nach Angaben der Polizei traten und schlugen sie auf den mu
      > tmaßlichen Täter ein, um ihn von ihrer Mutter abzuhalten.
      > O początku roku, po rozejściu się atakował i stalkował ją.
      > Zanożował ją 5 grudnia w piątek, w dzień świąteczny.
      > Dwóch synów 23 i 17 lat zcząło go bić i kopać, ale w tym momencie było za późno
      > .

..........................

> Przykład 2:
      >
      > Khalil Öztürk El Zeil 36 lat, Arab obywatel turecki
      > Hülya 30 lat, jego żona
      > czworo dzieci od 3 do 11 lat
      > Khali (Halil) prowadzi lokal Artuklu Grill w którym sprzedaje towar lepszej jak
      > ości, rodzinie dobrze się powodzi, domek jednorodzinny, dwa SUVy Volvo
      >
      > www.facebook.com/artuklugrill/?locale=de_DE
      > x.com/DerEgica/status/2002373269165371712
      > Około 1:30 w nocy 15 grudnia Hülya zadzwoniła na pogotowie, błagała o pomoc. Ki
      > lka minut później do budynku mieszkalnego przybyli policja i ratownicy medyczni
      > . Hülya leżała ciężko ranna, cała we krwi, zmarła na miejscu w wyniku licznych
      > ran kłutych. Kilkanaście godzin później zmarł w szpitalu Halil.
      >
      > www.bild.de/news/inland/gelsenkirchen-opfer-rief-noch-selbst-den-notruf-dann-starb-es-bitte-kommen-sie-schnell-693fe4acea084fb896a7b331
      > www.bild.de/regional/ruhrgebiet/femizid-in-gelsenkirchen-familienvater-toetete-mutter-seiner-4-kinder-6943e480aa477dbe64d429ad
      > BILD nie zna motywu. Otóż Halil miał drugą żonę na boku która jest w ciąży.
      > www.bursaant.com/almanyada-islenen-toplum-cinayetinin-detaylari-ortaya-cikiyor/

> Przykład 3
      > Namik A. 57 letni Turek
      > Afsana A. jego była żona 40 lat
      > Czworo dzieci w wieku od 6 do 20 lat, czyli kupił ją w Turcji 22 lata lub 21 la
      > t temu. Odeszła od niego dwa miesiące temu, socjal wynajmował dla rodziny domek
      > . Afsana uczęszczała na kurs niemieckiego.
      > Zanożował ją 19 grudnia.w piątek, w dzień świąteczny.
      >
      > www.focus.de/panorama/welt/meine-freundin-meine-nachbarin-trauer-in-apensen-nach-bluttat-an-mutter_de2aab34-6ccd-4e23-9de1-49404494b4fe.html
      > www.bild.de/news/inland/vier-gemeinsame-kinder-mann-sticht-auf-ex-frau-40-ein-und-flieht-6945477dba368aa01269df9f
      >

Jak sie zabijaja miedzy soba to najpierw nie jest tak zle. Sa z takich kregow gdzie sie zabija za jakies wg ich mniemania grzechy ktore smiercia powinny byc karane wiec i to i na emigracji troche robia. Trudno, musza sie ucywilizowac, potrwa ale na razie zabijaja.

Ale podalas droga petro przypadek takiego opalonego ktory zabil swje zone a ta byla jjuz Niemka, Bialasem. Coz z jakiegos powodu wyszla za niego a musiala wiedziec, np. czytajac Ciebie droga petro, ze albo bedzie sie stosowala do ichniejszych zwyczajow albo grozi jej kara smierci jak co. Mimo to zaryzykowala no i miala pecha. Tzn napewno nie chclala byc taka jakim On chciala aby byla ale to wiedziala a conajmniej powinna wiedzec wczesniej.

Dlaczego za takiego wyszla? Widuje czesto smieszne pary. On tzw „opalony“ i mlody ona tubylec Bialas ale np strasznie gruba. Jako ze taka gruba slabo jej szlo na rynku matrymonialnym wsrod Balasow a taki ja chcial. I ja napewno bzykal czego bez niego by nie miala, pozostawala jej samoobsluga a to na dluzsza mete jest naprawde ponure. Jak widac Cos za Cos.

Tez widuje stare naprawde kobiety Niemki takie juz na granicy stac sie bezplodne z malym dzieckiem i z oplaonym, widac ojcem dziecka, duzo mlodszym. Sam wole duzo mlodsze kobiety jak sam jestem wiec rozumiem taka. No ale troche niebezpiecznie to jest to fakt. Dla niej. Mogla wczesniej z Bialasem miec dziecko, uwazala ze kandydaci Bialasy za niedobrzy? No to takie ma rozwiazanie.
      • polski_francuz Cos z cos czyli wybor partnera 29.12.25, 21:34
        j0rl.1 napisał:

" Dlaczego za takiego wyszla? Widuje czesto smieszne pary. On tzw „opalony“ i mlody ona tubylec Bialas ale np strasznie gruba. Jako ze taka gruba slabo jej szlo na rynku matrymonialnym wsrod Balasow a taki ja chcial. I ja napewno bzykal czego bez niego by nie miala, pozostawala jej samoobsluga a to na dluzsza mete jest naprawde ponure. Jak widac Cos za Cos.

Tez widuje stare naprawde kobiety Niemki takie juz na granicy stac sie bezplodne z malym dzieckiem i z oplaonym, widac ojcem dziecka, duzo mlodszym. Sam wole duzo mlodsze kobiety jak sam jestem wiec rozumiem taka. No ale troche niebezpiecznie to jest to fakt. Dla niej. Mogla wczesniej z Bialasem miec dziecko, uwazala ze kandydaci Bialasy za niedobrzy? No to takie ma rozwiazanie."

Obserwacje trafne.Murzyni sie zenia z grubymi i starymi paniami bo ich wartosc rynkowa jest kiepska. Ty sie tez dzieki zonie stales sie z Polaka chamowatym szkopem. Mozesz ich zatem dobrze zrozumiec. :)

Ale to sie kryje za wieloma malzenstwami w ktorych ma sie cos za cos. A wiec to normalka...

PF
        • j0rl.1 Re: Cos z cos czyli wybor partnera 29.12.25, 22:40
          polski_francuz napisał:

> Obserwacje trafne.Murzyni sie zenia z grubymi i starymi paniami bo ich wartosc
          > rynkowa jest kiepska. Ty sie tez dzieki zonie stales sie z Polaka chamowatym sz
          > kopem. Mozesz ich zatem dobrze zrozumiec. :)

Widze ze Ty drogi Pefeie tez rozumiesz. Bez tego zes sie stal szkopem. OK. przez malzenstwo z Francuzka stales sie Francuzem, podobna metoda jak ci opaleni.
          • polski_francuz Czasy sie zmienily 30.12.25, 10:18
            j0rl.1 napisał:

"Widze ze Ty drogi Pefeie tez rozumiesz. Bez tego zes sie stal szkopem. OK. przez malzenstwo z Francuzka stales sie Francuzem, podobna metoda jak ci opaleni."

Ale pozostalem Polakiem i czasy sa takie, ze byc Polakiem staje sie lepsze niz bycie Niemcem zy Francuzem.

PF

• j0rl.1 Re: Czasy sie zmienily 30.12.25, 11:30
              polski_francuz napisał:

> Ale pozostalem Polakiem i czasy sa takie, ze byc Polakiem staje sie lepsze niz
              > bycie Niemcem zy Francuzem.

Polakiem zostales z powodu ze miales problemy w pracy. Bo w Twoich pracach, panstwowych czyli komunistycznych bo na uczelniach na Zachodzie wlasnie takie sa, slyszales ze musisz byc gorszy od prawdziwego Francuza bo on skonczyl jakas tam dobra francuska szkole a Ty jakies tam Ostblockowe byle co. I wtedy podpierales sie Skalodowska itd aby na jej plecach pokazac ze i z Polski moga byc Noblosci w fizyce. Czyli posrednio Ty tez takim zapewne jestes.

Ja mialem inaczej. W mojej pracy, w kapitalizmie, kompletnie nie liczylo sie czy Sklodowska dostala Nobla a liczelem sie TYLKO ja. Moja wiedza a najwazniejsze spozytkowanie mojej woedzy w pracy tamze. W konkurencji z innymi. I wisi w kpitalizmie wszystkim czy jest z Ostbloku, a jednye wazne jest wlasnie on, jego praca.

Tu sie nasze drogi rozdzieliy, te drogi nastawienia. Ja tylko ja, Ty tez Sklodowska.
              • boomerang Re: Czasy sie zmienily 30.12.25, 11:34
                Jurij napisał:
                > W mojej pracy, w kapitalizmie, kompletnie nie liczylo sie czy Sklodowska dostala Nobla a liczelem sie TYLKO ja<

Kłamiesz, bo liczyła się też niemiecka sprzątaczka, która zarabiała więcej od ciebie.
                • j0rl.1 Re: Czasy sie zmienily 30.12.25, 11:39
                  boomerang napisał:

> Kłamiesz, bo liczyła się też niemiecka sprzątaczka, która zarabiała więcej od c
                  > iebie.

Och Ty biedny kooserze z kangurowa.

Ja sprawdzalem moje zarobki w statystykach dla takich jak ja, inzynier elektroniki przemyslowej, na stanowisku szefa kilku inzynierow projektujacych elektronike, w firmie sredniej, kilkaset ludzi naturalnie w Niemczech. I widzialem ze zarabiam w stosunku do podobnych do mnie dobrze powyzej sredniej takich. Wlasciscie wiedzial jak mi placic abym np. nie poszedl gdzies indziej, tak mysle.

Nie sprawdzalem, przyznaje, ile zarabiaja sprzataczki u mnie w Niemczech, napewno i tu sa statystyki ale jakos jestem przekonany ze duzo ponizej mojej grupy zawodowej a wiec duzo ponizej mnie.
                  • boomerang Re: Czasy sie zmienily 30.12.25, 11:45
                    Znowu się mylisz, bo już wcześniej ustaliliśmy że zarabiałeś mniej więcej tyle co średnia krajowa wszystkich zarabiających, a to oznacza dużo mniej niż średnia zarobków inżynierów.
              • polski_francuz Co kto lubi 30.12.25, 17:57
                j0rl.1 napisał:

" Polakiem zostales z powodu ze miales problemy w pracy. Bo w Twoich pracach, panstwowych czyli komunistycznych bo na uczelniach na Zachodzie wlasnie takie sa, slyszales ze musisz byc gorszy od prawdziwego Francuza bo on skonczyl jakas tam dobra francuska szkole a Ty jakies tam Ostblockowe byle co."

Chodzi o to czy sie dobrze czy zle pracuje.Piszesz, ze dobrze pracowales, tym lepiej. Takze i ja. A w moim fachu liczy sie liczba publikacji, ksiazek i ich cytowan. I tu jestem OK. Pozostajac przy cytowaniach jestem w 2% najczesciej cytowanych naukowcow.

To co kto mowi zalezy od motywacji I nia kazdym zdaniem warto sie przejmowac. Popracuj nad tym co sam piszesz i dlaczego. Pisanie o podbjach seksualnych o czym glownie piszesz, swiadczy o twej niedojrzalosci i kompleksach wobec kobiet.

W koncu powtarzasz mi ciagle, ze klamie. Nie klamie kolego, bo taki ma zawod i taki mam honor z tradycji rodzinnych. Odnalezienia polskiego honoru moge ci zyczyc w nowym 2026 roku.

PF
      • boomerang Re: 308 dziewczyn i kobiet zabitych w RFN w 2024 29.12.25, 23:27
        Jurij napisał:
        Jako ze taka gruba slabo jej szlo na rynku matrymonialnym wsrod Balasow a taki ja chcial. I ja napewno bzykal czego bez niego by nie miala, pozostawala jej samoobsluga a to na dluzsza mete jest naprawde ponure. Jak widac Cos za Cos.

Jest też trzecie wyjście: zostać lesbijką, tak jak ceniona australijska komediantka Magda Szubański, gruba i wybitnie nieurodziwa.
        • j0rl.1 Re: 308 dziewczyn i kobiet zabitych w RFN w 2024 30.12.25, 11:22
          boomerang napisał:

> Jest też trzecie wyjście: zostać lesbijką, tak jak ceniona australijska komedia
          > ntka Magda Szubański, gruba i wybitnie nieurodziwa.

A ton wsrod lesbijek, i jak juz przy okazji, u gejow nie ma kryteriow „ladnosci“? Nie wiem to sam z siebie ale wydaje mi sie ze jakos i u nich musza one byc.
          No chyba ze akurat i u lesbijek dzialaja pieniadze tez. I gruba i paskudna ale bogata sobie kupuje mlodsza ladniejsza nie gruba.
    • boomerang Re: 308 dziewczyn i kobiet zabitych w RFN w 2024 29.12.25, 21:18
      To już nieaktualne. Podaj lepiej statystyki z roku 2025.
    • el.commendante W Polsce w 2024 roku 86920 osób doznało 30.12.25, 20:44
      przemocy domowej. W przeliczeniu na 1000 mieszkańców niewiele mniej niż w Niemczech. Wynik więc typowy dla Europy. Owszem trzeba z przemocą domową walczyć i ją ze wszechmiar potępiać, WSZĘDZIE, a nie tylko tam gdzie sobie ubzdurasz. A tak jak ty to przedstawiasz to zwykła prymitywna manipulacja na kilometr cuchnąca rasizmem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka