Dodaj do ulubionych

Czy można pozwać siebie samego i na tym zarobić?

19.05.26, 14:46
Czy można pozwać siebie samego i na tym zarobić?

Okazuje się, że w niektórych dziwacznych państwach można. Otóż niejaki Trump Donald pozwał swoją własną Internal Revenue Service  (urząd podatkowy) o przeciek, w wyniku którego jego własne zeznania podatkowe zostały ujawnione (i okazało się, że latami migał się od podatków). Zażądał 10 miliardów usawskich dolarów za poniesione szkody.

W tym procesie po obu stronach, i powoda i pozwanej instytucji, występował sam Trump (dokładniej: prawnicy Trumpa). W końcu Trump doszedł z samym sobą do ugody, polegającej na tym, że on zrezygnuje z 10 miliardów, i zadowoli się sumą miliarda i 776 milionów pieniędzy podatnika, które jego IRS mu wypłaci (usawscy podatnicy odetchnęli z ulgą, że zaoszczędzili 8 miliardów 224 miliony). A dlaczego suma jest taka nieokrągła? — to na cześć usawskiej Deklaracji Niepodległości podpisanej w roku 1776.

A jak ktoś chce się dowiedzieć więcej o tym procesie Trumpa z sobą samym, oraz o tym, w jakiej formie zostaną mu przekazane pieniądze zrabowane podatnikom, to niech wpisze do Google'a coś w rodzaju
    ,,Trump's 10 bln IRS suit ''
albo podobnie; w interśmieciu jest o tym mnóstwo informacji.

- Stefan
Obserwuj wątek
    • mateusz572 Re: Czy można pozwać siebie samego i na tym zarob 19.05.26, 15:21
      A ja myślałem, że takie numery tylko w państwie Moskali.
      Tymczasem w Ameryce usawskiej też tak można.
      Fajnie macie Amerykany nasze jak takiego zaradnego prezia macie. Spróbujcie też tą drogą pójść. Kasa na ulicy leży u was. Od pucybuta do miliardera.
    • boomerang Re: Czy można pozwać siebie samego i na tym zarob 20.05.26, 00:56
      Nie mam czasu na robienie analu w interśmieciu.
      Liczę nato że Felusiak dostarczy mi gotowy anal.
      • igor_2025 boomerang, pomoge Tobie :-) 20.05.26, 10:44
        boomerang napisał:

> Nie mam czasu na robienie analu w interśmieciu.

Znalazlem chwile, i znalazlem to dla Ciebie:

"Anatomy: It relates to the anus, the opening at the end of the digestive tract where bowel movements leave the body."

> Liczę nato że Felusiak dostarczy mi gotowy anal.

Nie spodziewam sie, ze Felus jest z tych, co sa gotowi dostarczyc Tobie gotowy anal, ale informacje o tym, ja moge Tobie dostarczyc:

Anal sex
        en.wikipedia.org/wiki/Anal_sex

A jesli serio, rowniez czekam na wyjasnienia Felusia. Bo mam podejrzenia, ze sprawa wyglada inaczej, niz to przedstawil zalozyciel watku.
        • boomerang Re: boomerang, pomoge Tobie :-) 20.05.26, 11:04
          głodnemu chleb na myśli
          • igor_2025 Ech boomerang,boomerang... 20.05.26, 11:18
            boomerang napisał:

> głodnemu chleb na myśli

A ja polubilem Ciebie za Twoje dobre poczucie humoru. Czyzby pomylilem sie? A moze Ty rowniez zartujesz?
            • boomerang Re: Ech boomerang,boomerang... 20.05.26, 11:35
              więcej niż żartuję, skróciłem słowo "analiza" do "anal" bo tak mi się podobało
              • igor_2025 Re: Ech boomerang,boomerang... 20.05.26, 11:40
                boomerang napisał:

> więcej niż żartuję, skróciłem słowo "analiza" do "anal" bo tak mi się podobało

Przeciez doskonale to zrozumialem, i wlasnie dlatego napisalem to, co napisalem. Ale nie zgadzam sie z tym, ze analityka Felusia to anal. Gdy ma dobry humor, to pisze calkiem sensownie. Mozna z niim zgadzac sie lub nie, ale trzeba docenic, ze jako jeden z niewielu na forum potrafi wyrazic wlasne zdanie, a nie przepisuje to, co wujek Googiel podrzucil.
            • boomerang Re: Ech boomerang,boomerang... 20.05.26, 11:37
              więcej już dziś nie napiszę, bo idę spać z kurami, a obudzę się jutro z kogutami
              • igor_2025 Re: Ech boomerang,boomerang... 20.05.26, 13:49
                boomerang napisał:

> więcej już dziś nie napiszę, bo idę spać z kurami, a obudzę się jutro z kogutam
                > i

Szkoda, lubie gadki z Toba, chociaz praktycznie w kazdym temacie mamy odmienne zdanie. Moze dlatego lubie?
    • polski_francuz Szczesciarz 20.05.26, 08:30
      stefan4 napisał:

" Okazuje się, że w niektórych dziwacznych państwach można. Otóż niejaki Trump Donald pozwał swoją własną Internal Revenue Service  (urząd podatkowy) o przeciek, w wyniku którego jego własne zeznania podatkowe zostały ujawnione (i okazało się, że latami migał się od podatków)."

I tak ma szanse, ze zyje w Stanach a nie we Francji :). U nas by zaczal rewolucje przeciwko podatkom...

PF
    • stefan4 Nieścigalność dla siebie i dla całej dynastii 20.05.26, 10:04
      stefan4:
      > niejaki Trump Donald pozwał swoją własną Internal Revenue Service 
      [...]
      > Zażądał 10 miliardów usawskich dolarów
      [...]
      > doszedł z samym sobą do ugody, polegającej na tym, że on zrezygnuje z 10 miliardów,
      > i zadowoli się sumą miliarda i 776 milionów pieniędzy podatnika

Okazuje się, że w tej ugodzie jest więcej: immunitet dla Trumpa ze strony jego osobistej IRS, że nie będzie jego ani jego potomnych ścigać, gdyby na jaw wyszły jeszcze dalsze, na razie niewykryte, przestępstwa podatkowe. Financial Times, 19 stycznia 2026, artykuł p.t. Donald Trump and sons granted ‘forever’ immunity from existing tax audits (*):

,,The United States RELEASES, WAIVES, ACQUITS, and FOREVER DISCHARGES
          each of the Plaintiffs from, and is hereby FOREVER BARRED and PRECLUDED
          from prosecuting or pursuing, any and all claims 
      ''

,,Plaintiffs '' to w tym przypadku sam Trump, jego synowie Donald Jr i Eric, oraz ,,Trump Organization ''.

Ciekawe, z kim w USA należałoby zawrzeć ugodę, żeby móc usadzić siebie i swoje potomstwo na stolcu prezydenckim na zawsze, bez poddawania praw do tego stolca co-4-letnim wygłupom wyborczym.

A nasze dzieci ciągle uczą w szkołach, że USA to kraj demokratyczny...

- Stefan

----------------------------------
      (*) Ten artykuł dał mi się przeczytać raz, ale nie więcej. Następne kliknięcia na link skutkowały zachętą ,,To read more — subscribe ''. Nie wiem, jak Wam się z nim powiedzie.
    • opa34 Re: Czy można pozwać siebie samego i na tym zarob 20.05.26, 13:29
      Podobno smierc i podatki dopadna cie zawsze.
      Idiota z rodzina" postaral"ze to drugie ich nie dotyczy.
    • senioryta13 Re: Czy można pozwać siebie samego i na tym zarob 20.05.26, 13:36
      stefan4 napisał:

> Czy można pozwać siebie samego i na tym zarobić?

Skoro tylko tyle z tego zrozumiales to podaj oficjalnie, na forum, swoje zarobki.
      • igor_2025 Re: Czy można pozwać siebie samego i na tym zarob 20.05.26, 14:04
        senioryta13 napisał:

> Skoro tylko tyle z tego zrozumiales to podaj oficjalnie, na forum, swoje zarobki.

Zalozyciel watku nie wiele wie, i trzeba mu pomoc. Wiec trzeba Go poinformowac, ze doszlo w swoim czasie do przestepstwa, ze jeden z urzednikow ze skarbowki ukradl poufne dokumenty, i przekazal ich do redakcje gazet. I te poufne informacje dotyczyli nie tylko Trumpa, a takze tysiace innych Amerykanow. Rowniez trzeba poinformowac zalozyciela watku o tym, ze sam Donald Trump nie otrzyma bezpośrednich płatnosci pienieżnych z budzetu, jednak IRS wysle mu oficjalne przeprosiny za naruszenie dobr osobistych. I kazdy wie, ze ten krok Trumpa nie mial celu wzbogacic sie, a tylko chodzilo o wyrownanie krzywd tym, kto poczul sie skrzywdzony.

• senioryta13 Re: TDS Stefan4 20.05.26, 20:19
          igor_2025 napisał:

> senioryta13 napisał:
          >
          > > Skoro tylko tyle z tego zrozumiales to podaj oficjalnie, na forum, swoje
          > zarobki.
          >
          > Zalozyciel watku nie wiele wie, i trzeba mu pomoc. Wiec trzeba Go poinformowac,
          > ze doszlo w swoim czasie do przestepstwa, ze jeden z urzednikow ze skarbowki
          > ukradl poufne dokumenty, i przekazal ich do redakcje gazet. I te poufne inform
          > acje dotyczyli nie tylko Trumpa, a takze tysiace innych Amerykanow. Rowniez t
          > rzeba poinformowac zalozyciela watku o tym, ze sam Donald Trump nie otrzyma bez
          > pośrednich płatnosci pienieżnych z budzetu, jednak IRS wysle mu oficjalne przep
          > rosiny za naruszenie dobr osobistych. I kazdy wie, ze ten krok Trumpa nie mial
          > celu wzbogacic sie, a tylko chodzilo o wyrownanie krzywd tym, kto poczul sie s
          > krzywdzony.

Trump, gdyby chcial, wzialby te pieniadze, ale wolal przeznaczyc je dla tych, ktorzy zostali nieslusznie osadzeni za czasow Bidena, wiec Trump umozliwil im zaskarzenie i walczenie o swoje prawa. Prawnicy niestety kosztuja. Stefka interesuje tylko propaganda.
          • igor_2025 Nu popatrz, senioryta 20.05.26, 20:34
            Czasami mamy podobne zdanie. Wystarcze tylko miec wiedze, a nie emocje.

• senioryta13 Re: Nu popatrz, senioryta 20.05.26, 21:50
              igor_2025 napisał:

> Czasami mamy podobne zdanie. Wystarcze tylko miec wiedze, a nie emocje.

Gdyby Stefek znal sie na rzeczy, przeprosilby.
              • igor_2025 Re: Nu popatrz, senioryta 20.05.26, 22:00
                senioryta13 napisał:

> Gdyby Stefek znal sie na rzeczy, przeprosilby.

Nie licz na to. On ma inna metode - gdy komus nie potrafil nawiazac wlasne zdanie, to zaczyna ta osobe ignorowac. Wiec ja juz jestem ignorowany, Ty bedziesz nastepna. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka