Dodaj do ulubionych

Wazne wybory

30.08.26, 10:39
Francja ma niezadlugo wybory prezydenckie i powoli zaczyna byc widoczne, ze kandydaci kompromisowi tym razem nie przejda. Najwiecej glosow zbiera Marine Le Pen [ i to mimo, a moze dzieki, nazwisku Taty znanego prawicowca. Z drugiej strony jest urodzony w Maroku Melanchon, ktory zbiera glosy Francuzow rodem z kolonii.

Co to bedzie zobaczymy. Na pewno nie bedzie spokoju...

PF
Obserwuj wątek
    • kochany-pershing Re: Wazne wybory 30.08.26, 12:17
      Ale ty to masz przesrane zycie w tej Francji! Szczerze wspolczujemy... Wybor miedzy dzuma, a cholera...
      A jak ty "drogi kolego z Francji", czyli krotko mowiac "stara_franco" zamierzasz glosowac!? Czy masz chociaz wize stalego pobytu w tym kraju? Jak cie tam zlapia "drogi kolego z Francji , to cie wypieprza zabojady na zbita morde...
      • 1.melord Re: Wazne wybory 30.08.26, 12:26
        Francja to slaby gracz w polityce swiatowej
        Nadzieja w Le Pen ale ja znow "utopia"
        • polski_francuz Hdzie jest wina? 30.08.26, 13:32
          1.melord napisał(a):

" Francja to slaby gracz w polityce swiatowej. Nadzieja w Le Pen ale ja znow "utopia"

Klotnie oslabiaja a takze kolonialna przeszlosc...Glosujac na Le Pen imigranci, jak ja, moga dostac skretu kiszek :)

PF
          • perla.roztocza Re: Hdzie jest wina? 30.08.26, 13:45
            polski_francuz napisał:

>.Glosujac na Le Pen imigranci,
            > jak ja, moga dostac skretu kiszek :)

myślisz więc drogi PF, że ta Le Pen wywali cię z Francji?
            Uszy do góry, przyjmiemy cię w Polsce o ile będzie płacił u nas podatki właśnie.
            • polski_francuz Pomoc w poszukiwaniu 30.08.26, 13:51
              perla.roztocza napisał(a):

" myślisz więc drogi PF, że ta Le Pen wywali cię z Francji?"

napisz mi lepiej jak ci moge pomoc w poszukiwaniu guza?

PF
              • perla.roztocza Re: Pomoc w poszukiwaniu 30.08.26, 13:55
                polski_francuz napisał:

> napisz mi lepiej jak ci moge pomoc w poszukiwaniu guza?

napisz coś, tylko w ludzkim języku czyli po polsku właśnie.
                • polski_francuz Help! 30.08.26, 13:59
                  perla.roztocza napisał(a):

" napisz coś, tylko w ludzkim języku czyli po polsku właśnie."

Si j'écris un polonais, je devrais quitter ce pays. Besser wäre schreiben auf ex-polnisch :)

PF
                  • perla.roztocza Re: Help! 30.08.26, 16:44
                    polski_francuz napisał:

> Si j'écris un polonais, je devrais quitter ce pays. Besser wäre schreiben auf e
                    > x-polnisch :)

co ty mi tu stawiasz jakieś barbarzyńskie znaczki?
                    Miało być po polsku właśnie.
      • polski_francuz Wizy dla Polakow i Polek 30.08.26, 13:27
        kochany-pershing napisał:

" Ale ty to masz przesrane zycie w tej Francji! Szczerze wspolczujemy... Wybor miedzy dzuma, a cholera...A jak ty "drogi kolego z Francji", czyli krotko mowiac "stara_franco" zamierzasz glosowac!? Czy masz chociaz wize stalego pobytu w tym kraju? Jak cie tam zlapia "drogi kolego z Francji , to cie wypieprza zabojady na zbita morde..."

Polacy nie potrzebuja wiz stalego pobytu we Francji. Wpuszczaja ich jak jest wystarczajaco farby na malowidla :)

PF
        • monalisa2016 Re: Wizy dla Polakow i Polek 30.08.26, 13:49
          polski_francuz napisał:

> Polacy nie potrzebuja wiz stalego pobytu we Francji. Wpuszczaja ich jak jest wy
          > starczajaco farby na malowidla :)
          >

> PF

Co ty nie powiesz ze nie moze byc wydalony mieszkaniec unii np. z Francji mimo ze swoboda przeplywu ludnosci daje duze prawa ale nie jest ona bezwarunkowa, ot z bozej laski obywatel Francji. :-)

Mieszkasz w Francji, w unii i udowadniasz nam raz po raz ze nie masz o niczym pojecia.
          • polski_francuz Dowod w lancuchu 30.08.26, 13:55
            monalisa2016 napisał(a):

" Mieszkasz w Francji, w unii i udowadniasz nam raz po raz ze nie masz o niczym pojecia."

to prawda padlem na tej zagadce. Moga mnie wywalic z EU...

PF
            • monalisa2016 Re: Dowod w lancuchu 30.08.26, 14:01
              polski_francuz napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
              >
              > " Mieszkasz w Francji, w unii i udowadniasz nam raz po raz ze nie masz o nic
              > zym pojecia."
              >

>
              > to prawda padlem [url=https://www.spiegel.de/karriere/wie-lang-ist-ein-ketteng
              > lied-raetsel-der-woche-a-71e50ce3-f4f9-4677-9831-b9f2bae12b33]na tej zagadce[/u
              > rl]. Moga mnie wywalic z EU...
              >
              > PF

Z jakiej EU, czy EU to panstwo?
              Powtarzasz bez wiedzy wbite ci do glowy cudze puste slogany a to juz mowi o tobie wiele, tak jak wczesniej zakomunikowalam ze masz zero wiedzy.
    • monalisa2016 Re: Wazne wybory 30.08.26, 14:29
      Obywatele Cypru i Wielkiej Brytanii (mozna powiedziec obaj panowie to Grecy) o Le Pen, Melonii, Orbanie, Weidel, Merz'u i o upadajacej centrali unii w Brukseli. Wideo przestawilam na j. polski.

www.youtube.com/watch?v=Tx3Uw5VBV7o
    • senioryta13 Re: Wazne wybory 30.08.26, 17:42
      polski_francuz napisał:

> Z drugiej strony jest urodzony w Maroku

To obcokrajowiec moze byc prezydentem Francji?

Juz samo zgloszenie takiej osoby swiadczy negatywnie o francuzach.

W Londynie Pakistanczyk zostal burmistrzem. W NYC burmistrzem zostala jakas przybleda z Ugandy.
      Kto stoi za plecami tych osob? Komu zalezy aby bialy czlowiek zostal zdegradowany?
      • monalisa2016 Re: Wazne wybory 30.08.26, 17:55
        Mam nadzieje ze pefcia podajacy sie za Francuza odswiezy ci troche francuskiej historii, o tym czym bylo Marokko dla Francji.
        • senioryta13 Re: Wazne wybory 30.08.26, 18:03
          monalisa2016 napisał(a):

> Mam nadzieje ze pefcia podajacy sie za Francuza odswiezy ci troche francuskiej
          > historii, o tym czym bylo Marokko dla Francji.

Naprawde bylabys zadowolona, gdyby przybysze z Rwandy, czy Burundi starali sie o stolek kanclerza w Niemczech?
        • polski_francuz Nadzieja 30.08.26, 21:09
          monalisa2016 napisał(a):

" Mam nadzieje ze PF... odswiezy ci troche francuskiej historii, o tym czym bylo Maroko dla Francji."

spelniona?

PF
      • polski_francuz Sprecyzujmy 30.08.26, 18:12
        senioryta13 napisał:

Melanchon jest urodzony na terytorium dzisiejszego Maroku. I jest bialasem z wygladu.

" Kto stoi za plecami tych osob? Komu zalezy aby bialy czlowiek zostal zdegradowany?"

widze glownie przemysl prezerwatyw :)

PF
        • senioryta13 Re: Sprecyzujmy 30.08.26, 18:32
          polski_francuz napisał:

> Melanchon jest urodzony na terytorium dzisiejszego Maroku. I jest bia
          > lasem
          z wygladu.

To juz pisales, gdzie sie urodzil.
          Moje pytanie było, czy obcokrajowiec moze zostac prezydentem Francji?
          Jego rodzice byli Hiszpanami, nawet nie Francuzi.
          W USA tylko Obywatel urodzony w USA.
          W tej chwili republikanie chca zglosic, aby do kongresu I wysokie stanowiska rzadowe, obejmowali tylko Obywatele tu urodzeni, Ci z zewnatrz nie dbaja o Ameryke, tylko o swoje byle ojczyzny.

• polski_francuz Problem kolonii 30.08.26, 21:05
            senioryta13 napisał:

" To juz pisales, gdzie sie urodzil. "

Z tego co rozumiem urodzil sie na terytorium owczesnej Francji? Jak pisarz Albert Camus.

" Moje pytanie było, czy obcokrajowiec moze zostac prezydentem Francji? "

Nie wiem ale jak sie terytoria zmniejszaja (jak w krajach kolonialnych) to trudno zdefiniowac czy ktos jest swoj-czy obcokrajowy

" W USA tylko Obywatel urodzony w USA "

Pierwsi prezydenci Stanow tez?

PF
            • monalisa2016 Re: Problem kolonii 30.08.26, 21:26
              Jesli chodzi o warunki dla kandydatow na prezydenta w Francji okreslone sa w "Code électoral"

www.info.gouv.fr/actualite/quelles-sont-les-conditions-pour-etre-candidat-a-l-election-presidentielle

Kto nie zna francuskiego moze sobie wrzucic sam na tlumacza.
            • senioryta13 Re: Problem kolonii 30.08.26, 21:30
              polski_francuz napisał:

> Z tego co rozumiem urodzil sie na terytorium owczesnej Francji? Jak pisarz Albe
              > rt Camus.

To dlaczego jest mowa, ze Maroko bylo kolonia francuska?

> Nie wiem ale jak sie terytoria zmniejszaja (jak w krajach kolonialnych) to trud
              > no zdefiniowac czy ktos jest swoj-czy obcokrajowy

Doprawdy?

> " W USA tylko Obywatel urodzony w USA "
              >
              > Pierwsi prezydenci Stanow tez?

Ci pierwsi, urodzili sie na terenie dzisiejszego USA, wtedy jeszcze USA nie istnialo. Wlasnie oni, wiedzieli, jakie jest to wazne, aby tylko obywatel mogl zostac prezydentem, a nie znowu jakis np. brytyjczyk.

2 miesiace temu obchodzilismy 250 urodziny USA.
            • monalisa2016 Re: Problem kolonii 30.08.26, 21:58
              Pefcia zatytuowales twoj post "Problem kolonii" wiec zapatam czym bylo Marokko dla Francji? Kolonia czy protektoratem? Zdecyduj sie bo ja pamietam ze Marokko bylo francuskim protektoratem, czyli prosto okreslic nie byly wlasnoscia czyli kolonia Francji tylko byly pod kuratela francuska a tu jest znaczna roznica. Francuziku mieszkasz w Francji i nie znasz jej historii, co za Francuz z ciebie? :-)
              • polski_francuz Wspolna odpowiedz 30.08.26, 22:14
                monalisa2016 napisał(a) i jej kolezanka tez dosc podobnie.

Chodzi o wybory prezydenckie we Francji w 2027 roku i proponuje wrocic do tematu watku.

PF

• monalisa2016 Re: Wspolna odpowiedz 30.08.26, 22:15
                  polski_francuz napisał:

> monalisa2016 napisał(a) i jej kolezanka tez dosc podobnie.
                  >
                  > Chodzi o wybory prezydenckie we Francji w 2027 roku i proponuje wrocic do temat
                  > u watku.
                  >
                  > PF
                  >
                  >

Wytlumacz najpierw to co sam napisales, znaczy "Problem kolonii".
                • senioryta13 Re: caly czas w temacie 30.08.26, 22:19
                  polski_francuz napisał:

> monalisa2016 napisał(a) i jej kolezanka tez dosc podobnie.
                  >
                  > Chodzi o wybory prezydenckie we Francji w 2027 roku i proponuje wrocic do temat
                  > u watku.

a wiec jeszcze raz:
                  Czy obcokrajowiec moze zostac prezydentem Francji.
                  • polski_francuz Krajowiec czy narodowiec 31.08.26, 09:24
                    senioryta13 napisał:

" a wiec jeszcze raz: Czy obcokrajowiec moze zostac prezydentem Francji."

Dyskusja jest skomplikowana: masz paszport danego kraju a sie poczuwasz do jakiejs narodowosci, innej niz w paszporcie. No to kto wasc. Zostanmy juz lepiej przy Europie i bedzie latwiej sie poczuc Europpejczykiem :)

PF
                    • senioryta13 Re: naprawde francuz? 01.09.26, 23:09
                      polski_francuz napisał:

> senioryta13 napisał:
                      >
                      > " a wiec jeszcze raz: Czy obcokrajowiec moze zostac prezydentem Francji."
                      >

> Dyskusja jest skomplikowana: masz paszport danego kraju a sie poczuwasz do jaki
                      > ejs narodowosci, innej niz w paszporcie.

...nie wiem dlaczego probujesz uciec od tematu.
                      Ty jestes Polakiem, z francuskim paszportem, ale jeszcze nigdy nie napisales "moja ukochana Francja", slysze tylko ukochana Polska.
                      A teraz o tym Hiszpanie, urodzonym w Maroku, starajacym sie o stolek prezydenta Francji. Ktory kraj jest najblizszy jego sercu?
                      Czy bedziesz na niego glosowal, czy na Francuzke?

• polski_francuz Torturki 01.09.26, 23:30
                        senioryta13 napisał:

" ...nie wiem dlaczego probujesz uciec od tematu. Ty jestes Polakiem, z francuskim paszportem, ale jeszcze nigdy nie napisales "moja ukochana Francja", slysze tylko ukochana Polska. A teraz o tym Hiszpanie, urodzonym w Maroku, starajacym sie o stolek prezydenta Francji. Ktory kraj jest najblizszy jego sercu? Czy bedziesz na niego glosowal, czy na Francuzke?"

No coz mozna powiedziec, kazdy czuje co czuje i sie do otoczenia dopasowuje. Melanchon jest politykiem i wazny jest jego program i ocena wykonania. W koncu, forum nie jest miejscem spowiedzi, gdzie sie mowi na kogo glosujesz.

Chyba troche pijesz i piszesz jak troche zbyt ciekawy innych mezczyzna...:)

PF
                        • senioryta13 Re: tajemnica 02.09.26, 01:31
                          polski_francuz napisał:

> Chyba troche pijesz i piszesz jak troche zbyt ciekawy innych mezczyzna...:)

Naprawde, nisko upadles.

• felusiak1 Re: Wazne wybory 30.08.26, 19:02
      Co to są "kandydaci kompromisowi"?
      Na czym polegać ma kompromis? Kogo z kim?
      • polski_francuz Kandydat kompromisowy 30.08.26, 20:55
        felusiak1 napisał:

"Co to są "kandydaci kompromisowi"? Na czym polegać ma kompromis? Kogo z kim?"

Prezentuje opinie do zaakceptowaania przez prawice i lewice.

PF
        • kochany-pershing [...] 30.08.26, 22:39
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • pijatyka No to kacapy wybiorą sobie prezydenta Francji... 30.08.26, 23:37

.

• kochany-pershing [...] 31.08.26, 00:47
      • polski_francuz Kacap? 31.08.26, 09:18

" Ja jestem tym gleboko wstrzasniety! Czyli w takim razie "drogi kolego z Francji ", jestescie kacap!"

jam wroclawianin rodem z Litwy. A Litwa byla czescia Krolestwa Polskiego. Wiec chyba jednak nie kacap :)

PF
        • kochany-pershing [...] 01.09.26, 00:42
    • kochany-pershing [...] 01.09.26, 02:00
      • polski_francuz Wroclawianin z Litwy 01.09.26, 09:32

"... Poza tym bardzo lubie sympatyczny Wroclaw. A Bialorus, to nie jakas zapyziala, prowincjonalna Litwa. "

ceni i zna Bialorusinow. Lubi i szanuje jednak wpisy z sensem i bez obelg. Tego nauczyly go wroclawskie szkoly :)

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka