Dodaj do ulubionych

W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnania...

• Gość: Mike Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: 212.125.240.* 26.12.04, 19:17
      Bardzo dobre swieto, niech pamietaja kto byl prawowitym Panem a kto Wasalem,
      Wszak Rus to wasal Polski.
    • Gość: gosc Moze Prozac Ruskim potrzeba... IP: *.chello.pl 26.12.04, 19:18
      ...dotad rosyjscy prezydenci i generalowie patrzyli na Polske z gory i
      regularnie obrzucali wyzwiskami w stylu "malpa ktora targa zdechlego lwa
      (Rosje) za ogon". Teraz uznali, ze zwyciestwo nad Polakami kilkaset lat temu
      to powod do dumy. Cos cieniutko, morale spada... Jak tak dalej pojdzie, to
      Ruscy wpadna w paranoje strachu przed mocarstwowymi Czechami...

• Gość: ZZ w każdym razie IP: *.top.net.pl 26.12.04, 19:33
      W każdym razie jest to oznaka respektu wobec Polski.
      Jest to respekt z silną domieszką wrogości ale lepsze to niż głupie propagandowe
      gadki o "wspólnym zwycięstwie nad faszyzmem".
      • Gość: Mike Re: w każdym razie IP: 212.125.240.* 26.12.04, 19:39
        Tak naprawde to zwyciestwa nad faszyzmem dokonali Czterej Pancerni i Pies plus
        Kapitan Kloss i tylko niemnozko pomogl im Stirliz.
    • grogreg Ale o mco chodzi? 26.12.04, 19:36
      My tez obchodzimy rocznice powstan, Listopadowego i Warszwskiego.
    • Gość: Biblista Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.12.04, 19:50
      Jakby Miriam - matka Pana Jezusa zobaczyła co się wyprawia na tej ziemi, jakoby
      w jej imieniu i dzięki jej opiece, to by się za głowę złapała.

Ale takie niestety znamy chrześcijaństwo w Europie - konstantyńskie, a nie
      biblijne.

Krzyże, świece, posągi, obrazy, wota, statuy, różańce, kadzidła, szaty
      liturgiczne i procesje, sanktuaria i szkaplerze, woda święcona, muzyka
      sakralna, konfesjonały i stuły. Aż dziw, że Pan Jezus i apostołowie jakoś sobie
      bez tego całego teatrum potrafili poradzić z oddawaniem czci należnej jedynemu
      Bogu.
      • maaac Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan 26.12.04, 19:53
        Apostołowie tak, ale już ich uczniowie to mieli ciut gorzej. ;)
      • Gość: bibliofil Re: Amen! IP: *.crowley.pl 26.12.04, 20:00
        Zgadzam sie z biblistą...
    • Gość: NB Portalski Rosyjscy komunisci przeciwni anty-polskiemu swietu IP: *.sfo4.dsl.speakeasy.net 26.12.04, 20:06
      wedlug news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4123355.stm

"... The Communist members of parliament voted against the changes. ..."

LPR i PiS musza podtrzymywac braterskie wiezy z rosyjskimi komunistami :-) bo
      tylko oni sa za polska Matka Boska
    • Gość: PM Re: W Rosji będzie nowe święto IP: *.lsi.ru / *.lsi.ru 26.12.04, 20:17
      Niestety, o polakach ty nie bardzo chodzi. Kogos tam wygnali/nie wygnali - nie
      ma znaczenia. Rosijane, przeczes nie tylko garstke polskich zbojow pobiwali. Ma
      byc swiatowane zjednoczenie narodu - i z Bogiem na mysli.
      • maaac Re: W Rosji będzie nowe święto 26.12.04, 20:22
        Co głupio się zrobiło jak się sobie uświadomiło co naprawdę oznacza to święto?
        • Gość: Kacap Re: W Rosji będzie nowe święto IP: *.p14.col.ru 26.12.04, 22:00
          Mysle ze w Rosji nasrac co pomyszla na to swieto w Polsce. To swieto
          zjednoczenia ludu, ktore swiatowano za cara, tez jako rospoczeczia dynastii
          Romanowych. jak polacy we wszystkim widza tylko jedno, to sprawa polakow. Nie
          rosjan.

A tak naprawde, wystarczy poczytac GW, i chce sie swiatowac wlasnie uczekanie
          polskich zabojcow z Moskwy. Bo takiej rusofobskiej propagandy i klamstwa sie
          nie znajdzie nawet w gazetach nazistow za czasow 2 wojny swiatowej.

Pszepraszam za bledy.
          • borrka Re: W Rosji będzie nowe święto 26.12.04, 22:09
            Kacap, my zbyt dobrze znamy Wasza azjatycka nature, musimy Wam patrzec na lapki.
          • rkcb Re: W Rosji będzie nowe święto 27.12.04, 00:15
            Misiu ty sobie poczytaaj stalinowskie gazety (jak znajdziesz) z kończ 1939r, o
            trupie jaśniepańskiej polski, przyjaźni socjalistów sowieckich z narodowoymi
            socjalistami niemieckiemi itd.. W ciągu ostanich 250 lat Rosja pozbawiła Polskę
            niepodległosci co najmniej dwa razy (rozbiory i pakt Ribentrow - Mołotow, swoją
            drogą ciekawe czy Hitler zdecydował by się na napaść na Polskę bez niego) i
            tłumiła polskie powstania tyle razy że szkoda liczyć. Nie dziw się że wiekszość
            Polaków uważa że dla Polski tym lepiej im Rosja jest dalej. Ja osobiście do
            Rosjan nic nie mam, ale nie podoba mi ie to co w ich imieniu robi prezydent
            Putin. Jak uważa że prezydęci powini zajmować sie sprawami wewnątrznyi swojch
            państw (a zdaje się na ten temat puczał Kwaśniewskiego) to co robił na Ukrainie
            przed pierwszą turą wyborów...zwiedzał? :-) A ci wszyscy co krytykują Polską
            politykę na Ukrainie niech wezmą duuuży młotek (może być gumowy) i niech się
            pukną w główkę. Demokratyczna, niepodległa, silna Ukraina w NATO i UE to dla
            Polski gwarancjia bezpieczeństw i dobrobytu na kilka następnych pokoleń i
            kontynuacja idei Rzeczypospolitej Obojga Narodów i planów Piusudzkiego sojuszu
            z Ukraińcami z 1920r, zaprzepaszczonych przez polskich narodowców z pod znaku
            Dmowskiego w traktacie ryskim(1921).
            • Gość: Kacap Re: W Rosji będzie nowe święto IP: *.p14.col.ru 27.12.04, 06:35
              rkcb napisał:

> Misiu ty sobie poczytaaj stalinowskie gazety (jak znajdziesz) z kończ 1939r,o
              > trupie jaśniepańskiej polski, przyjaźni socjalistów sowieckich z narodowoymi
              > socjalistami niemieckiemi itd..

No wlasnie i pisze ze GW jest propagondowa taka sama, nawet lepsza.
              > Polaków uważa że dla Polski tym lepiej im Rosja jest dalej. Ja osobiście do
              > Rosjan nic nie mam, ale nie podoba mi ie to co w ich imieniu robi prezydent
              > Putin. Jak uważa że prezydęci powini zajmować sie sprawami wewnątrznyi swojch
              > państw (a zdaje się na ten temat puczał Kwaśniewskiego) to co robił na
              Ukrainie
              >
              > przed pierwszą turą wyborów...zwiedzał? :-) A ci wszyscy co krytykują Polską
              > politykę na Ukrainie niech wezmą duuuży młotek (może być gumowy) i niech się
              > pukną w główkę. Demokratyczna, niepodległa, silna Ukraina w NATO i UE to dla
              > Polski gwarancjia bezpieczeństw i dobrobytu na kilka następnych pokoleń i
              > kontynuacja idei Rzeczypospolitej Obojga Narodów i planów Piusudzkiego
              sojuszu z Ukraińcami z 1920r, zaprzepaszczonych przez polskich narodowców z pod
              znaku Dmowskiego w traktacie ryskim(1921).

Wiec Putin to nie musial swietowac urocznicy zwyczestwa pod Kijowem nad
              Niemcami? Zaproponowal potem rozne propozysje gospodarcze. S kim mial
              rozmawiac? Z bandytka Timoszenko? Zaproponowac zeby skradla jeszcze troche
              forsy? Juszczenko to mial cala informacje o tym. To ze go nie puszczona go na
              te spotkania, bo nie byl w rzadzie. To ze propagondowo to wzywali w Rosji za
              Janukowicza, to normalnie. Bo pierwszy powiedzial o sprawach rosjan zyjacych w
              Ukrainie. Moze miali tez swoje tam mysli, ale ich nie zna nawet wszechobecna GW.
              Ja tez sie martwilem, ze jak Jus wygra to bedzie szczigal rosyjskiego. Ale
              wszystko sie wyjasnilo, kiedy po 2 tyrze po tym, jek w Dumie wypowiedziano sie
              o vizach dla czesci Ukrainy i znow wprowadzeniu 20% VATa do exportu do Ukrainy
              i tam dalej, Jus osobiszcze pszyjechal do ambasodora Rosji w Ukrainie
              Czernomyrdina i zapewnil, ze zaden biznes rosyjski w Ukrainie nie bedzie
              zlamany i ze wczagu roku spelni wszystkie obecnicy Janu o jezyku rosyjskim.
              Samo zgodzieniesie pomaranczy na federalizacje Ukrainy, zalatwilo sprawe. Potem
              zostalo ujawnione ze durzo firm rosyjskich sponsorowalo pomarancze. Napszyklad
              grupa Alfa. Ktora faktycznie jest wieksza niz Jukos w dwa razy. Czy ze
              poslugujesie oboz Jusa telefonami podlaczonymi do rosyjskiego operatora w
              Ukrainie. No i ukrainscy pomaranczowe oligarcowie maja na 80% biznes zwiazany z
              Rosja. Pszeczez go nie beda chcialy straczic.
              Co do historii, to wlasnie polskie media teraz sa jak te nazi z 39 roku. Ktore
              pszyzywaja do "bitwy" z Rosja. Powodzienia w rusofobii.

Pszepraszam za bledy.
          • maaac Re: W Rosji będzie nowe święto 27.12.04, 00:31
            Kacap jakich kłamst? Jakiej rusofobi? Jakiego nasr..?
            Co oznaczał komentarz Putnia do tego co powiedział Kwaśniewski jak nie to, że
            Kreml dokładnie słucha to co Polacy mówią. Nie czytałeś też ocen w rosyjskiej
            prasie właśnie wypowiedzi internautów z Forum Gazety - zresztą mylnie
            przypisanych jako opinia samej GW?
            Co do rusofobii - w której z polskich gazet częściej ukazują się wypowiedzi
            rosyjskich autorów jak nie w Gazecie?

> A tak naprawde, wystarczy poczytac GW, i chce sie swiatowac wlasnie uczekanie
            > polskich zabojcow z Moskwy. Bo takiej rusofobskiej propagandy i klamstwa sie
            > nie znajdzie nawet w gazetach nazistow za czasow 2 wojny swiatowej.

Coś mi się przestajesz podobać - w tym momencie jakoś język cię poprawił, a
            treść za to strasznie popsuła. Ja rozumiem kłucić się co do tych czy innych
            wydarzeń czy ocen - ale szerzenie takich bzdur...

Pracownik etatowy czy jeden z tych co dalej w duszy rabem i ma pretensje, że
            Polacy nawet jak gołodupcy to czują się panami? (Nie martw się polskie raby
            mają pretensje do Amerykanów że są bogatsi od nich, i zamiast starać się to
            zmienić to plują jadem. Cóż z czworaków dworskich i PGR pochodzi jednak sporo
            polskiego społeczeństwa i nie potrafili wyzwolić się z piętna niewolnictwa.)
            • Gość: Kacap Re: W Rosji będzie nowe święto IP: *.p14.col.ru 27.12.04, 06:12
              maaac napisał:
              > Co oznaczał komentarz Putnia do tego co powiedział Kwaśniewski jak nie to, że
              > Kreml dokładnie słucha to co Polacy mówią.
              Musi sluchac nawet co mowia w Ugandzie. A Polska jest pszy granicy i jest wrogo
              nastawiona. Wiec ma sie (Kreml) uwazac czy nie zrobi cos to panstwo zlego. Z
              wypowiedzi prezydenta Polski i pigolke to musimy zjesc i wie jak nam lepej. Co
              mial mu Putin dziekowac? Ja sam mysle ze lepej bylo nic nie mowic i zadbac
              o "dobro" stosunkow gospodarczych. To jest bardziej skotecznie.

> Nie czytałeś też ocen w rosyjskiej
              > prasie właśnie wypowiedzi internautów z Forum Gazety - zresztą mylnie
              > przypisanych jako opinia samej GW?
              Jezeli chodzi o wrzesniowe "Izwestia", to czytalem. Wiecej NICZEGO nie widziale
              o polskich mediach. To jak wtedy 'Rzeczpospolita" czy GW podawali temat
              Beslana, zauwarzyli nawet media w USA. Pytano mnie w USA, a dlaczego to tak
              polacy nie lubia rosjan? Bo widzeli sprawozdanie z TV o reakcji polskich
              mediow. A nie musze byc "murzynem" zeby zrozumiec jaka opinije ma GW.

> wydarzeń czy ocen - ale szerzenie takich bzdur
              Napszyklad - Putin mowi (o Kaukazie!) - "NIE BEDZIEMY stosowac zakulisowych...",
              gazeta podaje "Rosja NIE stosowala zakulisowych...", czy "Rosjanie zabili ...
              (o Czeczenii)", jak w CZASIE walki jednoska specjalna musiala wyburzyc budynek
              gdzie schowalisie bandziory. W jej (jednoski) sklad wchodzili wiecej o 50% sami
              czeczeny. A tez sa tam dagestanczycy. WIec kogo "rosjanie" zabili? I sama
              trezcz byla wlasnie jak by bez mgrneczia oka to zastrzelili... Czy, ze bedziemy
              swiatowac wygonienie polakow z Moskwy... To tylko te ostatnie dni.

> Pracownik etatowy czy jeden z tych co dalej w duszy rabem i ma pretensje, że
              > Polacy nawet jak gołodupcy to czują się panami?
              To smiesznie. Jak wymysleliszce sobie ze to w Rosji sie tak uwarza... Nawet nie
              mam czego powiedziec. (Czy dobrze to zrozumialem?)

Pszepraszam za bledy.
              • maaac Re: W Rosji będzie nowe święto 27.12.04, 07:14
                Jak sam widzisz właśnie sobie zaprzeczyłeś: Rosja jednak słucha naszego forum -
                śmiech z głupiej decyzji dojdzie gdzie trzeba - ciebie już zdenerwowało.

Błędne tłumaczenie Putina z zastosowaniem czasu przyszłego zamiast
                teraźniejszego. Wstyd dla tłumacza... ale wiesz co oznacza dla Polaka
                stwierdzenie "nie będe bił żony"? To znaczy dokładnie że prałem ją ile wlezie
                ale przyrzekam tego nie robić. Tłumaczenie "NIE BEDZIEMY stosowac
                zakulisowych..." oznacza dokładnie to samo - przyznanie się do stosowania ich w
                przeszłości i teraźniejszości. I co by było bardziej antyrosyjskie?

Dodatkowo cały czas utożsamiasz dobro władz obecnej Rosji z dobrem Rosji.
                Widzisz jak już raz ci pisałem dla większości Polaków to dwie zupełnie,
                zupełnie różne sprawy. Twierdziłeś że Putina nie kochasz, a bronisz jak lew
                tego co robi jego rząd. Zobaczysz poczekasz parę lat upadnie rząd Putina i
                wtedy sięgniesz jeszcze raz do starych numerów GW. Zobaczysz wtedy kto był
                prawdziwym przyjacielem Rosjan i Rosji, a kto tylko zajmował się obłaskawianiem
                Kremla. Co do opinii Amerykanów - większość nie znajdzie nawet na mapie Polski -
                o Dagestanie czy Czeczenii to nawet nie ma co mówić ;).
                • Gość: Kacap Re: W Rosji będzie nowe święto IP: *.p12.col.ru 27.12.04, 16:12
                  To smiesznie myszlec ze wogule ktos nie stosuje jakies metod. Oczywiszcze ze
                  stosuja. I beda. W tym nie mam zludzen. Ale nie oto mi chodzilo.
                  Podalem nie pszypadkowe bledne tlumaczenie, lecz SPECJALNIE bledne. Co to za
                  fakt, ze Rosja stosuje, czy nie, cos tam gdzies... To i tak jasne. Mysle ze nie
                  ma panstwa, no morze Andorra, ktore tak nie stosuje...

Nie bronie wiec Putina. Ale tez pszeczez nigdy nie pisalem ze mi sie on nie
                  podoba, jak probuje bronicz interesow panstwa. Nie podoba mi sie jak to robi.

Co do rzadu, Putina i jego kolesiow z fsb, to nie upadna. Nawet nie trzeba tym
                  zawracac glowy. Nie pszez to, ze sa silni, lecz pszez to, ze poki robia kroki,
                  z ktorymi sie zgadza wiekszoszc spoleczenstwa. Naprawde tez, nie trzeba myslecz
                  ze wszystcy sie ze wszystkim zgadzaja. Ja sie zgadzam z jednym, ktos z innym.
                  Ale poki nie bedzie kogos, majacego charizme (czy to po-polsku?) chocziazby jak
                  Elcin, to nie bedzie pszecziwwage. To jest dla mnie najgorsze. Ze poki nie ma
                  takiego czlowieka.

Co do dyskusji o swietu, zapytalem kolegow, wszystcy wiedza ze to
                  koniec "smuty" oraz rozpoczencza Romanowych. Ale o polakach wspomniano z 7
                  dwoch. Nie wiele.

> Dodatkowo cały czas utożsamiasz dobro władz obecnej Rosji z dobrem Rosji.
                  > Widzisz jak już raz ci pisałem dla większości Polaków to dwie zupełnie,
                  > zupełnie różne sprawy
                  Mysle ze to pomylka. Bo czytajac forum, naprawde w to nie wwierze.Kiedys - tak
                  myslalem. Teraz napewno nie. To zreszta jest skomplikowane.

Pszepraszam za "nasrac". Ponioslo mnie.
                  Pszepraszam za bledy.

• maaac Re: W Rosji będzie nowe święto 29.12.04, 13:47
                    Kacap po literce "p" zawsze pisz "rz", bardzo rzadko pojawia się "sz". ;)

Demonizujesz Gazetę - miałem już z dziennikarzami sporo doczynienia ;) - pewne
                    błędy popełniają z głupoty i pośpiechu. Z mojej specjalizacji to czasami są
                    takie głupoty wpisane, że turlam się ze śmiechu. Ten błąd naprawdę niczego nie
                    zmieniał w odbiorze zdania przez Polaków.

Co do dobra Rosji, Rosjan i Putina - nie bierz forum GW za opinię wszystkich
                    Polaków. Nawet nie należy opini wyrażanych na forum utożsamiać z tym co myślą
                    ludzie korzystający z Internetu. Na forach zawsze wypowidają się
                    najbardziej "zdesperowane osobniki" ;).
                • gosc.z.korony PROPONUJĘ ZATEM ŚWIĘTOWAĆ ROCZNICE ZDOBYCIA MOSKWY 27.12.04, 20:23
                  I NAZWAĆ TO NOWE ŚWIĘTO DNIEM NARODOWEJ CHWAŁY ALBO ŚWIĘTEM CYWILIZACJI ALBO
                  WIELKĄ ROCZNICĄ ZAPROWADZENIA ŁADU U BARBARZYŃCÓW!
                  Coś mi się zdaje że z Rosjanami się długo nie dogadamy.
      • Gość: Mac Re: W Rosji będzie nowe święto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 20:44
        Ta 'garstka polskich zbojow' za szesc lat znowu wam tak skopala tylki ze az
        Iskry szly .Zrozum ze w tamtych czasach Polska byla jednym z najwiekszych
        mocarstw uwczesnego swiata i twoja glupia ruska paplanina tego niezmieni.
        • Gość: Meerkat Napalmczyk A moze zydowskie Swieto Dziekczynienia..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 18:44

...w zwiazku ze spacyfikowaniem atysemickich rezymow Iraku i Libii przez "W"?

Slyszalem ze Zydzi modla sie teraz do Gorejacego Krzewu (ang.Flaming Bush) o
          o rozp...rezymu iranskich ayatollachow w splugawionych pampersach na glowach.

Nieortodoksyjni mowia, ze swietowaliby taki wyczyn, nawet gdyby mial miejce
          w WIELKANOC!!! ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        • Gość: meerkat -cynik A moze w POLSCE bedzie nowe swieto???! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 18:52
          <Swieto Wypedzenia>?

Swietowano by podczas niego rocznice wypedzenia niemieckich zbojow "z rdzennie
          polskich miast, po wiekach odzyskanych", takich jak:

Schweinemunde, Stettin, Danzig, Breslau, Gruenberg, Oppeln, Hirshberg, Katowitz,
          Koenigshutte, itd.

ORAZ

wypedzenie UKRAINSKICH i LEMKOWSKICH zbirow z rdzennie polskich Bieszczad
          (Baligrod, Ustrzyki Jedne i Drugie,itd., po wiekach dzieki wujkowi Stalinowi i
          gen. Walterowi odzyskanych.

Jaki "Prawdziwy Polak" i "Prawdziwy Katolik" podpisze petycje w sprawie
          ustanowienia takiego Swieta Odrodze..., tfu, Wypedzenia??;-)))))))))))))
      • Gość: PM Re: W Rosji będzie nowe święto IP: 212.58.204.* 27.12.04, 19:59
        No,trudno. Przynajmne cztere roznych panstw - a wszystko jedno - Rosja. Tysiac
        lat - ta sama Rosja, carstwo, imperium, zwiazek - siedzi Polak, patrzy na
        wshod, ale wprawie nic nie widzi.
    • Gość: jasnowidz Długo nie poświętują. Kijów wzięty, teraz pora na IP: *.itpp.pl 26.12.04, 20:45
      Mińsk, a przed 2012 r. przywrócimy Moskwę do Macierzy.
      Niech żyje polsko-chińska granica przyjaźni na Uralu!

Hehe, żartowałem tylko;-)
    • Gość: Wlodzimierz S. A teraz rewanz IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.04, 21:21
      To cieszy ,ze Moskwa przypomina potege Rzeczpospolitej.
      Mysle ,ze przyszedl czas ,by polscy wyborcy wypedzili pacholkow Kremla,
      te rzadzaca szubrawcow lewice.
      • Gość: zikzak Rozbiory IP: *.aster.pl 26.12.04, 21:32
        Historycy uważają tych co zdobyli Moskwę i ją okupowali za bohaterów.
        Odsunęło to na prawie dwa stulecia rozbiory.
        Bali się nas i mieli przed nami respekt.
        • Gość: SABALA [...] IP: *.cg.shawcable.net 27.12.04, 03:26
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Janek TY SABALA JESTES POPROSTU SWINIA. IP: *.sympatico.ca 27.12.04, 08:59
        • Gość: ZZ Jeszcze parę słów o roku 1610 IP: *.top.net.pl 27.12.04, 10:05
          Impreza z Dymitrem Samozwańcem rozpoczęła się od PRYWATNEJ inicjatywy magnatów
          Rzeczypospolitej. Głównymi inicjatorami byli: Lew SAPIEHA pochodzący z okolic
          Witebska, czyli mówiąc dzisiejszym językiem BIAŁORUSIN oraz Dymitr Wiszniowiecki
          (tata Jeremiego) z Łubniów na WSCHÓD od Dniepru. Król Zygmunt III Vasa
          przyłączył się dopiero później. Rzeczowe przeanalizowanie całego ciągu wydarzeń
          pozwoli stwierdzić, że miejsce Ukrainców i Białorusinów jest przy Polsce a nie
          przy Moskwie. Wśród polskiej załogi Kremla przeważali z pewnością Ukraińcy,
          Białorusini i Litwini (używając dzisiejszego nazewnictwa).

Andrzej Kmicić był chorążym orszańskim. Orsza leży nad Dnieprem niedaleko Smoleńska.
    • Gość: RUSEK Ale Polacy sie wypinaja na tym forum IP: *.bredband.skanova.com 26.12.04, 21:43
      Ale Polacy sie wypinaja na tym forum jacy byli lub sa dobrzy, prodemokratyczni
      i w ogole. Pocieszajcie sie, tylko niewiele Rosjan sie dowie o waszym
      samowoschwalaniu!

Za malo konstruktywizmu, poza tym mam okazje porownac foruma tu a tam. W Rosji
      wszystkim zwisa co sie dzieje w stosunkach polsko-rosyjskim. Ale przynajmniej
      nie ma tyle nienawisci i pychy. Tylko wy wciaz sie boicie przeszlosci.
      • Gość: sentar Re: Ale Polacy sie wypinaja na tym forum IP: *.chello.pl 26.12.04, 21:47
        Prymitywna prowokacja, pewnie w ogole nie zagladasz na rosyjskie fora, wiec se
        odpusc koles. Poza tym watpie by rosjanin podpisywal sie jako RUSEK, musialby by
        byc skonczonym idiota by sie samemu ponizac. To tak samo wyglada jakny Polak sie
        gdzies podpisla jako polaczek, widac zes totalnym idioto jest kolego!
      • Gość: LeXXX Re: Ale Polacy sie wypinaja na tym forum IP: *.proxy.aol.com 27.12.04, 00:10
        Zakompleksiony narod ,zakompleksiony i glupi KGB Putin.Rosjanie przbudzcie sie
        albo pozostaniecie pariasami Europy w Azji juz jestescie.
      • Gość: Horst Re:Do Ruska IP: 212.125.240.* 27.12.04, 00:33
        Czy Rosjanom zwisa co mowia o stosunkach Rosja - Polska , nie byl bym tak
        calkowicie pewny,bo w grupie zmieniacie zdanie i stajecie sie agresywni,
        macie kompleksy wobec nas niesamowite, po tym jak w 1920 roku dostala Red Armia
        baty to zemsciliscie sie 20 lat potem w 1940 mordujac jencow wojennych,a ok.
        1,8 miliona Polakow zsylajac na Syberie, napewno wtedy tez to rosjanowm wisialo
        co robia ich ukochani NKWDowcy.
        A z przeszlosci jestesmy dumni a przyszlosci sie nie boimy.

• Gość: koszerne_pomówieni Re: Żydzi! Powtarzajcie plotkę o mordowaniu jeńców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 13:20
          Żyd kocha nieprawdę. Tak błogo się czuje, gdy może oszkalować Polaków kolejnym
          oszczerstwem.
          Polacy nigdy nie mordowali jeńców!
      • Gość: Janek To dobrze ze wam zwisa, erekcja sie skonczyla... IP: 69.156.9.* 27.12.04, 04:02
        Teraz impotencja i nawet Viagra niepomoze.
      • Gość: maestro Chyba jednak nie zwisa... IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 27.12.04, 21:49
        ...skoro na konferencjach prasowych osobiscie zajmuje sie nimi car Putin.

> W Rosji wszystkim zwisa co sie dzieje w stosunkach polsko-rosyjskim
    • Gość: polak Jeszcze tam wrócimy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 01:22
      Posadzić na tron Dwaputnina Samozwańca
      • Gość: cozadebil [...] IP: 68.214.178.* 27.12.04, 01:34
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Marek Re: Jeszcze tam wrócimy!!! IP: *.dynamic.mts.net 27.12.04, 08:58
          Kazdy kraj ma prawo do swojej historii. Ruscy maja kompleksy wzgledem zagranicy
          ( do jakiegos stopnia polakow, a polacy wzgledem ruskich). Wszyscy chociaz
          powinni sprobowac zyc w zgodzie. Bogiem a prawda to mi jako polakowi wisi co
          rosjanie robia. CHCE tylko zeby dali sobie spokoj z podporzadkowaniem sobie
          innych krajow ( obojetnie: dyplomatycznie, wojskowo, gospodarczo czy cholera
          wie jak).I sobie nie zycze zeby uzywajac argumentow ze to dla mojego dobra, moj
          kraj byl im znowu podporzadkowany. I TO JEST CHYBA ZASADNICZY PROBLEM w polsko-
          rosyjskich stosunkach. Jak stwierdza ze tak trzeba no to = IMPERIALIZM. Dlatego
          niech sie nie dziwia ze Europa ich za bardzo nie kocha .
          • Gość: meerkat "Do domu wrocimy -Moskwe podalimy"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:07
            Kto pamieta, jaki to znany przywodca polski nosil po smierci, acz nieformalnie,
            przydomek <Boleslaw Zmarzniety"- zyskany nb.w Moskwie?!

Nagroda dla zwyciezcy: 2 tyg. wczasy z rodzina w uzdrowisku radiologicznym w
            CZARNOBYLU.

PRZELOT: AEROFLOT

Motto tej linii:

"AEROFLOTEM" LETAT', TO KAK TIGRA JEBAT': SMIESZNO, NO STRASZNO!
    • Gość: zbud Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: 212.160.138.* 27.12.04, 09:55
      Osadzić na moskiewskim tronie mieli Władysława(15 letniego)syna naszego
      króla Zygmunta III.A dlaczego to nie wyszło-poczytajcie p,red. w
      podręczniku historii.
    • Gość: Nikola Piterski Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.127.adsl.wplus.ru 27.12.04, 10:05
      Jak zwykle artykul Gazety Wyborzej buduje sie tak, zeby dac antyrosyjski
      kierunek dla Forumu.
      Nie jestem zwolennikom nowego swieta w Rosji i myslie, ze i dalej w Rosji
      bedzie dwa swieta, ktore sa lubimy narodem: Dzien Zwyczenstwa i spotkanie
      Nowego Roku. Ostatnie polityczne swieta nigdy nie byli tyle lubimy narodem.
      Co tyczy 4 listopada, to to swieto sie nazywa jak Dzen Jednosci i Zgody. Jak
      zawsze jestescie zbyt pewny siebie mysliac, ze ktos takie znaczenie nadawal
      zwyczenstwu nad Polakami. Ten narod i ten kraj, sczegolnie dzis, w Rosji
      przypominaja tylko w czasy wizitow i w czasy, kiedy Polacy cos zrobia
      brzydkiego wobec Rosjan (np. poparcie czeczenskich bandytckich organizacji,
      ktore sa w Polskich miastach, poparcie bandytckiego teraktu w Beslanie,
      dyplomatyczne kalambury Kwasniewskiego o stosunkach Rosji i Ukrainy). Dzis jest
      waznym problem jednosci Rosjan niezalezne od ich narodowosci o religji,dlatego
      politycy zamysliali to swieto. To jest taniej czym czynic w tym kierunku cos
      realne. I potem takim sposobem byl polozen kres swietu Pazdernikowej rewolucji.
      O przyczynach porazki Rosji w poczatku 17 w., o smucie w kraju, o
      Lzedmitrijach, Mniszkach, o tym, ze "drobna" Polska " zwyciezyla "ogromne"
      Rosyjskie mocarstwo, o tym, ze prawoslawije jest wiecej fanarycznej religjej
      niz katolicyzm, ze Rosjanie boja sie Polakow, ze w Katyniu bezbronnych zabili
      tylko z tego, ze byli Polakami, i innych nzdurach z Forumu niech wam wiecej
      mowia "historyki" z tego Forumu, Rozwiescie uszy... I potem, tam gdzie wszyscy
      spiewaja na jedna nute slowa innego nie maja znaczenia...
      • borrka Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan 27.12.04, 10:15
        Nikolka, ale masz piane na pysiu, gdy piszesz?
        Wkurza Cie zwyciestwo Juszczenki?
      • Gość: michal Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.04, 10:23
        Dziwne rzeczy piszesz kolego. Kto w Polsce poparl terakt w Bieslanie? Z jakiego
        powodu zabito Polakow w Katyniu, jezeli nie z powodu polskosci? Masz niezwykle
        ekstrawagancka wizje historii, musze przyznac.
    • Gość: yyy szalony nacjonalizm i katolicyzm IP: *.proxy.aol.com 27.12.04, 11:06
      przykro czytac rozwscieczonych nacjonalistow i katolikow. Ludzie, w jakim
      swiecie Wy zyjecie? Zachod i Watykan, i ich polskie odpowiedniki, zdzieraja z
      Was ostatnie koszule przy pomocy Waszego nacjonalizmu i katolicyzmu a Wy ...
      klocicie sie z tymi, z ktorymi powinniscie byc w przymierzu. Camera Obscura.
      • Gość: maestro Przykro czytac bo prawda IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 27.12.04, 21:54
        > klocicie sie z tymi, z ktorymi powinniscie byc w przymierzu

Juz bylismy z nimi z przymierzu. Nazywalo sie RWPG.

> Zachod i Watykan, i ich polskie odpowiedniki

Co to jest "polski odpowiednik Zachodu"?
        • Gość: yyy Re: Przykro czytac bo prawda IP: *.proxy.aol.com 28.12.04, 05:08
          Polski odpowiednik Zachodu to Wasze elity polityczne, ktore probuja wchodzic
          Zachodowi i Watykanowi do d..y bez wazeliny. Historia ofsetu z mysliwcami i
          konkordatu to tylko wierzcholek gory lodowej. A co zwykly Polak w kraju ma z
          tego? Mniej pracy i wiecej arogancji kleru.
          Jak byliscie w RWPG to przynajmniej ludzie mieli jakis dach nad glowa. Teraz,
          bez RWPG zyja w altankach. Alez poprawa.
    • Gość: Nikola Piterski Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.127.adsl.wplus.ru 27.12.04, 11:08
      W odroznieniu od Pana nie jestem "Historykiem", ale tylko amatorem... w tej
      liczbie Polszczyzny. Ale od dawna z Historji zapamietal, ze wszyscy wydarzenia
      trzeba widziec, ze w wieksosci na tym Forumu Polacy mowia o historji dogmami,
      ktora dzis narzuca prymitywna antyrosyjska propaganda...
      • Gość: yyy Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.proxy.aol.com 27.12.04, 11:53
        Masz racje jezeli chodzi o dogmaty, ale nie jezeli chodzi o ich zrodlo. W
        Polsce to dogmatyczne (watykansko-szlacheckie) myslenie pojawilo sie
        przynajmniej w 16tym wieku i pokutuje. Przykro powiedziec, ale nawet wtedy
        kiedy byla szansa na "oddogmatwienie" polskiego myslenia przez komunistow, ci
        zrobili bardzo niewiele. Chodzilem wtedy do szkol w Polsce i do dzisiaj oduczam
        sie historii, ktorej mnie wtedy uczono. Teraz sam widzisz: partia
        socjaldemokratyczna domagajaca sie... invocation dei w konstytucji EU. Obawiam
        sie, ze trzeba sie bedzie dogadac na indywidualnym poziomie: czlowiek z
        czlowiekiem; nie licze na organizacje panstwowe. Moze nam sie to w koncu uda
        zwazywszy ze mamy Internet. Pozdrowienia
    • Gość: Nikola Piterski Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.127.adsl.wplus.ru 27.12.04, 12:15
      Ostatnie moje opinie mowi, ze "historyczne wydarzenia trzeba rozpatrywac w
      kenkretnej historycznej sytuacji i w konkretnych czasach" ... Niestety, nie
      zawsze caly nabrany tekst dochodzi do monitoru???
    • Gość: igor Dziekuje Rosjanom, ze pamietaja potezna Rzczp. IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 27.12.04, 15:47
      Rosja - jedyny kraj, ktory uhonorowal Polakow swietem narodowym. Wspaniale a
      jaja takie, ze sie nie chce wierzyc. Pomyslec jak daleko my mozemy siegnac np.
      wybicie Niemcow w Krakowie przez Lokietka albo wyrzucenie Brzetyslawa z Gniezna
      albo moze tak uswiecic likwidacje smoka wawelskiego - to byl wrog !!!
    • Gość: obserwator Zamiast zająć się Eur środkową zdobywali Azję... IP: *.acn.waw.pl 27.12.04, 18:30
      to był wielki błąd zainteresowanie po-mongolską krainą najbardziej zacofaną na
      całym kontynencie jeszcze w dodatku krainą heretyków nazywających się trzecim
      rzymem;))) a jak wiadomo Rzym tylko jeden...
      • Gość: meerkat Kiedy Swieto Likwidacji Razputinowskiej mafii FSB? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:00
        Odpowiedz:

NA SWIETY NIGDY!!! :-((((((((((((((((((((((((((((((((((

popisano:

namiestnik cara Razputina w Priwislanskim Kraju

pulkownik GALGANOW

dan: 27 grudnia 2004 w luksusowej willi zakupionej przez FSB na Saskiej Kepie.

Uwiarygodnienie:

Potwierdzam prawdziwosc powyzszego oswiadczenia i tozsamosc namiestnika.

Agent "FSB "OLIN", przyszly premier Polski.
        • Gość: meerkat "Do domu wrocimy -Moskwe podpalimy"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:10
          "Do domu wrocimy -Moskwe podpalimy"???

Kto pamieta, jaki to znany przywodca polski nosil po smierci, acz nieformalnie,
          przydomek <Boleslaw Zmarzniety"- zyskany nb.w Moskwie?!

Nagroda dla zwyciezcy: 2 tyg. wczasy z rodzina w uzdrowisku radiologicznym w
          CZARNOBYLU.

PRZELOT: AEROFLOT

Motto tej linii:

"AEROFLOTEM" LETAT', TO KAK TIGRA JEBAT': SMIESZNO, NO STRASZNO!

Nagrode ufundowalo -dziekujemy!- rosyjskie Ministerstwo Maszyn Ciezkich.

P.S.Moze Nikola wam wyjasni co to jest i czym sie od pol wieku zajmuje.;-))))))
          • Gość: Bezstronny Meerkat A moze w POLSCE bedzie nowe swieto???! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:13

<Swieto Wypedzenia>?!

Swietowano by podczas niego rocznice wypedzenia niemieckich zbojow "z rdzennie
            polskich miast, po wiekach odzyskanych", takich jak:

Schweinemunde, Stettin, Danzig, Breslau, Gruenberg, Oppeln, Hirshberg, Katowitz,
            Koenigshutte, itd.

ORAZ

wypedzenae UKRAINSKICH i LEMKOWSKICH zbirow z rdzennie polskich Bieszczad
            (Baligrod, Ustrzyki Jedne i Drugie ,itd., po wiekach dzieki wujkowi Stalinowi i
            gen. Walterowi odzyskanych.

Jaki "Prawdziwy Polak" i "Prawdziwy Katolik" podpisze petycje w sprawie
            ustanowienia takiego Swieta Odrodze..., tfu, Wypedzenia??;-)))))))))))))
          • Gość: prowokator_wAkcji Re: Żydzie "meerkacie" opamiętaj się ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 13:24
    • Gość: Batory Re:Dumni jesteśmy-wyznaczyliśmy im króla.sic.! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:27
      możemy być dumni z siebie.niemcy,francuzi do dziś mają przetrącony kręgosłup ,
      żebrzą u ruskiego stołu.
    • Gość: helga Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:29
      Robimy wszystko żeby sobie spieprzyć stosunki z Rosją, to co się głupio
      dziwicie.
    • Gość: maestro Ranking europejskich zdobywcow Moskwy IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 27.12.04, 21:37
      Europejscy wodzowie i czas opanowania Moskwy:

1. Zolkiewski: 2 lata (1610-1612)
      Miasto w pelni zdobyte, Polska szlachta osiedlila sie w miescie, polski
      garnizon stacjonowal na Kremlu, Wladyslaw IV formalnie wybrany przez bojarow
      carem (faktycznej wladzy nie sprawowal)

2. Napoleon: 1 miesiac (15 wrzesien - 15 pazdziernik 1812)
      zastal miasto spalone przez samych Rosjan, wycofal sie, gdy car Aleksander
      odmowil kapitualcji. Z napoleonskiej Grande Armee (600,000 - wsrod nich
      Niemcy, Polacy, Wlosi i Szwajcarzy) pozostaly po Rosji mizerne szczatki
      (10,000).

3. Hitler: zero (2 miesiace walki w przedmiesciach 7 XI 1941 - 12 XII 1941)
      W operacji Tajfun niemiecka Grupa Srodka osiagnela przedmiescia Moskwy, widzac
      w oddali wieze Kremla. Po zacietych walkach i masowym wiecu Stalina na Placu
      Czerwonym, Niemcy zostaly odrzuceni od Moskwy o 60 kilometrow.

Ciekawym faktem jest, ze i Hitler i Napoleon rozpoczeli inwazje Rosji w
      czerwcu, liczac na pelen tryumf przed zima (Polacy slusznie odradzali
      Napoleonowi marsz na Moskwe w jednym etapie). I Napoleon i Hitler niedocenili
      niskich temperatur i ogromne przestrzeni Rosji. W przypadku Napoleona slabym
      punktem byla niemozliwosc odnowienia zapasow lokalnie (Rosjanie palili wioski
      wycofujac sie). W przypadku Hitlera slabym punktem okazaly sie bardzo
      rozciagniete linie zaopatrzenia, nekane ciaglymi atakami partyzanckimi.
      • Gość: igor Pierwszy raz pojade do Moskwy na moje swieto. IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 27.12.04, 22:35
        Swieto Polaka, ktorego przodkowie okupowali Moskwe. Jaja sa takie, ze wierzyc
        sie nie chce. Rosjanie - jedyny narod, ktory tak uhonorowal Polakow.
        • Gość: xyz Re: Pierwszy raz pojade do Moskwy na moje swieto. IP: *.Moscow.dial.rol.ru 30.12.04, 03:04
          Ciesz sie narazie. Ten honor moze jadnak okazac sie dosc kosztowny.Polska kozlem ofiarnym Rosji? Zachod tez bedzie pocieszony, podsuwajac Polske do lagodzenia frustracji rosyjskiej.Dziwi tylko, ze dzisiejsza polityka Polski jakby ma cel usprawiedlowienia tych posuniec rosyjskich.
    • Gość: żołnierz Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 06:46
      Najlepsza rada to ignorować takie szopkii pilnować swojego interesu.Komu zależy
      na złych stosunkach Polski z Rosją - uważam iż Niemcom i USA a wtedy sami
      kręcą lody.Odbija się to na stosunkach gospodarczych.Nie pomoże nawet i UE-
      dopłaty rolnikowi już zaczynają bokiem wychodzić.Przykład eksport do Rosji
      produktów mięsnych i rolnych.A gdy czytam iż żołnierz polski niedojada, to
      misię nózw kieszenia otwiera.
      • Gość: przyjaźńPolskoRosy Re: SŁAWA WIELKIEJ ROSJI !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 13:33
        Sława Rosji, że potrafiła się podnieść z upadku i klęski i w stałym marszu
        ku wielkośći dojść do pozycji mocarstwa światowego.
        Gratulujemy braciom Rosjanom - pamiętamy wyrzadzone przez nich krzywdy.
    • Gość: Hans SUPER !!!!!!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.12.04, 15:53
      ta wielka data podbicie Rosji przez Rzeczpospolita bedzie upamietniona
    • zen16 Posunięcie godne LPR i PiS razem wziętych 29.12.04, 07:59
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka