Gość: Mike Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: 212.125.240.* 26.12.04, 19:17 Bardzo dobre swieto, niech pamietaja kto byl prawowitym Panem a kto Wasalem, Wszak Rus to wasal Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Moze Prozac Ruskim potrzeba... IP: *.chello.pl 26.12.04, 19:18 ...dotad rosyjscy prezydenci i generalowie patrzyli na Polske z gory i regularnie obrzucali wyzwiskami w stylu "malpa ktora targa zdechlego lwa (Rosje) za ogon". Teraz uznali, ze zwyciestwo nad Polakami kilkaset lat temu to powod do dumy. Cos cieniutko, morale spada... Jak tak dalej pojdzie, to Ruscy wpadna w paranoje strachu przed mocarstwowymi Czechami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ w każdym razie IP: *.top.net.pl 26.12.04, 19:33 W każdym razie jest to oznaka respektu wobec Polski. Jest to respekt z silną domieszką wrogości ale lepsze to niż głupie propagandowe gadki o "wspólnym zwycięstwie nad faszyzmem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: w każdym razie IP: 212.125.240.* 26.12.04, 19:39 Tak naprawde to zwyciestwa nad faszyzmem dokonali Czterej Pancerni i Pies plus Kapitan Kloss i tylko niemnozko pomogl im Stirliz. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Ale o mco chodzi? 26.12.04, 19:36 My tez obchodzimy rocznice powstan, Listopadowego i Warszwskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biblista Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.12.04, 19:50 Jakby Miriam - matka Pana Jezusa zobaczyła co się wyprawia na tej ziemi, jakoby w jej imieniu i dzięki jej opiece, to by się za głowę złapała. Ale takie niestety znamy chrześcijaństwo w Europie - konstantyńskie, a nie biblijne. Krzyże, świece, posągi, obrazy, wota, statuy, różańce, kadzidła, szaty liturgiczne i procesje, sanktuaria i szkaplerze, woda święcona, muzyka sakralna, konfesjonały i stuły. Aż dziw, że Pan Jezus i apostołowie jakoś sobie bez tego całego teatrum potrafili poradzić z oddawaniem czci należnej jedynemu Bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan 26.12.04, 19:53 Apostołowie tak, ale już ich uczniowie to mieli ciut gorzej. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibliofil Re: Amen! IP: *.crowley.pl 26.12.04, 20:00 Zgadzam sie z biblistą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NB Portalski Rosyjscy komunisci przeciwni anty-polskiemu swietu IP: *.sfo4.dsl.speakeasy.net 26.12.04, 20:06 wedlug news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4123355.stm "... The Communist members of parliament voted against the changes. ..." LPR i PiS musza podtrzymywac braterskie wiezy z rosyjskimi komunistami :-) bo tylko oni sa za polska Matka Boska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: W Rosji będzie nowe święto IP: *.lsi.ru / *.lsi.ru 26.12.04, 20:17 Niestety, o polakach ty nie bardzo chodzi. Kogos tam wygnali/nie wygnali - nie ma znaczenia. Rosijane, przeczes nie tylko garstke polskich zbojow pobiwali. Ma byc swiatowane zjednoczenie narodu - i z Bogiem na mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: W Rosji będzie nowe święto 26.12.04, 20:22 Co głupio się zrobiło jak się sobie uświadomiło co naprawdę oznacza to święto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacap Re: W Rosji będzie nowe święto IP: *.p14.col.ru 26.12.04, 22:00 Mysle ze w Rosji nasrac co pomyszla na to swieto w Polsce. To swieto zjednoczenia ludu, ktore swiatowano za cara, tez jako rospoczeczia dynastii Romanowych. jak polacy we wszystkim widza tylko jedno, to sprawa polakow. Nie rosjan. A tak naprawde, wystarczy poczytac GW, i chce sie swiatowac wlasnie uczekanie polskich zabojcow z Moskwy. Bo takiej rusofobskiej propagandy i klamstwa sie nie znajdzie nawet w gazetach nazistow za czasow 2 wojny swiatowej. Pszepraszam za bledy. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: W Rosji będzie nowe święto 26.12.04, 22:09 Kacap, my zbyt dobrze znamy Wasza azjatycka nature, musimy Wam patrzec na lapki. Odpowiedz Link Zgłoś
rkcb Re: W Rosji będzie nowe święto 27.12.04, 00:15 Misiu ty sobie poczytaaj stalinowskie gazety (jak znajdziesz) z kończ 1939r, o trupie jaśniepańskiej polski, przyjaźni socjalistów sowieckich z narodowoymi socjalistami niemieckiemi itd.. W ciągu ostanich 250 lat Rosja pozbawiła Polskę niepodległosci co najmniej dwa razy (rozbiory i pakt Ribentrow - Mołotow, swoją drogą ciekawe czy Hitler zdecydował by się na napaść na Polskę bez niego) i tłumiła polskie powstania tyle razy że szkoda liczyć. Nie dziw się że wiekszość Polaków uważa że dla Polski tym lepiej im Rosja jest dalej. Ja osobiście do Rosjan nic nie mam, ale nie podoba mi ie to co w ich imieniu robi prezydent Putin. Jak uważa że prezydęci powini zajmować sie sprawami wewnątrznyi swojch państw (a zdaje się na ten temat puczał Kwaśniewskiego) to co robił na Ukrainie przed pierwszą turą wyborów...zwiedzał? :-) A ci wszyscy co krytykują Polską politykę na Ukrainie niech wezmą duuuży młotek (może być gumowy) i niech się pukną w główkę. Demokratyczna, niepodległa, silna Ukraina w NATO i UE to dla Polski gwarancjia bezpieczeństw i dobrobytu na kilka następnych pokoleń i kontynuacja idei Rzeczypospolitej Obojga Narodów i planów Piusudzkiego sojuszu z Ukraińcami z 1920r, zaprzepaszczonych przez polskich narodowców z pod znaku Dmowskiego w traktacie ryskim(1921). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacap Re: W Rosji będzie nowe święto IP: *.p14.col.ru 27.12.04, 06:35 rkcb napisał: > Misiu ty sobie poczytaaj stalinowskie gazety (jak znajdziesz) z kończ 1939r,o > trupie jaśniepańskiej polski, przyjaźni socjalistów sowieckich z narodowoymi > socjalistami niemieckiemi itd.. No wlasnie i pisze ze GW jest propagondowa taka sama, nawet lepsza. > Polaków uważa że dla Polski tym lepiej im Rosja jest dalej. Ja osobiście do > Rosjan nic nie mam, ale nie podoba mi ie to co w ich imieniu robi prezydent > Putin. Jak uważa że prezydęci powini zajmować sie sprawami wewnątrznyi swojch > państw (a zdaje się na ten temat puczał Kwaśniewskiego) to co robił na Ukrainie > > przed pierwszą turą wyborów...zwiedzał? :-) A ci wszyscy co krytykują Polską > politykę na Ukrainie niech wezmą duuuży młotek (może być gumowy) i niech się > pukną w główkę. Demokratyczna, niepodległa, silna Ukraina w NATO i UE to dla > Polski gwarancjia bezpieczeństw i dobrobytu na kilka następnych pokoleń i > kontynuacja idei Rzeczypospolitej Obojga Narodów i planów Piusudzkiego sojuszu z Ukraińcami z 1920r, zaprzepaszczonych przez polskich narodowców z pod znaku Dmowskiego w traktacie ryskim(1921). Wiec Putin to nie musial swietowac urocznicy zwyczestwa pod Kijowem nad Niemcami? Zaproponowal potem rozne propozysje gospodarcze. S kim mial rozmawiac? Z bandytka Timoszenko? Zaproponowac zeby skradla jeszcze troche forsy? Juszczenko to mial cala informacje o tym. To ze go nie puszczona go na te spotkania, bo nie byl w rzadzie. To ze propagondowo to wzywali w Rosji za Janukowicza, to normalnie. Bo pierwszy powiedzial o sprawach rosjan zyjacych w Ukrainie. Moze miali tez swoje tam mysli, ale ich nie zna nawet wszechobecna GW. Ja tez sie martwilem, ze jak Jus wygra to bedzie szczigal rosyjskiego. Ale wszystko sie wyjasnilo, kiedy po 2 tyrze po tym, jek w Dumie wypowiedziano sie o vizach dla czesci Ukrainy i znow wprowadzeniu 20% VATa do exportu do Ukrainy i tam dalej, Jus osobiszcze pszyjechal do ambasodora Rosji w Ukrainie Czernomyrdina i zapewnil, ze zaden biznes rosyjski w Ukrainie nie bedzie zlamany i ze wczagu roku spelni wszystkie obecnicy Janu o jezyku rosyjskim. Samo zgodzieniesie pomaranczy na federalizacje Ukrainy, zalatwilo sprawe. Potem zostalo ujawnione ze durzo firm rosyjskich sponsorowalo pomarancze. Napszyklad grupa Alfa. Ktora faktycznie jest wieksza niz Jukos w dwa razy. Czy ze poslugujesie oboz Jusa telefonami podlaczonymi do rosyjskiego operatora w Ukrainie. No i ukrainscy pomaranczowe oligarcowie maja na 80% biznes zwiazany z Rosja. Pszeczez go nie beda chcialy straczic. Co do historii, to wlasnie polskie media teraz sa jak te nazi z 39 roku. Ktore pszyzywaja do "bitwy" z Rosja. Powodzienia w rusofobii. Pszepraszam za bledy. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: W Rosji będzie nowe święto 27.12.04, 00:31 Kacap jakich kłamst? Jakiej rusofobi? Jakiego nasr..? Co oznaczał komentarz Putnia do tego co powiedział Kwaśniewski jak nie to, że Kreml dokładnie słucha to co Polacy mówią. Nie czytałeś też ocen w rosyjskiej prasie właśnie wypowiedzi internautów z Forum Gazety - zresztą mylnie przypisanych jako opinia samej GW? Co do rusofobii - w której z polskich gazet częściej ukazują się wypowiedzi rosyjskich autorów jak nie w Gazecie? > A tak naprawde, wystarczy poczytac GW, i chce sie swiatowac wlasnie uczekanie > polskich zabojcow z Moskwy. Bo takiej rusofobskiej propagandy i klamstwa sie > nie znajdzie nawet w gazetach nazistow za czasow 2 wojny swiatowej. Coś mi się przestajesz podobać - w tym momencie jakoś język cię poprawił, a treść za to strasznie popsuła. Ja rozumiem kłucić się co do tych czy innych wydarzeń czy ocen - ale szerzenie takich bzdur... Pracownik etatowy czy jeden z tych co dalej w duszy rabem i ma pretensje, że Polacy nawet jak gołodupcy to czują się panami? (Nie martw się polskie raby mają pretensje do Amerykanów że są bogatsi od nich, i zamiast starać się to zmienić to plują jadem. Cóż z czworaków dworskich i PGR pochodzi jednak sporo polskiego społeczeństwa i nie potrafili wyzwolić się z piętna niewolnictwa.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacap Re: W Rosji będzie nowe święto IP: *.p14.col.ru 27.12.04, 06:12 maaac napisał: > Co oznaczał komentarz Putnia do tego co powiedział Kwaśniewski jak nie to, że > Kreml dokładnie słucha to co Polacy mówią. Musi sluchac nawet co mowia w Ugandzie. A Polska jest pszy granicy i jest wrogo nastawiona. Wiec ma sie (Kreml) uwazac czy nie zrobi cos to panstwo zlego. Z wypowiedzi prezydenta Polski i pigolke to musimy zjesc i wie jak nam lepej. Co mial mu Putin dziekowac? Ja sam mysle ze lepej bylo nic nie mowic i zadbac o "dobro" stosunkow gospodarczych. To jest bardziej skotecznie. > Nie czytałeś też ocen w rosyjskiej > prasie właśnie wypowiedzi internautów z Forum Gazety - zresztą mylnie > przypisanych jako opinia samej GW? Jezeli chodzi o wrzesniowe "Izwestia", to czytalem. Wiecej NICZEGO nie widziale o polskich mediach. To jak wtedy 'Rzeczpospolita" czy GW podawali temat Beslana, zauwarzyli nawet media w USA. Pytano mnie w USA, a dlaczego to tak polacy nie lubia rosjan? Bo widzeli sprawozdanie z TV o reakcji polskich mediow. A nie musze byc "murzynem" zeby zrozumiec jaka opinije ma GW. > wydarzeń czy ocen - ale szerzenie takich bzdur Napszyklad - Putin mowi (o Kaukazie!) - "NIE BEDZIEMY stosowac zakulisowych...", gazeta podaje "Rosja NIE stosowala zakulisowych...", czy "Rosjanie zabili ... (o Czeczenii)", jak w CZASIE walki jednoska specjalna musiala wyburzyc budynek gdzie schowalisie bandziory. W jej (jednoski) sklad wchodzili wiecej o 50% sami czeczeny. A tez sa tam dagestanczycy. WIec kogo "rosjanie" zabili? I sama trezcz byla wlasnie jak by bez mgrneczia oka to zastrzelili... Czy, ze bedziemy swiatowac wygonienie polakow z Moskwy... To tylko te ostatnie dni. > Pracownik etatowy czy jeden z tych co dalej w duszy rabem i ma pretensje, że > Polacy nawet jak gołodupcy to czują się panami? To smiesznie. Jak wymysleliszce sobie ze to w Rosji sie tak uwarza... Nawet nie mam czego powiedziec. (Czy dobrze to zrozumialem?) Pszepraszam za bledy. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: W Rosji będzie nowe święto 27.12.04, 07:14 Jak sam widzisz właśnie sobie zaprzeczyłeś: Rosja jednak słucha naszego forum - śmiech z głupiej decyzji dojdzie gdzie trzeba - ciebie już zdenerwowało. Błędne tłumaczenie Putina z zastosowaniem czasu przyszłego zamiast teraźniejszego. Wstyd dla tłumacza... ale wiesz co oznacza dla Polaka stwierdzenie "nie będe bił żony"? To znaczy dokładnie że prałem ją ile wlezie ale przyrzekam tego nie robić. Tłumaczenie "NIE BEDZIEMY stosowac zakulisowych..." oznacza dokładnie to samo - przyznanie się do stosowania ich w przeszłości i teraźniejszości. I co by było bardziej antyrosyjskie? Dodatkowo cały czas utożsamiasz dobro władz obecnej Rosji z dobrem Rosji. Widzisz jak już raz ci pisałem dla większości Polaków to dwie zupełnie, zupełnie różne sprawy. Twierdziłeś że Putina nie kochasz, a bronisz jak lew tego co robi jego rząd. Zobaczysz poczekasz parę lat upadnie rząd Putina i wtedy sięgniesz jeszcze raz do starych numerów GW. Zobaczysz wtedy kto był prawdziwym przyjacielem Rosjan i Rosji, a kto tylko zajmował się obłaskawianiem Kremla. Co do opinii Amerykanów - większość nie znajdzie nawet na mapie Polski - o Dagestanie czy Czeczenii to nawet nie ma co mówić ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacap Re: W Rosji będzie nowe święto IP: *.p12.col.ru 27.12.04, 16:12 To smiesznie myszlec ze wogule ktos nie stosuje jakies metod. Oczywiszcze ze stosuja. I beda. W tym nie mam zludzen. Ale nie oto mi chodzilo. Podalem nie pszypadkowe bledne tlumaczenie, lecz SPECJALNIE bledne. Co to za fakt, ze Rosja stosuje, czy nie, cos tam gdzies... To i tak jasne. Mysle ze nie ma panstwa, no morze Andorra, ktore tak nie stosuje... Nie bronie wiec Putina. Ale tez pszeczez nigdy nie pisalem ze mi sie on nie podoba, jak probuje bronicz interesow panstwa. Nie podoba mi sie jak to robi. Co do rzadu, Putina i jego kolesiow z fsb, to nie upadna. Nawet nie trzeba tym zawracac glowy. Nie pszez to, ze sa silni, lecz pszez to, ze poki robia kroki, z ktorymi sie zgadza wiekszoszc spoleczenstwa. Naprawde tez, nie trzeba myslecz ze wszystcy sie ze wszystkim zgadzaja. Ja sie zgadzam z jednym, ktos z innym. Ale poki nie bedzie kogos, majacego charizme (czy to po-polsku?) chocziazby jak Elcin, to nie bedzie pszecziwwage. To jest dla mnie najgorsze. Ze poki nie ma takiego czlowieka. Co do dyskusji o swietu, zapytalem kolegow, wszystcy wiedza ze to koniec "smuty" oraz rozpoczencza Romanowych. Ale o polakach wspomniano z 7 dwoch. Nie wiele. > Dodatkowo cały czas utożsamiasz dobro władz obecnej Rosji z dobrem Rosji. > Widzisz jak już raz ci pisałem dla większości Polaków to dwie zupełnie, > zupełnie różne sprawy Mysle ze to pomylka. Bo czytajac forum, naprawde w to nie wwierze.Kiedys - tak myslalem. Teraz napewno nie. To zreszta jest skomplikowane. Pszepraszam za "nasrac". Ponioslo mnie. Pszepraszam za bledy. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: W Rosji będzie nowe święto 29.12.04, 13:47 Kacap po literce "p" zawsze pisz "rz", bardzo rzadko pojawia się "sz". ;) Demonizujesz Gazetę - miałem już z dziennikarzami sporo doczynienia ;) - pewne błędy popełniają z głupoty i pośpiechu. Z mojej specjalizacji to czasami są takie głupoty wpisane, że turlam się ze śmiechu. Ten błąd naprawdę niczego nie zmieniał w odbiorze zdania przez Polaków. Co do dobra Rosji, Rosjan i Putina - nie bierz forum GW za opinię wszystkich Polaków. Nawet nie należy opini wyrażanych na forum utożsamiać z tym co myślą ludzie korzystający z Internetu. Na forach zawsze wypowidają się najbardziej "zdesperowane osobniki" ;). Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony PROPONUJĘ ZATEM ŚWIĘTOWAĆ ROCZNICE ZDOBYCIA MOSKWY 27.12.04, 20:23 I NAZWAĆ TO NOWE ŚWIĘTO DNIEM NARODOWEJ CHWAŁY ALBO ŚWIĘTEM CYWILIZACJI ALBO WIELKĄ ROCZNICĄ ZAPROWADZENIA ŁADU U BARBARZYŃCÓW! Coś mi się zdaje że z Rosjanami się długo nie dogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac Re: W Rosji będzie nowe święto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 20:44 Ta 'garstka polskich zbojow' za szesc lat znowu wam tak skopala tylki ze az Iskry szly .Zrozum ze w tamtych czasach Polska byla jednym z najwiekszych mocarstw uwczesnego swiata i twoja glupia ruska paplanina tego niezmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meerkat Napalmczyk A moze zydowskie Swieto Dziekczynienia..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 18:44 ...w zwiazku ze spacyfikowaniem atysemickich rezymow Iraku i Libii przez "W"? Slyszalem ze Zydzi modla sie teraz do Gorejacego Krzewu (ang.Flaming Bush) o o rozp...rezymu iranskich ayatollachow w splugawionych pampersach na glowach. Nieortodoksyjni mowia, ze swietowaliby taki wyczyn, nawet gdyby mial miejce w WIELKANOC!!! ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat -cynik A moze w POLSCE bedzie nowe swieto???! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 18:52 <Swieto Wypedzenia>? Swietowano by podczas niego rocznice wypedzenia niemieckich zbojow "z rdzennie polskich miast, po wiekach odzyskanych", takich jak: Schweinemunde, Stettin, Danzig, Breslau, Gruenberg, Oppeln, Hirshberg, Katowitz, Koenigshutte, itd. ORAZ wypedzenie UKRAINSKICH i LEMKOWSKICH zbirow z rdzennie polskich Bieszczad (Baligrod, Ustrzyki Jedne i Drugie,itd., po wiekach dzieki wujkowi Stalinowi i gen. Walterowi odzyskanych. Jaki "Prawdziwy Polak" i "Prawdziwy Katolik" podpisze petycje w sprawie ustanowienia takiego Swieta Odrodze..., tfu, Wypedzenia??;-))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: W Rosji będzie nowe święto IP: 212.58.204.* 27.12.04, 19:59 No,trudno. Przynajmne cztere roznych panstw - a wszystko jedno - Rosja. Tysiac lat - ta sama Rosja, carstwo, imperium, zwiazek - siedzi Polak, patrzy na wshod, ale wprawie nic nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasnowidz Długo nie poświętują. Kijów wzięty, teraz pora na IP: *.itpp.pl 26.12.04, 20:45 Mińsk, a przed 2012 r. przywrócimy Moskwę do Macierzy. Niech żyje polsko-chińska granica przyjaźni na Uralu! Hehe, żartowałem tylko;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodzimierz S. A teraz rewanz IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.04, 21:21 To cieszy ,ze Moskwa przypomina potege Rzeczpospolitej. Mysle ,ze przyszedl czas ,by polscy wyborcy wypedzili pacholkow Kremla, te rzadzaca szubrawcow lewice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zikzak Rozbiory IP: *.aster.pl 26.12.04, 21:32 Historycy uważają tych co zdobyli Moskwę i ją okupowali za bohaterów. Odsunęło to na prawie dwa stulecia rozbiory. Bali się nas i mieli przed nami respekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SABALA [...] IP: *.cg.shawcable.net 27.12.04, 03:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek TY SABALA JESTES POPROSTU SWINIA. IP: *.sympatico.ca 27.12.04, 08:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Jeszcze parę słów o roku 1610 IP: *.top.net.pl 27.12.04, 10:05 Impreza z Dymitrem Samozwańcem rozpoczęła się od PRYWATNEJ inicjatywy magnatów Rzeczypospolitej. Głównymi inicjatorami byli: Lew SAPIEHA pochodzący z okolic Witebska, czyli mówiąc dzisiejszym językiem BIAŁORUSIN oraz Dymitr Wiszniowiecki (tata Jeremiego) z Łubniów na WSCHÓD od Dniepru. Król Zygmunt III Vasa przyłączył się dopiero później. Rzeczowe przeanalizowanie całego ciągu wydarzeń pozwoli stwierdzić, że miejsce Ukrainców i Białorusinów jest przy Polsce a nie przy Moskwie. Wśród polskiej załogi Kremla przeważali z pewnością Ukraińcy, Białorusini i Litwini (używając dzisiejszego nazewnictwa). Andrzej Kmicić był chorążym orszańskim. Orsza leży nad Dnieprem niedaleko Smoleńska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RUSEK Ale Polacy sie wypinaja na tym forum IP: *.bredband.skanova.com 26.12.04, 21:43 Ale Polacy sie wypinaja na tym forum jacy byli lub sa dobrzy, prodemokratyczni i w ogole. Pocieszajcie sie, tylko niewiele Rosjan sie dowie o waszym samowoschwalaniu! Za malo konstruktywizmu, poza tym mam okazje porownac foruma tu a tam. W Rosji wszystkim zwisa co sie dzieje w stosunkach polsko-rosyjskim. Ale przynajmniej nie ma tyle nienawisci i pychy. Tylko wy wciaz sie boicie przeszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sentar Re: Ale Polacy sie wypinaja na tym forum IP: *.chello.pl 26.12.04, 21:47 Prymitywna prowokacja, pewnie w ogole nie zagladasz na rosyjskie fora, wiec se odpusc koles. Poza tym watpie by rosjanin podpisywal sie jako RUSEK, musialby by byc skonczonym idiota by sie samemu ponizac. To tak samo wyglada jakny Polak sie gdzies podpisla jako polaczek, widac zes totalnym idioto jest kolego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LeXXX Re: Ale Polacy sie wypinaja na tym forum IP: *.proxy.aol.com 27.12.04, 00:10 Zakompleksiony narod ,zakompleksiony i glupi KGB Putin.Rosjanie przbudzcie sie albo pozostaniecie pariasami Europy w Azji juz jestescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Horst Re:Do Ruska IP: 212.125.240.* 27.12.04, 00:33 Czy Rosjanom zwisa co mowia o stosunkach Rosja - Polska , nie byl bym tak calkowicie pewny,bo w grupie zmieniacie zdanie i stajecie sie agresywni, macie kompleksy wobec nas niesamowite, po tym jak w 1920 roku dostala Red Armia baty to zemsciliscie sie 20 lat potem w 1940 mordujac jencow wojennych,a ok. 1,8 miliona Polakow zsylajac na Syberie, napewno wtedy tez to rosjanowm wisialo co robia ich ukochani NKWDowcy. A z przeszlosci jestesmy dumni a przyszlosci sie nie boimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koszerne_pomówieni Re: Żydzi! Powtarzajcie plotkę o mordowaniu jeńców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 13:20 Żyd kocha nieprawdę. Tak błogo się czuje, gdy może oszkalować Polaków kolejnym oszczerstwem. Polacy nigdy nie mordowali jeńców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek To dobrze ze wam zwisa, erekcja sie skonczyla... IP: 69.156.9.* 27.12.04, 04:02 Teraz impotencja i nawet Viagra niepomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maestro Chyba jednak nie zwisa... IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 27.12.04, 21:49 ...skoro na konferencjach prasowych osobiscie zajmuje sie nimi car Putin. > W Rosji wszystkim zwisa co sie dzieje w stosunkach polsko-rosyjskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Jeszcze tam wrócimy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 01:22 Posadzić na tron Dwaputnina Samozwańca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cozadebil [...] IP: 68.214.178.* 27.12.04, 01:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Jeszcze tam wrócimy!!! IP: *.dynamic.mts.net 27.12.04, 08:58 Kazdy kraj ma prawo do swojej historii. Ruscy maja kompleksy wzgledem zagranicy ( do jakiegos stopnia polakow, a polacy wzgledem ruskich). Wszyscy chociaz powinni sprobowac zyc w zgodzie. Bogiem a prawda to mi jako polakowi wisi co rosjanie robia. CHCE tylko zeby dali sobie spokoj z podporzadkowaniem sobie innych krajow ( obojetnie: dyplomatycznie, wojskowo, gospodarczo czy cholera wie jak).I sobie nie zycze zeby uzywajac argumentow ze to dla mojego dobra, moj kraj byl im znowu podporzadkowany. I TO JEST CHYBA ZASADNICZY PROBLEM w polsko- rosyjskich stosunkach. Jak stwierdza ze tak trzeba no to = IMPERIALIZM. Dlatego niech sie nie dziwia ze Europa ich za bardzo nie kocha . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat "Do domu wrocimy -Moskwe podalimy"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:07 Kto pamieta, jaki to znany przywodca polski nosil po smierci, acz nieformalnie, przydomek <Boleslaw Zmarzniety"- zyskany nb.w Moskwie?! Nagroda dla zwyciezcy: 2 tyg. wczasy z rodzina w uzdrowisku radiologicznym w CZARNOBYLU. PRZELOT: AEROFLOT Motto tej linii: "AEROFLOTEM" LETAT', TO KAK TIGRA JEBAT': SMIESZNO, NO STRASZNO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbud Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: 212.160.138.* 27.12.04, 09:55 Osadzić na moskiewskim tronie mieli Władysława(15 letniego)syna naszego króla Zygmunta III.A dlaczego to nie wyszło-poczytajcie p,red. w podręczniku historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikola Piterski Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.127.adsl.wplus.ru 27.12.04, 10:05 Jak zwykle artykul Gazety Wyborzej buduje sie tak, zeby dac antyrosyjski kierunek dla Forumu. Nie jestem zwolennikom nowego swieta w Rosji i myslie, ze i dalej w Rosji bedzie dwa swieta, ktore sa lubimy narodem: Dzien Zwyczenstwa i spotkanie Nowego Roku. Ostatnie polityczne swieta nigdy nie byli tyle lubimy narodem. Co tyczy 4 listopada, to to swieto sie nazywa jak Dzen Jednosci i Zgody. Jak zawsze jestescie zbyt pewny siebie mysliac, ze ktos takie znaczenie nadawal zwyczenstwu nad Polakami. Ten narod i ten kraj, sczegolnie dzis, w Rosji przypominaja tylko w czasy wizitow i w czasy, kiedy Polacy cos zrobia brzydkiego wobec Rosjan (np. poparcie czeczenskich bandytckich organizacji, ktore sa w Polskich miastach, poparcie bandytckiego teraktu w Beslanie, dyplomatyczne kalambury Kwasniewskiego o stosunkach Rosji i Ukrainy). Dzis jest waznym problem jednosci Rosjan niezalezne od ich narodowosci o religji,dlatego politycy zamysliali to swieto. To jest taniej czym czynic w tym kierunku cos realne. I potem takim sposobem byl polozen kres swietu Pazdernikowej rewolucji. O przyczynach porazki Rosji w poczatku 17 w., o smucie w kraju, o Lzedmitrijach, Mniszkach, o tym, ze "drobna" Polska " zwyciezyla "ogromne" Rosyjskie mocarstwo, o tym, ze prawoslawije jest wiecej fanarycznej religjej niz katolicyzm, ze Rosjanie boja sie Polakow, ze w Katyniu bezbronnych zabili tylko z tego, ze byli Polakami, i innych nzdurach z Forumu niech wam wiecej mowia "historyki" z tego Forumu, Rozwiescie uszy... I potem, tam gdzie wszyscy spiewaja na jedna nute slowa innego nie maja znaczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan 27.12.04, 10:15 Nikolka, ale masz piane na pysiu, gdy piszesz? Wkurza Cie zwyciestwo Juszczenki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.04, 10:23 Dziwne rzeczy piszesz kolego. Kto w Polsce poparl terakt w Bieslanie? Z jakiego powodu zabito Polakow w Katyniu, jezeli nie z powodu polskosci? Masz niezwykle ekstrawagancka wizje historii, musze przyznac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy szalony nacjonalizm i katolicyzm IP: *.proxy.aol.com 27.12.04, 11:06 przykro czytac rozwscieczonych nacjonalistow i katolikow. Ludzie, w jakim swiecie Wy zyjecie? Zachod i Watykan, i ich polskie odpowiedniki, zdzieraja z Was ostatnie koszule przy pomocy Waszego nacjonalizmu i katolicyzmu a Wy ... klocicie sie z tymi, z ktorymi powinniscie byc w przymierzu. Camera Obscura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maestro Przykro czytac bo prawda IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 27.12.04, 21:54 > klocicie sie z tymi, z ktorymi powinniscie byc w przymierzu Juz bylismy z nimi z przymierzu. Nazywalo sie RWPG. > Zachod i Watykan, i ich polskie odpowiedniki Co to jest "polski odpowiednik Zachodu"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: Przykro czytac bo prawda IP: *.proxy.aol.com 28.12.04, 05:08 Polski odpowiednik Zachodu to Wasze elity polityczne, ktore probuja wchodzic Zachodowi i Watykanowi do d..y bez wazeliny. Historia ofsetu z mysliwcami i konkordatu to tylko wierzcholek gory lodowej. A co zwykly Polak w kraju ma z tego? Mniej pracy i wiecej arogancji kleru. Jak byliscie w RWPG to przynajmniej ludzie mieli jakis dach nad glowa. Teraz, bez RWPG zyja w altankach. Alez poprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikola Piterski Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.127.adsl.wplus.ru 27.12.04, 11:08 W odroznieniu od Pana nie jestem "Historykiem", ale tylko amatorem... w tej liczbie Polszczyzny. Ale od dawna z Historji zapamietal, ze wszyscy wydarzenia trzeba widziec, ze w wieksosci na tym Forumu Polacy mowia o historji dogmami, ktora dzis narzuca prymitywna antyrosyjska propaganda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.proxy.aol.com 27.12.04, 11:53 Masz racje jezeli chodzi o dogmaty, ale nie jezeli chodzi o ich zrodlo. W Polsce to dogmatyczne (watykansko-szlacheckie) myslenie pojawilo sie przynajmniej w 16tym wieku i pokutuje. Przykro powiedziec, ale nawet wtedy kiedy byla szansa na "oddogmatwienie" polskiego myslenia przez komunistow, ci zrobili bardzo niewiele. Chodzilem wtedy do szkol w Polsce i do dzisiaj oduczam sie historii, ktorej mnie wtedy uczono. Teraz sam widzisz: partia socjaldemokratyczna domagajaca sie... invocation dei w konstytucji EU. Obawiam sie, ze trzeba sie bedzie dogadac na indywidualnym poziomie: czlowiek z czlowiekiem; nie licze na organizacje panstwowe. Moze nam sie to w koncu uda zwazywszy ze mamy Internet. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikola Piterski Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.127.adsl.wplus.ru 27.12.04, 12:15 Ostatnie moje opinie mowi, ze "historyczne wydarzenia trzeba rozpatrywac w kenkretnej historycznej sytuacji i w konkretnych czasach" ... Niestety, nie zawsze caly nabrany tekst dochodzi do monitoru??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Dziekuje Rosjanom, ze pamietaja potezna Rzczp. IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 27.12.04, 15:47 Rosja - jedyny kraj, ktory uhonorowal Polakow swietem narodowym. Wspaniale a jaja takie, ze sie nie chce wierzyc. Pomyslec jak daleko my mozemy siegnac np. wybicie Niemcow w Krakowie przez Lokietka albo wyrzucenie Brzetyslawa z Gniezna albo moze tak uswiecic likwidacje smoka wawelskiego - to byl wrog !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Zamiast zająć się Eur środkową zdobywali Azję... IP: *.acn.waw.pl 27.12.04, 18:30 to był wielki błąd zainteresowanie po-mongolską krainą najbardziej zacofaną na całym kontynencie jeszcze w dodatku krainą heretyków nazywających się trzecim rzymem;))) a jak wiadomo Rzym tylko jeden... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Kiedy Swieto Likwidacji Razputinowskiej mafii FSB? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:00 Odpowiedz: NA SWIETY NIGDY!!! :-(((((((((((((((((((((((((((((((((( popisano: namiestnik cara Razputina w Priwislanskim Kraju pulkownik GALGANOW dan: 27 grudnia 2004 w luksusowej willi zakupionej przez FSB na Saskiej Kepie. Uwiarygodnienie: Potwierdzam prawdziwosc powyzszego oswiadczenia i tozsamosc namiestnika. Agent "FSB "OLIN", przyszly premier Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat "Do domu wrocimy -Moskwe podpalimy"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:10 "Do domu wrocimy -Moskwe podpalimy"??? Kto pamieta, jaki to znany przywodca polski nosil po smierci, acz nieformalnie, przydomek <Boleslaw Zmarzniety"- zyskany nb.w Moskwie?! Nagroda dla zwyciezcy: 2 tyg. wczasy z rodzina w uzdrowisku radiologicznym w CZARNOBYLU. PRZELOT: AEROFLOT Motto tej linii: "AEROFLOTEM" LETAT', TO KAK TIGRA JEBAT': SMIESZNO, NO STRASZNO! Nagrode ufundowalo -dziekujemy!- rosyjskie Ministerstwo Maszyn Ciezkich. P.S.Moze Nikola wam wyjasni co to jest i czym sie od pol wieku zajmuje.;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezstronny Meerkat A moze w POLSCE bedzie nowe swieto???! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:13 <Swieto Wypedzenia>?! Swietowano by podczas niego rocznice wypedzenia niemieckich zbojow "z rdzennie polskich miast, po wiekach odzyskanych", takich jak: Schweinemunde, Stettin, Danzig, Breslau, Gruenberg, Oppeln, Hirshberg, Katowitz, Koenigshutte, itd. ORAZ wypedzenae UKRAINSKICH i LEMKOWSKICH zbirow z rdzennie polskich Bieszczad (Baligrod, Ustrzyki Jedne i Drugie ,itd., po wiekach dzieki wujkowi Stalinowi i gen. Walterowi odzyskanych. Jaki "Prawdziwy Polak" i "Prawdziwy Katolik" podpisze petycje w sprawie ustanowienia takiego Swieta Odrodze..., tfu, Wypedzenia??;-))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prowokator_wAkcji Re: Żydzie "meerkacie" opamiętaj się ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 13:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Batory Re:Dumni jesteśmy-wyznaczyliśmy im króla.sic.! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:27 możemy być dumni z siebie.niemcy,francuzi do dziś mają przetrącony kręgosłup , żebrzą u ruskiego stołu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helga Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:29 Robimy wszystko żeby sobie spieprzyć stosunki z Rosją, to co się głupio dziwicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maestro Ranking europejskich zdobywcow Moskwy IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 27.12.04, 21:37 Europejscy wodzowie i czas opanowania Moskwy: 1. Zolkiewski: 2 lata (1610-1612) Miasto w pelni zdobyte, Polska szlachta osiedlila sie w miescie, polski garnizon stacjonowal na Kremlu, Wladyslaw IV formalnie wybrany przez bojarow carem (faktycznej wladzy nie sprawowal) 2. Napoleon: 1 miesiac (15 wrzesien - 15 pazdziernik 1812) zastal miasto spalone przez samych Rosjan, wycofal sie, gdy car Aleksander odmowil kapitualcji. Z napoleonskiej Grande Armee (600,000 - wsrod nich Niemcy, Polacy, Wlosi i Szwajcarzy) pozostaly po Rosji mizerne szczatki (10,000). 3. Hitler: zero (2 miesiace walki w przedmiesciach 7 XI 1941 - 12 XII 1941) W operacji Tajfun niemiecka Grupa Srodka osiagnela przedmiescia Moskwy, widzac w oddali wieze Kremla. Po zacietych walkach i masowym wiecu Stalina na Placu Czerwonym, Niemcy zostaly odrzuceni od Moskwy o 60 kilometrow. Ciekawym faktem jest, ze i Hitler i Napoleon rozpoczeli inwazje Rosji w czerwcu, liczac na pelen tryumf przed zima (Polacy slusznie odradzali Napoleonowi marsz na Moskwe w jednym etapie). I Napoleon i Hitler niedocenili niskich temperatur i ogromne przestrzeni Rosji. W przypadku Napoleona slabym punktem byla niemozliwosc odnowienia zapasow lokalnie (Rosjanie palili wioski wycofujac sie). W przypadku Hitlera slabym punktem okazaly sie bardzo rozciagniete linie zaopatrzenia, nekane ciaglymi atakami partyzanckimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Pierwszy raz pojade do Moskwy na moje swieto. IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 27.12.04, 22:35 Swieto Polaka, ktorego przodkowie okupowali Moskwe. Jaja sa takie, ze wierzyc sie nie chce. Rosjanie - jedyny narod, ktory tak uhonorowal Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Pierwszy raz pojade do Moskwy na moje swieto. IP: *.Moscow.dial.rol.ru 30.12.04, 03:04 Ciesz sie narazie. Ten honor moze jadnak okazac sie dosc kosztowny.Polska kozlem ofiarnym Rosji? Zachod tez bedzie pocieszony, podsuwajac Polske do lagodzenia frustracji rosyjskiej.Dziwi tylko, ze dzisiejsza polityka Polski jakby ma cel usprawiedlowienia tych posuniec rosyjskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żołnierz Re: W Rosji będzie nowe święto na pamiątkę wygnan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 06:46 Najlepsza rada to ignorować takie szopkii pilnować swojego interesu.Komu zależy na złych stosunkach Polski z Rosją - uważam iż Niemcom i USA a wtedy sami kręcą lody.Odbija się to na stosunkach gospodarczych.Nie pomoże nawet i UE- dopłaty rolnikowi już zaczynają bokiem wychodzić.Przykład eksport do Rosji produktów mięsnych i rolnych.A gdy czytam iż żołnierz polski niedojada, to misię nózw kieszenia otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaźńPolskoRosy Re: SŁAWA WIELKIEJ ROSJI !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 13:33 Sława Rosji, że potrafiła się podnieść z upadku i klęski i w stałym marszu ku wielkośći dojść do pozycji mocarstwa światowego. Gratulujemy braciom Rosjanom - pamiętamy wyrzadzone przez nich krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans SUPER !!!!!!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.12.04, 15:53 ta wielka data podbicie Rosji przez Rzeczpospolita bedzie upamietniona Odpowiedz Link Zgłoś