Dodaj do ulubionych

Historyczna refleksja - O POKOJU

IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.01.05, 01:37
Z okazji 2005 roku, czyli twoch tysiecy pieciu lat istnienia chrzescijanstwa
zaraz obok, w bezposrednim sasiedztwie islamu, przyszla mi taka mysl do
glowy. Otoz udalo nam sie dwom tym religiom (swiatopogladom/kulturom) istniec
we wzglednym pokoju i w poszanowaniu wzajemnych granic przez dwa tysiace lat.
Owszem, byly male starcia tu i owdzie, jak to bywa miedzy sasiadami, ale
zauwazcie, ze zadne nie doprowadzilo co czegos co dzis okreslilibysmy 'wojna
swiatowa'. Co wiecej wszystkie one odbywaly sie we wzglednym poszanowaniu
pewnych zasad konwencyjnego prowadzenia wojny. Byly najazdy tatarskie, ktoro
choc mialy konsekwencje w placeniu haraczu to nie konczyly sie na celowej
exterminacji ludnosci chrzescijanskiej. Byla wielowiekowa okupacja Granady, z
ktorej o dziwo duch narodowy i religijny Hiszpanow wyszedl nienaruszony. Byl
Wieden- bitwa przy zachowaniu konwencji prowadzenia wojny i szacunku dla
przeciwnika. Byly wyprawy krzyzowe, gdzie owszem walczono i krew przelewano
ze wzgledu na roznice religii, ale owczesni krzyzowcy stawiali sobie za cel
OBRONE grobu Chrystusa (i troche lupiezczej aktywnosci) a nie nawracanie
muzulmanow na chrzescijanstwo czy ich eksterminacje.
Summa summarum, chrzescijanstwo i islam mieli dosyc dobre stosunki sasiedzkie
jak na dwie tak przeciez ekspansywne religie. Czego nie mozna powiedziec o
islamie i judaizmie, czy chrzescijanstwie i judaizmie. Wracajac do historii,
w czasach starozytnych rzadko kiedy byl czas pokoju na Bliskim Wschodzie -
nieustanne wojny arabsko-zydowskie, i niezdolnosc do sasiedzkiego
wspolistnienia, czyli mentalnosc 'albo my albo wy, nigdy razem'.
Podobnie stalo sie w Europie po naplywie Zydow - pogrom za pogromem, wygnanie
za wygnaniem. Po prostu nie dalo sie zyc w zgodzie.
No i teraz wspolczesnosc. Stoimy na progu trzeciej wojny swiatowej miedzy
swiatem chrzescijanskim i swiatem islamskim. Zaczela sie ta wojny z chwila
powstania Izraela, z chwila gdy swiat chrzescijanska zaczal brac strony w
konflikcie zydowsko-arabskim. Kulminacja nastapila, kiedy nie tylko
chrzescijanie (z tytuly post-holocaustowego zadoscuczynienia) poparli
istnienie Izraela kosztem ziemi arabow palestynskich, ale kiedy swiat
chrzescijanski poprzez swego lidera z US zaczal aktywnie brac na siebie role
strony w nieswoim sporze. Wiadomo po czyjej stronie.
Przez pierwsze 50 lat ze wzgledu na Zimna Wojne, nie bylo to priorytetem i
dalej sobie chrzescijanie i muzulmanie funkcjonowali w pokoju. Ale po upadku
Komuny, uwage Lidera naszego Swiata (lidera narzuconego nam bo my go nie
wybieralismy0 obrocila sie na konflikt bliskowschodni. Kto stoi za ta nowa
konfrontacja naszych dwoch religii, naszych dwoch swiatow? Czy naprawde
pozwolimy im wysterowac nas do wzajemnego unicestwienia? Kto bedzie tym
przyslowiowym 'last standing' po tej trzeciej wojnie swiatowej?
Czyz nie powinnismy zatrzymac te najczarniejsza prowokacje w historii
ludzkosci i zachowac POKOJ? Dla naszych dzieci?
Wszystkiego najlepszego, a szczegolnie POKOJU w nowym 2005 roku zycze
wszystkim serdecznie
ABE-uska
Obserwuj wątek
    • institoris1 Re: Historyczna refleksja - O POKOJU 01.01.05, 01:59
      Gość portalu: ABE napisał(a):

> Wszystkiego najlepszego, a szczegolnie POKOJU w nowym 2005 roku zycze
      > wszystkim serdecznie
      > ABE-uska

Podejrzewam, ze te zyczenia pisane byly ze szczerego serca, wiec i z nowatorsko-
      dyletanckiego podejscia do zagadnienia swiatowego POKOJU religijno-spolecznego
      nie wypada sie nasmiewac, a jedynie w szczerych zyczeniach polaczyc..
      Co tez niniejszym czynie.
      i.
      • Gość: ABE Re: Historyczna refleksja - O POKOJU IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.01.05, 02:17
        Alez nasmiewiaj sie - na tym polega interesujaca dyskusja. Zawsze "dyletant"
        jest latwiejszy do strawienia niz "debilka' czy "pi..", czym z reguly jestem
        tu czestowana.

• negevmc Osobista refleksja o nienawisci. 01.01.05, 03:26
          ABE napisala:
          > Alez nasmiewiaj sie - na tym polega interesujaca dyskusja. Zawsze "dyletant"
          > jest latwiejszy do strawienia niz "debilka' czy "pi..", czym z reguly jestem
          > tu czestowana.

Spodobala mi sie odpowiedz institoris1. Subtelna i wesola.

Pomyslalem sobie, ze usiade i zaczne poprawiac te historie w Twoim wydaniu,
          te "cele troche lupiezcze" , "wzgledny pokoj miedzy religiami" itp. w sposob
          subtelny i wesoly jak institoris1.

Po kilkunastu minutach zrezygnowalem jednak bo za duzo tego.
          Nie ABE, nie chce dyskutowac na temat histotrii akurat teraz.
          Pomyslalem sobie, ze przegladne Twoje inne wpisy. Wystarczylo mi kilka
          z tym nickiem. Poniewaz adres IP ten sam wiec sadze, ze to ta sama osoba
          pisala.
          Troche sie zdziwilem
          Jak na taka dyletantke masz dosc ciety i zawziety jezyk.

Nie poczestuje Cie przytoczonymi przez Ciebie epitetami nie mam tego w zwyczaju
          choc ze mnie (poslugujac sie Twoim jezykiem) chucpiarz czystej wody.

Powiem jednak jakie wrazenie zrobil na mnie Twoj tekst.

Otoz, brzmi jak Main Kampf, ktora nie wiem co zawiera i malo mnie to
          interesuje slyszalem tylko, ze autor wyklada tam doktryny swojej nienawisci.
          Zupelnie jak Ty, ktora nie wiesz co podrecznik do historii zawiera i malo Cie
          to interesuje, wykladasz tylko doktryny swojej nienawisci.

Co nie przeszkadza zyczyc Ci wszystkiego najlepszego zarowno w Twoim 2005
          jak i moim 5765 roku.

P.S.
          Osobista rada (chodz jak sadze malo Cie obchodzi)
          Jesli tak bardzo Ci przeszkadzaja epitety jakimi Cie obrzucja na tym forum
          to zacznij od siebie.
          O rany. Przegladnalem kilkanasie ze znalezionych 3741 postow w samym tylko 2004
          nie oszczedzasz nikomu ...
          • Gość: ABE Re: Osobista refleksja o nienawisci. IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.01.05, 03:50
            Pomine personalny character twojego postu, bo merytorycznie nic nie wniosisz,
            ale zwroce uwage tylko na ten piekny w twoim wykonaniu trick odkrecenia kota
            ogonem. Wy jestescie w tym bardzo dobrzy. Czy ucza was tego w szkolach? taki
            sobie przedmiocik "Narzedzia demagogii i propagandy", co?
            Chodzi mi o to jak probujesz przekrecic moja mysl o pokoju w instynkt
            nienawisci. Gratulacje, wielu sie na to zlapie tutaj i ci szybko przyklasna!
            I takie przyrownanie do Mein Kampf - blyskotliwe! To wlasnie pozostanie w
            naiwnych umyslach paru forumowiczow. Przeciez ani ty, ani ja, ani wielu z nich
            nawet nie czytalo Mein Kampf. Przeciez moj watek o zachowaniu pokoju jest
            NIEPOROWNYWALNY do maniactwa wojennej psyche Hitlera. Ale to niewazne -
            zasiales ziarenko zwatpienia, ha ha, naprawde dobre!
            A teraz zaprzecz mi:
            Czy to nieprawda, ze glownym powodem agresji Al Qaedy przeciwko swiatu
            chrzescijanskiemu jest odwet za ludobojstwo Palestynczkow w Izraelu. Przywodca
            Al Qeady tak oswiadczyl. Nie zgadzasz sie z nim? Uwazasz, ze on sam nie wie
            jakie sa jego motywy?
            Czy to nieprawda, ze dominujaca przyczyna ataku US-koalicji na Irak byla
            protekcja Izraela przed potencjalnym zagrozeniem ze strony Iraku? Przeciez nikt
            nie zlapal sie na to, ze nawet gdyby Irak mial jakas tam bron
            chemiczna/bilogiczna/atomowa to stanowiloby to bezposrednie zagrozenie dla US.
            Takie zagrozenie istnialoby w rejonie tylko. A zatem Izrael.
            To juz dwa powody tej trzeciej wojny swiatow, gdzie Izrael wydaje sie byc
            zamieszany. Nieprawda?
            • negevmc Polska Logika 01.01.05, 13:04
              Alez Droga ABE, zarowno w temacie postu jak i w jego tresci dalem chyba
              wyraznie do zrozumienia, ze ma charakter personalny. Nie zwrocilem uwagi na
              Twoje posty przedtem. Temat tego zaintrygowal mnie i przeczytalem. Gdyby nie
              sprawdzona przez mnie przy tej okazji reszta Twoich wypowiedzi, butna,
              bezczelna i malo rzeczowa nie odpowiedzialbym nawet. Rzadko odpowiadam na takie
              wpisy. Brak merytorycznej dyskusji tez wyjasnilem. Jesli sobie zyczysz mozemy
              ja zaczac. Potrwa jednak dlugo bowiem historykiem nie jestem i zanim cos
              napisze dlugo sprawdzam czy moja "szkolna" wiedza jest wciaz aktualna. Poza tym
              nie dysponuje nieograniczonym czasem.
              Oto probka:
              > Wracajac do historii,
              > w czasach starozytnych rzadko kiedy byl czas pokoju na Bliskim Wschodzie -
              > nieustanne wojny arabsko-zydowskie, i niezdolnosc do sasiedzkiego
              > wspolistnienia, czyli mentalnosc 'albo my albo wy, nigdy razem'.
              Powodow ciaglych niepokojow w rejonie za czasow starozytnych (wcale nie
              wiekszych niz w innych zamieszkalych rejonach owczesnego swiata) bylo duzo. A
              to Aleksander Macedonski maszerowal na wschod, a to powstancy zydowscy
              buntowali sie przeciwko wprzody greckiej a potem rzymskiej wladzy.
              Nie byl nim jednak nigdy konflikt zydowsko-arabski z tej prostej przyczyny iz
              Arabow w starozytnosci nie bylo. Narod ten zdobyl swoja tozsamosc wraz z
              powstaniem i rozprzestrzenieniem sie islamu w V wieku naszej ery a wiec 500 lat
              po ucieczce Zydow z Palestyny czyli znanej diaspory.
              Czasy wczesnego sredniowiecza wbrew temu co piszesz to "zloty wiek" nie tylko
              kutury islamu ale takze jego tolerancji - szczegolnie na zachodzie Afryki i
              polwyspie Iberyjskim. Zydzi tam mieszkajacy mieli duze swobody a kalifowie
              odnosili niemale korzysci z ich udzielania.
              To wlasnie wtedy powstaly najpiekniejsze dziela zydowskiej poezji - napisane po
              Arabsku !!!
              Sprawa skomplikowala sie nieco gdy Arabowie zostali wyparci z polwyspu a Zydzi
              dostali sie pod panowanie krolow chrzescijanskich. Z malymi wyjatkami jak
              Alfons VII (nie jestem pewnien tego numeru ale chodzi o krola kastylijskiego o
              tym imieniu)swobody Zydow byly ograniczane az do calkowitego ich wypedzenia.

Dalej:
              > Byly wyprawy krzyzowe, gdzie owszem walczono i krew przelewano
              > ze wzgledu na roznice religii, ale owczesni krzyzowcy stawiali sobie za cel
              > OBRONE grobu Chrystusa (i troche lupiezczej aktywnosci) a nie nawracanie
              > muzulmanow na chrzescijanstwo czy ich eksterminacje.
              Temat zbyt obszerny by zamknac repliwe w kilku zdaniach.
              Jesli uwazasz, ze krzyzowcy mieli za cel obrone grobu Chrystusa to po prostu
              poddaje sie. To jest jak stwierdzenie, ze Bush zaatakowal Irak poniewaz ten
              mial dwie i pol bomby chemicznej w piwnicy fellacha Ibrahima.
              Nie Moja Droga, wyprawy krzyzowe byly owczesna Wojna Swiatowa, do ktorej nie
              doszlo wg Ciebie nigdy z powodu konfliktu chrzescijanstwa z islamem.
              Chyba nie jestes az tak naiwna (a w pozniejszych slowach jak i w pytaniu do
              mnie o AlQauide, twierdzisz, ze nie jestes) zeby myslec, ze 3/4 owczesnej
              Europy, krolowie , rycerze i prosci ludzie jak jeden maz ruszyli odbic grob
              chrystusowy nie majac na celu zlupienia czego sie tylko da.
              Gdy jedna z wypraw poniosla fiasko zawiedzeni europejczycy, dumni ksiazeta,
              szlachetni i bogobojni rycerze wraz z ze zwyklym motlochem czyli wszyscy razem
              tzw. lacinnicy spladrowali doszczetnie w drodze powrotnej chrzescijanskie (sic!)
              Bizancjum.

I jeszcze jedno:
              > No i teraz wspolczesnosc. Stoimy na progu trzeciej wojny swiatowej miedzy
              > swiatem chrzescijanskim i swiatem islamskim. Zaczela sie ta wojny z chwila
              > powstania Izraela, z chwila gdy swiat chrzescijanska zaczal brac strony w
              > konflikcie zydowsko-arabskim. Kulminacja nastapila, kiedy nie tylko
              > chrzescijanie (z tytuly post-holocaustowego zadoscuczynienia) poparli
              > istnienie Izraela kosztem ziemi arabow palestynskich, ale kiedy swiat
              > chrzescijanski poprzez swego lidera z US zaczal aktywnie brac na siebie role
              > strony w nieswoim sporze. Wiadomo po czyjej stronie.
              Zauwaz prosze, ze w tym samym czasie gdy powstaje Izrael (+/- 20 lat)odzyskuje
              takze niepodleglosc wiele krajow arabskich. Twierdzenie, ze to z powodu
              powstania Izraela a nie wlasnie tych krajow doszlo do konfliktu jest niezreczna
              manipulacja faktami.

Teraz do Twoich pytan:
              > Czy to nieprawda, ze glownym powodem agresji Al Qaedy przeciwko swiatu
              > chrzescijanskiemu jest odwet za ludobojstwo Palestynczkow w Izraelu.
              > Przywodca Al Qeady tak oswiadczyl. Nie zgadzasz sie z nim? Uwazasz, ze on sam
              > nie wie jakie sa jego motywy?
              Twierdzenie, ze Bin-Ladenowi zalezy na wolnosci Palestynczykow.. no ABE
              stapasz po cienkim lodzie .. to tak jak uwierzyc Bushowi, ze wyzwalal uciskany
              narod iracki. Chcesz powiedziec, ze Bushowi nie a Bin-Ladenowi gotowa jestes
              uwierzyc ?
              Nie znam oczywiscie motywow powodujacych Bin-Ladenem. Mysle, ze walczy on z
              calym swiatem zachodnim, ze jest zaslepiony religijnym eksremizmem.
              Bushowki motywy sa dla mnie duzo latwiejsze do zrozumienia.
              Oczywiscie jak i Ty nie wierze doslownie w jego slowa ani o "osi zla" ani o
              wlace dobra ze zlem. Nie mam takze zludzen co do tego, ze Zydzi i Izrael sa tak
              zawziecie bronieni przez Ameryke dla nich samych. USA dba o swoje interesy w
              roponosnym rejonie i utrzymuja w nim wzgeldna rownowage militarna, podstawowego
              ich gwaranta. Nigdy nie dadza ani zadnemu krajowi arabskiemu ani Izraelowi na
              osiagniecie przewagi. Co wiecej w momencie gdy przestana owe interesy miec
              znaczenie dla USA Izrael pozostawiony bedzie samemu sobie i nikt na Swiecie nie
              kiwnie palcem. Poniewaz w perspektywie kilkudziesieciu lat widac schylek ery
              ropy naftowej mamy malo czasu na zapewnienie sobie stabilnej pozycji wsrod
              wrogich sasiadow.

Na koniec:
              Uzycie Main Kampf, przyznam sie bylo dosc wredne ale nieco mnie zirytowalas
              ale Twoje przewidywania co do "trafnosci" tego porownania byly chyba nieco
              przesadzone. Nikt z forum nie dal sie na dotychczas na to nabrac co wraca mi
              wiare w czlowieka ;-)

No i juz naprawde na koniec:
              > Wy jestescie w tym bardzo dobrzy. Czy ucza was tego w szkolach? taki
              > sobie przedmiocik "Narzedzia demagogii i propagandy", co?
              Nie konczylem szkol w Izraelu tylko w Polsce.
              Wnioski pozostawiam szanownej Pani Logice

• Gość: ABE Logika absolutna IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 01:52
                Drogi MC,
                Dzieki za te rzeczowa odpowiedz. Zdziwisz sie, ale rzadko Zydzi na tym forum sa
                w stanie udzielic obiektywnej odpowiedzi w tym stylu, gdzie jest nawet element
                samokrytyki, nie mowiac juz o uczciwej interpretacji faktow. To doceniam, i
                przyznam Ci osobiste zwyciestwo. Po przemysleniu, dochodze do wniosku, ze jak
                jest jeden uczciwy Zyd, to musi byc ich wiecej, a jak jest ich wiecej to
                wszelkie negatywne generealizacji pod ich adresem nie maja sensu. Wiec mozesz
                sobie pogratulowac bo udalo Ci sie zrobic cos co Twoim poprzednikom, ktorych
                juz tu nie ma bo sie poddali, nigdy sie nie udalo - sklonic mnie do odejscia
                jesli nie z tego forum na dobre to przynajmniej od tematyki scisle zydowskiej.
                Oni probowali cwaniacka manipulacja, wulgaryzmem, drwina - Tobie udalo sie
                UCZCIWOSCIA. He he, jakby to good ol' Gucio powiedzial ;)

Jako, ze zmusilam Cie do tej dyskusji, musze teraz odpowiedziec.
                Piszesz: "Nie byl nim jednak nigdy konflikt zydowsko-arabski z tej prostej
                przyczyny iz
                > Arabow w starozytnosci nie bylo. Narod ten zdobyl swoja tozsamosc wraz z
                > powstaniem i rozprzestrzenieniem sie islamu"
                Nie moge sie zgodzic. Po pierwsze Arab to nie representant narodu, ale grupy
                narodow, tak jak Slowianin raczej niz Polak. Po drugie, Ci ktorych dzisiaj
                sumujemy jako Arabowie istnieje juz w Starozytnosci na Bliskim Wschodzie i tak
                na dobra sprawe od nich zaczelo sie to co wsploczesnie nazywamy nasza
                cywilizacja. Starozytni Syryjczycy, Palestynczycy etc to dzisiejsi Arabowie.
                Po raz pierwszy slowa Arab uzyte w pismie bylo przed zaistnieniem islamu, w
                853BC w Assyrii. Cytat: "In Islamic and Jewish tradition, Arabs are a Semitic
                people who trace their ancestry from Ismael (Isma3il), a son of the ancient
                patriarch Abraham and Hagar. Medieval Arab genealogists divided the Arabs into
                two groups:

the "original Arabs" of South Arabia, descending from Qahtan (identified with
                the biblical Joktan). The Qahtanites are said to have migrated the land of
                Yemen following the destruction of the Dam of Ma'rib (Sad Ma'rib). The
                Qahtanite arabs were responsible for the ancient civilizations of Yemen
                including the biblically renowned Sheba (a descendent of Qahtan).
                The "Arabized Arabs" (musta`ribah) of North Arabia, descending from Adnan,
                supposed to be a descendant of Ishmael through Kedar. The Arabic language as it
                is spoken today in its classical Quranic form was the result of a mix between
                the original Arabic tongue of Qahtan and the northern Arabic which borrowed
                from other northern Semitic languages from the Levant. See Qahtanite. "
                Poczynajac od tego sprostowania starozytne wojny syryjsko-zydowskie zaliczyc
                chyba mozna do konfliktu arabsko-zydowsko w starozytnym wydaniu.
                Czy starozytni Egipcjanie byli przodkami wspolczesnych Egipcjan, ktorzy chyba
                nie masz watpliwosci ze sa Arabami? Bo jesli tak, to cala 'niewola egipska' nam
                sie klania w kontekscie stosunkow arabsko-zydowskich w czasach antycznych.
                To co piszesz o tolerancji Arabow okupujacych polwysep iberyjski tylko
                potwierdza moje stwierdzenie, ze nie jest w kutlurze i religii islamu
                aby 'nawracac niewiernych' sila, mordowac i cofac cywilizacje w rozwoju tak jak
                to twoi ziomkowie na tym forum usilnie nam probuje sprzedac. Wiec dziekuje Ci
                za ten przyklad, bo mowiac o tolerancji Arabow wobec Zydow na plw Iberyjskim,
                mowisz rowniez o ich wielkiej tolerancji wobec chrzescian, ktorzy na tymze
                polwyspie jak wiemy stanowili druzgocaca wiekszosc.
                Co do wypraw krzyzowych, nie jestem w stanie zgodzic sie ze byla to forma wojny
                swiatowej miedzy swiatem chrzescijanskim a swiatem muzulmanskim. Byl to wyraz
                fanatyzmu religijnego i chciwosci, ktore obrocily sie nie tylko przeciwko
                Arabom, ale tez Zydom, chrzescijanom ortodoksyjnym, poganom, alernatywnym
                odlamom chrzescijanstwa. Cytat: "Like Muslims, Eastern Orthodox Christians also
                see the Crusades as attacks by the barbarian West, but centered on the sack of
                Constantinople in 1204. Many relics and artifacts taken from Constantinople are
                still in Roman Catholic hands, in the Vatican and elsewhere."
                Cytat: "Countries of Central Europe, despite the fact that formally they also
                belonged to Western Christianity, were the most skeptical about the idea of
                Crusades. Many cities in Hungary were sacked by passing bands of Crusaders; one
                ruler of Poland refused to join a Crusade, allegedly because of the lack of
                beer in the Holy land. Later on Poland and Hungary were themselves subject to
                conquest from the Crusaders (see Teutonic Order), and therefore invented the
                idea that pagans have the right to live in peace and have property rights to
                their lands (see Pawel Wlodkowic)."
                NIe probuje usprawiedliwiac zmory krucjat ani ulatwiac ich interprecji, ale
                jedno jest jasne - Nie byl to sensu stricto konflikt chrzescijansko-arabski.
                I to laczy nam sie ladnie z czasami wspolczesnymi, gdzie idea "krucjat' uzyta
                zostala przez tego idiote Busha jako slogan tej tzw wojny z terrorem.
                Oczywiscie juz tego terminu nie uzywa, ale dal on amunicje do argumentow dla
                opozycji: "In the Islamic world, however, the Crusades continue to be regarded
                as cruel and savage onslaughts by "the Franks" on cultured Islam, and so, for
                example, some of the rhetoric of Islamic fundamentalists uses the
                term "crusade" in this emotional context to refer to Western moves against
                them, and sees the crusaders' ultimate defeat as a triumph for modern Pan-
                Arabism. The 21st century's so-called "War on Terror" was at one point referred
                to as a "crusade" until the Muslim understanding of the term was pointed out."
                Piszesz: "Nie znam oczywiscie motywow powodujacych Bin-Ladenem. Mysle, ze
                walczy on z
                > calym swiatem zachodnim, ze jest zaslepiony religijnym eksremizmem."
                Wiesz chyba, ze do niedawna Bin Laden byl sojusznikiem US, Swiata Zachodniego,
                walczac z Rosja Sowiecka w Afganistanie, otrzymujac poparcie logistyczne,
                finansowe i wyposazenie od Wujka Sama. Co stalo sie azeby ten sojusz zamienil
                sie w otwarta wojne? Twierdzenie, ze chodzi tylko o chciwosc i chec kontroli
                roponosnego rejony wydaje sie spalac na panewce skoro US nadal kupuje nafte za
                ceny rynkowe od krajow OPEC. Chyba zrodlo tego konfliktu idzie znacznie glebiej
                i zaczyna sie w przypadku US kiedy neocony (zydowska oligarchia finansowa z
                rosnacymi apetytami politycznymi) zdobyla wplyw polityczny w USA. Od tego czasu
                USA stal sie narzedziem ochrony Ziemi Obiecanej. I takim pozostanie, nafta czy
                jej brak. Bylabym wiec bardziej optymistyczna na twoim miejscu w kwestii
                kontynuacja USA jako gwaranta egzystencji Izraela. Until death does them apart.
                No i to by bylo na tyle z mojej "antysemickiej" strony. For ever and ever ;DD
              • institoris1 Re: Polska Logika 02.01.05, 05:06
                negevmc napisał:

> Gdy jedna z wypraw poniosla fiasko zawiedzeni europejczycy, dumni ksiazeta,
                > szlachetni i bogobojni rycerze wraz z ze zwyklym motlochem czyli wszyscy
                razem
                > tzw. lacinnicy spladrowali doszczetnie w drodze powrotnej chrzescijanskie
                (sic!
                > )
                > Bizancjum.

kiedys napisalem post na ten temat- jako, ze w sumie wydaje mi sie dosc zabawny
                pozwole sobie przytoczyc..

Oto krotka historia 4 wyprawy Krzyzowej 1202-1204.

Krotko po wstapieniu na tron papieski, umyslil sobie ambitny papiez Innocenty
                3, ze wzorem swojego wielkiego poprzednika Urbana 2, zorganizuje Wyprawe
                Krzyzowa. Mialo byc to, tak jak i pierwsza wyprawa, przedsiewziecie koscielne.
                Oficjalnie podano do wiadomosci, ze celem wyprawy jest Palestyna.Papiez wyslal
                paru swoich zaufanych do Wenecji, w celu wynajecia statkow potrzebnych do
                przewozu "Rycerzy Boga".Doza wenecki Heinrich von Dandolo przyjal ich bardzo
                serdecznie i predko zawarto umowe.
                W miedzyczasie stratedzy koscielni zmienili plany i celem krzyzowcow mial
                zostac teraz Kair zamiast Palestyny(skad, jak stwierdzili, latwiej bedzie im
                pokonac
                Turkow).Zaplanowany byl udzial okolo 30 tys. Krzyzowcow, ale droge do Wenecji
                znalazlo tylko oklo 10 tys.Niestety i ta liczba okazala sie za
                duza; "Zolnierzom Chrystusa" zabraklo pieniedzy na wynajem potrzebnej ilosci
                statkow.
                W tej sytuacji doza Dandolo (90- letni slepiec)obiecal Krzyzowcom pokryc reszte
                kosztow pod warunkiem , ze zdobeda dla Wenecji miasto Zara (przed 15 laty
                jeszcze w posiadaniu Wenecji, a obecnie Krola wegierskiego-miasto jak
                najbardziej chrzesjanskie).
                Jak uradzili tak tez zrobili: po trzech dniach Zara zostala zdobyta i
                spladrowana, lupy sprawiedliwie podzielone (pol na pol miedzy Wenecjan i
                Krzyzowcow).Przy rozdziale lupow doszlo do wscieklych walk miedzy Wenecjanami i
                Krzyzowcami; malo brakowalo, by swieta armia nie zniszczyla sie sama.
                Na wiesc o zdobyciu chrzescjanskiej Zary papiez wpadl w gniew i ekskomunikowal
                cala armie Boga jak jeden maz.Jednakze ublagany przez delegacje Krzyzowcow
                ekskomunike te cofnal.
                Po przezimowaniu w Zarze nadszedl czas by wyprawe kontynuowac...Powstal
                niestety jeden problem...Kair byl waznym partnerem handlowym Wenecjan i doza
                Dandolo nie byl zainteresowany zdobywaniem tego miasta.
                Jako , ze wszystkie
                problemy sa do rozwiazania, panom krzyzowcow i panom kupcom tez sie ta sztuka
                udala.Dogadali sie mianowicie, ze zamiast na Kair wyrusza na Konstantynopol.Za
                powod podali spory o prawa dziedziczne cesarskiego tronu.
                Niektorzy zlosliwi podejrzewaja ze faktycznym powodem bylo bajkowe bogactwo,
                tego, najwiekszego wowczas miasta w Europie.
                Po prawie dziesieciu miesiacach oblezenia miasto zostalo w koncu przez
                zolnierzy Chrystusa zdobyte.
                Balduin von Flandern zostal pierwszym lacinskim cesarzem Bizancjum.
                Dla Cesarstwa byl to poczatek upadku.
                Wyprawa zakonczyla w Konstantynopolu swoja swieta misje...Szczesliwa Palestyna.

• Gość: Perry Re: Polska Logika IP: *.dyn.optonline.net 02.01.05, 05:37
                No ale sobie napisales. I jeszcze cytaty jakies. Eleonora
                Zamenhoff- Adler napisala "Wiedza to moc. Reszta nic nie znaczy"
                Ale ty tego napewno nie slyszales. Cos zobaczysz przeciw zydom. A tego jest
                pelno. Jak nie moze byc.
                Sa oni (my) zupelnie niepoprawni. Od razu reagujesz. Bez zastanowienia sie. I
                bEz przemyslenia faktow.
                Gdy prawda w oczy kole, to zaczynamy wymyslac i przerabiac historie. Lepiej
                sie przyznac ze sie nie ma racji i juz. O tym oczywisice nigdy ci do glowy nie
                przyjdzie Wiesz wszystko o wszystkim i niczego nowego juz sie nigdy nie
                nauczyz. czYz nie tak?
                ABE wie co pisze. Ty natomiast, nie bardzo. Od razu porownanie do Ksiazki
                hitlera albo jeszcze jakiegos Ubermensza. Raczej lepiej pomyslec zanim sie
                siadzie do pisania. Wtedy mozesz cos lepszego napiszesz.
                Adios!
                • Gość: ABE Re: Polska Logika IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 06:59
                  Dzieki Perry. Wiesz, ze masz takiego samego nicka jak jeden forumowicz tutaj,
                  ktory jest czyms w rodzaju Zyda-kombatanta bo stacza nieustanne walki ze
                  wszelka krytyka Izraela, czasami nie przebierajac w srodkach. Na poczatku
                  myslalam ze ty to on, i weszylam podstep w Twoim poscie ;)
                  • Gość: Perry Re: Polska Logika IP: 160.79.164.* 03.01.05, 14:57
                    > myslalam ze ty to on

ABE, Ja to on. Ewentualnie, ja to on po dluzszym okresie rozwazania.
                    Spedzilem kilka dni nad introspekcja i wnikaniem w istoty rzeczy. Tylko krowy
                    nie zmieniaja swoich zdan. Elisabeth noelle-neumann miala bardzo duzy wplyw na
                    moja zmiane zdania. "Source of political attitude and opinion change" - jest
                    znakomitym artykulem na ten temat. I am a new man! Dobze ze trafilem na ten
                    artykul. I dziwie sie ze wiecej ludzi go nie czyta. Owszem wsrod niektorych
                    socjologow ten artykul jest znany. Teraz trzeba go chyba rozreklamowac wsrod
                    zydow-syjonistow. Kiedy go przeczytaja zrozumieja jak garstka ludzi manipuluje
                    ich opinia. A po przeczytaniu dojda do tych samych wnioskow co ja.
                    • Gość: ABE Czesc Perry IP: *.jetstream.xtra.co.nz 04.01.05, 03:24
                      Czy moglbys dac link do tego artykuly. To niesamowite, ze artykul moglby
                      zmienic czyjes zachowanie az tak drastycznie. To musi byc cos naprawde warte
                      przeczytania. Moze i na mnie bedzie to mialo dobry wplyw
                    • negevmc Re: Polska Logika 05.01.05, 22:42
                      Gość portalu: Perry napisał(a):

Spedzilem kilka dni nad introspekcja i wnikaniem w istoty rzeczy. Tylko krowy
                      nie zmieniaja swoich zdan.
                      "Source of political attitude and opinion change" - jest
                      znakomitym artykulem na ten temat.

Perry! sprawdzilem ten artykul. Era syjonizmu i amerykanskiej dominacji konczy
                      sie. Koniec ow mozna latwo zobaczyc, trzeba jedynie wiedziec jak patrzec.
                      Amerykanie gonia w pietke. Moskwa juz dawno wypadla z obiegu. Zammenhoff
                      Eleonora czy jak ja tam nazwales ma racje. Swiat wyglada zupelnie inaczej niz
                      za czasow Mojzesza.
                      I sam juz nie nie wiem co o tym myslec. Ech, przewrociles mi w glowie tym
                      artykulem. Caly swiat teraz stoi do gory nogami, i co teraz mam zrobic he ?
                      jakis najazd Hunnow czy innych wandalow by sie przydal bo Ukraina wogole sie do
                      tego nie nadaje.

• negevmc Re: Polska Logika 04.01.05, 22:42

> No ale sobie napisales. I jeszcze cytaty jakies. Eleonora
                  > Zamenhoff- Adler napisala "Wiedza to moc. Reszta nic nie znaczy"
                  > Ale ty tego napewno nie slyszales.
                  Nie Slyszalem. Ucieklem z tej lekcji. Sa jednak tacy co mowia "Wiara to moc..."
                  Sa tacy: "Pieniadz to wladza..." Sa tacy... jest duzo madrych ludzi, ktorzy
                  wypowiadaja madre sentencje. Ja do nich nie znaleze.
                  Ale szafowanie sentencjami nie bardzo ma tu sens.. chyba ze pozniej jakos do
                  tego nawiazujes. Zobaczmy wiec co z ta wiedza.

Cos zobaczysz przeciw zydom. A tego jest
                  > pelno. Jak nie moze byc.
                  > Sa oni (my) zupelnie niepoprawni. Od razu reagujesz. Bez zastanowienia sie.
                  I
                  >
                  > bEz przemyslenia faktow.

Zobacz ile jest wpisow przeciw Zydom , i porownaj ilos moich odpowiedzi.

> Gdy prawda w oczy kole, to zaczynamy wymyslac i przerabiac historie.
                  Prawda???
                  Perry! Twierdzenie ABE w jednym zdaniu brzmialo: chrzescijanie przez wieki
                  radzili sobie z Arabami w jako takim pokoju.
                  To jest prawda ?? i w dodatku kole ??

> Lepiej
                  > sie przyznac ze sie nie ma racji i juz. O tym oczywisice nigdy ci do glowy
                  nie
                  > przyjdzie Wiesz wszystko o wszystkim i niczego nowego juz sie nigdy nie
                  > nauczyz. czYz nie tak?
                  Wiec umiem sie przyznawac. Podac moge jeszcze kilka innych linkow, w ktorych
                  sie przyznalem (wlaczajac w to Twoj dowcip o patriarsze Jerozolimy)
                  Nigdy nie mow nigdy.

> ABE wie co pisze. Ty natomiast, nie bardzo. Od razu porownanie do Ksiazki
                  > hitlera albo jeszcze jakiegos Ubermensza. Raczej lepiej pomyslec zanim sie
                  > siadzie do pisania. Wtedy mozesz cos lepszego napiszesz.
                  > Adios!
                  Przyznalem sie ABE, ze pochopnie uzylem tej nieszczesnej ksiazki
                  i wyjasnilem powody chyba dosc wyraznie.
                  Przyznaje po przegladniaciu jej wielu innych wpisow unioslem sie. Mea culpa.
                  Ale, ale... wydaje mi sie, ze ktos mi juz na tym forum to mowil... pomoz mi
                  przypomniec sobie: "napisalem to, zeby lepiej pasowalo do tego forum" he ?
                • negevmc Perry Ty Draniu !!!! 05.01.05, 12:35

> No ale sobie napisales. I jeszcze cytaty jakies. Eleonora
                  > Zamenhoff- Adler napisala "Wiedza to moc. Reszta nic nie znaczy"
                  > Ale ty tego napewno nie slyszales. Cos zobaczysz przeciw zydom. A tego jest
                  > pelno. Jak nie moze byc.
                  > Sa oni (my) zupelnie niepoprawni. Od razu reagujesz. Bez zastanowienia sie.
                  I
                  >
                  > bEz przemyslenia faktow.
                  > Gdy prawda w oczy kole, to zaczynamy wymyslac i przerabiac historie. Lepiej
                  > sie przyznac ze sie nie ma racji i juz. O tym oczywisice nigdy ci do glowy
                  nie
                  >
                  > przyjdzie Wiesz wszystko o wszystkim i niczego nowego juz sie nigdy nie
                  > nauczyz. czYz nie tak?
                  > ABE wie co pisze. Ty natomiast, nie bardzo. Od razu porownanie do Ksiazki
                  > hitlera albo jeszcze jakiegos Ubermensza. Raczej lepiej pomyslec zanim sie
                  > siadzie do pisania. Wtedy mozesz cos lepszego napiszesz.
                  > Adios!

Ok Stary 2:0 !!! Niech Ci bedzie.
                  Wczoraj bylo pozno w nocy wrocilem z delegacji i w dodatku jestem na cholernej
                  diecie, malo jem i slabo mysle.

Ale poczekaj no stary lisie. Odwdziecze sie.
    • Gość: hehe Re: Historyczna refleksja - O POKOJU IP: 68.214.177.* 01.01.05, 03:01
      Ropa nie ma nic wspolnego z wojnami na Bliskim wschodzie?
      A pogromy to Zydzi robili/ ty ku.. chrzescijanska, gnj!
      • Gość: ABe Re: Historyczna refleksja - O POKOJU IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.01.05, 03:06
        Nie przekrecaj. Nikt nie twierdzi, ze zydzi robili pogromy. Twierdzenie jest,
        ze w jakis sposob je prowokowali czy to swoim zachowaniem, czy stosunkiem do
        innych, czy mentalnoscia. Dlaczego nie bylo pogromow Ormian czy Tatarow?
        Bycmoze mieli oni mnie konfliktowa mentalnosc, mniej irrytujacego poczucia
        supremacji, mnie bajdurzen o wybranstwie wlasnym, mniej pogardy dla innych ras
        i religii.
        Umiesz to twierdzenie obalic jakims rozsadnym argumentem (innym niz
        zlorzeczenia pod moim adresem)?
        • negevmc Re: Historyczna refleksja - O POKOJU 01.01.05, 03:28
          Gość portalu: ABe napisał(a):
          > Dlaczego nie bylo pogromow Ormian czy Tatarow?

ABE Nie kompromituje sie.

• negevmc Re: Historyczna refleksja - O POKOJU 01.01.05, 03:30
            negevmc napisał:

> Gość portalu: ABe napisał(a):
            > > Dlaczego nie bylo pogromow Ormian czy Tatarow?
            >
            > ABE Nie kompromituje sie.
            >
            Mialo byc:
            ABE Nie kompromituj sie.

• Gość: dzidzia Re: Historyczna refleksja - O POKOJU IP: *.home1.cgocable.net 01.01.05, 13:45
              >Mialo byc w....laj z tad!
              • marcus_crassus [...] 02.01.05, 01:43
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • Gość: ABE Jeszcze nie wytrzezwiales, bo ze zrozumieniem IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 01:58
                  ciezko u ciebie. Dzidzia do mnie pila.
                • Gość: dzidzia [...] IP: *.home1.cgocable.net 02.01.05, 15:12
                • Gość: klopfifufjfjfkflfl [...] IP: *.home1.cgocable.net 02.01.05, 17:34
            • marcus_crassus negev,cos zrozum 02.01.05, 01:41
              odkad przeczytalem post abe zepanstwo machabejskie bylo panstwem PALESTYNSKIM wiem ze abe nie rozumie czegos takiego jak kompromitacja intelektualna...

ona jest w stanie wysmarowac kazda bzdure i w swojej ograniczonosci nie zorientowac sie jeszcze jak wielkie bzdury pisze
        • Gość: hehe Historyczna(czy histeryczna) refleksja - O POKOJU? IP: 68.214.177.* 01.01.05, 03:48
          Polacy, wedlu twojej logiki, zasluzyli na wieczne ataki ze strony Niemiec i
          czesto od Rosji.
          Co do Ormian, to Turcy tez ich wybili, bo Ormianie ich IRYTOWALI.
          Biali Afrykanow zniewalali na rozne sposoby bo Murzyni mieli konfliktowa
          mentalnosc. tatarow Stalin zdziesiadkowal bo mieli irytujace poczucie
          supremacji.
          poczytaj Biblie i poznaj pojecie "wybranego narodu". Ty masz uprzedzenia
          rasowe , nie wiedzew o tym. Wybrany nie do przywilejow, a do sluzby Bogu. To
          chrzescijanska propaganda uzywa tego terminu tak jak ty: do wysmiewania sie .
          Katolu glupi=moze martw sie o problemy Polakow i Polski, bo jest ich wiele i
          nie wszystkim winni sa Zydzi, Niemcy, Ruskie,czy marsjanie.
          W miedzyczasie- nie wyzywaj sie na innych dlatego ze twoje zycie nie idzie ci
          najlepiej.
          • Gość: ABE Re: Historyczna(czy histeryczna) refleksja - O PO IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.01.05, 04:17
            To jest dobry, rzeczowy argument: "
            > Polacy, wedlu twojej logiki, zasluzyli na wieczne ataki ze strony Niemiec i
            > czesto od Rosji."
            Rzeczywiscie, Polacy mieli problemy nieustanne z ich dwoma sasiadami. Bycmoze,
            to z tytuly naszego wczesniejszego warcholstwa i przesadnej pewnosci siebie i
            poczucia supremacji nad dzicza zauralska dla przykladu. Ale problemy z dwoma
            tylko sasiadami moga rownie dobrze swiadczyc o zaborczych terytorialnych
            mrzonkach tychze sasiadow, a nie o Polakach jako takich. Nieprawda? Wkoncu
            Polska nie miala nieustannego stanu gotowosci bojowej wobec Czech, Szwecji czy
            swego czasu Austro-Wegier. Przeciez Polacy nie sa ogolnie nielubiani na
            swiecie, tak gdzie sa ich polonijne srodowiska.
            Co do aktow zwyrodnienia w rodzaju ludobojstwa Ormian czy tatarow przez
            Stalina, to przeciez wyjatek od reguly - "degeneracja reguly" a tu nie o
            wypoczwarzeniach mowach ale o pewnych regulach w kole historii.
            Po raz juz setny powtarzam, ze nie mam NIC przeciwko individualnym Zydow i
            zycze im dobrze. Mam jednak wiele przeciwko im zorganizowanym formom szerzenia
            konfliktu, chociazby w postaci panstwa Izraela. Izrael mogl jak Szwajcaria
            zbojkotowac instytucje wojny (szczegolnie po przezyciach holocaustu) i zostac
            panstwem neutralnym pod protektoratem UN. Ale nie, skadze! Izrael uczynil wojne
            swoim podstawowym powolaniem.
            Co do wyjasnienia "narodu wybranego" to dzieki. Nie wiedzialam o tym

• Gość: totyle Re: Historyczna(czy histeryczna) refleksja - O PO IP: *.176.3.23.Dial1.Phoenix1.Level3.net 01.01.05, 04:22
            Nu pewnie ty zostales wybrany aby sluzyc bogu(czy mozesz to stwierdzenie
            umotywowac jak mu sluzysz?)
            Czy SSharon i caly ten sionaziolski izrael tez sluzy bogu?.Mam wrazenie ze to
            narod wybrany sie wybral aby sluzyc swojemu wybranstwu-wmawiajac reszcie gojow
            ze to bogu.
            Moge sie tez mylic-to mnie sprostuj.Bez obelg jezeli potrafisz.Bardzo prosze te
            sluzbe bogu tutaj nam wyjasnic.
            • Gość: ABE Pytanie JAKIEMU bogu sluzy Izrael pozostalo IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.01.05, 09:16
              bez odpowiedzi. Mozna sie bylo spodziewac.
    • polak_znajacy_uczucie_wstydu Negevmc: Prosze Cie, bojkotuj to forum 01.01.05, 03:54
      > Sluchaj, na Forum Swiat zgromadzil sie najgorszy z mozxliwych polski
      antysemicki motloch. Boron Boze nie dotyczy to wszystkich uczestnikow! - ale
      zebrala sie tu grupa, ktora juz nie ma zadnych hamulcow w swoim zydozerstwie.
      ABE to jedna z czolowych postaci w tej grupie.
      > Ja staram sie przez cale zycie byc przyzwoitym i cywilizowanym Polakiem. I
      to, co tu sie dzieje, przyprawia mnie o gleboki wstyd.
      > Niedawno z tego forum odeszlo kilka osob z Izraela, na przyklad Dana33.
      Zegnajac sie, podala jako powod, iz nie chce dluzej miec do czynienia z
      rynsztokiem, ktory sie tutaj zrobil.
      > Ciebie tez prosze, bojkotu Forum Swiat. Niech tez zydozerczy gang smazy sie we
      wlasnym sosie.
      > Ja bede namawial grupe rozsadnych forumowiczow, by w niedalekiej przyszlosci
      stworzyc osobne forum, na ktorym bedzie mozna dyskutowac na KAZDY temat, ale w
      cywilizowany sposob. Zastosuje sie proste rozwiazania, od dawna uzywane przez
      organizacje klubowe na calym swiecie: motlochu sie zwyczajnie nie bedzie wpuszczac.

> Na marginesie: jak Negev, to lepiej by pasowalo mckwadrat, a nie samo mc.
      • Gość: ABE Wiesz co, Polaku Wstydliwy, idz juz zaloz sobie IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.01.05, 04:22
        to forum privatorum i przestan szwedac sie zalosnie po cudzych watkach, nic nie
        wnoszac tylko stekanie kogos z bolesnym zatwardzeniem. Wypowiedzialam sie na
        twoim watku jako Polka-tez-wstydliwa. Nie umiesz dostrzec obydwu stron monety,
        to twoj problem, ja cie od islamofobow nie wyzywam. Ale jesli twoim jedynym
        celem na tym forum jest nawolywanie do jego bojkotu to wybacz, ale od tej pory
        bede cie ignorowac i nawolywac innych do tego samego.
        PEACE ON EARTH, wstydliwcze
        • Gość: ABe PS; Na zakonczenie masz tu nocne zydow IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.01.05, 04:26
          rozmowy. Poczytaj, przywroci ci to wzrok na to drugie oko:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=19029224&a=19029298
          i ten ponizej
      • negevmc Re: Negevmc: Prosze Cie, bojkotuj to forum 01.01.05, 13:21
        Musze chyba samemu dojsc do tych wnioskow. Jestem na tym forum zaledwie kilka
        dni. W kazdym razie dziekuje za ostrzezenie.

Co do mojego nicku.
        Ha ha - wiesz jakos nigdy o tym nie pomyslalem.
        Samo Negev, nick ktorego uzwam w swoich internetowych wojazach byl juz zajety.
        Uwielbiam to miejsce, smiem twierdzic, ze jestem w tej pustyni zakochany.
        Bywam tam jak najczesciej, gdy tylko bardzo czasochlonna praca mi na to pozwala.
        MC to moje inicjaly wiec je dodalem do ulubionego nick'u

Wykorzystujac jednak Twoje skojarzenie opoweim za Szymonem Peresem pewna
        anegdote. Otoz, na jednym ze spotkan z dyplomacja egipska bierze go ichni
        minister spraw zagranicznych na strone i mowi: Sluchaj Szymon, powiedz mi
        prosze co wlasciwe macie tam na Negevie, caly swiat sie dopytuje a Wy milczycie.
        Peres mial odpowiedziec: Sluchaj Ibrahim (no ne pamietam jego imienia biore
        pierwsze z brzegu) my tam nic nie mamy, chodzi tylko o to zebys tak myslal.

Pozdrawiam
        • polak_znajacy_uczucie_wstydu [...] 02.01.05, 01:00
          • Gość: ABE Dziekuje za przeniesienie osobistych rozgrywek IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 02:00
            na forum prywatnych emaili. Szczerze olewam co Pan o mnie tam napisze - bo nie
            daje mi to prawa do obrony. Zegnam -
            ABE
    • Gość: jarek Wielkii zbior bzdur i w koncu chcesz przemycic IP: *.fastres.net 01.01.05, 13:28
      to co Gucio otwarcie mowi.
      Kiedy to Chrzescijanstwo z Islamem pokojowo wspolzylo...moze w afryce Polnocnej
      w latach 648-711, moze w hiszpani, moze na Balkanach, napewno na Cuprze, nie
      mowiac juz o Malcie....tak dalej arabko.
      • Gość: ABE Drobne wyjatki tylko potwierdzaja regule IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 02:02
        ze stosunki sasiedzkie miedzy chrzescijanstwem a islamem byly wzglednie dobre
        na przestrzeni wiekow
        • Gość: jarek Jakie drobne wyjatki, o czym ty bredzisz. IP: *.fastres.net 02.01.05, 22:37
          Ile lat rikonqista w Hiszpani trwala a ile lat wojny tzw krzyzowe, ile razy Turki probowali Wieden zdobyc, nie mowiac juz o Budapeszcie, ile razy rzeczypospolite napadli, ile razy Malte,ile razy pod rzymem grasowali, moze podasz mnie jakies przyklady wspolpracy Chrzescijanstwa z islamem, moze w Palestynie( wczesniejszy Israel i Giudea) w latach 638-711, zamieniali koscioly na meczety, moze o wspanialej wspolpracy miedzy islamem za Zydowsko-Chrzescijanskimi Berberami, ktorych wspaniali musulmani prawie w pien wybili, zanim ich przekonali do islamu, moze o tej wspanialej wspolpracy w Poludniowym Sudanie mowisz( tylko 2 miliony chrzescijan w imie profeta zamordowanych) moze o Wschodnim Timorze, tam udalo im sie tylko 46 tys zabic, moze chcesz powiedziec, ze Turcy Ormianow( moze ich do chrzescijan nie zaliczasz) tylko dlatego wielki marsz przez Anatolie urzadzili, aby Ormian z krajobrazem zapoznac....
    • Gość: Gieniek Nie ma jak arabeski sqw o pokoju pisza. Maja na IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 02.01.05, 01:04
      mysli pokoj w ktorym daja? Gdzie siwa pic..a rachelka? Jakim trzeba byc
      hipokryta aby nie widziec co sie w swiecie dzieje i pisac o jednej ludzkosci i
      pokoju. Pokoju z kim - szatanami z Koranem w reku?
      • Gość: ABE Jestes fanatyk i idiota. Dlatego IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 02:03
        nie mozna z toba rozmawiac.
    • marcus_crassus jak chca wojny ta ja dostana 02.01.05, 01:37
      przydupasy jak abe moga najwyzej ryczec w zalosci.co za ahistoryczny post - Izrael i Zydzi nigdy nie zagrozili europie.w odroznieniu od islamu.co za brednie ze islam i chrzescijanstwo zyly w pokoju...

abe kretynko - chrzescijanstwo wlasciwie od czasow powstania islamu debilko walczylo z islamem - od inwazji arabow na grenade przez ich wyparcie,wojny krzyzowe a konczac na podbiciu tych ziem w ostatecznosci przez europejskie potegi kolonialne...

o historii jakiej planety ty debilko mowisz????

poszanowanie pokoju???debilko,miedzy tymi swiatami trwala permanentna wojna przez caly czas - poczawszy od kaukazu konczac na zachodniej flance europy...

poucz sie historii kozico z antypodow!!!!

panstwo izrael debilko czyli panstwo w tamtym regionie jest zgodne z politycznymi zalozeniami europy wypraw krzyzowych gdzie planowano zalozenie tam panstwa ktore stanie sie panstwem - twierdza przeciwko islamowi...

po prawie tysiacu lat ten projekt ujrzal swiatlo dzienne...

tylko ty abe jestes w stanie splodzic rownie ahistoryczna bzdure

psa uscisne predzej niz takie klamliwe scierwo jak ty
      • Gość: ABE Nie badz smieszny IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 02:20
        To mnie rozbawilo - wypowiedz crassusa: " Izr
        > ael i Zydzi nigdy nie zagrozili europie.w odroznieniu od islamu"
        Czlowieku, Izrael istnieje dopiero od mizernych 60 lat! Panstwa arabskie,
        representowane przez takie swego czasu potegi jak Imperium Otomanskie,
        funkcjonuja w ramach islamu od 2000 latach. Maja one armie, donywaly one nie
        jednego podboju. Jak ty wogole mozesz to prownac do potencju stworzenia
        zagrozenia przez mlodziutki Izrael, czy tez przez niezorganizowana diaspore
        zydowska ostatnich 2000 lat? Ty glupi jestes, czy pijany?
        Jezeli interesow Izraela nie bedzie po drodze z interesami Swiata Zachodniego
        to i tak przeciez Izrael nie wyskoczy z grozba uzycia broni jadrowej.
        Przynajmniej narazie bo ma on swoje wplywy na najwyzszym szczeblu w
        niedojrzalym politycznie a silnym militarnie US. Po co mialby Izrael "zagrazac"
        Europie? Co ty bredzisz!

Ojej, a to tutaj to juz jest prawdziwa perla glupoty twojej; "panstwo izrael
        debilko czyli panstwo w tamtym regionie jest zgodne z polityczny
        > mi zalozeniami europy wypraw krzyzowych gdzie planowano zalozenie tam panstwa
        k
        > tore stanie sie panstwem - twierdza przeciwko islamowi..."
        Czy jakby ten papiez (Innocentius czy jak mu tam bylo) to uslyszal to w grobie
        by sie przewrocil ze probujesz przypisac mu intencje stworzenia panstwa
        zydowskiego jako "twierdzy chrzescijanstwa na Bliskim Wschodzie' Ale jaja!!!!
        Pajac, klaun, baran tego forum jestes od jego zarania po dzien dzisiejszy.
        Strasznie mnie bawisz. Co ja bez ciebie zrobilabym?
        • marcus_crassus abe,jestes totalna kretynka 02.01.05, 02:35
          a)to co z tego oszolomko ze izrael istnieje 60 lat????to po ch..ja porownujesz tak rozne rzeczy.

b)debilko - fakty sa takie ze wojny krzyzowe,walka o hiszpanie,walki na wschodzie europy,zniszczenie bizancjum,walki o poludnie europy,walki o panowanie na morzu srodziemnym,walki z ottomanami,zajecie przez panstwa zachodnie terenow arabskich na bliskim wschodzie ktore uzyskaly niepodleglosc dopiero w ostatnim wieku...

to jest idiotko "pokoj"

trudno o wieksze natezenie wojny ahistoryczna prosta kretynko...

to co sie teraz dzieje to tylko kolejna odslona Wiecznej Wojny.

wojny ktora sie ostatecznie teraz zakonczy.po ponad 1000 lat wojna dobiegnie konca.i gwarantuje ci ze nie skonczy sie tak jak oszolomy jak ty by sobie tego zyczyly...

dzieki Bogu ze mamy USA ktore niczym nowy Rzym zakonczy ten 1000 letni konflikt.raz i na zawsze
          • marcus_crassus ps 02.01.05, 02:36
            granada a nie grenada oczywiscie
            • Gość: ABE Nowosci historyczne krassusa IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 02:39
              Otoz prosze panstwa, zniszczenie i spustoszenie Bizancjum w czasie krucjat to
              WINA ARABOW!
              O wej, krassus, ten kto ci placi, pownien ci dac wymowienie z roboty
              ABuska z wielkim usmiechem na twarzy
              • marcus_crassus wtrzezwiej kretynko,juz nie wiesz o czym piszesz 02.01.05, 02:41
                Z okazji 2005 roku, czyli twoch tysiecy pieciu lat istnienia chrzescijanstwa
                zaraz obok, w bezposrednim sasiedztwie islamu,

piszesz idiotko o ARABACH czy o ISLAMIE???

czy juz sama nie wiesz durna prostaczko???
                • Gość: ABE Re: wtrzezwiej kretynko,juz nie wiesz o czym pisz IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 02:45
                  Ja o islami i chrzescijanstwie, a ty o zniszczeniu Bizancjum przez?....
                  • marcus_crassus przez islam kretynko!!!!!! 02.01.05, 02:54
                    chyba ze turcy debilko wierzyli w wielkiego manitou
                  • Gość: rachelka Re: wtrzezwiej kretynko,juz nie wiesz o czym pisz IP: *.twcny.rr.com 02.01.05, 03:09

> Ja o islami i chrzescijanstwie, a ty o zniszczeniu Bizancjum przez?....
                    ABE po co ty z tymi fagasami rozmawiasz? daj tym dwom chamom sie wygadac,po co
                    Ci te wymiany zdan z chlewem? rozmawiac mozna z kims,kto umie wyrazic swoje
                    zdanie w sposob ogolnie akceptowalny, a nie z kims kto tego typu inwektyw uzywa
                    jako swoich argumentow w dyskusji. Nie ma to jak SGPIS i krasula,dwa pilary
                    chamstwa i pajacowania na forum. olej to g. ,ktore zajmuje sie chyba
                    streczycielstwem na co dzien i stad ten latarniany jezyk.
                    • marcus_crassus wiesz co rachelka 02.01.05, 03:18
                      wole miec latarniany jezyk niz latarniany mozg....przypuszczalnie ten drugi "cham" rowniez....

czy ty prostaczko uwazasz ze ktokolwiek inteligentny do takich durni jak wy bedzie sie kulturalnie odnosil???przeciez swini w chlewie jak tobie i abe nie leje sie do koryta francuskich malzy tylko pomyje prostaczko.

no napisz o chamstwie prosta niewyksztalcona babo bo juz sie abus pogubila i trzeba ofierze losu pomoc...

ps-naprawde,wole moje chamstwo polaczone z tym ze mam cos w glowie niz twoje wodoglowie i zupelny brak wiedzy oraz to samo do potegi u abe polaczone z chorym antysemityzmem...

bez uszanowan rachelka,tylko z wyrazami pogardy...

ps-rachelka,zebys nie miala watpliwosci - w odroznieniu od innych ktorzy sobie moze slownictwem robia zarty ja toba a w szczegolnosci abe po prostu gardze..nie uwazam zeby stosowala sie do nas zasada kultury miedzy ludzmi bo ja was za ludzi nie uwazam.jestescie dla mnie tylko smierdzacym gownem
                      • Gość: ABE Sluchaj tutaj, ty smierdzace lajno IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 06:39
                        Ja sie w niczym nie pogubilam. Ogolna zgoda istnieje na tym watku (przeczytaj
                        nagava i instistora powyzej w Polskiej Logice), ze to sami krzyzowcy zniszczyli
                        Bizancjum - nie zaden ISLAM
                        Jestes nie tylko chamem ale i nieukiem, a na takich nie mam czasu. Dosyc mam
                        juz twojego rozpierania sie lokciami i obrzydliwych powiedzonek zupelnego, ale
                        to zupelnego wiesniaka. Masz mnie w pogardzie? To badz laskaw omijac moje watki
                        z daleka co ja niniejszym bede czynic z twoimi.
                        • marcus_crassus Re: Sluchaj tutaj, ty smierdzace lajno 02.01.05, 14:31
                          pl.wikipedia.org/wiki/Cesarstwo_Bizantyjskie
                          znasz date psia przybledo 1453???

wynos sie klamliwa dziwko z tego forum to i nie bede pokazywal twoich absurdalnych klamstw
                          • Gość: Mars krasula ciagle nie gwiazdozbiorze Barana ? IP: *.177.243.96.adsl.snet.net 02.01.05, 15:17
                            debilek chyba nie lubi podrozy miedzyplanetarnych heh
                            • Gość: ABE Re: krasula ciagle nie gwiazdozbiorze Barana ? IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 21:54
                              Ja juz nie wiem czy to krowa czy mul! Wlacza sie do dyskusji bez czytania
                              postow innych - tak jak z tym Bizancjum. My tu o krzyzowcach pladrujacych
                              Bizancjum w IV krucjacie (1204-5) , co pokazuje ze krucjaty nie byly po prostu
                              wojna miedzy swiatami arabskim a chrzescijanskim, a on o podboju Bizancjum 300
                              lat pozniej. Moze takie opoznienie jest jak sie pisze z gwiazdozbioru Barana?
                              • Gość: rachelka Re: krasula ciagle nie gwiazdozbiorze Barana ? IP: *.twcny.rr.com 02.01.05, 22:03

> Ja juz nie wiem czy to krowa czy mul! Wlacza sie do dyskusji bez czytania
                                > postow innych - tak jak z tym Bizancjum. My tu o krzyzowcach pladrujacych
                                > Bizancjum w IV krucjacie (1204-5) , co pokazuje ze krucjaty nie byly po prostu
                                > wojna miedzy swiatami arabskim a chrzescijanskim, a on o podboju Bizancjum 300
                                > lat pozniej. Moze takie opoznienie jest jak sie pisze z gwiazdozbioru Barana?
                                jak ktos sie sieczka zywi to czego sie spodziewasz.jedyne co ten chlop umie to
                                klac i plakac do gazety,ze go krzywdza. co za padlina.
                        • Gość: J.K. ABE, historyczna nieuczko... - co do Bizancjum. IP: *.arcor-ip.net 02.01.05, 22:03
                          "tkzw. "ogolna zgoda" na tym Forum malo mnie interesuje...
                          Bizancjum zostalo zniszczone przez Turkow Otomanskich,
                          ktorzy,
                          krok, po kroku, podkopywali je gospodarczo.

Wyprawy krzyzowe, to bylo pospolite ruszenie.
                          Zle zorganizowane, pelne ambicji i amatorszczyzny.
                          (i tu mi ono troche Ciebie przypomina...)

Lupienie Bizancjum przez Krzyzowcow, bylo tylko tej amatorszczyzny wyrazem.
                          Ale to nie to doprowadzilo Bizancjum do upadku - tylko Turcy.
                          • Gość: rachelka Re: ABE, historyczna nieuczko... - co do Bizancju IP: *.twcny.rr.com 02.01.05, 22:15
                            doktor widze,ze robisz sie politycznie poprawny nawet w wyzwiskach. dawniej bylo
                            nieuku,a teraz juz mamy rodzaj i meski,i zenski, i nijaki. no,no zupelnie jak
                            amerykanski "snowperson".a jak tam twoja izomeria optyczna,czy masz dobra
                            skrecalnosc wlasciwa w Nowym Roku?
                            • Gość: ABE he he, mnie tez ta "nieuczka" sie spodobala n./t IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 22:49
                            • Gość: J.K. Rachelko - prawdziwy J.K. pisze tylko z arcora IP: *.arcor-ip.net 02.01.05, 22:52
                              (ten niezalogowany, naturalnie).
                              i dlatego nie dostapimy wspolnie tajemnicy wiedzy o nauce chemii,
                              o alkaloidach, terpenach i innych srodkach uzalezniajacych...

1. "organiczne" braki masz bowiem w zakresie PR...
                              2. a jesli nie, to tania to byla podpucha...

dobranoc.
                              • Gość: rachelka Re: Rachelko - prawdziwy J.K. pisze tylko z arcor IP: *.twcny.rr.com 02.01.05, 23:06
                                Gość portalu: J.K. napisał(a):

> (ten niezalogowany, naturalnie).
                                > i dlatego nie dostapimy wspolnie tajemnicy wiedzy o nauce chemii,
                                > o alkaloidach, terpenach i innych srodkach uzalezniajacych...
                                >
                                > 1. "organiczne" braki masz bowiem w zakresie PR...
                                > 2. a jesli nie, to tania to byla podpucha...
                                >
                                > dobranoc.
                                No sadzac po sposobie wyrazania,myslalam,ze ty jestes polimerek,czyzbym sie
                                mylila? jakie to znowu braki w zakresie PR we mnie widzisz? Cz wiesz,ze
                                największe znaczenie w leczeniu nowotworów mają następujące związki roślinne:
                                alkaloidy, terpeny, lignany, saponiny oraz substancje białkowe. Najliczniejsza
                                grupa środków farmakologicznych, spośród substancji izolowanych z roślin,
                                wywodzi się z alkaloidów. A synteza alkaloidów zachodzi w 15-20 procentach
                                wszystkich gatunków roślin, najczęściej w roślinach z klasy dwuliściennych.A to
                                nie podpucha kolego, tylo samo zycie.
                          • Gość: ABE Czlowieku, ten watek nie jest o przyczynach IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 22:48
                            upadku Bizancjum! Bizancjum mnie malo interesuje. Chodzi o walke
                            chrzescijanstwa z islamem, a w tym przypadku jak tak walka przeksztalcala sie
                            czesto w walke zachodniego chrzescijanstwa z ortodoksyjnym, co wskazuje na to,
                            ze nigdy na dobra sprawe nie bylo wojny stricte religijnej miedzy islamem a
                            chrzescijanstwem, tak jak to sie teraz sprobuje zachosztaplerowac aby uzasadnic
                            atak US na kraje arabskie w celu ochrony intersow Izraela. Ponial?>>>
                            (dlugie zdanie mi sie udalo ;)
                            • Gość: J.K. Wojna KAZDEMU na jego poziomie... IP: *.arcor-ip.net 02.01.05, 22:56
                              istotnie, chrzescijanstwo glownie walczylo miedzy soba...
                              to nie nowina, ABE.
                              te czasy mamy juz jednak za soba.

O wojnach krzyzowych napisze kiedys wiecej.
                              Powolywanie sie na nie jest niewatpliwie ECHEM obecnej sytuacji...
                              ale nie tylko...

dobranoc.
                              • Gość: ABE Now or never IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 23:10
                                Ty zawsze, Januszku, kiedys cos wiecej masz do powiedzenia, ale nigdy jak jest
                                na to czas. Dziwne. Czy dopiero jestes w trakcie studiowania tego tematu?
                                Skad jestes taki pewien, ze czasy kiedy chrzesciajnstwo walczylo miedzy soba,
                                jest juz za nami?
                                Nie slyszysz o atakach newborn christians rodzaju Busha na katalicka Francje?
                                Nie slyszysz o wciaz zywym konflikcie w Pln Irlandii miedzy katolikami a
                                protestantami?
                                Gluchy jestes Pan?
                                • Gość: rachelka Re: Now or never IP: *.twcny.rr.com 02.01.05, 23:14

> Ty zawsze, Januszku, kiedys cos wiecej masz do powiedzenia, ale nigdy jak jest
                                  > na to czas. Dziwne. Czy dopiero jestes w trakcie studiowania tego tematu?
                                  > Skad jestes taki pewien, ze czasy kiedy chrzesciajnstwo walczylo miedzy soba,
                                  > jest juz za nami?
                                  > Nie slyszysz o atakach newborn christians rodzaju Busha na katalicka Francje?
                                  > Nie slyszysz o wciaz zywym konflikcie w Pln Irlandii miedzy katolikami a
                                  > protestantami?
                                  > Gluchy jestes Pan?
                                  Dr J.K. idzie zawsze spac o tej porze i spi na roznych ksiazkach,aby szybko
                                  wiedze ta droga zdobyc. pamietasz jak to bylo przed egzaminem,zawsze spanie na
                                  ksiazkach pomagalo posiasc te wiedze,ktorej nijak nie dalo sie w leb wcisnac;)))
                                  Dr J.K. zawsze idzie spac,jak my sie odnajdziemy do dyskusji,mam nadzieje,ze nie
                                  musisz mu podeslac NZ barankow do liczenia przed snem.
                                  Sweet dreams ci zycze.
                                • Gość: J.K. ABE, sypiam dobrze.. i dlatego... IP: *.arcor-ip.net 02.01.05, 23:18
                                  na tym forum udzielam sie tylko dla przyjemnosci...

A mieszkajac tuz obok Francji, bywam tam bardzo czesto
                                  (odsylam do mojego sylwestrowego postu, gdyz wlasnie wrocilem z Paryza...)
                                  Francja jest tak katolicka, jak ja lubie chinski balet.

Juz niedzalowany F_T mial tu racje.

Tak na marginesie:
                                  US - to nie papiestwo 12.go wieku.
                                  i to nie jest powtorka wypraw krzyzowych...
                                  Jest tam jedno (w Waszyngtonie) SCENTRALIZOWANE dowodztwo.
                                  Juz wole teze Tysprowdy o: USSA.

dobranoc.
                                  • Gość: rachelka Re: ABE, sypiam dobrze.. i dlatego... IP: *.twcny.rr.com 02.01.05, 23:24
                                    jk idz juz spac,bo dobranoc mowisz juz w 4 postach a dalej przyjemny dyzur tu
                                    sprawujesz czy co?
                                    ps. chinski balet jest taki sobie,ale opera chinska jest bardzo ciekawa,polecam
                              • Gość: jarek Chrzescijanstwo miedzy soba bardzo czesto walczylo IP: *.fastres.net 02.01.05, 23:17
                                ale tylko raz majac na celu przeciwnika fizyczna eliminacje, a islam mial zawsze na celu, jak juz nie fizyczna to kulturalna i religijna.
                                • Gość: ABe Poporzyj to faktami N/t IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 23:25
                                  • Gość: jarek napewno wojna 100 letnia sluzyla Anglikom aby IP: *.fastres.net 02.01.05, 23:29
                                    wszytkich Francusow wymordowac, Czego nie mozna o Arabach w stosunku do Berberow, Nibikow i Maurow powiedziec, ale oni tylko tam okolo 60 lat wojne prowadzili.
                                    • Gość: ABE Pokaz gdzie W EUROPIE islam prowadzil IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 23:34
                                      polityke exterminacji fizycznej, kulturalnej i religijnej. Z tego co wiemy za
                                      okupacji Plw Iberyjskiego przez "bisurmanow" kultura - i to chrzescijanska czy
                                      zydowska - tam kwitla.
                                      Moze na Balkanach poczatkowo 'bisurmanstwo' bylo troche bardziej agresywne w
                                      narzucaniu swoich "idealow" ale to byli Turkowie, nie Arabowie.
                                      • Gość: jarek Na Balkanach, czyzby trzy specjalne podatki IP: *.fastres.net 03.01.05, 00:04
                                        ktorymi niewiernych opodatkowano, dla lepszego zrozumienia islamu sluzyly, czyzby te podatki w naturze nie odbierano, czyzby dziekujac tym podatkom , ludnosc Balkanow swoich najzdrowszych synow i najladniejszych corek nie stracila.
                                        Moze wynordowanie 40 tys Serbow w Belgradzie sluzyla dla zrobienia miejsca w Meczecie....Moze Polacy w Prusach specjalne podatki placili....moze to w Cesarstwie Rosyjskim robili.moze tez w KuK....Ciesze sie tez ,ze ludnosc Famagusty razem z ich dowodca( skore mu zdarto) po zdobyciu twierdzy lagodnie ( wedlug islamskich sztandarow potratkowano) ciesze sie tez ze po bitwie pod Lepanto wszystkich Grekow z pobliskich wysp, jako niewolnikow do Istambulu wywieziono, to sie nazywalo rowne traktowanie.
                                        Islam z niewiernymi zadnych tratkatow nie przeszczegal( pierwszy byl ten w Karlowicach, ale nie dlugo) i dopiero Rosjanie ich nauczyli umowy dotrzymywac, bo tak durni jak inni Europejczycy nie byli.
                            • marcus_crassus tepota abe nie ma granic :))) 03.01.05, 00:09

> upadku Bizancjum! Bizancjum mnie malo interesuje. Chodzi o walke
                              > chrzescijanstwa z islamem, a w tym przypadku jak tak walka przeksztalcala sie
                              > czesto w walke zachodniego chrzescijanstwa z ortodoksyjnym, co wskazuje na to,
                              > ze nigdy na dobra sprawe nie bylo wojny stricte religijnej miedzy islamem a
                              > chrzescijanstwem, tak jak to sie teraz sprobuje zachosztaplerowac aby uzasadnic
                              >
                              > atak US na kraje arabskie w celu ochrony intersow Izraela. Ponial?>>
                              > 2;
                              > (dlugie zdanie mi sie udalo ;)

boze,co za kretynka - zaraz wyjdzie ze nie interesuja ja przeciez zadne wojny chrzescijanstwa z islamem wiec wojen tych nie bylo :))))

wyobrazilem sobie sytuacje - wysoki sadzie,wlasciwie to zabilem 50 ludzi ale to mozemy zignorowac wiec wlasciwie nie zabilem nigdy nikogo :)))))

w mniemaniu ABE przypuszczalnie pobicie biznacjum przez islam nie ma znaczenia bo moze ona nie wie ze bizancjum bylo chrzescijanskie??? ;))))ktos kto twierdzi ze panstwo machabejskie bylo panstwem palestynskim wszystko moze splodzic :))))

ps-ciekawe czy mozna wyprodukowac bardziej bzdurne rzeczy niz abe :))
        • Gość: jarek Turki byli Europy najwiekszymi przyjaciolmi.. IP: *.fastres.net 02.01.05, 22:40
          i tez oni zaprosili Jana Sobieskiego pod Wieden, aby z nimi kaffe wypil....
          • Gość: jarek I dziekujac Rosjanom ,ktorzy po raz pierwszy IP: *.fastres.net 02.01.05, 22:50
            Turkow i innych Islamistow w roku 1769 zatrzymali i pozwolili Europie oddechnac.
            Nie rozumiem tylko , dlaczego im nie pozwolonoa w roku 1853 robote dokonczyc i Konstantynopoli wyzwolic....moze politycy europejscy do tej samej szkoly co ABE chodzili.
      • Gość: Gieniek Poitiers 732 - Frankowie zatrzymuja Arabow w centr IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 02.01.05, 02:51
        um Francji. Wieden 1683 - Polacy zatrzymuja Turkow w srodku Europy. Nie bylo
        ani Izraela, ani USA ani kradziezy ropy islamskiej. Nie spotkalem nigdy w zyciu
        glupszej istoty niz Abe. Gdzie to cholerstwo uczylo sie w ogole?
        • Gość: ABE Re: Poitiers 732 - Frankowie zatrzymuja Arabow w IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 06:43
          Nigdy nie twierdzilam, ze islam nie byl ekspansywny, wrecz przeciwnie,
          przyznalam ze to fakt. Oczywiscie, ze pare razy zapuscili sie wglab Europy tak
          jak Europa zapuscila sie wglab ich terytorium. Ale ich stosunki NIGDY nie
          opieraly sie na zaplanowanej wzajemnej eksterminacji, czego nie mozna
          powiedziec o polityce Izraele w stosunku do palestynkich arabow, czy tez
          polityce US jako okupanta w Iraku czy Afganistanie.
          • Gość: lawyer Re: Poitiers 732 - Frankowie zatrzymuja Arabow w IP: *.proxy.aol.com 02.01.05, 07:07
            >Oczywiscie, ze pare razy zapuscili sie wglab Europy tak
            > jak Europa zapuscila sie wglab ich terytorium. Ale ich stosunki NIGDY nie
            > opieraly sie na zaplanowanej wzajemnej eksterminacji, czego nie mozna
            > powiedziec o polityce Izraele w stosunku do palestynkich arabow, czy tez
            > polityce US jako okupanta w Iraku czy Afganistanie.

Kobieto, skoncz z kompromitacja samej siebie. Dyrdymaly jakie wypisujesz
            wskazuja, ze przezylas cudem eksterminacje mozgu.

• Gość: jarek Tylko pare razy, bo wiecej razy im nie pozwolono. IP: *.fastres.net 02.01.05, 22:47
            Atak Turkow na Europe Srodkowa az 600 lat trwal.Atak arabow na Cesarstwo Bisantyjskie sie juz w roku 638 zaczal i tylko dziekujac ogniowi greckiemu nie udalo sie Arabom Konstatynopoli zdobyc, a to wlasnie pod grozba najazdu tureckiego Aleksy Komeno poprosil Urbana V o pomoc wojskowa i tak doszlo do wypraw krzyzowych i tylko rywalnosc miedzy lacinnikami nie pozwolila Israela i Giudei, od Arabow i ionnych ich wspolwyznawcow calkowicie wyzwolic.
            A tak dla twojej informacji, w czasie tzw powstania Chmielnieckiego, armaty, bron palna i proch strzelnicy( i tez pieniadze) Turcy Kozakom dostarczyli i tez im poradzili zamordowac na Ukrainie wszystkich Zydow, co im sie prawie w pelni udalo ( zamordowano 80 % zydowskiej ludnosci)....
            • Gość: ABE Jarku, nie wez mnie za niewrazliwa IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 22:57
              ale kwestie mordow Zydow na Ukrainie musisz podjac z panem Yuszczenka. Moze mu
              troche grosza zostalo z kampanii wyborczej to wam zrekompensuje
              • Gość: jarek To ty chyba calkiem glupia jestes, nie ten jest IP: *.fastres.net 02.01.05, 23:14
                najbardziej winny, ktory przestepstwo dokonuje, ale ten, ktory za to przestepstwo zaplacil i w tym razie Kozacy byli wykonawcami( oni tez polska szlachte i chlopow wybijali), ale Islamisci za to zaplacili.
                Turkom w tym chodzilo o zniszczenie podstaw Rzeczypospolitej gospodarki i to im sie udalo, i ulatwilo im na Rzeczypospolite napad.
                Bez pieniedzy Tureckich by do tej rzezi nie doszlo....Tak samo jakby panstwa islamskie w roku 1964 za porada ( prawie rzadaniem) prezydenta Tunesji Panstwo israele bezwarunkowo uznali to by nikt o siedmiodniowej wojnie slyszal, nie byla by ona nikomu potrzeban, ale na jego wezwanie trzy miesiace pozniej pewna arabska organiozacja stworzono, ktorej glownym zadaniem bylo zniszczenie panstwa Israele.
                • Gość: ABE Re: To ty chyba calkiem glupia jestes, nie ten je IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 23:27
                  I tu lezy pies pogrzebany, to was boli, to z paranoi waszej my prowokowani
                  jestesmy do niepotrzebnej nam wojny
                  Jarek: "trzy miesiace pozniej pewna arabs
                  > ka organiozacja stworzono, ktorej glownym zadaniem bylo zniszczenie panstwa
                  Isr
                  > aele. "
                  • Gość: jarek Co to wspolnego z Kozakami ma.... IP: *.fastres.net 02.01.05, 23:32
                    ale chyba nie zaprzeczysz ,ze dziwnym trafem ta organizacje do zycia powolano trzy miesiace po konferencji panstw islamskich w Tunesji, gdzie wlasnie mialo sie dykutowac o bezwarunkowym uznaniu Panstwa Israele.
                    A moze mnie podasz pierwszy punkt w statucie tej organizacji...o czym on mowi.
                    • Gość: ABE Re: Co to wspolnego z Kozakami ma.... IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 23:39
                      Mnie to nie interesuje. TO WASZE sprawy. Kiscie sie we wlasnych problemach, i
                      nasz swiat bedzie trzymal sie z daleka
                      • Gość: jarek Od kiedy.....he,he,he,,,, IP: *.fastres.net 02.01.05, 23:46
                • Gość: ABE Re: To ty chyba calkiem glupia jestes, nie ten je IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 23:29
                  I po drugie, piszesz ze Turkom chodzilo o wycienczenie Rzeczpospolitej w celu -
                  przypuszczam - ulatwienia im na nia ostatecznego ataku. Wiec pokaz mi kiedy po
                  1648 Turcy napadli na Rzeczpospolitej aby ten swoj plan w zycie wcielic?
                  Nigdy
                  To tylk twoja paranoja
                  • Gość: jarek Turcy zaplacili Chmielnickiemu za powstanie i IP: *.fastres.net 02.01.05, 23:33
                    dostarczyli mu tez jako pomocnikow Tatarow Krymskich.
                    • Gość: ABE Re: Turcy zaplacili Chmielnickiemu za powstanie i IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 23:37
                      No tak, to bylo -twoim zdaniem - aby podkopac Rzeczpospolita. Ale ja pytam PO
                      TYM, po powstaniu chmielnickiego, kiedy Turcja zabrala sie niby do skonczenia
                      tegoz dziela dobicia Rzeczpospolitej. Wydaje mi sie, ze Turcja, z glownych
                      wrogow Rzeczpospolitej w tamtych czasach, zachowala sie wobec nas najbardziej
                      honorowo, w odroznieniu od Cesarstwa Niemieckiego czy Rosyjskiego, czy
                      Habsbsurskiego.
                      • Gość: jarek Kiedy to do Rzeczypospolitej sie honorowo IP: *.fastres.net 02.01.05, 23:45
                        zachowali jak od Rosjan po tylku dobrze dostali i stracili wszelka szanse na podboj Europy, jak by Hitlerowi pozwolono przezyc,l to moze tez by do Polski sie pozytywnie odnosil, jak by mu Polska Slaska, Pomorza nie zabrala i by Polske potrzebowal aby na odleglosc wsojego poprzedniego sojusznika Stalina na dystans trzymac - Real Polityk.
                        Turkom rzeczypospolite nie udalo sie podbic i tutaj jest tylko roznica, i jak by im sie ja udalo podbic to by napewno rzeczypospolite do poziomu Bosni, Kosowa sprowadzili.To wlasnie brak udzialu Rzeczypospolitej w koalicji Hamsburgo-Rosyjskiej przeciwko Turcji, bylo bezposrednim przyczyna Rozbiorow Rzeczypospolitej.
                        Jak tam bylo z neutralnoscia Turcji w czasie wojny Szwedzko- Polskiej w latach 1653-55, nie moge sobie przypomniec.
                        • Gość: ABE Jarek ty wlasna historie tworzysz IP: *.dialup.xtra.co.nz 03.01.05, 00:00
                          • Gość: ABE Re: Jarek ty wlasna historie tworzysz IP: *.dialup.xtra.co.nz 03.01.05, 00:03
                            Jarek napisal: "To wlasnie brak udzialu Rzeczypospolitej w koalicji Hamsburgo-
                            Ros
                            > yjskiej przeciwko Turcji, bylo bezposrednim przyczyna Rozbiorow
                            Rzeczypospolitej."
                            Czyzby? Tak sie wzieli Hamburgowie na nas obrazili ze do koalicji nie
                            przystapilismy (bo nota bene nie bylo nas juz na to stac) ze nas na kawalki
                            pocieli? Nawet po tym jak ich im tylki pod Wiedniem obronilismy?
                            Ty glupi jestes. Przyczyna rozbiorow byl upadek Rzeczpospolitej i chciwosc jej
                            sasiadow.
                            • Gość: jarek Bo "madra" Rzeczypospolita nie wiem w imie jakich IP: *.fastres.net 03.01.05, 00:07
                              interesow, polityke Francuska popierala, polityke ,ktora Turcji przychylna byla.
                          • Gość: rachelka Re: Jarek ty wlasna historie tworzysz IP: *.twcny.rr.com 03.01.05, 00:03
                            dopiero to teraz zauwazylas? zobacz te chamskie jego wpisy o tobie. dyskusja z
                            nim to strata czasu,jego komorki sa zaprogramowane tylko i wylacznie na jeden
                            temat-arab,ktory to dominuje jego wszystkie dyskusje, jak rowniez kazda dyskusja
                            sprowadza sie do jednego punktu-wiadomego. ten czlowiek cierpi na manie
                            przesladowcza,jak rowniez tepy rasizm.
                            • Gość: jarek A tak pozatym jak tak ogromnie Arabow kocham jak IP: *.fastres.net 03.01.05, 00:30
                              ty Zydow.....tylko was jest od nas 40 razy wiecej....
                          • Gość: jarek Ja ja czytam...i to mnie wystarczy IP: *.fastres.net 03.01.05, 00:06
                            nie potrzebuje ja islamizowac.....
    • Gość: che guevara Oj ABE, za dużo energii marnujesz na tego IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.01.05, 14:35
      żałosnego karła zwanego Izraelem. Rozumiem od czasu do czasu potępić jego
      zbrodnie, ale Izreal i jego zbrodnie to tylko skutek, PRZYCZYNĄ są Stany
      Zjednoczone i ich zbrodnicza polityka. Należy przedewszystkim dążyć do
      eliminowania przyczyn, eliminowanie skutków też jest bardzo ważne, ale gdy nie
      rozprawimy się z ich przyczyną to będą się one dalej mnożyć.
      • Gość: ppytajacy che -wytlumacz zcemu Rosja biedniejsza od Polski IP: 68.214.178.* 02.01.05, 15:01
        na lebka dochod w Polsce wyzszy od Rosji. A ty wyjasniales nam ze to USA winna
        niskiemu dochodowi w Saudii. Czemu winna bieda w Rosji i czemu zawdziecza
        POLSKA wysoki dochod? Przeciez to kolonia USA, jak piszesz nam.
        • Gość: Mars Re: che -wytlumacz zcemu Rosja biedniejsza od Pol IP: *.177.243.96.adsl.snet.net 02.01.05, 15:15
          jaki wysoki dochod Polski matolku?
          poczytaj wiarygodna chyba dla Polaczkow strone CIA www.cia.gov/cia/publications/factbook/ z ktorej jasno wynika ze GDP
          na lebka w Poland of hamerica to ok 11tys a Rosji to ok 9tys dolcow..
          biorac pod uwage 'zyczliwosc' okupanta do okupanta mozna smialo
          rzec ze sa rowne..
          • Gość: pytajacy Re: che -wytlumacz zcemu Rosja biedniejsza od Pol IP: 68.214.178.* 02.01.05, 15:21
            dlaczego rowne? dlaczego Rosja, nie ograbiana przez USA i taka silna w rope
            TYLKO rowna Polsce? Wyjasnij.
            • Gość: che guevara Policz sobie ofiaro ile polskiego PKB IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.01.05, 17:13
              wytwarzają Polacy, a ile obce koncerny i jak te dysproporcje przedstawiają się
              w Rosji i otrzymasz odpowiedź.
              • Gość: ABE Nie moge uwierzyc, ze wciaz sa idioci IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 22:01
                ktorzy 'zawdzieczaja' przyrost dochodu narodowego w Polsce Stanom
                Zjednoczonym!!!! CO za wasalska mentalnosc! Co za brak godnosci... i oczywiscie
                realizmu.
                To wytlumacz nam to pytajacy,w jaki to sposob USA doprowadzilo do wzrostu
                POLSKIEGO PKB.
        • Gość: xyz Re: che -wytlumacz zcemu Rosja biedniejsza od Pol IP: 212.46.253.* 02.01.05, 15:26
          Wlasnie sprawdzalem tatystyki.W tym roku PKB na glowe w Rosji ma przekroczyc 10 tys. USD.W Polsce, o ile wiem powyzej 7-u.Przy tym, ze ponad polowe gospodarki Rosyjskiej znajduje sie w szarej strefie i nie moze byc scisle ujeta statystycznie. Mimo fatalnej polityki i zarzadzania ekonomicznego, etuzjazm co do rosyjskiego upadku jest troche przedwczesny.
        • Gość: che guevara Gdy Polska była satelitą ZSRR, to PKB IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.01.05, 17:11
          na mieszkańca Polski było porównywalne z radzieckim, gdy Polska jest pachołkiem
          USA ma PKB na łebka prawie 4 razy niższe od jankesów.
          Czujesz różnicę, debilu??
          • Gość: ABE Panowie, zamiast klocic sie o to KOMU sluzyc IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.01.05, 23:22
            czy nie powinnismy pomyslec o tym jak sluzyc SOBIE SAMYM. Mnie sie te zlote
            mysli o byciu satelita ZSSRR czy USA zupelnie, ale to zupelnie NIE PODOBAJA.
            A jako ze z dominacji ZSRR niewiele pamietam, wkurza mnie tylko nasze polskie
            poddanstwo wobec US.
    • Gość: igor Trudno spotkac bardziej ahistoryczne spojrzenie IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 03.01.05, 15:48
      na dwa tysiace lat (i piec) jak te. Militarne, czesto bardzo okrutne podbicie
      70% owczesnego terytorium chrzescijanstwa swiatowego w ciagu jednego pokolenia
      autorka nie traktuje jako wojny swiatowej. Podbicie 10 milionow km2. od
      Pirenejow do Himalajow z jednoczesnym zniszczeniem kultur, panstw i religii
      poprzednich mieszkancow bylo jednak wojna swiatowa o wiekszym zasiegu i
      trwalszych skutkach niz obie wojny swiatowe. Trzy kontynenty, masowe armie,
      kilkadziesiat panstw, emigracje ludnosci, ludobojstwo itd. to plon pierwszycch
      100 lat islamu. Europocentryczne spojrzenie autorki nie przyznaje w ogole
      miejsca na heroiczna obrone narodow ajatyckich przed islamem. Walki toczyly sie
      tam nawet na wieksza skale i w pewnym momencie Indie byly prawie cale pod
      wladza muzulmanow. Europa tego nie przezyla, choc fale islamskie szly co
      kilkadziesiat lat do srodka kontynentu z kilku stron. Autorka odslania
      calkowita nieznajomosc historii swiata a szczegolnie militarnej historii chocby
      parcie islamu w glab Azjii Srodkowej lub tez gigantyczne starcia mongolsko-
      islamskie trwajace ponad 200 lat.
      • Gość: ABE Igor, doceniam twoja troske o narody azjatyckie IP: *.jetstream.xtra.co.nz 04.01.05, 03:27
        ale w przypadku tego watku, wybacz moja niewrazliwosc, troszczymy sie jedynie o
        stosunki chrzescijanskiej Europy z islamskim Bliskim Wschodem.
        • aaallah Igor i nie zapomnij o Islamie w azji a szczegolnie 04.01.05, 15:48
          o przyjacielskiej wybrawie Arabow w XVI do Indonezji, gdzie przed nimi
          mieszkancy tej ziemi z wybrzeza w glab kraju na piknick wyjechali i po
          skonczeniu koszyka byli zmuszeni do swoich pdomow powrocic, choc z radoscia by w
          glebi kraju zostali, aby w XVI wieku handlem sie na Sumatrze zajmowac, to trzeba
          bylo najpierw moja religie przyjac--allah jest wieki.
    • Gość: ABE dziekuje jarek. doceniam. IP: *.jetstream.xtra.co.nz 05.01.05, 08:05
      Musimy pamietac, ze pokojowe wspolistnienie miedzy naszymi dwoma swiatami jest
      WCIAZ mozliwe. Co do waszego swiata, to tez moze sie zmiesci.
    • Gość: jarek Na pierwsza strone.. IP: *.fastres.net 05.01.05, 22:27
      gdzie jest ten doskonaly znawca ekonomi zbalansowany z Australi, bo chcialbym
      wiedziec, kiedy mam helm na glowe wlozyc, ktory mnie Kondrad z Szwecji dostarczy.
    • Gość: jarek I znow do przodu, aby ten wspanialy watek,. ktory IP: *.fastres.net 07.01.05, 20:23
      ABE swiadestwo wydaje , nie skonczyl tak jak jej sasiada o upadku USA sw Lutym
      2005 i tego wspanialego handlarza Ukraincami Kondrada ze Szwecji o wysylkowej
      sprzedazy helmow, aby glowe przed Dollarem ochronic...moze bedzie on mogl
      arabski kundel swoje helmny jako nocniki do ONZ sprzedac, bo tam jego
      wspolwyznawcow pelno jest.
    • mirmilek czesc abe (i moze troche i tomson:) 10.01.05, 14:43
      czolem abe,
      jak tam swieta i nowy rok?

milo sobie na forum poczytac cos sensowniejszego, szczegolnie kiedy kochana
      cenzura pozwala sie panoszyc tu roznym wulgarnym odpadom.

ja sobie w swieta dla odprezenia obejrzalem "artificial intelligence" i do lez
      sie usmialem przy koncowych scenach filmiku, kiedy to kosmici przylatuja na
      ziemie i nagle sie okazuje, ze ludzkosc jest kluczem do wyjasnienia zagadki
      istnienia wszechswiata itp., itd. jaka bezczelna zarozumialosc! wlasnie mielismy
      okazje zobaczyc, jak buszowaty wywolal nielegalna wojne. okazuje sie, ze
      wszystkie mechanizmy majace uniemozliwic takie dzialania sa guzik warte wobec
      sily. co z tego, ze juz nie mozna "wypowiedziec wojny". teraz mamy "akcje
      prewencyjne". co z tego, ze mamy ONZ, ktore w takich przypadkach powinno uzyc
      sily... przeciez USA ma prawo weta i guzik go obchodzi ONZ. okazuje sie po raz
      kolejny, ze na nic starania naszych ojcow, dziadkow i pradziadkow, ktorzy
      poznali horror wojny. na nic wszelkie bariery. ludzie sa nadal tak samo pazerni,
      spaczeni i pozbawieni skrupulow jak dawiej. na ustach pokoj, wolnosc,
      sprawiedliwosc, a na raczkach krew tysiecy ludzi, ktorzy staneli na drodze
      miedzy nami a ropa... (tu wlasnie puszczam oko w strone tomsona: komunizm nie
      dziala, bo ludzie z natury nie sa dobrzy. komunizm by dzialal, jesli ludzie by
      byli bezinteresowni, sprawiedliwi, uczciwi, etc. ale nie sa, czego dowodem jest
      historia ludzkosci i takze ostatnie wydarzenia. dlatego, tomson, komunizm nigdy
      nie zadzialal i prawdopodobnie nigdy nie zadziala. to tylko kolejna utopia
      zakladajaca stworzenia raju na ziemi).

i to niby mamy byc wyjasnieniem zagadki istnienia :) nic dziwnego, ze kosmici
      sie do nas nie odzywaja. pewnie sie boja pobrudzic. syf, kila i mogila.

bywaj, abe.

p.s. wpadam na forum juz rzadko, ale chetnie sobie czytam niektore posty, w tym
      i Twoje.
      • Gość: ABE Czesc Mirmilek! IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 10.01.05, 21:39
        Milo od Ciebie uslyszec, i to strata dla forum, ze bywasz to rzadko, bo
        przechodzimy tutaj przez ofensywe syjonistyczno-neoconskiego militaryzmu, i
        odsiecz by sie przydala.
        Ale lepiej rzadko niz wcale.
        Po przeczytaniu twojego postu -Co do wojen na Bliskim Wschodzie - czy zdajesz
        sobie sprawe z tego, ze jezeli bushystowska idea pax americana zwyciezy to juz
        nasze dzieci beda czytac w podrecznikach historii nie o "wojnie" w Iraku czy
        Afganistanie, ale o 'bezplatnych kursach dostosowania do zycia w demokracji'
        jakie USA dostarczylo charytatywnie dla tych ludzi. Ich cala cywilizacja
        nazwana zostanie 'tubylczym folklorem', a ludzie zamknieci beda w rezerwatach.
        Dlatego to takie wazne, zeby nigdy nie przestac o tym mowic, i zawsze
        prostowac klamstwa!
        Czolem
        • mirmilek Re: Czesc Mirmilek! 12.01.05, 12:12
          czy zdajesz
          > sobie sprawe z tego, ze jezeli bushystowska idea pax americana zwyciezy to juz
          > nasze dzieci beda czytac w podrecznikach historii nie o "wojnie" w Iraku czy
          > Afganistanie, ale o 'bezplatnych kursach dostosowania do zycia w demokracji'

nowomowa to nic nowego :) spojrz tutaj, jak na stronach naszego MSZ okresla sie
          okupacje iraku:

www.msz.gov.pl/index.php?page=1132700000
          "Misja Stabilizacyjna w Iraku"

tak jak za komuny podwyzki sie nazywalo "regulacja cen"
    • Gość: historyk Aby ABE nie zapomniec. IP: *.fastres.net 11.01.05, 10:13
    • Gość: jarek Cos ten naukowy watek za szybko znika.... IP: *.fastres.net 11.01.05, 21:22
    • Gość: EL CID ABE masz racje, ja tez ogromnie islamistow IP: *.fastres.net 12.01.05, 09:21
      kochalemmmmm
    • Gość: jarek Taki doskonaly ABE wklad trzeba podtrzymywac. IP: *.fastres.net 13.01.05, 08:28
      Tupowy przyklad arabizacji historii.
    • aaallah Re: Historyczna refleksja - O POKOJU 14.01.05, 13:40
      Tak dla odswierzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka