Dodaj do ulubionych

Świat jest za hojny dla ofiar tsunami - mówi ws...

IP: *.crowley.pl 12.01.05, 16:49
dokladnie!!! A Sudan(w tym Darfur),Iran po trzesieniu,Haiti po powodzi to
co?! Zaczyna mnie powoli wqu..ać,że tamte miejsca wszyscy maja w dupie,za to
przescigaja sie w datkach na tsunami.Jakby to byla jakaś taka sezonowa
moda,albo co... Obłuda,obłuda i jeszcze raz obłuda,tymbardziej że
Tajlandia,Indie czy indonezja są dużo bogatsze od wymienionych przeze mnie
innych krajów dotkniętych tragedią. Ja na te durne tsunami(a może to dlatego
że "tsunami" to taki medialny wyraz,CNN go ubóstwia!!!) nie dam ani grosza.
Obserwuj wątek
    • Gość: maruda Re: Świat jest za hojny dla ofiar tsunami - mówi IP: *.gdynia.mm.pl 12.01.05, 17:13

Przyjechali ludzie dobrej woli, którzy chcą "coś" zrobić, licząc, że na miejscu
      ktoś im powie, co. A nikt nie wie. Przyjechało np. zbyt wielu lekarzy.
      Indonezja, Sri lanka mają własny personel medyczny, który licznie zgłosił się na
      ratunek rodaków.

Czyli bajzel na kółkach.
      Wywiad koresponduje z pomysłem utworzenia centrum kryzysowego, które będzie
      potrafiło racjonalnie zamówić ludzi, profesje, sprzęt i pieniądze.
      Mniej się zmarnuje (nawet biorąc pod uwagę różne przekręty), niż w przypadku
      dzikiej i niezorganizowanej pomocy.

Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść.

• Gość: pacyfista a co dali buSShyści?!?!? ani zakichanego dolara IP: *.crowley.pl 12.01.05, 17:19
      jak zawsze cała nadzieja w Unii Europejskiej i Muzułmanach. Gdyby nie
      milosierdzie Muzułmanów i ich modły,cały świat już dawno by poległ.
      www.panstwozla.pl
      • Gość: anty lgarz PACYF - JESTES SMIERDZACYM KLAMCA!!! OTO FAKTY... IP: 57.66.51.* 12.01.05, 18:51
        Pare dni temy ogladalem w BBC (skad inad bardzo pacyfistyczna i 'correct' do
        bolu TV) wielkosci deklaracji pomocy krajow dla panstw/ofiar. Pierwasza jest
        Japonia - setki milionow funtow, USA prawie polowe mniej ale w czolowce, Wielka
        Brytania dalej, o 'europie' typu Niemcy czy Francja zawsze 'przejetej
        cierpieniem innych i wolnoscia' (zwlaszcza gdy sluzy to ich interesom - np.
        handel z Saddamem) nie bylo mowy - wniosek nie ma ich w czolowce. Konkret to
        deklaracje Arabii Saudyjskiej i Kuwejtu krajow muzulmanskich, ktore
        poszkodowanym krajom (glownie muzulmanskim braciom) odpala po .... 5mln
        funtow!!! Mieszkalem pare lat w kraju muzulmanskim i jedyne w czym ten swiat
        sie zgadza to nienawisc do innych. Solidarnosci i konkretnej wspolpracy za
        grosz mimo ze siedza na ropie i bogaca sie za friko.

Mam pacyfistow ktorzy sa krzyzowka brunatnych koszul i czerwonych krawatow i
        buduja pokoj na klamstwie i przekretach tak dlugo jak im to na reke. Jak
        pokazuje przyklad ich komunistycznych protoplastow na klamstwie nawet plesn nie
        wyrosnie a co dopiero prawdziwy pokoj!
        • vishuddhaatmaa Veritas 12.01.05, 19:37
          Gość portalu: anty lgarz napisał(a):
          >> o 'europie' typu Niemcy czy Francja zawsze 'przejetej
          cierpieniem innych i wolnoscia' (zwlaszcza gdy sluzy to ich interesom - np.
          handel z Saddamem) nie bylo mowy <<

Tak się składa, że Niemcy dały 674 milionów $ (są drugie za Australią z 815
          milionami $). Dodatkowo 'prywatnie' Niemcy dały 431 milionów
          dolarów.Twoja 'pierwsza' Japonia dała 500 milionów $.

I wszystko to są dane BBC z wczoraj!
          news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/4145259.stm
          Twojej nieprawdziwej wypowiedzi na temat pomocy ze strony Niemiec nie da się
          wytłumaczyć informacjami sprzed kilku dni, ponieważ już 5 stycznia było
          powszechnie wiadomo o min. 600 milionach $!

Pozdrawiam
        • Gość: sprawiedliwy Re: PACYF - JESTES SMIERDZACYM KLAMCA!!! OTO FAKT IP: *.tera.pl / 81.21.194.* 12.01.05, 21:43
          A ja znam taki ranking "czołówki":
          1. Australia
          2. Niemcy
          3. Japonia
          4. Szwecja
          Dalej nie pamiętam, Polski w każdym razie tam nie ma ani USA.
        • Gość: mania Re: PACYF - JESTES SMIERDZACYM KLAMCA!!! OTO FAKT IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.05, 22:52
          niemcy rzekomo tak dobrze poinformowany kolego obiecaly 500 mln euro i po
          australii, ktora ma zamiar przekazac ponad 750 mln dolarow sa na drugim
          miejscu, amerykanie obiecali 350 mln dolarow, moja rada na przyszlosc nie
          wypowiadaj sie na temat, na ktory nie masz zadnych danych
      • Gość: SLAWEK FRANCJA [...] IP: 84.98.48.* 12.01.05, 20:39
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Roland Re: a co dali buSShyści?!?!? ani zakichanego dola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 23:42
        Wszczególności pomagają takie organizacje dobroczynne jak Hamas, Hezbollah ,
        gdyby nie ropa to żyli by jak w etiopii, i tego osobiście im życzę
        Może w przyszości znajdzie się organizacja która zajmie się tą muzułmańską
        szarańczą :)
      • Gość: dr EWA Transplantacja mózgu dla Pacyfa w ramach pomocy ! IP: *.cvx.algx.net 13.01.05, 00:04
        Nie ma co nawet komentować wypowiedzi pacyfów, których mózgi są do
        natychmiastowej wymiany nawet w ramach pomocy dla ofiar tsunami. Tu już nic nie
        pomoże.
    • Gość: abhaod Czasmi GW pozwala uwierzyc w czlowieka. IP: *.a.pppool.de 12.01.05, 17:21
    • Gość: Agata Re: Świat jest za hojny dla ofiar tsunami - mówi IP: 195.217.253.* 12.01.05, 17:21
      To jakas paranoja. Za duzo kasy? To do k...y nedzy przeznaczyc ja na
      glodujacych w Afryce! Sorry, ale wkurzylam sie maksymalnie.

Ludzie rzeczywiscie zachowuja sie jakby nastala moda na tsunami, a organizacje
      pomagajace wykazuja sie skrajnym egoizmem i brakiem elastycznosci jesli
      narzekaja, ze pieniedzy jest za duzo. Czyzby nie wiedzieli komu jeszcze mozna
      za ta kase pomoc? Dlaczego mowia "tego nie wolno nam robic"? Co to znaczy, nie
      wolno????
      • Gość: Ubersztumperumper tworzy się szara strefa "tsunami" :((( IP: *.crowley.pl 12.01.05, 17:26
        cała niewykorzystana kasa trafi w prywatne łapy takich cwaniaków-Kulczyków
        którzy beda mieli piekne alibi.O tym zeby przelać je na potrzebujących w
        Afryce - zapomnijcie
      • Gość: basia Re: Świat jest za hojny dla ofiar tsunami - mówi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 17:30
        O ile zrozumiałam problem polega na tym, że pieniądze przeznaczone dla ofiar
        tsunami można wydać tylko tam i na ten cel, na jaki zostały przenaczone.
        Dlatego nie można ich przekierować na umierających z głodu w Afryce. Jak
        wszędzie kryje się za tym jakaś bezduszna machina biurokratyczna, która
        nadwyżką nabije kieszenie nie tym co trzeba. Dlatego warto się dowiedzieć, jak
        można pomóc głodującym w Darfurze i tam skierować następne datki. Pomóc należy
        i trzeba, ale dobrze posłuchać tych, którzy mają w tej pomocy wielkie
        doświadczenie (i Nobla przy okazji).
      • Gość: mądry Re: Świat jest za hojny dla ofiar tsunami - mówi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.05, 17:33
        to nie żadna paranoja tylko porządek - państwa i ludzie dobrej woli daja na
        ofiary tsunami a nie na akcje charytatywne w ogole i te organizacje pomocowe
        musza sie lojalnie wywiązać wobec ofiarodawców (ktorzy moga np. zarządać zwrotu
        jesli już na modne tsunami nie trzeba)
        • Gość: Agata Re: Świat jest za hojny dla ofiar tsunami - mówi IP: 195.217.253.* 12.01.05, 18:02
          Nic nie stoi na przeszkodzie, aby organizacje, ktorym wplynelo za duzo kasy
          wystapily z oswiadczeniem (np. w prasie albo tv), ze reszte kasy planuja
          przeznaczyc na inne cele (np. PAH powie, ze reszta idzie na Pajacyka, albo cos
          innego), a kto sie na to nie godzi, temu kasa zostanie zwrocona po okazaniu
          dowodu wplaty. Nic bardziej prostszego. Wykorzystac ta okazje do otworzenia
          ludziom oczy na INNE tragedie!!!

Paranoja byloby dawac dalsza pomoc ludziom, ktorzy JUZ jej nie potrzebuja - to
          godzi w sens dzialalnosci instytucji charytatywnej jako takiej.
          • Gość: Tak pytam do Agaty Ty taka głupia jesteś od urodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 19:20
            do Agaty Ty taka głupia jesteś od urodzenia czy to po jakimś ciężkim wypadku ?
            Piszesz wyżej idiotko żeby przeznaczyć resztę kasy na "głodujących w Afryce".
            Nic gorszego nie można zrobić, ci ludzie głodują na własne życzenie, oni już
            uzależnili się od pomocy dostarczanej przez takich kretynów jak ty. Tsunami to
            co innego, to siła wyższa a wojny w Afryce i wzajemne wyżynanie się murzyństwa
            to ICH WŁASNY WYBÓR a nie kataklizm. Myśl qrwa jak coś piszesz!!!!! Afryce nie
            wolno pomagać bo przez tę "pomoc" właśnie tam jest taka nędza i beznadzieja.
            • Gość: si Re: do Agaty Ty taka głupia jesteś od urodzenia IP: *.crowley.pl 12.01.05, 19:38
              Zgadzam sie. Jedyne rozwiazanie dla Afryki to wysoki mur dookola calego
              kontynentu, napchac tam broni automatycznej, zeby kazdy mial po kalachu i
              wiadro naboi. I niech rzadza po swojemu. A ostatni, niech bedzie tak mily i sam
              palnie sobie w leb.
            • Gość: juice Re: do Agaty Ty taka głupia jesteś od urodzenia IP: *.kabaty.2a.pl 12.01.05, 20:10
              panie "Tak pytam", masz pan kompleks jakiś :) do mamusi też tak się odzywasz,
              czy może twoja mamusia nie jest taką idiotką żeby pomagać innym i tak cię
              wychowała?
              czasem jak mam zły humor, wchodze na forum i czytam wypowiediz takich
              degeneratów jak ty i od razu mi lepiej :)
              • rs_gazeta_forum Re: do Agaty Ty taka głupia jesteś od urodzenia 13.01.05, 00:20
                > czasem jak mam zły humor, wchodze na forum i czytam wypowiediz takich
                > degeneratów jak ty i od razu mi lepiej :)
                juice, to było mocne i dobre :-)

Ale tak zupełnie poważnie, to te miliony dzieci, o których pisze Agata, głodują
                nie na własne życzenie, ale trudno z tej odpowiedzialności wyłączyć ich rodziców
                - bo albo będziemy rasistami twierdząc, że dorośli nie są tam w stanie wziąć
                odpowiedzialności za własne dzieci, albo jeśli uznajemy ich zdolność do
                odpowiedzialności, to musimy też ich odpowiedzialność za taką sytuację uznać.
                Rzecz jasna, pomagać w Afryce w wielu sytuacjach trzeba, ale konia z rzędem
                temu, kto sprawi, że pomoc nie trafi do najmniej tego potrzebujących (w tym
                zawieram też pośredników).
                Pomoc rzeczywiście nie powinna chyba być bezpośrednia poza skrajnymi wypadkami,
                ideałem zapewne byłaby pełna oświata, ale łatwo mi to pisać siedząc w ciepłym
                pokoju, mając pod dostatkiem jedzenia i wody, także ciepłej. Z drugiej strony,
                ja nie mam więcej dzieci, niż jestem w stanie utrzymać...
            • Gość: Agata Do Tak Pytam IP: 62.233.164.* 12.01.05, 20:30
              Jezeli uwazasz, ze te miliony dzieci, ktore umieraja z glodu w Afryce rok w
              rok, gloduja - jak to ladnie i zgrabnie napisales - "na wlasne zyczenie", to
              niestety nie mamy o czym rozmawiac. Sorry - nie ten poziom dyskusji.

Albo masz 15 lat i zero wyobrazni, zeby pojac glupote tego co wysmarowales,
              albo masz IQ na poziomie debila. Przepraszam za dosadnosc.

Twoja bezmyslnosc przeraza.
    • Gość: leslie Bardzo mi się podoba odwaga tego człowieka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.05, 17:30
      i sprawiedliwość ocen.

Nb. ta katastrofa jest niesłychanie modna chyba ze względu na obecność turystów
      z wielu nacji - wśród ofiar również.
    • Gość: es ostroznie IP: *.telia.com 12.01.05, 17:35
      Lekarze bez granic maja zupelnie inne zadania niz pozostale organizacje i juz
      zostali skrytykowani za swoje wypowiedzi. Tajlandia i Indie same rezygnuja z
      pomocy finansowej proszac jedynie o pomoc techniczno-naukowa. Zupelnie inna
      sytuacja jest na Ceylonie i w Indonezji gdzie dodatkowo trwaja b. powazne
      konflikty. Pomoc finansowa bedzie szla bezposrednio do mieszkancow a nie
      rzadow. Jednoczesnie ONZ nawoluje (jak i inne organizacje) aby pomoc szla
      rowniez w inne strefy zagrozenia. Nie mowcie o Sudanie bowiem tam trwa wojna
      domowa i prawie zadna pomoc nie dochodzi, nawt lekarze bez granic sie wycofuja.
      Potrzeby sa bezgraniczne i caly swiat to rozumie z wyjatkiem Polakow. A co
      bedzie jak znow np zaleje pol Polski? Wtedy zaczna sie lamenty. Pamiec w kraju
      jest bardzo krotka - niech na calym swiecie wojna, byle.....
    • Gość: yyy Re: Świat jest za hojny dla ofiar tsunami - mówi IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.05, 18:02
      "Ofiary potrzebują prostych rzeczy: żywności, kocy, plastikowej płachty..."
      Proponuje to samo dla wszystkich, ktorzy uwazaja, ze nie nalezy pomagac. A za
      co ci ludzie maja sobie wybudowac nowe domy? A sierocince? Przeciez ta pomoc
      nie jest na dzisiaj, ma starczyc na odbudowe krajow dotknietych tsunami. Zawsze
      sie marnuja jakies pieniadze. To nie jest zaden argument.
    • himax Oczywiscie trafia do terrorystow i mafji 12.01.05, 18:05
      Ci co ja potzrebuja nie wile dostana. Dlatego jest caly krzyk aby wysylac im
      tylko pieniadze.
      Na co mafji jedzenie, ubrania u lozka?
      A poza tym to sa islamisci i ci raczej nie kochaja zachodu.
      Jak chcesz wyrzucic pieniadze w bloto po tsunami i masz za duzo forsy to twoja
      sprawa.
      Ja nie dalem nawet 1 centa, tylko zywnosc i ubrania.
      • Gość: e Re: Oczywiscie trafia do terrorystow i mafji IP: *.telia.com 12.01.05, 18:36
        wyglada na to ze twoja jedna szara komorka zupelnie wysiadla - islamisci i
        mafia, boze ty widzisz i nie grzmisz
      • Gość: kate Re: Oczywiscie trafia do terrorystow i mafji IP: *.sympatico.ca 12.01.05, 20:47
        Ale jednak pomogles, bo juz myslalam zes bezduszny i nie obchodza cie inni
        ludzie dotkniecie kataklizmem
    • Gość: Toni Re: Świat jest za hojny dla ofiar tsunami - mówi IP: *.telia.com 12.01.05, 18:10
      Gosc ma 30 lat doswiadczenia i trudno z nim dyskutowac, wie co mowi. Moze jest
      okazja aby za nadmiarowe pieniadze, za zgoda darczyncow, po raz pierwszy
      stworzyc organizacje szybkiego reagowania. Nastepne katastrofy czekaja w
      kolejce a najefektywniejsza pomoc jest w pierwszych 24 godzinach. Czas reakcji
      swiata to dni i tygodnie. Moze to upadajace ONZ by sie tutaj popisalo czyms
      dobrym ?
    • Gość: igor jedyna roznica to turystyka. Darfur, Haiti, Bam - IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 12.01.05, 18:17
      ilu znasz ludzi, ktorzy tam jezdza jako turysci. Polskie 'co oczy nie widza
      serce nie boli' jest tu absolutnie na miejscyu. Niemcy, szwedzi i kilka innych
      bogatych nacji jezdzi do 'tsunami' rejonu przez dziesiatki lat. To jest raj dla
      nich - dlatego chca szybko odbudowac i znowu jezdzic.
      • himax Re: jedyna roznica to turystyka. Darfur, Haiti, B 12.01.05, 18:29
        Gość portalu: igor napisał(a):

> ilu znasz ludzi, ktorzy tam jezdza jako turysci. Polskie 'co oczy nie widza
        > serce nie boli' jest tu absolutnie na miejscyu. Niemcy, szwedzi i kilka innych
        > bogatych nacji jezdzi do 'tsunami' rejonu przez dziesiatki lat. To jest raj dla
        >
        > nich - dlatego chca szybko odbudowac i znowu jezdzic.

Oczywiscie raj dla zboczencow i pedofili. Kazdy wie po co tam jezdza.
    • Gość: rodak dlatego polacy tak malo dali, wiedzieli ze jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 19:30
      juz za duzo, inteligentni tacy sa i juz
    • Gość: nobo latwiej byc dobrym raz do roku niz na codzien IP: *.kensgt01.pa.comcast.net 12.01.05, 19:46
      dlatego takie zbiorki maja powodzenie. Nasza orkiestra swiatecznej pomocy tez.
      Nie chce krytkowac tych akcji, krytykuje tylko wspolczene spoleczenstwa - nas
      samych.
      • Gość: lulek Re: latwiej byc dobrym raz do roku niz na codzien IP: *.95.108.194.contactel.net 12.01.05, 20:30
        dużo pieniędzy się zmarnuje-to fakt.Niestety świadomości to nie zmieni.Im
        potrzebna jest wędka czyli nauka i praca a nie pieniądze,bo te nie wykorzysta
        się w stu procentach.Niestety.
        • Gość: stl Re: latwiej byc dobrym raz do roku niz na codzien IP: *.238.103.91.adsl.inetia.pl 12.01.05, 21:31
          Tsunami trafiło się w rejonie, w którym znajdują się kraje "średniozamożne" -
          pod względem średniego dochodu na mieszkańca plasują się one gdzieś pomiędzy
          Polską a Ukrainą. W większości mają spory wzrost gospodarczy i dość własnych
          pieniędzy na poradzenie sobie z własnymi problemami. Pomoc reszty świata
          potrzebna im była przez pierwsze kilka tygodni po katastrofie, żeby "stanąć o
          własnych nogach" - dalej mogą iść same.
          Dalsze pomaganie tym krajom może zrobić więcej szkody niż pożytku - a
          mianowicie może je przyzwyczaić do życia za nieswoje pieniądze.
      • Gość: itu Re: latwiej byc dobrym raz do roku niz na codzien IP: *.globalcrossing.com 12.01.05, 20:31
        podobno 100000 ludzi ginie codziennie z glodu i biedy
    • Gość: edek Swiat wie co robi IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.05, 20:36
      ta sa dlugotrwale inwestycje w ten region, a co niby sie ma zmarnowac? Nad cala
      kasa trzyma reke ONZ i Niemcy, u nich jak w banku. Przekretow nie bedzie.
    • Gość: usiruf Glupia sprawa IP: *.l4.c4.dsl.pol.co.uk 12.01.05, 20:52
      No to niefajnie. Mam glupie uczucie, bo juz dalem 20 funtow, a teraz slysze od osoby ktora wydaje sie wiarygodna i godna szacunku, ze nie dosc ze niepotrzebnie to sie jeszcze zmarnuje:((
    • Gość: sahne Re: Świat jest za hojny dla ofiar tsunami - mówi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 21:57
      Nie bardzo wierze, ze ta pomoc jest zupelnie bezinteresowna. Nie wykluczam, ze
      hojne datki osob publicznych zostana skierowane na konkretne inwestycje w
      hotele, w infrastrukture turystyczna /Phuket+Malediwy /. Natomiast dary panstw
      sa forma zarobienia dywident politycznych i w pozniejszym czasie
      ekonomicznych / USA czy Japonia oraz Niemcy/. Muzulmanski rynek Indonezji lub
      dostatecznie niezalezny rynek Tajlandi sa bardzo atrakcyjne dla preznych
      gospodarek zachodnich. Nieprzypadkowo Tajlandia wrecz odmowila jakiejs pomocy z
      Japonii. Podejrzewam, ze mogla w tym odegrac jakas role i polityka i historia.

Zaslyszane na czeskiej radiostacji: lot samolotu z Pragi z darami do rejonu
      dotknietego kleska zywiolowa byl drozszy niz dary, ktore wiozl,,,,,,,,

• Gość: Toni Re: Świat jest za hojny dla ofiar tsunami - mówi IP: *.telia.com 12.01.05, 23:58
        Naturalnie, poza pierwsza faza i ratowaniem zycia to najlepiej w najblizszym
        rejonie karastrofy kupic wszystko co trzeba, tanie, dobre i prawie na miejscu.
        Transport potrafi byc drozszy niz zawartosc.
    • Gość: prezes Re: Świat jest za hojny dla ofiar tsunami - mówi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 23:18
      POKU..ONY DO SZESCIANU
      • maxxim Nas dusza podatkami ile wejdzie a latwa reka 12.01.05, 23:23
        rozdaja po swiecie. A kto splaci moje carty kredytowe bo mam tsunami z rachunkami.
    • Gość: 011 Re: Świat jest za hojny dla ofiar tsunami - mówi IP: *.246.70.26.tisdip.tiscali.de 12.01.05, 23:24
      ty juz dales tylko o tym nie wiesz
      Kwach za ciebie poslal
    • Gość: Matt K. Brakuje mi tu przymiotnika - swiat chrzescijanski. IP: *.gv.shawcable.net 13.01.05, 05:03
    • Gość: Matt K. To po prostu wyrzuty sumienia Zachodu... IP: *.gv.shawcable.net 13.01.05, 05:14
      ... - gazeta turecka "Yeni Safak" wlasnie podala, ze to cale tsunami to wina, a
      jakze... Zydow, Amerykanow i Hindusow. Widac, ze redaktorzy tego szmatlawca
      powaznie sobie wzieli do serca zalecenia jednej z islamskich hadis i dla
      poprawienia ilorazu inteligencji z namaszczeniem pija codziennie ...
      wielbladzia uryne.

Ciekaw jestem, ile to "europejska" Turcja dla na ofiary tsunami (dwie trzecie
      to bisurmanstwo) - na pewno o wiele mniej, niz na budowe meczetow na Balkanach
      i szkolenie czeczenskich bandziorow...
    • Gość: Matt K. A nie warto - wlasnie podano, ze... IP: *.gv.shawcable.net 14.01.05, 04:52
      ... jedna z ksiezniczek tajskich (doktorat z filozofii) przyjechala do Kanady
      na narty - jedynie na hotel DZIENNIE wydaje ekwiwalent ... pieciu tysiecy
      zlotych.

Wystarczy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka