Dodaj do ulubionych

Oświadczenia

21.07.05, 19:36
Oświadczenie
W imieniu społeczności arabskiej w Polsce chciałbym stanowczo zaprotestować
wobec nagonki jaka w ostatnich dniach ma miejsce w masmediach na Islam i
obywateli narodowości arabskiej.
Jednocześnie jako Polak pochodzenia arabskiego stanowczo potępiam wszelkie
akty terrorystyczne, tj. ataki samobójcze w środkach komunikacji miejskiej,
pizzeriach, dyskotekach, a także bombardowania zamieszkiwanych terytoriów,
okupację ludności irackiej, palestyńskiej i czeczeńskiej oraz wszystkich
innych narodów będących pod okupacją przez silniejsze państwo!
Szkoda, że ci obrońcy "zachodniej" cywilizacji zapominają o podstawowych
zależnościach przyczynowo - skutkowych.
Szkoda, że ci obrońcy "zachodnich" wartości zapominają, że to USA jest dziś
państwem mającym swe wojska niemal wszędzie. Kraj ten prowadzi jednocześnie
wojny napastnicze w wielu miejscach, wspiera reżim w krajach arabskich i
muzułmańskich, jest sponsorem Izraela - państwa budującego obecnie największe
getto na ziemi, okupanta, na czele którego stoi przestępca wojenny Arel
Sharon.
Szkoda, że śmierć kilkuset tysięcy mieszkańców Iraku, Palestyny i Czeczenii
dla pseudo-intelektualistów tzw. obrońców "cywilizacji zachodu" jest nic nie
warta.
Głęboko ubolewam nad ofiarami ataków terrorystycznych w Londynie. Tego nie
mogli zrobić ludzie wierzący w Boga, tego nie mogli zrobić ludzie o dobrych
sercach. Czyn ten popełnili zwykli przestępcy. Uważam jednak, iż takimi
samymi przestępcami są ci, którzy wywołują wojny napastnicze, okupując
terroryzują inne narody.
Najsmutniejszy jest jednak fakt, że przestępcy ci wykorzystują ataki takie
jak w Londynie czy w Nowym Jorku do swoich celów politycznych i religijnych
(patrz Izrael)!
W całej tej papce antyislamskiej, którą jesteśmy karmieni w mediach,
dzisiejsza wiadomość z Zabrza wstrząsnęła mną najbardziej. Otóż będący pod
wpływem alkoholu „obywatel” podsłuchał rozmowę dwóch Arabów. Mieli oni
rzekomo rozmawiać o podłożonych bombach w Poznaniu i Krakowie. Bohater
historii z Zabrza zawiadomił służby, a te mimo iż miały świadomość tego, że
rozmawiają z osobą nietrzeźwą postawiły na nogi Poznańską i Krakowską
policję. Informacja ta pojawiła się m.in. w Gazecie Wyborczej.
W jakim celu podsycany jest przez polityków i media strach, czasem nawet w
tak absurdalny sposób? Być może odpowiedzi należy szukać w rosnącej w Polsce
biedzie? Wszelkie pozorowane (lub nie) działania sił prewencji oraz polityków
występujących w glorii owych dostarczycieli bezpieczeństwa, skutecznie
maskują rzeczywisty kształt stosunków społecznych (tematem dnia stają się
zamachy bombowe albo nawet domniemane plany zamachów a nie rzeczywiste
problemy kraju). Kto by wtedy myślał o nędzy, bezrobociu, alienacji, zapaści
socjalnej czy kulturalnej społeczeństwa.
Jako obywatel Polski z arabskim pochodzeniem chciałbym nie tylko skorzystać z
demokratycznego prawa sprzeciwu wobec dyskryminacji jaka mnie bezpośrednio
dotyka, ale również zapewnić wszystkich Polaków, że w Polsce mniejszość
arabska to zazwyczaj absolwenci szkół wyższych, ludzie wykształceni, mający
tutaj swoje rodziny, przyjaciół, pracę. Jesteśmy związani z tym krajem tak
samo mocno, albo i bardziej niż z miejscem naszego pochodzenia.

Zastanawiająca jest hipokryzja środowisk pseudo-intelektualistów głoszących
teorie spiskowe jakoby na świecie toczyła się wielka wojna cywilizacji
muzułman przeciwko chrześcijanom i wyznawcom judaizmu.
Uważam, że wszelkie tego typu rasistowskie nagonki widoczne zwłaszcza w
magazynie WPROST są niebezpieczne nie tylko dla nas, ale i dla Polskiego
społeczeństwa, w którym ksenofobia nie jest zjawiskiem marginalnym.
Omar Faris
Prezes Polsko-Arabskiego Stowarzyszenia
Społeczno - Kulturalnego
Obserwuj wątek
    • i-love-2-bike Re: Oświadczenia 21.07.05, 19:50
      a ja oswiadczam w imieniu hipkow z rzeki Limpopo,ze bloto wysycha.
    • dana33 Re: Oświadczenia 21.07.05, 19:52
      omar faris..... long time no see....
      ale oswiadczenie.... ale hipokryzja..... czy tez moze przestales juz placic
      skladki na ta terrorystyczna organizacje fatachu, na ktora placiles od lat?????
      • dana33 Re: Oświadczenia 21.07.05, 19:53
        ps. do omara:

bardzo mi sie spodobal twoj nik. widze, ze mnie nie zapomniales...
    • 1ja Re: Oświadczenia+ 21.07.05, 20:05
      Slicznie!
      Ale czy wszyscy twego pochodzenia z toba sie zgadzaja?
      A z Izraela nie chcialbys zjechac?
      Ladniej by ci wyszlo.
      I bardziej wiarygodnie.

Byly Polak zydowskiego pochodzenia.
      Z najwyzszym wyksztalceniem.
      • i-love-2-bike Re: Oświadczenia+ 21.07.05, 20:08
        1ja napisał:

> Slicznie!
        > Ale czy wszyscy twego pochodzenia z toba sie zgadzaja?
        > A z Izraela nie chcialbys zjechac?
        > Ladniej by ci wyszlo.
        > I bardziej wiarygodnie.
        >
        > Byly Polak zydowskiego pochodzenia.
        > Z najwyzszym wyksztalceniem.

a wszyscy sie z toba zgadzaja na pewno nie,wiec nie kadz glupotek. jak dana moze
        cwierkac na forum swoje trzy po trzy ,to strona przeciwna moze to samo robic. to
        sie nazywa polaku zydowskiego pochodzenia -demokracja,jakbys to slowo zapomnial.
        • dana33 Re: Oświadczenia+ 21.07.05, 20:17
          z ta mala roznica, rachelciu-szmatelciu, ze 3 lata temu omarek przyznal, ze
          nalezy do organizacji terrorystycznej fatah i ze ich popiera nie tylko slowem
          ale i czynem: placi regularnie forse tej organizacji.
          • indymedia FATAH to partia polityczna osiolki ! 21.07.05, 21:07
            od kiedy FATAH jest organizacja terrorystyczna? jesli tak to Likud rowniez... ?
            Kto jest wyrocznia,ktora nadaje tak szlachetne tytuly ? iSSrael ? panstweo,
            ktore powstalo dzieki terroryzmowi Stern,Hagany, Irgun ? nie badz smieszna...
            FATAH to partia polityczna - nie znasz tematu to sie poprostu nie odzywaj !

raport.blox.pl - walczymy z rasizmem w internecie !
            • wann Re: FATAH to partia polityczna osiolki ! 21.07.05, 21:49
              Zdaje sie, ze przyganial kociol garnkowi, a sam smoli. Wiekszosc panstw ma w
              swojej historii biale plamy terrorystyczne, o ktorych nie chce glosno mowic.
              Polska tez. Nie zmuszaj mnie, by je tu przypominal.
              • kovalsky_pl Re: FATAH to partia polityczna osiolki ! 21.07.05, 22:00
                Jeśli możesz to podaj takie przykłady!
                Całkowicie się z Tobą zgadzam - każda wojna to terroryzm
                • wann Re: FATAH to partia polityczna osiolki ! 21.07.05, 22:30
                  No to jeden tylko przyklad :"z marszu":
                  Wciaz czekam na osadzenie tych dowodcow i ludzi z AK, ktorzy byli
                  odpowiedzialni za zbrodnie na mieszkanskach ukrainskich wsi Sahryn, Laskow,
                  Pawlokoma, Malkowice, Zawadka Morechowska i wiele innych, a gdzie ofiary
                  liczono w dziesiatkach tysiecy! Jakos tez o nich nic w prasie nie slychac.
                  Czyzby dlatego, ze to "nasi"?

A teraz o Fatah: przybodowkami Fatah byl m.in Czarny Wrzesien odpowiedzialny za
                  masakre sportowcow na olimiadzie w Monachium. I mozna by na tym zakonczyc, ale
                  moze poczytaj sobie o tu:
                  news.bbc.co.uk/1/hi/in_depth/middle_east/israel_and_the_palestinians/profiles/1371998.stm

Uwazam, ze Irgun nie roznil sie w metodach dzialania od Fatah. Zatem albo i
                  jedna i druga organizacje trzeba by nazwac terrorystyczna, albo zadna z nich, a
                  stosowac do nich prawdziwie komuchowate okreslenie "norodowo wyzwolencza".

• i-love-2-bike Re: FATAH to partia polityczna osiolki ! 21.07.05, 22:31
                    wann napisał:

> No to jeden tylko przyklad :"z marszu":
                    > Wciaz czekam na osadzenie tych dowodcow i ludzi z AK, ktorzy byli
                    > odpowiedzialni za zbrodnie na mieszkanskach ukrainskich wsi Sahryn, Laskow,
                    > Pawlokoma, Malkowice, Zawadka Morechowska i wiele innych, a gdzie ofiary
                    > liczono w dziesiatkach tysiecy! Jakos tez o nich nic w prasie nie slychac.
                    > Czyzby dlatego, ze to "nasi"?
                    >
                    > A teraz o Fatah: przybodowkami Fatah byl m.in Czarny Wrzesien odpowiedzialny za
                    >
                    > masakre sportowcow na olimiadzie w Monachium. I mozna by na tym zakonczyc, ale
                    > moze poczytaj sobie o tu:
                    > <a
                    href="news.bbc.co.uk/1/hi/in_depth/middle_east/israel_and_the_palestinians/profiles/1371998.stm"
                    target="_blank">news.bbc.co.uk/1/hi/in_depth/middle_east/israel_and_the_palestinians/profiles/1371998.stm</a>
                    >
                    > Uwazam, ze Irgun nie roznil sie w metodach dzialania od Fatah. Zatem albo i
                    > jedna i druga organizacje trzeba by nazwac terrorystyczna, albo zadna z nich, a
                    >
                    > stosowac do nich prawdziwie komuchowate okreslenie "norodowo wyzwolencza".
                    >

nie zapomnij o kachancach,bo cosik ich nie umieszczasz na swej liscie. kazdy
                    kraj ma swoje najlepsze ugrupowania.
            • dana33 Re: FATAH to partia polityczna osiolki ! 21.07.05, 22:01
              fatah byla organizacja terrorystyczna od poczatku stworzenia jej przez arafata
              i az po dzien dzisiejszy.
              akurat znam dobrze ten temat. mieszkam tu.
              • kovalsky_pl Re: FATAH to partia polityczna osiolki ! 21.07.05, 22:13
                Sa i tacy co mieszkaja w gettcie Palestyna i mogą powiedzieć to samo o
                partii,której członkiem jest zbrodniarz wojenny Adolf Sharon :)
                Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - skoro mieszkasz w Izraelu to może
                zamieniłabyś się i zamieszkała w obozie koncentracyjnym Jenin lub jakimkolwiek
                innym ? Chociaż na tydzień...poczułabyś co to jest terroryzm.
                • dana33 Re: FATAH to partia polityczna osiolki ! 21.07.05, 22:22
                  jenin to oboz koncentracyjny, kowalski? nu, nu, jak to dobrze ze ty wszystko
                  wiesz siedzac w polsce.... ty to tez propagande arabska siejesz, nie? jenin to
                  dokladnie taki sam oboz koncentracyjny, jak to ze w jeninie israelczycy zrobili
                  masakre. twierdz dalej te brednie o obozach koncentracyjnych, tylko uwazaj,
                  zebys nie skonczyl z ogonem miedzy nogami jak skonczyl kof annan wrzeszczac na
                  caly swiat ze byla masakra, i jak skonczyl jakis dupek arabski, robiac
                  "dokumentalny" film o masakrze w jeninie, a potem musial przyznac, ze sfingowal
                  historie.... ales ty duren....
                  • kovalsky_pl Re: FATAH to partia polityczna osiolki ! 21.07.05, 22:38
                    oczywiście wszystko co złe o Izraelskich siłach okupacyjnych (nawet jeśli
                    materiały tworzą sami Żydzi) to musi być kłamstwo i antysemityzm (Warszawski
                    też wg was to antysemita i Żyd w jednym) a to co tępi w rasistowski sposób
                    Arabów jest ok! Oj nieładnie faszyści !+
                    • i-love-2-bike Re: FATAH to partia polityczna osiolki ! 21.07.05, 22:41
                      kovalsky_pl napisał:

> oczywiście wszystko co złe o Izraelskich siłach okupacyjnych (nawet jeśli
                      > materiały tworzą sami Żydzi) to musi być kłamstwo i antysemityzm (Warszawski
                      > też wg was to antysemita i Żyd w jednym) a to co tępi w rasistowski sposób
                      > Arabów jest ok! Oj nieładnie faszyści !+

krec sie krec wrzeciono wic sie tobie wic,jak se walne murek latwiej bedzie zyc.
                      • kovalsky_pl jaki mur...przeciez to "PARKAN" :))))))))))))))))) 21.07.05, 22:50
                        jaki murek...??? to przecież "parkan" ;) te zdjęcia 8 metrowego betonowego
                        muru ( www.nodo50.org/csca/agenda2003/img/muro-qalqilia.jpg )
                        okalającego ze wszystkich stron Qalqilie (
                        www.ipforum.org/pictures/Qalqilya.jpg ) to kłamstwo i propaganda ;)

fotomontaż antysemitów i spisek terrorystów! ;) przestancie się kompromitować -
                        mamy Internet i nie da się ukryć faktów !

• dana33 Re: jaki mur...przeciez to "PARKAN" :)))))))))))) 21.07.05, 23:04
                          fajny masz ten nik, kowalski.... ty zdaje sie achmad..... nu, pisz dalej te
                          bzdury, od razu weselej na forum...
                          • kovalsky_pl Re: jaki mur...przeciez to "PARKAN" :)))))))))))) 21.07.05, 23:06
                            a co myślisz,że tylko Arabów interesuje ten problem? Skoro byłem w Ashdod to na
                            pewno Arabem nie moge być - wasza policja nie pozwoliłaby mi podrywać beztrosko
                            Rosjanek na waszych plażach :-p

• kropekuk Szkoda, ze nie wracasz do swej islamskiej 21.07.05, 20:06
      ojczyzny - masz ziemie swoich dziadow, nieprawdaz?
      • i-love-2-bike Re: Szkoda, ze nie wracasz do swej islamskiej 21.07.05, 20:08
        kropekuk napisał:

> ojczyzny - masz ziemie swoich dziadow, nieprawdaz?

no ty rzucilas swoja i na nia plujesz rowniez gabcia,wiec pudlo i tu.
    • amk1999 Szanowny Panie 21.07.05, 20:10
      jedno pytanie

Nie slyszal pan o wojnie cywilizacji. To kiedy ostatnio byl pan w meczecie?????

Zreszta samo perwersyjne traktowanie kobiet w waszej kulturze jest
      wystarczajacym usprawiedliwieniem kazdej inwazji. Nie mowiac juz ze religia
      stworzona przez pedofila nie powinna byc uznawana za religie. Ale u Was to
      normalka.
      • i-love-2-bike Re: Szanowny Panie 21.07.05, 20:12
        amk1999 napisał:

> jedno pytanie
        >
        > Nie slyszal pan o wojnie cywilizacji. To kiedy ostatnio byl pan w meczecie?????
        >
        > Zreszta samo perwersyjne traktowanie kobiet w waszej kulturze jest
        > wystarczajacym usprawiedliwieniem kazdej inwazji. Nie mowiac juz ze religia
        > stworzona przez pedofila nie powinna byc uznawana za religie. Ale u Was to
        > normalka.

a ty kim jestes,nastepnym profetem?
        • dana33 nu, znalazla sie obronczyni.... 21.07.05, 20:20
          nu, rachelciu-szmatelciu, daljesz ciala broniac tego faceta.... znaczy sie,
          rachelcia staje tutaj w obronie organizacji terrorystycznej.... slicznie,
          slicznie... no i dobrze wiedziec, z kiem diela, nie? i szmatelcia i popiera
          terror...
          • i-love-2-bike Re: nu, znalazla sie obronczyni.... 21.07.05, 20:34
            dana33 napisała:

> nu, rachelciu-szmatelciu, daljesz ciala broniac tego faceta.... znaczy sie,
            > rachelcia staje tutaj w obronie organizacji terrorystycznej.... slicznie,
            > slicznie... no i dobrze wiedziec, z kiem diela, nie? i szmatelcia i popiera
            > terror...

pluj pluj kochana,mnie ten facet ani parzy ani ziebi,ale widzac jak ty sie
            wiercisz w ciasnym fotelu z piana na ustach "makes my day" krolewienko w zlotych
            bucikach.ja tak popieram terror jak ty wolnosc slowa kretynko,czytaj uwaznie co
            ja pisze zanim piane zaczniesz toczyc.
            • dana33 Re: nu, znalazla sie obronczyni.... 21.07.05, 22:04
              ani sie nie wierce, idiotko, ani z piana na ustach. wiem kto to omar faris az
              za dobrze. ty natomiast nie masz pojecia, ale wystarczy, ze ja jestem w
              opozycji do niego, zeby go bronic. wiec bron i jego i tej grupy
              terrorystycznej. niech wszyscy na forum wiedza, po czyjej stronie stoisz. co
              dla mnie nie jest niczym zadziwiajacym, bo kazdy antysemita popiera
              terrorystow, ktorzy zabijaja zydow. wolna droga, szmatelciu....
              • i-love-2-bike Re: nu, znalazla sie obronczyni.... 21.07.05, 22:21
                dana33 napisała:

> ani sie nie wierce, idiotko, ani z piana na ustach. wiem kto to omar faris az
                > za dobrze. ty natomiast nie masz pojecia, ale wystarczy, ze ja jestem w
                > opozycji do niego, zeby go bronic. wiec bron i jego i tej grupy
                > terrorystycznej. niech wszyscy na forum wiedza, po czyjej stronie stoisz. co
                > dla mnie nie jest niczym zadziwiajacym, bo kazdy antysemita popiera
                > terrorystow, ktorzy zabijaja zydow. wolna droga, szmatelciu....

he,he idiotko a jak go popieram? ty pienisz sie na kazdy moj wpis bos glupia. ja
                mowie o czym innym,o czym czego ty i twoje pieski nie rozumiecie- o demokracji i
                mozliwosci wypowiadania swoich mysli. wy tu popieracie kachane ch.., o ile mi
                wiadomo to jest organizacja terrorystyczna, wiec sie nie wypowiadaj na moj
                temat,bo mnie nie znasz. wystarczy aby was czytac,zeby wiedziec kto kogo jakimi
                slowami kogo popiera .a czytajac fredka czy arapa wpisy to nie trzeba niczego
                wiecej rozumiec aby widziec czysty rasism at work (eg. arapy na mydlo).a kto tu
                jakim jest to widac. ty nigdy nie potrafisz niczego splodzic na tym forum bez
                obelg,nienawisci czy wyzwisk i tez kazdy normalny ci o tym mowi.jedyne watki
                jakie ty zakladasz zawieraja w wiekszosci glupie wyzwiska,przydomki
                rasowe,personalne obelgi i stek wulgaryzmow,bo to twoj chleb codzienny.czlowiek
                zakladajacy ten wpis wyzraznie potepia terroryzm,cos czego nigdy arap ani
                fredzio nie robi,wrecz przeciwnie w kazdym ich wpisie mozesz doszukac sie
                obrazliwych wyzwysk na pewne nacje.a co do twoje wlasnej tolerancji dla innych
                ras to wystarczy poczytac ten wpis i twoj plugawy,uliczny jezyk aby wiedziec ci
                ty soba reprezentujesz,bo smierdzi to na kilometr.
                • krystian71 Re: nu, znalazla sie obronczyni.... 22.07.05, 08:51
                  dobrze napisane, Rachelciu.
                  Wczoraj od razu to samo rzucilo mi sie w oczy.Ta roznica poziomu, niedostepna
                  dla ludzi pokroju Dany czy z daleka.O Fredziach czy 1ja juz wogole nie
                  wspominajac.
                  • dana33 Re: nu, znalazla sie obronczyni.... 22.07.05, 08:54
                    nu, jak ty krystianku ja popierasz, to dobrze. najwazniejsze, ze glupki
                    trzymaja sie razem, latwiej ich zlokalizowac i omijac.
                    • krystian71 Re: nu, znalazla sie obronczyni.... 22.07.05, 09:22
                      intelektualne dno?
                      Nie, to jeszcze puka od dolu.
      • explicit Re: Szanowny Panie 22.07.05, 14:18
        Te , pajac , zajmij sie tym , jak wy traktujecie kobiety w swoim grajdolku ,...

uklony

==============================================================================

Szoszana Ronnen

Kobiety w Izraelu - W pułapce demokracji i judaizmu
        ===================================================

Z pozoru status izraelskich kobiet niczym się nie różni od statusu mężczyzn.

Regulacje prawne, np. dotyczące równości w kwestiach zatrudnienia, kobiety
        odbywające służbę wojskową, przykłady robotnic kibuców, postać legendarnej
        premier Goldy Meir - wszystko to daje podstawy do tego, by sądzić, że państwo
        Izrael - "jedyna demokracja na Bliskim Wschodzie", jak mówią z dumą
        Izraelczycy - nie zagraża równości kobiet. Mimo to spróbuję dowieść, że są to
        nie tylko fałszywe mity; stanowią one także istotny element sprzyjający
        utrzymywaniu niesprawiedliwości i dyskryminacji kobiet w Izraelu. Przypadek
        Goldy Meir ma tylko zaciemniać skromne w rzeczywistości uczestnictwo kobiet w
        życiu publicznym. Służba wojskowa stoi na przeszkodzie, a nawet może zahamować
        aktywność kobiet na rynku pracy, w życiu akademickim czy w sferze publicznej. A
        prawna sytuacja kobiet w Izraelu, jeśli bacznie jej się przyjrzeć, ma się
        najgorzej i jest porównywalna do pozycji kobiet w Iranie. W oczywisty sposób
        nie odpowiada zasadom demokratycznego i liberalnego kraju, jakim mieni się
        Izrael. Prawny status kobiet właściwie zaprzecza koncepcji równości i wszelkim
        konstytucyjnym zasadom państwa demokratycznego. Z tą różnicą, że Izrael nie ma
        konstytucji.

Mit równości

Gdy w 1948 roku powstało państwo Izrael, miało być oparte na demokratycznych i
        liberalnych zasadach oraz tradycji (w rzeczywistości raczej micie niż tradycji)
        kobiet-pionierek, bojowniczek i robotnic, które przybyły tu, by odbudować dawną
        ojczyznę. Koncepcja równości płci została wyraźnie zawarta w Deklaracji
        Niepodległości Izraela: "Państwo Izrael zapewni wszystkich obywatelom,
        niezależnie od ich wyznania, rasy i płci, równe prawa społeczne i polityczne".
        Powtórzono to w ogólnych założeniach pierwszego izraelskiego
        rządu: "Przestrzegana będzie całkowita i absolutna równość kobiet - równość w
        prawach i obowiązkach, w życiu kraju, w społeczeństwie i gospodarce oraz w
        całym systemie prawnym". Jednak te puste frazesy nie zawierały ani żadnych
        zobowiązań, ani intencji przestrzegania ich, miały charakter wyłącznie
        deklaratywny. Ponadto musimy pamiętać, że deklaracja niepodległości nie ma
        konsekwencji prawnych i statusu konstytucji.
        Już w 1951 roku izraelski parlament przegłosował obowiązującą do dzisiaj
        ustawę, która zaprzecza zasadniczej koncepcji demokracji. Prawo o nazwie
        całkowicie oddającej ducha orwellowskiej nowomowy - Ustawa o równych prawach
        kobiet z 1951 roku - zakłada ni mniej ni więcej, tylko prawną nierówność
        izraelskich kobiet. "Mężczyzna i kobieta powinni cieszyć się równym statusem we
        wszelkim postępowaniu prawnym; regulacje, które w postępowaniu prawnym
        dyskryminowałyby kobietę, nie będą obowiązywać."
        Jednak dalej następuje: "Regulacja ta nie powinna wpływać na prawny zakaz lub
        zezwolenie związane z zawarciem związku małżeńskiego lub postępowaniem
        rozwodowym". Ponadto ustawa z 1953 roku o sądzie rabinicznym jest obowiązująca
        dla prawa żydowskiego (halakah) w zakresie spraw małżeńskich i rozwodowych
        wszystkich Źydów w Izraelu. Tutaj znowu demokratyczne państwo Izrael odmawia
        swoim obywatelom podstawowego prawa do zawarcia małżeństwa zgodnie z ich
        przekonaniami, odmawia im wolności wyboru i narzuca im szereg praw, które w
        gruncie rzeczy uzasadniają dyskryminację 50% populacji. Jeśli kobieta ukradnie,
        pobije kogoś czy zamorduje, będzie w sądzie potraktowana tak, jak mężczyzna,
        który kradnie, bije i morduje. A jednak: ile kobiet to kryminalistki? Z
        pewnością nieistotna mniejszość.
        Lecz gdy kobieta - a tak jest w przypadku większości kobiet - chce wyjść za mąż
        i, co dotyczy 30% kobiet, chce rozwieść się zgodnie z literą prawa i zasadami
        przyzwoitości, nie ma na to najmniejszej możliwości. Kobieta w Izraelu nie ma
        szansy na uzyskanie na własną prośbę rozwodu, w taki sposób, by zostały
        uszanowane jej prawa, a ona sama została uznana za równą wobec prawa, dorosłą
        osobę. A wszystko to dlatego, że w przypadku ślubu czy rozwodu stosowane prawo
        nie jest prawem demokratycznym, lecz wynikającym z prawa żydowskiego. Takie
        sprawy jak śluby, rozwody, alimenty, opieka nad dziećmi są rozstrzygane
        wyłącznie w sądzie rabinackim.
        W świetle żydowskiego prawa kobieta nie ma uprawnień dorosłej osoby. Nie jest
        równoprawnym podmiotem prawnym, lecz znajduje się w jednej grupie z dziećmi,
        niewolnikami i osobami upośledzonymi umysłowo, które nie są zdolne do
        zeznawania przez żydowskim sądem. I znów - muszę to powtórzyć, abym sama mogła
        w to uwierzyć - zgodnie z żydowskim prawem, kobieta nie może być świadkiem w
        sądzie. W tej kwestii umieszczana jest w tej samej kategorii, co dzieci i
        szaleńcy, którzy nie są podmiotami prawa. Naturalnie, jeśli kobieta nie może
        być świadkiem, tym bardziej nie może być sędziną, adwokatem lub interpretatorką
        prawa.
        Tak wielka jest niesprawiedliwość wobec kobiet w żydowskich sądach, że
        chciałabym przytoczyć kilka przykładów. Kobieta w żaden sposób nie może uzyskać
        rozwodu bez zgody męża. Nawet jeśli ten torturuje ją, gwałci, bije ją i dzieci,
        kobieta nie może nic zrobić bez jego zgody. Tak jest również wtedy, gdy mąż ją
        opuszcza i znika na wiele lat. Jeśli nie ma jednoznacznych dowodów jego
        śmierci, jest z nim nadal związana. Sytuację tę nazywa się aguna - słowo to
        oznacza kobietę, którą mąż opuścił nie dając jej rozwodu. Kobieta może mieć
        zaledwie 20 lat i zostać aguną do końca swojego życia. Wiele jest takich
        przypadków. Traci możliwość rozpoczęcia nowego życia, zbudowania nowej rodziny,
        posiadania dzieci, ponieważ jej mąż się na to nie zgodził. A jeśli zdecyduje
        się na dziecko z innym mężczyzną, bo nie chce zrezygnować ze swojego
        naturalnego prawa do zostania matką, jej dziecko prawnie będzie miało status
        mamzera - bękarta, zgodnie z żydowskim prawem, jedynym, które decyduje o tych
        sprawach w Izraelu. Mamzer będzie wyłączony ze społeczności, nie będzie mógł
        wejść w związek małżeński z żydowskim partnerem przez dziesięć pokoleń. Nie
        znam kobiety, która zrobiłaby coś podobnego swojemu dziecku, zwłaszcza, jeśli
        ona i dziecko nie mają wyboru i muszą żyć w państwie żydowskim. Do dziś, ponad
        2000 lat po ogłoszeniu tego prawa, nie dokonano żadnej zmiany i żadne
        rozwiązania nie zostały zaakceptowane. Co więcej, jeśli mężczyzna chce rozwodu,
        a żona nie wyrazi na to zgody, sąd rabinacki może wyrazić (i robi to) formalną
        zgodę na jego ponowny ślub. Jeśli będzie miał dziecko z kobietą, która nie jest
        jego żoną, dziecko to nie jest uważane za mamzera.
        Kolejnym dowodem dyskryminacji kobiet jest status moredet - rebeliantki.
        Określenie to wciąż jest kobietom nadawane. Przykład, który teraz podam, jest
        aktualny, z listopada 1999. Kobieta, która była torturowana i gwałcona przez
        męża, opuściła dom i poprosiła o rozwód. Mąż w sądzie powiedział, że chciałby
        się z nią pogodzić, więc sąd rabinacki zadecydował, że kobieta musi wrócić do
        domu i nadal z nim żyć, inaczej zostanie ogłoszona moredet, co oznacza, że
        straci wszelkie prawa do wspólnej własności, alimentów, a nawet opieki nad
        dziećmi.
        Trudno w to uwierzyć, ale prawo w Izraelu pozwala na maltretowanie i znęcanie
        się nad kobietami w rodzinie. Co może w takim wypadku zrobić kobieta? Jaką
        drogę ucieczki znalazły kobiety przez 50 lat dyskryminacji?
        Jednym z rozwiązań jest ślub cywilny w innym kraju. Najbardziej popularnym
        miejscem jest Cypr, gdzie procedury są proste i sprawa załatwiana szybko, a
        podróż z Izraela niedługa. Pary, które chcą obrządku religijnego, ale nie
        ortodoksyjnego, wybierają żydowski ślub udzielany przez rabina postępowego lub
        konserwatywnego. Obrządek ni
        • explicit Re: Szanowny Panie 22.07.05, 14:22
          Obrządek nie jest uznawany przez władze kraju, który zobowiązał się do nie
          dyskryminowania obywateli z powodu ich przekonań religijnych. Problem ze ślubem
          udzielonym na Cyprze jest taki, że - jeśli oboje małżonkowie są Źydami i kiedyś
          zechcą rozwieść się w Izraelu - muszą uzyskać zgodę sądu rabinackiego. Kolejna
          pułapka.
          Innym rozwiązaniem jest zawarcie małżeństwa kontraktowego w obecności prawnika.
          Kontrakt spisany przez parę ma prawne konsekwencje w razie rozwodu, a separacja
          jest orzekana w cywilnym sądzie, gdzie kobieta i mężczyzna są równi wobec
          prawa. Minus tej metody jest taki, że państwo nie uznaje małżeństwa, a w
          rezultacie para nie może korzystać z przywilejów, jakie państwo zapewnia
          rodzinom w takich sprawach, jak np. zakup domu, opłacanie podatków itd.
          Trzecim sposobem jest wspólne pożycie bez brania ślubu. Po pięciu latach
          wspólnego mieszkania para otrzymuje status wspólnoty małżeńskiej, co oznacza,
          że w razie separacji oboje mają prawo stanąć przed cywilnym sądem, by rozwiązać
          kwestie wspólnych dzieci, własności itd. W tym wypadku, jak i w poprzednim,
          kobiety i mężczyźni są równorzędnymi podmiotami prawa. Minusy są również
          podobne w obu sytuacjach.
          Optymistyczna uwaga: społeczeństwo izraelskie jest bardzo tradycyjne i chociaż
          wierzących jest zaledwie 25% (z czego 10% to ultra-ortodoksi), większość
          obywateli w 51. roku istnienia państwa izraelskiego woli pobierać się w sądzie
          rabinackim. W ostatnich latach jednak nastąpiły pewne zmiany, zapewne pod
          wpływem ogromnej fali imigracji z krajów dawnego Związku Radzieckiego. Izrael
          ma 6 mln mieszkańców, z czego 4,8 mln to Źydzi. W latach 90. z dawnego ZSRR
          przybyło do Izraela około miliona osób, które uważają się za Źydów. Jednak 30%
          z nich nie jest uznawanych za Źydów przez izralskie władze, ponieważ niektórzy
          są tylko małżonkami Źydów lub mieli jedynie żydowskiego ojca (w świetle
          ortodoksyjnego judaizmu, który przetrwał w Izraelu, tylko osoba, której matka
          jest Źydówką, jest uważana za Źyda). Poza tym imigranci z tej grupy, nawet
          jeśli są Źydami, przez długi czas wychowywani byli w tradycji ateistycznej. W
          rezultacie, również wskutek pluralizacji i liberalizacji społeczeństwa
          izraelskiego, około 20% małżeństw wybiera alternatywne formy małżeństwa, a
          wiele - nie ma na to dokładnych danych, lecz ich liczba rośnie - żyje razem bez
          ślubu.
          Wydaje mi się, że w tej sytuacji prędzej czy później państwo Izrael będzie
          zmuszone wprowadzić śluby cywilne.

Mit kobiety-bojowniczki

Kobiety są powoływane na dwa lata do obowiązkowej służby w Izraelskich Siłach
          Obronnych. W oficjalnych publikacjach często pojawia się postać młodej kobiety
          w mundurze z bronią na ramieniu, co ma dowodzić równego traktowania mężczyzn i
          kobiet w Izraelu. Bliższe przyjrzenie się roli kobiet w wojsku pozwala
          stwierdzić, że w ciągu 50 lat ich służby tylko nieliczne odegrały istotną rolę
          w Izraelskich Siłach Obronnych. W gruncie rzeczy ich role sprowadzały się, i
          nadal sprowadzają, do pełnienia tradycyjnych funkcji sekretarek i nauczycielek,
          i to wymagających najniższych kwalifikacji. Większość kobiet, które odbywały
          służbę wojskową, spędziła ten zbyt długi, dwuletni okres wypełniając
          niepotrzebne dokumenty i podając co pięć minut kawę swojemu dowódcy i jego
          kolegom.
          Wojskowa hierarchia otwiera również wiele możliwości nadużywania władzy przez
          przełożonego i liczba przestępstw na tle seksualnym, a także molestowania
          seksualnego, była i nadal jest bardzo wysoka. Przez długie lata wokół tych
          przypadków panowała zmowa milczenia i dopiero w ostatnich latach wzrosła
          świadomość tego rodzaju problemów. Dwa-trzy lata temu w IDF zaczęła obowiązywać
          zasada, że wszelkie kontakty seksualne między przełożonym i podwładnym, nawet
          związki zawarte za obopólną zgodą, są zabronione. Wynikało to z założenia, że
          prawdziwie wolna wola nie istnieje w hierarchicznej strukturze, gdzie ludzie
          nie są równi. Pomimo tych ustaleń i większej świadomości tego problemu,
          dowódcy, którzy zostali uznani winnymi wykroczeń na tle seksualnym, podlegali
          niewysokim karom. Głośnym przypadkiem ostatnich tygodni było oskarżenie oficera
          służb medycznych o molestowanie seksualne kilku podwładnych. Umożliwiono mu
          opuszczenie armii z pełnymi świadczeniami emerytalnymi i wszelkimi innymi
          przywilejami, jakimi cieszą się oficerowie kończący służbę. Nie jest to,
          oczywiście, najgorszy przypadek, biorąc pod uwagę wszystkie inne.
          Poza tym kobiety w IDF pozbawione są możliwości zrobienia kariery. Najwyższą
          rangą, jakiej może dosłużyć się kobieta, jest stopień generała brygady.
          Segregacja stanowisk sprawia, że większość z nich jest niedostępna dla kobiet.
          Podsumowując: po niemal dwóch latach, w czasie których kobiety w mundurach nie
          mają szans rozwijania swoich uzdolnień, umiejętności, osobowości czy
          doskonalenia się w zawodzie, rozpoczynają życie w cywilu nabywając umiejętności
          zawodowe czy wykształcenie od zera, mając dwa lata więcej niż ich koleżanki z
          Europy. Szanse 20-21-latki (zważywszy, że średnia wieku kobiet wychodzących za
          mąż to 22-26 lat) na zdobycie wykształcenia, znalezienie pracy czy zrobienia
          kariery zanim założy rodzinę są ograniczone. W skrócie -służba wojskowa kobiet
          w Izraelu nie oznacza promocji równouprawnienia społecznego, lecz odnosi wprost
          przeciwny rezultat. W rzeczywistości powstrzymuje rozwój kobiet i stoi na
          drodze ich równouprawnieniu.
          Uwaga optymistyczna: w ciągu ostatnich dwóch lat, zwłaszcza po nominacji
          obecnego szefa sztabu, można dostrzec zmianę w stronę poprawy sytuacji kobiet w
          wojsku. Segregacja funkcji zaczyna się załamywać. Coraz więcej atrakcyjnych
          stanowisk zajmują kobiety: od pozycji wymagających wysokich uzdolnień
          technicznych, poprzez prowadzenie szkoleń bojowych, do udziału w walkach. Np.
          przez ostatnie 2-3 lata kobiety były przyjmowane na najbardziej prestiżowe
          szkolenia - do lotnictwa IDF - i wkrótce armia będzie miała pierwszych pilotów-
          kobiety. Jeśli ta tendecja się utrzyma, może za 10 lat służba wojskowa nie
          będzie stanowić już czynnika przeszkadzającego równouprawnieniu kobiet w
          Izraelu.

Mit Goldy Meir

Przyjmuje się, że jeśli już w latach 70. pani Meir została premierem Izraela,
          to najpewniej droga do wysokich politycznych stanowisk oraz funkcji w życiu
          społecznym czy akademickim jest dla kobiet otwarta. Twierdzę, że jest to mit
          listka figowego, kamuflaż dla słabej pozycji kobiety w społeczeństwie i jej
          skromnej reprezentacji w życiu publicznym.
          Dane statystyczne są przygnębiające. Zaledwie dwie kobiety w rządzie (spośród
          24 osób) i 14 ze 120 członków parlamentu. Zarówno w nauce, jak i administracji
          państwowej udział kobiet ma strukturę piramidy, z wieloma na samym dole i
          kilkoma lub żadną na szczycie. Kobiety stanowią 56% studentów na poziomie
          studiów licencjackich, 51% - magisterskich i 39% na studiach doktoranckich.
          Tylko kilka z nich ma tytuł profesora.
          W 1996 roku pracowało 47,8% kobiet, większość z nich w zawodach nisko
          opłacanych lub niepełnoetatowych. Pojawiła się nowa generacja bizneswoman, lecz
          większość z nich zarządza małym, rodzinnym interesem. Spośród wszystkich
          pracujących kobiet tylko 2,9% ma pozycję menadżera, podczas gdy wśród mężczyzn
          udział ten wynosi 9,3%. W administracji państwowej kobiety zajmują większość
          niskich stanowisk i tylko jedna kobieta jest dyrektorem generalnym. Wszystkie
          te dane dowodzą niskiego statusu kobiet w Izraelu, ich słabej reprezentacji i
          dyskryminacji.
          Pozornie prawo w Izraelu jest bardzo postępowe. Fakty wskazują na coś innego.
          Oto przykład: w 1988 roku parlament przegłosował bardzo postępową
          ustawę, "Równouprawnienie w prawie pracy", która zabrania przy określaniu
          warunków pracy dyskryminacji ze względu na płeć, status cywilny, liczbę dzieci
          czy orientację seksualną. Dotyczy to awansu, zwolnień, prawa do urlopu
          macierzyńskiego, opieki nad dzieckiem sprawowanej przez męż
          • explicit Re: Szanowny Panie 22.07.05, 14:27
            Dotyczy to awansu, zwolnień, prawa do urlopu macierzyńskiego, opieki nad
            dzieckiem sprawowanej przez mężczyzn i kobiety. Specjalna klauzula zabrania
            molestowania seksualnego w miejscu pracy. ?amanie tych praw może prowadzić do
            postępowania karnego. W rzeczywistości wiele kobiet jest dyskryminowanych ze
            względu na swoją płeć czy macierzyństwo, ale jak można udowodnić, że to była
            przyczyna zwolnienia lub nieprzyjęcia do pracy? Jak obalić twierdzenie
            pracodawcy, że kandydatka nie posiadała wystarczających kwalifikacji czy nie
            pasowała do tej pracy?
            Jeśli chodzi o molestowanie seksualne, ogólnie wiadomo, jak trudno jest
            podtrzymać podobne oskarżenie, jeśli nie ma świadków. Poprawka do rządowego
            prawa korporacyjnego z 1955 roku przyjmuje, że równe prawa głosu powinni mieć
            przedstawiciele obu płci reprezentowani w zarządach państwowych spółek; zanim
            do tego dojdzie, ministrowie powinni jak najczęściej powoływać dyrektorów "płci
            niewystarczająco reprezentowanej w zarządzie spółki". Jak pokazuje
            rzeczywistość, nie jest to możliwe. Kilka kobiet faktycznie pełni funkcję
            dyrektora, ale tylko kilka, a tylko jedna - jak wcześniej wspomniałam - jest
            dyrektorem generalnym w rządowym ministerstwie.
            17 maja 1999 roku w Izraelu odbyły się wybory. Ehud Barak, który po raz
            pierwszy został wybrany premierem, obiecał przed wyborami, że będzie popierał
            kobiety w ich dążeniach do pełnienia odpowiedzialnych funkcji, i że powierzy
            stanowiska ministerialne co najmniej trzem kobietom. Po wygranej w wyborach
            dochował wszystkich obietnic poza tą dotyczącą kobiet. Ogłosił ministrem tylko
            jedną kobietę i powierzył jej jedno z mniej ważnych ministerstw. Tylko pod
            wpływem protestów kobiet, zwłaszcza w mediach, zdecydował się nie odwołać
            swoich obietnic i mianował jeszcze jedną kobietę na stanowisko ministerialne, a
            jednej zaoferował funkcję wiceministra. A wszystko to dla podtrzymania pozorów,
            że czyni przysługę połowie mieszkańców kraju. Ostatecznie najczęstszym
            przesłaniem dla kobiet jest "nie zabieraj głosu, ponieważ lud Izraela ma
            znacznie ważniejsze problemy, wciąż nie ma pokoju między nami a naszymi
            sąsiadami, nadal trwają wewnętrzne konflikty arabsko-żydowskie oraz pomiędzy
            wierzącymi i niewierzącymi, nie rozwiązaliśmy również problemu ubóstwa, więc z
            łaski swojej dajcie sobie spokój z powtarzanymi do znudzenia żądaniami. Kiedy
            Izrael nie będzie miał żadnych problemów, wtedy możemy przyjrzeć się waszym".
            Jeśli kobiety w Izraelu będą czekać na idealną sytuację, nie będą miały szansy
            niczego się domagać czy polepszyć swojego statusu.
            Na szczęście kobiety i organizacje kobiece nie czekają na nadejście stosownego
            dnia. Niektóre z nich są bardzo aktywne w działaniu na rzecz poprawy sytuacji
            izraelskich kobiet. Na przykład największa Na'amat - ruch kobiet pracujących i
            wolontariuszek. Jej celem jest poprawa statusu kobiet w Izraelu, domaganie się
            równouprawnienia płci i zwalczanie dyskryminacji w miejscu pracy i w
            społeczeństwie. Organizacja zrzeszająca kilka grup feministycznych usiłuje
            reprezentować interesy kobiet, które mają różnego rodzaju problemy i zapewniać
            im możliwość decydowania o swoim życiu, a także zwalczać dyskryminację i
            przemoc. Hamerkaz Lesijua Lenifgaot Ones (Stowarzyszenie Centrów Kryzysowych
            Ofiar Gwałtu) pomaga kobietom, które padły ofiarą gwałtu, zapewnia im pomoc
            psychologa i pomaga składać zeznania na policji. Szolulat Hanaszim (Związek
            Kobiet Izraela) jest przede wszystkim grupą domagającą się przestrzegania praw
            kobiet, koalicją kobiet, które zrzeszyły się, by poprawić swój status poprzez
            działania promocyjne, prawne oraz podnoszenie świadomości i edukację.
            Organizacja ta odnosi sukcesy; ma na swoim koncie, między innymi,
            przeforsowanie w 1988 roku prawa o równoprawnym traktowaniu w pracy, a w 1987
            roku o jednakowym wieku emerytalnym.
            Uwaga optymistyczna: w ostatnich latach feminizm i problemy feministyczne nie
            są lekceważone. Kobiety są bardziej pewne siebie, nie wstydzą się publicznego
            wyrażania swoich opinii, domagają się równouprawnienia i wypowiadają przeciwko
            przemocy. Coraz więcej świadomych feministek pracuje w mediach. Coraz więcej
            znanych dziennikarek nie pozwala, by tematyka feministyczna zniknęła ze sceny
            publicznej. Dziennikarki, takie jak Sheli Jechimovitz czy Dalya Yairi, prowadzą
            bardzo popularne i cenione codzienne programy w radiu, gdzie nie zapominają o
            tematyce kobiecej, niesprawiedliwości i przypadkach przemocy. Kilka
            parlamentarzystek, takich jak Yael Dayan czy Zehava Galon, jest również bardzo
            aktywnych; nie powinnam również pominąć znanej bojowniczki Shulamit Aloni. Ta
            nowa siła stopniowo sankcjonuje feministyczną debatę w sferze publicznej. Jest
            również kilku szowinistów, którzy mają odwagę otwarcie wyrażać swoje opinie,
            ale bycie szowinistą nie jest dobrze widziane. Mam wrażenie, że kobiety w
            Izraelu są ostatnio bardziej świadome niesprawiedliwości swojego położenia i
            mają zamiar to zmienić. Nie wierzę, że taki głos może być długo ignorowany.

Uwaga osobista

W szkole podstawowej miałam nauczycielkę, która bardzo mnie lubiła i pochwalała
            moje osiągnięcia. Na koniec roku szkolnego dała mi ogólną najwyższą ocenę i
            napisała na świadectwie, że jeśli chcę wiedzieć, co o mnie sądzi, powinnam
            zajrzeć do Księgi Przysłów, rozdział 31. Podekscytowana otworzyłam Księgę i
            przeczytałam: "Niewiastę dzielną któż znajdzie? [...] Serce małżonka jej ufa,
            na zyskach mu nie zbywa; nie czyni mu źle, ale dobrze przez wszystkie dni jego
            życia. [...] Wstaje, gdy jeszcze jest noc, i żywność rozdziela domowi [...]
            Powstają synowie, by szczęście jej uznać, i mąż, ażeby ją sławić..." itd.
            Trudno wyrazić, jak wielkie było moje rozczarowanie. Nauczycielka tak bardzo
            mnie ceniła, że nie widziała dla mnie lepszej przyszłości, niż zostać idealną
            żoną, matką i gospodynią. Myślę, że to był moment, w którym zostałam
            feministką.

Kilka uwag na temat przyszłości

Czego może oczekiwać dziewczynka w Izraelu za kilka lat? W rabinackim sądzie
            nadal będzie traktowana jak dziecko i osoba upośledzona; wierzę jednak, że nie
            będzie musiała opuszczać Izraela, żeby zawrzeć cywilny ślub. Będzie miała
            większe niż jej matka szanse na zdobycie wykształcenia (już od przedszkola) w
            poszanowaniu wartości takich jak sprawiedliwość i równość. Prawdopodobnie
            będzie miała możliwość zdobycia wyższego wykształcenia, chociaż jej szanse na
            wyższą pozycję w administracji państwowej czy w świecie biznesu i polityki będą
            nadal niewielkie. Będzie mogła zdobyć tytuł doktora, ale raczej nie zostanie
            profesorem na żadnym z izraelskich uniwersytetów. Niezależnie od pozycji
            społecznej dziewczynek izraelskich (jeśli obecna sytuacja drastycznie się nie
            zmieni), jedna na siedem padnie ofiarą gwałtu, jedna na dziesięć będzie ofiarą
            przemocy w domu, około dwanaście rocznie zostanie zamordowanych przez męża lub
            narzeczonego. Co więcej, będą zarabiać średnio 25% mniej niż mężczyzna na tym
            samym stanowisku. Pomimo to wierzę, że ich głos tak szybko nie zamilknie.
            Większa świadomość może zmienić rzeczywistość.

tłum. Beata Płonka

• dana33 Re: Szanowny Panie 22.07.05, 14:28
          hej, sempiasty, awansowales na zyda.... :))))
    • aaki oświadczenie chwalebne ale obawiam się iż 21.07.05, 20:21
      nie wszyscy muzułmanie sa tego zdania
    • felusiak1 Proponuje drukowac takie oswiadczenia 21.07.05, 20:24
      na papierze toaletowym co zdecydowanie ustawi je w odpowiednim miejscu
      i bedzie jednoczesnie pozyteczne.
      • i-love-2-bike Re: Proponuje drukowac takie oswiadczenia 21.07.05, 20:35
        felusiak1 napisała:

> na papierze toaletowym co zdecydowanie ustawi je w odpowiednim miejscu
        > i bedzie jednoczesnie pozyteczne.

ja tez tak samo jak oswiadczenia dany,twoje,fredzia,arapa i innych a wtedy moze
        na reszcie to forum bedzie forumem dyskusyjnym a nie smietnikiem.
    • migselv Re: Oświadczenia ??? 21.07.05, 20:28
      Mam wieksze zaufanie do Oriany Fallaci niz do ciebie, podszywajacego sie do
      uczestniczki tego forum!

[...]
      Z całą stanowczością pisarka wystąpiła przeciwko idei tak zwanego umiarkowanego
      islamu, z którym chcą żyć w przyjaznych stosunkach państwa Zachodu: "Opowiada
      się bujdy o umiarkowanym islamie, trwa komedia tolerancji, bzdury o integracji,
      farsa wielokulturowości". Wytknęła także władzom swej rodzinnej Florencji, że
      także tam, w mieście Dantego, Michała Anioła i Leonarda da Vinci chcą zbudować
      meczet.

"Bujdą" nazwała przedstawianie islamu jako religii pokoju i Koranu jako orędzia
      miłosierdzia i litości. "Tak, jakby Mahomet przyszedł na świat z gałązką oliwną
      w ustach i może nawet umarł na krzyżu razem z Jezusem" - podkreśliła. Jej
      zdaniem taką samą bzdurą jest prezentowanie islamu jako ofiary Zachodu. "Tak,
      jakby - dodała - przez czternaście wieków przez muzułmanów nikomu nie spadł
      włos z głowy w Hiszpanii, na Sycylii, w północnej Afryce, Grecji, na Bałkanach,
      w Europie zachodniej aż do Ukrainy i Rosji". "Tak, jakby do Wiednia przybyły i
      okrążyły to miasto siostry od świętego Ambrożego lub benedyktynki".
      [...]
    • krystian71 a skad ten dziwny nick 21.07.05, 20:37
      wybacz, ale nie moge potraktowac tekstu powaznie.
      I jeszcze jeden aspekt
      Wyksztalceni i patriotyczniue do nowej Ojczyzny nastawieni muzulmanie sami
      powinni swoich interesow na tym forum bronic.
      Argumentow by im nie zabraklo.
      • i-love-2-bike Re: a skad ten dziwny nick 21.07.05, 20:39
        krystian71 napisała:

> wybacz, ale nie moge potraktowac tekstu powaznie.
        > I jeszcze jeden aspekt
        > Wyksztalceni i patriotyczniue do nowej Ojczyzny nastawieni muzulmanie sami
        > powinni swoich interesow na tym forum bronic.
        > Argumentow by im nie zabraklo.

:)) dlatego mowie jak tu wesolo. popatrz jak wszystkie pieski rowno szczekaja.
        oni to cholera nawet nie moga dwoch roznych piosenek zaspiewac,kazdy to samo
        przerabia podazajac za glowna dyrygentka,ktora to cosik w zlym nastroju ostatnio
        kulture krzewi:))aj wej a taka wrazliwa wczoraj byla na jej brak na forum.
        • krystian71 Re: a skad ten dziwny nick 21.07.05, 20:57
          no wiesz, nie znam czlowieka, ale gdyby ten tekst wziac powaznie i przyjac
          doslownie to chyba kazdy widzi roznice miedzy nim a tym co pisze dana,i fredzio
          z arapami.
          • arap1 Re: a skad ten dziwny nick 21.07.05, 21:03
            krystian71 napisała:

> no wiesz, nie znam czlowieka, ale gdyby ten tekst wziac powaznie i przyjac
            > doslownie to chyba kazdy widzi roznice miedzy nim a tym co pisze dana,i
            fredzio
            >
            > z arapami.
            PODZIWIAM CIE KRYST...CZY SPISZ WOGOLE?????TEN TEMAT ZYDOWSKI CIE ZABIJE ...NIE
            ZYDZI :-)))
      • amk1999 Re: a skad ten dziwny nick 21.07.05, 20:53
        krystian71 napisała:

> Wyksztalceni i patriotyczniue do nowej Ojczyzny nastawieni muzulmanie
        =========
        hahahahahahahahahahhahahahahaahahahahahahaha
        jeszcze gorsza bujda niz to co pisal Faris. Patriotycznie nastawieni
        muzulmani:))))))))))))))))))))))))))))))) Do Mekki moze. Co za idiota

ps. wpis nie dotyczy Tatarow litewskich:)))
    • antek_cukierman Ciekawa postać. Prześladowany 21.07.05, 20:48
      "Dnia 26.08.2003 w Krakowie odbył się proces Omara Farisa oskarżonego o
      zorganizowanie 04.04.2003 nielegalnej manifestacji antywojennej....
      ...Jak sam podkreślał w swojej mowie władze polskie prześladują go ze względów
      rasistowskich..."

www.kpp.neostrada.pl/artyk/faris.html
      Piszą o nim jakaś viva palestyna i lewacko-alterglobalistyczne pisemka
      internetowe ( w tym Komunistyczna Partia Polski - jest coś takiego?)

Piewca uroków losu kobiet w islamie. Prawdziwym muzułmanin...

Salam Aljekum
      dziękuję że istnije taka strona ..jeste bardzo potrzebna..trzeba pokazac Islam
      taki jaki jest pozdrawiam
      Omar Faris

www.muzulmanka.pl/page16.html

A poza tym cisza medialna.

• aaki wyrok: not guilty-zapomniałeś dodać 21.07.05, 21:04
        "Dnia 26.08.2003 w Krakowie odbył się proces Omara Farisa
        • antek_cukierman Każdy normalny może przeczytać, 21.07.05, 21:07
          po to podany link. Rzecz w tym, że nie każdy jest normalny.
          • aaki no aż tak nie przesadzaj 21.07.05, 21:11
            Rzecz w tym, że nie każdy jest normalny.
            ==============================================
            czasem jesteś normalny
    • indymedia podpisuje się pod tym rękami i nogami! 21.07.05, 21:04
      Precz z rasizmem !

raport.blox.pl
      • krystian71 Re: podpisuje się pod tym rękami i nogami! 21.07.05, 21:14
        i czas na to, by sami sie swoim view zajeli i pilnowali i protestowali
        przeciwko tym forumowym faszystom
    • aaki k.gebert vs o.faris+monika o. 21.07.05, 21:07
      www.radiozet.com.pl/rozmowy.htm,3184
    • 1ja Re: Oświadczenia+ 21.07.05, 21:21
      >>>>>>>>>>>< Re: Oświadczenia+
      i-love-2-bike 21.07.2005 20:08 + odpowiedz

1ja napisał:

> Slicznie!
      > Ale czy wszyscy twego pochodzenia z toba sie zgadzaja?
      > A z Izraela nie chcialbys zjechac?
      > Ladniej by ci wyszlo.
      > I bardziej wiarygodnie.
      >
      > Byly Polak zydowskiego pochodzenia.
      > Z najwyzszym wyksztalceniem.

a wszyscy sie z toba zgadzaja na pewno nie,wiec nie kadz glupotek. jak dana moze
      cwierkac na forum swoje trzy po trzy ,to strona przeciwna moze to samo robic. to
      sie nazywa polaku zydowskiego pochodzenia -demokracja,jakbys to slowo zapomnial.
      • krystian71 wiec porownaj sobie swoje posty i ten jeden jego 21.07.05, 21:27
        widzisz roznice?
        • 1ja Re: wiec porownaj sobie swoje posty i ten jeden j+ 21.07.05, 21:40
          Nie odpowiedziales:
          Czy jestes krowa?

Mam krzysia w ....
          • krystian71 wlasnie porownales, wiecej nie trzeba 21.07.05, 21:53

• 1ja Re: wlasnie porownales, wiecej nie trzeba+ 21.07.05, 21:56
              krystian71 napisała:

Czy twoja p.... jest w stanie zwiekszonym?
    • kovalsky_pl 0 szacunki i zupelny brak kultury 21.07.05, 21:56
      To norma tego forum. Glupota niektorych komentujacych tu przeraza. Az
      odechciewa sie tu zagladac.
      Czy Zydzi na tym dorum nie moga poprostu kulturalnie dyskutowac tylko siac
      jad ? To tylko o was zle swiadczy?! Wyluzujcie troche bo tym co sa w porzadku
      robicie antyreklame - chyba,ze to jakas prowokacja?
      • dana33 nu i balwany..... 21.07.05, 22:15
        nic nie kapujecie, co? macie przed wlasnym zasmarkanym nosem new york, madrid,
        london, bali, turcje, o israelu nawet nie wspomne, bo wg was to sie nam "nalezy"
        nu, zamykajcie oczy dalej.... przyjdzie tez czas na polske, wtedy poczytam
        sobie wasze wyrazy uznania dla omara & co.
        • i-love-2-bike Re: nu i balwany..... 21.07.05, 22:23
          dana33 napisała:

> nic nie kapujecie, co? macie przed wlasnym zasmarkanym nosem new york, madrid,
          > london, bali, turcje, o israelu nawet nie wspomne, bo wg was to sie nam "nalezy
          > "
          > nu, zamykajcie oczy dalej.... przyjdzie tez czas na polske, wtedy poczytam
          > sobie wasze wyrazy uznania dla omara & co.

krolowo to chyba tys ciemna,czytac nie umiesz i wszystkim te rasistowskie
          przydomki rozdajesz. poczytaj co kto pisze zanim zaczniesz pluc tym swoim
          bazarowym slangiem.
        • michal00 Re: nu i balwany..... 21.07.05, 22:34
          przyjdzie tez czas na polske, wtedy poczytam
          > sobie wasze wyrazy uznania dla omara & co.

Smiem watpic. W Polsce mamy najmniej muzulmanow z calej Europy. Tylko 3,1
          tysiaca (0,008% populacji - podaje za "Polityka"), w wiekszosci sa to
          potomkowie Tatarow dawno zasymilowani. Ryzyko zamachu jest minimalne.
          • kovalsky_pl Re: nu i balwany..... 21.07.05, 22:40
            > Ryzyko zamachu jest minimalne.

Za to duże jest ryzyko prowokacji syjonistów :(
            • michal00 Re: nu i balwany..... 21.07.05, 22:43
              > Za to duże jest ryzyko prowokacji syjonistów :(

A po co? Arabowie sa w Polsce najbardziej nielubiana nacja - 58% ludnosci
              deklaruje do nich niechec, a wiec zadne prowokacje nie sa potrzebne.
              • kovalsky_pl Re: nu i balwany..... 21.07.05, 22:45
                bo Polska jest takim małym królikiem doświadczalnym. Testem...
                • michal00 Re: nu i balwany..... 21.07.05, 22:47
                  Bajki opowiadasz kolego
          • dana33 Re: nu i balwany..... 21.07.05, 22:47
            mylisz sie michale. w polsce jest dzisiaj okolo 25 000 muzulmanow.
            i to idzie szybko. zobacz jak szybko poszlo w danii i szwecji i zobacz co sie
            tam dzisiaj dzieje. spojrz na holandie. spojrz na francje....
            nu, polska to naprawde nie moja sprawa. ja mieszkam w kraju, ktory umie sie
            lepiej lub gorzej sprawic z terrorem. europa jest do tego absolutnie nie
            przygotowana. nie zycze ataku terrorystycznego nawet moim wrogom, a co dopiero
            polsce, ale nie mam absolutnie zadnych watpliwosci, ze jak europa i polska w
            tym, nie zrobia czegos, to ten terror dojdzie i do was. nu, po 3 ataku
            zaczniecie sie organizowac i nauczycie sie z tym zyc, dokladnie tak, jak my z
            tym zyjemy. tak ze mozecie dalej zamykac oczy.
            • michal00 Re: nu i balwany..... 21.07.05, 22:57
              Nie wiem skad ci sie wzielo 25 tys. muzulmanow w Polsce. Ja sie opieram na
              danych z "Polityki" (nr 29/2005), ktora jest powaznym tygodnikiem. Wzrostu
              liczebnosci muzulmanow nie nalezy sie spodziewac, bo oni wola osiedlac sie w
              bogatszych krajach, ktore oferuja im socjal i slodkie nierobstwo. Rowniez ataki
              terrorystyczne lepiej jest przeprowadzic na Zachodzie ze wzgledu na rozglos.
              Polska jest teraz chyba jednym z najbezpieczniejszych krajow swiata, co mnie
              niezmiernie cieszy.
              • z_daleka Re: nu i balwany..... 21.07.05, 23:04
                tak trzymac.
        • kovalsky_pl Re: nu i balwany..... 21.07.05, 22:35
          mamy za to przed oczami Getto Gaza Strip i poszczególne getta West Bank...
          szkoda, że ty i Twoi bracia Żydzi z Rosji, Argentyny i wielu innych krajów nie
          mają. Byłoby dużo bezpieczniej na tym świecie.
          • dana33 Re: nu i balwany..... 21.07.05, 22:49
            osmieszasz sie kowalski.
    • abstrakt2003 Re: Oświadczenia 21.07.05, 22:03
      Człowieku!
      Czy jest na tym Świecie choć jeden muzułmanin który BEZWARUNKOWO potępi swoich
      współwyznawców czyniących zło w imię wyznawanej religii właśnie!!!!
      Przy okazji odpowiedz mi ilu muzułmanów rocznie ginie w zamieszkach i zamachach
      pomiędzy sunnitami i szyitami!?
      Czy wzajemne mordowanie się to taka muzułmańska tradycja?
      • dana33 Re: Oświadczenia 21.07.05, 22:16
        szkoda kazdego slowa, abstrakt. oni nie chca widziec, nie chca zrozumiec, nie
        chca sie bronic. git. beda mieli, co maja juz inni, nie ma dla mnie zadnych
        watpliwosci.
    • kovalsky_pl pytanie do DANA : 21.07.05, 22:44
      Czy ty w ogóle znasz hebrajski?
      Wiesz...jak byłem na terytoriach okupowanych przez Izrael - w historycznej
      Palestynie przebywałem często w okolicach Ashdod... wspaniała długa plaża,
      bardzo mili ludzie etc... wszystko pięknie jednak najciekawsze w tym wszystkim
      było to, że częściej słyszałem tam Ruski niż Hebrajski. Większość z tych
      kolonizatorów nie zna nawet hebrajskiego i śmie mówić, że ta ziemia jest jego?
      kpiny!
      W waszych książkach od Historii Palestyńczycy są jakimś marginalnym tworem - w
      ogóle nikogo poza Żydami w Palestynie nigdy nie było. Myślisz, że na kłamstwie
      można budować silne państwo? Ilu z tych Ruskich co żyją w Izraelu oddałoby
      życie za ten sztuczny twór?
      • dana33 Re: pytanie do DANA : 21.07.05, 23:03
        hahahahaha, ales mnie rozbawil, kowalski.... ashdod to tereny okipowanej
        palestyny..... nu, nie moge.... ales palnal, chloptysiu.... nu, to bedzie
        smiech jutro jak opowiem o tym palestynskim ashdodzie....

ciuciek, gadasz glupoty od piewszego zdania do ostatniego....
        nu, panstwo to my juz zbudowalismy. i nawet silne...
        idz chlopaczku, poczytaj sobie, jesli rzeczywiscie to jest twoja wiedza, ktora
        tyu zaprodukowales a nie zwykla idiotyczna prowokacyjka, i jak sie juz czegos
        dowiesz, to wracaj na forum podyskutowac.... nu, ale zabawa.... :)))))
        • z_daleka Re: pytanie do DANA : 21.07.05, 23:07
          dana33 napisała:

> hahahahaha, ales mnie rozbawil, kowalski.... ashdod to tereny okipowanej
          > palestyny..... nu, nie moge.... ales palnal, chloptysiu.... nu, to bedzie
          > smiech jutro jak opowiem o tym palestynskim ashdodzie....
          >
          > ciuciek, gadasz glupoty od piewszego zdania do ostatniego....
          > nu, panstwo to my juz zbudowalismy. i nawet silne...
          > idz chlopaczku, poczytaj sobie, jesli rzeczywiscie to jest twoja wiedza,
          ktora
          > tyu zaprodukowales a nie zwykla idiotyczna prowokacyjka, i jak sie juz czegos
          > dowiesz, to wracaj na forum podyskutowac.... nu, ale zabawa.... :)))))
          ------------------------------------
          Nie ma sie co smiac, Dana, Kowalski(sic), jak kazdy palestynski bojownik uwaza,
          ze azdod jest pod okupacja...
        • kovalsky_pl Re: pytanie do DANA : 21.07.05, 23:07
          napisałem oślico tereny HISTORYCZNEJ Palestyny... a okupowane, bo Izrael to
          jeden wielki sztuczny kolonialny twór.Ja go nie uznaje :) mam prawo...
          • dana33 Re: pytanie do DANA : 21.07.05, 23:18
            pewnie, ze masz prawo. nie uznawaj. no i co? podskakiwac mozesz, to wszystko.
            nie, nie wszystko: mozesz sie dalej osmieszac..... historyczna palestyna,
            nastepny dowcip kowalskiego....
          • negevmc Wszyscy do domu 22.07.05, 09:09
            kovalsky_pl napisał:

> napisałem oślico tereny HISTORYCZNEJ Palestyny... a okupowane, bo Izrael to
            > jeden wielki sztuczny kolonialny twór.Ja go nie uznaje :) mam prawo...

Proponuję aby wszyscy wrócili do domu.
            Amerykanie, Australijczycy, Nowozelandczycy i Kanadyjczycy do Anglii,
            Normanowie do.. skandynawii. 3/4 Połódniowej Ameryki do Hiszpanii i Portugalii,
            Wszystkie ludy indoeuropejskie do Mongolii czy gdzieś tam.
            W Europie mają prawo sie ostać jedynie Baskowie i hahah Celtowie
            (choć swojego czasu podobno licznie zaludniali Galilee)
            Hazarowie na Krym !!!! Won do domu !
            Murzyni do Afryki, Chińczycy do Chin, Żydzi w różne miejsca: po udowodnieniu,
            że nie są krymsko-kaspisjskim ludkiem, no nie wiem, gdzieś na wschód w każdym
            razie od Jordanu bo i Abraham najechał przecież spokojnych Arabów w Palestynie.
            • dana33 Re: Wszyscy do domu 22.07.05, 09:15
              hahahaha, widze achmada kowalskiego w kolejce do autonomi.... :))))
            • krystian71 Re: Wszyscy do domu 22.07.05, 09:31
              Wybacz negew, ja wiem , ze was tylko Israel i jego interes obchodzi, ale to nie
              ten temat i nie jego sprawa, choc staracie sie z calych sil do tego watek
              sprowadzic.
              To sprawa polskich obywateli , roznego pochodzenia , ktorzy zawsze byli Polsce
              lojalni.I do pierwszej wpadki takiego domniemania nalezy sie trzymac.
              Nigdy nie witali kwiatami okupantow, nie przesiadali sie na sowieckie czolgi ,
              by ich doprowadzic do administracyjnych oficjeli i wydac na smierc.
              Dopoki zyja ludzie, ktorzy to pamietaja, ich synowie i wnukowie , nie da sie
              zadnym szumem medialnym odium niecheci z jednej grupy na druga przerzucic.
              To jest Polska negew, zupelnie nieracjonalna kraina, tu sie finansowe interesy
              mniej licza.
              Tu by ten numer nie przeszedl, by dla finansowych korzysci zaczac kampanie
              przeciwko wspolczujacym swiadkom a wzamian wybielac mordercow.
              • dana33 Re: Wszyscy do domu 22.07.05, 09:54
                nu, nie moge.... finansowe interesy sie mniej licza.... tylko te tysiace
                polakow wyjezdzajacych za pieniadzem za granice, tylko te kradzieze na lewo i
                prawo, zeby miec wiecej forsy.... wiesz, krystianku, u nas tez kradna i u nas
                tez wyjezdzaja za pieniadzem. ale przynajmniej nikt sobie nie wmawia, ze takich
                nie ma.... u ciebie to ta hipokryzja przesiaknela kazda twoja wypowiedz.....
                • krystian71 Re: Wszyscy do domu 22.07.05, 10:15
                  wiem, ze jestes ociezala umyslowo, wiec ci wytlumacze co mialem na mysli.
                  Nie, o koniecznosci utrzymywania rodziny, ktora zmusza do wyjazdu za chlebem.
                  Ale o klamstwie w nadziei odszkodowania od tego, od ktorego mozna jeszcze
                  wydebic.
                  gdyby mojego dziadka zabili Eskimosi , nie scigal bym Cyganow w nadziei,ze od
                  nich wiecej moge skorzystac.
                  gdybym kiedys zaszedl w ciaze (!) , nie zastanawialbym sie , komu to ojcowstwo
                  wtrynic i co mi sie wiecej oplaca.
                  A zreszta, ja pisalem do negewa, on mi nie musi odpisywac, ale ty ? co cie do
                  tego zmusza , by dalej swoja glupote na tym forum okazywac?
                  • dana33 Re: Wszyscy do domu 22.07.05, 10:44
                    nu, zrozumialam cie. pokazalam ci inna strone, zeby sie doprowadzic znow do
                    klotni, ale prosze: nie masz zielonego pojecia, ilu polakow przysyla listy do
                    roznych instytucji w israelu, twierdzac, ze pomagali zydom i teraz chca za to
                    pieniadze. w 60 lat po wojnie sie im przypomnialo. i jesli tylko polowa z tych
                    listow bylaby prawda, to w yad vashem nie byloby 6000 tysiecy drzewek, ale
                    conajmniej 60 tysiecy.... nu, ale to oczywiscie tylko zydzi wydebiaja
                    pieniadze, nikt inny....
                    • krystian71 Re: Wszyscy do domu 22.07.05, 12:29
                      dupiata zabuniu, siadl mi prad, gdy chcialem ci napisac, ze to wasz byly
                      ambasador, poradzil Polakom by sie bezposrednio do YV zwracali.
                      Choc dla kobitek zgromadzonych w studio to byla dziwna sprawa.Wg, nich , to
                      uratowani powinni zglaszac.
                      Ambasador mial rzadka mine i jakos tak dziwnie tlumaczyl, ze uratowani , to
                      wola nie pamietac, wola zapomniec, bo ich pamiec boli i cos im nie gra.
                      A przeciez posadzenie nastepnych drzewek , to jest zawsze jakis koszt.
                      Co nie , dupiasta Dano?
                      Zadac tego 60 lat po wojnie to bezczelnosc, tym bardziej , jak tym uratowanym
                      sie nie chcialo zglaszac, bo to tez koszt na faks albo kawalek papieru i
                      znaczek wydac,
                      Co nie, dupiata Dano?
                      60 lat po wojnie, nawet jak uratowal, to sprawa jest przedawniona, teraz
                      wieksze koszty Israel ma , trzeba tych wszystkich zbrodniazy , o ktorych sie
                      Interpol upomina ukryc,A to kosztuje.
                      • dana33 Re: Wszyscy do domu 22.07.05, 14:23
                        ciuciek, ty myslisz ze jak napiszesz dupiasta dano 40 razy to mnie to obrazi?
                        to ty sie mylisz. bo widzisz, jakbys napisal bezdupiasta dano, to by mnie to
                        urazilo. z dwoch powodow: po pierwsze, ze to klamstwo, po drugie, ze to nie
                        specjalnie sexy byc bezdupiasta. a tak to po prostu powtarzasz statement:
                        zgadza sie, mam dupe. do tego wszystkiego zapomniales, albo moze z uprzejmosci,
                        nie napisales, ze ta dupa jest sjonistyczna. wiec na drugi raz prosze pisac
                        pelna i wyczerpujaca informacje o mojej dupie.
              • biedronka24 Dzieki Krystianie za ten tekst 22.07.05, 10:14
                milo bylo przeczytac. A ja i tak wiem ze mimo najszczerszych checi naszych tu
                ´bylych Polakow´ ktorzy nimi nigdy nie byli a uczyli sie polskiego jak
                coponiektorzy z nas rosyjskiego- bo tak to nalezy odczytywac w Polsce tego typu
                zamachow nie bedzie. Dlaczego? Bo jakos tak jest od pokolen ze mamy piekne i
                madre matki i ojcow. I potrafia uczyc czegos co zwie sie patriotyzmem,
                przywiazaniem do historii kraju w ktorym sie zyje a co najwazniejsze robia to
                czyms co ma sie nijak do teatru ktory odstawia tu samica nostromo. Robia to
                prawda, oddaniem wlasnym i sercem, PRZYKLADEM i poszanowaniem dla czegos
                zupelnie niezrozumialego dla tych tu obecnych krzykaczy - mianowicie uczciwosci
                i sprawiedliwosci.
                Jestesmy krajem, jedynym sposrod bloku postkom ktory sie na prawde oparl twardo
                komunie. Jedynym- i moge to z pelnym przekonaniem powiedziec mimo usilnej pracy
                ruskich okupantow i narzuconego systemu. A to nie lada sztuka.

I cos jeszcze dla superwyksztalconych a propos ich totalnej ignorancji.

Model skarpetko sandal- ich ideal to niestety zupelnie nie model postkom tylko
                model wygodnicki. Bardzo szeroko rozpowszechniony i wsrod ludzi nauki jak
                najbardziej z zachodu. Niestety dla ludzi ograniczonych - sklonnych do
                automatycznych uogolnien obrazy i slowa wytrychy to standard - zarowno
                wypowiedzi - jak i obawiam sie- calosci tego wznioslego rozumowania ;)

Pozdrowienia Krystianie.
                • krystian71 Re: Dzieki Krystianie za ten tekst 22.07.05, 10:34
                  To prawda, biedroneczko, i najwyrazniej wszystkim tu od iekow mieszkajacym ,
                  muzulmanom takze sie udziela.
                  nie rozumieja tego tylko ci, dla ktorych pojecie Ojczyzny, nawet tej malej jest
                  abstraktem.
                  To brzmi smiesznie, ale cale wieki temu, jako szczeniak ,jeszcze przed wyborem
                  naszego Papieza bylem na prywatnym spotkaniu z o. Klimuszka.Do dzis nie moge
                  tego zapomniec, tak wiele z jego przepowiedni sie spelnilo.
                  O Polsce, jej obrazie w swiecie i przede wszystkim o tym , by stad nie
                  wyjezdzac, bo to bedzie najspokojniejsze miejsce na swiecie, ktore przetrzyma
                  wszelka zaglade.
                  i do dzis sie tego trzymam :)
                  • biedronka24 obysmy tylko nie spoczeli na laurach 22.07.05, 10:50
                    a ja tez tak czuje. I chyba wiem co mowie. W koncu moja mama jest Bulgarka,
                    ktora Polske pokochala. Nawet pamietam jak mowila o pewnym leniwawym mezu mojej
                    kolezanki z ktorym sa troche problemy `on jest taki troche jak Bulgar´.
                    Krotko mowiac kocha swoja ojczyzne i swoja historie ale jest tez cos wyjatkowego
                    co w Polsce pokochala :).
                    Glupki tylko te co na to slepe. Ale zazdrosc jest slepa. Milosc tylko przymyka
                    oczy, a zazdrosc jest slepa - na prawde :)
              • negevmc Re: Wszyscy do domu 22.07.05, 10:50
                kovalsky_pl napisał:

> napisałem oślico tereny HISTORYCZNEJ Palestyny... a okupowane, bo Izrael to
                > jeden wielki sztuczny kolonialny twór.Ja go nie uznaje :) mam prawo...

Negev odpowiedział:
                > Proponuję aby wszyscy wrócili do domu...

a krystian71 wywnioskował:

> Wybacz negew, ja wiem , ze was tylko Israel i jego interes obchodzi, ale to
                > nie ten temat i nie jego sprawa, choc staracie sie z calych sil do tego watek
                > sprowadzic.

• kovalsky_pl znasz ten hebrajski czy nie? 21.07.05, 23:24
          co to za naród, którego 40% mieszkańców nie zna języka, którego 80% mieszkańców
          to przyjezdni ?
          • z_daleka Re: znasz ten hebrajski czy nie? 21.07.05, 23:28
            Jak widzisz bojowniku, zupelnie sprawny i jak trzeba to bojownikom dupy
            przetrzepie...

kovalsky_pl sie zapuyuje:
            co to za naród, którego 40% mieszkańców nie zna języka, którego 80% mieszkańców
            to przyjezdni ?

• dana33 Re: znasz ten hebrajski czy nie? 21.07.05, 23:34
            niezly narod, kowalski. my tu znamy kupe jezykow, codziennie wychodza gazety w
            18 jezykach. 80% przyjezdnych obliczyles? nu, to niezle stoimy w stosunku do
            usa i australii, gdzie tam prawie 100% przyjezdnych.... a jak pomysle, ze do
            autralii do przyjezdzali na poczatku tylko mordercy i przestepcy, to wogole
            znow wygladamy najlepiej.... nu durny ty strasznie, achmad...
    • mancow Re: Oświadczenia-manipulacyjki, islamskie bajanie 21.07.05, 22:50
      Calkiem zgrabnie ci poszlo-niby to protest przeciwko nagonce na islam i
      arabow,ale nie zmarnowales okazji by dokopac i Szaronowi i jankesom :) Niezle,
      manipulowanie faktami, przypuszczeniami i poboznymi zyczeniami stworzylo
      calkiem "wiarygodnego" potworka oswiadczeniowego. Niestety islamusku, czasy
      pomalu sie dla was i waszej propagandy skrzywdzonych obroncow uciskanych
      muzulmanow koncza. W rytm wybuchajacych bomb. Jeszcze troche i juz nie da sie
      wytlumaczyc waszego muzulmanskiego terroru dzialaniami Busha, Sharona, czy kogo
      tam jeszcze. Nikt w to nie uwierzy, tak samo jak odwrocono sie od klamcy
      Arafata, po ktorego smierci pokoj w Izraelu zaczyna nabierac jakichs ksztaltow.
      Boli prawda? Mimo wysilkow nie uda sie zlikwidowac Zydow, argumenty wam
      wylatuja z rak. Sami Palestynczycy biora sie za "bojownikow", bo maja was dosc
      i waszych morderczych zapedow. A Europa sie pomalu obudzi i otworzy oczy...
    • abe_ltd Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow 21.07.05, 22:54
      ale to oswiadczenie uwazam za niesmaczne. Jeszcze to bede musiala przemyslec,
      ale ogolnie, instynktownie wydaje mi sie ze autor nie zajmuje sie uczciwie
      kwestia ekstermistycznych wypaczen islamu ale probuje je zatuszowac, zaslonic
      sie miedzynarodowym teroryzmem USA, czy krytyka Izraela, bo wie ze zyskuje na
      tym sympatie wrogow polityki Izraela dla wlasnej sprawy. NO, nie wiem - to
      oswiadczenie pozostawilo mnie w uczuciu ze ktos mnie tu probuje otumanic, ale
      jako ze niedocenil mojej inteligencji to robi to w sposob bardzo niezreczny.

Co do wyksztalcenia Arabow w Polsce - od kiedy wyksztalcenie jest gwarancja
      zasad moralnych u takiego osobnika? Khan (zamachowiec z Londynu) tez byl
      wyksztalcony; Egipcjanin ktory wyprodukowal bomby tez byl wyksztalconym
      doktorantem chemii. No i co z tego?
      Co do "realnych" problemow w Polsce - od kiedy mozliwosc realnego ataku
      terorystycznego w Polsce nie jest prawdziwym problem, albo ma mniejsze
      znaczenie niz bezrobocie? Przynajmniej od bezrobocia niewinni ludzie gwaltowna
      smiercia nie umieraja. A ze jest zagrozenie dla Polakow to wystarczy powtornie
      przestudiowac dokument norweski.
      No nie wiem, to oswiadczenie jest bezczelne. Juz nie wspomne o autora trosce
      o 'zapasc kulturalna' Polakow bo chcialoby mu sie dac za to w morde.
      • kovalsky_pl Re: Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow 21.07.05, 22:58
        sztuczne podsycanie zagrożenia i rzekome sukcesy są jak najbardziej na rękę
        ówczesnej koalicji, która w ten sposób "zbiera punkty". To jest tak logiczne
        jak 2+2=4...
        • abe_ltd Re: Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow 21.07.05, 23:03
          Jestem w stanie odroznic sztuczne podzeganie zagrozenia od realnie istniejacego
          zagrozenia.
          Sztucznym podzeganiem zagrozenia bylo wykorzystanie 9/11 do nielegalnej napasci
          na dwa suwerenne panstwa; Afganistan i Iraq. Dalszym sztucznym podzeganiem
          zagrozenia jest uzasadnianie 'koniecznosci' dalszej okupacji tychze krajow
          atakami terrorystycznymi w innych krajach, np w Europie.
          Natomiast ataki na Madryt i Londyn stanowia realne zagrozenia,a przynajmniej
          realne ostrzezenie dla pozostalych czlonkow zbojeckiej koalicji, w tym Polski.
          To jest realne zagrozenie i Polacy musza sie z tym liczyc. To ze istnieja
          problemy logistyczne z wprowadzeniem w zycie zamachow w Polsce nie zmienia
          faktu ze ktos ma na to wielka ochote (vide: document norweski)
          • michal00 Re: Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow 21.07.05, 23:19
            Tak sie jakos dziwnie sklada, ze Polacy (i nie tylko) mieszkajacy za granica
            bardzo nas ostrzegaja przed terrorystami muzulmanskimi, a tymczasem w Polsce
            muzulmanow prawie nie ma. Nieliczna, bo zaledwie kilkutysieczna spolecznosc
            bardzo latwo jest kontrolowac - mozliwosc zamachu z ich strony jest niewiele
            bardziej prawdopodobna od ataku terrorystow eskimoskich. Tylko media
            podgrzewaja czasem atmosfere az do smiesznosci. Ostatnio pewien pijany facet (2
            promile we krwi) zglosil sie na policje twierdzac, ze podsluchal w knajpie
            rozmowe dwoch Arabow, ktorzy mowili cos o bombach w Poznaniu i Krakowie.
            Policjanci zamiast zapakowac goscia do izby wytrzezwien potraktowali
            doniesienie powaznie. Czy to nie jest smieszne?

To ze istnieja
            > problemy logistyczne z wprowadzeniem w zycie zamachow w Polsce nie zmienia
            > faktu ze ktos ma na to wielka ochote (vide: document norweski)

Ochota to za malo.

Natomiast ataki na Madryt i Londyn stanowia realne zagrozenia,a przynajmniej
            > realne ostrzezenie dla pozostalych czlonkow zbojeckiej koalicji, w tym Polski.

Polska nie jest czlonkiem zadnej zbojeckiej koalicji. Wypraszam sobie.
      • michal00 Re: Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow 21.07.05, 23:00
        Ciekawe kto i po co mialby zrobic zamach w Polsce. Zdecydowanie wyolbrzymiasz
        zagrozenie.
        • abe_ltd See above. n.t 21.07.05, 23:04
          • abe_ltd Re:Cd 21.07.05, 23:12
            Do tego co napisalam w odpowiedzi do kovalskiego, dodam jeszcze ze do nie dawna
            Anglicy uwazali ze nie ma u nich realnego zagrozenia bo:
            1. Maja niepisany uklad z ich muzulmanami w ramach ktorego muzulmanie maja
            pelna wolnosc religijna, wolnosc praktyk i tradycji, ba nawet proponowano
            ustawe ktora czynilaby nielegalna krytyke islamu, wszystko w celu appeasing
            Muslims, ktorzy w zamian mieli wyznawac zasade ze nie smieci sie we wlasnym
            gniezdzie (czyli WB ktora jest ich domem, ich ojczyzna)
            2. Angielscy muzulmanie nie maja polaczen ani powodow do nawiazywania kontaktow
            z ekstremistami islamskimi z BW
            3. WB jest krajem wielorasomy, wielokulturowym o duzym procencie ludnosci
            islamskiej wiec sami siebie nie beda przeciez atakowac.
            A tu wszystko wyszlo na opak.
            Zagrozenie istnieje. Polska ma wciaz szanse to zagrozenie zlikwidowac wycofujac
            sie ze zbojeckiej koalicji. To jest ultimatum terorystow. Czy wazniejsze jest
            dla Rzadu Polskiego wyjsc na swoje i nie ustapic na krok zachowujac twarz, czy
            tez wazniejsze jest bezpieczenstwo i zycie obywateli?
            Jestes obywatelem. Sam zdecyduj. Osobiscie, ja zawsze bylam i jestem za
            wyjsciem Polski z Iraku (ale to nie z powodu zagrozenia teroryzmem ale raczej
            moich wartosci moralnych).
            • dana33 Re:Cd 21.07.05, 23:22
              abe, zrozum, oni ida przeciwko zachodniej cywilizacji i zachodnim wartosciom.
              dzisiaj biora sobie "argument", ze to wojna w iraku. (a propos, dzisiaj cnn
              podala, ze ci terrorysci zamordowali w ostatnich miesiacach 8 000 irakijczykow)
              jak zrobili zamach na bali, to wojny w iraku nie bylo. tam byli australijscy
              turysci. to co wtedy powiedzieli? jaki dali powod? dzisiaj to irak, jutro to
              bedzie bikni dziewczyny w polsce, pojutrze to bedzie, bo abe kichnela w lewa
              strone a nie w prawa.... co wy, patrzec nie umiecie wszyscy razem?
              • abe_ltd Re:Cd 21.07.05, 23:30
                Tu sie nie zgadzamy, Dana. Ja nie wierze w wojne swiatow, nie wierze w wielka
                konspiracje 'muslimow' w celu opanowania Europy i 'nawrocenia' jej na islam. To
                jest tzw urban myth.
                Sa jednostki i wyjatki wszedzie. Pamietam w Australii nie tak dawno (ze dwa
                lata temu) grupa Lebanskich chlopcow zgwalicili Australiska dziewczynke i
                brutalni pobili bo byla przez nich uznana za ladacznice, w za krotkiej
                sukience, i ze ich sprowokowala. To byl WYJATEK jednakze. Biali, chrzescijanscy
                chlopcy tez gwalca i tez bija i tez morduja. Musimy nauczyc sie oddzielac
                religie od braku zasad moralnych i poczucia poszanowania dla prawa u wszystkich
                obywateli, niezaleznie od ich religii.
                Korekta: atak na Bali byl odpowiedzia na atak na Afganistan i Irak. Pamietam bo
                zginelo paru NowoZealandczykow i byla mowa ze bylismy ofiarami niezamierzonymi
                bo przeciez nie nalezymy do zbojeckiej koalicji. To byl atak skierowany przeciw
                Australijczykom.
                • z_daleka Re:Cd 21.07.05, 23:40
                  Piszesz, ze nie wierzysz "w wielka konspiracje 'muslimow' w celu opanowania
                  Europy i 'nawrocenia' jej na islam." Ja tez nie, gdyz w tej kwesti nie ma
                  zadnej konspiracji, jest to raczej zupelnie jawne gloszenie, ze niewiernych
                  trzeba nawrocic i ..itd, itd. No wiec sa dwie odrebne inwazje...jedna pokojowa,
                  (przy uzyciu macicy), druga nie pokojowa(przy uzyciu dynamitu). Obydwie,
                  swiadomie czy nie, z przemedytacja, czy tez nie, zmierzaja do tego samego celu.
                • dana33 Re:Cd 21.07.05, 23:46
                  The day after the London bombings, a Palestinian Authority imam prays for
                  extermination of Infidels:

"Annihilate the Infidels and the Polytheists, Your [God's] enemies and the
                  enemies of the religion. God, disperse their gathering and break up their
                  unity, and turn on them the evil adversities. God, count them and kill them to
                  the last one, and don't leave even one."

• michal00 Re:Cd 21.07.05, 23:24
              Mieszkam w Polsce, nie czuje sie zagrozony i uwazam, ze powinnismy dotrzymac
              slowa sojusznikom, bo to nam sie bardziej oplaca. Nawet gdyby jakims cudem
              doszlo do zamachu w Polsce, to w zadnym razie nie jest to dla mnie powod do
              wycofania sie z Iraku.
              • dana33 Re:Cd 21.07.05, 23:31
                oczywiscie ze nie, michale. w zadnym wypadku nie wolno poddawac sie dyktaturze
                terroru. ale miejcie oczy otwarte. przeciez, jak to sie u nas mowi, adres
                namalowany na scianie michale, na scianie przed waszymi oczami...
              • abe_ltd Re:Cd 21.07.05, 23:32
                Twoj wybor. Jesli ci sie 'bardziej oplaca' ryzykowac zycie wlasnej rodziny dla
                relatywnych korzysci z ataku na Irak i mordu dziesiat tysiecy niewinnych
                irackich cywili, to co ja cie bede uczyc o moralnosci i prawie wojny.
                • michal00 Re:Cd 21.07.05, 23:43
                  Polacy nie morduja zadnych cywili - to po pierwsze. Po drugie - moja rodzina
                  jest mniej wiecej tak samo zagrozona jak twoja rodzina.
              • aaki Re:Cd 21.07.05, 23:37
                z iraku powinnismy sie wycować choć absolutnie nie dlatego,że może grozić nam jakiś odwetowy atak.
                • michal00 Re:Cd 21.07.05, 23:40
                  Oczywiscie w koncu trzeba sie bedzie wycofac, ale wycofujac sie bez
                  porozumienia z USA tracimy polityczne atuty. Dlatego teraz nie ma to sensu.
        • dana33 Re: Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow 21.07.05, 23:19
          dlaczego? nu, miedzy innymi dlatego, ze w polsce to jest ok, jak dziewczyna na
          plazy chodzi w bikni... michal, nic nie kumasz.
          • michal00 Re: Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow 21.07.05, 23:26
            Dana, to ty nie kumasz, ze oni nie maja kim zrobic tych zamachow. Tatarzy
            polscy nie sa samobojcami. Zwyczajnie moga nam naskoczyc.
            • kovalsky_pl Re: Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow 21.07.05, 23:27
              poza tym po co atakowac zasciankowy kraj?
              tak jak ty i ja sie ciesze, ze Polska to kraj olewany nawet przez terrorystow :)
              • abe_ltd NIe ma to jak falszywe poczucie bezpieczenstwa 21.07.05, 23:35
                ... wystarczy jeden turysta niemiecki (odpowiedniego pochodzenia, wyznania i
                inklinacji) przechodzacy przez niestrzezone granice z bagaznikiem pelnym TNT i
                juz ci ktos naskoczyl.
                W Strosburgu to tak 'ladnie' zaplanowali. Nikt by sie nie spodziewal.
            • dana33 Re: Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow 21.07.05, 23:35
              wiesz co michale, przestanmy na ten temat mowic. pogadajmy za 3-4 lata.
              zobaczymy, kto kumal a kto nie.
              • michal00 Re: Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow 21.07.05, 23:38
                ok.
              • zbalansowany Re: Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow 22.07.05, 04:18
                dana33 napisała:

> wiesz co michale, przestanmy na ten temat mowic. pogadajmy za 3-4 lata.
                > zobaczymy, kto kumal a kto nie.

Nic sie nie martw Danale. Przetrzymalismy was, to Arabow tez przetrzymamy
                • dana33 Re: Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow 22.07.05, 07:22
                  jasne, zafajdancu, ze ty przetrzymasz arabow, bo wprawdzie wrzeszczysz na forum
                  krytykujac nas, ale twoj rzad w australii to nieczgo sobie w ograniczaniu
                  twoich ulubiencow, nie?
                  no i masz swieta racje, zafajdancu. wlasnie dlatego, zeby wiecej nie slyszec
                  takich jak ty, ktorzy nas przygarneli, goscili i przetrzymali, to mozesz byc
                  pewien, ze israel bedzie istnial. nigdy wiecej nie bedziemy zalezni od takich
                  gnojkow jak ty.
                  • zbalansowany Re: Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow 22.07.05, 10:06
                    Krolewno zlewozmywaka - naprawde tracisz resztki klasy.
                    • dana33 Re: Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow 22.07.05, 10:12
                      nu, trudno sie mowi. jak widac to znane przyslowie z kim przestajesz takim sie
                      stajesz jest prawdziwe, jako ze ty klasy nigdy nie posiadales.
                      wiec szybko odsuwam sie od ciebie, cieciu, zeby te moje resztki zachowac.
                      • krystian71 Re: Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow 22.07.05, 10:35
                        zbalansowany jest w bledzie.Nigdy zadnej klasy nie mialas.Nie masz nic do
                        stracenia.
      • krystian71 Do abe 22.07.05, 09:21
        a ja nie zgadzam sie z toba krolowo.Przeczytalem dzis jeszcze raz , na
        spokojnie to oswiadczenie.Facet pisze w imieniu swoim i POLSKICH
        muzulmanow.Chyba nie musi brac na siebie odpowiedzialnosci za cale zlo tego
        swiata ( muzulmanskiego w tym wypadku) ale przeciez jednoznacznie je potepia

--"Jednocześnie jako Polak pochodzenia arabskiego stanowczo potępiam wszelkie
        akty terrorystyczne, tj. ataki samobójcze w środkach komunikacji miejskiej,
        pizzeriach, dyskotekach, "

Czego mozesz wymagac wiecej.Polska to rzeczywiscie spokojny kraj, z dobrymi
        przykladami wspolzycia ze swoja nieliczna i zawsze lojalna mniejszoscia
        islamska.
        Przynajmniej do pierwszego incydentu, jesli okaze sie,ze to nie jest celowy
        import.
        Wiec chyba rozumiesz, ze czlowiek moze czuc sie rozzalony glupia nagonka, tym
        bardziej,ze konkretne przyklady podaje, akcje brukowego Wprost, ktorego
        insynuacje nigdy nie znalazly potwierdzenia,

-------------------------------------------------
        jak mnie juz nuuudzi ten temat zydowski
        • biedronka24 Swieta racja 22.07.05, 10:19
          mamy swoje sluzby od tego i madrych ludzi, ktorzy wiedza kogo maja scigac.
          Wszystkich nie scigna. A ewentualni terrorysci swietnie wiedza ze nasze poczucie
          solidarnosci narodowej lezy w ludziach a nie jakichkolwiek systemach politycznych.
          Coz nawet te nawiedzone feministki nie daly nam rady. A prawidlowosc jest taka-
          tam gdzie komuna nie dala rady - nie dadza rady i terrorysci.
          Poniewaz gdzieniegdzie w USA komuna sie juz objawila, a w Hiszpanii szaleje na
          calego to wiecej odpowiedzi szukac nie musicie.
          To chodzi o akceptacje. Stany sa juz panstwem policyjnym. A przekonania samych
          ludzi o tym skad powinna wychodzic ich wolnosc - coraz mniej. Ku dobremu to nie
          idzie.
          Coz jesli takie sa losy historii- tym razem moze wlasnie raz jeden Polska od
          historii dostanie prezent od losu.
          • krystian71 Re: Swieta racja 22.07.05, 10:48
            o tym samym zawsze mysle, gdy mi tu ktos proste chodniki w obcych krajach
            zachwala, cieplejsze morze i wygodniejsze zycie.
            Coraz czesciej mam wrazenie,ze jednak to JA lepszego wyboru dla swych dzieci
            dokonalem, choc tak wiele jeszcze jest do zrobienia
            • biedronka24 Jak czytam polskie ksiazki 22.07.05, 10:55
              te prawdziwe- nie te animowane i nowoczesne ale te prawdziwe, ktore ludzie
              pisali z dusza - to nie mam co do tego nigdy watpliwosci.
              Cala reszta jest tak cienka i marna i nietrwala i nudna jak mody - ktore
              przewalaja sie przez nasz wspolczesny ´wielki swiat´ w ktorym stary tweed
              powraca w oprawie sztucznej skory i tylko ceny rosna, a stara zchodzona
              spodniczka po cioci czy babci przyciaga lapczywy wzrok mlodych ´modelek´ :)
              Odpukac sa jeszcze dziedziny gdzie mozna cos robic bedac troche z boku i tylko
              przygladajac sie z politowaniem. A ja juz wkrotce na krociutko jade odpoczac,
              poprzytulac sie do moich drzew, zobaczyc co piszczy w naszych klubach jazzowych,
              posluchac co przeczytali przyjaciele no i moze poplywac obok lodeczki :)
              • krystian71 Re: Jak czytam polskie ksiazki 22.07.05, 12:32
                i masz racje biedroneczko, jak ten grecki heros, co od dotykania ziemi
                rodzinnej sil nabieral.
                • dana33 Re: Jak czytam polskie ksiazki 22.07.05, 14:25
                  nu, nu, krystianek.... ile razy ci sie dusza w twojej dupie przewrocila, zamin
                  w koncu zdecydowales sie osmieszyc sam siebie i napisac do naszej ani ze ona
                  jak ten grecko heros? jak go zwali nie pamietasz?
                  nu, nu, widze, zes prawdziwy facet: wszystko jedno jaka cena osobista, ale na
                  pomoc lecisz kazdej babie.... brawo, herosie polski....
          • dana33 Re: Swieta racja 22.07.05, 10:49
            nu, nu, znow ani perelki
            najpierw nowe polskie slowo: scigna
            potem genialna rzecz: terrorysci wiedza (sic!!!!) o polskim poczuciu
            solidarnosci narodowej, nu, genialne, z pewnie z tego powodu nie maja zamiaru
            zaatakowac polski, co aniu?
            a dalej jeszcze jedna perelka: "nawet te nawiedzone feministki nie daly nam
            rady".... jasne, aniu, jak one nie daly wam rady, to te terrorysty na kogo sie
            rzucaja idioci, nie?
            no wniosek naszej ani: jak feministki nie daly rady, to i komuna nie dala. a
            jak komuna nie dala, to i terrorysci nie dadza. genialne, po prostu GENIALNE.

krystianek, szybko na pomoc twojej przyjaciolce...... zobaczymy jak bedziesz ja
            ratowal.... jesli tak samo jak siebie samego, nu, to marnie z ania....
            • biedronka24 to jest ostatni twoj grzechot 22.07.05, 11:02
              ktorego kolor zmienilam u siebie na czarny. Pierwszy od dlugiego czasu i
              ostatni. Pewno nie mozesz tego sprawdzic od jak dawna grzechoczesz zupelnie na
              marne, ale mnie to kompletnie nie interesuje.
              Jest taka bajeczka o dziewczynach ktore w nagrode lub kare za pomoc starszej
              babci przy kazdym slowie albo sypaly z ust perlami i skarbami albo stadem ropuch
              i wezy. Rodowod ma ogolnie rzecz biorac chyba slowianski bo we wszystkich
              kulturach - rowniez w tej bulgarskiej gleboko jest osadzona.
              Ta bajeczka swietnie sie sprawdza w twoim przypadku.
              Nawet najlepsze wäsche nie pomoze takiej ktorej te gady z japy sie sypia. Nie
              tutaj. Tam gdzie siedzisz pewno cie przyjma z otwartymi rekami z racji na
              nadzieje na te perelki, pomimo faktow - a wiec tych plazow i gadow...
              U nas fakty ocenia sie na biezaco - dlatego tak trudno jest je zmanipulowac
              kochanie.
              Sciel sobie dalej to lozeczko a jak to mawia moja mama- twoje dzieci ci odplaca ;)
              • dana33 Re: to jest ostatni twoj grzechot 22.07.05, 11:20
                hmmmm, znow aniu post genialny.... tym razem o ksiazkach.... ty nie czytasz
                ksiazek animowanych???? cus takiego, aniu..... a wiesz kto czyta? a ty mi moze
                wytlumaczysz, co to ksiazka animowana? twoj przyjaciel krystian wie, ze ja nic
                nie wiem, wiec zadna wiedzy sie ciebie pytam.... nu a ta cala reszta ksiazek to
                juz zrozumialam. one cienkie i marne jak tweed i spodniczka.... a te dzidziny,
                gdzie mozna cos robic stojac na boku i patrzac sie z politowaniem to jakie?

ale musze przyznac aniu, ze mimo wszystko masz zdolnosci pisania komedii
                romantycznych: przed moimi oczami widze wiotka postac naszej czarnowlosej ani,
                przytulajacej sie do drzewa (brzoza mi sie kojarzy z przytulaniem), jednym
                uchem nasluchujaca co piszczy w klubie jazzowym (moze swierszczyk aniu?), a jak
                czas na przytulanie i nasluchiwanie sie skonczy, to posluchasz przyjaciol i w
                ksizeycowa noc poplywasz kolo lodeczki.... genialne, aniu.....
                wesolych wakacji.....
                • sempiasty szanowna dano! 22.07.05, 12:35
                  ta biedronka ma IQ 79
                  naprawdę, to nie jest ososba
                  z którą mozna dyskutować
                  • dana33 Re: szanowna dano! 22.07.05, 14:27
                    drogi sempiasty. ona ma IQ 30. i ja z nia nie dyskutuje, zauwaz. ja komentuje
                    jej wysoko poetyczne posty.... :))))
                  • biedronka24 pocieszaj sie pocieszaj kochanie :) 22.07.05, 14:52
                    a potem zdradz nam ile razy poprawiales ten swoj test zeby poprawic sobie
                    samopoczucie a jakze, po hamerykansku. Kotus ja to znam od podszewki - caly ten
                    system. Wiesz czemu? Bo siedze w nim rodzinnie i przyjacielsko bardzo mocno choc
                    lobywatelka hamerykanska nie jestem. Malo tego wize mam i w kazdej chwili moge
                    jechac. Tyle ze daleko a z roznych powodow ostatnio nie tylko nad oceanami
                    bardziej trzesie. Wiecej juz na te piekne arabskie modelki z firmy Apart i wasze
                    kasynowe zrodla dochodow - prosto od szejkow arabskich patrzec nie musze. Na
                    pola popsutych wiatrakow tez patrzylam. I caly ten kicz po kulturze - kiedys
                    hiszpanskiej, bez ktorej nie byloby bucikow, o ktore pytaja mojego meza na
                    autostradach. Odsapnij, wyspij sie, doczep swojej wybrance - o przepraszam
                    ´towarowi´ pare cekinow, polknij ze dwa hamburgery, albo jeszcze lepiej te
                    waffels zalewajac obficie smietana z majonezem i pomknij swoimi popsutymi
                    drogami - odrestaurowanym jaggiem z zawrotna predkoscia 60 mil na godzine :)

Ja wiem kotus co lubie i co mi sie podoba a co nie..

A teraz ci zaspiewam jak lubie...

Uhu, uhu, czym czy rym czym czym czym
                    o no, no, no, no, no, no
                    I say this type is not for me.....;)

Trzeba przy tym bardzo zgrabnie zaswingowac...
                    • dana33 Re: pocieszaj sie pocieszaj kochanie :) 22.07.05, 14:59
                      wow, aniu, to twoj maz po autostradach na piechotke zasuwa, ze wszyscy jego
                      buciki widza i sie o nie pytaja? a dlaczego sie pytaja? a dlugo on lata po tych
                      autostradach? moze zeluweczka puscila????
                    • biedronka24 i jeszcze wyskubany ptaszynko 22.07.05, 15:08
                      nie mow ze wiesz co to jest polemika lub debata...
                      Nie sadze by w twoim wrazliwym na krytyke organizmie przyjecie faktu- iz
                      istnieja ludzie, ktorzy mysla inaczej niz ty, lub troche inaczej skonczylo sie
                      inaczej niz atakiem lub conajmniej znacznym powiekszeniem twojego guza na
                      tarczycy ;)
                      • dana33 Re: i jeszcze wyskubany ptaszynko 22.07.05, 15:22
                        jak ptaszynka, to nigdy nie wyskubany, aniu, tylko wyskubana...
                        wiec jak z tym przytulaniem sie do brzoz? juz po wszystkim?
        • abe_ltd Re: Do Krystka 23.07.05, 00:10
          Ja tez przeczytalam po raz wtory i obstaje przy tym ze to co ten Danadana
          napisal NIE JEST JEDNOZNACZNYM I BEZWARUNKOWYM potepieniem terroryzmu
          extremistow islamskich.
          Jesli pojdziesz dalej cytujac to jego zdanie potepienia ktore przytoczyles to
          dojdziesz do miejsca gdzie krytykuje on w tym samy zdaniu terroryzm panstwowy
          USA na BW i zdaje sie dzialalnosc Izraela. To dla niego jest CALOSC obrazu.
          Niestety dla obiektywnego odbiorcy to co on robi to nie jest zadne BEZWARUNKOWE
          potepienie teroryzmu extremistow ale potepienie warunkowe bo uzaleznia o je od
          jednoczesnego potepienia aktow 'wroga'.
          That's not good enough!
          Jesli ja potepiam terroryzm USA na BW to robie to bezpardonowo i bez excuses.
          Jest to zlo samo w sobie, tak ja to widze. Ja nie lacze tego w jednym lancuszku
          myslowym z 9/11 czy Madrytem czy Londynem, a zatem moje potepienie dzialnosci
          Panstwa ktore modli sie do tego samego Boga co ja jest BEZWARUNKOWE I
          JEDNOZNACZNE.
          To ze on wypowiada sie za polskim muzulmanow tylko tez nie jest good enough
          poniewaz islam tak jak chrzescijanstwo sa religiami ponadnarodowymi i tak ja ja
          sie czuje oburzona ze Bush opiera sie na woli Boga kiedy rusza na mord Iraku,
          tak tez pan Danadana powinien czuc sie oburzony ze ktos morduje niewinnych w
          imie tego samego Allacha do ktorego on sie modli.
          No, chyba sie on te akcje usprawiedliwia i sie z nimi utozsamia.
          Jesli tu nie wroci aby dostarczyc BEZWARUNKOWE potepienie, jego Oswiadcznie to
          on se moze .....
          A juz ta 'zapasc kulturowa' Polakow to mnie wyjatkowo wqrwila. Z jakiego on
          jest kraju i co oni tam wiedza o kulturze obcowania z innymi ludzmi, narodami i
          religiami, czy jego zony, mama, babcia maja prawo odslonic twarz, nosic makeup,
          isc na dyskoteke i opalac sie na plazy w bikini? Czy jego narod stworzyl
          pomniki architektury, pomniki historii? Czy jego 'ludzie wyksztalceni' znani sa
          na swiecie w dziedzinach medycyny czy tez tylko z tego ze niespodziewanie
          wysadzaja pociagi w miastach gdzie sa na stypendium? NO, niech on Polakow qrwa
          kultury nie uczy!
          • dana33 do abe 23.07.05, 10:38
            alez abe, krolowo, o to im chodzi wlasnie!!!! uczyc nie tylko polakow, ale
            calego swiata kultury!!!! ICH kultury!!!! europejska kultura to dla nich zero.
            jestem w europie prawie co roku. jeszcze nie widzialam ani jednego araba w
            louvrze, ani w wenecji, ani w galerii uffizi, w teatrach londynskich tez ich
            nie widzialam.....
            nu, zaczynasz rozumiec? oni chca wlasnie, zebyc chodzila z zakryta glowa i
            twoje miejsce to w kuchni a jedyne zadanie zyciowe to rodzenie dzieci co roku.
            no i chodzenie 3 kroki za mezem, panem i wladca....

ale widzialam grupke arabskich dziewczat w israelu, idaca rano do islamskiego
            muzeum w jerozolimie...... w arabskich szkolach na terenie israela maja inny
            program nauczania niz np w autnomii.....
      • sempiasty Re: Zawsze tu stoje po stronie muzulmanow .... 22.07.05, 12:45
        ....boś głupia jak but

ubliżasz tym samym naszym rodaczkom
        zamordowanym przez muzułmanów w Londynie
        coś ty za jedna gamońko?
        • abe_ltd przeczytales reszte postu? NIE? TO FUCK OFF 23.07.05, 00:12
    • kropekok1 Z innego forum 21.07.05, 23:01
      Moje pytanie
      gonzorr 21.07.2005 22:13 + odpowiedz

A jezeli moja mama jest polska Zydowka i ma na to papiery ,a tata jest
      Palestynczykiem wyznania chrzescijanskiego, urodzonym w Libanie ,ktorego
      rodzicow wypedzono z Jerozolimy. Czy przysluguje mi prawo powrotu do
      ojczyzny ??Czy uzyskam obywatelstwo izraelskie???
      Jestem gleboko wierzacym chrzescijaninem i bardzo chcialbym zamieszkac w
      Jerozolimie , z miastem tym czuje sie bardzo zwiazany ,bo mieszkali tam moi
      przodkowie ze strony ojca od czasow biblijnych.Czy mam szanse odzyskac ,ktory
      pobudowal moj pradziadek???

• Re: Moje pytanie
      gonzorr 21.07.2005 22:18 + odpowiedz

Czy mam szanse odzyskac dom ,ktory pobudowal moj pradziadek?

leaaa 21.07.2005 22:22 + odpowiedz

w prawie żydowskim napisane jest że tylko osoby urodzone przez Żydówki bądź
      nawrócone na judaizm mogą zostać zarejestrowane jako Żydzi,myslę że zależy od
      tego jakiego wyznania są twoi rodzice,zresztą każdą sprawę rozpatruje sąd.

leaaa 21.07.2005 22:23 + odpowiedz

dom?? nie rozumiem??

gonzorr 21.07.2005 22:25 + odpowiedz

leaaa napisała:

> dom?? nie rozumiem??
      Moja palestynska rodzina zostala wypedzona z Jerozolimy i zostawila tam
      nieruchomosc.

gonzorr 21.07.2005 22:24 + odpowiedz

A czy syn Zydowki bedacy chrzescijaninem zostanie zarejestrowany jako Zyd ?

leaaa 21.07.2005 22:26 + odpowiedz

pamiętam taką sprawę,że właśnie Żyd który przeszedł na chrześcijaństwo nie
      przyznano mu obywatelstwa.

leaaa 21.07.2005 22:27 + odpowiedz

nie wiem czy masz szansę odzyskać swoją nieruchomość

gonzorr 21.07.2005 22:50 + odpowiedz

leaaa napisała:

> pamiętam taką sprawę,że właśnie Żyd który przeszedł na chrześcijaństwo nie
      > przyznano mu obywatelstwa.

Czyli aby uzyskac obywatelstwo izraelskie musialbym oklamac izraelskich
      urzednikow imigracyjnych ,ze tak jak moja mama jestem wyznawca judaizmu,bo
      jezeli powiem prawde,ze jestem chrzescijaninem to nie mam zadnych szans zostac
      obywatelem Panstwa Izrael?

leaaa 21.07.2005 22:52 + odpowiedz

Oni nie są naiwni, nie możesz ich okłamać,ja też nie mam w tym temacie takiej
      wiedzy,najlepiej napisz do Ambasady w Warszawie (Izraelskiej) i oni ci
      dokładnie powiedzą.Wiem że była taka sprawa.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25695&w=26760866&v=2&s=0
    • 1ja Re: Oświadczenia+ 22.07.05, 03:49
      >>>>>>>>>>>>><Oświadczenia
      Autor: danadana
      Data: 21.07.2005 19:36 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
      Oświadczenie
      W imieniu społeczności arabskiej w Polsce chciałbym stanowczo zaprotestować
      wobec nagonki jaka w ostatnich dniach ma miejsce w masmediach na Islam i
      obywateli narodowości arabskiej.
      Jednocześnie jako Polak pochodzenia arabskiego stanowczo potępiam wszelkie
      akty terrorystyczne,

samo mocno, albo i bardziej niż z miejscem naszego pochodzenia.

Zastanawiająca jest hipokryzja środowisk pseudo-intelektualistów głoszących
      teorie spiskowe jakoby na świecie toczyła się wielka wojna cywilizacji
      muzułman przeciwko chrześcijanom i wyznawcom judaizmu.
      Uważam, że wszelkie tego typu rasistowskie nagonki widoczne zwłaszcza w
      magazynie WPROST są niebezpieczne nie tylko dla nas, ale i dla Polskiego
      społeczeństwa, w którym ksenofobia nie jest zjawiskiem marginalnym.
      Omar Faris
      Prezes Polsko-Arabskiego Stowarzyszenia
      Społeczno - Kulturalnego>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

"Jesteśmy związani z tym krajem tak
      samo mocno, albo i bardziej niż z miejscem naszego pochodzenia."-
      a LOJALKI,podobna jak zadano tutaj na forum od Polakow zydowskiego pochodzenia,
      nie bedzie sie skladac?

• samsone Napisz to po Arabsku na forum arabia i podaj 22.07.05, 10:35
      twoje arabskie imie, to moze ci uwierzymy.
    • samsone Szkoda tylko, ze Araby juz zapomnieli. 22.07.05, 10:56
      ze smierc 249 tys mieszkancow Darfuru, ktorzy Arabi nie chca byc, tylko
      normalnymi wyznawcami Islamu, tez nic wspolnego, ani z Israelem , ani z USA cos
      wspolnego ma, moze juz zapomnieli, ze oni wykorzystujac sympatie pro islamskie
      Swiata Wolnego pod wojnie w Afganistanie zaczeli Jihad w Europie i Serbow w
      pulapke wciagneli.

Co do prestepcow wojennych to zacznijcie ich w waszym gronie szukac, albo
      wszyscy wy przestepcami jestescie od od naziarabskich najezco3w sie wywodzicie i
      arabskie jabko nie daleko od arabskigo drzewa pada, moze zaqczniecie tych
      przestepcow wojennych w Sudanie szukac,, bo nie wydaje mnie sie ze niedawno
      przez arabski rzad w kartumie ogolna amnestja tez ludobojstwo i zbrodnie
      wojenne do tej amnestii zalicza.
      Moze tez zaczniecie tych przestepcow u tych waszych "bojownikach" w Iraqu
      szukac, gdzie przez 80 lat sie panoszyliscie i wszystkich niearabow gnebiliscie
      i zabijalisci, nie vìchcesz nam chyba wmowic, ze tam mile widziany
      jestescie...ilu jheszcze Irakienczykow chcecie zabic zanim sie z Iraqu
      wyniesiecie, juz dwa razy was z stamtad wygonbiono, do trzech razy sztuka.
    • sempiasty tekst terrorysty 22.07.05, 12:33
      zioniesz nienawiścią do ameryki
      do Izraela
      i do nas Europejczyków

jesteś zatem współnikiem terrorystów
      a może nawet im przewodzisz
      wynocha z naszego kraju

ABW mam nadzieję monitoruje to forum
      • krystian71 Re: tekst terrorysty 22.07.05, 13:58
        tu nie o "europejczykow " chodzi, takich jak ty sempiasty, he,he - wiadomo co
        to oznacza.
        To sie polski obywate odezwal
        • 1ja Re: tekst terrorysty+ 22.07.05, 20:49
          >>>>>>>>>>>><<Kto by wtedy myślał o nędzy, bezrobociu, alienacji, zapaści
          socjalnej czy kulturalnej społeczeństwa.
          samo mocno, albo i bardziej niż z miejscem naszego pochodzenia.>>>>>>>>>>>>>>>><

Podziekuj,krzysiu-durnoto,ze cie z zapasci wyciagnieto.

Mam krzysia gleboko w ....
    • arabianski Super wiersz na arabia.pl 22.07.05, 14:24
      Dzis przeczytałem bardzo fajny wiersz na forum www.arabia.pl

www.arabia.pl//index.php?option=com_forum&Itemid=0&page=viewtopic&t=1239

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka