jkmjkm 05.11.05, 08:40 Dzięki Bogu u nas nie ma arabów. Dopuszczajmy wyłącznie spolszczonych słowian z Ukrainy i Białorusi oraz ewentualnie azjatów, a wszystko będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcus_crassus a co mowia tymczasem islamisci 05.11.05, 08:48 Abu Mossab Abdelwadou, znany również jako Abdelmalek Dourkdal lider ekstremistów Algierskich (radykalne ugrupowanie islamskie o nazwie Salafist Group for Preaching and Combat) nazwał Francję w przemówieniu sprzed kilkunastu dni publicznym wrogiem numer 1 i wrogiem islamu - któremu trzeba dać nauczkę - i pokazać odwagę islamskiego męczennika....No i pokazuja... Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz To nie 05.11.05, 08:51 sa rozruchy o charakterze religijnym. Rozszerz troche twoj repertuar. Pomocny link z der Spiegel: www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,383288,00.html PF Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus nie. tak samo jak konflikt izraelsko - palestynski 05.11.05, 08:56 lub irak. najpierw religia jest tylko elementem stanowiacym o odrebnosci kulturowej a potem zostaje podniesiona do rangi symbolu naczelnego. juz krzyczeli allah akbar... Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: nie. tak samo jak konflikt izraelsko - palest 05.11.05, 09:03 Z tego co pisze Der Spiegel, religijni staraja sie uspokoic raczej mlodziez. Gruntem jest izolacja, brak szans, beznadziejna egzystencja, strach przed policja...ci muzulmanie, ktorym sie udalo socjalnie lub finansowo siedza cicha i sa najwiekszymi przeciwnikami rozruchow. Bo to oni w codziennym zyciu najbardziej oberwa o kolegow z pracy. Wyroslo w tych gettach pokolenia bez wiary, bez Boga, gdzie tylko pieniadz, wladza i sex kroluja. Brak solidarnosci, brak panstwa, brak regul. Tak pisze nowy Le Point. PF Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: nie. tak samo jak konflikt izraelsko - palest 05.11.05, 09:05 Bez Boga wyrośli? Czy bez Allaha też? A sex i tak króluje i będzie królował! Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: nie. tak samo jak konflikt izraelsko - palest 05.11.05, 09:08 Cytowalem Le Point. Pisze tam mediator, ze jeszcze 5 lat temu starsi ludzie byli szanowani w banlieus. Teraz juz nie. Sasiedzi okradaja sie wzajemnie. Zostawmy lepiej Boga w spokuju. Nie nalezy wzywac jego imienia nadaremno. PF Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus "religijni" - ktorzy??? 05.11.05, 09:13 40% mlodych brytyjczykow - muzulmanow oglosilo ze popiera bin ladena wg sondazy. do spokoju nawoluja "starzy" przywodcy z innego pokolenia. oni przyjechali do europy zachodniej i czuli sie tutaj dobrze. mlodzi to nowe pokolenie - oni juz nie czuja sentymentu. czuja nienawisc. chca dokopac bogatym europejczykom to roznica pokolen. mlodzi maja swoich liderow - i ich sluchaja. starzy maja wplyw coraz mniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Mechanizm 05.11.05, 09:21 jest wg taki. Odrzucenie socjalne, brak perspektyw w spoleczenstwie w ktorym sie zyje, i otwarcie ucha na glupoty islamskich ekstrem. I rozwiazanie problemu trzeba od przyczyn a nie od skutkow zaczac. I we Francji, te pocztki rozwiazania juz troche widac. Tworzy sie powoli klasa srednia muzulmanska. Sa troche inni, ale tez juz troche podobni. PF Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus rozwiazanie to zatrzymanie niekontrolowanej 05.11.05, 09:25 imigracji. tych ktorzy sie nie chca zintegrowac pokazanie biletu powrotnego. odrzucenie? a chesz ich zywic?? jak tak to prosze. mam wrazenie ze wiekszosc francuzow jednak nie chce utrzymywac sobie na kazda rodzinke jednego darmozjada - przybysza ze slonecznej arabii ktory uwaza ze "mu sie nalezy" Odpowiedz Link Zgłoś
psotnyslon Francja jest największym wrogiem Polski i cieszy m 05.11.05, 10:35 mnie ich problem z imigrantami. To dobrze, że trwaja tam niepokoje. Odpowiedz Link Zgłoś
swinks To nie jest problem Francji... 05.11.05, 10:51 ...raczej problem europejski. Francja jest "wrogiem" UK i mnie też drażni, ale te problemy są wspólne. Raczej chodzi tu o kulturę i tradycje mniejszości azjatyckich (określenie brytyjskie - political corectness). Ich tradycja stoi w sprzeczności z czymś takim jak integracja, czy chociaż praca zarobkowa. Od kilku lat tutaj w UK rząd nie może sobie z tym poradzić bo "arabom" nie chce się pracować i odmawiają pracy. A że zasiłki są dla wszystkich którzy spełniają warunki.... kupa dzieci i baba która gdzieś zapieprza. Te bydlaki sobie przesiadują na ulicach i nieźle sie maja. W każdym razie ogromna większość native britons rzyga tym, rzyga political corectness (głupie określenie "asian minority" które bije w chińczyków itp) i chętnie by ich wykopała. Co ciekawe popierają ich w tym tzw. czarni (imigranci z afryki i karaibów) którzy naprawdę ciężko zasuwają. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_perfekt To tylko moglo sie zdarzyc we Francji 05.11.05, 11:03 W kraju ktorego mieszkancy obnosza sie ze swoja pogarda do wszystkich przyjezdnych. Pracowalem jakis czas we Francji i razem z Francuzami i musze powiedziec ze to narod ktoremu nie ma co wspolczuc. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_rz Re:Francuzów niema co żałować 05.11.05, 11:49 Niech sobie żabojady sami tą żabe zjedzą,sami do tego dopuścili i to ich problem.Niech dla Rządu polskiego będzie to przestrogą. Odpowiedz Link Zgłoś
dm117 FRANCUZI TO CIOTY NIGDY NIE WIEDZA CO ROBIC 05.11.05, 22:18 a do tego badziewia arabskiego zaczalbym strzelac a ostrej amunicji bo oni jzadnego agrumentu nie rozumieja. STOP arabom i muzulmanom w polsce!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bellegosse Re: FRANCUZI TO CIOTY NIGDY NIE WIEDZA CO ROBIC 07.11.05, 21:22 Jestes tragiczny moim skromnym zdaniem jak sie nie znasz to sie zamknij Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: To nie jest problem Francji... 05.11.05, 20:14 swinks napisał: >Te bydlaki sobie > przesiadują na ulicach i nieźle sie maja. Piszac tak chyba nie wiele sie roznisz od nich. (Co oni Ci zrobili?) Odpowiedz Link Zgłoś
kerebron Re: Francja jest największym wrogiem Polski i cie 05.11.05, 10:58 Mnie się wydaje, że największym wrogiem Polski jest głupota psotnych słoni. Odpowiedz Link Zgłoś
lub_czasopismo Francuzi zawsze byli dzikusami 05.11.05, 16:37 teraz widać to najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: rozwiazanie to zatrzymanie niekontrolowanej 05.11.05, 20:12 marcus_crassus napisał: > imigracji. tych ktorzy sie nie chca zintegrowac pokazanie biletu powrotnego. Podaj kryterium selekcji. Piszesz zawsze tak trudno, ze kurcze nie lapie. (Moze lepiej w ogole?) Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: Mechanizm 05.11.05, 11:04 problemu nie trzeba rozwiazywac tylko wywalic arabusow na zbity pysk na ich pustynie jeden rozrabia z dzielnicy - wywalic jego rodzine i wszystkich sasiadow odpowiedzialnosc zbiorowa. mo i moment bedzie spokoj ze co ze to zle ? ze niehumanitane ? a kogo to obchodzi ? spokoj ma byc i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
artremi Re: Mechanizm 06.11.05, 03:16 polski_francuz ma racje. Milo uslyszec rozsadny glos od Polaka. Ja tu na Florydzie ogladam francuska TV i mam nadzieje ze ta zamieszki beda mialy pozytywny rezultat. Tak jak uwazaja Amerykanie i jak podchodza do kazdego problemu : najpierw trzeba stanac prawdzie w oczy i uczciwie twierdzic przyczyny problemu. Potem mozna szukac rozwiazan. Trudno ze splonie tyle samochodow i budynkow, ale mam nadzieje ze poprawi sie zycie tym niewidocznym do tej pory mniejszoscia. Ja zawsze jak jestem w Paryzu, to chodze do arabskich restauracji, bo maja wspaniale jedzenie. I tak naprawde zewsze jestem mile traktowana przez arabskich Francuzow. Zycze im powodzenia w tej walce. -Ewcia Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Mechanizm 06.11.05, 12:25 Dzieki za majl. Widze, ze imie Ewa staje sie dla mnie na forum swiat symbolem rozsadku i przyjazni. PF Odpowiedz Link Zgłoś
alkud ALLAHU AKBAR dobre na wszystko 05.11.05, 09:19 > Nie nalezy wzywac jego imienia nadaremno powiedz to muzulmanom w Iraku - kiedy dra sie Allahu Akbar obcinajac glowy w Palestynie - kiedy dra sie Allahu Akbar wysadzajac 20 ludzi w powietrze we Francji - kiedy dra sie Allahu Akbar demolujac miasto ------------ islam blog sexy blog Odpowiedz Link Zgłoś
lub_czasopismo A ja mieszkam w dzielnicy Allach w Monachium 05.11.05, 16:38 i nic do Akbara nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
stinger47 Re: A ja mieszkam w dzielnicy Allach w Monachium 05.11.05, 16:54 do czasu az on bedzie mial cos do ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
lub_czasopismo Mam kolegęAfgańczyka... jakoś nic do mnie nie ma 05.11.05, 20:09 To najspokojniejszy człowiek świata Odpowiedz Link Zgłoś
islamhater Chwilowo__________ale jak bedzie wiekszoscia_____ 06.11.05, 00:22 to pokaze ci_________jego iSSlamska 'tolerancje'___________ Odpowiedz Link Zgłoś
samsone Znalem kiedy s w Malmoe pewna lewacka zydowska 06.11.05, 15:33 rodzine( oni z Niemiec do Szwecji przed rokiem 1938 uciekli), pani professor na universytecie w latach 1968-1972 o prawa palestynskich studentow walczyla( jedzenie w stolowce, miejsca na modlitwe, zasilki mieszkaniowe) tak dlugo walczyla, jak jej beniaminki ja corke zgwalcili, to ona po po trzech latach ze smutku umarla...... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: nie. tak samo jak konflikt izraelsko - palest 05.11.05, 09:04 I co, "dumna" Francjo? Opłacało się nie iść do Iraku i bzdyczyć się na USA? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: nie. tak samo jak konflikt izraelsko - palest 05.11.05, 09:05 Mam sie ustosunkowac zigzaur? Do mnie pijesz? PF Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: nie. tak samo jak konflikt izraelsko - palest 05.11.05, 09:06 Do czołowych francuskich polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Politycy 05.11.05, 09:10 sa czescia problemu. Trzeba nam wiecej rozsadnych i sprawnym. Mamy za duzo pieknoslownych demagogow. Ale popatrz na to: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3002046.html Wszedzie podobnie PF Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Politycy 05.11.05, 09:15 Może nie wszyscy mi uwierzą, ale ja akurat poznałem się na Kaczyńskich jeszcze w roku 1992. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: nie. tak samo jak konflikt izraelsko - palest 05.11.05, 12:09 zigzaur napisał: > I co, "dumna" Francjo? > Opłacało się nie iść do Iraku i bzdyczyć się na USA? oczywiśie że sie opłacało. Co innego hucpa busza młodszago w postaci na kraj który nikomu nie groził i trzymał u siebie porządek, co innego tłumienie chuligańskich rozruchów. Tu policja powinna stanowczo interweniowac. Ale politpoprawność nie zawsze na to pozwala. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Douce France ;-((( 05.11.05, 19:57 zigzaur napisał: > I co, "dumna" Francjo? > Opłacało się nie iść do Iraku i bzdyczyć się na USA? CZY DASZ, CZY NIE DASZ - I TAK ZWIEDNIESZ! :-)))) P.S. Nie maj jednak tego zlego co by na dobre nie wyszlo. We Francji zaczyna rosnac sprzedaz nowych samochodow, bo Francuzi musza czyms zastepowac te tysiace aut palonych przez mahmutow. ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: nie. tak samo jak konflikt izraelsko - palest 05.11.05, 12:05 marcus_crassus napisał: > lub irak. najpierw religia jest tylko elementem stanowiacym o odrebnosci > kulturowej a potem zostaje podniesiona do rangi symbolu naczelnego. juz > krzyczeli allah akbar... a skąd. W Iraku nie było takiego burdelu i wylęgarni terrorystów jak teraz pod Amerykanami, a Palestyna - no cóż... kazdy by sie burzył pod okupacją. Niewazne czy są to Żydzi czy Rosjanie. Tu mamy przykład rozrób, które siły policyjne winny stanowczo stłumić. I tyle. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Zupelnie jak w Kosowie 05.11.05, 22:29 Tylko gdzie sie znajdzie jakies NATO aby bombardowaniem zmusic francuska (i dunska) policje do opuszczenia muzulmanskich rejonow? I kto odda pod sad Chiraca i Sarkozego za ludobojstwo? Kosowo dla albanskich muzulmanow, Paryz i Marsylia dla arabskich. Odpowiedz Link Zgłoś
rx409 Re: To nie 05.11.05, 17:47 To posluchaj sobie refletor BBC z czwartku lub srody. Tam znawcy tematu mowia, ze to arabskie bydlo /oczywiscie tak ich nie okreslaja/ mysli ze to nowy Jihad, taki jak w Palestynie. A Jihad to przeciez swieta wojna wiec ma to charakter religijny. Zreszta u tych dzikusow wszystko ma charakter religijny, nawet podcieranie tylka. Odpowiedz Link Zgłoś
wicurpix Re: To nie 05.11.05, 20:27 oni myja sobie tyłki lewa reka a nie podcierają Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Sarkozy chce uzyc WOJSKA!!! :-)))))))))))))))))))) 05.11.05, 20:32 Tyle tylko, ze jedyna francuska formacja wojskowa, ktora nie ucieka z pola walki, a wrecz przeciwnie, to ...Legia CUDZOZIEMSKA!!! ------------------------------------------------------------------------------- "Przede wszystkim trzeba uprawiac nasz ogrodek!" (Diderot) Odpowiedz Link Zgłoś
samsone Tutaj chyba przegioles, odrzucanie sposobu 06.11.05, 15:17 zycia w kraju goscinnym, ma prawie zawsze podloze religijne....trzeba wziasc tez pod uwage, ze kraje magredu, nie bedac razy arabskiej tylko zarabizowane, jeszcze bardziej chca papiescy byc niz papiez., czy w tych rozruchach dzieci Egipskich Koptow i Libanskich Maronitow tez udzial biora, moze biora w nich udzial dzieci Ormian, Polakow, Zydow itd... Odpowiedz Link Zgłoś
samsone Re: To nie---a jak to wytlumaczyc. 06.11.05, 16:20 widze ze trawa sasiada lepsza od niemieckiej jest: wypowiedz polityka CDU: Należy też dokładniej słuchać tego, co mówi się za zamkniętymi drzwiami meczetów - uważa polityk z CDU. Miał na myśli podejrzenia, że wielu imamów podsyca wśród wiernych nienawiść do zachodniego społeczeństwa i zachodnich wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
meylec Kiedy Mobutu I będzie prezydentem Francji? 05.11.05, 09:43 Bo gołym okiem widać, że wszystko idzie w tym kierunku. Geyowaci lewako- liberałowie którzy rozłożyli Francję, narzucili równocześnie terror poprawności politycznej, pacyfikując możliwość skutecznych i twardych rozwiązań. Tak że niedługo będzimy witać nowego prezydenta Francji. No i pierwszy kraj islamskiego prawa w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
verushka1 Re: a co mowia tymczasem islamisci 06.11.05, 15:16 najgorsze jest to ze organizatorzy zamieszek sa przekonani ze maja prawo niszczyc, zabijac i domagac sie po tym jeszcze wiecej - jak niemal kazda grupa dyskryminowana. co do ciekawych uwag na temat socjalizacji --> ciekawy art w the economist (nowy) tired of globalization - zwlaszcza konkluzje www.economist.com/printedition/displaystory.cfm?Story_ID=5115177 marcus_crassus napisał: > > Abu Mossab Abdelwadou, znany również jako Abdelmalek Dourkdal lider ekstremistó > w Algierskich (radykalne ugrupowanie islamskie o nazwie Salafist Group for Prea > ching and Combat) nazwał Francję w przemówieniu sprzed kilkunastu dni publiczny > m wrogiem numer 1 i wrogiem islamu - któremu trzeba dać nauczkę - i pokazać odw > agę islamskiego męczennika....No i pokazuja... > Odpowiedz Link Zgłoś
alkud FASZYSTOWSKA TWARZ FRANCJI 05.11.05, 08:58 ci pieprzeni rasiści czepiają się czarnych i arabskich muzułman... a przecież oni chcą dobrze - chcą zasiłków, nic nie robić i mieć kasę na narkotyki... to, że Francja olewa ich naturalne potrzeby jest przejawawem rasistowskiego faszyzmu podlanego nienawiscia religijna! a co do spalonych samochodow - to jest to oznaka ogromnej madrosci tych mlodych ludzi - wiedza, ze ktos bedzie musial wyprodukowac nowe samochody i francuska gospodarka sie rozkreci... to sa patrioci przez duze P! xxxxxxxxxxxx islam blog sexy blog Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: FASZYSTOWSKA TWARZ FRANCJI 05.11.05, 09:07 A podobno język arabski nie zna głoski "P" Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Tylko 203 zatrzymanych ?!!! 05.11.05, 09:13 Musza zatrzymac duzo wiecej tych 'francuzow'. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Tylko 203 zatrzymanych ?!!! 05.11.05, 09:17 Wypada mniej niż 1/3 zatrzymanego na 1 splądrowany samochód. Przypomina mi się komisarz Guerchard z serialu "Arsene Lupin". Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Tylko 203 zatrzymanych ?!!! 05.11.05, 09:25 Calkiem dobra srednia. Metoda jest rozlanie benzyny w garazu i jej zapalenie. Nie trzeba wielu do takich akcji. Policja wysyla juz helikoptery z kamerami i reflektorami by namierzyc sprawcow. I kto mowil, ze Francja rozna od Ameryki? PF Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Punkt wiedzenia zalezy od punkty siedzenia! ;-))) 05.11.05, 20:00 I kto mowil, ze Francja rozna od Ameryki? PF Ano, TY, Polski Francuzie ;-(((( Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Punkt wiedzenia zalezy od punkty siedzenia! ; 05.11.05, 20:43 A kto mi oponowal, no kto? PF Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Z tego wynika, ze 2/3 kazdego z zatrzymanych... 05.11.05, 09:33 'francuzow' aresztowano bezprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed do polskiego Francuza 05.11.05, 10:08 Przytoczyles taki fragment z prasy: "...Gruntem jest izolacja, brak szans, beznadziejna egzystencja, strach przed policja... Wyroslo w tych gettach pokolenia bez wiary, bez Boga, gdzie tylko pieniadz, wladza i sex kroluja. Brak solidarnosci, brak panstwa, brak regul ..." Jestem "polska Szwedka" i to od wielu lat. Takiej opieki jaka Szwecja otacza azylowcow i ich sciagane tu rodziny Nie ma w zadnym innym kraju! I co? Sytuacja zaczyna przypominac te we Francji. Na "ich osiedle" nie ma prawa wjechac policja, karetka pogotowia czy straz pozarna, bo obrzucane sa kamieniami!!! Systematycznie wybijaja okna w szkolach do ktorych chodza lub chodzili, podpalaja przedszkola z ktorych korzystaja ich mlodsi bracia i siostry, dewastuja co moga... Panstwo kladzie olbrzymie pieniadze aby tych ludzi integrowac. Szkoly sa switnie wyposazone, kilku nauczycieli na klase, w tym wielu nauczycieli z krajow z ktorych pochodzi mlodziez. Dziewczynki juz od 7-go roku zycia w chustach. Dzieci dostaja lunche przyrzadzone przez muslimskie kucharki zatrudnione w szkolach. Robi sie wszysko aby ULATWIC uprawianie religii. A dlaczego mieszkaja w "gettach"? Bo sami chca! Byly wielokrotnie propozycje rzadu aby nawoprzybyle rodziny umieszczac w miastach gdzie sa puste mieszkania i puste szkoly, gdzie mieszkaja niemal wylacznie Szwedzi. Tam mogliby uczyc sie jezyka, zawodu i dopiero wtedy, po kilku latach wybrac swoje miejsce zamieszkania. A co ci ludzie robia? Wprowadzaja sie do swoich krewnych, do rodziny w ktorej jest juz 8 osob w trzech pokojach z kuchnia, bo "co rok prorok" i gniezdza sie po 14 osob w tym samym mieszkaniu. Jak w tej sytuacji dzieci moga nauczyc sie jezyka? Oczywiscie nie maja szwedzkiej telewizji, tylko pierwsze co sie robi to zakladaja antene parabolowa i telewizor w jezyku wylacznie arabskim chodzi od rana do wieczora! Napady 12-14 latkow na swych szwedzkich rowiesnikow i doroslych Szwedow sa na porzadku dziennym, juz nie mowiac o gwaltach popelnianych przez chlopcow w tym wieku na na szwedzkich 14-15-letnich dziewczynkach! Chce na koniec dodac, ze mlodziez cudzoziemska jest ubrana lepiej od Szwedow, wszyscy maja najnowsze telefony komorkow bo zasllki socjalne daja duzo wiecej niz uczciwa praca. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: do polskiego Francuza 05.11.05, 10:14 Szwedzi to robia pewnie troche porzadniej niz u nas. Celem i wyjsciem jest tworzenie klasy sredniej. Tym ktorym sie w spoleczenstwie powodzi. Jesli to nie jest rozwiazaniem to nie wiem co jest. Pewnie faszyzm, Le Pen, wojny, koniec swiata... Wole wiec myslec pozytywnie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Re: do polskiego Francuza 05.11.05, 10:37 > Celem i wyjsciem jest tworzenie klasy sredniej. Tym ktorym sie w spoleczenstwie > > powodzi. -------------- Klasa srednia w imigranckiej spolecznosci obibokow i pasozytow? Odpowiedz Link Zgłoś
aptymista stary! przejrzyj na oczy!!!!! 05.11.05, 10:43 Piszą Ci, że to nie skutkuje, że ONI się nie integrują, bo nie chcą, a ty furt swoje: tak trzymać......... Nie my wybraliśmy drogę konfrontacji, nie my chcemy wojny! CZY MAMY DAĆ SIĘ WYRŻNĄĆ W IMIĘ TOLERANCJI? Co z tego, że Twoje ideały są piękne, skoro nie sprawdzają się w praktyce?! Obudź się, bo będzie tak, jak "Przełomach Missouri", gdy pytają Marlona Brando: - Czy wiesz, co cię obudziło? właśnie poderżnięto ci gardło...... Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: stary! przejrzyj na oczy!!!!! 05.11.05, 10:53 Ja dobrze widze, tylko nie moge jakos rozwiazania dojrzec. Diagnoza OK, terapia? PF Odpowiedz Link Zgłoś
aptymista niestety nie wiem. Ale boję się, bo to nie my 05.11.05, 11:11 bo to nie my wybieramy. A skuteczna prewencja nie mieści się w naszej kulturze, cywilizacji szeroko pojętego współczesnego (ustępującego) chrześcijaństwa. Teren jest tak grząski, że nie chcę kontynuować. Na razie. Za jakiś czas będziemy zmuszeni przez NICH do działań, o których boimy się teraz nawet myśleć. Obym się mylił. Odpowiedz Link Zgłoś
woyytek Re: do polskiego Francuza 05.11.05, 11:33 i znowu bedziemy mieli Le Pena w drugiej turze. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-polak Oblicza francuskiej "demokracji"... 05.11.05, 09:19 ...moze teraz niech ten pajac Chirak powie, aby siedzieli cicho... i ze zmarnowali taka szanse aby siedziec cicho... Francja z wlasciwa sobie arogancja wladzy znów podeszla do kolejnego problemu, tym razem na wlasnym podwórku. Dominiqe de Villepin zauwaza tylko, ze "ostatnim slowem bedzie porzadek i prawo" i "nie do zaakceptowania jest palenie samochodów"... Przeciez to jest lepsze nawet od tekstów ktore puszczali komunisci w "jedynie slusznej linii"! Czy ten La Kutas nie widzi, ze problem lezy w dyskryminacji bezrobotnych, marginezowaniu duzej czesci spoleczenstwa francuskiego bez pracy, w spychaniu problemów do gett pod Paryzem, nazistowskim stosunku do obcokrajowców (i nie tylko z Afryki)... To zenujace, ze francuska wladza moze byc az tak arogancka i tak bardzo glupia w swej arogancji. ...ja sie w kazdym badz razie juz nigdy nie przyznam, ze lacza Polaków jakies wiezy z "zabojadami" (wole moje "przesady" od francuskiej glupoty!). Odpowiedz Link Zgłoś
alkud ostra amunicja rozwiąże trudną sytuację 05.11.05, 09:22 >dyskryminacji bezrobotnych, marginezowaniu duzej czesci spoleczenstwa francuskiego bez pracy, w spychaniu problemów do gett pod Paryzem, nazistowskim stosunku do obcokrajowców (i nie tylko z Afryki) a co sadzisz o dyskryminowaniu uposledzonych umyslowo ktorzy popieraja bandytyzm, uliczny terroryzm oraz ekstremizm religijny w imie swoich oblakanczych lewackich idealow? xxxxxxxxxxxxxxxxxxx islam blog sexy blog Odpowiedz Link Zgłoś
ja-polak Re: ostra amunicja rozwiąże trudną sytuację 05.11.05, 09:24 alkud napisał: > >dyskryminacji bezrobotnych, marginezowaniu duzej czesci spoleczenstwa > francuskiego bez pracy, w spychaniu problemów do gett pod Paryzem, nazistowskim > stosunku do obcokrajowców (i nie tylko z Afryki) > > a co sadzisz o dyskryminowaniu uposledzonych umyslowo ktorzy popieraja > bandytyzm, uliczny terroryzm oraz ekstremizm religijny w imie swoich > oblakanczych lewackich idealow? > ... tylko jedno slowo - INTEGRACJA - w dobrym rozumnieniu tego slowa... Odpowiedz Link Zgłoś
berdyczowpiszdomnie Re: ostra amunicja rozwiąże trudną sytuację 05.11.05, 09:30 No i cały w tym ambaras aby dwoje chciało naraz.... Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Re: ostra amunicja rozwiąże trudną sytuację 05.11.05, 10:40 ... tylko jedno slowo - INTEGRACJA - w dobrym rozumnieniu tego slowa... ----------------------------- Integrowanie spolecznosci ktora integrowac sie nie ma najmniejszego zamiaru? Spolecznosci, ktora najwyrazniej dazy do zamiany statusu goscia na status gospodarza? Odpowiedz Link Zgłoś
ja-polak Mniejszosi narodowe - czyli kosz na przesady... 05.11.05, 12:36 amhu napisała: > ... tylko jedno slowo - INTEGRACJA - w dobrym rozumnieniu tego slowa... > ----------------------------- > Integrowanie spolecznosci ktora integrowac sie nie ma najmniejszego zamiaru? > Spolecznosci, ktora najwyrazniej dazy do zamiany statusu goscia na status > gospodarza? ... wybacz, ale to troche dziwnie brzmi w epoce globalizacji i zacierania granic - tych fizycznych i tych mentalnych... W dzisiejszym swiecie czlowiek jest wszedzie u siebie - inaczej nie pozbedziemy sie wojen, fanatyzmu, uprzedzen i innych "-izmów". Kazdy, kto chce rozwijac spoleczenstwo w ktorym mieszka i pracowac dla dobra wlasnego i wspolnego powinien miec takie same prawa jak ludzie, ktorzy urodzili sie "o rzut beretem"... Agresja, rasizm, itp. rodzi sie u ludzi z kompleksami nizszosci - staraja sie oni ponizac innych aby w ten sposób "uniesc sie nad innymi". Rasizm to takze brak wyobrazni i znajomosci innych kultur. Rasizm to prymitywizm umyslowy. Mamy sie na wzajem soba ubogacac i poznawac. Natomiast jesli ktos sie boi islamu, judaizmu, chrzescijanstwa czy innych religii - to niech pozostanie we wlasnych przekonaniach - przeciez nikt nikogo nie zmusza i nie "nawraca". Z drugiej strony powinno sie byc dumnym z wlasnych przekonan - a to wyklucza "choragiewke na wietrze"... Odpowiedz Link Zgłoś
saikokila Re: Mniejszosi narodowe - czyli kosz na przesady. 05.11.05, 13:24 ja-polak napisał: > > ... wybacz, ale to troche dziwnie brzmi w epoce globalizacji i zacierania > granic - tych fizycznych i tych mentalnych... > W dzisiejszym swiecie czlowiek jest wszedzie u siebie - inaczej nie pozbedziemy > > sie wojen, fanatyzmu, uprzedzen i innych "-izmów". Kazdy, kto chce rozwijac > spoleczenstwo w ktorym mieszka i pracowac dla dobra wlasnego i wspolnego > powinien miec takie same prawa jak ludzie, ktorzy urodzili sie "o rzut > beretem"... Chyba pośpieszyłeś się z tym stwierdzeniem o kilka tysięcy lat. Chyba że ludzie krócej pociągną. To że jest na Ziemi trochę ludzi którzy w globalizację, równość i zacieranie granic wierzą nie znaczy że tak jest, i nie znaczy że wierzy w to większość. Granice się zacierają żeby mogły powstać nowe. Nie ma i nie będzie końca wojen i prześladowań, bo ludzie jednoczą się tylko w obliczu zagrożenia - im większe zagrożenie tym szersza wspólnota, obejmująca wyższe jednostki podziału. Tak zostaliśmy ukształtowani przez naturę i miliony lat ewolucji. Wzrost świadomości różnic i zacieranie niektórych granic służą tylko inteligentniejszemu wykorzystywaniu ludzi przez ludzi i sprytnemu tworzeniu nowych granic. I tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_zenobia Re: Mniejszosi narodowe - czyli kosz na przesady. 05.11.05, 14:55 > W dzisiejszym swiecie czlowiek jest wszedzie u siebie - inaczej nie pozbedziemy > > sie wojen, fanatyzmu, uprzedzen i innych "-izmów". Kazdy, kto chce rozwijac > spoleczenstwo w ktorym mieszka i pracowac dla dobra wlasnego i wspolnego > powinien miec takie same prawa jak ludzie, ktorzy urodzili sie "o rzut > beretem"... NIGDY. NIgdy nie zgodze sie aby wahabita z Arabii Saudyjskiej mial w Polsce takie same prawa jak Polak. Ciotka Zenobia Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Oblicza francuskiej "demokracji"... 05.11.05, 12:28 ja-polak napisał: > Francja z wlasciwa sobie arogancja wladzy znów podeszla do kolejnego > problemu, tym razem na wlasnym podwórku. Dominiqe de Villepin zauwaza tylko, > ze "ostatnim slowem bedzie porzadek i prawo" i "nie do zaakceptowania jest > palenie samochodów"... co złego jest w tym, ze porządek i prawo winno być szanowane? i że nieakceptowane powinno byc palenie samochodów? > Przeciez to jest lepsze nawet od tekstów ktore puszczali > komunisci w "jedynie slusznej linii"! Czy ten La Kutas nie widzi, ze problem > lezy w dyskryminacji bezrobotnych, marginezowaniu duzej czesci spoleczenstwa > francuskiego bez pracy, w spychaniu problemów do gett pod Paryzem, czekaj no... jest jakieś prawo które mówi zabraniające uczciwej pracy jakiemukolwiek obywatelowi Francji na terenie własnego kraju? > wladza moze byc az tak arogancka i tak bardzo glupia w swej arogancji. jak dla mnie była za delikatna. Z chuligaństwem trzeba się rozprawiac stanowczo. Niewaze czy Arab, Żyd, Rosjanin, Amerykanin czy Polak. Jak rozrabia - policja winna wziąć takiego za fraki Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
ja-polak Re: Oblicza francuskiej "demokracji"... 05.11.05, 12:42 losiu4 napisał: > ja-polak napisał: > > > Francja z wlasciwa sobie arogancja wladzy znów podeszla do kolejnego > > problemu, tym razem na wlasnym podwórku. Dominiqe de Villepin zauwaza tyl > ko, > > ze "ostatnim slowem bedzie porzadek i prawo" i "nie do zaakceptowania jes > t > > palenie samochodów"... > > co złego jest w tym, ze porządek i prawo winno być szanowane? i że > nieakceptowane powinno byc palenie samochodów? > > > Przeciez to jest lepsze nawet od tekstów ktore puszczali > > komunisci w "jedynie slusznej linii"! Czy ten La Kutas nie widzi, ze prob > lem > > lezy w dyskryminacji bezrobotnych, marginezowaniu duzej czesci spoleczens > twa > > francuskiego bez pracy, w spychaniu problemów do gett pod Paryzem, > > czekaj no... jest jakieś prawo które mówi zabraniające uczciwej pracy > jakiemukolwiek obywatelowi Francji na terenie własnego kraju? > > > wladza moze byc az tak arogancka i tak bardzo glupia w swej arogancji. > > jak dla mnie była za delikatna. Z chuligaństwem trzeba się rozprawiac > stanowczo. Niewaze czy Arab, Żyd, Rosjanin, Amerykanin czy Polak. Jak rozrabia > - > policja winna wziąć takiego za fraki > > Pozdrawiam > > Losiu Drogi Losiu, Panstwo w ktorym rzadzi policyjna palka - juz przerabialismy i nie trzeba nam, Polakom tlumaczyc dokad ono prowadzi. Problemów nie rozwiaze sie na ulicy - do tego trzeba planów i ekonomii. Jest takze czyms niepokojacym, ze ludzi, ktorzy w ten sposób zwracaja uwage na swoja KRYTYCZNA sytuacje nazywa sie chuliganami i kryminalistami... To wladze francuskie sa winne tym problemom i powinny poniesc tego konsekwencje - czyli starac sie rozwiazac problem - a nie kryminalizowac go... Odpowiedz Link Zgłoś
antykagan Re: Oblicza francuskiej "demokracji"... 05.11.05, 19:33 ja-polak napisał: > > > Drogi Losiu, Panstwo w ktorym rzadzi policyjna palka - juz przerabialismy i nie > > trzeba nam, Polakom tlumaczyc dokad ono prowadzi. Problemów nie rozwiaze sie na > > ulicy - do tego trzeba planów i ekonomii. > Jest takze czyms niepokojacym, ze ludzi, ktorzy w ten sposób zwracaja uwage na > swoja KRYTYCZNA sytuacje nazywa sie chuliganami i kryminalistami... To wladze > francuskie sa winne tym problemom i powinny poniesc tego konsekwencje - czyli > starac sie rozwiazac problem - a nie kryminalizowac go... Ty skończony idioto!. Wyp.. do swoich arabów, to może ze dwa dni pożyjesz, a w Polsce będzie jednego kretyna mniej. Skąd się takie lewackie bydło bierze? Odpowiedz Link Zgłoś
niebieskooki2 Re: Oblicza francuskiej "demokracji"... 05.11.05, 15:05 Jak arabom nie pasuje to wypier...do Afryki. Ja nie wyobrażam sobie sytuacji w której np. Polska sprowadza sobie allachopodobnych których utrzymanie kosztuje kilkakrotnie więcej niż oni wnoszą do budżetu............ Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Francja: spalono 754 samochody, 203 zatrzyman 05.11.05, 09:26 Gdyby u nas były takie zajścia, to długo by nie pobyły, kilku padłoby trupem i szybko po domach by się pochowali!!! Tak we Francji tego nie zrobią, bo zawsze byli tchórzliwi i takimi pozostaną!!! Nawet po ich godle widać, KOGUT, najpierw się stroszy, a jak co, do czego to spieprza szybciej niż niejedna kura!!! Taka jest Francja w swej całej historii i teraz również!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie przesadzaj, chociaz masz sporo racji. 05.11.05, 09:45 Za NAPOLEONA NIE BYLO TAK ZLE,ale tez przegrali ostatnia bitwe bardzo glupio,TYLKO NA POL GODZINY ZABRAKLO obcokrajowca NAPOLEONA(mial podobno rozwolnienie, czy cos takiego) i bylo juz po ptakach. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nie przesadzaj, chociaz masz sporo racji. 05.11.05, 09:57 Za komuny strzelano do robotników, to do takiej hołoty tym bardziej, nawet w obecnych czasach!!! Bo to się teraz dzieje we Francji jest nienormalne, u nas byłby wprowadzony stan wyjątkowy, może godzina policyjna, strzelano byu do nich najpierw gumowymi, później już nie kulami, areszty by się zapełniły!!! A co u nich, 203 osoby złapali i tyle, a reszta dalej pali wszystko w najlepsze!!! Jak ostatnio były zamieszki w USA, tam nikt się nie patyczkował, pały w ruch, godzina policyjna i spoko, wszystko wróciło do normy, a tu od 9 dni rozwalają miasta i spoko!!! Tak to jest, jak ktoś chce być poprawny politycznie, bo boi się opinii publicznej i organizacji, które zaraz potępią za nieprzestrzeganie praw mniejszości. Dalej Francjo liż dupę i właź w nią czarnym i arabskim nierobom, a niedługo po tobie jako kraju pozostanie tylko pamięć i może zabytki, jeśli islamska hołota tego nie rozwali, a Francuz bedzie narodem, o którym tylko napisze sie na łamach książek historycznych, że kiedyś taki istniał!!! Odpowiedz Link Zgłoś
woyytek Re: Nie przesadzaj, chociaz masz sporo racji. 05.11.05, 11:31 w zasadzie sprawa coraz bardziej wyglada na rozgrywke polityczna ... najprawdopodobniej jej ofiara padnie Sarkozy ... jest niekompetentny w zaprowadzeniu porzadku jako minister wiec nie moze byc kompetentny jako prezydent ... Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Nie przesadzaj, chociaz masz sporo racji. 05.11.05, 12:31 szkoda tylko że Sarkozy poza słowami niewiele zrobił. Bo gadał rozsadnie. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
kerebron Superwojsko z portalu 05.11.05, 11:54 Edzio i kocziss bawią się w ulubioną ostatnio grę polskiego kogucika - urąganie Francuzom z tytułu ich rzekomego odwiecznego wojskowego niedołęstwa. Jak na kogucików przystało, są ślepi na horrendalną wprost śmieszność takich urągań w ustach Polaków akurat. Francja w II wojnie św. faktycznie skompromitowała się, ale przecież wcześniej niejednokrotnie grała główną role na wojskowej scenie Europy: w I wojnie, za Napoleona, za Ludwika XIV; w XIX w stworzyła rozległe imperium kolonialne. A nasz kraj tymczasem od trzystu z górą już lat dostaje w skórę w każdej niemal wojnie, która mu sie przydarzy i jest notorycznie bezwolnym przedmiotem targów między sąsiadami. Jedynym wyjątkiem była tu wojna bolszewicka, ale i tej raczej nie dalibyśmy rady wygrać bez dostaw broni z Francji (o czym nikt jakoś nie chce dziś pamiętać). Odpowiedz Link Zgłoś
gmanchuel Re: takie bzdury ! Che sie mi plakac ! 05.11.05, 18:47 Po drugiej turze wyborach w Polsce, Walesa zadeklarowal w wywiadu do magazynu Wprostu : sciasc i plakac ! Ja teraz chce to mowic o tych glupiach postach tego forum. Jestem francuzem ktory uwielbia polske (mam zone polka, regularnie jezde do Polski, tam czuje sie o wielu lepiej niez we Francji, nauczylem sie polskiego ...). Chociaz nigdy nie bylem dumny byc francuzem, chociaz nigdy sie nie czulem wielkim francuskim patryotistem, jest jednak mi bardzo przykro czytac takie bezsensowne bzdury na tym forum ! To wyglada raczej jak prymytywny rciszm niz jak poglad ! Jak Koczisss mozesz pisac takie rzeczy ?! Czy zauwazyles ze po prostu to niemozliwe porownywac sytuacje w Francji a sytuacje w Polsce bo w Polsce nie ma imigracji a we Francji 6 milionow obcokrajowcow. Wiek temu, Francuzi tez mowili jak ty bo wtedy imigracja nie istniela ! A czy wiesz, ze Francja to kraj gzie prawo panuje a dziki zachod ?! To tez nie kraj gdzie kaczory rzadza ! Czy tez wiesz ze Francja nalezy do Unii Europejskiej, tak jak Polska zreszta i ze UE pilnuje co sie tu dzieje i ze nie mozna robic byle co. Jak nie, Francja zostanie skazana przez europejskim sadem praw czlowieka. Czy tez wiesz, ze jakis czas temu, takie zamieszki tez byle w Anglii a Anglicy nie potrafili lepiej robic (tez dobrze znam Anglie, ktora zreszta uwielbiam tak duzo jak Polske, bo jestem nauczylielem angielskiego) ? Prosze uzywaj mozg zanim pisesz ! Odpowiedz Link Zgłoś
kerebron Re: takie bzdury ! Che sie mi plakac ! 06.11.05, 04:02 Ty Gmanchuel nie płacz, ty jeśli chcesz zachować swoją sympatię do naszego kraju, po prostu nie zaglądaj na to forum. Tutaj jest umówione miejsce wszelkiej antyfrancuskiej wścieklizny, jaka tylko jest na świecie i włada językiem polskim. Skąd się takie zjawisko wzięło, nie jest dla mnie jasne, ja tego jako Polak nie rozumiem, to jest dla mnie kompletne zidiocenie. W realu w Polsce jest tego zresztą dużo mniej. O używanie mózgów ty do nich nie apeluj, oni mózgów mieć nie mogą, bo u nich na karku nie głowa jest, tylko Halloween pumpkin. Na grzbiecie lokajska liberia w stars & stripes. I to ich pienienie się przeciw Francji też jest chyba zjawiskiem z tego gatunku - im się wydaje, ze w ten sposób Amerykanami się robią. Odpowiedz Link Zgłoś
substance [...] 05.11.05, 09:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
unamatita Re: Francja: spalono 754 samochody, 203 zatrzyman 05.11.05, 09:29 Gdzież są te wszyskie żabojadowe mądrale, tak chętnie wszystkich pouczające i tak chętnie wszystkim wskazujące rozwiązania? Czyżby zabrakło im wyobraźni, aby rozwiązac swoje własne problemy? u. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Rozkaz 05.11.05, 09:37 w GW jest: spokojnie antyfrancuskie glupoty pokazywac. Badz wiec spokojny. Twoj "post" zostanie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Islamska hołota we Francji poczuła ogromną słobość 05.11.05, 09:33 kraju w senssie moralnym, kulturowym, a także organizacyjnym. Hieny zwęszyły dogorywającego już lwa i krązą wokół niego. Lew moze się jeszcze uratować, ale musi ryknąć i ugryźć, potrzeba zdecydowanej pacyfikacji wybranego osiedla i pokazowego deportowania dużej liczby nielegalnych emigrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nareszcie 05.11.05, 09:35 komplement: Francja lew. Do tej pory ciagle o zabach slyszalem:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nareszcie 05.11.05, 09:51 Zdychający lew, oj słabiutki ten komplement!!! Obawiam się, że jeśli nadal władze będą takie bojaźliwe, będą otwarte na przyjmowanie następnych emigrantów i będą głaskać po główce tych co już mają, to ten lew niedługo padnie, a te hieny go rozszarpią!!! I będzie: Que la France gîte au repos! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 A CO TY MASZ PRZECIWKO ZABOM ?... 05.11.05, 09:53 Zaby sie lwow nie boja,bo lew zaby nie ruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
koto14 Re: Nareszcie 05.11.05, 10:17 moderator i cenzor się znalazł. francuski polak Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk wszystkiemu winni sa francuscy socjalisci: 05.11.05, 09:59 to oni przez 20 lat wmawiali mieszkancom osiadli, podobnych do tych w ktorych mieszkala wiekszosc w PRL-u, ze to wlasnie te osiedla sa zrodlem postaw kryminalnych, usprawiedliwiali wszelkie kryminalne excesy jak ten ktory ma obecnie miejsce. Jeszcze dzisiaj slychac tu i owdzie podobne glosy. Szukajac wyborcow dowarosciowali kryminalistow (skad my to znamy). Oto uroki demokracji ! Odpowiedz Link Zgłoś
axermann Niech Eifla Wysadzą!! Ale będzie odjazd! 05.11.05, 09:37 A tak wogóle to rżnąc franolski pomiot.Niech im przejada po gardłach kindzałami!Precz z Europa! Allach Akbar!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 A tobie kto trzyma noz na gardle ?... 05.11.05, 10:12 Powiedz mu, zeby tego nie robil , bo krew nie dochodzi tobie do mozgu. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Do polskiego Francuza......................... .... 05.11.05, 10:14 Przytoczyles taki fragment z prasy: "...Gruntem jest izolacja, brak szans, beznadziejna egzystencja, strach przed policja... Wyroslo w tych gettach pokolenia bez wiary, bez Boga, gdzie tylko pieniadz, wladza i sex kroluja. Brak solidarnosci, brak panstwa, brak regul ..." Jestem "polska Szwedka" i to od wielu lat. Takiej opieki jaka Szwecja otacza azylowcow i ich sciagane tu rodziny Nie ma w zadnym innym kraju! I co? Sytuacja zaczyna przypominac te we Francji. Na "ich osiedle" nie ma prawa wjechac policja, karetka pogotowia czy straz pozarna, bo obrzucane sa kamieniami!!! Systematycznie wybijaja okna w szkolach do ktorych chodza lub chodzili, podpalaja przedszkola z ktorych korzystaja ich mlodsi bracia i siostry, dewastuja co moga... Panstwo kladzie olbrzymie pieniadze aby tych ludzi integrowac. Szkoly sa switnie wyposazone, kilku nauczycieli na klase, w tym wielu nauczycieli z krajow z ktorych pochodzi mlodziez. Dziewczynki juz od 7-go roku zycia w chustach. Dzieci dostaja lunche przyrzadzone przez muslimskie kucharki zatrudnione w szkolach. Robi sie wszysko aby ULATWIC uprawianie religii. A dlaczego mieszkaja w "gettach"? Bo sami chca! Byly wielokrotnie propozycje rzadu aby nawoprzybyle rodziny umieszczac w miastach gdzie sa puste mieszkania i puste szkoly, gdzie mieszkaja niemal wylacznie Szwedzi. Tam mogliby uczyc sie jezyka, zawodu i dopiero wtedy, po kilku latach wybrac swoje miejsce zamieszkania. A co ci ludzie robia? Wprowadzaja sie do swoich krewnych, do rodziny w ktorej jest juz 8 osob w trzech pokojach z kuchnia, bo "co rok prorok" i gniezdza sie po 14 osob w tym samym mieszkaniu. Jak w tej sytuacji dzieci moga nauczyc sie jezyka? Oczywiscie nie maja szwedzkiej telewizji, tylko pierwsze co sie robi to zakladaja antene parabolowa i telewizor w jezyku wylacznie arabskim chodzi od rana do wieczora! Napady 12-14 latkow na swych szwedzkich rowiesnikow i doroslych Szwedow sa na porzadku dziennym, juz nie mowiac o gwaltach popelnianych przez chlopcow w tym wieku na na szwedzkich 14-15-letnich dziewczynkach! Chce na koniec dodac, ze mlodziez cudzoziemska jest ubrana lepiej od Szwedow, wszyscy maja najnowsze telefony komorkow bo zasllki socjalne daja duzo wiecej niz uczciwa praca. Odpowiedz Link Zgłoś
swinks Re: Do polskiego Francuza........................ 05.11.05, 10:55 Zgadzam się!!!! Mieszkam w UK i mamy to samo. Tej kultury i tradycji NIE da się zintegrować. Po prosty potrzebna rewizja polityki migracyjnej i to się już zaczyna zmieniać w Wlk. Brytanii ale potrzeba było 7//7. A jak ktoą teraz biadoli jak im to źle w ghettach to od brytów usłyszy fuck off i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Do polskiego Francuza........................ 05.11.05, 10:59 Masz pewnie racje. Ale co z dziecmi emigrantow zrobisz? Maja juz paszport z lwem. I znow wracamy do integracji. PF Odpowiedz Link Zgłoś
woyytek Re: Do polskiego Francuza........................ 05.11.05, 11:28 gwoli pzypomienia mieszkancy tych blokowisk maja na starcie duzo lepiej niz przeciety mieszkaniec Polski. Ich problem jest taki iz nie chca tej szansy wykorzystac .. czesciowe jest to sprawa ich rodzicow debili dla ktorych szkola dla dzieciakow to przykra koniecznosc ... rezultat jest taki ze 20-latki maja edukacje skonczna na poziomie podstawowki a potem im krzywda ze pracy nie moga pracy znalezc ... a propos - szkolnictwo jest we Francji za darmo, za darmo sa podreczniki a wiekszosc rodzin dostaje we wrzesniu spory zasilek na zakup zeszytow i inych drobnych pie..... Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo w UK juz nie ma Christmas 05.11.05, 11:27 w jakims miescie zamienili Christmas lights na winter lights zeby nie faworyzowac jednej religii. A BC (Before Christ) chca zamienic na BP (Before Present) - TO NIE ZART! Proponuje zeby w ramach wyrownywania szans wszystkich religii umozliwic naszym ksiezom dawanie kazan w meczetach - przeciez nie moga byc dyskryminowani, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: w UK juz nie ma Christmas 05.11.05, 20:43 A ja czytałem, że w brytyjskich szkołach likwiduje się zbiorowe prysznice przy salach gimnastycznych, bo muzułmanin nie może się nago kąpać przy innych. Odpowiedz Link Zgłoś
werrka Re: Do polskiego Francuza........................ 05.11.05, 18:02 BRAWO PIA.ED! Ale dlaczego boisz zakrzyczeć: deportowac tałatajstwo w cholerę. Tu nie ma miejsca na tzw. humanitaryzm. Obecny zachowanie Europy wobec zachwań muzułmanów przypomina, jak żywo, zachowania europejskie wobec Hitlera, a potem Stalina czyli pieprzona polityka ustępstw.... no cóż niektorzy są niewyuczalni. Odpowiedz Link Zgłoś
aptymista do POLSKIEGO FRANCUZA 05.11.05, 10:27 Witam. 1. Spiegel zawsze był układny, polityczna poprawność itp. Nie oczekuj od nich "ostroumnej" analizy: zawsze będzie stępiona przez wewnętrzną cenzurę. Widać to wyraźnie w tym artykule, gdzie poprzez exponowanie socjalnego tła usiłuje się zasłonić fakt, KIM SĄ ci "młodzieńcy o niefrancuskim pochodzeniu" (kolejny eufemizm). 2. Polecam "Wściekłość i dumę" Oriany Fallaci - oczywiście, miejscami kobieta miejscami p....przy, ale: podsumowuje to, wszysczy wiemy, a przez kulturowe blokady (równość ras, religii, tolerancja) boimy się wyartykułować. Pouczające i przygnębiające, bo kobieta niestety ma rację: ONI wypowiedzieli nam wojnę. 3. Gdzie udała się integracja? Multikulti się skompromitowało, bo ONI nie chcą się integrować, niezależnie od tego, czy biedni, czy bogaci, czy klasa średnia. 4. Ilu tych islamistów nawołuje do spokoju, a ilu milczy i się cieszy? A może ci, co uspakajają uważają, że czas jeszcze nie nadzszedł? 5. Co oznacza bieda tych o "niefrancuskim pochodzeniu" ? Francja zapewnia im pełen socjal, Francuzi czy Niemcy na socjalu piją swoje wino czy piwo i są zadowoleni: nie podpalają samochodów czy inwalidek na wózkach. Ci o "niefrancuskim pochodzeniu" natomiast niewidzą nas i każdy pretekst uważają za dobry, by nam dokopać. Cytat z FORUM z wczoraj, autor: ARTURPIO: 1. na ulicy wojny aktualnie nie prowadza "imigranci" lecz francuscy obywatele. Sa to osoby urodzone i wychowane we Francji, czesto od 3 pokolen. Nie mozna im "obywatelstwa" wiec odebrac - nie maja innego. I nigdzie indziej "do nich" wyslac, bo "u nich" to jest to wlasnie Paryz - tam sie urodzili i wychowali. Zyja z zasilkow i subwencji, CMU (bezplatnego, 100% ubezpieczenia lekarskiego), RMI (zasilek socjalny), zasilkow rodzinnych, bezplatnego szkolnictwa, bezplatnej energii elektrycznej, bezplatnego transportu itd. itd. No i, jako ze to nie wystarcza, z "handlu", glownie kradzionym towarem, narkotykami i bronia. Ponizej pelnoletnosci sa niekaralni, powyzej - niedotykalni. I zreszta, we Francji nie ma miejsca w wiezieniach a do tych dzielnic nikt, wlaczajac w to policje, nie wchodzi. 2. ich ideologie (tak, jako ze oni maja i przekonania, i kulture i ideologie) spiewa m. innymi raper nazywajacy sie "Monsieur.R" w piosence (?) nazywajacej sie "FranSSe". Kilka wyjatkow (przepraszam z gory, ale cytuje): "La France est une garce, n'oublie pas de la baiser jusqu'à l'épuiser, comme une salope il faut la traiter, mec !". "Francja jest kurw.., nie zapomnij ja pierd.... az ja wycienczysz jak otwarta dziewczyne, trzeba ja traktowac jak dziwke, chlopie!". Nastepnie "Pan.R" powtarza to samo, zastepujac slowo "Francja" slowem "Europa". Dalej: "Moi, je pisse sur Napoléon et le général de Gaulle". "Szczam na Napoleona i generala de Gaulle". W sekwencji video towarzyszacej piosence, Francje reprezentuje dwie nagie kobiety (aktorki porno) namietnie ocierajace sie o trzykolorowa flage. Nastepnie Richard Makela, alias "Monsieur.R", porownuje Francje do IIIej Rzeszy i uzywa wybranych wyjatkow z jakiegos przemowienia Chiraka. W innym "kawalku" na plycie CD (sprzedawanej m. innymi przez amazon.fr), mozemy posluchac sobie towarzysza Olivier Besancenot, szefa LCR - Ligi Komunistycznej Rewolucyjnej. Dzielo "artysty" zostalo ogloszone jako "coup de coeur" (preferowane "od serca") przez najwieksza siec sprzedazy prasy i plyt we Francji - FNAC. Nikt nie jest w stanie ani tego powstrzymac, ani tego zabronic ani "artysty" ukarac. Nie jest to odosobniony przypadek. Proby potepienia podobnych "dziel" innych raperow skonczyly sie wielokrotnie niepowodzeniem. Minister Policji wystapil do sadu o ukaranie grupy "Sniper", nawolujacych m. innymi do "eksterminowania ministrow i policjantow". W sadzie, sam Prokurator Republiki, pani Véronique Berthiau-Jezequel (a wiec nawet nie adwokat Sniper'a ! ), wezwala do uniewinnienia sprawcow, argumentujac (bardzo logicznie, zreszta) ze "nie bylo nawolywania do nienawisci rasowej" bo "artysci mowili otwarcie to co publicznosc i tak na pamiec zna". Tresc "utworu": "Frères je lance un appel, on est là pour tout niquer, leur laisser des traces et des séquelles avant de crever" - "Bracia, apeluje, jestesmy tu aby wszystko spie...., im zostawic slady i blizny zanim sami zdechniemy". Nic dodac, nic ujac Odpowiedz Link Zgłoś
benbarka do aptymisty 05.11.05, 21:57 zapomniales zacytowac najwazniejsze: "Quand je parle de la France, je ne parle pas du peuple français français mais de ses dirigeants" No bo i ten Czyrak z Mobutu, Giscard z Bocassa i ten Gbago i a afera z Ben Barka i to i tamto. Maleka mowi O TYM, a nie o eksterminacji "bialych Francuzow" Ma kilka (nieuzasadnionych ?) urazow do politykow francuskich i chyba nie strawil do konca skutkow kolonizacji... Ja mu sie jakos nie dziwie. Odpowiedz Link Zgłoś
arturpio "lepsza" rasa 05.11.05, 23:39 > zapomniales zacytowac najwazniejsze: > "Quand je parle de la France, je ne parle pas du peuple français français mais > de ses dirigeants "najwazniejsze", drogi ben barka (synu Barka...), to zalezy - jak i dla kogo... to zdanie on powiedzial - tak, ale pozniej... gdy podniosla sie fala oburzenia i gdy jakos cos trzeba bylo prasie powiedziec, jakos sie usprawiedliwic... znalezc jakies "strawne" tlumaczenie, zwlaszcza gdy ma sie swoja plyte w sklepach i chce sie ja sprzedawac ludziom ktorych najpierw sie opluwalo. ja slucham tych "mlodych" ktorzy sa dzisiaj na ulicach. slucham co oni miedzy soba mowia. slucham ich argumentow, slucham co dla nich jest "wazne", "lepsze", co "respektuja", jakie maja cele w zyciu, projekty, "wizje na przyszlosc". i moge ci powiedziec tylko jedno: program tresciwie przedstawiony przez tego rapera jest szarym tylko odbiciem calosci "ich" swiata. oni zyja w innym swiecie. uwazaja sie za "rase wyzsza" czy "silniejsza" (zreszta dla nich to jedno i samo, bo dla nich "sila" to "wyzszosc"). i ten tekst to tylko w streszczeniu przedstawia... tu nie chodzi ani o polityke, ani o post-kolonializm, ani o religie. to wojna "totalna", "szok cywilizacji". dopiero sie zaczela... Odpowiedz Link Zgłoś
benbarka do arturpio 06.11.05, 09:46 >"najwazniejsze", drogi ben barka (synu Barka...), to zalezy - jak i dla kogo... >to zdanie on powiedzial - tak, ale pozniej... gdy podniosla sie fala oburzenia i gdy jakos cos trzeba bylo prasie powiedziec, jakos sie usprawiedliwic... znalezc jakies "strawne" tlumaczenie, zwlaszcza gdy ma sie swoja plyte w sklepach i chce sie ja sprzedawac ludziom ktorych najpierw sie opluwalo. przykro mi to mowic,KLAMIESZ jak z nut. ten cytat, ze mowa jest o politykach francuskich, a nie o spoleczenstwie francuskim byl OD POCZATKU w tej "piosence". Nie dorabiaj wiec ideologii i nie manipuluj. A o wojnie totalnej to mowil pan Adolf H. Ja tez slucham tych "mlodych", widze ich pogarde, ale nie lubie, jak nagina sie na sile argumenty, by za wszelka cene cos udowodnic. Sa inne grupy, bardziej "underground", ktore "spiewaja" o konflikcie cywilizacji islamsko-chrzescijanskiej Ae tych na pewno nie znasz. Monsieur R tego nie robi. To tak tylko gwoli prawdy Odpowiedz Link Zgłoś
benbarka do aptymisty bis 05.11.05, 22:34 myslisz moze, ze gdyby Maleka zaspiewal o chlubnych dzialaniach pana Foccart w Afryce,o wyczynach DGSE,DRM,DPSD, o "pomocy" w odbudowie postkolonialnej Afryki takich koncernow jak Total, Bouygues, Suez, Bolloré, Rougier czy moze o tych kilku nieznanych nikomu nazwiskach (Déby, Sassou-Nguesso,Compaoré Bongo,Ruben Um Nyobé,Sylvanus Olympio, Barthélémy Boganda,Thomas Sankara, Sékou Touré *) to osiagnalby taki rezonans ? W jego piosence nie ma natomiast ani sladu konfrontacji islamu ze chrzescijanska Europa, bo nie o to temu kiepskiemu zreszta raperowi chodzi. To nie bard Bin Ladena i Zarkawiego... Odpowiedz Link Zgłoś
aptymista do POLSKIEGO FRANCUZA 05.11.05, 10:29 1. Spiegel zawsze był układny, polityczna poprawność itp. Nie oczekuj od nich "ostroumnej" analizy: zawsze będzie stępiona przez wewnętrzną cenzurę. Widać to wyraźnie w tym artykule, gdzie poprzez exponowanie socjalnego tła usiłuje się zasłonić fakt, KIM SĄ ci "młodzieńcy o niefrancuskim pochodzeniu" (kolejny eufemizm). 2. Polecam "Wściekłość i dumę" Oriany Fallaci - oczywiście, miejscami kobieta miejscami p....przy, ale: podsumowuje to, wszysczy wiemy, a przez kulturowe blokady (równość ras, religii, tolerancja) boimy się wyartykułować. Pouczające i przygnębiające, bo kobieta niestety ma rację: ONI wypowiedzieli nam wojnę. 3. Gdzie udała się integracja? Multikulti się skompromitowało, bo ONI nie chcą się integrować, niezależnie od tego, czy biedni, czy bogaci, czy klasa średnia. 4. Ilu tych islamistów nawołuje do spokoju, a ilu milczy i się cieszy? A może ci, co uspakajają uważają, że czas jeszcze nie nadzszedł? 5. Co oznacza bieda tych o "niefrancuskim pochodzeniu" ? Francja zapewnia im pełen socjal, Francuzi czy Niemcy na socjalu piją swoje wino czy piwo i są zadowoleni: nie podpalają samochodów czy inwalidek na wózkach. Ci o "niefrancuskim pochodzeniu" natomiast niewidzą nas i każdy pretekst uważają za dobry, by nam dokopać. Cytat z FORUM z wczoraj, autor: ARTURPIO: 1. na ulicy wojny aktualnie nie prowadza "imigranci" lecz francuscy obywatele. Sa to osoby urodzone i wychowane we Francji, czesto od 3 pokolen. Nie mozna im "obywatelstwa" wiec odebrac - nie maja innego. I nigdzie indziej "do nich" wyslac, bo "u nich" to jest to wlasnie Paryz - tam sie urodzili i wychowali. Zyja z zasilkow i subwencji, CMU (bezplatnego, 100% ubezpieczenia lekarskiego), RMI (zasilek socjalny), zasilkow rodzinnych, bezplatnego szkolnictwa, bezplatnej energii elektrycznej, bezplatnego transportu itd. itd. No i, jako ze to nie wystarcza, z "handlu", glownie kradzionym towarem, narkotykami i bronia. Ponizej pelnoletnosci sa niekaralni, powyzej - niedotykalni. I zreszta, we Francji nie ma miejsca w wiezieniach a do tych dzielnic nikt, wlaczajac w to policje, nie wchodzi. 2. ich ideologie (tak, jako ze oni maja i przekonania, i kulture i ideologie) spiewa m. innymi raper nazywajacy sie "Monsieur.R" w piosence (?) nazywajacej sie "FranSSe". Kilka wyjatkow (przepraszam z gory, ale cytuje): "La France est une garce, n'oublie pas de la baiser jusqu'à l'épuiser, comme une salope il faut la traiter, mec !". "Francja jest kurw.., nie zapomnij ja pierd.... az ja wycienczysz jak otwarta dziewczyne, trzeba ja traktowac jak dziwke, chlopie!". Nastepnie "Pan.R" powtarza to samo, zastepujac slowo "Francja" slowem "Europa". Dalej: "Moi, je pisse sur Napoléon et le général de Gaulle". "Szczam na Napoleona i generala de Gaulle". W sekwencji video towarzyszacej piosence, Francje reprezentuje dwie nagie kobiety (aktorki porno) namietnie ocierajace sie o trzykolorowa flage. Nastepnie Richard Makela, alias "Monsieur.R", porownuje Francje do IIIej Rzeszy i uzywa wybranych wyjatkow z jakiegos przemowienia Chiraka. W innym "kawalku" na plycie CD (sprzedawanej m. innymi przez amazon.fr), mozemy posluchac sobie towarzysza Olivier Besancenot, szefa LCR - Ligi Komunistycznej Rewolucyjnej. Dzielo "artysty" zostalo ogloszone jako "coup de coeur" (preferowane "od serca") przez najwieksza siec sprzedazy prasy i plyt we Francji - FNAC. Nikt nie jest w stanie ani tego powstrzymac, ani tego zabronic ani "artysty" ukarac. Nie jest to odosobniony przypadek. Proby potepienia podobnych "dziel" innych raperow skonczyly sie wielokrotnie niepowodzeniem. Minister Policji wystapil do sadu o ukaranie grupy "Sniper", nawolujacych m. innymi do "eksterminowania ministrow i policjantow". W sadzie, sam Prokurator Republiki, pani Véronique Berthiau-Jezequel (a wiec nawet nie adwokat Sniper'a ! ), wezwala do uniewinnienia sprawcow, argumentujac (bardzo logicznie, zreszta) ze "nie bylo nawolywania do nienawisci rasowej" bo "artysci mowili otwarcie to co publicznosc i tak na pamiec zna". Tresc "utworu": "Frères je lance un appel, on est là pour tout niquer, leur laisser des traces et des séquelles avant de crever" - "Bracia, apeluje, jestesmy tu aby wszystko spie...., im zostawic slady i blizny zanim sami zdechniemy". Nic dodac, nic ujac Odpowiedz Link Zgłoś
substance precz z emigrantami!!!!! 05.11.05, 10:57 JA NIE CHCE TU ŻADNYCH EMIGRANTÓW!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
irkiel SAMUEL HUNTINGTON RULES!!!!!!!!!!! 05.11.05, 10:59 NO I JAK MIALO BYC????? IZRAELIZACJA SWIATA!!!!!! I BEDZIE GORZEJ Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 POLSKA TEZ NIE POTRZEBUJE OBCEGO ELEMENTU 05.11.05, 11:19 Sczegolnie z rejonu Bliskiego Wschodu ! I jedni i drudzy probuja swoj konflikt przeniesc na polska ziemie ! Ewakuowac Kazimierz ! Odpowiedz Link Zgłoś
aussieozz Francja placi za swoje kolonizowanie swiata 05.11.05, 11:49 czy nie wydaje sie Wam ze ta cala nagonka na emigrantow jest troche za duza? Owszem enklawy biedy z tych dzielnic wydaja sie prawie nie do rozwiazania, ale ale czemu Ci emigranci sie tam wzieli?? Chyba tu nalezy szukac odpowiedzi, setki lat wyciskania z Afryki i Azji Mniejszej wszelkiego co najlepsze musialo sie odbic rykoszetem.. A na koniec pytanie czy ci emigranci w imieniu prawa to nie Francuzi? Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Niezupelnie: maja francuskie paszporty, zyja w 05.11.05, 12:01 jednym z najbogatszych i najpiekniejszych krajow swiata i korzystaja z taryfy ulgowej jaka maja we Francji wlasnie na okolicznosc francuskiej przeszlosci kolonialnej. Doszlo nawet do tego ze mieli miec "punkty preferencyjne" w dostepie do stanowisk we francuskiej administracji. Tak zwana dyskryminacja pozytywna: maja cos w naturze: "daj palec a odgryzie ci reke". Te dzisiejsze rozruchy sa przez kogos sterowane. Niewykluczone ze chodzi o odsuniecie Sarkozy od wyborow prezydenckich w 2007 ! Odpowiedz Link Zgłoś
fernandorey Re: Niezupelnie: maja francuskie paszporty, zyja 05.11.05, 12:23 Imigranci przyjeżdżają z (byłych) kolonii do metropolii bo jest ona bogata, a jest bogada między innymi dlatego, że łupiła swoje kolonie. Przypominam tylko, że okres największego rozkwitu, a raczej odskoku od reszty świata gospodarek europejskich to też okres największego imperializmu. Pieniądze, surowce i niewolnicza praca Indochińczyków czy Murzynów im nie przeszkadzała, ale już imigranci im się nie podobają. Tak niestety wygląda rzeczywistość. Mieszkańcy byłych kolonii mają przej..ane u siebie i w metropolii. Jedynie ci co odkryli ropę dają sobie radę, ale mentalność we wszystkich tych krajach jest mocno skur..ona. Jak słyszę dobre słowo o kolonialiźmie to mnie krew zalewa. Trzeba się najpierw postawić w sytuacji Murzyna, któremu zabrano wszystko (religię, obyczaje, porządek społeczny, itp.), powiedziano, że jest dzikusem, i musi się ucywilizować, wsadzono w Europejskie ciuchy a potem zostawiono samopas, bo trzeba było przeprowadzić dekolonizację. Nic dziwnego, że w Afryce taka bida i bajzel. A mówienie że sami są sobie winni to już szczyt bezczelności. A najgorsze, że takie brednie opowiadają Polacy, których niejednokrotnie traktowano jak gorszych i próbowano wynarodowić. Ale ważne, że jesteśmy biali, co nie? ku.. mać... Odpowiedz Link Zgłoś
aptymista Kolonialzm winny?! Religia i kultura ,lub jej brak 05.11.05, 13:25 OK, tylko dlaczego Azjaci otrząsnęli się z kolonializmu i gonią nas i przegonią, a murzyni i arabowie siedzą w wiecznym bajzlu? Odpowiedz sobie sam, używając wyzaniowego klucza. A tak w ogóle, to może nasi kolonizatorzy niszczyli wspaniałe cywilizacje z powalającym na kolana dorobkiem humanistycznym, artystycznym, duchowym?! Pewnie tak dla jaj nazywano ich dzikimi, albo żeby oszukać przyszłe pokolenia! Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_zenobia Zbrodnie kolonializmu 05.11.05, 14:50 > Imigranci przyjeżdżają z (byłych) kolonii do metropolii bo jest ona bogata, a j > est bogada między innymi dlatego, że łupiła swoje kolonie. Bzdura kompletna. Algeria przed odzyskaniem niepodleglosci byla dobrze prosperujacym departamentem zamorskim francji. Po odzyskaniu niepodleglosci stoczyla sie na poziom jaki jest, czyli trzeci swiat. Wszystkie byle kolonie europejskie w Afryce byly bogatsze w czasach kolonialnych niz sa obecnie. Najwieksza zbrodnia kolonializmu byla dekolonializacja i pozostawienie tych krajow samym sobie. Najwieksza zbrodnia Francuzow w Algerii bylo to, ze w czasie swojej wladzy nie przeprowadzili gruntownej deislamizacji tych terenow. Ciotka Zenobia. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zbrodnie kolonializmu - zacytuję Talleyranda 05.11.05, 20:52 Francuza, zresztą: To gorzej niż zbrodnia, to błąd! Odpowiedz Link Zgłoś
fernandorey Re: Zbrodnie kolonializmu 06.11.05, 13:17 Właśnie o to mi chodziło. Trzeba ich było w ogóle nie kolonizować, a jak już się to zrobiło to trzeba było zostawić po sobie porządek. Przecież po dekolonizacji w niektórych państwach, zwłaszcza środkowej Afryki, kiedy wyjechali wszyscy lub prawie wszyscy biali to kraje zostawały praktycznie bez wykształconych ludzi. Tak to niestety wyglądało. Te kraje funkcjonowały może i dobrze jako kolonie (głównie korzystali z tego biali), ale do samodzielności nie zostały przygotowane. Odpowiedz Link Zgłoś
spark11 Re: Francja: spalono 754 samochody, 203 zatrzyman 05.11.05, 11:48 dlaczego pozwala sie emigrantom tworzyc panstwa w panstwie-tylko integracja ,a jak nie to do domu druga sprawa -jak duzo mozna wchlonac obcokrajowcow zeby jednoczesnie zachowac tozsamosc narodowa Odpowiedz Link Zgłoś
werciula Re: Francja: spalono 754 samochody, 203 zatrzyman 05.11.05, 17:29 > dlaczego pozwala sie emigrantom tworzyc panstwa w panstwie-tylko integracja ,a > jak nie to do > domu > > druga sprawa -jak duzo mozna wchlonac obcokrajowcow zeby jednoczesnie zachowac > tozsamosc narodowa Czytając takie posty (a jest ich sporo, baaardzo my Polacy lubimy sobie tak poużywać), zawsze się zastanawiam, czy autorzy znają historię choćby naszego kraju. Przecież np. w Warszawie przed druga wojną światową 1/3 mieszkańców stanowili Żydzi, część Niemcy. W przypadku Żydów mozna było mówić o intergacji tylko części. I to po ilu wiekach zamieszkiawnia tego narodu na naszych ziemiach!!! O pełnej integracji tych, co przezyli, możemy mówić dziś, gdy nawet rzadko który przedstawiciel przyznaje się do swoich korzeni. W każdym razie przez całe wieki funkcjnowały u nas obok siebie różne religie i narody. Multi-kulti. Jedni chodzili do kościoła, inni do synagogi, inni do świątyni ewangelickiej czy prawosławnej. Co autorze/autorko postu zrobiłbys/abyś w przedwojennej Warszawie? Przyłączyłbyś/abyś się w trakcie wojny do panów ze swastyką na mundurach? Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: Francja: spalono 754 samochody, 203 zatrzyman 05.11.05, 20:16 spark11 napisała: > dlaczego pozwala sie emigrantom tworzyc panstwa w panstwie-tylko integracja ,a > jak nie to do > domu > > druga sprawa -jak duzo mozna wchlonac obcokrajowcow zeby jednoczesnie zachowac > tozsamosc narodowa Sadze, ze zawsze jest o jedengo za duzo - przy takim mysleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
fernandorey Re: Francja: spalono 754 samochody, 203 zatrzyman 05.11.05, 11:54 Poprawne gazety piszą "młodzi", a Sarkozy mówi o nich "hołota". Liberation (lewicowe) pisze, że to jego wina, bo swoimi wypowiedziami prowokuje zamieszki, a "młodzi" tylko manifestują swój ciężki los i brak perspektyw. Le Figaro (prawicowe oczywiście) twierdzi, że to "mieszanka przestępców recydywistów i zadymiarzy okazjonalnych". Prawda jest oczywiście pośrodku, ale gdyby Francolom nie marzyły się zdobycze kolonialne toby nie mieli teraz na głowie tylu imigrantów z dawnego imperium. Problem potęguje dodatkowo francuska arogancja. W Wielkiej Brytanii ten problem nie istnieje na taką skalę, ale to głównie dlatego, że tam jest praca. W końcu po to głównie migranci migrują. Gdyby francuscy Arabowie ją mieli toby żaden mułła im w głowach nie mógł zamącić. Odpowiedz Link Zgłoś
aptymista Natura i religia, nie kasa ich determinuje 05.11.05, 13:31 Niby, że jak jest kasa, to muzułmanin spokojny?! Żebyś Ty wiedział, jak im się dobrze zyje w Reichu, a skąd pochodzili piloci samolotów z 11.09 ? Odpowiedz Link Zgłoś
werrka Re: Francja: spalono 754 samochody, 203 zatrzyman 05.11.05, 18:13 Bardzo się fermandorey mylisz, nie masz pojęcia ilu Arabów, a właściwie półarabów - dzieci Francuzów/-ek i Arabów/ek, pracujących na doskonałych stanowiskach nienawidzi Francji i co szokujące głośno o tym mówi np. w miejscu pracy... no szok!!! Więc jak widzisz posiadanie pracy, i to dobrej, wcale ich patriotycznie do Francji nie nastawia. Odpowiedz Link Zgłoś
bronek24 Re: Francja: spalono 754 samochody, 203 zatrzyman 05.11.05, 18:15 uwaga dla fernandoreya: chyba zartujesz kiedy mowisz ze w Wlk.Bryt." problem ten nie istnieje na taka skale". Skad wywodzili i wywodza sie terrorysci z lipcowych zamachow w Londynie? Z imigranckich rodzin islamskich, bez wyjatku. Procent muzulmanow ktorzy nie sa na utrzymaniu panstwa jest znikomy. Ogromna wiekszosc tej populacji jest utrzymywana wylacznie przez podatnika brytyjskiego; nie mowimy tylko o zasilkach, ale o calej pozostalej strefie egzystencji (dom, opieka lekarska, szkoly wyznaniowe, tlumacze, itd). Meczety sa pelne CALY DZIEN. Odpowiedz Link Zgłoś
mrufka28 Radykałowie muzułmańscy żądają kalifatu 05.11.05, 12:47 radykalni muzułmanie i środowiska sympatyzujące z islamistami żądają wprowadzenia na terenach zamieszkiwanych przez muzułmanów systemu podobnego do znanego jeszcze z imperium ottomańskiego gdzie lokalne społeczności (w tym muzułmańska) miałaby rządzić się swoimi prawami wynikającymi z religii - a nie norm ogólnopaństwowych www.eurojihad.org/name-News-article-sid-1396.html Ciekawe czego potrzeba Europie aby się opamiętała. Może ustanowienia autonomicznej republiki islamskiej w jakimś państwie europejskim? Odpowiedz Link Zgłoś
alkud Re: Radykałowie muzułmańscy żądają kalifatu 05.11.05, 13:20 >Może ustanowienia autonomicznej republiki islamskiej w jakimś państwie europejskim? proponuję Polskę, jeśli tylko w a.r.i. nie będzie haraczu na ZUS, NFZ, podatków dochodowych (poza zakatem 2.5%) oraz VATu :) --------------- islam blog sexy blog Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition Wprowadzić wariant drutu kolczastego 05.11.05, 15:08 Wojsko otacza region zapalny aby konflikt się nie eskalował i odpiera ewentualne ataki przy pomocy ostrej broni. Wenątrz policja rozpędza bandytów przy pomocy gazu łzawiącego i broni gładkolufowej, i aresztuje wszystkich dajmy na to po 22:00 Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Francja: spalono 754 samochody, 203 zatrzyman 05.11.05, 12:56 "W związku z zamieszkami, przedstawiciele francuskiej lewicy domagają się dymisji ministra spraw wewnętrznych Nicolasa Sarkozy'ego" chyba se jaja robią. No chyba chodzi o to, że za mało staqnowczo zareagował Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
alkud Re: Francja: spalono 754 samochody, 203 zatrzyman 05.11.05, 13:50 > chyba se jaja robią. No chyba chodzi o to, że za mało staqnowczo zareagował nie, nie, ten cham, prostak, faszysta, nazista, agent Mossadu, rasista obraził -biednych -zahukanych -dostających zasiłki -prześladowanych -terroryzowanych drogimi cenami narkotyków, niewinny muzułman :))) xxxxxxxxxxxxxxxx ŚWIĘTOWANIE RAMADANU WE FRANCJI religiapokoju.blox.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
wy Re: Powinno sie strzelac do dzikusow 05.11.05, 13:40 Jedyne rozsadne rozwiazanie to ostra amunicja,kilku zabitych arabow i murzynow nikomu nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Na szczescie 05.11.05, 13:54 policja francuska nie jest tak glupia i nie strzela. jakby zaczeli strzelac to bysmy mieli rozrywkowe metra i autobusy. Jak w takim jednym kraju na BW. Ktorego reprezentanci nas tu do nienawiscie antyarabskiej podzegaja. Nie dziekuje, to ja wole ze mnie od lewaka wyzywaja ale ze moge spokojnie metrem jezdzic. PF Odpowiedz Link Zgłoś
alkud Re: Na szczescie 05.11.05, 14:06 > Jak w takim jednym kraju na BW. Ktorego reprezentanci nas tu do nienawiscie > antyarabskiej podzegaja. sądze, że ośmieszasz Polonię we Francji... xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx islam znaczy pokój religiapokoju.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Na szczescie 05.11.05, 14:10 Czy to prawda, ze Alkud znaczy po hebrajsku Jerozolima? PF Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Na szczescie 05.11.05, 14:46 Drogi PF, Twoje dwa ostatnie posty mnie zdziwily.Nie dlatego ze wyrazasz opinie niezgodne z moimi ale wlasnie dlatego ze Twoje wystapienie powtarza bezkrytycznie slowa wiekszosci moich sasiadow.Niestety musze leciec do pracy.Ale postaram sie wieczorem odpisac duzo obszerniej. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Na szczescie 05.11.05, 15:41 Pisz, zawsze mi przyjemnie cie czytac. PF Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_zenobia Re: Na szczescie 05.11.05, 14:53 > Czy to prawda, ze Alkud znaczy po hebrajsku Jerozolima? > > PF To znaczy jerozolima, ale po arabsku. Ciotka Zenobia. Odpowiedz Link Zgłoś
astygmatyk A tymczasem w Polsce..... 05.11.05, 17:44 Facet, ktory za wandalizm, demonstracje pseudopolityczne polaczone z zatrzymywaniem ruchu drogowego i masowym biciem wywlekanych z aut ofiar, zostaje gwarantem rzadu i wicemarszalkiem sejmu.... Najelpiej pouczac Francje co ma zrobic ze swoimi mniejszosciami (ostra amunicja, strzelanie do arabow etc. etc.).... byle tylko nie widziec problemu wlasnego zrewoltowanego nikomu nie potrzebnego chlopstwa..... ktorego przeciez mamy jakies 15 milionow ludzi... Bande, ktorej od czasu "manifestu" PKWN wszystko sie nalezy... Ale Europa jeszcze im pokaze gdzie raki zimuja.... Nawet we Francji chlopstwo, na taka skale na jaka istnieje dalej w Polsce, juz dawno zostalo zlikwidowane... Tymi wszami (Samoobrona etc) trzeba sie zajac choc czyszczenie kiszeczek bedzie troche bardziej "rozrywkowe" niz ostatnie dni pod Paryzem. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuuk przejdź się sam po nie swoim osiedlu w Polsce 05.11.05, 15:05 Jak jest tak OK, to przejdź się sam jeden po nie swoim osiedlu po zmierzchu. Osiedlu całkiem białym i w pełni polskim. Życzę miłego krwawienia. Nie bądź ślepcem i nie gadaj pierdół. Na Nowej Hucie jest ludziom gorzej niż w tej chwili pod Paryżem . Odpowiedz Link Zgłoś
piko6 Re: Francja: spalono 754 samochody, 203 zatrzyman 05.11.05, 15:15 yebać murzynów i arabów Odpowiedz Link Zgłoś
punter Może powinniśmy zaprosić więcej "bojowników" 05.11.05, 15:21 czeczeńskich do Polski ? Po kilku latach dogonilibyśmy Zachód - przynajmniej w liczbie zdemoralizowanych islamskich łobuzów. Odpowiedz Link Zgłoś
kubajaw Strzelac do demonstrantow! 05.11.05, 15:37 "Przeciwnicy zarzucają Sarkozy'emy, liderowi rządzącej Unii na rzecz Ruchu Ludowego, że wyzywając uczestników pierwszych zamieszek od "szumowin", sprowokował dalsze niepokoje. W piątek Sarkozy przyjął bardziej pojednawczy ton i oświadczył, że niezadowolenie mogła wywołać też prowadzona od 30 lat błędna polityka wobec imigrantów. Do dymisji Sarkozy'ego wezwali przedstawiciele komunistów i zielonych. Żądaja jej także uczestnicy zamieszek. Główne ugrupowanie opozycyjne - Partia Socjalistyczna - wezwało ministra, by złożył przeprosiny za obraźliwą wypowiedź." To skandal, zeby domagac sie dymisji ministra za zmierzanie do tego do czego zostal powolany: do walki o bezpieczenstwo publiczne. Jakkolwiek mozna sie spierac co do przyczyn zamieszek i tego ze wywolala je bieda i brak perspektyw, to jedno jest pewne: ktokolwiek wychodzi na ulice i podpala samochody Bogu ducha winnych ludzi i obrzuca policajntow butelkami z benzyna jest SZUMOWINA. Do takich szumowin trzeba strzelac z ostrej amunicji. Najpierw otoczyc dzielnice przez policje. Dac 12 godzin na wyjscie wszystkim "cywilom". Wychodzacych spisywac, pobierac odciski palcow i robic zdjecia do ewentualnej identyfikacji ze zdjec operacyjnych policji. Potem juz wystarczy wpuscic do pustej dzielnicy uzbrojone oddzialy policji, ktore przy pomocy palek i, jesli zajdzie potrzeba, broni palnej zaprowadza spokoj. Grobowy spokoj. Bo z wscieklym psem sie nie dyskutuje tylko go zabija. MORDUJE jak kto woli. Odpowiedz Link Zgłoś
anjos Re: Strzelac do demonstrantow! POPIERAM !! 05.11.05, 15:39 dOBRZE PISZESZ ! Popieram 100 % Odpowiedz Link Zgłoś
nocny.lot Stuknij sie w glowe lepiej 05.11.05, 15:53 Czy wy w ogole wiecie o czym piszecie? Macie jakiekolwiek pojecie o polityce rzadu francuskiego w stosunku do immigrantow? Wiecie, czemu powstaja arabskie getta? Mieszkam nie dalej niz 500 metrow od jednego z wiekszych we Francji skupisk ludnosci arabskiej. Widze codziennie te beznadzieje i wykluczenie spoleczne. Moge porownac, w jaki sposob zandarmeria francuska traktuje Arabow i przybyszow z Czarnej Afryki, a w jaki - Francuza lub nawet kogos z Gujany lub Nowej Kaledonii. Tu na razie nic sie jeszcze nie dzieje. Ale gdyby moi sasiedzi mogli poczytac Wasze bzdury - kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
kubajaw Alez ja nie nawoluje do dyskryminacji 05.11.05, 16:07 Alez ja nie nawoluje do dyskryminacji. Co wiecej uwazam, ze droga do usmierzenia niezadowolenia imigrantow wiedzie przez integracje, ale w swojej wypowiedzi, jak zreszta zaznaczylem, nie odnosilem sie zupelnie do przyczyn wybuchu. Bo one z obecnej perspektywy sa nieistotne. W ciagu 48 godzin nie da sie wymyslec, wprowadzic i wyciagnac korzysci z zadnej, chocby najlepszej, zmiany w polityce w stosunku do imigrantow. Potrzebą chwili, kiedy JUZ DOSZLO do rozruchow, jest ich zlikwidowanie. I to najlepiej uzyskac przez radykalne dzialania wsparte uzyciem sily. Bo panstwo powinno byc jedynym dysponentem przemocy w kraju. Jesli tak nie jest, dochodzi do erozji zaufania i respektu do wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
nocny.lot Re: Alez ja nie nawoluje do dyskryminacji 05.11.05, 16:14 Rozumiem. Ale to chyba nie znaczy, ze maja byc ofiary smiertelne? Mam nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
kubajaw Re: Alez ja nie nawoluje do dyskryminacji 05.11.05, 17:47 To nie oznacza, ze maja byc ofiary smiertelne. To nie ma byc polityka: zabijemy kilku, winnych lub nie, a wtedy reszta sie uspokoi. Nie o to chodzi. Chodzi jedynie o to, zeby nie bac sie trupow. Zeby policjanci mieli przyzwolenie zwierzchnikow na strzelanie. Na smutna farse wyglada przy tym akcja polskiej policji na festynie w Lodzi kiedy to przez pomylke (sic!) policja strzelala z ostrej amunicji. I oczywiscie od razu byl spokoj. Problem w tym, ze uzycie sily w wydaniu polskiej policji konczy sie smiercia osob, ktorych powinni bronic. Zreszta to, tak jak i w innych krajach, wylacznie wina politykow. Policja ma bowiem sily i srodki, zeby rozbic kazda demonstracje, co dobrze bylo widac w stanie wojennym. Musi po prostu istniec wola polityczna do rozprawiania sie demonstrantami przy uzyciu sily. Odpowiedz Link Zgłoś
kubajaw a tak swoja droga... 05.11.05, 17:58 A tak swoja droga to w Bialym Domu wszyscy pewnie pokladaja sie ze smiechu: Francja, wielka moralizatorka i ekspert w sprawie mniejszosci etnicznych i religijnych upokorzona. Upokorzona nie tylko dlatego, ze lata polityki wobec muzulmanow sie skompromitowaly, ale dlatego, ze Amerykanie na wrogim terenie, w Falludzy, przeciw uzbrojonym po zeby fanatykom, lepiej sobie poradzili niz Francuzi we wlasnej stolicy z banda wyrostkow uzbrojona w kije i butelki z benzyna. Odpowiedz Link Zgłoś
nocny.lot Re: a tak swoja droga... 05.11.05, 19:08 No, roznica polega na tym, ze jakos mniej ofiar smiertelnych... Zreszta, ja Francji nie bronie, placa cene utrzymywania pozorow imperialnej chwaly. Amerykanie placa cene utrzymywania imperium. Odpowiedz Link Zgłoś
woyytek Re: Stuknij sie w glowe lepiej 05.11.05, 18:35 jesli im tak zle to czemu nie chca wrocic do siebie ? Wg. prawa algierskiego czy marokanskiego emigracja nawet w trzeciej generacji ma obywatelstwo dziedziczone po dziadkach. Pamieasz 'zadymy' w Kabili kilka lat temu ? Bodajze po dwoch dniach palenia samochodow byla setka ofiar smiertelnych bo policja algierska sie nie patyczkuje. Nie , nie uwazam tego za dobre rozwiazanie ale gnoje w swoich krajach nigdy przenigdy by nie pozwolili sobie na podobne wybryki chociaz tam syf jest 100 razy wiekszy. Odpowiedz Link Zgłoś
nocny.lot Re: Stuknij sie w glowe lepiej 05.11.05, 19:09 Wlasnie, to nie jest dobre rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Stuknij sie w glowe lepiej 05.11.05, 20:09 nocny locie, bo mahmuty pala juz w TULUZIE, i moga nawet twojego ukochanego Airbusa podpalic! ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
nocny.lot Re: Stuknij sie w glowe lepiej 05.11.05, 22:19 A w moim departamencie na razie spokoj. I oby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś