cepimierz 10.04.06, 08:15 adj./n. pustema (worthless person-Ladino) Babylon Hebrew Thesaurus israblog.nana.co.il/blogread.asp?blog=97762&catcode=10 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dana33 Re: pustema 10.04.06, 09:54 to tlumaczenie z ladino. w israelu przez s uzywa sie jezyka hebrajskiego. teraz ladnie poszukaj jeszcze tlumaczenia z hebrajskiego. chociaz to z ladino tez jest odpowiednie. Odpowiedz Link Zgłoś
cepimierz Re: pustema 10.04.06, 10:02 Proszę się do mnie nie odzywać. A tu spełniam jedynie mój filologiczny obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: pustema 10.04.06, 11:39 git, jak juz sie poczuwasz, to przynajmniej spelnial dokladnie... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
marouder Re: pustema 10.04.06, 12:17 Dlaczego worthless? Kazda osoba stanowi jakas wartosc. w koncu chyba Talmud mowi, ze ten kto ratuje jedna osobe, ratuje caly swiat, a swiat to duuuza rzecz:)) dana33 napisała: > to tlumaczenie z ladino. w israelu przez s uzywa sie jezyka hebrajskiego. > teraz ladnie poszukaj jeszcze tlumaczenia z hebrajskiego. chociaz to z ladino > tez jest odpowiednie. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmilek Re: pustema 10.04.06, 12:47 eeee, same znaczki hebrajskie mi wyskakuja. jest tam cos napisane o etymologii tego slowa? Odpowiedz Link Zgłoś
cepimierz Re: pustema 10.04.06, 14:43 To nie moja działka, więc nic na pewno nie wiem. Ale sama struktura słowa wydaje mi się nie-semicka. Cztery spółgłoski: p-s-t-m. Ponieważ to z ladino, to bym podejrzewał romański rodowód. Coś z ropą? Gniciem? Łac. pus. Ew. coś tylnego, zadniego? Łac. post-. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmilek Re: pustema 11.04.06, 13:05 Nio wlasnie sie zdziwilem, bo ladino to wlasciwie dialekt hiszpanskiego i generalnie wszystko ladnie sie rozumie. Ale w internecie znalazlem to: tlio.ovi.cnr.it/voci/003103.htm czyli "wrzod"? Odpowiedz Link Zgłoś
mirmilek Re: pustema 12.04.06, 12:42 hahahaha, pewnie tak. Jak widac, niezaleznie od kultury ludzkie doswiadczenia sa zupelnie podobne ;) Odpowiedz Link Zgłoś