Gość: janusz IP: *.stnet.pl 01.02.03, 20:49 myślę że wypowiedzi rosyjskich naukowców są zbyt pesymistyczne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: obcy Re: Rosja/ Eksperci: Przyszłość ISS i wahadłowców IP: proxy / 24.114.3.* 01.02.03, 23:58 Gość portalu: janusz napisał(a): > myślę że wypowiedzi rosyjskich naukowców są zbyt pesymistyczne ---mysle, ze rosjanom zal, ze minela epoka,gdy mogli stawac do zawodow. Bardzo zaluje, ze takich ludzi jak JFKennedy brakuje wsrod prezydentow. Ten czlowiek potrafil wyscig zbrojen zamienic na wyscig na ksiezyc. Skorzystalismy wszyscy, najbardziej nauka. Przez te lata szescdziesiate sie wiecej wydazylo w badaniach kosmicznych niz przez nastepne trzydziesci. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregorius Re: Rosja/ Eksperci: Przyszłość ISS i wahadłowców IP: neo:* / 192.168.3.* 02.02.03, 03:34 Myślę, że w tej opini tkwi kompleks "Burana". Fakt, zginęli ludzie, lecz to był raptem drugi wypadek w całej historii wahadłowców. Spektakularny, jak wszystkie lotnicze, i dlatego robi takie wrażenie. Programu lotów wahadłowców nie powstrzyma. A Rosjanie, no cóż, już bardzo dawno odpadli z tej zabawy. I nie sądzę, żeby do niej powrócili. Prędzej włączą się Chińczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Rosja/ Eksperci: Przyszłość ISS i wahadłowców IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 02.02.03, 04:13 jak sie rozleci 3 raz wachadlowiec z Izraelita na pokladzie czy to tez bedzie zdarzenie jesdnoskowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tysprowda Re: Rosja/ Eksperci: Przyszłość ISS i wahadłowców IP: proxy / 217.33.71.* 02.02.03, 05:48 Wszystko jest wagledne. Oni sa optymistyczni. Rosjanie teraz moga zarobic na interesie, oferujac wszystkie loty na ISS na ich rakietach. Inni zaplaca, oni skorzystaja. Ucza sie od Amerykanow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefek Rosja vs. USA IP: 4.2.* / *.torun.mm.pl 02.02.03, 06:56 Czytając ten tekst czuję się jakbym czytał podręcznik historyczny albo od WOSu. Czasy zimnej wojny, czasy wyścigu zbrojeń, czasy lotów kosmicznych, czasy USA i Rosji. To smutne, że Rosja jednak gdzieś tam w środku czuje się wygrana po tej katastrofie i że loty kosmiczne i technike USA ocenia tak źle. Rosja jak widać się nie zmienia, a to jest bardzo przykre! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpsting Re: Rosja vs. USA IP: *.new-york-04rh16rt-ny.dial-access.att.net 02.02.03, 07:50 Dla mnie te wypowiedzi sa po prostu realistyczne. Technicznie rzecz ujmujac, Rosja bedzie jedynym panstwem zdolnym do wyniesienia czlowieka przez... no powiedzmy (optymistycznie) co najmniej pol roku... a w szczegolnosci do pazdziernika. Columbia byla najstarszym wahadlowcem we flocie, wiec nawet jak sie okaze, ze przyczyna bylo zuzycie struktury statku to nie wyrzuca od razu pozostalych trzech na zlomowisko, zrobia testy, pomysla jak mozna zapobiec podobnym usterkom i zaczna znowu uzywac. NASA planowala latac wahadlowce jeszcze do 2020 roku. Z drugiej strony nie mozna mowic, ze to dopiero druga katastrofa promu. Wszystkich promow amerykanskich bylo razem 5, o ile sie nie myle, w ciagu 22 lat dwa z tych pieciu ulegly katastrofie, przy czym srednia ich wieku (biorac pod uwage rok katastrofy Challengera) to ok. 10 lat. Jakby 40% samolotow pasazerskich rozwalala sie w powietrzu po 10 latach latania to nikt by nie latal samolotami. Rajdy na wahadlowcach to chyba najbardziej niebezpieczny biznes od czasu wynalezienia rosyjskiej ruletki. Jak sie okaze, ze to zamach terrorystyczny (co jest praktycznie niemozliwe przy ochronie jaka maja promy na ziemi a na ISS to chyba jednak terrorystow nie ma, nieznany mi jest tez fakt istnienia pociskow ziemia-powietrze, ktore osiagalyby pulap 40 mil) wtedy nie tylko, ze promy juz nie poleca ale nic wiecej nie poleci przez nastepne 10 lat. Stawiam na zmeczenie materialu albo zle zainstalowane 'tiles' lub ten incydent z momentu startu dwa tygodnie temu (kawalek obudowy ET udezyl/otarl sie o lewe skrzydlo ewentualnie pokrywe luku podwoziowego)... poniewaz wszystkie elektroniczne systemy Columbii byly odnawiane przed ta misja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Rosja vs. USA IP: *.tele2.ee 03.02.03, 14:27 Gość portalu: Stefek napisał(a): > Czytając ten tekst czuję się jakbym czytał podręcznik > historyczny albo od WOSu. Czasy zimnej wojny, czasy wyścigu > zbrojeń, czasy lotów kosmicznych, czasy USA i Rosji. To smutne, > że Rosja jednak gdzieś tam w środku czuje się wygrana po tej > katastrofie i że loty kosmiczne i technike USA ocenia tak źle. > Rosja jak widać się nie zmienia, a to jest bardzo przykre! Facet to sie nazywa PARANIJA :)) Gdzie tu zimna wojna? Texhnika z USA (jesli chodzi o rakiety) jest rzeczywiscie nie najlepsza inaczej by nie zamawaiali nasze rakiety i moduli. Juz nie mowiac o tym ze polowa specow w NASA sa z Rosji ;)) Pozdr i zycze wyleczyc sie z kompleksow ;)) Misza Odpowiedz Link Zgłoś
terra0 Re: Rosja vs. USA 03.02.03, 17:24 Ciekaw, jestem, skąd wiesz, co czuje Rosja, "gdzieś w środku", po przeczytaniu artykułu. PAP+GW. Gdy przeczytałem w GW ten artykuł, popatrzyłem na rosyjskie wiadomości w Internecie (wyszukiwarka dała ~300 wiadomości na ten temat). Widziałem wyrazy współczucia (o których oczywiście nie ma mowy w GW), widziałem rozmowy o konkretach (konkret taki, ze jak na "teraz" do czerwca raczej nie bedzie lotów am. wahadłowców, a coś trzeba robić z tymi ludźmi, którzy są na ISS), ale z tego wszystkiego, (to rzeczywiście wielka praca) trzeba wyszakać opinię "anonimowych ekspertów", które coś stwierdzili, z czego czytelniki mogą wywnioskować o złosliwości rosjan... Szkoda, że znów i GW i autorzy postów skorzystali z możliwości "ukąsić" Rosję, używając nawet taką tragedię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Rosja vs. USA IP: RDGINFAPROX* / 195.152.54.* 03.02.03, 19:24 amerykanie wydali biliony na pioro ktore moglo byc uzywane w kosmosie - rosjanie uzyaja olowkow amerykanie wydawali miliardy na trening pilotow,na samym koncu treningu byla proba na oddpdornosc na g-force rosjanie robili i robia to na pocztku treningu wszyscy wysmiewali sie z ich stacji kosmicznej ze prymitywna byka pierwsza na ich rakiety nosne mozna polegac (most reliable) jakie jest odpowiednie slowo polskie moglismy ich nie lubic ale fair is fair Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Rosja/ Eksperci: Przyszłość ISS i wahadłowców IP: *.muf138.nycm.n54ny05r18.dsl.att.net 03.02.03, 20:06 Gość portalu: janusz napisał(a): > myślę że wypowiedzi rosyjskich naukowców są zbyt pesymistyczne Nie sa oni jedyni. Podaje link do artykulu opublikowanego w USA. Bardzo ciekawe obserwacje. www.time.com/time/covers/1101030210/sceasterbrook.html Odpowiedz Link Zgłoś