Dodaj do ulubionych

Do mojego izraelskiego

15.07.06, 19:54
kolegi Arapa ktoremu Kropka wlasnie wywalila watek, na ktorym sie wpisalem
jak ponizej:

Muslim glupi, niech ci bedzie.

A Izraelczycy? gdzie ich wyobraznia co dalej? Co za 50 lat? co za 100 lat?
Wojna? Zepchniecie Arabow do morza? Zamurujecie ich w Gazie? Mur do Libanu
zrobicie na katiusze? Siatke na rakiety?

A co z Iranem? Co z opinia publiczna w Europie, ktora na ogol uwaza reakcje
izraelskie za PRZESADZONE.

Czy w tym goracym klimacie nikt o przyszlosci nie mysli?

Tylko w morde i nozem i czekamy na to co z tego wyniknie.

Nic dobrego tawariszcz, nic dobrego nie wyniknie.

Bedziecie sie ciagle lomotali na tej przekletej ziemi do konca swiata.

Taka jest moja prognoza.

PF
Obserwuj wątek
    • dosc_tego A co kogo obchodzi Europa????????? 15.07.06, 20:05
      Wazne zeby Izrael mial wsparcie od USA, Chin i Indii.....to w zupelnosci
      wystarczy.........
      • polski_francuz Re: A co kogo obchodzi Europa????????? 15.07.06, 20:09
        Europa rosnie na 2 potege gospodarcza swiata. Jeszcze tylko jednych i drugich
        nacjonalistow zeuropeizujemy, uchwalimy kosntytucje i ..." dzis do nas nalezy
        Europa a jutro caly swiat" :)

A ty skad piszesz?

PF
        • dosc_tego Z Polski............a skad mam pisac........ 15.07.06, 20:14
          Jam jest Polak.........choc nie maly......gabarytowo dosc duzo.......choc
          ladnie i proporcjonalnie....
          • polski_francuz Re: Z Polski............a skad mam pisac........ 15.07.06, 20:18
            To dobrze,

pozdrawlaju ja toze nosilszczyk tylko ze z Francji:)

PF
      • puls.usa Re: A co kogo obchodzi Europa????????? 15.07.06, 20:10
        dosc_tego napisał:

> Wazne zeby Izrael mial wsparcie od USA, Chin i Indii.....to w zupelnosci
        > wystarczy.........

durniu nie jestes kolega pf
        wiec zamknij dziub
        mosku
        • dosc_tego Caly czas pisze, ze jestem slowianskim Polakiem... 15.07.06, 20:14
          Ale popieram Izrael, gdyz nie znosze muzulmanstwa....
          • puls.usa Re: Caly czas pisze, ze jestem slowianskim Polaki 15.07.06, 20:20
            dosc_tego napisał:

> Ale popieram Izrael, gdyz nie znosze muzulmanstwa....

wielu z nas nie znosi
            muzulmanstwa
            ale rowniez nie popiera
            mordercow z idf

widzisz roznice??
    • z_daleka Re: Do mojego izraelskiego 15.07.06, 20:09
      jesli pozwolisz sie wtracic w sprawie prognoz...
      Wlasnie przed chwila premier Libanu delikatnie zapropomowal przerwanie ognia,
      oraz zgodzil sie na propozycje izraela obsadzenia calej granicy
      libanskoizraelskiej wojskiem libanskim w miejsce Hisballah...
      Propozycja satysfakcjonujaca Izrael w zupelnosci, z jednym ale, co na to
      praktyczny przywodca libanu pan Nasrellah i jakie wsparcie miedzynarodowe
      otrzyma formalny przywodca, premier Libanu...
      Lomot czasami pomaga w zrozumieniu pewnych problemow...
      • polski_francuz Re: Do mojego izraelskiego 15.07.06, 20:11
        Pierwsze pytanie, na marginesie, jestes kobieta czy mezczyzna?

A co do reszty.

Niewazne kto zyska twarz a kto ja straci. Wazne, zeby sie przestac lomotac!

To jest w interesie Izraela!

PF
        • i-love-2-bike Re: Do mojego izraelskiego 15.07.06, 20:17
          polski_francuz napisał:

> Pierwsze pytanie, na marginesie, jestes kobieta czy mezczyzna?
          >
          >nie wiesz,ze dosc tego to nikt inny tylko eternal crap vel puls vel lesio i
          inny chlam,z ktorym walczyles pare razy. hej frenchie nie daj sie spamerowi
          wodzic za nos,on zebrze o rozmowe:)
        • z_daleka Re: Do mojego izraelskiego 15.07.06, 20:20
          Jestem mezczyzna, ale to przecie obojetne , dla niektorych pozostane kobieta i
          to tez jest obojetne... w zadnym razie ozenek nie wchodzi w rachube...
          Wracajac do rzeczy , z przykroscia zawiadamiam, ze nawet tego delikatnego
          oswiadczenia premiera Libanu nie miglismy sie doczekac, bez urzycia sily.
          Powtarzam wiec , ze sa sytuacje i sa ludzie, lub organizacje, ktore poza sila
          nie rozumieja nic.
        • dana33 Re: Do mojego izraelskiego 15.07.06, 20:29
          ty to jednak jestes strasznie naiwny, pf, mimo twojego wieku...
          probujemy przestac ich lomotac od lat. regularnie co 10 lat napraszaja sie o
          nastepny lomot. leczymy ich u nas bezplatnie, dostarczamy wode, elektrycznosc,
          gaz za darmo. zostawiamy im w gazie sprawne cieplarnie w ktorych pracowali i
          wobec czego znaja ta prace i mogliby to wykorzystac na zapoczatkowanie hodowli
          owocow, jarzyn i kwiatow w swojej autonomii i zapewnic sobie prace, ale niszcza
          i rozkradaja do ostatniej srubki. wykazujemy niebywala wprost powsciagliwosc w
          odwetach, nie odpowiadajac czesto wogole na ich ataki. ewakuujac gaze, ktora
          nigdy do nich nie nalezala, wyrzucajac stamtad 8 tysiecy obywateli israelskich,
          ktorzy pozostawili tam prace 40 lat i swoje domy, wykazalismy chyba dostatecznie
          nasze dazenie za wszelka cene do pokoju. w odpowiedzi dostalismy 10-miesieczne
          ostrzeliwanie shderot i ashkelonu i innych osiedli na terenach israela.
          jasne, ze trzeba sie przestac lomotac. poniewaz zawsze wiesz, co trzeba zrobic,
          to jeszcze tylko powiedz jak. odpowiedz, ze mamy sie stad wyniesc i zostawic im
          caly obszar bylej palestyny, to znam. wlasnie wczoraj nasrallah przypomnial
          wszystkim, ktorzy zapomnieli: ze ostrzeliwuje wlasnie polnocy obszar palestyny,
          znaczy sie haife, cfat, naharije, merom, tiberias, hatzor galilit itd itd.
          ale to rozwiazanie nie wchodzi w rachube. wiec daj inne. moze znajdziesz
          rozwiazanie i tak israelczycy jak i palestynczycy postawia ci pomnik na glownym
          placu w jerozolimie i w gazie. warto ci dac odpowiedz, nie?
          • polski_francuz Re: Do mojego izraelskiego 15.07.06, 20:37
            Nie mam rozwiazania.

To wasz problem. I wy macie go rozwiazac. Nie ja.

Te obecne rozwiazania prowadza was do wiecznej wojny. I w koncu Iran bedzie
            mial atomowke i rabnie was. Wy oddacie. I wtedy pogadamy o rozwiazania na
            Sadzie Ostatecznym. Wszyscy razem. Bo tam sie wszyscy znajdziemy.

O naiwnosc sie nie obrazam. Starczy mi inteligencji na stwierdzenie kiedy
            bladze.

I wiecej inteligencji na BW nie trzeba.

PF
            • dana33 Re: Do mojego izraelskiego 15.07.06, 20:41
              ok. nie masz rozwiazania. jak go nie masz, to nie wydawaj prosze opinii o tym,
              kto tu zly, kto dobry, kto cierpi, kto zaczal, kto lomocze i ze trzeba przestac.
              ja cie moge zapraszac do walca dzien i noc, na kolanach tez. jak nie chcesz
              tanczyc ze mna, to sama walca nie zatancze. ale przynajmniej moge wylaczyc
              plyte, ktora mi tego walca gra.
            • z_daleka Re: Do mojego izraelskiego 15.07.06, 20:42
              Nie musisz rozwiazywac naszych problemow...nikt tego od ciecie nie oczekuje, rad
              rowniez... byles ciekawy, otworzyles watek, dostales odpowiedz.
            • o_brother Re: Do mojego izraelskiego 15.07.06, 21:12
              polski_francuz napisał:

> Nie mam rozwiazania.
              >
              > To wasz problem. I wy macie go rozwiazac. Nie ja.
              -Nu to im doradziles.Zionce wlasnie rozwiazuja po zioncowemu problem i masz to
              co masz,nic nowego zionce nie zaproponuja-nigdy.Jak chcesz aby zionce sie
              uspokoily to musi byc miedzynarodowy consensus =rzynajmniej waznych sil ktore
              by zioncom pod warunkiem dali ultimatum.Jednym slowem mogliby im
              w.p.i.e.r.d.o.l.i.c. i to porzadnie jak sie nie dostosuja.Zionce uazaja ze tak
              sie nigdy nie stanie wiec ich zioncowski program w przyszlosc to bic sie z
              sasiadami tak jak to robia.Pokoj w Izraelu i rejonie oznaczalby koniec eretza
              bo z czego wyzyja ?.Araby maja rope a zionce amerykanskie dolce za to ze sie
              tylko bronia i strasza swiat muzulmanami.
              Tak ze francuz twoje takie dawanie zioncom i nie zioncom rad nie zda sie nawet
              psu na bude.
              > Te obecne rozwiazania prowadza was do wiecznej wojny. I w koncu Iran bedzie
              > mial atomowke i rabnie was. Wy oddacie. I wtedy pogadamy o rozwiazania na
              > Sadzie Ostatecznym. Wszyscy razem. Bo tam sie wszyscy znajdziemy.
              >
              > O naiwnosc sie nie obrazam. Starczy mi inteligencji na stwierdzenie kiedy
              > bladze.
              >
              > I wiecej inteligencji na BW nie trzeba.
              >
              > PF
          • aaki jednym słowem "cieplarniane warunki" 15.07.06, 20:40
            żyć nie umierać w sąsiedztwie z wami
            • i-love-2-bike Re: jednym słowem "cieplarniane warunki" 15.07.06, 20:46
              aaki napisała:

> żyć nie umierać w sąsiedztwie z wami

co za mendy z tych arabow,ze zamiast calowac dane po grubych paluszkach,ze
              jeszcze im zyc pozwala oni sie buntuja. co za niewdziecznicy,ze nie chca
              izraelskiego pana,ktory im dyktuje co i jak i kiedy ma robic,a jak sie go nie
              posluchaja to buldozerek domek im zjedzie,swiatelka nie ma,pieniazki nie sa
              wyplacane,kolo domu lataja zolnierze z pepeszami a nad nimi samoloty. co za raj
              aj waj.
      • puls.usa te z daleka...... 15.07.06, 20:16
        a co ma zrobic
        bezbronny liban
        ktoremu zniszczyliscie
        ponad 20 mostow,elektrownie
        lotnisko,bombardujecie
        dzielnice mieszkaniowe
        mordujecie niewinnych ludzi

powiedz mosku jakie
        bezbronny ma wyjscie??

zapomnieliscie co niemcy
        wyprawiali z wami
        rownie bezbronnymi
    • aaki Re: Do mojego izraelskiego kolegi..... 15.07.06, 20:13
      który wyciera sobie dupę polskim paszportem jak to łaskawie stwiedził
      • polski_francuz Re: Do mojego izraelskiego kolegi..... 15.07.06, 20:17
        To byl czerwony beret i jest zolnierzem. Zle go potraktowano w 68 roku i
        odreagowuje.

Nie sadzae, ze to wrog Polski. To taki werbalny wariatuncio ale nie wrog.

Moim zdaniem.

PF
        • i-love-2-bike Re: Do mojego izraelskiego kolegi..... 15.07.06, 20:21
          polski_francuz napisał:

> To byl czerwony beret i jest zolnierzem. Zle go potraktowano w 68 roku i
          > odreagowuje.
          >
          > przestan pf,bo niedobrze sie robi z tej propagandy,ktora powielasz. kto kogo
          zle traktowal w 68 roku,nie zamieniaj sie w radio erewan,a co do arapa to
          wybrales sobie na kolege najwieksze prosie na forum,cos to o twoim guscie
          nieladnie swiadczy. ubolewaj nad ofiarami zydokomuny w polsce a nie nad
          tymi,ktorzy dobrowolnie tylki zabrali i wyjechali do raju.
        • aaki o sancta simplicitas 15.07.06, 20:22
          taaa.....miałem przyjemnosc czytac jego wypowiedzi i radosc z powodu ofiar wsród cywilów arabskich.
          jak widac nawet naukowe tytuły nie pozbawiają niektórych klapek na oczach
          • polski_francuz Re: o sancta simplicitas 15.07.06, 20:32
            Toz mowie, ze mysli jak zolnierz.

Pomysl o molodcach co do marines ida. Jak oni mysla? Zerojedynkowo: tu wrog=0,
            tu przyjaciel=1.

A tytuly, jak piszesz, to ucza raczej ulamkow czy, jak wolisz, cieniowac. Nikt
            nie jest calkowicie dobry i nikt nie jest calkowicie zly.

Pozdro

PF
            • i-love-2-bike Re: o sancta simplicitas 15.07.06, 20:36
              polski_francuz napisał:

> Toz mowie, ze mysli jak zolnierz.
              >
              > prawdziwy zolnierz nie pluje w swoje gniazdo gdzie wyrosl,nie cieszy sie ze
              smierci cywilow,nie obraza wulganie kobiet,nie uzywa jezyka brukowego aby
              dowiesc swej racji,nie tanczy na grobach trupow etc. z niego taki prawdziwy
              zolnierz jak z kozy dama,zreszta ta jego milosc do koz z opisywaniem jej
              szczegolow chyba o czyms swiadczy. w koncu nie rozumiem dlaczego ktos na jakims
              poziomie jak ty wybiera totalne zero intelektualno-moralne jak ten chory
              zboczeniec,pf sa granice tolerancji i ktos kto jest na jakims poziomie nie
              powinien popierac skrajnego,prymitywnego chamstwa w takiej postaci. ten osobnik
              to pukanie od dna,zalosny przyklad rozkladajacego sie zboczenca.
            • z_daleka Re: francuzie 15.07.06, 20:37
              wyzej dostales jakas tam odpowiedz na tpoje pytania...zamaiast wdawac sie w
              bezsensowne bla, ble z doktorkiem, pogadaj o tym co cie dreczy...
              • polski_francuz Re: francuzie 15.07.06, 20:41
                Rozumiem.

No a gdyby tak uznac prawo Palestynczykow do wlasnego Panstwa. Dorzucic im
                jeszcze troche km2, pomoc w zorganizowaniu panstwa, potraktowac jak ludzi...

Probowal juz to ktos?

PF
                • dana33 Re: francuzie 15.07.06, 20:48
                  prawo do wlasnego panstwa zostalo uznane przez israel i zapewnione przy
                  podpisywaniu ukladow w oslo. kiedy to bylo? w 1993? dostali wtedy autonomie.
                  chcielismy pomoc. nawet pomoglismy zbudowac, a raczej w 90% zbudowalismy im tam
                  lotnisko. ktore arafat potem uzywal do szmuglowania broni do autonomii, czego
                  wg ukladow w oslo nie bylo mu wolno.
                  dostarczanie im wody, swiatla, gazu i darmowego leczenia to nie pomoc, pf?
                  pomoc w zorganizowaniu panstwa? a oni wogole zaczeli budowac to swoje panstwo,
                  zeby im pomoc? bo jak sie orientuje, to przez te 13 lat ostatnich cale
                  pieniadze poszly na oplacanie terroru i na prywatne konta arafata.
                  ty nie widzisz tego ze my ciagle wyciagamy do nich reke a dostajemy spowrotem
                  rozwalone autobusy i ostrzeliwanie naszych terenow?
                  • polski_francuz Re: francuzie 15.07.06, 20:56
                    Dana i z_daleka, to ja sie was zapytam.

Co bedzie na waszej ziemi za 50 lat i za 100 lat?

Dajcie mi wasze scenariusze prosze.

PF
                    • z_daleka Re: francuzie 15.07.06, 20:58
                      Poniewaz zyda zwyczajem jest odpowiadac pytaniem na pytanie, wiec ja sie ciebie
                      pf zapytuje, co bedzie we francji za 50 lat?
                      • polski_francuz Re: francuzie 15.07.06, 21:03
                        Pytaniem na pytanie to nie sztuka.

Odpowiedz wpierw to i ja odpowiem.

Pierwszy pytalem i jestem starszy (pewnie)

PF
                        • z_daleka Re: francuzie 15.07.06, 21:09
                          jestem ulegly jak dziecko, wiec odpowiem.
                          Nie wiem co bedzie za rok, skad wiec moge wiedziec co bedzie za lat 50?
                        • dana33 Re: francuzie 15.07.06, 21:10
                          jak dlugo pf, palestynczycy beda wychowywac swoje dzieci w nienawisci do zydow,
                          jak dlugo w przedszkolach, szkolach i uniwersytetach glownym przedmiotem bedzie
                          zabijanie zydow, tak dlugo nie bedzie tu spokoju. nie za 50 lat i nie za 100.
                          bedziemy zyc tak, jak zyjemy dzisiaj, czyli calkiem normalnie: z zamachami, z
                          prowokacjami, z ostrzeliwaniem nas. i bedziemy oddawac spowrotem. jestesmy
                          mistrzami w zyciu w takim stanie: dzieci sie uczy w szkole na co zwracac uwage
                          na ulicach i zawiadamiac natychmiast policje, uczy ich sie jak szybko schodzic
                          do schronow, jak uzywac maski gazowe i uczy sie je rowniez arabskiego, zeby
                          mogly sie dogadac z sasiadem, jak w koncu takiego bedziemy miec.
                          a jak pewnego dnia palestynskie dziecko bedzie uczylo sie w szkole hebrajskiego,
                          wtedy bedzie mozna odlozyc maski gazowe i zacznie sie pokoj.
                          • polski_francuz Liebe Dana 15.07.06, 21:13
                            no to daj two scenariusz na nastepne 50 lat...moze dozyjemy:)

PF
                            • dritte_dame Re: Liebe Dana 15.07.06, 21:19
                              polski_francuz napisał:

> no to daj two scenariusz na nastepne 50 lat...moze dozyjemy:)
                              >
                              > PF

"this war is not
                              about occupation, but about Israel's very existence. The so-called cycle will
                              continue until the arrow is abandoned and the Palestinians accept a compromise--
                              or until the arrow finds its mark and Israel dies.
                              "
                            • dana33 lieber franzose 15.07.06, 21:26
                              dalam ci odpowiedz tutaj:
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=45300879&wv.x=1&a=45303790
                              • polski_francuz Re: lieber franzose 15.07.06, 21:34
                                Odpowiedz nie w taki sposob, co ONI maja zrobic, odpowiedz co TY myslisz.

"Nie pytaj sie co PANSTWO moze zrobic dla ciebie, pytaj sie co TY mozesz zrobic
                                dla panstwa" -JFK

PF
                                • z_daleka Re: lieber franzose 15.07.06, 21:48
                                  chyba cos ci sie pokielbasilo pf, ja (my) robimy dla panstwa Izrael , dlaczego
                                  mielibysmy robic dla panstwa Palestyna, skoro sami palestymczycy nie sa tym
                                  zainteresowani...uszczesliwiac ich na sile?. Probowalismy, oddalismy gaze bez
                                  proszenia, o oni nie maja pojecia co z ta zabawka robic...
                                  • polski_francuz Re: lieber franzose 15.07.06, 21:53
                                    Z_daleka

Pytam sie o wasz interes na dlugie lata. O to mi chodzi. I w tym interesie jest
                                    Palestyna jako panstwo.

PF
                                    • z_daleka Re: lieber franzose 15.07.06, 21:54
                                      do tanga trzeba dwoch..
                                      • polski_francuz Re: lieber franzose 15.07.06, 21:55
                                        naucz tanczyc.

Czy to ja mam panstwo w okolicach gdzie nie umieja tanczyc?

PF
                                        • z_daleka Re: lieber franzose 15.07.06, 21:58
                                          Chyba masz dobre intencje...Francja tez zawsze miala dobre intencje ...i gadane.
                                • dana33 Re: lieber franzose 15.07.06, 21:50
                                  alez to jest to, co ja mysle, francuzie. jak dotychczas z ich strony nie bylo
                                  jednego, JEDNEGO, znaku, ze chca z nami pokoj. na odwrot: co pare miesiecy
                                  jakis tam oglasza, ze beda walczyc az do likwidacji israela, albo jakis inny
                                  wrzeszczy bez wstydu, ze trzeba israel wymazac z mapy swiata. tak ze jak dlugo
                                  oni tam mysla i postepuja w imie tego co mysla i mowia, to wlasnie bedziemy
                                  dalej tak zyc jak przez ostatnie 60 lat: produkujac, wynajdywujac, budujac,
                                  uczac sie, zwiedzajac swiat, gotujac, zapraszajac i od czasu do czasu lamiac
                                  rutyne dnia powszedniego schodzac do schronow. teraz kolej na ich wyciagniecie
                                  reki. ja mam dosyc wyciagac reke i dostawac w dom rakiete.
                                  ty sobie lepiej pomysl, co by bylo, gdyby oni w 1948 zaakceptowali decyzje onz
                                  i zamiast tego samego dnia zaczynac z nami wojne, zakasaliby rekawy tak jak my
                                  to zrobilismy i zaczeli budowac swoje panstwo. pewnie byliby dzisiaj tam, gdzi
                                  i my jestesmy dzisiaj. a tak to jest tak, jak powiedzial juz duzo lat temu
                                  jeden przytomny arabski dziennikarz: izraelczycy wysylaj w kosmos satelity, a
                                  arabowie ciagle jeszcze rzucaja kamieniami.
                                  • polski_francuz Re: lieber franzose 15.07.06, 21:51
                                    Mowisz dobrze.

Ich spoleczenstwie zdezintegrowane. Trzebaby zintegrowac pozytywnie dla
                                    powstania panstwa Palestyna.

Jak?

PF
                                    • z_daleka Re: lieber franzose 15.07.06, 21:53
                                      ty sobie jaja robisz?
                                      • polski_francuz Re: lieber franzose 15.07.06, 21:54
                                        "ty sobie jaja robisz?"

Nie, deadly serious.

PF
                                    • dana33 Re: lieber franzose 15.07.06, 22:01
                                      jak? niech skoncza z terrorem. niech uznaja prawo israela do istnienia. niech
                                      przestana planowac nastepne intifady. my tu blisko nich, stoimy i czekamy. jak
                                      to zrobia, to my lecimy do nich pomoc im budowac ich kraj. my o tym wiemy. oni
                                      tez o tym wiedza.
                                      konia mozna przyprowadzic do wody, ale pic musi juz sam, francuzie.
                                      • aaki Re: lieber franzose 15.07.06, 22:06
                                        najpierw oddajcie tereny na west banku i golan.
                                        • oscar62 Re: lieber franzose 16.07.06, 00:23
                                          AAKI, SWIETNA PROPOZYCJA. DLACZEGO O TYM DOTYCHCZAS NIE MYSLELISMY? A TAK NA
                                          SERIO, DOPIERO 10 MIESIECY TEMU ODDALISMY JEDNOSTRONNIE STREFE GAZY I CO ZA TO
                                          DOSTALISMY? WIECEJ RAKIET NA SDEROT I CALY WSCHODNI NEGEV, TUNELE POD PLOTEM
                                          GRANICZNYM - 500 METROW, POL ROKU KOPANIA - I PORWANIE ZOLNIERZA Z TERYTORIUM
                                          IZRAELA. A CO DOSTALISMY GDY OPUSCILISMY JEDNOSTRONNIE POGRANICZNA STREFE
                                          LIBANU? TERRORYSTYCZNA BANDE HESBALLA NA CALYM POLUDNIOWYM OBSZARZE LIBANU,
                                          UZBROJONA PO ZEBY PRZEZ SYRIE I IRAN, CZESTE ATAKI PROWOKACYJNE NA CYWILNA
                                          LUDNOSC I DWUKROTNE PORWANIE ZOLNIERZY Z TERYTORIUM IZRAELA. OSTATNIE PORWANIE,
                                          JAK WIADOMO, PRZEBRALO MIARE I RESZTA WIADOMA.

JUZ TYLE RAZY MOWIONO O TYM, ZE PODSTAWOWY PROBLEM Z NASZYMI SASIADAMI: ZE ONI
                                          NIE CHCA NAS WIDZIEC W TEJ CZESCI SWIATA. TY TEGO NIE ROZUMIESZ, A MOZE NIE
                                          CHCESZ ZROZUMIEC. POD TYM WZGLEDEM JESTES W DOBREJ KOMPANII... PRAWIE
                                          CODZIENNIE NAS PYTAJA CZY WIECZNIE BEDZIEMY ZYC NA MIECZU. BEDZIEMY, BO CHCEMY
                                          ZYC W SWOIM PANSTWIE I NIE PODSTAWIC SWEGO GARDLA DO RZEZI. WLASNIE DZIS
                                          POWIEDZIAL ZNANY U NAS PUBLICYSTA, ZE LEPIEJ ZYC NA MIECZU NIZ NA ILUZJACH...
                                          SMUTNE, ALE PRAWDZIWE. I TO MOZE TEZ BYC ODPOWIEDZIA DLA POLSKIEGO FRANCUZA.
                                          • aaki Re: lieber franzose 16.07.06, 09:02
                                            gazy tak w gruncie rzeczy nie potrafiliscie przełknąć-to po pierwsze.
                                            na zachodnim brzegu praktycznie co tydzien ginelo z waszych rąk po kilka osób-
                                            porównaj ilosc ofiar zydowskich i izraelskich chocby w tym roku do teraz
                                            stosując politykę zmasowanego odwetu stwarzacie nowe pokolenia arabów żądych waszej krwi.
                                            i nie wmawiaj ze wszyscy izraelczycy są pokojowo nastawieni-czesc z was podobnie jak czesc arabów wysłałaby chetnie swoich przeciwników do piekła-widac to nawet po forumowych wypowiedziach
                                            zgineło kilku waszych zołnierzy a wy zabijacie juz w sposób masowy cywilów-wstyd i hanba.

• polski_francuz Re: lieber franzose 15.07.06, 22:10
                                        Ciagle wymagasz od innych.

Dla mnie Palestynczycy zyja bez zadnych struktur, bez wladzy, okradani na lewo
                                        i prawo, od czasu do czasu dostaja troche forsy, od czasu do czasu dostaja od
                                        was lomot, jedynym zrodlem identyfikacji jest rosnaca nienawisc do Izraela.

To taka wspolnota plemienna raczej.

Trzebaby zaczac budowac spoleczenstwo, ekonomie, prawa...

Po to zeby sie wam za 50 lat dobrze zylo.

PF
                                        • aaki Re: lieber franzose 15.07.06, 22:15
                                          ubermensche w gruncie rzeczy nie nie chca panstwa palestynskiego.
                                          ewentualnie jakis bantustan poszartkowany przez mur i osiedla settlersów z marionetkowymi wladzami zaleznymi od tel avivu
                                        • dana33 Re: lieber franzose 15.07.06, 22:16
                                          drogi francuzie. mysle ze ty wymagasz troche za duzo od nas. my jestesmy gotowi
                                          pomoc. budowac musza sami. wiesz, a 48 przyjechalo do israela mase ludzi, wielu
                                          lekarzy, prawnikow, nauczycieli, historykow. zakasali rekawy, staneli obok
                                          prostych robotnikow i budowali razem z nimi drogi, wysuszali mokradla i sadzili
                                          drzewa. i nikt nam nie pomagal. wtedy nawet nie finansowo, bo pomoc finansowa
                                          usa zaczela sie dopiero w latach 50.
                                          nam sie zyje calkiem dobrze, juz ci napisalam o tym. to im sie zyje zle. ale jak
                                          widac, nie bardzo sa zainteresowani w zmienieniu tej sytuacji.
                                          • polski_francuz Re: lieber franzose 15.07.06, 22:19
                                            Rozumiem.

Ale to tak troche jak miedzy Polakami i Niemcami.

I ci ostatni po wiekach i wiekach lomotu (ktory nam sprawiali) doszli do
                                            wniosku, ze lepiej nam pomoc cywilizacyjnie.

Spytaj kolege malzonka, potwierdzi.

Macie znosne dzisiaj, powalczcie o znosne jutro.

PF
                                            • dana33 Re: lieber franzose 15.07.06, 22:25
                                              moj malzonek nie z europy.
                                              troche slabe argumentowanie, francuzie, jako ze wprawdzie niemcy lomotali
                                              polakow, ale nie przypominam sobie, zeby od 45 roku polacy lomotali niemcow.
                                              jak znam niemcow, to jesli by polacy wysadzali im w powietrze autobusy, albo
                                              ostrzeliwali ich miasta, to by nie tylko nie pomogli cywilizacyjnie (ladne
                                              slowo) polakom, ale chyba by zaczeli lomotac znow.
                                              • polski_francuz Re: lieber franzose 15.07.06, 22:30
                                                Sorry, za wycieczke osobista. Myslalem zes mezata z niemieckim_Zydem.

Nie ma macie Polakow za sasiadow. Niech ta prawda dotrze wreszcie do ciebie.
                                                Zyjecie wokol Arabow. I powoli trzebaby sie do tego przystosowac.

Troche juz mi sie oczy kleja.

Pozdrawiam wiec serdczenie rozmowcow i do jutra!

PF
                                                • dana33 Re: lieber franzose 15.07.06, 22:39
                                                  moj jest zydem argentynskim. matke ma z niemiec.
                                                  wlasnie. nie mamy polakow za sasiadow. a szkoda. bo byloby fajnie.

ta prawda to dotarla do nas juz dawno. do ciebie jak widac dotarla dopiero
                                                  teraz. dlatego napisalam ci, ze twoj przyklad polacy-niemcy nie jest do
                                                  zastosowania tutaj. tutaj panuja inne prawa, inna mentalnosc i inne zwyczaje.
                                                  jak sie ich nie zna, to sie nie powinno dawac porad. a jak sie je chce poznac,
                                                  to trzeba sie dowiadywac, nawet jak artykuly lub sprawozdania sa dlugie.

dobranoc.
                                              • dana33 Re: lieber franzose 15.07.06, 22:35
                                                p.s. wlasnie walczymy, francuzie, o znosne dzisiaj i o znosne jutro.
                                                bo mozna zejsc do schronu od czasu do czasu. ale nie mieszkac tam na stale.

ty jednak, dokladnie jak cep, oczekujesz tylko od nas. od tamtej strony nic. my
                                                mamy bez protestu przyjmowac ich ataki na nas, ich zamachy i ostrzeliwania, my
                                                mamy wg ciebie im budowac kraj, troszczyc sie o ich rozwoj i wygody... w imie
                                                czego? nu, co zrobili w gazie z tym, co im pozostawilismy? a umieli obslugiwac
                                                te cieplarnie, bo pracowali tam latami. kontynuowali tam prace zapewniaja sobie
                                                dochod i rozwijajac swoj kraj?
                                                ty zupelnie, ale to zupelnie nie rozumiesz albo raczej nie chcesz zrozumiec ani
                                                ich dazen, ani ich celow i rowniez nie ich mentalnosci pt na zlosc mamie
                                                odmroze sobie uszy.... oni nie beda jedli, nie beda mieli wygod dnia
                                                codziennego, ale od zyda nie wezma. jak to zrozumiesz, to ci sie moze cos
                                                przejasni.
                      • polski_francuz Z_daleka 15.07.06, 21:12
                        Lepiej czy gorzej nawiazalem merytoryczna dyskusje.

No to daj mi twoj scenariusz wydarzen na nastepne 50 lat.

I nie migaj sie jak piskorz.

PF
                • z_daleka Re: francuzie 15.07.06, 20:49
                  Zrobmy tak PF. poczytaj troche o tutejszych problenach(wystarczy w zakresie
                  wiedzy ogolnej) potem z przyjemnoscia pogadam z toba, bos czlek swiata
                  ciekawy...i z wroclawia.
                • dritte_dame Definicja głupoty: 15.07.06, 20:56
                  Robić w koło to samo
                  i oczekiwać za każdym razem
                  innych rezultatów.

polski_francuz napisał:
                  >
                  > No a gdyby tak uznac prawo Palestynczykow do wlasnego Panstwa. ... pomoc w
                  zorganizowaniu panstwa, potraktowac jak ludzi...
                  >
                  > Probowal juz to ktos?

Oczywiście!
                  Jeszcze chyba nie jesteś w leciech na aż taką slkeroze!

Czytałeś to?:

www.time.com/time/archive/preview/0,10987,1209965,00.html

> Dorzucic im
                  > jeszcze troche km2,

??????
                  • polski_francuz Re: Definicja głupoty: 15.07.06, 21:01
                    I co mam jeszcze 1.99 dolcow zaplacic zeby czytac? Czy ty Zydowka czy co?

Juz trzecia osoba mi dzisiaj wiek wymawia. Wpierw jeden francuski gowniarz
                    smial ze mna wygrac w tenisa, potem dana pisze zem naiwny mimo wieku, teraz ty.

Jesli tak dalej pojdzie to ide spac.

A co, starszy czlowiek wypoczynku potrzebuje.

PF
                    • z_daleka Re: Definicja głupoty: 15.07.06, 21:05
                      chyba powinienes to zrobic, bedzie to takie wyjscie Francuza po angielsku....
                    • dritte_dame Re: Definicja głupoty: 15.07.06, 21:13
                      polski_francuz napisał:

> I co mam jeszcze 1.99 dolcow zaplacic zeby czytac?

Mnie się otwiera całe za darmo.
                      Ale jak Ci sie link chce otworzyć gratis to zaraz wkleję ten tekst w całości.

> Czy ty Zydowka czy co?

Znaczy się "cwana na pieniądze"?

Nie Żydówka,
                      ale cwana, i owszem.

> Juz trzecia osoba mi dzisiaj wiek wymawia.

Nie wymawiam Ci wieku
                      tylko objawy sklerozy albo lenistwa.
                      Oba powodują niezdolność wyciągania wniosków z doświadczenia.
                      Drugie - z powodu niezdolności do zdobycia wystarczającej ilości informacji.
                      Pierwsze - z powodu utraty iformacji kiedyś nabytej.

> dana pisze zem naiwny

Dana ma tutaj *świętą* rację.

> mimo wieku

Wiek niekoniecznie musie tu mieć coś do rzeczy.
                  • i-love-2-bike Re: Definicja bezczelnosci 15.07.06, 21:04
                    to z agresora robic poszkodowanego a w dodatku wymagac sila od kazdego aby
                    plakal nad tego typu zachowaniem,jak ktos im odda w zamian za brutalna polityke
                    eliminacji kazdego sasiada z regionu do ktorego wlezli. to rzeczywiscie zupelna
                    bezczelnosc,ze nie powiem o innej bezczelnosci jaka jest zebranina od lat na
                    utrzymanie kogos kto sam potrafi sie dobrze utrzymac bez datkow.
                  • dritte_dame Remember What Happened Here 15.07.06, 21:16
                    dritte_dame napisała:
                    >
                    > Czytałeś to?:
                    >
                    > www.time.com/time/archive/preview/0,10987,1209965,00.html

Remember What Happened Here

Gaza is freed, yet Gaza wages war. That reveals the Palestinians' true agenda
                    Essay by CHARLES KRAUTHAMMER

Jul. 10, 2006
                    Israel Invades Gaza. That is in response to an attack from Gaza that killed two
                    Israelis and wounded another, who was kidnapped and brought back to
                    Gaza ...which, in turn, was in response to Israel's targeted killing of
                    terrorist leaders in Gaza...which, in turn, was in response to the
                    indiscriminate shelling of Israeli towns by rockets launched from Gaza.

Of all the conflicts in the world, the one that seems the most tediously and
                    hopelessly endless is the Arab-Israeli dispute, which has been going on in much
                    the same way, it seems, for 60 years. Just about every story you'll see will
                    characterize Israel's invasion of Gaza as a continuation of the cycle of
                    violence.

Cycles are circular. They have no end. They have no beginning. That is why, as
                    tempting as that figure of speech is to use, in this case it is false. It is as
                    false as calling American attacks on Taliban remnants in Afghanistan part of a
                    cycle of violence between the U.S. and al-Qaeda or, as Osama bin Laden would
                    have it, between Islam and the Crusaders going back to 1099. Every party has
                    its grievances--even Hitler had his list when he invaded Poland in 1939--but
                    every conflict has its origin.

What is so remarkable about the current wave of violence in Gaza is that the
                    event at the origin of the "cycle" is not at all historical, but very
                    contemporary. The event is not buried in the mists of history. It occurred less
                    than one year ago. Before the eyes of the whole world, Israel left Gaza. Every
                    Jew, every soldier, every military installation, every remnant of Israeli
                    occupation was uprooted and taken away.

How do the Palestinians respond? What have they done with Gaza, the first
                    Palestinian territory in history to be independent, something neither the
                    Ottomans nor the British nor the Egyptians nor the Jordanians, all of whom
                    ruled Palestinians before the Israelis, ever permitted? On the very day of
                    Israel's final pullout, the Palestinians began firing rockets out of Gaza into
                    Israeli towns on the other side of the border. And remember: those are attacks
                    not on settlers but on civilians in Israel proper, the pre-1967 Israel that the
                    international community recognizes as legitimately part of sovereign Israel, a
                    member state of the U.N. A thousand rockets have fallen since.

For what possible reason? Before the withdrawal, attacks across the border
                    could have been rationalized with the usual Palestinian mantra of occupation,
                    settlements and so on. But what can one say after the withdrawal?

The logic for those continued attacks is to be found in the so-called phase
                    plan adopted in 1974 by the Palestine National Council in Cairo. Realizing that
                    they would never be able to destroy Israel in one fell swoop, the Palestinians
                    adopted a graduated plan to wipe out Israel. First, accept any territory given
                    to them in any part of historic Palestine. Then, use that sanctuary to wage war
                    until Israel is destroyed.

So in 2005 the Palestinians are given Gaza, free of any Jews. Do they begin
                    building the state they say they want, constructing schools and roads and
                    hospitals? No. They launch rockets at civilians and dig a 300-yard tunnel under
                    the border to attack Israeli soldiers and bring back a hostage.

And this time the terrorism is carried out not by some shadowy group that the
                    Palestinian leader can disavow, however disingenuously. This is Hamas in action-
                    -the group that was recently elected to lead the Palestinians. At least there
                    is now truth in advertising: a Palestinian government openly committed to
                    terrorism and to the destruction of a member state of the U.N. openly uses
                    terrorism to carry on its war.

That is no cycle. That is an arrow. That is action with a purpose. The action
                    began 59 years ago when the U.N. voted to solve the Palestine conundrum then
                    ruled by Britain by creating a Jewish state and a Palestinian state side by
                    side. The Jews accepted the compromise; the Palestinians rejected it and joined
                    five outside Arab countries in a war to destroy the Jewish state and take all
                    the territory for themselves.

They failed, and Israel survived. That remains, in the Palestinian view,
                    Israel's original sin, the foundational crime for the cycle: Israel's survival.
                    That's the reason for the rockets, for the tunneling, for the kidnapping--and
                    for Israel's current response.

If that history is too ancient, consider the history of the past 12 months.
                    Gaza is free of occupation, yet Gaza wages war. Why? Because this war is not
                    about occupation, but about Israel's very existence. The so-called cycle will
                    continue until the arrow is abandoned and the Palestinians accept a compromise--
                    or until the arrow finds its mark and Israel dies.

• polski_francuz Re: Remember What Happened Here 15.07.06, 21:22
                      Za duzo tego.

Wiem, ze cos tam w przeszlosci bylo. Ale co to nam dzisiaj daje ta wiedza?
                      Ludzie znow gina a nie powinni.

Powiedz lepiej co zrobic, by nie gineli.

Co to mnie obchodzi kto winny?

Nie jestem panem Bogiem.

PF
                      • z_daleka Re: Remember What Happened Here 15.07.06, 21:24
                        moze jednak wyjdziesz po angielsku...
                        • polski_francuz Re: Remember What Happened Here 15.07.06, 21:30
                          No coz.

Widze, ze musze ciagle kropki nad i stawiac.

Wiem, ze byly umowy, wiem ze Arabowie nie dotrzymali, wiem ze trudno z nimi
                          gadac, to wszystko i ja i inni wiedza.

To co my wiemy a Izraelczycy chyba nie widza, jest to ze nie ma innej drogi niz
                          pokoj.

Jak do pokoju zmusic nie wiem.

Zaczalbym, bom prosty na umysle, od powstania panstwa Palestyny. Zeby byli
                          aktorzy i ich reprezentanci.

Jak juz to zostanie stworzone dam nastepne rady.

OK?

PF

• dana33 Re: Remember What Happened Here 15.07.06, 21:39
                            nu, moze masz racje ze trzeba zaczac od powstania palestyny. jako ze
                            palestynczycy nie bardzo sa w tym zainteresowani, to moze przyjedziesz tutaj i
                            zaczniesz budowac ta palestyne? tymczasem gaza wolna od nas (bo przeciez zaraz
                            stamtad znow wyjdziemy) i twoje inzynierskie doswiadczenie napewno sie tam
                            przyda. no i moze swoim przykladem zachecisz palestynczykow do jakiegos
                            dzialania w kierunku budowy wlasnego kraju. nie mowie juz o uznaniu swiata dla
                            twojej inicjatywy i twojego bohaterstwa.
                      • i-love-2-bike Re: Remember What Happened Here 15.07.06, 21:30
                        polski_francuz napisał:

> Za duzo tego.
                        >
                        > masz racje,ze za duzo tego choc propaganda i usprawiedliwienie tego typu
                        bandyckich atakow,ktore sa wymierzone przede wszystkim w ludnosc cywilna,nie
                        maja sobie rownych na swiecie. ciekawe ile ludzi probowalo przekracac fakty w
                        czasie kiedy hitler dochodzil do wladzy i zaczal postepowac rownie brutalnie z
                        kazdym,kto nie zaakceptowal jego wizji swiata. on tez chcial dobrze dla swego
                        kraju,on tez stosowal metody zbiorowej odpowiedzialnosci,on tez mial ministrow
                        propagandy,ktorzy przekrecali fakty aby naiwni i zaslepiency powtarzali te
                        bzdury,choc golym okiem widac bylo co sie dzieje a ilosc ofiar i ich narodowosc
                        mowila sama za siebie,ale wiadomo kazda prawde mozna sfalszowac w zaleznosci od
                        umiejetnosci oratorskich. postaw sie w miejsce ludzi,ktorym dano
                        "ostrzezenie",aby sie wyniesli,dokad cholera wie,kto ma ich przyjac cholera
                        wie,kto im zaplaci za zrujnowanie infrastruktury,bo jakis tam ich sasiad sobie
                        cos wymislil i spuszcza bombki na cokolwiek wpadnie pod przycisk paluszkow.
                        swietna mentalnosc no nie. czy ktos kiedys zliczyl te wszystkie ofiary konfliktu
                        bliskowschodniego wlaczajac w to ich narodowosc,moze sa jakies dane
                        statystyczne,jakze mozna to lekcewazyc po ktorej stronie sa ofiary najwieksze i
                        dlaczego i kto za to ponosi wine,chyb ci co mieli nieszczescie urodzic sie
                        podludzmi.

punishing all Lebanese collectively, with their actions lacking any moral or
                        legal legitimacy.
                      • dritte_dame Re: Remember What Happened Here 15.07.06, 21:30
                        polski_francuz napisał:

> Za duzo tego.

A więc, po pierwsze: lenistwo.

> Ludzie znow gina a nie powinni.

Są tacy, którzy powinni.

> Powiedz lepiej co zrobic, by nie gineli.

Powinni zginąć ci, ktorzy nie potafią uczyć sie z doświadczenia i zmienić swego
                        działania zgodnie z wnioskami z doświadczenia płynącymi.
                      • dana33 Re: Remember What Happened Here 15.07.06, 21:36
                        jak ktos chce znac prawde, to nigdy nic nie jest mu za duzo.
                        natomiast ktos, kto chce widziec wine tylko u jednej strony, nie szuka prawdy,
                        tylko ciagle zadaje pytania co zrobic. moze tak zorganizujesz w twoim miescie
                        jakas mala demonstracje z bannerami: potepic organizacje terrorystyczne jak
                        hamas, hizballah, jihad, al akse i nie pozwolic im na niszczenie zycia w
                        israelu i w libanie? przynajmniej zrobilbys jakis minimalny wysilek w kierunku
                        nie zabijania niewinnych ludzi po obu stronach naszych granic.
                        • polski_francuz Re: Remember What Happened Here 15.07.06, 21:43
                          Nasze demonstracje nic na BW nie zmienia.

PF
                          • dana33 Re: Remember What Happened Here 15.07.06, 21:53
                            probowales? moze zmienia. ja sie podpisywalam pod kazda petycja o "polskich
                            obozoach koncentracyjnych" i jak widzisz cos sie zmienilo. nie akurat moj glos,
                            oczywiscie, ale tych wszystkich ktorzy takie petycje podpisali razem wzietych
                            bylo jak widac dosc duzo, zeby to zmienic.
                            zacznij demonstrowac, jak za toba pojda inni, to bedzie to juz sila jakas.
                            jestem gotowa przyjechac do twojego miasta i demonstrowac razem z toba, zaraz w
                            pierwszym rzedzie.
                            • polski_francuz Re: Remember What Happened Here 15.07.06, 21:57
                              "polskich obozach koncentracyjnych"

No kto te cholerne obozy na tapete bierze no kto?

PF
                              • dana33 Re: Remember What Happened Here 15.07.06, 22:05
                                prasa swiatowa, ktora nie zdaje sobie sprawy co pisze.
                                jako ze obracam sie dosc duzo w yad vashem, i rowniez wsrod ocalalych, to moge
                                ci powiedziec, ze nie slyszalam z ich ust jeszcze ani razu tego wyrazenia o
                                polskich obozach koncentracyjnych. ale prasa amerykanska, francuska, angielska,
                                oni owszem, uzywaja tego terminu, bezmyslnie zupelnie.
          • dana33 Re: o sancta simplicitas 15.07.06, 20:37
            zgadzam sie z toba w 100% aki, nawet naukowe tytuly doktora nie pozbawiaja
            niektorych klapek na oczach. jak rowniez nie dodaja madrosci i dobrego
            wychowania. kinderstube wylazi zawsze, szczegolnie ostro u tych z tytulami
            naukowymi.
    • sawabud Re: Do mojego izraelskiego 15.07.06, 20:13
      Masz rację, polski francuzie.
      Żydzi to naród przeklety i gdziekolwiek sie pojawi tam jest wojna, obojetnie
      czy słowna, czy rakietowa.

Tyle gadają o swoim holokauście, a innym czynią gorszy holokaust niż im
      zrobiono.
      To naród przeklęty, chytry i bezwzględny gdy ma władzę.
      Uważajcie na Żydów.
      daszan
    • abstrakt2003 PF dlaczego do arapa apelujesz tylko? 15.07.06, 20:39
      Twój apel to SYMBOL pewnej postawy. Wszyscy mówią co i jak powinien zrobić
      Izrael. Wszycy oceniają czyny Izraela. Wszyscy krytykują Izrael, apelują do
      jego władz i społeczeństwa!
      DZLACZEG CI SAMI LUDZI ZUPEŁNIE POMIJAJĄ DRUGĄ STRONĘ KONFLIKTU!!!!!?????
      Dlaczego nikt nie apeluje do Arabów? Dlaczego nikt nie bierze pod uwagę tego że
      to Arabowie chcą zniszczyć Izrael, wymazać go z mapy swiata! Dlaczego nikt nmie
      zwraca uwagi na to że muzułmanie (a przynajmnie ich znaczna część) chcą
      likwidacji narodu Żydowskiego? Przecież jesli weźmie się te faskty pod uwagę to
      jasnym sie staje że Izrael nie ma wyjącia - by przetrwać musi walczyć!
      PS
      PF ilu Żydów jest w stanie przyjąć Francja? Jak ich potraktują etniczni
      Francuzi? Jak im ułożą się stosunki z francuskimi muzułmanami?
      • dana33 Re: PF dlaczego do arapa apelujesz tylko? 15.07.06, 20:42
        rzucasz perly przed wieprze, abstrakt.
      • i-love-2-bike Re: PF dlaczego do arapa apelujesz tylko? 15.07.06, 20:44
        abstrakt2003 napisał:

>
        > DZLACZEG CI SAMI LUDZI ZUPEŁNIE POMIJAJĄ DRUGĄ STRONĘ KONFLIKTU!!!!!?????
        >
        no wlasnie nie pomijamy,w koncu kazdy widzi kto tu okupant a kto okupowany,chyba
        trzeba byc ciemna masa jak ty,aby mylic strony w tym konflikcie i uwazac,ze
        zabici cywile byli winni tego,ze narazili sie wielkiemu izraelowi,ktoremu 3
        zolnierzy porwano za nic (fakt,ze w ich wiezieniach latami przetrzymuje sie
        kobiety,starcow i mezczyzn pewnie z dzieciakami bez sadu nikomu nie przeszkadza)
        i dlatego polecial w pare miejsc niszczac co popadnie,mszczac sie na kazdym
        cywilu ktory ma nieszczescie mieszkac nie u nich za to co ktos tam im zrobil.
        fajnie by bylo gdyby kazdy kraj na ziemi tak samo dziko reagowal na
        wszytsko,wtedy na prawde bylibysmy wyzwoleni jak w epoce kamienia lupanego,gdzie
        tego typu mentalnosc dominowala.
        • abstrakt2003 rachelko beredzi o bok 15.07.06, 20:45
          a nie w temacie!
          • i-love-2-bike Re: rachelko beredzi o bok 15.07.06, 20:49
            abstrakt2003 napisał:

> a nie w temacie!

a raczej ty zadymiasz jak zwykle. widocznie uwazasz,ze i hitlerowcy mieli racje
            uwazajac,ze kazdy najechany juz praw nie ma,powinien tylko kolaborowac z
            najezdzca,sluchac sie ich bez sprzeciwu a kazdy atak na wladze to akt agresji i
            musi byc surowo ukarany. swietna mentalnosc,zupelne heil hitler
            abstrakcie,pewnie gdzies ten z wasikiem u ciebie wisi,bo mentalnosc masz iscie
            aryjska,czysta jak lza i ta propagandowa sieczka,ktora tu uprawiasz,goebels
            bylby z ciebie dumny.
      • polski_francuz Re: PF dlaczego do arapa apelujesz tylko? 15.07.06, 20:51
        Abstrakt,

Palestyny nie ma. Trzeba by zaczac od tego, zeby powstala. I zeby sie normalnie
        zachowywala.

Zacznijmy od tego.

Wowczas zaapeluje do Palestyny tez. Spoko.

A co do Zydow. Sarko ma jakis procent zydowskiej krwi i Fabius jest prawdziwy
        Czech (trzech Zydow). Jest ich wielu, sa zintegrowani, a nawet nami rzadzi
        jeden i drugi. Abysmy slowianscy Polacy nie mieli zalu, byl tez Ponia silny
        minister Giscarda.

Pytanie jest inne, czy Zydzi zechca wrocic? Wg mnie nie zechca. Sa u siebie.
        Nosza kipe, kiwaja sie pod murem placzu, po cholera maja wracac?

PF
        • dana33 Re: PF dlaczego do arapa apelujesz tylko? 15.07.06, 20:58
          to ladne zdanie, pf... "Nosza kipe, kiwaja sie pod murem placzu,"
        • abstrakt2003 Re: PF dlaczego do arapa apelujesz tylko? 15.07.06, 21:02
          polski_francuz napisał:

> Abstrakt,
          >
          > Palestyny nie ma. Trzeba by zaczac od tego, zeby powstala. I zeby sie
          normalnie
          >
          > zachowywala.
          =========================================================================
          Palestyny nie będzie bo zbyt wielu Palestyńczyków żyje z jej nieistnienia!
          >
          > Zacznijmy od tego.
          NIE!!!!!!!!!!!
          Zacznijmy od tego że nie ma tolerancji dla terrorystów!
          Jeśli masz jakieś ale do Izraela powinieneś również stawać wymagania Arabom!
          Inaczej twój humanizm staje się niewiarygodny!
          >
          > Wowczas zaapeluje do Palestyny tez. Spoko.
          Jakoś ci nie wierzę.
          Czy zdajesz sobie sprawę że pow jednostronnym wycofaniu się z ziem okupowanych
          Izrael i tak bedzie atakowany? Co w tej sytuacji powinny zrobić władze Izraela?
          Oczywiście odpowiedzieć arakiem na atak.
          Czy w takiej sytuacji bedzie apelował do Arabów czy do Żydów?
          Trochę cię znam, sądzę że dalej będziesz stawiał wymagania Żydom a nie Arabom.
          ========================================================================
          >
          > A co do Zydow. Sarko ma jakis procent zydowskiej krwi i Fabius jest prawdziwy
          > Czech (trzech Zydow). Jest ich wielu, sa zintegrowani, a nawet nami rzadzi
          > jeden i drugi. Abysmy slowianscy Polacy nie mieli zalu, byl tez Ponia silny
          > minister Giscarda.
          ======================
          Nie o to mi chodziło.
          ======================
          >
          > Pytanie jest inne, czy Zydzi zechca wrocic? Wg mnie nie zechca. Sa u siebie.
          > Nosza kipe, kiwaja sie pod murem placzu, po cholera maja wracac?
          =============================================================================
          Jeśli Izrael zachował by się tak jak od niego oczekujesz Żydzi nie mieli by
          innego wykącia - musieliby opuścić Izrael. Jest to kilka milionów ludzi.
          Ilu z nich gotowa jest przyjać Francja? Czy Francuzji są wstanie ich
          zaakceptować? Jak by się ułożyły stosunki Żydów z francuzami etnicznymi oraz
          francuskimi muzułmanami? PF odpowiedz wprost na dwa ostatnie pytania!
          >
          > PF
          • polski_francuz Re: PF dlaczego do arapa apelujesz tylko? 15.07.06, 21:08
            Czy Zydzi chca do Francji przyjechac? Czy chca miec wlasny kraj?

Ja mysle, ze chca miec wlasny kraj, zeby sobie spokojnie w szabat nosic kipe i
            sie spokojnie kiwac pod sciana placzu. Z tego zalozenia wychodze.

Jesli mi napisza, ze chce rzucic Izrael i, moimi sladami, do Francji
            przyjechac, to sie chetnie ustosunkuje.

Trzymajmy sie realnych realiow.

PF

• dana33 Re: PF dlaczego do arapa apelujesz tylko? 15.07.06, 21:13
              drogi francuzie, w israelu zyje okolo 5 milionow zydow. okolo 10 milionow zydow
              mieszka rozproszonych po calym swiecie. wszedzie gdzie mieszkaja moga nosic
              kopy i kiwac sie, moze nie pod sciana placzu, ale przy modlitwie. bo kiwanie
              sie, szanowny francuzie, nie tradycja pod sciana, tylko czescia zydowskich
              modlitw. wszystko jedno, czy ten zyd modli sie pod sciana placzu, w synagodze w
              miami, czy w swoim wlasnym mieszkaniu w new yorku.
              • maglara Re: PF dlaczego do arapa apelujesz tylko? 15.07.06, 21:37
                Dana, ja tam prosta baba, ale kobity tez sie tak kiwajom ?? Czy to tylko
                chlopska dzialka ? i drugie pytanie , czy tym kiwaniem cos dobrego dla swiata
                sie niesie ? czy to tylko wykiwanie przeciwnika ??
            • abstrakt2003 Re: PF dlaczego do arapa apelujesz tylko? 15.07.06, 21:14
              polski_francuz napisał:

> Czy Zydzi chca do Francji przyjechac? Czy chca miec wlasny kraj?
              ======================================================================
              Nie odpowaidasz na moje pytania bo wiesz że Francja to antysemicki kraj. Wy tam
              Żydów nie lubicie za sam fakt że są Żydami. To we Francji płoną synagogi, to we
              francji profanowane są żydowskie cmentarze! W czasie grudniowych zamieszek
              młodzi framcuzi wznosili hasła "brudny Żyd" pod adresem ministra!
              Tak to jest PF macie sięczego wstydzić dlatego nie pouczaj Żydów jak powinni
              postępować z terrorystami Arabskimi!
              =======================================================================
              >
              > Ja mysle, ze chca miec wlasny kraj, zeby sobie spokojnie w szabat nosic kipe
              i
              > sie spokojnie kiwac pod sciana placzu.
              ======================================================================
              To prawda! Tak samo jak Francuzi chcą piść wino i uprawiać seks francuski!
              =====================================================================
              Z tego zalozenia wychodze.
              ============================
              Twoje założenie to unik przed niewygodną prawdą!
              =============================
              >
              > Jesli mi napisza, ze chce rzucic Izrael i, moimi sladami, do Francji
              > przyjechac, to sie chetnie ustosunkuje.
              ====================================================================
              Kolejny unik!
              ====================================================================
              >
              > Trzymajmy sie realnych realiow.
              ===================================
              Twoje posty nie mają nic współnego z realiami.
              ====================================
              > PF
              >
              >
              >
              • polski_francuz Re: PF dlaczego do arapa apelujesz tylko? 15.07.06, 21:20
                Jaki tam antysemicki... bardzo profrancuski kraj i to wszystko.

O prawde to chodzi abstrakt filozofom, normalnym ludziom chodzi zeby jakos
                zycie normalnie przezyc.

No to jak sie "normalnie" ulozyc na BW?

This is the question.

PF

• abstrakt2003 Jeden wielki unik n/t 15.07.06, 21:23

• dana33 Re: PF dlaczego do arapa apelujesz tylko? 15.07.06, 21:32
                  nu, pf, my zyjemy to calkiem normalnie. jestesmy przyzwyczajeni i juz dawno
                  dostosowalismy sie do warunkow w jakich sie znajdujemy. dla reszty swiata moze
                  to nie normalne. dla nas ganc normalnie. dzisiaj wlasnie mialam gosci, calkiem
                  normalnie w szabes. chodzimy do pracy, do kin i do teatrow. czasem trzeba zejsc
                  do schronu, jak strona przeciwna dostaja oszlenstwa. ale i schrony u nas
                  pierwsza klasa, pf, z biezaca woda, z ubikacja, z tv, radiem, wygodnymi lozkami
                  z posciela no i ze swiatlem oczywiscie. tam gdzie w domach sa dzieci, to i
                  zabawki tez znajdziesz w schronach. bo wiesz, u nas to normalne.
                  my nawet mamy specjalne znaki drogowe, ktorych we francji nie macie: na zoltym
                  tle czarna strzalka prowadzaca w dol: jak sie na szosie zlapie atak rakiet, to
                  wiesz ze gdzie ten znak jest schron. z jedzeniem i woda. to u nas ganc normalne
                  i samo zroumiale. ty farsztejst, pf, to narod ktory postanowil nie dac sie
                  zabic po raz nastepny.
          • dritte_dame Re: PF dlaczego do arapa apelujesz tylko? 15.07.06, 23:32
            abstrakt2003 napisał:

> Jakoś ci nie wierzę.
            > Czy zdajesz sobie sprawę że pow jednostronnym wycofaniu się z ziem
            okupowanych
            > Izrael i tak bedzie atakowany? Co w tej sytuacji powinny zrobić władze
            Izraela?

Przecież PF już to w tym wątku wcześniej napisał:

polski_francuz napisał:

> Dorzucic im
            > jeszcze troche km2,
        • abstrakt2003 Re: PF dlaczego do arapa apelujesz tylko? 15.07.06, 21:07
          polski_francuz napisał:
          > Nosza kipe, kiwaja sie pod murem placzu, po cholera maja wracac?
          =====================================================================
          To tak jakby o Francuzach napisać że piją wino i uporawiają francuski seks.
          • polski_francuz Re: PF dlaczego do arapa apelujesz tylko? 15.07.06, 21:09
            A bo co?

Wino ciegle dobre. Sex wazna rzecz we Francji...nic zlego w tym nie widze.

PF
        • maxe1 Re: PF dlaczego do arapa apelujesz tylko?++ 15.07.06, 21:51
          Palestyny nie ma. Trzeba by zaczac od tego, zeby powstala. I zeby sie normalnie
          zachowywala.
          > Zacznijmy od tego.
          ---------------------------------------------------------------------------------

opuszczenie gazy przez izrael(zbliza sie rocznica) mialo byc warunkiem wstepnym
          aby strona arabska(palestynska) zaprzestala dokonywania tzw. akcji zbrojnych
          przeciwko izraelowi i osasdnikom zydowskich.
          Byla mowa o budowie cywilnej infrastruktury tj. rolnictwo,turystyka,przemysl
          etc. i poczatkach realnego panstwa palestynskiego....
          i czego do tej pory jestesmy swiadkami? nie bylo ich stac na nic wiecej niz
          krwawe ,wewnetrzne rozgrywki o wladze i dalsze ataki rakietami na miasta
          izraelskie z ludnoscia cywilna jako "cel strategiczny".
    • lechu1 Iran i Syria musza natychmiast zaplacic za to 15.07.06, 20:50
      Iran i Syria musza natychmiast zaplacic za ten napad .

Syria powinna zaplacic wielka cene za popieranie terrorystow i transfer
      broni iranskiej , a ostatecznie za wszystkim stoi Iran .
      Ja proponuje natychmiastowe zbombardowanie Iranu 3-4 bombami jadrowymi (
      po instalacjach wojskowych i atomowych ) .
      To natychmiast zakonczy caly konflikt i libanski i arabsko Izraelski .
      Jak glownego sponsora sie zalatwi , reszta szczurow schowa sie do nor.
      Jesli nie teraz to i tak kiedys bedzie trzeba to zrobic i bedzie gorzej .

Przeczytajcie co Zbik napisal , kwintesencja calego konfliktu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=45278885
    • viper39 Re: Do mojego izraelskiego 15.07.06, 21:31
      a tak to i i sie wtrace miedzy plywaniem a grillem

polski_francuz napisał:

> kolegi Arapa ktoremu Kropka wlasnie wywalila watek, na ktorym sie wpisalem
      > jak ponizej:
      >
      > Muslim glupi, niech ci bedzie.

wlasnie o to chodzi ze glupi muslim jest wrogiem, ale wyeduykowany juz nie, bo
      chcesz zyc normalnie jak juz to widzial w cywilizowanym swiecie, widzial co
      niektorzy sprobowali i polubili, co najbardziej polubili to ZYCIE. oni nie chca
      umierac za allaha albo innego smierdzacego przywodce ktory ma gleboko gdzies
      jednego z drugim muslima ktory sie wysadza wzamian za dziewice (lekko zurzyte
      juz) w ichniejszym raju

> A Izraelczycy?

temu panstwu nikt od poczatku nie dawal zbyt dlugiego zywota, popatrz powstalo
      w 1948 roku i nadal jest malo tego jest coraz silniejsze, ma na dodatek
      niezlych sojusznikow (np USA)

> gdzie ich wyobraznia co dalej? Co za 50 lat? co za 100 lat?

nie wiem co sobie wyobrazaja, wiem ze jesli nic nie zmieni sie w wyobrazni USA
      i nic nie zmieni sie u muslimow, znaczy nadal beda latali do imamma po lekcje i
      porady to izrael bedzie trwal, bo to jedyny wazny i lojalny sojusznik USA w tym
      regionie

> Wojna?

nawet za cene wojny od czasu do czasu, zaskoczyles mnie pf, niby naukowiec a
      nie masz wyobrazni

> Zepchniecie Arabow do morza?

jesli trzeba to oni to zrobia, mowie o izraelu oczywiscie

> Zamurujecie ich w Gazie? Mur do Libanu zrobicie na katiusze? Siatke na
      rakiety?
      >

mysle ze i to wchodzi w rachube, mam na mysli mur, katiusze bron skuteczna ale
      na krotkie dystanse, izrael instaluje duzo elektroniki w powietrze wiec bedzie
      coraz jednak mniej skuteczna bo po zaobserwowaniu mozna wyslac jakis zdalnie
      sterowany pocisk i po katiuszach

> A co z Iranem?

a co ma byc? bedzie nadal, z tym ze moze dostac kopa dosc powaznego, albo od
      izraela albo od amerykanow, nie pomyslales o jednym pf, teraz zrobila sie
      niezla sytuacja dla amerykanow, iran poparl syrie, niby zrobila sie os
      przeciwko izraelowi, jesli iran wysle jakas bombke ponad irakiem, bo innej
      mozliwosci nie ma, amerykanie moga ja przechwycic i odpowiedziec ogniem, nie
      pytajac o zgode onz!!!!! wcale nie musza wchodzic do iranu, tylko przywalic
      gdzie trzeba, mysle ze iran straszy ale tak glupi nie jest, syria znalazla sie
      w potrzasku, a amerykanie juz od dawna na nia szykuja sobie zeby, jak syria
      podskoczy to tez moze dostac po glowce, sytuacja wyklarowala sie
      niespodziewanie dobrze i dla izraela i dla amerykanow, nie sadzisz?

> Co z opinia publiczna w Europie, ktora na ogol uwaza reakcje
      > izraelskie za PRZESADZONE.

a kto slucha europy? europa sama sie spycha w niebyt, dzis wazne sa chiny i
      indie oraz czasami pakistan, rozmawia sie oddzielnie z Anglikami, czaruje sie
      Polakow, co masz na mysli mowiac europa? hiszpanie? przeciez to sieroty ktore
      nie za bardzo wiedza jak maja sie ustawiac w polityce zagranicznej i tylek
      nadstawiaja francji i niemcom, to kto moze francja? dawno sie zmarginalizowala
      sama, dzieki klaunowi czyrakowi, a moze niemcy co? niemcy nic nie moga ich
      zjada pacyfizm i zwiazki zawodowe, poza tym i francja i niemcy maja duzo
      problemow wewentrznych o wlochach nie bede wspominal bo tam jeszcze wieksza
      bryndza, poza tym cala europa trzesie portkami bo w eu jest 22 miliony
      muslimow!!!! to jak oni maja mowic? przeciez cala europka zmienia pampersy pare
      razy dziennie ze strachu przed muslimami aby znow nie zaczeli palic przedmiesc
      paryza czy gdzies indziej, o czym ty pf mowisz, otworz oczy

> Czy w tym goracym klimacie nikt o przyszlosci nie mysli?

europa dawno juz przestala rozumiec swiat oraz przyszlosc, to widac po tym jak
      glosuje, zobacz ile lewicy jest w eu, to gdzie eu idzie? jak tak dalej bedzie
      to za niedlugi czas nikt z eu nie bedzie rozmawial

> Tylko w morde i nozem i czekamy na to co z tego wyniknie.

to jest jedyne rozwiazanie, i jedyna mozliwa medota rozmawiania z muslimami,
      oni inaczej nie rozumieja, belkotu eu nikt nie slucha od dawna, przypomne tylko
      ze z irakiem ugadywali sie przez 13 lat bezskutecznie, ale za to ladnie sami
      sie skorumpowali, iran gra na nosie wszystkim eruopejczykom, o czym ty mowisz,
      rozmawiac z kim?

> Nic dobrego tawariszcz, nic dobrego nie wyniknie.

z rozmow metodami takimi jak ty napewno nie, o i jeszcze jedno ja towariszczi
      nie lubie, ale francuzi ich uwielbiaja

> Bedziecie sie ciagle lomotali na tej przekletej ziemi do konca swiata.

to raczej do izraelczykow, mnie to zwisa czy oni sie beda z kims lomotali czy
      nie wedlug mnie dopuki lomocza muslimow, mnie to zwisa, ktos musi tam porzadek
      trzymac, a eu nie umie porzadku trzymac wiec, jakos stali sie oni naturalnym
      sojusznikiem zachodu, mimo tego ze zachod tego nie widzi

> Taka jest moja prognoza.

dziekujemy ci panie za te smieszne czasami slowa, jak widze lewactwo ma wielki
      wplyw na twoj swiatopoglad, swiatopoglad poddanczy nie wazne dla kogo wazne
      zeby dali spokoj, jak trzeba to pewnie i zaczniesz latac na lekcje arabskiego i
      zostaniesz muslimem co?
      widze ze niektorym w eu obcieto meskie genitalia i cienko spiewaja
    • tomek404 Re: Błąd: chcesz rozmawiać z ludźmi, a rozmawiasz 15.07.06, 21:47
      :((((
      • dana33 Re: Błąd: chcesz rozmawiać z ludźmi, a rozmawiasz 15.07.06, 21:56
        hahaha, tomek..... ty naprawde myslales, ze to normalny czlowiek?
        przeciez cierpi chyba na schizofrenie, wiec co od takiego mozna oczekiwac?
        jemu decyzje onz pasuja tylko wtedy, jak sa wymierzone w israel, decyzja onz
        dzielaca palestyne miedzy zydow a arabow nie jest przez niego uznana. dlatego
        te ciagle gadki o ukradzeniu ziemi. boli go to strasznie, arabiste jednego,
        podszywajacego sie pod zyda...
        • polski_francuz Re: Błąd: chcesz rozmawiać z ludźmi, a rozmawiasz 15.07.06, 21:59
          "hahaha, tomek..... ty naprawde myslales, ze to normalny czlowiek?"

To o mnie mowa?

Jesli tak to przepraszam, nie przywyklem rozmawiac z ludzmi, ktorzy mnie za
          psychicznie chorego biora.

Adieu

PF
          • dana33 Re: Błąd: chcesz rozmawiać z ludźmi, a rozmawiasz 15.07.06, 22:05
            nie, to nie o tobie, ale o ben shaprucie.
        • z_daleka Re: Błąd: chcesz rozmawiać z ludźmi, a rozmawiasz 15.07.06, 22:00
          to nie to, on jak wypije to dostaje malpiego rozumu...a pije dosyc za czesto...
    • puls.usa Re: Ostatnio popiskujesz schozofrenicznie, danuś. 15.07.06, 22:17
      ben_shaprut napisał:

> Najpierw, ty agentko bezpieki, szantażujesz ujawnieniem danych na forum (gardzę
      >
      > tobą...), a kiedy wszyscy cię olewają, próbujesz za judaszowskie srebrniki
      > uzasadnić wasze ludobójstwo...
      > Złodziejka ziemi...

pluja jej w pysk od poczatku
      a ona mowi,ze deszcz pada

azjatycka dzicz
    • dritte_dame PF-ie 15.07.06, 23:43
      Mnie już wystarczy tego co tutaj wypisujesz.

Wystarczy na dowód - że w podejściu do problemu BW kierujesz się złą wolą.

"Za dużo tego" to nie dowód lenistwa
      lecz złej woli właśnie.
      • i-love-2-bike Re: PF-ie 15.07.06, 23:53
        dritte_dame napisała:

> Mnie już wystarczy tego co tutaj wypisujesz.
        >
        > Wystarczy na dowód - że w podejściu do problemu BW kierujesz się złą wolą.
        >
        > "Za dużo tego" to nie dowód lenistwa
        > lecz złej woli właśnie.
        >
        >
        >

moj boze chyba on sie teraz splacze,jeszcze do krytyki jego doszla kukulkowa
        dretwa dama,co on nieboraczek teraz pocznie na te propagandowe mielone kotlety
        bez przypraw? powinien sie rozplakac,najpierw twoj faworyt loregonski tomcio go
        zbluzgal,teraz ty go przez sito przelalas, straszne co z niego za
        potwor,powinien szybko do idf sie zapisac i pare razy nacisnac na guziczek
        rozwalajac osobki w wieku twych dzieci,to od razu bys mu laurke dobra
        wystawila,z odpowiednim inteligentnym wpisem dziekczynnym.co za cholerna zla
        wola,ze tez nie rajcuja go te trupki dziatek,zupelnie nie rozumiem jak mozna
        tyle jej miec w sercu zimnym.tak zla wola rzeczywiscie jest tu przyczyna
        niewiedzy,zla wola polegajaca na negacji brutalizowania cywilow przez silnego i
        po zeby uzbrojonego przez amerykanow swawolnego dyzia,ktoremu sie wydaje,ze jest
        panem kazdego stworzenia na ziemi.
      • picard2 Re: dritte_dame 16.07.06, 00:04
        dritte_dame napisała:

> Mnie już wystarczy tego co tutaj wypisujesz.
        >
        > Wystarczy na dowód - że w podejściu do problemu BW kierujesz się złą wolą.
        >
        > "Za dużo tego" to nie dowód lenistwa
        > lecz złej woli właśnie.

Witam serdecznie , gdzie te dobre czasy gdy klocilismy sie o F1.
        >
        >
        • dritte_dame Re: dritte_dame 16.07.06, 00:09
          picard2 napisał:

> Witam serdecznie , gdzie te dobre czasy gdy klocilismy sie o F1.

A witam, witam!
          Byłeś na urlopie?

Jeśli tęsknisz do dobrych czasów to możemy znów się o coś pokłócić :)

Najlepiej znów o coś, na czym się kompletnie nie znam, więc wybór tematów mamy
          bardzo szeroki.
          • dritte_dame Re: dritte_dame 16.07.06, 00:14
            dritte_dame napisała:

> Jeśli tęsknisz do dobrych czasów to możemy znów się o coś pokłócić :)

Może tylko przy innej okazji.
            Pogoda po burzy piękna wiec ide właśnie na realny spacer.
        • i-love-2-bike Re: dritte_dame 16.07.06, 00:10
          picard2 napisał:

>
          >
          > Witam serdecznie , gdzie te dobre czasy gdy klocilismy sie o F1.
          > >
          > >

no gdzie te czasy kiedy tomusiowa metoda ubecka straszylismy pisaniem
          donosikow,ach jacy my wazni w tym little harvard on the hill,a jacy wypachnieni
          nie uzywajac mydla i pomady.
          ps.popros damulke,aby ci przetlumaczyla slowo pomada na fran my ass cuski,cobys
          sie nam doksztalcil po nocach dusznych no i nie zapomnij otworzyc tego nowego
          forum dla trolli,cobys sie nam nie znudzil w nocy fran my ass cuskiej za bardzo.
          • oscar62 Re: dla aaki i polskiego francuza 16.07.06, 08:41
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=45300879&a=45312284
            • polski_francuz Re: dla aaki i polskiego francuza 16.07.06, 08:50
              No wlasnie tu chodzi o to zycie na ostrzu noza.

Rozumiem, ze opinia publiczna w Izraelu uwaza iz nie ma innego wyjscia.

I w to jest nam w Europie tak trudno uwierzyc.

PF
              • z_daleka Re: dla aaki i polskiego francuza 16.07.06, 09:00
                polski_francuz napisał:

No wlasnie tu chodzi o to zycie na ostrzu noza.
                Rozumiem, ze opinia publiczna w Izraelu uwaza iz nie ma innego wyjscia.
                I w to jest nam w Europie tak trudno uwierzyc. PF
                ----------------
                oczywiscie , ze Europie trudno uwierzyc, Europa przeciez slynie ze znajdywania innych wyjsc...
                • polski_francuz Re: dla aaki i polskiego francuza 16.07.06, 09:07
                  Europa ma przede wszystkim krwawa historie za soba.

Wojen religijnych, narodowych, 30-letnich i jakiego chcesz tylko rodzaju.

I poprzez cud Panski jakos sie przestali bic. Wrazy Niemiec robi zakupy w
                  Swinoujsciu, zasmieca plaze w Saint Tropez i kupuje finki na Majorce.

Jakos sie wszystko ulozylo.

Ostatnia ostoja i momentem nacjonalzmu sa Balkany a glownie Serbia. I wlasnie
                  czytalem atykul na jej temat, ze Serbia jest wyizolowana zupelnie. Nawet
                  Czarnogora ja opiscila.

Nie chce dawc nikomu lekcji. Ale tak ludzie w Europie widza sprawy.

I z takiej perspektywy zabieraja glos.

PF
                  • aaki Re: dla aaki i polskiego francuza 16.07.06, 09:14
                    no ale wg wybranych tylko oni doswiadczyli wojny, przesladowan i widma zagłady.
                    europa ma dłuższą historie od państwa izrael i wcale nie mniej krwawe dzieje niż naród oskara.ale eur0pa wyciągnęła wnioski z tej historii

• oscar62 Re: dla aaki i polskiego francuza 16.07.06, 23:42
                      "NAROD OSKARA"... JUZ CI POWIEDZIALEM, ZE ZACZYNASZ MI SIE PODOBAC CORAZ WIECEJ?

NIE MA NIC WSPOLNEGO MIEDZY BIBLIJNYMI WYBRANCAMI I TERAZNIEJSZYMI ZYDAMI. JAK
                      SIE JEDNAK UPIERASZ TO OPROCZ CIEBIE UWAZAJA NAS ZA WYBRANYCH NASI SASIEDZI. NA
                      CO WYBRANI? NA PERMANENTNY OBIEKT NIENAWISCI. ONI NIE MOGA NAM WYBACZYC, ZE
                      WROCILISMY DO SWEJ OJCZYZNY, ZE CHCIELI NAS WYKONCZYC W 1948, W 1967, W 1973 I
                      MYSMY SIE NIE DALI. ONI BEDA NAS NIENAWIDZIEC DO KONCA WSZYSTKICH POKOLEN.
                      POKOLENIA SIE RODZA, UMIERAJA I SIE ZNOW RODZA. NIENAWISC U NICH JEST
                      NIEZMIENNA I TYLKO PRZYBIERA NA SILE. PRZEZ TA BEZGRANICZNA NIENAWISC
                      PROSPERUJE U NICH TAKI HAMAS - WIESZ ILE ZA NICH GLOSOWALO W WYBORACH? - I
                      HESBOLLAH. JEDNI JAK I DRUDZY WIERZA W LIKWIDACJE IZRAELA I TO ICH TRZYMA PRZY
                      ZYCIU. JAK NIE MOGA TEGO ZROBIC NA POLU WALKI - A ONI NIE MOGA - TO ROBIA TO
                      SYSTEMEM "NOZ W PLECY". NIKT NA SWIECIE NIE WIERZY, ZE SAMYM TERROREM MOZNA
                      POKONAC WROGA. ONI WIERZA. ONI TEZ WIERZA W TO, ZE JAK NIE W TEJ CHWILI TO
                      JUTRO. NIE PRZYPADKOWO NAS POROWNUJA DO KRZYZAKOW. TYLKO CO, SEK W TYM, ZE
                      KRZYZACY PANOWALI NA TEJ ZIEMI ZA DLUGO A ONI NIE MAJA TYLE CIERPLIWOSCI... W
                      DZIEJACH HISTORII BYLY WOJNY, NARODY SIE NAWZAJEM ZABIJALY, ALE GDZIES PO X
                      LATACH WOJNY - BYLA KIEDYS JAKAS TRZYDZIESTOLETNIA - SIE KONCZYLY, BYLY
                      KOMPROMISY CZY POJEDNANIE I BASTA. TU PANUJE WIECZNY ODWET. ODWET ZA PRZEGRANA
                      PIERWSZA, DRUGA, TRZECIA WOJNE... PRZY TAKIEJ MENTALNOSCI NIE MOZNA NAWET DOJSC
                      DO KOEGZYSTENCJI. ALE W WASZYCH OCZACH TO WSZYSTKO PRZEZ ZYDOW... ZNAJOME!
                  • dritte_dame Temat zdecydowanie Cię przerasta 16.07.06, 14:17
                    polski_francuz napisał:

> Europa ma przede wszystkim krwawa historie za soba.
                    >
                    > I poprzez cud Panski jakos sie przestali bic.

"Za dużo tego" na Twoją biedną głowę.

Daj izraelczykom i palestyńskim arabom wspólnego potężnego wroga
                    na najbliższe czterdzieści lat,
                    to też przestaną się bić.

Takim samym "Pańskim cudem" jak Europa.

Bedzie BW plan Marshalla, Bliskowschodnia Wspólnota Daktyla i Pomarańczy,
                    powszechna zgoda i szczęśliwość.

Inne wyjście jest tylko takie
                    że zginą ci, którzy nie są zdolni uczyć sie z doświaedczenia.

Tak jak zginęli w Europie.

> Nie chce dawc nikomu lekcji.

Zostaw może na razie dawanie innym lekcji historii
                    a sam weź jakiś podręcznik i udziel sobie kilku lekcji hydrostatyki.
                    • polski_francuz Re: Temat zdecydowanie Cię przerasta 16.07.06, 14:28
                      Tak to juz jest, ze za udzielanie lekcji innym biora sie co do tego niedorosli.

I co mi zrobisz?

Proponuje szantaz, bo znasz moje prawdziwe imie i nazwisko.

Adieu

PF
                      • dritte_dame Re: Temat zdecydowanie Cię przerasta 16.07.06, 18:58
                        polski_francuz napisał:

> I co mi zrobisz?
                        >
                        > Proponuje szantaz, bo znasz moje prawdziwe imie i nazwisko.

Co takiego!??
                        • dritte_dame Re: Temat zdecydowanie Cię przerasta 16.07.06, 20:01
                          > polski_francuz napisał:
                          >
                          > > I co mi zrobisz?
                          > >
                          > > Proponuje szantaz, bo znasz moje prawdziwe imie i nazwisko.

Oczekuję Twego wytłumaczenia się z tej chamskiej propozycji
                          panie "szlachcicu".
            • aaki Re: dla aaki i polskiego francuza 16.07.06, 09:04
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=45300879&a=45316185
    • danutki Re: Do mojego polskiego kolegi 16.07.06, 10:32
      polski_francuz napisał:

> kolegi Arapa
      >
      > A Izraelczycy? gdzie ich wyobraznia co dalej? Co za 50 lat? co za 100 lat?
      > Wojna? Zepchniecie Arabow do morza? Zamurujecie ich w Gazie? Mur do Libanu
      > zrobicie na katiusze? Siatke na rakiety?

nie rozumiesz czy nie chcesz rozumiec czy nie chcesz wiedziec,ze wlasnie z
      przyczyn ich wyobrazni lepiej bronic sie teraz niz za 50 czy 100lat.
      czy maja szanse sie obronic?
      to zalezy od reszty swiata.od kolegi francuza takze

>
      > A co z Iranem? Co z opinia publiczna w Europie, ktora na ogol uwaza reakcje
      > izraelskie za PRZESADZONE.

nie wyglada na to by te reakcje byly przesadzone
      to nasza mentalnosc nie jest przygotowana na obrone poprzez wyprzedzajacy o
      lata napad. maja czekac i sie uspokajac jak Hitler uspokajal Europe?

>

tam sa inne realia
      mysli sie takze o przeszlosci
      w koncu to nie kto inny,ale zydzi wedrowali 40 lat po pustyni

>
      > Tylko w morde i nozem i czekamy na to co z tego wyniknie.

tak dziala hesbollach

>
      > Nic dobrego tawariszcz, nic dobrego nie wyniknie.
      >
      > Bedziecie sie ciagle lomotali na tej przekletej ziemi do konca swiata.
      >
      > Taka jest moja prognoza.

tak jest zapisane w ksiegach sprzed lat
      ale czy my nie mozemy...wplynac na losy swiata?
      gdzie nasza wola?
      gdzie nasz rozum?
      >
      > PF
      • polski_francuz Re: Do mojego polskiego kolegi 16.07.06, 13:50
        Arabowie nie sa zdyscyplinowanymi Niemcami pod Hitlerem. To raczej
        niezdyscyplinowana i krzykliwa grupa.

Trzeba by ja zdyscyplinowac wokol pozytywnego celu.

Akcje Izraela ich dysplinuja wokol nienawisci do was.

PF

• danutki Re: Do mojego polskiego kolegi 16.07.06, 19:20
          polski_francuz napisał:

> Arabowie nie sa zdyscyplinowanymi Niemcami pod Hitlerem. To raczej
          > niezdyscyplinowana i krzykliwa grupa.
          >
          > Trzeba by ja zdyscyplinowac wokol pozytywnego celu.
          >
          > Akcje Izraela ich dysplinuja wokol nienawisci do was.
          >
          > PF
          >

tupodaje ci apel o zdyscyplinowanie wokol "pozytywnego celu".
          mozesz sie dolaczyc i nawet dopomoc w dalszym dyscyplinowaniu na wzor niemiecki
          pod Hitlerem
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3486972.html
          • i-love-2-bike Re: Do mojego polskiego kolegi 16.07.06, 19:23
            danutki napisała:

>
            > >
            >
            > tupodaje ci apel o zdyscyplinowanie wokol "pozytywnego celu".
            > mozesz sie dolaczyc i nawet dopomoc w dalszym dyscyplinowaniu na wzor niemiecki
            >
            > pod Hitlerem
            > <
            alescie plujki propagandowe z aquanetu wylezli z dziur,jak robaki na 3/4. jesli
            chodzi o wzorzec hitlera to chyba twoi totumfaccy go uwielbiaja,szczegolnie
            jesli chodzi o odpowiedzialnosc zbiorowa,ktora tak ladnie stosujecie od lat.
          • polski_francuz Powstanie Palestyny 16.07.06, 19:28
            Mnie chodzilo o powstanie panstwa Palestyny.

O ten pozytywny cel.

Tak jak Zydow odmienilo powstanie Izraela, tak i Palestynczykow by to
            zmobilizowalo.

Myslisz, ze to dobra idea powstanie panstwa Palestyny?

PF
            • danutki Re: Powstanie Palestyny 16.07.06, 19:52
              polski_francuz napisał:

> Mnie chodzilo o powstanie panstwa Palestyny.
              >
              > O ten pozytywny cel.
              >
              > Tak jak Zydow odmienilo powstanie Izraela, tak i Palestynczykow by to
              > zmobilizowalo.
              >
              > Myslisz, ze to dobra idea powstanie panstwa Palestyny?
              >
              > PF

a to przepraszam
              zle cie zrozumialam
              osobiscie uwazam,ze powstanie panstwa palestynskiego to dobra idea.
              ale bez strefy Gazy lub bez zachodniego brzegu Jordanu.
              co to za kraj,ktorego przestrzen przedziela inny kraj,uznany w dodatku za kraj
              wrogi.tak wrogi,ze nie akceptuje sie jego istnienia.
              nie wiem na czym polegaly ustalenia tzw.mapy drogowej
              moze ta "mapa drogowa" pozwalala jednak na polaczenie Strefy Gazy z Zachodnim
              Brzegiem Jordanu,choc uwazam,ze takie laczenie to przesuniecie konfliktu w
              czasie
              • polski_francuz Re: Powstanie Palestyny 16.07.06, 20:24
                Ouff, no to jest nas juz dwoch co o tej idei pozytywnie mysla.

Chodzi ci to to, ze korytarze sa niedobre?

Zgadzam sie. Historia Polski przykladem.

Ten cholerny Kaliningrad jeszcze by zajac...

PF
              • dana33 Re: Powstanie Palestyny 16.07.06, 21:11
                danutko, tlumaczylo sie pf juz kilkakrotnie, ze przy podpisaniu ukladow w oslo
                israel zaakceptowal powstanie palestyny i na poczatek utworzono wlasnie
                autonomie palestynska. ale pf z uporem maniaka ciagle wraca do tego wlasnie
                utworzenia palestyny, ignorujac zupelnie to, ze sami palestynczycy w ciagu
                ponad 13 lat istnienia autonomii jako i 10 miesiecy zwolnionej przez nas gazy,
                nie zrobili nawet jednego kroku w kierunku budowy swojego kraju, natomiast
                wszystkie ich wysilki i pieniadze poszly na planowanie likwidacji israela i
                terroru. albo pf udaje glupca, albo nim jest.
                • a000000 Re: Powstanie Palestyny 16.07.06, 21:23
                  Dana!! a kuku!
                  • polski_francuz Re: Powstanie Palestyny 16.07.06, 21:32
                    Nie przeszkadzaj jej pacyfikowac forum swiat:)

I jeszcze mozesz zlapac na wstydliwym akcie wyzywania ludzi od glupkow i
                    antysemitow.

Pewnie po to zeby sie spokojnie moc zalic gdzie indziej na niskim poziom forum.

PF

• a000000 Re: Powstanie Palestyny 16.07.06, 21:57
                      polski_francuz napisał:

>
                      > Pewnie po to zeby sie spokojnie moc zalic gdzie indziej na niskim poziom forum.

Inne fora niech sobie żyją własnym życiem. Myślę, że należałoby się postarać o
                      poziom TEGO forum, nieprawdaż Polski Francuzie?
                      • abstrakt2003 to forum nie ma poziomu z definicji 16.07.06, 22:10
                        tu toczy się odwieczna wojna Żydów z antysemitami. Tu nikt nie przebiera w
                        środkach.
                        Szkoda czasu na ponoszenie czegoś co nie istnieje!
                        • polski_francuz Re: to forum nie ma poziomu z definicji 17.07.06, 07:43
                          Jest i taka, ale nie na tym watku. Tu raczej sie scieraja rozne wizje
                          przyszlosci w najbardziej zapalnym regionie swiata.

PF
                      • polski_francuz Prawda 17.07.06, 07:41
                        prawda.

I ja sie o to staram w miare skromnych mozliwosci.

PF
                  • dana33 do azerki... 16.07.06, 22:12
                    :))))
                • danutki Re: Powstanie Palestyny 16.07.06, 21:54
                  dana33 napisała:

> danutko, tlumaczylo sie pf juz kilkakrotnie, ze przy podpisaniu ukladow w oslo
                  > israel zaakceptowal powstanie palestyny i na poczatek utworzono wlasnie
                  > autonomie palestynska. ale pf z uporem maniaka ciagle wraca do tego wlasnie
                  > utworzenia palestyny,

Dana
                  czegos tu nie rozumiem
                  przeciez autonomia to nie to samo co swoje panstwo
                  napisz mi dlaczego Palestynczycy nie proklamowali do tej pory panstwa Palestyna?
                  a moze jakis aarap mi odpowie na to pytanie?
                  przeciez gdyby palestynczycy proklamowali utworzenie swojego panstwa i naniesli
                  to panstwo na mapy to byloby widac jaki obszar Izraela chca okupowac
                  • dana33 Re: Powstanie Palestyny 16.07.06, 22:16
                    nie, autonomia to nie to samo co panstwo. ale pierwszy krok. bo wlasnie o to
                    chodzilo, zeby udowodnili, ze rzeczywiscie chca wlasnego panstwa, ktore bedzie
                    istniec obok nas w normalnych stosunkach. wszyscy to rozumieli. uklady w oslo
                    podpisal rowniez arafat, ktory tym samym dostal rowniez pozwolenie na wjechanie
                    do gazy po tym, jak zrobil burdy w libanie, jordanii i tunisie i wyrzucali go
                    stamtad po kolei. no i "udowodnili" nam, jak bardzo chca wlasnego panstwa.
                    wyobraz sobie jakby je mieli natychmiast. nie skonczyloby sie na szmuglowaniu
                    broni i produkcji domowej rakiet.
                    • danutki Re: Powstanie Palestyny 16.07.06, 22:37
                      dana33 napisała:

> wyobraz sobie jakby je mieli natychmiast. nie skonczyloby sie na szmuglowaniu
                      > broni i produkcji domowej rakiet.

Dana, ja potrafie sobie wyobrazic zlozonosc problemu bliskowschodniego,ale
                      wiekszosc Polakow nie rozumie w czym tkwi istota problemu.
                      Polacy powinni jednak conieco pamietac ze swoich relacji z odmienna kultura
                      zydowska na terenach Polski przedwojennej.powinni pamietac jak tworzyla sie
                      niechec do przybyszow,ktorzy "rozpychali sie" nie na swojej ziemi.
                      ale czym innym jest nielubienie sasiada a czyms innym ZABIJANIE sasiada,takze
                      po to by potem przejac jego mienie,lub zwyczajnie z nienawisci religijnej.
                      skazani na wieczna wojne do wyginiecia?
                      przy milczeniu swiata?
                      Dana
                      czy mozna wam jakos pomoc?
                      • dana33 Re: Powstanie Palestyny 16.07.06, 23:12
                        dzieki, danutko, ale dajemy sobie swietnie rade sami.
                      • polski_francuz Re: Powstanie Palestyny 17.07.06, 07:48
                        "Dana, czy mozna wam jakos pomoc?"

No coz, Dana ma swoje poglady i walczy o nie jak lwica. I ma pelne prawo.

Czego mi brakuje to dialogu z nia z z_daleka, OSKAREM...

Ale to chyba tak jest ze wszystkimi na BW. Wola sie walic zamiast rozmawiac.

PF
                        • z_daleka Re: Powstanie Palestyny 17.07.06, 08:05
                          przeciez rozmawialem z toba i nic nie stoi na przeszkodzie rozmawiac dalej, zupelnie nie przeszkadza
                          mi ze masz odmienne zdanie, przeszkadza mi ,ze nie potrafisz sluchac, przeszkadza mi tez, ze nieco
                          powazniejsza wymiane pogladow, w momencie dla ciebie niewygodnym, obracasz z lekki zarcik z
                          winkiem , albo idziesz spac...z kurami. Zdecyduj sie, czego wlasciwie oczekujesz... i stosuj sie do
                          tego...
                          • polski_francuz Re: Powstanie Palestyny 17.07.06, 08:12
                            Jak zakladam watek, to chce wymienic poglady. Zakladam, jak to sie u nas
                            mowi "bonne foi", tzn ze kazdy uczciwie swoje poglady przedstawia.

Wysylanie mnie do ksiazek nie jest zbyt grzeczne, bom dosc oczytany. Poza tym
                            forum jest dyskusja miedzy ludzmi a artykuly moga najwyzej sluzyc podparciu
                            tezy. A teza to i trzeba miec i umiec ja przedstawic.

Nie lubisz "bons mots", a ja wlasnie i lubie i stosuje jak mi sie uda. Jako, ze
                            slowo pisane i mowione to czesc mego zawodu, przywiazuje do nich wage. Uwazam,
                            ze prawda dobrze opakowana latwiej wchodzi do glowy.

No a teraz sie nie obraz, ale ciag dalszy poranka mnie wzywa.

Zareaguje pozniej

OK?

PF
                        • oscar62 Re: Powstanie Palestyny 17.07.06, 21:32
                          polski_francuz napisał:

> "Dana, czy mozna wam jakos pomoc?"
                          >
                          > No coz, Dana ma swoje poglady i walczy o nie jak lwica. I ma pelne prawo.
                          >
                          > Czego mi brakuje to dialogu z nia z z_daleka, OSKAREM...
                          >
                          > Ale to chyba tak jest ze wszystkimi na BW. Wola sie walic zamiast rozmawiac.
                          >
                          > PF

WALENIE, PRZYNAJMNIEJ Z NASZEJ STRONY, JEST NAM NARZUCONE. JAK MOZNA ROZMAWIAC,
                          NA PRZYKLAD, Z RZADEM HAMASU, KTORY NAS PRYNCYPIALNIE NIE CHCE NA TYM SKRAWKU
                          ZIEMI? PATRZ NIZEJ MOJ POST DO AAKI:
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=45300879&a=45347951
                    • grzegorz1948 Re: Powstanie Palestyny 16.07.06, 22:57
                      "Ministerstwo Spraw Zagranicznych

2 listopada 1917 r.

Drogi Lordzie Rothschild,

W imieniu Rządu Jego Królewskiej Mości z przyjemnością przekazuję Panu
                      następującą deklarację sympatii z dążeniami żydowskich syjonistów, jaka została
                      przedstawiona i przyjęta przez Gabinet.

Rząd Jego Królewskiej Mości przychylnie zapatruje się na ustanowienie w
                      Palestynie narodowego domu dla narodu żydowskiego i dołoży wszelkich starań,
                      aby umożliwić osiągnięcie tego celu, przy czym jest rzeczą zupełnie zrozumiałą,
                      że nie uczyni on nic, co mogłoby zaszkodzić obywatelskim czy religijnym prawom
                      istniejących w Palestynie społeczności nieżydowskich oraz prawom i statusowi
                      politycznemu, z jakich Żydzi korzystają w każdym innym kraju.

Byłbym wdzięczny, gdyby zechciał Pan zapoznać z tą deklaracją Federację
                      Syjonistów.

Arthur James Balfour
                      Stara ktorys raz z kolei podtykam ci to pod nos. Wez w koncu okulary na swoj
                      skrzywiony nos i poczytaj zebys dalej tak glupio na forum nie wygladala.
                    • grzegorz1948 Re: Powstanie Palestyny 16.07.06, 23:03
                      www.izrael.badacz.org/historia/bulfor.html
                      Moze juz napisalas nowa historie Izraela ale ta jeszcze dzisiaj obowiazuje.
                      • danutki Re: Powstanie Palestyny 17.07.06, 09:28
                        grzegorz1948 napisał:

> <a href="www.izrael.badacz.org/historia/bulfor.html"
                        > Moze juz napisalas nowa historie Izraela ale ta jeszcze dzisiaj obowiazuje.

dlaczego zakonczyles historie Izraela na 39r?
                        mozesz podac jakis link do historii 39-45r oraz po 45r?
                        i jeszcze mi odpowiedz,czy Hitler znal deklaracje Balfoura i dlaczego,jak ja
                        znal,tory z ekspedycja Syjonistow wybudowal tylko do Oswiecimia ze wszystkich
                        europejskich kierunkow
    • sempiasty p.f-ciebie to nawet na sąd ostateczny nie wpuszczą 17.07.06, 21:36
      polski_francuz napisał:
      >

jak ci dzisiaj durnoto będą strzelali do dziecka
      to ty bedziesz myślał o tym, co ono bedzie robić za 50 lat?
      jutra może nie dożyć
      i o to się trzeba martwić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka