z_daleka 30.12.06, 15:45 Tu uprasza sie skladac laurki, kwiaty i zapalac swieczki...ku wiecznej pamieci Saddama Hussaina... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blazare Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 30.12.06, 15:50 z_daleka napisał: > Tu uprasza sie skladac laurki, kwiaty i zapalac swieczki...ku wiecznej pamieci > Saddama Hussaina... Mam nadzieję, że podobny kącik znajdzie się dla p. Sharona, gdy ostatecznie wyzionie ducha. Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 30.12.06, 15:57 prosze nie zasmiecac kacika zydowskimi motywami... Odpowiedz Link Zgłoś
blazare Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 30.12.06, 16:00 z_daleka napisał: > prosze nie zasmiecac kacika zydowskimi motywami... Od kiedy stałeś się antysemitą, Fredek? Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 30.12.06, 16:07 nie pogniwasz sie habibi, ze cie zignoruje... Odpowiedz Link Zgłoś
blazare Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 30.12.06, 16:07 z_daleka napisał: > nie pogniwasz sie habibi, ze cie zignoruje... Wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
arap1 Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 30.12.06, 16:01 Wielki czlowiek byl..z jego pomoca w wojnie Irak-Iran 400000muslim poszlo do piekla muslim nie liczac tysiecy swoich rodakow...swiety Czlowiek byl i zostal szachidem Odpowiedz Link Zgłoś
marouder Pomiatnik Gusiejna... 30.12.06, 16:12 Wiecznaja slawa gieroju irackogo naroda i jego borbie za mir w Irakie i wo wsiom mirie! Doloj z Jewroamierikanskimi zachwadczykami! ...A pod stienku wsiech Irakcew! Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Pomiatnik Gusiejna... 30.12.06, 16:18 Dobry Ozyrysie, ja pomagalem Danie nosic zakupy - czy jestem juz TW Mossadu?:))))) Cool. Odpowiedz Link Zgłoś
blazare Re: Pomiatnik Gusiejna... 30.12.06, 16:19 absztyfikant napisał: > Dobry Ozyrysie, ja pomagalem Danie nosic zakupy Tobą jeszcze nie zainteresowałem się na tyle, by jednoznacznie stwierdzić, że pobierasz pieniądze za pisanie na forach, choć muszę przyznać, że wiele na to wskazuje. Co do maroudera mam już znacznie więcej pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder Re: Pomiatnik Gusiejna... 30.12.06, 16:22 ...i tak blazarek dostal nam na swieta napadu paranoi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 30.12.06, 16:24 http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.thepalmbeachtimes.com/Pictures%2520folder/Pictures/Saddam-Hussein-01.jpg&imgrefurl=www.thepalmbeachtimes.com/Pages/OpEdReaders.html&h=359&w=300&sz=10&tbnid=D0BWtypB5nuWzM:&tbnh=121&tbnw=101&prev=/images%3Fq%3Dsaddam%2Bhussein&start=1&sa=X&oi=images&ct=image&cd=1 Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 30.12.06, 16:43 "69-letni Saddam i jego dwaj współpracownicy, w tym jego przyrodni brat, zostali 5 listopada skazani na śmierć przez powieszenie za zorganizowanie mordów 148 szyitów z miejscowości Dudżail niedaleko Bagdadu w odwecie za zamach na dyktatora, który został przeprowadzony w tej miejscowości w 1982 roku. We wtorek iracki sąd apelacyjny utrzymał wyrok śmierci na Husajna. Nie jest to jednak jedyny wytoczony mu proces. Wyrok śmierci otrzymałby najprawdopodobniej także za ludobójstwo na Kurdach. Wraz ze swym kuzynem Alim al-Madżidem (nazywanym Chemicznym Alim) został oskarżony o wymordowanie lub wypędzenie ok. 180 tys. osób podczas ataków na iracki Kurdystan w latach 1987-1988. O współudział w tej zbrodni wojennej oskarżono także pięciu jego pomocników."- www.naszdziennik.pl/index.php?typ=sw&dat=20061230&id=sw01.txt Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 ten wprawdzie jeszcze nie umarł ale świeczkę dam 30.12.06, 18:02 diablej pamięci George Dablju Bushowi dedykuję ten ogarek w imię jak najszybszego spełnienia. "'" . smaż się wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
josifek Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 30.12.06, 19:02 arabskim bohateru, milosniku Hitlera, wielkim przyjacielu tych arabow z Israela. Maja jeszcze jednego morderce, pedofila, meczennika... Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 30.12.06, 19:10 The Israelis took Hassen out of prison, took him around the Jabalya camp and then, at the edge of the camp, they shot him dead, in front of a crowd. Why? "Because he was thought of as an activist, and they brought him back to he camp to point out who else was active in the resistance. He wouldn't squeal, so they killed him in plain view. They wanted everybody to see." "... Sharon and Eitan caught this man and they killed him right there , they slit his throat. The Israeli officer who told about this said the man made the sound of a sheep who is slaughtered Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 30.12.06, 23:32 Popsulem ci post , z daleka ??? A tak dobrze zarlo ,... :) ============================================================================== The Israelis took Hassen out of prison, took him around the Jabalya camp and then, at the edge of the camp, they shot him dead, in front of a crowd. Why? "Because he was thought of as an activist, and they brought him back to he camp to point out who else was active in the resistance. He wouldn't squeal, so they killed him in plain view. They wanted everybody to see." "... Sharon and Eitan caught this man and they killed him right there , they slit his throat. The Israeli officer who told about this said the man made the sound of a sheep who is slaughtered Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 30.12.06, 23:34 daj moze rozlupanczyk, link do tej sensacji? Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 01.01.07, 16:39 Fragment ksiazki How Israel Lost: The Four Questions by Richard Ben Cramer, na koncu masz appendix, a w nim zrodla - Cytowany fragment pochodzi z wywiadu z Generalem Pundakiem ,... ============================================================================= daj moze rozlupanczyk, link do tej sensacji? Yitzhak Pundak, 91 (2004) is a retired brigadier general of the Israeli army. Born in Poland, he immigrated to Palestine in 1933 and was, in the 1948 War, commanding officer of the Givati Brigade's 53rd Battalion. Poczytaj recenzje www.amazon.com/How-Israel-Lost-Four-Questions/dp/0743250281 ============================================================================== Sharon is slammed in this book many times over. The author credits Sharon with being the original Israeli army sponsor for assignations, and the several pages on Israeli assassination history and policy are alone worth the price of the book (pages 39-51). Sharon is recalled in the book by General Pundak as "a disgraceful officer--a liar, cheater, a swindler and suck-up, a killer and a coward." I believe this--sounds like Chalabi and Arafat--the three were made for each other and disgrace us all. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 01.01.07, 19:29 aaaaaaaa, richard ben cramer...... juz wszystko wiem... nu, rozlupaniec.... jak zawsze...... ale nie mialam specjalnych zludzen, ze w nowym roku siegniesz do innych "dowodow"..... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 01.01.07, 22:20 Cramer tylko zanotowal co powiedzial Pundak , jesli nie zrozumialas - Pundak , ten sam ktory stal na czele zydowskiej organizacji w Argentynie , ktoremu zionce z Tel-Avivu zabronili interweniowac po przewrocie w Argentynie kiedy z reki hunty zginelo tysiace ludzi , w tym pewien procent Zydow ,... Twoj naj wie napewno wiecej niz ja na ten temat , niech cie doinformuje ,... ============================================================================== aaaaaaaa, richard ben cramer...... juz wszystko wiem... nu, rozlupaniec.... jak zawsze...... ale nie mialam specjalnych zludzen, ze w nowym roku siegniesz do innych "dowodow"..... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 01.01.07, 22:25 ja wszystko zrozumialam, rozlupaniec, spokojna glowa... doinformowana jestem niezle... nie podniecaj sie... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 01.01.07, 23:38 W tym wypadku wierze , ciucius , (twoj naj nie dal przypadkiem nogi w tym okresie , bo o ile wiem to czesc komuchow dala drapaka) Anyway , so much for jewish solidarity , zionce sprzedali swoich na tacy (nie pierwszy raz zreszta) za mozliwosc exportu kulek i armatek dla pulkownikow - Heheh , racja stanu , ze tak powiem , zioncow oczywiscie ,... :) ja wszystko zrozumialam, rozlupaniec, spokojna glowa... doinformowana jestem niezle... nie podniecaj sie... :)))) ============================================================================== Israel was accused by various quarters within the Israeli political system and the Jewish community in Argentina of deserting hundreds of Argentinean Jews, some of whom disappeared and some of whom were arrested and tortured under the military junta's rule.39 Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 02.01.07, 09:41 rozlupaniec....... ty mnie powiedz.... jaka przyjemnosc znajdujesz w tych insynuacyjkach ciagle, nie majac o niczym pojecia???? widze, ze masz jakas dzika przyjemnosc w pisaniu np: "twoj naj nie dal przypadkiem nogi w tym okresie, bo o ile wiem to czesc komuchow dala drapaka"...... wiec informuje cie, ze moj wyjechal z argentyny w wieku lat 9. wyjechal nie dal drapaka i w wieku lat 9 nie zdazyl byc komuchem. nu i cala reszta twojej wiedzy i przypuszczen, to wlasnie taka sama, jak o moim, ktory "mozliwe" dal drapaka i byl komuchem.... u ciebie i calej twojej kliki wszystko oparte jest na mozliwe, najprawdopodobniej, tak mowia, tak slyszalem, o ile wiem itd itd itd.... wprawdzie macie informacje dobre, ale tych nie uzywacie tutaj, natomiast przekrecacie je, lub wlasnie z zamilowaniem cytujecie tutaj lewice lub antysemitow. rozlupaniec..... nudzicie strasznie..... duzo nie wiecie, bo tak naprawde to g was obchodza zydzi i israel.... zyjecie tym pluciem boscie glupki z urodzenia... nawet nie jestescie juz w stanie dodac mi troche adrenaliny, zeby mi sie chcialo z wami klocic.... piszcie co chcecie... ostatecznie kto sie tym przejmuje? milego dnia, rozlupanczyk.... Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 02.01.07, 09:51 czlowiek jest chory...a leczyc sie nie chce...to cala tajemnica eksplita. Wolno mu, ma szczescie zyc w demokracji.... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 02.01.07, 10:10 nu, jak mu to sprawia przyjemnosc, to kto ja jestem, zeby mu ja zabierac? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: Kacik wspomnien o zbrodniarzu... 02.01.07, 19:18 Tatke mogl byc ,... 1973/4 - 9 = 1964/5 ,... A mnie wytyka ze se wzialem mloda shikse :))) ============================================================================== wiec informuje cie, ze moj wyjechal z argentyny w wieku lat 9. wyjechal nie dal drapaka i w wieku lat 9 nie zdazyl byc komuchem. Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut Dobrze, że bandyta dał głowę, ale głupio, że ty 30.12.06, 20:08 o tym piszesz... Chyba nie muszę pisać, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: Dobrze, że bandyta dał głowę, ale głupio, że 01.01.07, 19:41 Nie byl taki zly. Sa znacznie gorsi od niego. Na uwage zasluguje fakt ze nie byl super wyznawca proroka. Utrzymywal jednoasc Iraku i skutecznie likwidowal oponentow. Milosewicz dzisiaj bylby bohaterem bo pierwszy przeciwstawil sie. Zreszta Lincolna mozna byloby podciagnac pod sad. Odpowiedz Link Zgłoś
langolier_maximus Re: Dobrze, że bandyta dał głowę, ale głupio, że 01.01.07, 20:11 o to zupelnie jak adolf ;-) on tez kochal swoj narod, pacyfikowal oponentow i oczyszczal rase.nie spotkal sie ze zrozumieniem a chcial tak dobrze.a gorsi?Oczywiscie ze sa ten szatan Bush ;-))))))) eheh boze.. bush jest zwyczajnie glupi ale zbrodniarzem wojennym ?jeszcze nie ludowbojstwo- celowe wyniszczanie całych narodów, grup etnicznych, religijnych lub rasowych, zarówno poprzez fizyczne zabójstwa członków grupy, jak i kontrolę urodzin, przymusowe odbieranie dzieci czy stworzenie warunków życia obliczonych na fizyczne wyniszczenie (zgodnie w wikipedia). zbrodnie przeciw ludzkości, mianowicie: morderstwa, wytępianie, obracanie ludzi w niewolników, deportacja i inne czyny nieludzkie, których dopuszczono się przeciwko jakiejkolwiek ludności cywilnej, przed wojną lub podczas niej, albo prześladowania ze względów politycznych, rasowych lub religijnych przy popełnianiu jakiejkolwiek zbrodni wchodzącej w zakres kompetencji Trybunału lub w związku z nią, niezależnie od tego, czy było to zgodne, czy też stało w sprzeczności z prawem kraju, w którym zbrodni dokonano Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut To był reżim laicki! "Wyznawcą" to on się stał 01.01.07, 20:15 jak mu Amerykanie tyułek podpiekli... Odpowiedz Link Zgłoś
patryot Re: To był reżim laicki! "Wyznawcą" to on się sta 01.01.07, 20:34 z żydkami żadna to dyskusja z nimi trza .............. Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re: To był reżim laicki! "Wyznawcą" to on się sta 01.01.07, 20:36 co trza? Odpowiedz Link Zgłoś
patryot Re: To był reżim laicki! "Wyznawcą" to on się sta 01.01.07, 20:39 mój dziadek wiedział, co trza Odpowiedz Link Zgłoś
patryot Re: To był reżim laicki! "Wyznawcą" to on się sta 01.01.07, 20:39 a ty klikasz z daleka i nie wiesz dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re: To był reżim laicki! "Wyznawcą" to on się sta 01.01.07, 20:42 Dziadkiem sie zaslaniasz? Taki z ciebie chojrak? Odpowiedz Link Zgłoś
patryot Re: To był reżim laicki! "Wyznawcą" to on się sta 01.01.07, 20:45 ja mam dziadka a gdzie twój? Odpowiedz Link Zgłoś
patryot Re: To był reżim laicki! "Wyznawcą" to on się sta 01.01.07, 20:54 może pociąg nie zatrzymał mu się we Włoszczowej i expressowo pomknął do Krakowa? Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re: To był reżim laicki! "Wyznawcą" to on się sta 01.01.07, 20:57 Powiedz dziadkowi, ze na wnuczka, wyjatkowego kretyna i tchorza.... Odpowiedz Link Zgłoś
patryot Re: To był reżim laicki! "Wyznawcą" to on się sta 01.01.07, 21:01 i kto to mówi może przedstawiciel tych, którzy nie potrafili stworzyć ruchu oporu i bronić życia swojego i swych rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re: To był reżim laicki! "Wyznawcą" to on się sta 01.01.07, 21:03 i do tego nieuk... Odpowiedz Link Zgłoś
patryot Re: To był reżim laicki! "Wyznawcą" to on się sta 01.01.07, 21:04 won bo w morde. Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re: To był reżim laicki! "Wyznawcą" to on się sta 01.01.07, 21:06 Pierwszym zbrojnym powstaniem przeciwko okupantowi w Polsce, bylo powstanie w Gettcie warszawskim nieuoku. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Wasza reakcja w BBC 01.01.07, 21:24 Busha najlepsza public relation na nowy rok - jak zwykle odwrotna. Ciekwae rowniez kto to obslugiwal szubienice. NYT pisze ze mieli shiicki akcent z Basry. A moze mieli ten sam akcent co oprawcy z Abu Graib z tatuazem na rekach. Cala ta impreza egzekucji miala charakter filmowy, skazaniec niezwykle sympatyczny, dobrze ubrany na taka okazje, godny, i oprawcy wygladajacy na niezwyklych przestepcow. Do tego ufarbowane wlosy Saddama stanowily doskonaly kontrast do krwi na jego karku po wyroku. Ta krew zostanie na rekach i oprawcow i ich mocodawcow. Saddam zostal switem w oczach wszystkich Arabow i wiekszosci przeciwnikow Busharona. Busharon staral sie przedstawic Saddama jako zwyrodnialca, ktory nawet zycie seksualne mial wypaczone, egzekucja otworzyla ludziom oczy. przeczytajcie reakcje swiata na BBC - News newsforums.bbc.co.uk/nol/thread.jspa?sortBy=2&threadID=5096&&&&&&edition=2&ttl=20070101200517 Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 opor zydowski podczas okupacji.... 01.01.07, 21:38 nu, podrzuce tutaj nieukowi troche informacji, ktora dostalam kiedys i zasejfowalam.... 1941 Wrzesień/pażdziernik 1941 - Święciany – 26. 09.41 – bunt grupy 8.000 pędzonych na śmierć w lasach przy miejscowości Poligon. Ucieka kilkaset osob. – bunt pędzonych na śmierć w Zagarach (wilenskie). 150 zastrzelonych. – Tatarsk – walka z niemieckim Einsatzgruppe 25.10.41 – Starodub – jw. 270 zastrzelonych 1942 -luty okolice Tomaszowa Lubelskiego. Grupa uciekinierów z getta pod dowództwem Mendela Helera i Meira Lalimachera organizuje oddzial partyzancki. Po kilku miesiacach walk z Niemcami, oddzial zostaje wydany przez okolicznych chłopów, - luty 42 grupa partyzancka w lasach kolo Włodawy (miejscowosc Marjanki) - marzec 42 – Mińsk (Bialorus) 2 marca – walka z Niemcami pod dowodztwem Hersha Smolara i R. Bromberga, 17 marca – akcja zbrojna kierowanego przez Josefa Rodblata i Davida Rubina. - 8 maja 1942 – Lida, po krotkiej walce ze strażami, ucieczka do lasu młodych z getta - jak wyżej w miejscowosci Stołbce - 29 maja – Radziwiłłów (Lubelskie) – bunt przeciw wysiedleniu, walka pod kierunkiem Aszera Czekiskiego - 9 maja okolice Puław, bunt Żydow w Michowie, Kamionce, Markuszowie. Oddział partyzancki kierowany przez Efraima Bleichmanna. - 18 maja Berlin – protest publiczny Żydow, kierowany przez Herberta Bauma. 152 osoby rozstrzelane - maj-październik bunty przeciw deportacjom w gettach Zamoscia, Janowa Lubelskiego i Hrubieszowa. Spora część ucieka do lasow. Ucieczka z Treblinki 50 Żydow. - czerwiec bunt w transporcie zagłady do Bełżca 3000 Żydow z Olkusza. Kilkuset ucieka do lasow. Bunt w getcie w Słonimie. Luck – opor kierowany przez Joela Szczerbata. Bunty w transportach smierci w miejscowosciach Dzisna, Głębokie, Braslaw, Druja (wilenskie) - lipiec bunty Żydów w transportach z Pilicy, Częstochowy, Będzina, Bochni, Krakowa. Zbrojny opór w miejscowosci Brody. Bunty zbrojne w gettach w Bialymstoku, Szarkowszczyznie, Nieświeżu (Szalom Choławski) i Klecku. (dziś Białoruś) - sierpień - Mir, opór, 200 ucieka do lasu, Zdzięcioł - opór zbrojny Hirscha Kaplinksi. 300 ucieka do lasu, formuje oddzial partyzancki. Wołyń – bunty i ucieczki w Ratnie, Kamieniu Kaszyrskim, Turzysku, Torczynie, Lucku, Stiepanie, Dabrowicy, Sarnach (opór prowadzony przez Mendela Tendlera), Zofiówce (Chaim Wodchin, Gad Rosenblatt), Kostopolu, Bereznach, Rokitnie. Z tygodniowej rzezi na Wolyniu 87.000 osob, uciekło ok. 15.000. Przetrwało ok. 1000. - wrzesień bunty i ucieczki z transportów z Sernik, Maniewicz, Włodzimierza Wołyńskiego, Horochowa. Działoszyce k/Bochni – zbrojny ruch oporu kierowany przez Mosze Skoczylasa i Michala Majtka. Ten drugi organizował później partyzantkę w okolicach Pińczowa. - 11 września, Treblinka. Argentyński Żyd, Meir Berliner zaskoczony przez wojnę w Warszawie, tuż przed wejsciem do komory gazowej śmiertelnie zarzyna scyzorykiem oficera SS - Wołyń wrzesień, ponownie Serniki, 150 ucieka do lasu, tworzą oddział partyzancki. 10 przeżyło wojnę. 23 września Tuczyn. Bunt pod d-dztwem Gecela Schwarzman, Meira Himmelfarba i Tuwii Czuwaka. 2000 ucieklo do lasu, 15 przeżyło. - paŹdziernik , Opoczno. Grupa partyzancka „Loins” Juliana Ajzenmana. Wysadzenie w powietrze lini kolejowej. Brześć Litewski – opor prowadzony przez Hana Ginsberga. Pińczow – ruch oporu kierowany przez Michaela Majtka i Zalmana Fajsztata. Sokal, Radziwiłłów, Zbaraż – bunty. - listopad Kraśnik Lubelski – zbrojny opor grupy Abrahama Brauna i Edwarda Forsta. Tarnow – powstaje aktywna grupa oporu "Amsterdam" dziala do listopada 1944. Wlodzimierz Wolynski – ruch oporu. - grudzień , Krakow, Adolf Liebeskind i jego grupa - ataki na oficerow gestapo. Czestochowa – powstanie w getcie, bunt w obozach pracy w Kruszynie i Stalowej Woli. Bunt w getcie w Kielcach. Lasy parczewskie – aktywny ruch oporu. Obóz smierci w Sobiborze – ucieczka więźniów, 4 zdradzonych w pobliskiej wiosce. Słonim, Baranowicze, Łuck – bunty, ucieczki do partyzantki. Brody – aktywny ruch oporu kierowany przez Jakuba Lindera i Samuela Weilera. 1943 - styczeń pierwsze powstanie w getcie w-wskim, bunt w obozie pracy w Minsku Maz. Radomsko, ucieczka z transportu ok.500 Żydow. Chaim Sabatkowski i jego 2 braci. Prużany – bunt w transporcie. - luty. Bunt w getcie białostockim, zorganizowany przez org. mlodziezy żyd. 8 esesmanów zabitych. Pozostali Żydzi, po przywiezieniu do Treblinki zaatakowali straznikow. Po krotkiej walce zgineli wszyscy. Znany przypadek młodej kobiety, która przed komorą gazową, wyrwała Ukraińcowi karabin, zabijając jego i 2 esesmanów, raniąc trzeciego. Bunt w getcie w Stanisławowie- Oskar Friedlender i Anda Luft. - marzec. Opór zbrojny podczas likwidacji getta w Bracławiu. - kwiecień, Ponary. 4000 Żydów przywiezionych na egzekucję stawia czynny opor przy uzyciu noży, piesci, rewolwerów. Ucieklo kilkadziesiat osb, reszta wybita. Jaworow – Wolyn. Bunt podczas likwidacji getta. Artur Henner, Henryk Gleich. - Sobibor. Żydzi z transportu z Wlodawy zaatakowali po przyjedzie obslugę SS. Cały transport wraz przemieszany w walce z obsługą niemiecką wybity granatami i ogniem karabinow maszynowych. - maj – drugie powstanie w getcie w-wskim. 17 maja. Powstanie w getcie w Brodach. - czerwiec – Częstochowa. Drugie powstanie w getcie. Zbrojny opór w getcie lwowskim. Bunt przy likwidacji getta w Drohobyczu. Zbrojny opór w getcie w Sosnowcu - Zev Dunski. Sobibór – bunt oddzialu kremacyjnego z Bełżca, przeznaczonego do zaglady. Żeby również pamiętać, że przekazywane aliantom w maju - sierpniu 1944 przez oświęcimski ruch oporu szkice obozu i usilne apele o zbombardowanie linii kolejowej do Oświęcimia oraz krematoriów, co najprawdopodobniej uratowałoby od zagłady 400tys Żydów węgierskich i ok. 150tys Żydów z innych krajów spotkały się z odmową aliantów zgodnie z ich polityką "nieużywania środków wojskowych do niemilitarnych celów". Żeby pamiętać,że jesienią '44 żydowskie kobiety pracujące w pobliskiej fabryce amunicji przemyciły we włosach do obozu kilka kilogramów trotylu, zaś Żydzi z komanda krematoryjnego wysadzili krematorium w powietrze, czego przy całej swej potędze wojskowej nie mogli dokonać alianci. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re:Danus cos wiecej?! 02.01.07, 17:31 2. Sytuacja Żydów na Lubelszczyźnie pod okupacją hitlerowską. Czynniki uniemożliwiające zorganizowanie zwartego żydowskiego ruchu oporu. Od września 1939 r., czyli od momentu najazdu niemieckiego na Polskę, sytuacja ludności żydowskiej na Lubelszczyźnie skomplikowała się dodatkowo. Na teren województwa lubelskiego napłynęły masy uciekinierów, zarówno Polaków, jak i Żydów z terenów zachodniej Polski. Wiele miasteczek na Lubelszczyźnie zostało zbombardowanych przez lotnictwo niemieckie i nastąpił eksodus ludności w obrębie samego regionu. Takie miejscowości, jak Kurów, Markuszów, Biłgoraj, Frampol, Janów Lubelski zostały prawie całkowicie zniszczone, a mieszkający w nich Żydzi uciekali do większych miast, pozbawieni całkowicie dobytku. Tysiące uchodźców żydowskich zanotowano od razu w Lublinie, Kraśniku czy innych miejscowościach, które ucierpiały mniej w wyniku działań wojennych. Jednocześnie, po 17 września 1939 r. na Lubelszczyznę wkroczyła Armia Radziecka, wykonując zobowiązania wynikające z traktu Ribbentrop-Mołotow. Żydzi w wielu miejscowościach powitali Rosjan jak wyzwolicieli. W zajętych przez nich miejscowościach ujawniły się elementy komunistyczne, które zaczęły organizować nową władzę, łącznie z komunistyczną milicją, której członkami w przeważającej mierze byli Żydzi. Zaczęło dochodzić do samosądów i aresztowań przeważnie polskich oficerów, ziemiaństwa i inteligencji. Zdarzały się przypadki skrytobójczych egzekucji. W wielu przypadkach społeczeństwo polskie oskarżyło o te fakty współpracujących z bolszewikami Żydów. Oskarżenie spadło w zasadzie na całą społeczność żydowską, mimo że zamożniejsze warstwy żydowskie oraz ortodoksi bardzo mocno zdystansowali się od Rosjan, uważając ich za takich samych agresorów, jak Niemców Żydzi lubelscy pozostawali pod silnymi wpływami chasydyzmu, który hamował procesy akulturacyjne i asymilacyjne. Generalnie tutejsi Żydzi byli słabo wykształceni, a do tego ubodzy. O tym jak słabo zasymilowani byli miejscowi Żydzi świadczy fakt, że w 1931 r., w Lublinie na blisko 35.000 mieszkańców żydowskich tylko 911 osób deklarowało używanie języka polskiego jako języka codziennego, używanego w domu. Pozostali rozmawiali w języku jidysz, chociaż w rzeczywistości młodsze pokolenie, wychowane w Polsce już po I wojnie światowej, było dwujęzyczne - używali zarówno języka jidysz, jak i polskiego. Tego pierwszego w kontaktach ze starszym pokoleniem, tzn. z rodzicami; drugiego w kontaktach z rówieśnikami. Jednocześnie wcale nie znaczyło to, że mieli jakieś kontakty z Polakami, nawet jeżeli chodzili do polskich szkół. We wszystkich rozmowach z ocalałymi pojawia się odpowiedź, że nawet jeżeli dziecko żydowskie chodziło do polskiej szkoły lub mieszkało w polskiej dzielnicy, to rzadkością były kontakty z polskimi rówieśnikami. Wzajemna separacja wynikała zarówno z żydowskiej tradycji braku kontaktów z polską większością, jak również z polskiej niechęci do Żydów. Były to dwa odrębne światy, które nie przenikały się wzajemnie, jeżeli chodzi o prywatne kontakty. Rzadkością były mieszane małżeństwa, rzadko też zdarzały się imprezy towarzyskie, podczas których obydwie grupy mogły się spotkać. Wspólne spotkania odbywały się tylko w rodzinach zasymilowanych i też nie można powiedzieć, że były one bardzo częste. Jak wspomina Zofia Gryzolet-Weiser, która urodziła się w Lublinie i wychowała w zamożnej i akulturowanej rodzinie kupca futrzarskiego, sytuacja wyglądała pod tym względem następująco: Rodzice moi mieli polskich znajomych, ale były to kontakty bardziej handlowe, związane z naszym sklepem, który mieścił się w centrum miasta. Natomiast, gdy w piątki organizowano u nas w domu spotkania towarzyskie z okazji szabatu (nie miały one charakteru religijnego), to wśród przyjaciół, którzy przychodzili do moich rodziców była tylko jedna rodzina polska - państwo Miłosiowie. Innych Polaków w otoczeniu moich rodziców nie pamiętam. Dzięki temu kontaktowi, później, w czasie wojny przeżyła moja matka i brat. Ja dopiero teraz uświadamiam sobie ten fakt, że poza państwem Miłosiami moi rodzice nie mieli żadnych polskich przyjaciół. Naszymi gośćmi byli przeważnie zamożni Żydzi - inteligencja żydowska w Lublinie - adwokat Bach, dr Lewin i inni. Ja sama chodziłam do polskiego gimnazjum i miałam polskie koleżanki, które bywały u mnie w domu. Czułam się już tak zasymilowna, że nie miałam kontaktu z żadną organizacją żydowską. One przychodziły do mnie, ale nie pamiętam, żebym ja była częstym gościem u nich. Inna z ocalałych z Holocaustu, Zahawa Lichtenberg, pochodząca z ubogiej rodziny żydowskiej, mieszkającej w centrum dzielnicy żydowskiej w Lublinie wspomina inny fakt: No Danus jak poplujesz sie dobrze to dam ci link do tych stron. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re:Danus cos wiecej?! 02.01.07, 23:05 ty mi nie dawaj linku do tych stron, bo wiem dokladnie jakie to linki. oprocz tego, ty tylko obiecujesz, a nie dotrzymujesz slowa. gdzie ta moja odyseja francuska, rabin wiedenski, paszport konsularny, pierwszy maz, tata udawadniajacy swoje zydostwo i cala reszta mojej dlugiej i bogatej biografii, ktora miales zeskenowac ponad miesiac temu a tu gur niszt mit gur niszt mit farfalach? masz to, czy tylko wzorem wiejskich wypierdkow rzuciles cos nie myslac dalej, ze zechce to wszystko zobaczyc, przeczytac i dac rozrywke calemu forum? pewnie jak zawsze nie odpowiesz, albo mi kazesz zejsc z twojego krawata, ale i na to nie dales odpowiedzi: masz krawat normalny czy na gumke? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Dobrze go wspominam :))) 02.01.07, 17:55 w latach 1975-1990 zakupil ca. 1000 czolgow w PRL... 1/4 irackich czolgow to byly polskie... przyczynil sie do utrzymania (trudno tu mowic o rozwoju) polskiego przemyslu zbrojeniowego :))) Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: Jontek 02.01.07, 18:23 Dochtorku a meze przypominasz sobie zdjecia sprzed egzekucji jak Sadamek sie calowal z Chirac i Donaldem wiesz ktorym ten ktory powiedzial ze Sadam jest BEEEEEEEEE.Fajnie sie obchodzi z ludzmi najpierw sie caluje a potem wiesza. Co do wyroku nie mam nic do powiedzenia bo nie znalem tego faceta a mediom nie wierze.A Zaklady tluszczowe jeszcze nie odpowiedzialy tuku. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Jontek 02.01.07, 23:07 kurrrrrrka, grzesiu der germanski, ty nie znalaes sadamka? a ja myslalam, ze ty z nim codziennie kawke poranna pijesz..... nu tak, jak go nie znales, to oczywiscie nie mozesz nic o nim wiedziec i nic o nim powiedziec..... a ty wogole cokolwiek wiesz? co z ta moja odyseja francuska? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: Danusiu 02.01.07, 23:29 Ja sie go nie balem ales ty portkami trzesla.Przynajmniej za Sadama benzyna w Europie byla duuuuuzo tansza.dopiero jak Bush zabezpieczyl zrodla energi to Europa nie umie sie opamietac.A Sadam ani mnie ziebil ani parzyl.Ani mi to brat ani swat.A tak na marginesie: 1 Gdzie i jaka bron masowego razenia znaleziono w Iraku? 2.Kiedy twoja dziatwa pokaze co potrafi przeciwko WASZEMU wrogowi a nie tylko strzelac rakietami do inwalidow? A co ja wiem to to zes jest oblakana-tos sama napisala. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Danusiu 02.01.07, 23:35 ja rozumiem, grzesiu der germanski. ty wiesz, ze ja portkami trzeslam.... to z serii tej odyseji francuskiej czy to bedzie nowa odyseja, iracka tym razem? dlaczego mi nie odpowiadasz na moje pytania co do obiecanej i zeskenowanej odyseji mojej francuskiej? kiedy ja tutaj podrzucisz na forum? masz ja czy nie masz? jak nie masz, to napisz, zes zelgal wszystko i git, a jak masz, to rzuc nam tutaj... ino dalli, grzesiu der germanski... Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: Danusiu 02.01.07, 23:40 Stara idz pospiewaj swojej rodzince cos na dobranoc, bo wasze obracanie kota ogonem swiadczy o waszej( nietylko chodzi o ciebie)glupocie.Ja zawsze mowie ze glupcy ludzie przykrywaja swoja glupote arogancja.Czesc stara zmien sobie pieluche i haja haja Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Danusiu 03.01.07, 00:03 a to ja juz nie danusia tylko stara? wiec co jest? mam rozumiec ta odpowiedz, ze nic nie masz i zwyczajnie lgales idiotycznie, jak przystalo na pierwszego prostaka wiejskiego pochodzenia polskiego z germanskim paszportem, nie umiejacym zliczyc do 3 bez zrobienia bledu???? znaczy sie moge cie teraz oficjalnie oglosic klamca, manipulantem i kretynskim szantazysta? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 germanskie g.. d.... 03.01.07, 00:23 git grzesiu, koniec zabawy: albo do jutra wieczorem dajesz tutaj moja odyseje francuska, albo oglaszam cie w osobnym watku klamca, lgarzem, prowokatorem i manipulantem. pamietaj, do jutra wieczor. Odpowiedz Link Zgłoś