polski_francuz 09.06.07, 14:12 zagrozil Bushowi wczesniejszym odjazdem jak sie nie przyczyni do uscislenie celow do poprawy klimatu: www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,487602,00.html Tak trzeba z "Wielkimi" gadac. PF Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felusiak1 Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 14:28 Można i tak. A potem można napisać, ze Bush został zmuszony do zaakceptowania czegoś, jak robi ti Der Spiegel i ogłosić światu o sukcesie Merkel. A fakt, ze to nie Bush lecz Merkel i pozostali dokonali zwrotu o 180 stopni pominąć. www.opinionjournal.com/columnists/kstrasselpw/?id=110010186 Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 15:42 felusiak1 napisała: > Można i tak. A potem można napisać, ze Bush został zmuszony do zaakceptowania > czegoś, jak robi ti Der Spiegel i ogłosić światu o sukcesie Merkel. > A fakt, ze to nie Bush lecz Merkel i pozostali dokonali zwrotu o 180 stopni > pominąć. Wazne, felusiak, ze i Sarkozy Bushowi do dupy nie wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 17:06 Story of Spiegel, pokazuje wazny temat Chin. Ominiety przez WSJ. I poza tym WSJ nie mial informatora a Spiegel mial. A w koncu, jesli wygral klimat o to tu chodzi. PF Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 21:02 Gdybyś przeczytał WSJ to z całą pewnością nie napisałbyś "pokazuje wazny temat Chin. Ominiety przez WSJ". No ale dziś jest weekend to ci daruje. Der Spiegel powouje się na Hannoverishe Allgemaine Zeitung gdzioe znalazłem takie oto zdanie na tema groźby Sarkozego: "Der Reihe nach sprechen die Regierungschefs an diesem Morgen zuerst über die Weltwirtschaft, die Lage in ihren eigenen Ländern, ihre Sorgen und ihre Hoffnungen. Der frisch gewählte französische Staatspräsident Nicolas Sarkozy scheint sich noch nicht so recht wohlzufühlen, er schaut etwas düster drein, entschuldigt sich, dass er mit dem Englischen nicht ohne Weiteres zurechtkommt. Zum Ausgleich gibt er sich ganz besonders entschlossen. Wenn es keine Einigung auf ein Abschlussdokument mit starken klimapolitischen Bekenntnissen gebe, droht er, werde er vom ersten internationalen Gipfel seiner jungen Präsidentenkarriere vorzeitig abreisen." Byłbym wdzięczny za tłumaczenie. Google nie potrafi z niemieckiego na angielski, to znaczy potrafi ale super nieudolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 21:13 Felusiak, felusiak... tlumaczenie jest, ze Sarko z braku jezyka angielskiego sie wykazac chcial charakterem. No i mamy z 4 rozne zrodla. Ktoremu wierzyc? PF sticks to his Spiegel:) Jesli sprawa nie dotyczyczy Niemiec (gdzie lubia SPD bardziej niz CDU/CSU) to sa dosc dobrze poinformowani. Juz sie nie nabzdyczaj tak, Sarka niedawno jeszcze oskarzano o proamerykanizm. I ma tez atlantyckie ambicje. PF Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 22:32 Ależ Panie francuzie ja sie nie nabzdyczam, jeno z praktyki znam te wyolbrzymione historie w prasie i stad moj sceptycyzm. Der Spioegel powołuje sie na Hannoversche Allgemeine Zeitung: "Dabei habe Frankreichs Präsident Nicolas Sarkozy dem amerikanischen Präsidenten George W. Bush mit einer vorzeitigen Abreise gedroht, berichtet die "Hannoversche Allgemeine Zeitung" unter Berufung auf ein geheimes Protokoll." No to poszedłem do tego Zeitung i tam znalazłem to na co powołuje sie Der Spiegel: www.haz.de/politik/298228 Zatem korzystamy z tego samego źródła. Szczerze popieram Sarkozy'ego nawet jeśli denerwuje to Busha ale nie lubie kiedy wciska mi sie kit. No to przetłumaczysz ten fragment czy mam polegać na guglu ze łzami w oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz [...] 10.06.07, 05:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: No to w imie przyjazni polsko-francusko-amery 10.06.07, 05:53 kanskiej: "Der Reihe nach sprechen die Regierungschefs an diesem Morgen zuerst über die Weltwirtschaft, die Lage in ihren eigenen Ländern, ihre Sorgen und ihre Hoffnungen." Porzadek obrad szefow rzadow tego ranka zawieral dyskusje nad stanem gospodarczym w ich krajach i perspektywy jego rozwoju. "Der frisch gewählte französische Staatspräsident Nicolas Sarkozy scheint sich noch nicht so recht wohlzufühlen, er schaut etwas düster drein, entschuldigt sich, dass er mit dem Englischen nicht ohne Weiteres zurechtkommt." Swiezo upieczony prezydent Francji wygladal, ze sie niezbyt jeszcze dobrze czul, smetnawo patrzyl i przepraszal za slaba znajomosc angielskiego. (biografia p. Pégard potwierdza ten fakt, PF) "Zum Ausgleich gibt er sich ganz besonders entschlossen. Wenn es keine Einigung auf ein Abschlussdokument mit starken klimapolitischen Bekenntnissen gebe, droht er, werde er vom ersten internationalen Gipfel seiner jungen Präsidentenkarriere vorzeitig abreisen." Dla rekompensaty pokazal sie Sarko szczegolnie zdecydowany. Zagrozil bowiem, ze jesli zaden dokument z celami klimatycznymi nie zostanie uchwalony, odjedzie przedwczesnie ze szczytu G-8. No to jest zgrubsza to samo co pisal der Spiegel. Pozdro PF P.S. Nie panuj mi na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: No to w imie przyjazni polsko-francusko-amery 10.06.07, 13:38 Dziękuje za tłumaczenie. Umieram z ciekawości co napisałeś w usunietym przez naczalstwo wpisie? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: No to w imie przyjazni polsko-francusko-amery 10.06.07, 13:40 Byl to pusty wpis, nacisnalem nie ten guzik co trzeba. Kropka szukuje sie do wydania moich postow w formie ksiazkowej i zaczyna powoli edytowac. PF Odpowiedz Link Zgłoś
jj-k Skoro napisales : "francuski Wegier" - prosba 09.06.07, 15:53 o kilka wyjasnien... O ile wiem, Sarkozy nie mial spejalnie dobrych stosunkow z tatusiem, wegierskim arystokrata... Mimo to - na ile wykazuje publicznie swoja "szczegolna" sympatie do Wegier? I Czy takowa w ogole istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
byly1ja Re: ?+ 09.06.07, 15:59 A jakie mial on stosunki z mama zydowska,jak to polak francuski kiedys podkkreslil? Odpowiedz Link Zgłoś
byly1ja Re: P.S+ 09.06.07, 16:11 pl.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Sarkozy#Pochodzenie_i_wykszta.C5.82cenie W wersji polskiej: ojciec byl wielkim magnatem ziemskim. A mama z Zydow. sv.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Sarkozy#Familjehistoria_och_bakgrund w wersji szwedzkiej: Tata byl takim sobie szlachetka z mala posiadloscia. Wegry rzadzone byly przez faszystow i byly sojusznikiem Niemiec. Rodzina przed Armia Czerwona zwiala do Niemiec,a Paul w 1948 znalazl sie W Marseille. O zydowskosci mamy ani slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
byly1ja Re: P.S1+ 09.06.07, 16:12 Co do przyjazni do Wegier? Tata mame opuscil wraz z trojga dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Skoro napisales : "francuski Wegier" - prosba 09.06.07, 17:03 "Mimo to - na ile wykazuje publicznie swoja "szczegolna" sympatie do Wegier?" Publicznie mowil, ze jest dumny z bycia Francuzem mieszanej krwi. Tata powrocil na lono rodziny jak zrozumial, ze syn zrobi kariere. A Sarko byl kiedys na Wegrzech i na pewno jakis sentyment ma. PF Odpowiedz Link Zgłoś
zibi_mazurak Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 16:15 PF, ty czytasz DS? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 17:08 Der Spiegel,? tak czytam regularnie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
zibi_mazurak Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 16:17 On Bushowi nie groził. Gdyby chciał, mógłby wyjechać i tak - wszakże wczoraj był birthday jego młodszej pasierbicy (a propos JMM - nadal nie dostałem odpowiedzi na list urodzinowy). Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 16:25 zibi_mazurak napisał: > (a propos JMM - nadal nie dostałem odpowiedzi > na list urodzinowy ladna chociaz jest, moze jakies zdjecie he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 17:36 Sarkozy ma u mnie pierwszy plus. Oby ich było więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
zioniec Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 17:41 to znaczy dal do zrozumienia ze dalej sa sprawy w reku Debila Busha. Wielki i madry wodz sam by te poprawy robil bez reprymendowania glupka jak Bush. Prezydent Iranu ma wiecej karyzmy niz ten wasz Zyd. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Iluzja 09.06.07, 17:42 Na komunikaty takiej tresci trzeba uwazac a szczegolnie przed wyborami,dla mnie to wyglada na pewny antyamerykanizm kultywowany od czas De Gaulle'a na potrzeby UMP.W Alzacji 3 miesiace temu niektorzy politycy z UMP wypowiedzieli sie aby zmniejszyc ilosc godzin nauczania jezyka niemieckiego i dzisiaj ci sami politycy mowia aby podwoic ilosc godzin ,od propagandy do manipulacji nie jest daleko.Mistrzem w bzdurach pozostanie jednak Chirac ktory doprowadzil Francje do ogolnego ubostwa,zreszta 5 lat temu Francja miala do wyboru faszyste albo zlodzieja i wybrala mniejsze zlo z wiadomym skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zioniec [...] 09.06.07, 17:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 18:20 "Francja wyjdzie na tym jak zablocki na mydle." Poki co ludzie sa zadowoleni. Na wyborach mial 53 % poparcia a teraz kolo 65%. Francja sie zmienila pod efektem Sarko. Wskazniki ekonomiczne sa na +, ludzie kupuja i maja zaufanie w przyszlosc. Dzieki nowemu prezydentowi wlasnie. Jakbym tez coraz wiecej joggerow widzial...:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
zibi_mazurak Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 21:18 I piją więcej wina? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 21:22 Spozycie wina spada. Juz tylko polscy Francuzi i Bretoni urzymuja godne tradycje:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
zibi_mazurak Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 21:35 Spożycie wina się zmniejsza? Tylko polscy Francuzi? A Francuzi węgierskiego pochodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
4u2c2 Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 22:26 Ci jak zwykle rozpijaja swych wyborcow.To ich tradycja znowu. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi_mazurak Re: Charakterny francuski Wegier 09.06.07, 22:38 Sami też piją dużo wina. Odpowiedz Link Zgłoś