you-know-who 17.10.07, 05:46 nie chodzi mi o namawianie, jestem po prostu ciekaw ilu z nas zagranicznikow obchodzi to co sie dzieje w starym kraju na tyle aby ruszyc tylkiem. ja sie zarejestrowalem emailem dzisiaj, czyli w ostatniej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warmi2 Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 08:38 Ktos kto na stale mieszka za granica nie powinien uczestniczyc w wyborach w Polsce, niezaleznie od tego czy ma takie prawo czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 09:21 "Ktos kto na stale mieszka za granica nie powinien uczestniczyc w wyborach w Polsce, niezaleznie od tego czy ma takie prawo czy nie." Dosc podobnie to widze. PF Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 09:52 W zasadzie zgadzam sie z wami, ale uwazam ze w tym roku sytuacja jest wyjatkowa - bardzo bym nie chcial aby PO dostalo sie do wladzy. Dlatego tez po raz pierwszy pojde glosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
super_zarowka_z_firmy_osram Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 11:23 Ja Cię oświecę forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=68807023&a=68827605 Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 11:40 To tak jakby byly Oberschlesier (Gorny Slazak) mieszkajacy od 20 lat w Bochum (Zaglebie Ruhry) mial brac udzial w wyborach decydujacych o tym kto bedzie rzadzil w Zabrzu. Niech zadecyduja sami mieszkancy miasta. A on moze co najwyzej pokibicowac Gornikowie Zabrze. Odpowiedz Link Zgłoś
marko_uk Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 15:34 Wręcz przeciwnie, jak najbardziej wybieram się na wybory, bo - pomimo tego, że mieszkam od 7 lat za granicą, zamierzam kiedyś wrócić, ale decyzja ta będzie uzależniona od sytuacji w kraju. Więc skoro mogę mieć na to jakiś wpływ, to jak najbardziej pójdę głosować. A uprzedzając zarzuty czy wiem co się w kraju dzieje i co mnie to obchodzi - odpowiadam: tak wiem, codziennie oglądam kilka polskich programów informacyjnych (żeby poznać opinie różnych stacji). I obchodzi mnie co się w Polsce dzieje, bo mam tam rodzinę, przyjaciół i często do Polski jeżdżę. Więc nie zgadzam się, że powinno mi to być obojętne tylko dlatego, że mieszkam w Londynie. A uprzedzając jeszcze inne komentarze - właśnie tu, w Anglii, było mnie w końcu stać na opłacenie wysoko kwalifikowanych kursów (jestem informatykiem, posiadam MCSE, MCSA, MCDBA i CCNA - zainteresowani wiedzą o co chodzi). I marzeniem moim jest wrócić do Polski i zdobytą tutaj wiedzę wykorzystywać w kraju. Ale dopóki dzieje się to, co się dzieje, wolę siedzieć tu. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
hens Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 23:18 A wiesz co jest szczytem chamstwa ? Wyjechać 7 lat temu z Polski a teraz tam we Francji zagłosować na P.I.S. Jak wrócisz to Polska czyt. pisowska odmiana NKWD i tak Cię w Polsce, odpowiednio przyjmie i rozliczy.Dużo kasy przywież na zaległe podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
h5n1_kaczory Na co Sawicka wydała 50 tys. złotych ?? 19.10.07, 00:09 Z tego co wiem pieniądze wydała na leczenie swojego dziecka. Prawdopodobnie gdyby nie choroba jej dziecka, to nawet nie myślałaby o braniu jakichkolwiek łapówkek. Podobno jutro w tej sprawie będzie w TV oświadczenie jej męża. CBA wiedząc o jej ciężkiej sytuacji finansowej (kosztowne leczenie dziecka) celowo właśnie ją wytypowało na obiekt akcji specjalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
uzaz Re: Na co Sawicka wydała 50 tys. złotych ?? 19.10.07, 10:57 Jeżeli to prawda, to chylę czoło przed Panią Sawicką że ryzykowała swoją przyszłość dla przyszłości dziecka. Ci, którzy jej sytuację wykorzystali dla zabezpieczenia własnej przyszłości stoją tam , gdzie stało ZOMO (epitetu brak, po prostu nie da się znalezć). Odpowiedz Link Zgłoś
paoloigna Re: czy wybieracie sie na wybory? 18.10.07, 01:30 Obecnie przebywam za granica,studiuje na zmiane w Polsce i we Francji. Uwazam, ze mam calkowite prawo do glosowania, bo za rok bede w Polsce i chce miec wplyw na to, co zastane. Czuje sie 100% Polka. 2 lata temu nie glosowalam, bo tez bylam za granica i stalo sie to, co jest dzisiaj, czyli dramat. Wiecej tego bledu nie powtorze. Jest za granica masa mlodych ludzi, ktorzy powinni glosowac, zeby stawic czola rodzinie Radia Maryja. A tak w ogole, to cala zagranica moze glosowac tylko na Warszawe, wiec mimo ze wlasnie jestem ze Slaska, moge glosowac tylko na listy warszawskie. Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel4 Re: czy wybieracie sie na wybory? 19.10.07, 09:52 a masz jakieś doświadczenia z tym co francja dała światu? No wiesz, "język", rewolucja. O chorobie oczywiście nie mówię. Tej francuskiej. A znasz jakiegoś araba? Pewnie chcesz zostać biurwą. Założę się. Unijną czy stołeczną? "PiS, PO, LiD, LPR i inne LiDy. Włącznie z samoobroną. Wolałbym rękę w kozią dupe włożyć niż oddać na nich głos. I tyle mam do powiedzenia." Odpowiedz Link Zgłoś
emie Re: czy wybieracie sie na wybory? 19.10.07, 07:36 Mam nadzieje, ze podobnie myslacych jest mniej. Prezydent Kaczynski zdaje sie powiedzial w zeszlym tygodniu w Londynie, co mysli o emigrantach - nieudacznicy, nieprawdaz? Tak wiec, udaczniku czy tez nie, pedz zaglosowac na swojego wodza. Odpowiedz Link Zgłoś
tujacek56 Re: czy wybieracie sie na wybory? 19.10.07, 15:01 Jesli masz zamiar rzeczywiscie glosowac na PIS to lepiej zostan w domu.Siedzisz sobie za granica i nie Wiesz co sie w kraju dzieje w dobie rewolucji w dziedzinie komunikacji.My tutaj w kraju jestesmy skazani na to ze elektorat radia Maryja bedzie decydowac o tym jak mamy zyc co mammy czytac i w ogole co mamy myslec.Sa to ludzie z regulu powyzej 65 lat zycia ktorzy nie maja wlasnego zdania tylko to co uslysza od ojca Rydzyka.Moja sasiadka stwierdzila ze te zgwalcone tez musza rodzic.W kraju na kazdym kroku ludzi myslacych inaczej obraza sie ubliza od wuksztalciuchow itp.Ci dwaj blizniacy to juz nie sa chlopcy z filmu o Jacku i Placku.Uwazam ze w Polsce ludzie powyzej 65 lat nie powinni brac udzialu w wyborach.Nawet jak kardynalowie wybieraja papieza to Ci powyzej 80-tki nie maja prawa glosu gdyz nie powinni decydowac o przyszlosci kosciola na dlugie lata gdyz nie beda w nim uczestniczyc. A Wy mlodzi z zagranicy powinniscie isc wszyscy na wybory i wytepic zascienek Europy ktory sie tutaj narodzil. Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 12:28 polski_francuz napisał: > "Ktos kto na stale mieszka za granica nie powinien uczestniczyc w > wyborach w Polsce, niezaleznie od tego czy ma takie prawo czy nie." > > Dosc podobnie to widze. > Ja widze to inaczej. Mamy wszyscy w Polsce rodziny i los kraju nie jest nam obojetny. Jezeli nie jest dla nas obojetne co sie w kraju dzieje powinnismy skorzystac z okazji, by na to wplynac. Wybory to dobra okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Los rodzin 17.10.07, 13:08 nie jest obojetny. Problem jest z perspektywa. Rodziny maja swoja a ty swoja. Moze jeszcze bym dodal dwie rzeczy. Ci emigranci, ktorzy na rok czy dwa wyjechali i mysla ze wroca sa bezposrednio zainteresowani i jest to OK, ze glosuja. Ci starsi i juz innej narodowosci/paszportu, raczej nie powinni sie mieszac. Po drugie, tez mnie takich dwoch jak cholera denerwuje i ochoty to mi nie braknie. Ale rozsadek stanowi sie naprzeciw. PF Odpowiedz Link Zgłoś
48xmax1 Re: Los rodzin 17.10.07, 13:31 Bede glosowac,a na kogo, to moja sprawa. Z pewnoscia nie na lewakow. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Los rodzin 17.10.07, 15:25 Czyli nie na Pis? To dobrze, liberalowie potrzebuja twojego glosu;) Odpowiedz Link Zgłoś
lagaffe Re: Los rodzin 17.10.07, 17:31 > Problem jest z perspektywa. Rodziny maja swoja a ty swoja. Każdy ma inną perspektywę. Po to są wybory by sprawdzić, która perspektywa wygra ;-) I nie rozumiem w czym perspektywa Polaka na emigracji ma być na tyle gorsza od perspektywy pana Kazia spod budki z piwem, tak że pan Kazio ze swoją perspektywą może głosować a Polakowi za granicą już nie wolno. > Ci starsi i juz innej narodowosci/paszportu, raczej nie powinni sie mieszac. Skoro Polska pozwala na posiadanie dwóch obywatelstw, to niech konsekwentnie daje też "dwupaszportowcom" prawo do głosu Odpowiedz Link Zgłoś
mirmilek Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 17:01 A mnie sie wydaje, ze jesli glosujacy za granica nie maja realnego wplywu na wyniki, to nie ma przeszkod, zeby glosowali. Natomiast jesli ich glosy moga zawazyc na ostatecznym rezultacie, to nalezaloby jakos to prawo ograniczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
lagaffe Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 17:34 warmi2 napisał: > Ktos kto na stale mieszka za granica nie powinien uczestniczyc w > wyborach w Polsce, niezaleznie od tego czy ma takie prawo czy nie. Nieprawda. Każdy komu los Polski jest nieobojętny i ma prawo głosu powinien uczestniczyć w wyborach Odpowiedz Link Zgłoś
rockawy Re: czy wybieracie sie na wybory? 18.10.07, 23:50 Przestan glupoty gadac.Jestem w USA prawie 9 lat a od Polski jestem uzalezniony.W Polsce jest cala moja rodzinai ja tam wracam za 2 lata.Kazdy dzien rozpoczynam od wiadomosci z Polski,koncze dzien tv polska i wiadomosciami we internecie.Polska to moja ojczyzna i obchodzi mnie co sie dzieje i jakie ma perspektywy.Chce madrych,odpowiedialnych politykow.Pragne zyc w tolerancyjn kraju W kraju normalnym .Gdzie nik nikogo nie zmusza do religi slusznej/katolickiej/bo to personalna sprawa w co kto wierzy i jakie ma preferencje seksualnea a sady osadzaja winnych i to surowo , bez naciskow wladzy.Chce ogladac co chce i sam oceniac /wybierac/co jest dobre a co zle , bo BOG dal mi taka mozliwosc i moge samodzienie myslec bo to ON mnie oceni.Czy to wystarczy ? Czy moge moj 1 maly glos oddac ? Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: czy wybieracie sie na wybory? 19.10.07, 14:24 ja mimo, ze przebywam za granica 4 lata to czuje sie Polakiem, 6 razy w roku jestem w Polsce i tu tak naprawde mieszkam (tu mam rodzine i znajomych a za granica tylko i wylacznie praca - w Anglii nie znam zadnego Polaka - to moze dziwne, ale prawdziwe). Bardzo mnie obchodzi i interesuje to co sie dzieje w moim ojczystym kraju i oczywiscie przylatuje na wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka55 Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 13:28 od niedawna mieszkam i pracuje w paryzu, pojde na wybory i zaglosuje na PiS Odpowiedz Link Zgłoś
pynky Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 13:38 też uważam że polacy za granicą nie powinni mieć prawa głosu - połbiedy jak ktoś wyjechał połroku temu na stałe - jeszcze coś o tej polsce wie, ale najgorsi są ci z 10 letnim stażem na emigracji, przecież oni nie mają pojęcia w jakiej rzeczywistości żyją obecni polacy, bo sami żyją w innej, i żadne wiadomości, ngazety i opinie bliskich nie są wiarygodne, jak chcą głosować to niech tu wrócą i tu mieszkają na tym polega demokracja - decydujesz o sprawach lokalnej społeczności – brak prawa głosu dla emigrantów Odpowiedz Link Zgłoś
pani_do_bani Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 13:45 choc bardzo lezy mi to na sercu i szczerze chcialabym oddac swoj glod PRZECIW Pis to za drogo mi to wychodzi (podroz do ambasady). gdyby byla opcja poczta to jak najbardziej. pocieszam sie, ze przez nastepna kadencje nowego rzadu do Polski i tak nie wroce, obawiam sie jedynie, ze jesli znow wygra Pis potem juz moze nie byc do czego wracac... pzdr emigrantow Odpowiedz Link Zgłoś
ziuz Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 13:45 mieszkam za granica i sie wybieram. ale po tym, co tu przeczytalam, zaczynam popierac tych, ktorzy twierdza, ze zagranicznicy nie powinni miec prawa glosu. zwalszcza, jesli chca glosowac na pis.. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycjasol Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 13:59 ja sie wybieram, jestem tu czasowo i uwazam ze nie mozna pozbawic prawa wyborczego tych co na emigracji Odpowiedz Link Zgłoś
martica Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 14:46 Nikt nie chce nikogo pozbawiac prawa wyborczego, ale tzreba podejsc do tego rozsadnie - czemu ktos to tu nie mieszka, nie placi tu podatkow, uciekl z tego kraju (niewazne z jakiego powodu, ale mu si tu nie podobalo) ma glosowac? Ktos taki sam nie powienien chciec glosowac, bo kompletnie nie rozumie co dzieje sie w Polsce. A najberdziej mnie draznia ci co z Pipidowek wyjechali, a teraz maja decydowac kto bedzie rzadzic w Warszawie, a jedyny kontakt jaki maja z waw to dworce autobusowe albo lotnisko z ktorego jada autobusami na dworzec. Pomieszkali by najpierw w tej Warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
lagaffe Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 17:38 > czemu ktos to tu nie mieszka, nie placi tu podatkow, uciekl z tego kraju (niewazne z jakiego powodu, ale mu si tu nie podobalo) ma glosowac? Nie "ma głosować" (w sensie "jest zobligowany do głosowania") a "ma PRAWO głosować". A czemu ma takie prawo? Bo jest Polką / Polakiem i ma prawo głosu. Jeśli to komuś przeszkadza, to rozwiązaniem jest pozbawianie obywatelstwa wszystkich emigrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
rockawy Re: czy wybieracie sie na wybory? 19.10.07, 00:38 Niestety mylisz sie.Wiem wiecej na temat sytuacji w Polsce niz moi znajomi i przyjaciele, tam w Polsce.Tak naprawde jestem rozczarowany brakiem zaangazowania w sprawy kraju przez tam mieszkajacych.Moze nie uwierzysz ale to ja namawiam i zachecam do udzialu w glosowaniu mimo ,ze nie mieszkam juz 8 lat w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
en10219 Re: czy wybieracie sie na wybory? 19.10.07, 11:28 > Nikt nie chce nikogo pozbawiac prawa wyborczego, ale tzreba > podejsc do tego rozsadnie - czemu ktos to tu nie mieszka, nie > placi tu podatkow, uciekl z tego kraju (niewazne z jakiego powodu, > ale mu si tu nie podobalo) ma glosowac? na prawdę uważasz, że każdy wyjazd to "ucieczka" ? > A najberdziej mnie draznia ci co z Pipidowek wyjechali, a teraz > maja decydowac kto bedzie rzadzic w Warszawie a mi się wydawało, że to wybory parlamentarne będą, a nie samorządowe. Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 22:50 > zwalszcza, jesli chca glosowac na pis.. :-) spoko.. nie wszyscy chca ludzi malego formatu Odpowiedz Link Zgłoś
uzaz Hańba emigrantom! 18.10.07, 10:39 Wywalić Mickiewicza z lektur szkolnych i zakazać grania Szopena. Jan Pietrzak i Andrzej Rosiewicz wystarczą zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 14:00 Ktos, kto planuje WROCIC do Polski wrecz powinien zaglosowac. I ja tak zrobie. Pozdrawiam z Helsinek. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmilek eeeeee, za daleko do madrytu 17.10.07, 15:19 choc jak bedzie dramatycznie i PiS trzeba bedzie ratowac, to moze sie i skusze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 15:30 Bede glosowac.Co prawda nie wiem czy wroce ale z Polaka ciagle jestem zwiazana. TChoc apsolutnie sie zgadzam, ze ci ktorzy od lat mieszkaja za granica (cla tzw. stara emigracja) nie powinna. Tym bardziej, ze zwykle bazuja na starych sentymentach a nie na obecnej sytuacji. Rodziny, nie rodziny,(ja np. mam tez rodzine w Czechach i im sie do polityki nie wtracam). Powinna byc jakas granica czasu np. 5 lat poza granica albo wymog zameldowania w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
fs1 Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 15:33 Wybieramy się. Według informacji z wiarygodnych źrodeł zainteresowanie udziałem w wyborach jest tu znacznie większe, niż w poprzednich latach. Mam nadzieję, że w końcu przynajmniej część tzw. społeczeństwa dojrzała do wzięcia odpowiedzialności za swoich późniejszych przedstawicieli w parlamencie. Pozdrawiam z Holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
saksalainen Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 16:21 Wiem ze powinienem tym razem. Ale od dawna nie mam polskiego paszportu (z obywatelstwa nie zrezygnowałem, ale nie mam dokumentu). Odpowiedz Link Zgłoś
jocek1 Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 16:25 Cóż z tego, ze pójdą, jeżeli i tak będą głosować na listę warszawską, wiec w gruncie rzeczy ich udział może skutkować 1-2 dodatkowymi mandatami w Sejmie. Zupełnie inaczej mogłoby to wyglądać jeżeli każdy z "emigrantów" zagłosował w swoim okręgu. Jeżeli więc Tusk agituje w Irlandii to raczej za swoją osoba niż PO. Popatrzcie na rozkład mandatów w "emigracyjnym" okręgu: pl.wikipedia.org/wiki/Okr%C4%99g_wyborczy_Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
jocek1 Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 16:57 Jeżeli więc Tusk agituje w Irlandii to raczej za swoją osoba niż > PO. Szczególnie, że w poprzednich wyborach w swoim okręgu miał 14%, przy ~20% Borowskiego (nie wszedł do Sejmu!) i Kaczyńskiego w okręgu warszawskim. A i nazwiska bardziej rozpoznawalne są na liście warszawskiej, więc osiągniecie nawet 14% przez Tuska będzie sukcesem, bo na wygranie w Warszawie IMHO raczej nie może liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
fs1 Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 17:00 Nie do końca masz rację, ponieważ nasze (Polaków głosujących zagranicą) głosy liczą się do sumy głosów oddanych na poszególne ugrupowania polityczne. A to ma zasadniczy wpływ na ostateczny podział miejsc w parlamencie. Odpowiedz Link Zgłoś
jocek1 Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 17:15 fs1 napisał: > Nie do końca masz rację, ponieważ nasze (Polaków głosujących > zagranicą) głosy liczą się do sumy głosów oddanych na poszczególne > ugrupowania polityczne. Tak, w okręgu Warszawa I, w którym wybiera sie 19 posłów a liczbę mandatów rozdziela sie proporcjonalnie do wyników uzyskanych przez poszczególne komitety wyborcze. A to ma zasadniczy wpływ na ostateczny > podział miejsc w parlamencie. Może nie w całym parlamencie a w okręgu wyborczym Warszawa I. Aby uzyskać w nim znaczącą większość (dodatkowe 3-4 mandaty) trzeba mieć dwa razy więcej głosów niż drugi komitet (patrz wyniki z 2001) Odpowiedz Link Zgłoś
wiewioornakrancuswiata Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 17:09 Seoul, sztuk 4, zwarty i gotowy idzie w niedziele glosowac! Odpowiedz Link Zgłoś
gentrylane Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 17:53 Posiadanie obywatelstwa uprawnia do uczestniczenia w wyborach niezaleznie od miejsca zamieszkania...niektorzy mowia ze powinni glosowac Ci ktorzy sa poza krajem krotko, inni moga powiedziec ze ludzie z niskim wspolczynnikiem inteligencji nie powinni glosowac, 100 lat temu mowiono ze kobiety nie moga glosowac. Byly w historii niektorych krajow okresy gdy tylko wlasciciele nieruchomosci mogli glosowac. Wspolnym mianownikiem prawa do glosowania jest obywatelstwo a moralnym prawem zinteresowanie tym co sie w kraju dzieje i milosc do ojczyzny. Jesli ktos jest obojetny na sprawy kraju to nie bedzie tracil czasu i pieniedzy (czesto szeregu godzin) aby przyjechac czy doleciec do amabasady czy konsulatu. Jestem 25 lat poza krajem, bywam w Polsce czesto (ostatnio w tym roku) i glosuje na PO. Byc moze wroce na emeryture do Polski albo bede w Polsce mieszkal 4-6 miesiecy kazdego roku. Polska i Polskosc mnie ciagle fascynuje po 25 latach na emigracji ktorych wcale nie zaluje bo byly bardzo udane. Kwestionowanie naszych praw wyborczych to kwestionowanie naszego polskiego obywatelstwa. Losy rozsialy nas po calym swiecie ale Polska i jej los jest dla nas wazna i dlatego wielu z nas bedzi glosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
lagaffe Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 18:04 > Kwestionowanie naszych praw wyborczych to kwestionowanie naszego polskiego > obywatelstwa. Losy rozsialy nas po calym swiecie ale Polska i jej los jest dla > nas wazna i dlatego wielu z nas bedzi glosowac. Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
lagaffe Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 17:32 Wybieram się, a jakże (Paryż) Odpowiedz Link Zgłoś
pensionistka Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 17:34 Jestem, nie tak daleko od granicy Polski, czesto bywam i obserwuje zycie w Polsce, dodatkowo slucham i oglädam niemieckojezyczne programy i mam dobry obraz naszej, polskiej sytuacji politycznej. Zawsze interesowalam sie politykä i naturalnie, ze skorzystam z mojego prawa do glosowania. Chce przyjezdzac do mojego kraju, ktöry bedzie przyjazny dla calej Europy a nie odizolowany, nie chce sie wiecej wstydzic za nasz rzäd!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniabuzuk Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 17:45 Wybieram sie. I na pewno nie oddam glosu na PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
villemo1986 Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 19:05 a ja jestem na studiach w finlandii i w niedziele robimy specjalna wycieczke do helsinek do ambasady. niby dlaczego polacy mieszkajacy dlugo za granica kraju mieliby nie miec prawa glosowac? to niesprawiedliwe- przeciez sa obywatelami kraju i przysluguje im do tego prawo.gdyby ustanowic zasade odbierania prawa glosu po wyprowadzce z kraju to powstalby jeden wielki balagan. moim zdaniem nastepuje tutaj naturalna selekcja- jak ktos sie krajem nie interesuje, to nie pojdzie do urny. i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
letacla Re: czy wybieracie sie na wybory? 18.10.07, 14:24 > nastepuje tutaj naturalna selekcja- jak ktos sie krajem nie > interesuje, to nie pojdzie do urny. i tyle. Dokladnie! Sa tacy, ktorzy po wielu latach bycia na emigracji, sa dobrze zorientowani w sytuacji w Polsce, glosuja, bo nie jest im obojetne, co sie dzieje w kraju. To jest ich prawo, bo sa obywatelami Polski. A ci co nie maja pojecia i tak nie beda sie fatygowac, zeby zapisac sie na liste i ruszyc tylek do ambasady. Nie ma w ogole po co dyskutowac, nad tym czy odebrac komus prawo do glosowania, bo nie ma takiej opcji. Sama sie wybieram, chociaz latwe to nie jest, bo do Paryza mam pare godzin pociagiem ale nie chce sie dluzej wstydzic, za wszystkie informacje na temat Polski jakie tu docieraja. Sytuacja jest krytyczna, ojczyzna wzywa;) Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 18:59 Jak najbardziej. Nie wyobrażam sobie, abym mógł postąpić inaczej. Uważam, iż głosowanie w wyborach parlamentarnych w Polsce jest nie tylko moim prawem, ale i obowiązkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
caysee Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 21:35 Mieszkam w Niemczech od 1,5 roku i zamierzam tu pozostac. Chcialabym zaglosowac, jednak po pierwsze mam troche daleko (ponad 200km), a po drugie zdarzylo mi sie spotkac z komentarzami, ze nie powinnam. To razem sprawia, ze nie zaglosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
polon.a Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 21:42 Od 12 lat w Stanach. W tym roku sie wybieram. Gdyby kraj byl normalniejszy to bym sobie odpuscil. Zalezy mi na tym aby nie wygralo PO. Doplace do glosowania 150 dolcow (podroz do konsulatu i inne) ale uwazam, ze warto. Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 22:11 jestem lekko zaskoczony. tyle osob chcialoby ograniczyc moje prawa, a przynajmniej wyjasnic mi ze nie mam moralnego prawa glosowac. coz za piramidalna bzdura. po pierwsze, ja mam jedno obywatelstwo i przez 21 lat pobytu za granica w 3 krajach nie potrzebowalem innych. (zapowiedzialem ze zrzekne sie, jezeli rp przyjmie na terytorium polski obce wojska; poki co, moja grozba zostala potraktowana powaznie). po drugie, interesuje mnie polska gdzie moja rodzina, moje dzieci i ja moga zyc jak w normalnym kraju bez biedy, strachu i wstydu. to latwiej powiedziec niz zrobic. demokracja jest demokracja, wymaga ofiar. naturalnie sa pewne zdroworozsadkowe granice patriotyzmu, gdybym mieszkal w duck bay, manitoba, glosowalbym tylko na odleglosc, jesli to mozliwe. w ogole, poninni wprowadzic glosowanie internetowe, jak w krajach baltyckich. Odpowiedz Link Zgłoś
hendrix83 Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 22:12 ja idę. na Islandii. Odpowiedz Link Zgłoś
mik-mik Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 22:22 Od 13lat za granica, na wybory ide, a takze rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelkax Re: czy wybieracie sie na wybory? 17.10.07, 22:39 Ide.. zawsze glosowalam i teraz tez zamierzam. Jestesmy od 5 lat w niemczech i zastanawialismy sie, czy nie wrocic do Polski (moj chlopak skonczyl studia, ja koncze). Niestety nie zauwazylismy poprawy warunkow zycia w Polsce, a kazde wiadomosci w tv czy w necie przyprawialy ostatnio o ostry bol glowy i odstraszaly od powrotu. Ide jednak zaglosowac, zeby nie pluc sobie pozniej w brode, ze moglam choc tyle zrobic dla mojej rodziny a nic nie zrobilam...i zeby moc kiedys jednak wrocic do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who powinnismy zadac glosowania internetowego!!! 17.10.07, 23:09 sprawdzilem, opcja (oczywiscie ze nie przymus) gloswania internetowego jest juz w bardzo wielu krajach. usa, uk, irlandia, szwajcaria, estonia. ta ostatnia (ktora niechcacy nazwalem "krajami" baltyckimi) ma WIEKSZOSC glosujaca inetem. to dlatego ze maja PIN do elektronicznego dowodu osobistego i moga glosowac z antarktyki dokladnie tak jak z domu, mimo ze musza przestrzegac terminu glosowania wczesniejszego niz papierowe. w szwajcarii glosuja w lokalnych referendach dostajac haslo inetowe poczta (cos co mozna by latwo wprowadzic i w polsce i dla polonii). Y/N? [Y] Odpowiedz Link Zgłoś
uzaz Re: powinnismy zadac glosowania internetowego!!! 18.10.07, 10:51 Gdyby PIS miał cień nadziei że emigracja go poprze, to premier osobiście fatygowałby się po odbiór głosów. Ciekawe czy sam korzysta z internetu? Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who Re: powinnismy zadac glosowania internetowego!!! 18.10.07, 16:13 chyba nie. moglby mu ktos przyslac email i afera gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: czy wybieracie sie na wybory? 18.10.07, 00:18 Na wybory sie nie wybieram,ale interesuje mnie kto moze zagranica isc do wyborow? 1.Ci ktorzy zwiali i swoj paszport/niewazny/ zachowali ale maja juz takze paszport kraju swojego osiedlenia? 2.Emigranci polityczni ktorzy posiadali paszport w jedna strone z prawem wymiany na paszport konsularny z ktorego prawa nie skorzystali? 3.Jak w punkcie 2 ale z prawa do paszportu konsularnego skorzystali ale pozniej tego paszportu nie odnawiali/przepadla waznosc/? 4."nowa emigracja" paszport polski stracil waznosc i powiedzmy sa w USA juz rok bez prawa pobytu? Kto zna sie dobrze na tych przepisach? Odpowiedz Link Zgłoś
letacla Re: czy wybieracie sie na wybory? 18.10.07, 14:30 Do glosowania za granica niezbedny jest wazny paszport albo, w krajach unijnych, wazny dowod osobisty. Odpowiedz Link Zgłoś
kris197909 Re: czy wybieracie sie na wybory? 18.10.07, 01:16 Mieszkam za granica (od trzech lat). Mimo ze interesuje sie Polska i tym co sie tam dzieje uwazam ze niestety nie powinienem miec prawa glosu. Dlatego ze dokladnie pamietam jak przed ok. dziesieciu laty przyjechal do nas wujek z Niemiec i najlepiej wiedzial czego nam Nie winie go bo patrzyl ze swojego punktu widzenia. Niestety wydaje mi sie ze moje spojrzenie z zagranicy moze byc rownie nie realne i obiektywne dlatego wole zostawic sprawy lokalne ludziom ktorzy na codzien zyja w Polsce i sa blizej nich. Odpowiedz Link Zgłoś
156cm Re: czy wybieracie sie na wybory? 18.10.07, 03:16 8 lat w Colorado, troche wiem co sie dzieje w Polsce, nie na tyle jednak aby glosowac. Po jakims czasie traci sie kontakt i te ciagle nowe nazwiska... Odpowiedz Link Zgłoś
marianna89 Kaczynski homoseksualzm 18.10.07, 03:50 czy glosowaliscie by na Kaczynskiego jesli okazaloby sie ze jest homoseksualista? Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who Re: Kaczynski homoseksualzm 18.10.07, 05:25 dokladnie tak samo jak teraz bede na niego glosowal :-) Odpowiedz Link Zgłoś
olejowy.bogacz Re: emigracja nie pojdzie lecz pojedzie 18.10.07, 15:20 luksusowym samochodem i zaglosuje jak zawsze na PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.krolak Re: emigracja nie pojdzie lecz pojedzie 18.10.07, 19:31 a ja bede glosowac z Hong Kongu. jestem na wymianie studenckiej, po pol roku wracam, chcialabym, zeby bylo lepiej. i zeby wreszcie pis Przeprosil i Sp......l. podobno pierwszy raz tutaj utworzono okreg - bedzie glosowac az 50 osob :) Odpowiedz Link Zgłoś