darima_ka 13.11.09, 19:31 Powinny wisieć krzyże , a co myślicie o symbolach innych religii? Moim zdaniem powinny ,i nie mam nic przeciwko innym symbolom ,jeśli taka będzie wola dzieci innych wyznań Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amelkalexi tylko wtedy.... 13.11.09, 19:48 będzie w klasie wisieć: krzyż budda allach i diabli wiedzą...co jeszcze jak w muzeum lepiej sobie takie "owe" darować... bo szkoła powinna być szkołą, a nie miejscem dla...sekt... Odpowiedz Link
ryszq Jestem przeciw wieszaniu. 14.11.09, 04:28 Wg mnie nic nie powinno wisieć , co najwyżej ładne kwiaty. Wieszanie wszelkich symboli może wywołać antagonizmy. Ja byłbym za zakazem wieszania czegokolwiek. Odpowiedz Link
ziolo.zielone Re: Jestem przeciw wieszaniu. 14.11.09, 07:48 Wiszące kwiaty ok, byle nie za wysoko (niewygodnie podlewać). Owszem powinno coś wisieć-godło panstwa! Może jeszcze portrety, a czyje to zależy od rodzaju pracowni szkolnej. Mogą też wisieć obrazki,obrazy i plakaty. Nic więcej! Odpowiedz Link
ryszq Re: Jestem przeciw wieszaniu. 14.11.09, 08:17 Tak, tak - ja to właśnie miałem na myśli: niech sobie wiszą jakieś plakaty itp. - ale czy godło? i to w każdej klasie? No ale ostatecznie niech sobie wisi. Odpowiedz Link
ziolo.zielone Re: Jestem przeciw wieszaniu. 14.11.09, 08:20 Jeśli to polska szkoła, to moim zdaniem powinno. Odpowiedz Link
ziolo.zielone Re: Jestem przeciw wieszaniu. 14.11.09, 08:45 ziolo.zielone napisała: > Jeśli to polska szkoła, to moim zdaniem powinno. Przypomniał mi się stary, historyczny dowcip: Rzecz dzieje się w czasie II wojny światowej. Nauczyciel w niemieckiej szkole pyta ucznów u kogo w domy wisi portret Hitlera. Większość uczniów odpowiada, że owszem, portret wodza wisi na honorowym miejscu. Jednen chłopiec mówi, że nie. Dlaczego? pyta nauczyciel. A bo proszę pana mój tato pracuje w ministrestwie propagandy to u na w domu wisi portret Goebbelsa. Dobrze, ale portret Hitlera też ma być. Następny zapytany też mówi, że nie. Na pyatnie dlaczego odpowiada: A bo mój ojciec pracuje w lotnictwie to u nas w domu wisi portret Goeringa. Dobrze, ale portret Hitlera też musi być-odpowiada lekko już wkurzony nauczyciel. Trzeci delikwent przyznaje, że u nich też nie ma portretu wodza. Widząc wściiekłośc nauczyciela dodaje szybko: Proszę pan, mój tato jest teraz w obozie koncentracyjnym, ale to nic! Powiedział, że jak wróci to wszystkich trzech powiesi! Dowcip nie na dzisiejsze czasy (?), ale z wieszaniem trzeba jednak ostrożnie. Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie 14.11.09, 08:48 Bóg, honor, ojczyzna, mówi Wam to coś? Pewnie i Wasi przodkowie walczyli i ginęli pod tymi hasłami, chcecie zatrzeć pamięć o tradycji i korzeniach narodowych? Dla Polaków krzyż to nie tylko symbol religijny, to symbol walki o wolność, to nasza historia. Wybaczcie, ale przykro czytać, że chcielibyście wzorem komunistów wyrzucić ze szkoły symbol tak istotny dla naszej tożsamości narodowej. Właśnie dlatego, że jest to polska szkoła, powinien tam wisieć krzyż i przypominać, że to Polska była przedmurzem chrześcijaństwa i obrońcą wartości oraz wielokrotnie broniła Europy przed zalewem tatarskim, tureckim, czy pludraków szwedzkich! Gdyby nie walka w imieniu krzyża, być może dziś, tu i teraz mielibyśmy islam. Bardzo mi przykro, że nagonka na kościół przesłania Wam jego rolę w kształtowaniu Europy. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie 14.11.09, 09:37 Tadziu masz prawo mieć odmienne zdanie , ale nie odbieraj tego jako nagonkę na kościół , bo ja też podzielam zdanie ,że albo w klasie wiszą wszelkie symbole wiary ,albo żaden przecież w klasie mogą być wyznawcy innych religii , i dlaczego nie pozwolić im na zawieszenie swojego symbolu wiary ,a teraz z innej beczki pytanie , czy w firmach , czy urzędach powinny wisieć symbole wiary ,pracujących tam pracowników? Trybunał w Strasburgu wydał ostatnio wyrok w tej sprawie www.piotrskarga.pl/ps,4380,2,0,1,I,informacje.html Co prawda nie tyczył on nas ,ale ma chyba odniesienie i do nas? Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 A wiesz Renia dlaczego 14.11.09, 10:04 z Tobą trudno się dyskutuje? Dlatego że nie rozumiesz tego co przeczytasz i konfabulujesz. Napisałem co myślę w sposób możliwie spokojny i jak sądzę zrozumiały a Ty zupełnie to ignorujesz, powtarzając argumenty żywcem wycięte z propagandy PRL-u a obecnie laików mających decydujący głos w Brukseli. Czy wiesz co to jest Polska? Od kiedy można mówić o takim państwie i narodzie? Bardzo proszę sięgnąć do historii... Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Demagogią jest posługiwanie się 14.11.09, 10:19 w Polsce argumentem o innych wyznaniach. Szczątkowe ilości wiernych innych wyznań, w większości wywodzących się z chrześcijaństwa, służą jako straszak w imię wolności przekonań, ale to tylko płaszczyk pod którym ukrywa się walkę z kościołem. A komuż to tak bardzo solą w oku ten kościół? Komu i dlaczego? Bo głosi wartości? Te resztki wartości, które jeszcze gdzieniegdzie tlą się w narodzie chcieliby wypalić i zniszczyć do szczętu? I z czym zostaniemy? Co, jak i na czym zbudujemy? Nową Europę zjednoczoną? Na hasłach Wielkiej Rewolucji Francuskiej może? Już sam dźwięk słowa rewolucja budzi obrzydzenie a efekt tego "dzieła", w myśl obecnych definicji prawnych zwie się ludobójstwem! Odpowiedz Link
rena-ta49 Swoją wiare demonstrujmy, 14.11.09, 10:45 W kościołach , domach , a nie koniecznie w urzędach , czy klasach? dla mnie to takie wierzenie na pokaz . Obyśmy nie zostali uznani za fanatyków jak islamiści . Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: A wiesz Renia dlaczego 14.11.09, 10:36 Wiem, dlaczego ja nie chce z Tobą dyskutować , bo Ty jak się na coś uprzesz , to niczym osioł, nie dopuszczasz do siebie ,że ktoś może mieć odmienne zdanie, jedyna Twoja słuszna racja musi być ! To mi bardziej przypomina PRL jedynie przewodnia rola PZPR i nie mogło byc nic innego , bo kto nie z nimi ,ten był wróg klasowy !! Odpowiedz Link
zak-1 Re: A wiesz Renia dlaczego 14.11.09, 11:50 Podzielam zdanie Tadka -mimo ze nie jestem" moherem "W krajach islamskich wszystko jest podporzadkowane wierze . U nas większosć to katolicy - a większosc w demokracji rządzi . Krzyże w klasie mi nie przeszkadzają - to u nas tradycja . Co się z nami stanie gdy tradycja zaniknie - zginiemy jako narod !!!! Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Tak jest! Podzielam zdanie Kazika! 14.11.09, 14:35 zak-1 napisał: > ... U nas większosć to > katolicy - a większosc w demokracji rządzi . Krzyże w klasie mi nie > przeszkadzają - to u nas tradycja . Co się z nami stanie gdy > tradycja zaniknie - zginiemy jako narod !!!! ------- Tak jest, nasi przodkowie szli w bój za wolność i wiarę, ale niektórzy tego nie chcą widzieć. W Polsce krzyż jest przede wszystkim postrzegany jako symbol walki o przetrwanie narodu, w drugiej kolejności jako symbol wiary. Żadne zaklęcia ni sztuczki antykościelnej propagandy nie zmienią faktów historycznych! Nawet w czasach wojny polsko-bolszewickiej (1920/21) gdy obroniliśmy Europę przed zalaniem przez falę komunizmu, niezaprzeczalnie wielki udział miał krzyż, wiara katolicka! Europa udaje Greka i tego nie dostrzega? My Polacy, mamy obowiązek pamiętać o tym i przypominać! Obowiązek! Odpowiedz Link
darima_ka I ja z Wami tez się zgadzam, 14.11.09, 14:55 n/t Mnie też nie przeszkadza krzyż , ja się pytałam czy mielibyście coś przeciw innym symbolom obok krzyża . Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Nie no, oczywiście! 14.11.09, 16:37 darima_ka napisała: > n/t Mnie też nie przeszkadza krzyż , ja się pytałam czy mielibyście coś przeciw > innym symbolom obok krzyża . ---- Nie miałby nic przeciw, gdyby te inne religie wspierały istnienie polskości. Gdyby przyczyniały się do walki w obronie naszej wolności, państwowości i umacniały poczucie narodowej tożsamości, to oczywiście ich symbole powinny być w polskich szkołach! Absolutnie i bez wątpienia! Obawiam się jednak, że było akurat odwrotnie? Na przykład cerkiew prawosławna, stała przy boku carów i przyczyniała się do niszczenia przejawów polskości, więc jakoś trudno byłoby umieścić jej symbol w polskiej szkole państwowej, nie sądzisz? Czyż mamy gloryfikować rusyfikację Polaków? A może islamski półksiężyc, pod sztandarami którego napadali na Polskę wyznawcy Allacha, aby nas podbić i zniewolić? Też powinien wisieć w polskiej szkole państwowej? Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 A tak mają Floemy 14.11.09, 13:27 floema napisała: > Bo osły tak mają ! ------- które ich dosiadają Osioł hiszpański stosowany we Włoszech Odpowiedz Link
amelkalexi Tadeusz... 14.11.09, 19:38 krzyże zostawmy kościołowi...a szkoły niech będą naprawdę...państwowe... kiedyś zajęcia z religii była poza szkołą, teraz w szkole... a jeśli ktoś jest innego wyznania...(a również w Polsce się tacy trafiają)...to jest traktowany jak zło konieczne... no ale to takie typowo polskie...że właśnie wszystkim rządzi kościół..(nawet dupami kobiet) bo w imię Boga...honoru i diabli wiedzą...czego jeszcze...(cóż...po prostu wypaczone umysły) Odpowiedz Link
zak-1 Re: Tadeusz... 14.11.09, 19:53 Amelka jeśli tak będziemy podchodzić do wiary i kościola jak Ty - to za niedługo będą tu rządzić islamisci ( jak to sie powoli dzieje na zachodzie ). Oczywiscie nie popieramn kosciola na ślepo i bezkrytycznie ,ale jakieś priorytety trzeba zachowac . A co do innych znakówto popieram Tadka w całej rozciągłosci . I jeszcze jedno - Kościół nie moze rządzic -du...kobiet z tym już przesadzają niech sobie kobiety robią z tym co chcą Odpowiedz Link
amelkalexi Zak...a jednak 14.11.09, 20:05 niech sobie kobiety robią z tym co chcą kobiety w Polsce nie mogą decydować o własnej d*** a ustawa antyaborcyjna??? a podejście kościoła katolickiego do antykoncepcji??? żenada...i 18 wiek... Odpowiedz Link
zak-1 Re: Zak...a jednak 14.11.09, 20:12 Amelka jednak zasada "róbta co chceta " moim zdaniem też nie jest dobra . jakiś zasad trzeba się trzymać. Ale nie będę się teraz kłócić o aborcję ( jestem przeciw całkowitej wolnosci w tym względzie ) ale z antykoncepcją masz rację - z tym całkowitym zakazem przesadzają . Odpowiedz Link
ryszq Generalnie: NIE! 15.11.09, 11:43 Ja jestem w drużynie razem z amelką, ziołem, renią czy floemą. To co piszesz Tadeusz, ma się nijak do dzisiejszych czasów. Trzeba też przy okazji powiedzieć, że w imię niesienia wiary chrześcijańskiej, wielu niewinnych ludzi zostało po prostu wymordowanych, spalonych i zadręczonych na śmierć. Wojny religijne do tej pory pochłaniają wiele istnień ludzkich. Ja na przykład nie wierzę takim ludziom jak Dyrektor Radia Maryja - Rydzyk, bo to jeden z jątrzycieli i zasady chrześcijańskie ma gdzieś. No i jak mam wierzyć hierachom Kościoła, kiedy sami dają przykład fałszywego świadectwa , zakłamania i obłudy? W szkołach krzyż? - po co? Po to by wzbudzać protesty w młodych umysłach w związku z co jakiś czas ujawniającymi się aferami w łonie samego Kościoła? Religia i wiara jest to prywatna sprawa każdego. I w swoich domach kto chce niech se nawet w każdym kącie postawi kapliczkę. I wtedy nic mi do tego kto i jak sobie umebluje i udekoruje swoje mieszkanie. Fundamentaliści tkwiący w swoich starych ortodoksyjnych szańcach są w każdej religii groźni. Nie pasują do dzisiejszych czasów.To ich postawa niereformowalna jest przyczynkiem wszelkich zaognień. A tak przy okazji, Islam jako religia wcale tak źle nie wygląda i mogłaby się wielu podobać. Nie pierwszy raz i nie ostatni religia staje się narzędziem dla osiągnięcia celów nic nie mających wspólnego z wyznawaniem tej religii. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Generalnie: NIE! 15.11.09, 12:14 Nie sposób Ryszardzie nie zgodzić się z tym co piszesz w powyższym poście , dlatego ja w ramach tolerancji jestem za tym żeby albo była możliwość dla wszystkich jednakowa, albo też nie mamy w szkole żadnych symboli wiary, i wtedy nie ma mowy o nietolerancji? Odpowiedz Link
ryszq Liberalnie powiem: 16.11.09, 09:20 Zakładam , że w Polsce jest miejsce nie tylko dla tych co to uważają ,że"tylko ich poglądy są jedynie słuszne" , ale i dla tych którzy mają je odmienne - byle radykalizm jednych i drugich nie szedł za daleko. Odpowiedz Link
zak-1 Re: Liberalnie powiem: 16.11.09, 10:15 Niestety , poglądy takie jak twoje są często wykorzystywane przez radykałów różnych religii . Ja jako wierzący i praktykujący katolik mam obowiązek dawać dobry przykład swoim życiem -innym do naśladowania . Islamisci się jakos zasadami demokracji i wiarą innych nie przejmują -moze dlatego wygrywają i w Europie . Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Ryszq - Generalnie: NIE! dla manipulacji faktami! 16.11.09, 13:56 ryszq napisał: > ...To co piszesz Tadeusz, ma się nijak do dzisiejszych czasów. Trzeba też > przy okazji powiedzieć, że w imię niesienia wiary chrześcijańskiej, wielu > niewinnych ludzi zostało po prostu wymordowanych, spalonych i zadręczonych > na śmierć. Wojny religijne do tej pory pochłaniają wiele istnień ludzkich. -------- To co piszesz Ryszard, ma się nijak do dzisiejszych czasów. Mógłbym na tym zakończyć, bo jak w sposób logiczny odnosić się do faktów sprzed 5-ciu wieków, które podajesz jako dzisiejsze? Kościół to przyznał i ustami JPII przeprosił za zbrodnie i błędy czynione w przeszłości. Nie wiem w jaki sposób odczytujesz dzisiejsze wiadomości, bieżące i aktualne, ale chyba bardzo wybiórczo i tendencyjnie, jeśli nie zauważasz, że w dzisiejszych czasach to wierni kościoła katolickiego są obiektem ataków i agresji ze strony innych. Rocznie, ginie 127 tys ludzi tylko z tego z powodu, że są katolikami. Sto dwadzieścia siedem tysięcy katolików, więc proszę nie wmawiać, nie manipulować faktami, że dzisiaj katolicy atakują kogoś. Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Amelka, diabli wiedzą co 16.11.09, 13:32 to Ty jesteś! Urodzona w Polsce i tu wychowana wyjechała i udaje wielką Niemkę! Zdaje się, że nawet masz trudności z wypowiedzeniem słowa "ojczyzna"? Kością w gardle staje? Wy tam sobie w Niemczech możecie nawet swastyki wstawiać w szkołach publicznych, bo co by nie robić, to propaganda gebbelsowska wbiła Niemcom do głów manię wyższości i deklarowanie przez Niemców przyjaźni wobec Polaków, też tego nie zmieni. Praktyka pokazuje, jacy to przyjaciele, potwierdza się staropolskie przysłowie, które mówi "jak świat światem, nigdy Niemiaszek nie był Polakowi bratem!" amelkalexi napisała: > bo w imię Boga...honoru i diabli wiedzą...czego jeszcze...(cóż...po prostu > wypaczone umysły) Wypaczeni psychicznie są ci, którzy od swoich korzeni, przodków, tradycji i historii się odcinają. Ci nie tylko w Polsce, ale nigdzie na świecie przyszłości przed sobą nie mają. Naród, który zapomina o swojej przeszłości, nie ma przyszłości, to samo z ludźmi. Odpowiedz Link
inka-1 Powiem tylko NIE 16.11.09, 13:59 nie wazne czy to krzyze czy inne religijne znaki W miejscach publicznych ,urzedach ,sklepach ,szkolach nie... Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Ależ Wam ta propaganda wolnościowo-komusza 16.11.09, 15:08 narobiła spustoszenia w umysłach... Normalnie "pranie mózgu"! Ludzie bredzą w kółko o krzyżu jako symbolu religii, mimo że przedstawiłem dowody, że jest to od zawsze, od początku istnienia państwa polskiego symbol polskości! No bredzą w kółko, jakby tylko rozumieli to, co im do główek nawbijali propagandyści z PRL-u i obecnie z Brukseli. Nie myślą, nie myślą samodzielnie! I po co takim Bozia daje rozum? No po co, skoro i tak go nie chcą używać! Odpowiedz Link
amelkalexi Tadziu.... 16.11.09, 14:23 żebyś Ty tak poznał tą "inną" rzeczywistość..czyli życie właśnie w Niemczech no i kochanych rodaków...oj ci to potrafią...kością stanąć a ja nie mam problemów z wypowiedzeniem...ojczyzna... tylko na dobrą sprawę, co to oznacza?? a ja Niemki nie udaję...i wszędzie bez cienia zażenowania mówię, że jestem...Polką... ale nie mam ochoty udawać, że mentalność Niemców mi się nie podoba no i wiesz...człowiek jest człowiekiem nie z racji...pochodzenia a z racji charakteru... bo wrzucić wszystkich do jednego wora...może nie jest trudno, jednak niesprawiedliwie... Odpowiedz Link
zak-1 Re: Tadziu.... 16.11.09, 14:39 No to my z Tadkiem w mniejszosci jesteśmy. CZyli demokratycznie mowiąc "ściągajmy te krzyze " ale ciekawi mnie które z Was by to zrobiło osobiście ? Ja nigdy . Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 O nie! 16.11.09, 15:12 Ja nie pozwolę! Stanę z mieczem w dłoni i kto się odważy podnieść ręką na krzyż - odrąbię! Odrąbię nie rękę, ale ten łeb bezmyślny, w którym jest mózg "wyprany" z wartości! Taki mózg jest szkodliwy, nawet dla tego, który go posiada... Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Kazik! Nie odpuszczaj! 16.11.09, 15:17 Gdyby nasi przodkowie tak odpuścili, to dzisiaj mógłbym mieć nawet 10 żon! Bierz broń w dłoń! Masz tu, w jedną rękę szablę a w drugą pałasz i ... na koń! Krzyża broń! Odpowiedz Link
amelkalexi Tadeusz.... 16.11.09, 15:54 a wiesz, że kto mieczem...wojuje, ten od...pochwy ginie?? Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Taaaaa, teraz się tłumaczysz 16.11.09, 15:01 a kto napisał, że ci co mówią o Bogu, honorze i ojczyźnie to wypaczone umysły??! Kto, się pytam! Odpowiedz Link
rena-ta49 Tadziu , 16.11.09, 15:14 pierniczysz już wszystko zaczyna Ci się mieszać ? gdzie takie słowa Zak napisał juuuuuuż odszczekuj !! Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Renia!!!!!!! 16.11.09, 15:21 Do tego nawiązuję! forum.gazeta.pl/forum/w,50394,102945952,102986004,Tadeusz_.html Do tego! A nie do żadnej wypowiedzi Kazika! Ty się lepiej nie wtrącaj, kiedy starsi dyskutują... Odpowiedz Link
amelkalexi to się.... 16.11.09, 15:57 nazywa łapanie za słówka... a wypaczone umysły...to pewnie...że mają ci fanatycznie wierzący...i całe życie opierający właśnie na...wierze Odpowiedz Link