Dodaj do ulubionych

Czy w polskich szkołach

13.11.09, 19:31
Powinny wisieć krzyże , a co myślicie o symbolach innych religii?
Moim zdaniem powinny ,i nie mam nic przeciwko innym symbolom ,jeśli taka
będzie wola dzieci innych wyznań
Obserwuj wątek
    • amelkalexi tylko wtedy.... 13.11.09, 19:48
      będzie w klasie wisieć:
      krzyż
      budda
      allach
      i diabli wiedzą...co jeszczesmile
      jak w muzeumsmile
      lepiej sobie takie "owe" darować... bo szkoła powinna być szkołą, a nie miejscem
      dla...sekt...
      • ryszq Jestem przeciw wieszaniu. 14.11.09, 04:28
        Wg mnie nic nie powinno wisieć , co najwyżej ładne kwiaty. Wieszanie wszelkich
        symboli może wywołać antagonizmy. Ja byłbym za zakazem wieszania czegokolwiek.
        • ziolo.zielone Re: Jestem przeciw wieszaniu. 14.11.09, 07:48
          Wiszące kwiaty ok, byle nie za wysoko (niewygodnie podlewać).
          Owszem powinno coś wisieć-godło panstwa! Może jeszcze portrety, a
          czyje to zależy od rodzaju pracowni szkolnej. Mogą też wisieć
          obrazki,obrazy i plakaty. Nic więcej!
          • ryszq Re: Jestem przeciw wieszaniu. 14.11.09, 08:17
            Tak, tak - ja to właśnie miałem na myśli: niech sobie wiszą jakieś plakaty itp.
            - ale czy godło? i to w każdej klasie? No ale ostatecznie niech sobie wisi.
            • ziolo.zielone Re: Jestem przeciw wieszaniu. 14.11.09, 08:20
              Jeśli to polska szkoła, to moim zdaniem powinno.
              • ziolo.zielone Re: Jestem przeciw wieszaniu. 14.11.09, 08:45
                ziolo.zielone napisała:

> Jeśli to polska szkoła, to moim zdaniem powinno.

Przypomniał mi się stary, historyczny dowcip:

Rzecz dzieje się w czasie II wojny światowej.
                Nauczyciel w niemieckiej szkole pyta ucznów u kogo w domy wisi
                portret Hitlera. Większość uczniów odpowiada, że owszem, portret
                wodza wisi na honorowym miejscu.
                Jednen chłopiec mówi, że nie.
                Dlaczego? pyta nauczyciel.
                A bo proszę pana mój tato pracuje w ministrestwie propagandy to u na
                w domu wisi portret Goebbelsa.
                Dobrze, ale portret Hitlera też ma być.
                Następny zapytany też mówi, że nie. Na pyatnie dlaczego odpowiada:
                A bo mój ojciec pracuje w lotnictwie to u nas w domu wisi portret
                Goeringa.
                Dobrze, ale portret Hitlera też musi być-odpowiada lekko już
                wkurzony nauczyciel.
                Trzeci delikwent przyznaje, że u nich też nie ma portretu wodza.
                Widząc wściiekłośc nauczyciela dodaje szybko:
                Proszę pan, mój tato jest teraz w obozie koncentracyjnym, ale to
                nic! Powiedział, że jak wróci to wszystkich trzech powiesi!

Dowcip nie na dzisiejsze czasy (?), ale z wieszaniem trzeba jednak
                ostrożnie.

• tadeusz_ski.51 Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie 14.11.09, 08:48
      Bóg, honor, ojczyzna, mówi Wam to coś? Pewnie i Wasi przodkowie walczyli i
      ginęli pod tymi hasłami, chcecie zatrzeć pamięć o tradycji i korzeniach
      narodowych? Dla Polaków krzyż to nie tylko symbol religijny, to symbol walki o
      wolność, to nasza historia. Wybaczcie, ale przykro czytać, że chcielibyście
      wzorem komunistów wyrzucić ze szkoły symbol tak istotny dla naszej tożsamości
      narodowej. Właśnie dlatego, że jest to polska szkoła, powinien tam wisieć krzyż
      i przypominać, że to Polska była przedmurzem chrześcijaństwa i obrońcą wartości
      oraz wielokrotnie broniła Europy przed zalewem tatarskim, tureckim, czy
      pludraków szwedzkich!
      Gdyby nie walka w imieniu krzyża, być może dziś, tu i teraz mielibyśmy islam.
      Bardzo mi przykro, że nagonka na kościół przesłania Wam jego rolę w
      kształtowaniu Europy.
      • rena-ta49 Re: Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie 14.11.09, 09:37
        Tadziu masz prawo mieć odmienne zdanie , ale nie odbieraj tego jako nagonkę na
        kościół , bo ja też podzielam zdanie ,że albo w klasie wiszą wszelkie symbole
        wiary ,albo żaden przecież w klasie mogą być wyznawcy innych religii , i
        dlaczego nie pozwolić im na zawieszenie swojego symbolu wiary ,a teraz z innej
        beczki pytanie , czy w firmach , czy urzędach powinny wisieć symbole wiary
        ,pracujących tam pracowników?
        Trybunał w Strasburgu wydał ostatnio wyrok w tej sprawie

www.piotrskarga.pl/ps,4380,2,0,1,I,informacje.html
        Co prawda nie tyczył on nas ,ale ma chyba odniesienie i do nas?
        • tadeusz_ski.51 A wiesz Renia dlaczego 14.11.09, 10:04
          z Tobą trudno się dyskutuje? Dlatego że nie rozumiesz tego co przeczytasz i
          konfabulujesz. Napisałem co myślę w sposób możliwie spokojny i jak sądzę
          zrozumiały a Ty zupełnie to ignorujesz, powtarzając argumenty żywcem wycięte z
          propagandy PRL-u a obecnie laików mających decydujący głos w Brukseli. Czy wiesz
          co to jest Polska? Od kiedy można mówić o takim państwie i narodzie? Bardzo
          proszę sięgnąć do historii...
          • tadeusz_ski.51 Demagogią jest posługiwanie się 14.11.09, 10:19
            w Polsce argumentem o innych wyznaniach. Szczątkowe ilości wiernych innych
            wyznań, w większości wywodzących się z chrześcijaństwa, służą jako straszak w
            imię wolności przekonań, ale to tylko płaszczyk pod którym ukrywa się walkę z
            kościołem. A komuż to tak bardzo solą w oku ten kościół? Komu i dlaczego? Bo
            głosi wartości? Te resztki wartości, które jeszcze gdzieniegdzie tlą się w
            narodzie chcieliby wypalić i zniszczyć do szczętu? I z czym zostaniemy? Co, jak
            i na czym zbudujemy? Nową Europę zjednoczoną? Na hasłach Wielkiej Rewolucji
            Francuskiej może? Już sam dźwięk słowa rewolucja budzi obrzydzenie a efekt tego
            "dzieła", w myśl obecnych definicji prawnych zwie się ludobójstwem!
            • rena-ta49 Swoją wiare demonstrujmy, 14.11.09, 10:45
              W kościołach , domach , a nie koniecznie w urzędach , czy klasach?
              dla mnie to takie wierzenie na pokaz . Obyśmy nie zostali uznani za fanatyków
              jak islamiści .
          • rena-ta49 Re: A wiesz Renia dlaczego 14.11.09, 10:36
            Wiem, dlaczego ja nie chce z Tobą dyskutować , bo Ty jak się na coś uprzesz , to
            niczym osioł, nie dopuszczasz do siebie ,że ktoś może mieć odmienne zdanie,
            jedyna Twoja słuszna racja musi być !
            To mi bardziej przypomina PRL jedynie przewodnia rola PZPR i nie mogło byc nic
            innego , bo kto nie z nimi ,ten był wróg klasowy !!
            • floema Re: A wiesz Renia dlaczego 14.11.09, 10:56
              Bo osły tak mają !
              • zak-1 Re: A wiesz Renia dlaczego 14.11.09, 11:50
                Podzielam zdanie Tadka -mimo ze nie jestem" moherem "W krajach
                islamskich wszystko jest podporzadkowane wierze . U nas większosć to
                katolicy - a większosc w demokracji rządzi . Krzyże w klasie mi nie
                przeszkadzają - to u nas tradycja . Co się z nami stanie gdy
                tradycja zaniknie - zginiemy jako narod !!!!
                • tadeusz_ski.51 Tak jest! Podzielam zdanie Kazika! 14.11.09, 14:35
                  zak-1 napisał:
                  > ... U nas większosć to
                  > katolicy - a większosc w demokracji rządzi . Krzyże w klasie mi nie
                  > przeszkadzają - to u nas tradycja . Co się z nami stanie gdy
                  > tradycja zaniknie - zginiemy jako narod !!!!
                  -------
                  Tak jest, nasi przodkowie szli w bój za wolność i wiarę, ale niektórzy tego nie
                  chcą widzieć. W Polsce krzyż jest przede wszystkim postrzegany jako symbol walki
                  o przetrwanie narodu, w drugiej kolejności jako symbol wiary. Żadne zaklęcia ni
                  sztuczki antykościelnej propagandy nie zmienią faktów historycznych! Nawet w
                  czasach wojny polsko-bolszewickiej (1920/21) gdy obroniliśmy Europę przed
                  zalaniem przez falę komunizmu, niezaprzeczalnie wielki udział miał krzyż, wiara
                  katolicka! Europa udaje Greka i tego nie dostrzega? My Polacy, mamy obowiązek
                  pamiętać o tym i przypominać! Obowiązek!
                • darima_ka I ja z Wami tez się zgadzam, 14.11.09, 14:55
                  n/t Mnie też nie przeszkadza krzyż , ja się pytałam czy mielibyście coś przeciw
                  innym symbolom obok krzyża .
                  • tadeusz_ski.51 Nie no, oczywiście! 14.11.09, 16:37
                    darima_ka napisała:
                    > n/t Mnie też nie przeszkadza krzyż , ja się pytałam czy mielibyście coś przeciw
                    > innym symbolom obok krzyża .
                    ----
                    Nie miałby nic przeciw, gdyby te inne religie wspierały istnienie polskości.
                    Gdyby przyczyniały się do walki w obronie naszej wolności, państwowości i
                    umacniały poczucie narodowej tożsamości, to oczywiście ich symbole powinny być w
                    polskich szkołach! Absolutnie i bez wątpienia! Obawiam się jednak, że było
                    akurat odwrotnie? Na przykład cerkiew prawosławna, stała przy boku carów i
                    przyczyniała się do niszczenia przejawów polskości, więc jakoś trudno byłoby
                    umieścić jej symbol w polskiej szkole państwowej, nie sądzisz? Czyż mamy
                    gloryfikować rusyfikację Polaków?
                    A może islamski półksiężyc, pod sztandarami którego napadali na Polskę wyznawcy
                    Allacha, aby nas podbić i zniewolić? Też powinien wisieć w polskiej szkole
                    państwowej?
              • tadeusz_ski.51 A tak mają Floemy 14.11.09, 13:27
                floema napisała:
                > Bo osły tak mają !
                -------
                które ich dosiadają

https://tortury.blox.pl/resource/Fot._19.jpg

Osioł hiszpański stosowany we Włoszech
      • amelkalexi Tadeusz... 14.11.09, 19:38
        krzyże zostawmy kościołowi...a szkoły niech będą naprawdę...państwowe...
        kiedyś zajęcia z religii była poza szkołą, teraz w szkole...
        a jeśli ktoś jest innego wyznania...(a również w Polsce się tacy trafiają)...to
        jest traktowany jak zło konieczne...
        no ale to takie typowo polskie...że właśnie wszystkim rządzi kościół..(nawet
        dupami kobiettongue_out)
        bo w imię Boga...honoru i diabli wiedzą...czego jeszcze...(cóż...po prostu
        wypaczone umysły)
        • zak-1 Re: Tadeusz... 14.11.09, 19:53
          Amelka jeśli tak będziemy podchodzić do wiary i kościola jak Ty -
          to za niedługo będą tu rządzić islamisci ( jak to sie powoli dzieje
          na zachodzie ). Oczywiscie nie popieramn kosciola na ślepo i
          bezkrytycznie ,ale jakieś priorytety trzeba zachowac . A co do
          innych znakówto popieram Tadka w całej rozciągłosci .
          I jeszcze jedno - Kościół nie moze rządzic -du...kobiet z tym już
          przesadzają smile niech sobie kobiety robią z tym co chcą smile
          • amelkalexi Zak...a jednak 14.11.09, 20:05
            niech sobie kobiety robią z tym co chcą smile

kobiety w Polsce nie mogą decydować o własnej d***
            a ustawa antyaborcyjna???
            a podejście kościoła katolickiego do antykoncepcji???

żenada...i 18 wiek...
            • zak-1 Re: Zak...a jednak 14.11.09, 20:12
              Amelka jednak zasada "róbta co chceta " moim zdaniem też nie jest
              dobra . jakiś zasad trzeba się trzymać. Ale nie będę się teraz
              kłócić o aborcję ( jestem przeciw całkowitej wolnosci w tym
              względzie ) ale z antykoncepcją masz rację - z tym całkowitym
              zakazem przesadzają .
              • rena-ta49 Re: Zak...a jednak 15.11.09, 08:56
                Zgadzam się !
                • ryszq Generalnie: NIE! 15.11.09, 11:43
                  Ja jestem w drużynie razem z amelką, ziołem, renią czy floemą. To co piszesz
                  Tadeusz, ma się nijak do dzisiejszych czasów. Trzeba też przy okazji powiedzieć,
                  że w imię niesienia wiary chrześcijańskiej, wielu niewinnych ludzi zostało po
                  prostu wymordowanych, spalonych i zadręczonych na śmierć.
                  Wojny religijne do tej pory pochłaniają wiele istnień ludzkich. Ja na przykład
                  nie wierzę takim ludziom jak Dyrektor Radia Maryja - Rydzyk, bo to jeden z
                  jątrzycieli i zasady chrześcijańskie ma gdzieś. No i jak mam wierzyć hierachom
                  Kościoła, kiedy sami dają przykład fałszywego świadectwa , zakłamania i obłudy?
                  W szkołach krzyż? - po co? Po to by wzbudzać protesty w młodych umysłach w
                  związku z co jakiś czas ujawniającymi się aferami w łonie samego Kościoła?
                  Religia i wiara jest to prywatna sprawa każdego. I w swoich domach kto chce
                  niech se nawet w każdym kącie postawi kapliczkę. I wtedy nic mi do tego kto i
                  jak sobie umebluje i udekoruje swoje mieszkanie.
                  Fundamentaliści tkwiący w swoich starych ortodoksyjnych szańcach są w każdej
                  religii groźni. Nie pasują do dzisiejszych czasów.To ich postawa niereformowalna
                  jest przyczynkiem wszelkich zaognień.
                  A tak przy okazji, Islam jako religia wcale tak źle nie wygląda i mogłaby się
                  wielu podobać. Nie pierwszy raz i nie ostatni religia staje się narzędziem dla
                  osiągnięcia celów nic nie mających wspólnego z wyznawaniem tej religii.
                  • darima_ka Re: Generalnie: NIE! 15.11.09, 12:14
                    Nie sposób Ryszardzie nie zgodzić się z tym co piszesz w powyższym poście ,
                    dlatego ja w ramach tolerancji jestem za tym żeby albo była możliwość dla
                    wszystkich jednakowa, albo też nie mamy w szkole żadnych
                    symboli wiary, i wtedy nie ma mowy o nietolerancji?
                    • ryszq Liberalnie powiem: 16.11.09, 09:20
                      Zakładam , że w Polsce jest miejsce nie tylko dla tych co to uważają ,że"tylko ich poglądy są jedynie słuszne" , ale i dla tych którzy mają je odmienne - byle radykalizm jednych i drugich nie szedł za daleko. smile
                      • zak-1 Re: Liberalnie powiem: 16.11.09, 10:15
                        Niestety , poglądy takie jak twoje są często wykorzystywane przez
                        radykałów różnych religii . Ja jako wierzący i praktykujący katolik
                        mam obowiązek dawać dobry przykład swoim życiem -innym do
                        naśladowania . Islamisci się jakos zasadami demokracji i wiarą
                        innych nie przejmują -moze dlatego wygrywają i w Europie .
                  • tadeusz_ski.51 Ryszq - Generalnie: NIE! dla manipulacji faktami! 16.11.09, 13:56
                    ryszq napisał:
                    > ...To co piszesz Tadeusz, ma się nijak do dzisiejszych czasów. Trzeba też
                    > przy okazji powiedzieć, że w imię niesienia wiary chrześcijańskiej, wielu
                    > niewinnych ludzi zostało po prostu wymordowanych, spalonych i zadręczonych
                    > na śmierć. Wojny religijne do tej pory pochłaniają wiele istnień ludzkich.
                    --------
                    To co piszesz Ryszard, ma się nijak do dzisiejszych czasów. Mógłbym na tym
                    zakończyć, bo jak w sposób logiczny odnosić się do faktów sprzed 5-ciu wieków,
                    które podajesz jako dzisiejsze? Kościół to przyznał i ustami JPII przeprosił za
                    zbrodnie i błędy czynione w przeszłości. Nie wiem w jaki sposób odczytujesz
                    dzisiejsze wiadomości, bieżące i aktualne, ale chyba bardzo wybiórczo i
                    tendencyjnie, jeśli nie zauważasz, że w dzisiejszych czasach to wierni
                    kościoła katolickiego są obiektem ataków i agresji ze strony innych. Rocznie,
                    ginie 127 tys ludzi tylko z tego z powodu, że są katolikami. Sto dwadzieścia
                    siedem tysięcy katolików, więc proszę nie wmawiać, nie manipulować
                    faktami, że dzisiaj katolicy atakują kogoś.
        • tadeusz_ski.51 Amelka, diabli wiedzą co 16.11.09, 13:32
          to Ty jesteś! Urodzona w Polsce i tu wychowana wyjechała i udaje wielką Niemkę!
          Zdaje się, że nawet masz trudności z wypowiedzeniem słowa "ojczyzna"? Kością w
          gardle staje? Wy tam sobie w Niemczech możecie nawet swastyki wstawiać w
          szkołach publicznych, bo co by nie robić, to propaganda gebbelsowska wbiła
          Niemcom do głów manię wyższości i deklarowanie przez Niemców przyjaźni wobec
          Polaków, też tego nie zmieni. Praktyka pokazuje, jacy to przyjaciele, potwierdza
          się staropolskie przysłowie, które mówi "jak świat światem, nigdy Niemiaszek nie
          był Polakowi bratem!"

amelkalexi napisała:
          > bo w imię Boga...honoru i diabli wiedzą...czego jeszcze...(cóż...po prostu
          > wypaczone umysły)

Wypaczeni psychicznie są ci, którzy od swoich korzeni, przodków, tradycji i
          historii się odcinają. Ci nie tylko w Polsce, ale nigdzie na świecie przyszłości
          przed sobą nie mają. Naród, który zapomina o swojej przeszłości, nie ma
          przyszłości, to samo z ludźmi.
          • inka-1 Powiem tylko NIE 16.11.09, 13:59
            nie wazne czy to krzyze czy inne religijne znaki
            W miejscach publicznych ,urzedach ,sklepach ,szkolach nie...
            • tadeusz_ski.51 Ależ Wam ta propaganda wolnościowo-komusza 16.11.09, 15:08
              narobiła spustoszenia w umysłach... Normalnie "pranie mózgu"!
              Ludzie bredzą w kółko o krzyżu jako symbolu religii, mimo że przedstawiłem
              dowody, że jest to od zawsze, od początku istnienia państwa polskiego
              symbol polskości! No bredzą w kółko, jakby tylko rozumieli to, co im do
              główek nawbijali propagandyści z PRL-u i obecnie z Brukseli. Nie myślą, nie
              myślą samodzielnie! I po co takim Bozia daje rozum? No po co, skoro i tak go nie
              chcą używać!
          • amelkalexi Tadziu.... 16.11.09, 14:23
            żebyś Ty tak poznał tą "inną" rzeczywistość..czyli życie właśnie w Niemczechtongue_out
            no i kochanych rodaków...oj ci to potrafią...kością stanąćbig_grin
            a ja nie mam problemów z wypowiedzeniem...ojczyznatongue_out...
            tylko na dobrą sprawę, co to oznacza??
            a ja Niemki nie udaję...i wszędzie bez cienia zażenowania mówię, że
            jestem...Polką...
            ale nie mam ochoty udawać, że mentalność Niemców mi się nie podobatongue_out
            no i wiesz...człowiek jest człowiekiem nie z racji...pochodzenia a z racji
            charakteru...
            bo wrzucić wszystkich do jednego wora...może nie jest trudno, jednak
            niesprawiedliwie...
            • zak-1 Re: Tadziu.... 16.11.09, 14:39
              No to my z Tadkiem w mniejszosci jesteśmy. CZyli demokratycznie
              mowiąc "ściągajmy te krzyze " ale ciekawi mnie które z Was by to
              zrobiło osobiście ?
              Ja nigdy .
              • tadeusz_ski.51 O nie! 16.11.09, 15:12
                Ja nie pozwolę! Stanę z mieczem w dłoni i kto się odważy podnieść ręką na krzyż
                - odrąbię! Odrąbię nie rękę, ale ten łeb bezmyślny, w którym jest mózg "wyprany"
                z wartości! Taki mózg jest szkodliwy, nawet dla tego, który go posiada...
                • tadeusz_ski.51 Kazik! Nie odpuszczaj! 16.11.09, 15:17
                  Gdyby nasi przodkowie tak odpuścili, to dzisiaj mógłbym mieć nawet 10 żon!
                  Bierz broń w dłoń! Masz tu, w jedną rękę szablę a w drugą pałasz i ... na koń!
                  Krzyża broń!

https://dawneuzbrojenie.republika.pl/g50.jpg
                • amelkalexi Tadeusz.... 16.11.09, 15:54
                  a wiesz, że kto mieczem...wojuje, ten od...pochwy ginie??tongue_outbig_grin
            • tadeusz_ski.51 Taaaaa, teraz się tłumaczysz 16.11.09, 15:01
              a kto napisał, że ci co mówią o Bogu, honorze i ojczyźnie to wypaczone umysły??!
              Kto, się pytam!
              • rena-ta49 Tadziu , 16.11.09, 15:14
                pierniczysz już wszystko zaczyna Ci się mieszać ?
                gdzie takie słowa Zak napisał juuuuuuż odszczekuj !!
                • tadeusz_ski.51 Renia!!!!!!! 16.11.09, 15:21
                  https://emoty.blox.pl/resource/bash.gif
                  Do tego nawiązuję!
                  forum.gazeta.pl/forum/w,50394,102945952,102986004,Tadeusz_.html
                  Do tego! A nie do żadnej wypowiedzi Kazika! Ty się lepiej nie wtrącaj, kiedy
                  starsi dyskutują...
              • amelkalexi to się.... 16.11.09, 15:57
                nazywa łapanie za słówka...
                a wypaczone umysły...to pewnie...że mają ci fanatycznie wierzący...i całe życie
                opierający właśnie na...wierzetongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka