tropem_misia1 22.05.13, 09:33 na maturze...................... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rena-ta49 Re: Religia 22.05.13, 13:30 Jako dodatkowy przedmiot dla tych którzy wybierają się na studia do seminarium,to owszem. Pod żadnym warunkiem dla wszystkich ! Odpowiedz Link
grrrrw Re: Religia 29.05.13, 08:30 zastanow sie, co piszesz, jak mozna dla wszystkich ? Moze w liceum katolickim, czemu nie, jak sobie wpisza do statutu, tak beda mieli. Ostatecznie jest duzo szkol katolickich i oni maja prawo robic sobie mature taka, jaka chca. poza tym uwazam, ze wiedza z zakresu religioznastwa przyda sie kazdemu, kto pretenduje do tutulu osoby wyksztalconej humanistycznie. Mozna nie wierzyc w merkurego albo dziwnozony, a wiedziec co to takiego jest. Odpowiedz Link
farma.iluzji Re: Religia 29.05.13, 17:03 W Polsce nie ma religioznastwa tylko religia a to wieeeelka różnica. Jestem bardzo bardzo przeciw, szlag mnie trafia jak coś takiego czytam, niech sobie swoje pomysły wprowadzają do szkół katolickich....wrrr Odpowiedz Link
darima_ka Re: Religia 29.05.13, 17:26 Dokładnie,jak nie wiadomo o co chodzi ,to chodzi o kasę! Odpowiedz Link
darima_ka Re: Religia 29.05.13, 17:24 Nie wiem kto am się zastanowić? Czy autor projektu owego,czy my którzy się temu sprzeciwiamy? Już ktoś napisał w tym wątku ,że matura z religii owszem ,ale dla tych którzy zadeklarują chęć studiowania w Seminarium. Ja się z tym zgadzam. Ja do tej pory ,to w naszych szkołach nie am przedmiotu religioznawstwo? Odpowiedz Link
farma.iluzji Re: Religia 30.05.13, 10:03 Gdyby to było religioznawstwo to by to była nauka o religiach a nie o jednej "właściwej" w tym kraju ....więc nie ma.... Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Religia 30.05.13, 17:16 Jeśli przedmiot "wychowanie seksualne" będzie w koszyku przedmiotów maturalnych do wyboru, to i religia powinna tam się znaleźć. Ciekawe byłoby porównanie ilości uczniów wybierających te przedmioty? Odpowiedz Link
vichta Re: Religia 31.05.13, 00:15 Dobre !!! Serce rosnie, jak sie to czyta A pamietam, jak swego czasu wszyscy moi znajomi zachwycali sie, ze to bedzie tak wygodnie, jak religia bedzie w szkole. Mnie to jakos nigdy nie cieszylo i "krakalam", ze predko im sie tej religii odechce. No i tak jest. Teraz gromy ciskaja na katechetow i ksiezy i ogolnie na caly system, bo czuja sie pod ogromna presja. Syn moj jest juz dorosly. Nie byl chrzczony i na religie nigdy nie chodzil, za co jest mi wdzieczny. Uwazam, ze zarowno wprowadzenie religii do szkol, jak i jako przedmiotu maturalnego to w sumie swietny sposob, zeby mlodych ludzi zniechecic do Kosciola. Tylko szkoda, ze taki kosztowny Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Religia 01.06.13, 07:09 Cóż kiedy nasi rządzący są podporządkowani KK. Oni wiedzą lepiej co dla nas jest dobre. Ten co podpisał Konkordat za to uzależnienie ponosi winę. Odpowiedz Link
darima_ka Nie bedzie matury z religii! 06.06.13, 17:55 www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,14052064,MEN__Nie_bedzie_matury_z_religii__Episkopat_jest__troche.htmlBRAWO! Odpowiedz Link
debi_bebi Re: Nie bedzie matury z religii! 06.06.13, 18:11 To znaczy, że juz nie muszę się gorączkować? Bo ja też jestem przeciw, i to w całokształcie, bo uważam, że otwarcie nawet najmniejszej furteczki grozi przysłowiowym: daj kurze grzędę - a ona na to - wyżej siędę. Odpowiedz Link