tropem_misia1 12.11.13, 07:12 ............."Czy się stoi, czy się leży, tysiąc złotych się należy" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tadeusz_ski.51 Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 12.11.13, 10:17 O głupszym pomyśle jeszcze nie słyszałem, ten jest pierwszy w rankingu. Nie mniej jest faktem, że to plagiat jest. Nie wszyscy pewnie pamiętają, ale właśnie ja, swego czasu postulowałem "świadczenie za człowieczeństwo" umożliwiające każdemu minimum egzystencji. Z tym, że ja swym pomysłem obejmowałem cały świat i różnicowałem jego wysokość pod kątem kosztów utrzymania. Dalej twierdzę, że wszyscy ludzie powinni mieć środki zapewniające minimum egzystencji, niezależnie od rasy, wyznania, poglądów, miejsca zamieszkania itd. Uważam, że takie rozwiązanie jest obowiązkiem ludzkości! Skoro tak my ludzie ten świat urządziliśmy, to mamy obowiązek zapewnić każdemu życie w tych warunkach! W warunkach, które sami tworzymy jako ludzkość. Dla kogo? Dla nas, dla ludzkości. Więc dajmy ludziom żyć! Jestem pragmatykiem toteż wiem, że w obecnych czasach jest to niemożliwe, czyli jest to "śpiewka przyszłości". Co nie zwalnia ludzkości od obowiązku dążenia do stanu wyżej opisanego i postulowanego. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 12.11.13, 10:31 A co Tadku z leniami którzy zdrowi są na ciele i na umyśle za to mają wrodzony wstręt do pracy ? przepracowałem w sumie ponad czterdzieści lat /głównie w produkcji/ i z jakiej paki pytam się mam utrzymywać zawodowych miglanców i nierobów ? no wytłumacz mnie to, mi pracusiowi i pedantowi Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 12.11.13, 10:36 Zapytali Jezusa: - Dlaczego Bóg połączył tę pracowitą kobietę z tym niewiarygodnie leniwym mężczyznom? - Po to aby oboje przeżyli odpowiedział Jezus. Pewnie niedokładnie przytaczam ale sensu nie wypaczam. Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 12.11.13, 10:37 poprawka - błąd gramatyczny. Ma być mężczyzną (nie mężczyznom) Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Czarek, no to ja się zapytam Ciebie 12.11.13, 10:40 Czy uważasz, że leń nie ma prawa do życia? Czy dlatego, że ma wrodzoną niechęć do pracy ma zdechnąć z głodu? Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Czarek, no to ja się zapytam Ciebie 12.11.13, 19:15 Ma wrodzoną niechęć do pracy, czyli ma wrodzone zamiłowanie do wolności. Jest wolny! Nie daje się zniewolić! Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 12.11.13, 19:13 I tak ich utrzymujesz. Tylko w sposób pośredni i tego nie widzisz. Zapomogi z MOPS, różne Caritasy, noclegownie, garkuchnie, ubrania, bony z Gminy do barów na obiad, dopłaty do oplat za mieszkanie, węgla, prądu i masa innych rzeczy. Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Przyjrzyjmy się teraz dwóm krajom 12.11.13, 10:32 Niemcom i Szwecji. Wysokość zasiłku socjalnego w Niemczech to ok. 600 €. Można za to przeżyć? Oczywiście! Są tacy w Niemczech, którzy wiele lat egzystują wyłącznie na tym zasiłku, więc można powiedzieć, że ten kraj spełnia kryteria zapewnienia swoim obywatelom zaspokojenie potrzeb na poziomie minimum egzystencji. Można czy nie? Oczywiście można, jeśli się chce i ma do tego odpowiednie rozwiązanie. Szwecja podobnie, opieka socjalna jest tam jeszcze bardziej rozwinięta niż w Niemczech (mimo kryzysu i ograniczeń wprowadzonych w ciągu ostatniego dziesięciolecia) Tam też można wiele lat nic nie robić i żyć. Prawie komunizm .... w obu przypadkach. Ps. Jedno z głównych haseł komunizmu: dobra otrzymywać według potrzeb a pracować według chęci (czyli ile kto chce, jak ktoś nie chce to nie) .... .... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Przyjrzyjmy się teraz dwóm krajom 12.11.13, 10:53 Zagryzłeś mnie. Jestem Chrześcijaninem, jestem wyznawcą Jezusa a Jezus wiadomo co głosił - oddaj wszystko bliźniemu swemu a Bóg Ci to wynagrodzi. Tu mam zagwozdkę którą ciężko mi przełknąć. Bo czy mam godzić się ,na świadome nieróbstwo jednych moim kosztem - i oczekiwać za to zapłaty dopiero w Niebie ? nie jestem Samarytaninem ale nie jestem też mendą. Gdybym widział głodnego i cierpiącego ,podzielę się tym co mam. Ale kuźwa leniowi nie dałbym nic. Trudno. Najwyżej zapłacę za to Znasz przypowieść Pana Jezusa o biedaku i bogaczu ? na pewno znasz Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 A nie mówiłem, 12.11.13, 11:09 że jestem super trollem? Uprzedzałem, więc się nie dziw, że potrafię wmówić komuś, że białe to białe... tfuuuu, chciałem powiedzieć czarne... A co do bogacza i biedaka, to ta kanalia bogacz chciał mieć jeszcze więcej! I dobrze, że nie dostał nic! Tylko że wiesz, różni tacy tam komuniści, na tej przypowieści wmawiali ludziom, że Jezus też był ich. Dawał biednym a zjadł u bogatego nic mu za to nie dając... czyli zabrał. Takie przewrotne kanalie byli ci komuniści! Ech... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: A nie mówiłem, 12.11.13, 11:22 Nie mieszaj Pan Jezus jest ponadczasowy. Ja wierzę że On jest Synem Bożym. Gdyby tak nie było, dawno by to padło, wiara w Niego by padła. Pewnie oglądałeś 'Pasję' Gibsona. Gibson odtworzył tamte czasy najbardziej realistycznie jak tylko się dało. Ps. Komunistów mam w dupie. Bo więcej mi zabrali niż dali. Myślę że niebie swoje dutki odzyskam Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: A nie mówiłem, 12.11.13, 11:42 No doooobra, nie będę mieszał. Chociaż mówiąc szerze, nie mieszanie przychodzi mi z trudem... Odpowiedz Link
darima_ka Re: A nie mówiłem, 12.11.13, 17:55 tadeusz_ski.51 napisał: > No doooobra, nie będę mieszał. Chociaż mówiąc szerze, nie mieszanie przychodzi > mi z trudem... > Chociaż raz prawdę napisałeś Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: A nie mówiłem, 13.11.13, 18:54 darima_ka napisała: > Chociaż raz prawdę napisałeś ------------------------ Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 12.11.13, 13:42 To wcale nie jest głupi pomysł ,nie wiem tylko czy w takiej kwocie ? Teraz państwo ma ludzi bezrobotnych w dopie ,stąd tylu zbieraczy grzebiących w śmietnikach. Ale temu na pewno będa przeciwni bogaci ,bo to im by się ukróciło Eldodrado? Odpowiedz Link
opuncja.figowa Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 12.11.13, 13:53 wcale nie jest głupi pomysł ,nie wiem tylko czy w takiej kwocie ? No właśnie, proporcje. Zasiłek nie powinien być wyższy od pensji. Odpowiedz Link
opuncja.figowa Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 12.11.13, 13:51 Pomysł kuriozalny, nawet datę sprawdziłam, czy aby nie 1 kwietnia. Ale, ale gdzieniegdzie na świecie np. w Australii funkcjonują emerytury po równo na głowę 1000 $. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 12.11.13, 14:00 Takie referendum przeprowadza Szwecja. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 12.11.13, 19:18 Jako kwota podstawowa dla każdego. Reszta, to już ile sobie ktoś wypracował. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 12.11.13, 20:19 Zgadza się,to byłoby sprawiedliwe.Każdy miałby to minimum socjalne zapewnione. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 12.11.13, 19:10 Nic nowego. W artykule wspomniano o Rzymie. Obywatel Rzymu codziennie otrzymywał: miarkę [przypuszczalnie 0,8 litra] pszenicy, miarkę oliwy, miarkę wina. I dlatego też wszyscy obywatele Rzymu byli zarejestrowani i zameldowani. Gdy hiszpańscy konwistadorzy dotarli do Peu, do Inków, byli zszokowani. Pierwszy raz w życiu sobaczyli kraj bez nędzarzy i zebraków. Bo zycie w państwie Inków było doskonale zorganizowane. Każdy bezwzględnie coś robił i produkował. Jak ktoś potrzebował buty czy ubranie, otrzymywał od wójta z magazynów bezpłatnie. Nie istniał pieniądz. Gdy obywatel poskarzył się na wójta, wójt był karany. USA. Indiaie zyjący do dziś w rezerwatach [prawie wszyscy tam żyją]. Od urodzenia do smierci nic nie muszą robić. Wszystko maja za darmo od Rządu. Lącznie ze studiami na uczelniach. Warunek - nie wolno opuścić rezerwatu na stałe. Kto opuszcza idzie na własny rachunek na zawsze. To samo z Eskimosami w Kanadzie. W starożytnych Chinach każdy musiał codziennie za darmo otrzymać miskę ryżu. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 12.11.13, 20:34 A ja tak. Dla kobiet minimum zapewnione. Za rodzenie i wychowywanie dzieci. Należy Im się jak psu zupa - przepraszam za porównanie ale jakoś tak wyszło. Faceci do roboty, nie ma lekko. Zapieprzać na rodzinę ino żwawo. Kuźwa mój stary ma 92 prawie i jeszcze pracuje . Do roboty młodzieży Odpowiedz Link
darima_ka Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 12.11.13, 21:14 Tylko gdzie ci bezrobotni maja pracować i za coo za 4zł/h? Jak sądzisz dlaczego tyle milionów Polaków wyjechało,gdyby tu mieli pracę , zapewne niektórzy by wyjechali ,ale większość by została? Ile małżeństw się rozpadło przez tę emigrację zarobkową ? Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 13.11.13, 14:10 Dari. co daleko szukać. Tylko komuna. Jak zaczynałem pracę i miałem jeszcze kilka miesięcy do ukończenia 18 lat. Rok 1965, wrzesień. Pominę, ze uczeń III kalsy Szkoły Zawodowej, mający już w fabryce trzy dni praktyki zawodowej otrzymywał miesięcznie 720 złotych [żadnych podatków, bo ich nie było do 1 000 zet]. I było to już dużo forsy. Ale wrócę. Jka zacżałem. To było 1 100 zł [netto]. Takie minimum. Ja, młodziutki chłopak. I to była suma, za którą miesięcznie bez żadnego oglądania się na rodziców mogłem się utrzymać. Wynajmując nawet pokój do mieszkania. Tak to było wtedy wyliczone. człowiek zaczynający prace, musiał tyle zarobić [skromnie oczywiście], by być już samodzielnym. Zejść z rodziców. Po sześciu miesiącach takiego wdrażania do pracy zarabiałem już 1 400 zł plus 15 procent premii regulaminowej i plus około 5 do 10 procent premii uznaniowej. Odjąć jakieś składki, podatek liniowy jaki był, czyli 3 procent, czyli 3 zł od każdych 100 powyzej 1 000 zł, dawało to gdiześ 1 350 netto. I młody człowiek już był gość! Rodzice nie musileli go finansować absolutnie. Tak to było. Teraz kompletnie oderwane od realiów. Płaca minimalna [miliony już tak pracują daje 1200 netto. Człowiek samodzielnie za to nie wyżyje. Musi u kogoś mieszkać kątem, musi go ktoś w jakiś sposób dofinansowywać [nawet pośrednio]. To wprost nędza. W majestacie prawa. To woła o pmstę do nieba. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 13.11.13, 14:22 Grzechu zgadzam się z tym co napisałeś. Teraz nie dosyć że stażyści pracują za darmo ,to pracodawcy wciąż mają mało,i mało! Sama pamiętam te czasy kiedy za praktyki byłam wynagradzana,za tę kasę kupowałam najpotrzebniejsze rzeczy nie obciążajac rodziców. Zrobił nam się XiX wieczny kapitalizm z wyzyskiem pracownika. Nie tylko u nas ludzie pracy demonstrują na ulicy ,w takim Berlinie 1 maja też burdy. A przecież my nawet w 1/10 nie możemy się równać z Niemcami jeśli chodzi o warunki pracy i życia! Odpowiedz Link
darima_ka Re: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy 13.11.13, 17:49 "Płaca minimalna [miliony już tak pracują daje 1200 netto. Człowiek samodzielnie za to nie wyżyje. Musi u kogoś mieszkać kątem, musi go ktoś w jakiś sposób dofinansowywać [nawet pośrednio]. To wprost nędza. W majestacie prawa. To woła o pmstę do nieba." A miliony pracują na śmieciówkach i nie mają nawet tego,masz rację to wola o pomstę do nieba. Mamy ceny europejskie ,a zarobki Trzeciego Świata. Pracownik jest traktowany jak niewolnik-vide ostatnie okaleczenia pracowników przez bandytów-"pracodawców". Odpowiedz Link