czuk1 Re: Wybory.... 22.11.14, 21:09 Sposób przeprowadzenia wyborów samorządowych jest kolejnym przejawem rozkładu państwa - oświadczył prezes PiS Jarosław Kaczyński. Według niego, należy powtórzyć głosowanie: na te same listy i tych samych kandydatów. - Mamy dziś w Polsce nadzwyczajną sytuację, kolejne przejawy rozkładu państwa, który postępuje w różnych dziedzinach, a teraz w tych dniach został pokazany w sposób szczególny i jaskrawy, oczywisty dla każdego, kto chce patrzeć - mówił Kaczyński na konferencji prasowej w Krakowie. - Sposób obliczenia wyników wyborów, rozpad PKW to jest właśnie dowód na to, że nasze państwo jest dzisiaj w stanie bardzo złym, potrzeba zmiany władzy jest dzisiaj oczywista - zaznaczył. Czytaj więcej na fakty.interia.pl/raport-wybory-samorzadowe-2014/aktualnosci/news-kaczynski-wybory-samorzadowe-przejawem-rozkladu-panstwa,nId,1562714#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Tak twierdzi Prezes PiS. Wyolbrzymia. Robi sobie , już teraz, propagandę do przyszłych swoich rządów. Będzie mówił - przejąłem państwo w stanie rozkładu , upadku a doprowadziłem do stabilizacji, wprowadziłem na drogę rozwoju. Już to widzę. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Wybory.... 22.11.14, 21:35 Czyż to nie minister obecnie rządzącej partii powiedział ,że: "Polska istnieje tylko teoretycznie" Więc ja nie rozumiem czemu ty się dziwisz słowom Kaczyńskiego,on tylko potwierdza slowa Sienkiewicza. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Wybory.... 22.11.14, 22:12 Nie rozumiem dlaczego mam , jak papuga , powtarzać i przytakiwać komuś kto nie ma racji, nie mówi prawdy. Odpowiedz Link
zak-1 Re: Wybory.... 23.11.14, 09:20 Już po PO , żadne cuda nad urną już im nie pomogą . W następnych wyborach przegrają tak wyrażnie , że PIS będzie samo rządzić . Pytam się kto ma wykazywać nieprawidłowości wyborcze i inne ? Kaczyński ma siedzieć i klaskać ? Odpowiedz Link
czuk1 Re: Wybory.... 23.11.14, 09:49 Sienkiewicz bajdurzył. Zastanówmy się co to jest państwo, jakie są podstawy i organy państwa. Porównajmy te pojęcia definiujące państwo i porównajmy ze stanem istniejącym państwa polskiego. Przekonamy się, że państwo polskie istnieje i ma się dostatecznie dobrze. Cudów nad urnami nie robiono. Kto (z PKW ) i w jakim celu miałby je robić ? Jeśli robiono by nawet jakieś cuda , to po to by wygrało PiS ? Cudem było by wygranie przez PiS wyborów parlamentarnych , w takim stopniu by samo rządziło. Nieprawidłowości wyborcze ma prawo wykazywać, zaskarżać do sądu każdy obywatel PR a także grupy społeczne, organizacje i partie. Zamiast iść na drogę sądową to oskarżono wprost PKW o fałszowanie wyborów. Zobaczymy więc czy można ( wg mnie - bezkarnie i bezpodstawnie) oskarżać władze wyborcze o spowodowanie sfałszowanych wyników wyborów, kiedy za kilka dni sąd rozstrzygnie skargę PKW na insynuacje czołowych polityków o sfałszowaniu wyborów. Po co i do kogo to retoryczne i sugerujące pytanie pytanie - "Kaczyński ma siedzieć i klaskać ?" Odpowiedz Link
darima_ka Re: Wybory.... 23.11.14, 10:33 Wyolbrzymia? a jednak wielu ludzi i to z tytułami profesorskimi potwierdza to co mówi Kaczyński? a co powiesz na to: www.tvn24.pl/ponad-130-tys-glosow-roznicy-rozbieznosc-w-wynikach,491430,s.html Moze to jest w tym kraju tak że nie ważne kto jak glosuje ,ale ważne kto liczy i podaje wyniki Odpowiedz Link
czuk1 Re: Wybory.... 23.11.14, 11:23 Czy Kaczyński miał rację, za 2-3 dni rozstrzygnie sąd okręgowy. PKW skierować ma doniesienie na postępowanie czołowych polityków. Łatwo stwierdzić, że spora część wyborców choć głosowała , ich udział nie został uznany. W wyborach zanotowano jedynie ich obecność ale jednocześnie uznano, że nie potrafili prawidłowo zagłosować. A przecież (w większości) nie po to przyszli by oddać głos nieważny. Wina za nieprawidłowe zagłosowanie wielu wyborców obciąża głównie organizatorów wyborów. Członkowie komisji nie udzielali powszechnego, obowiązkowego instruktażu - " jak głosować ". Instruktaż taki także w mediach był niewidoczny, wręcz niedostateczny. Mamy więc niepotrzebne wyeliminowanie 2 mln wyborców z wyborów, a przecież i tak frekwencja była niska. I to jest jedyna strata i (moja) uwaga. Nie sądzę jednak, że te 2 mln niezaistniałych wyborców w sposób znaczący zniekształciło by wyniki wyborów, wczoraj ogłoszone. Sądzę, że głosy wyeliminowanych z wyborów ułożyły by się podobnie jak głosy tych którzy głosowali. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Wybory.... 23.11.14, 11:27 Errata części zdania: Jest: ... te 2 mln niezaistniałych wyborców w sposób znaczący zniekształciło by wyniki wyborów, wczoraj ogłoszone. " Winno być: .." te 2 mln niezaistniałych wyborców w sposób znaczący zmieniło by wyniki wyborów, wczoraj ogłoszone..." Odpowiedz Link
zak-1 Re: Wybory.... 23.11.14, 13:40 Jeśli PIS wygra wybory parlamentarne w przyszłym roku nie będzie, to nie będzie żaden cud , tylko prawda. Ludzie zagłosują na złość PO, tak jak kiedyś głosowano na złość PIsowi. Słuchając ludzi dookoła mnie , nie słyszę żadnych pozytywów dotyczących PO i dodam , że to nie żadne patologiczne środowisko. Dlaczego tak się boją powtórzenia tych wyborów ?? przecież jeśli wszystko jest zgodne z prawdą , to wyniki będą podobne. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Wybory.... 23.11.14, 14:18 Powtarzam , co pisałem : Cudem było by wygranie przez PiS wyborów parlamentarnych , w takim stopniu by samo rządziło. Kto się boi powtórzyć wybory ? Kodeks wyborczy przewiduje powtarzanie wyborów tylko w obwodach i na podstawie skutecznych zaskarżeń/postanowień sądu. Nie można zaskarżyć wyborów w kraju, gdyż kodeks takiej możliwości nie daje. Kodeksu nie da się w tym sejmie zmienić a prawo nie działa wstecz. A poza tym trudno by było udowodnić, że wynik wyborów jest sfałszowany. Odpowiedz Link
czuk1 Co z tymi wyborami zrobić 25.11.14, 21:17 Znów sondażowy gniot! Tak nami manipulują Ponad połowa Polaków nie chce powtórzenia wyborów samorządowych - wynika z sondażu przygotowanego przez Millward Brown dla TVN24. - Podaje wp.pl w artykule pt. ""Nie powtarzać". Sondaż po wyborach samorządowych" Wp.pl: Z sondażu wynika, że powtórki wyborów nie chce 54 proc. Polaków, 35 proc. uważa, że powinny się one odbyć jeszcze raz. a 11 proc. nie ma zdania. Większość badanych - 62 proc. twierdzi, że wybory nie zostały sfałszowane. Przeciwnego zdania jest 25 proc, a 13 proc. nie ma w tej sprawie ustalonej opinii. >> wiadomosci.wp.pl/kat,1017099,title,Nie-powtarzac-Sondaz-po-wyborach-samorzadowych,wid,17058269,wiadomosc.html------------------------------------------------------------------------------------------- Inny malutki blogowy sondaż Odpowiedz Link
czuk1 Co piszą mężowie zaufania.. 26.11.14, 08:07 Okazuje się (o tym nie wiedziałem) , że członkowie komisji obwodowych i mężowie zaufania (reprezentujący przecież partie w komisjach) mają możliwość wnoszenia wszelkich uwag w protokółach podających wyniki wyborów. Jakoś nie słyszałem, nie czytałem dotychczas tych uwag, nie widziałem wpisanych uwag w wywieszonych protokółach o wynikach wyborów. 300 tysięczna armia partyjnych i obywatelskich pracowników komisji nawet nie zasygnalizowała społeczeństwu, że są nieprawidłowości w pracy kilkudziesięciu tysięcy komisji, że wybory zostały fałszowane. Ba, teraz po wyborach, nie ma również od tych przedstawicieli oficjalnych informacji i medialnych doniesień o nieprawidłowościach w przeprowadzeniu wyborów . To zastanawia. To może zdenerwować. . I druga sprawa - to kompletne nie przygotowanie wyborców do glosowania. Pisze o tym (niżej) członek komisji obwodowej. Ale też informuje, że w tej komisji tłumaczono wyborcom , jak głosować. Jest pytanie - czy wszędzie członkowie komisji prowadzili taki instruktaż , dlaczego nie prowadzili (kto bądź jaki przepis im tego zakazywał) , dlaczego mężowie zaufania i członkowie komisji nie zwrócili uwagi na tę nieprawidłowości i nie spowodowali podjęcia wyjaśnień wyborcom, dlaczego nie wpisali swoich uwag do protokółów sumujących wybory ? Na opisane problemy zwróciły mi uwagę te osoby: "Na inną kwestię wskazuje senator Witold Gintowt-Dziewałtowski (niezależny), współtwórca kodeksu wyborczego. - Nie jest tak, że członkowie OKW mogą manipulować przy głosach. Ustawodawca przewidział, że zarówno członkowie komisji, jak i pełnomocnicy czy mężowie zaufania [delegowani przez komitety wyborcze] mogą wnieść do protokołu uwagi z wymienieniem konkretnych zarzutów, także dotyczących nieprawidłowości w pracach komisji czy niepokojąco dużej liczby głosów nieważnych. Komisje składają się w większości z członków partii politycznych. Rozumiem, że przedstawiciele PiS i SLD w komisjach złożyli uwagi do protokołów? - pyta retorycznie senator. Członkowie komisji wyborczych mówią, że za głosy nieważne odpowiadają wyborcy. - Ludzie kompletnie nie wiedzieli, na czym polegają wybory samorządowe, i byli bardzo zaskoczeni, że dostawali aż trzy grube książeczki - opowiada Agnieszka Polak-Suliborska z OKW na warszawskim Gocławiu. - Niektórzy pytali, jak to zaznaczać, więc tłumaczyliśmy, że na samym dole karty jest informacja o sposobie głosowania, a podobna wisi w lokalu. Jak ktoś umie czytać ze zrozumieniem, to nie ma problemu" Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,17027723,Jak_Sejm_usunal_zapis__ze_obwodowe_komisje_nie_musza.html#ixzz3K9glEl9Q Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Co piszą mężowie zaufania.. 26.11.14, 14:14 Najlepiej z ludzi zrobić głupków,co to nie wiedza jak głosować. Książeczki były nie pierwszy raz,zawsze ludzie wiedzieli jak głosować? Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Co piszą mężowie zaufania.. 26.11.14, 16:48 wiadomosci.onet.pl/kraj/rmf-fm-testy-systemu-pkw-wszystkie-gminy-zglosily-ten-sam-blad/3glsd Jest błąd ale nie ma on żadnego wpływu itd itd Samochód w którym jak stwierdzono po wypadku wysiadły hamulce wypadł z drogi i rozbił się, kierowca nie przeżył pasażerowie ciężko ranni ale jak stwierdzono w oficjalnym protokole - na skutki wypadku nie miało żadnego wpływu to że w samochodzie wysiadły hamulce Odpowiedz Link
czuk1 Re: Co piszą mężowie zaufania.. 26.11.14, 17:19 System drukuje pozycję/rubrykę do wypełnienia, które była potrzebna 16.11. a 30.11 . nie jest potrzebna. . Ja przeczytałem całą informację. Jeśli to tylko taka usterka, to małe piwo. Ja tam jednak już temu programowi nie wierzę. Uważam,że powinni liczyć "na dwie ręce" - komputerowo i ręcznie. PS. Wpisy niektóre i komentarze są tu tendencyjne, chyba z myślą, że ktoś (nie będzie czytał "linka") przyjmie jedynie słuszne opinie. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Co piszą mężowie zaufania.. 26.11.14, 17:29 O! to,to,nie ważne jak kto głosuje ,ważne kto liczy Odpowiedz Link
czuk1 Re: Co piszą mężowie zaufania.. 26.11.14, 17:36 I kto to pisze ? A dlaczego tak uważasz ? Czyżby domniemanie fałszowania wyborów dotyczyło komisji terytorialnych? Odpowiedz Link
darima_ka Re: Co piszą mężowie zaufania.. 26.11.14, 17:46 To zadziało sie na znacznie wyższym poziomie MKW,chociaż możliwe że na wsiach i w obwodowych,tam całe rodziny są w komisjach. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Co piszą mężowie zaufania.. 26.11.14, 18:19 O kurcze. Co Ty. Faktycznie. W gminach nie ma nadmiaru chętnych i komisje opanowane są przez urzędników a ci mogą mieć interesy grupowe i osobiste. Generalnie, pracownicy i szefowie spółek gminnych (jeśli mają dobrego szefa w osobie wójta) robią wszystko co możliwe by wójt był nadal. M.in. opłacają kampanię wyborczą takiego wójta. A do tego trwający latami wójt i nepotyzm w urzędzie . Wniosek do zmian w kodeksie wyborczym. W komisji obwodowej nie powinni brać udziału pracownicy urzędu gminy . W gminie są nauczyciele, młodzi wykształceni bez pracy i nie powinno być problemu z obsadą komisji. Nadzór nad pracami każdej komisji powinni pełnić - oddelegowani tam sędziowie, radcowie prawni, adwokaci. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Co piszą mężowie zaufania.. 26.11.14, 18:24 Ale władza powiedziała że kodeks może być zmieniony dopiero po przyszłorocznych wyborach a to oznacza że nigdy nie zostanie zmieniony w sposób w jaki życzyliby sobie wyborcy. I co im zrobisz ,jak zmusisz sitwę do zmian - tupaniem nóżkami ,emigracją wewnętrzną ? Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Co piszą mężowie zaufania.. 26.11.14, 18:30 Rozpoczęła się zapowiadana konferencja PKW. - PKW po głębokiej analizie i testach systemu i zasięgnięciu opinii komisarzy wyborczych, którzy w większości opowiedzieli się za systemem, podjęła decyzję o użyciu systemu w II turze - mówi przewodniczący Komisji Stefan Jaworski. Jaworski powiedział to, o czym wcześniej pisaliśmy. Jeśli system nie zadziała, należy wprowadzić ręczne liczenie głosów. - Testy pokazały, ze w zasadzie system działa sprawnie, są pewne małe mankamenty, które mogą podlegać usunięciu - dodał. Po tych słowach króciutka konferencja zakończyła się. Dziennikarze nie mieli możliwości zadawania pytań. W III RP jak w bantustanie ,wynik wyborów znany już przed wyborami Odpowiedz Link
czuk1 Nie wszystko winą PKW 01.12.14, 10:41 Nie da się ukryć , że PKW popełniła poważne błędy organizacyjne i merytoryczne w przygotowaniu i przeprowadzeniu wyborów. Mam nadzieję, że nowa PKW wyciągnie wnioski z tych błędów a parlamentarzyści zmienią Kodeks Wyborczy by nie generował szkodliwego prawa. Rząd (wg mnie) odpowiada pośrednio za wpadkę technologiczną PKW. Pozostają problemy : funkcjonowania programu informatycznego do ustalania wyników wyborów, zapewnienia bezpieczeństwa dla systemów informatycznych PKW i ochrony fizycznej obiektów PKW, KBW i jego delegatur a także komisji wyborczych , w trakcie wyborów i po…. Zgadzam się wnioskami autora poniższego art. Podaję link . Wybrałem te fragmenty art. które uznałem za ważne: wyborcza.pl/magazyn/1,142072,17046328,Staje_w_obronie_PKW.html#TRrelSST Nie uważam, rzecz jasna, by nasze kłopoty z policzeniem głosów w wyborach samorządowych były efektem operacji obcego państwa. Zawinił brak wyobraźni PKW, niekompetencja firmy przygotowującej system informatyczny oraz bylejakość polskich polityków. Przez ćwierćwiecze PKW działała tak sprawnie, że parlament i rząd zapomniały o swojej odpowiedzialności za skuteczne i uczciwe przeprowadzenie wyborów. … pokazaliśmy słabość państwa w punkcie newralgicznym dla jego funkcjonowania. Aż się prosi, by w ten słaby punkt uderzyć. Jeśli da się pogłębić chaos w ważnym państwie należącym do UE i NATO …., to dlaczego nie skorzystać z okazji? …Nic tak nie osłabia naszego miejsca w świecie jak zawstydzająca nieumiejętność poradzenia sobie z prostymi problemami. Zapewnienie bezpieczeństwa elektronicznego nie należy do zadań PKW. To kompetencja ABW i odpowiednich służb wojskowych. Nie słychać jednak, że ABW sprawdzała firmę, która wygrała przetarg na budowę systemu dla PKW. Czy firma i jej pracownicy mieli pozwolenia na dostęp do tajemnicy państwowej, czy nie? A jeśli ABW nie zajmowała się tą sprawą, to dlaczego? …. brak właściwego wynagrodzenia dla firmy informatycznej. Sposób przeprowadzenia przetargu w tej sprawie uważam za horrendum i narażanie państwa na niebezpieczeństwo. Nie z winy komisji, lecz parlamentu, któremu nie starczyło wyobraźni i elementarnego poczucia troski o dobro kraju. Prawo zna pojęcie "infrastruktury krytycznej dla funkcjonowania państwa" (wprowadzone w 2007 r. do ustawy o zarządzaniu kryzysowym . Koordynacją ochrony infrastruktury krytycznej zajmuje się Rządowe Centrum Bezpieczeństwa. …. Najwyższa pora, aby PKW dostała wsparcie wyspecjalizowanych służb. To ich rola i odpowiedzialność. … Polsce potrzebne jest dziś odnowienie zaufania do PKW i całego procesu wyborczego. W tej sprawie nie powinno być podziału na rządzących i opozycję, bo wszyscy jadą na tym samym wózku. Poza parlamentem już grzeją silniki przeciwnicy systemu, którzy chcą wyrzucić całą obecną elitę polityczną i społeczną. Tak jak to pokazali w czasie wtargnięcia do siedziby PKW. Przez ćwierć wieku nasz system wyborczy działał bez większych problemów. Dziś niewiele trzeba, by wywrócił się do góry nogami, powodując poważny kryzys polityczny, gdy w przyszłym roku będziemy wybierać prezydenta i parlament Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Nie wszystko winą PKW 01.12.14, 13:47 To podali wreszcie wyniki do sejmików ? bo z tego co wiem ,to nie było ich jeszcze w sobotę? Mnie jako obywatela nie muszą obchodzić te niuansiki, w/g wybory mają być przeprowadzone sprawnie i uczciwie! Inaczej państwo traci na wiarygodności,a to kto będzie między siebie jak zwykle odbijał piłeczkę, to ja już jestem do tego przyzwyczajona,że w tym kraju nigdy nie ma winnych! Ja chce wiedzieć kto dał dopy,i kto poniesie konsekwencje ten kompromitacji. Czy jak zwykle się dowiemy ,ze Nic się nie stało Polacy,nic się nie stało!! Odpowiedz Link
czuk1 Sfałszowane czy wypaczone. 04.12.14, 12:35 Trwa przepychanka nt. jakości wyników wyborów: Sfałszowane... nie ... wypaczone. Według mnie .... Organizacja wyborów była spieprzona w 3 (co najmniej punktach): - brak sprawnego programu informatycznego.... i korzystanie z niego. - wprowadzenie wyborców w błąd , przy pomocy spotu internetowego. - zastosowanie tzw. książeczki i brak instrukcji jak głosować. Efekt - wyniki wyborów wypaczone. Świadczą o tym : - duża liczba głosów nieważnych (to wynik zastosowania się do spotu , wprowadzającego w błąd) - wysoki wynik glosujących na PSL (kandydaci PSL byli na początku książeczki do głosowania) Odpowiedz Link
zak-1 Re: Sfałszowane czy wypaczone. 04.12.14, 12:40 Jak powiesz spieprzone , to wszystko pod to określenie wsadzisz . W fałszerstwa na dużą skalę jednak nie wierzę . Odpowiedz Link
czuk1 Re: Sfałszowane czy wypaczone. 04.12.14, 14:15 Pisałem o spieprzonej organizacji kampanii wyborczej i wyborów(a nie o liczeniu wyników wyborów ) które mogły wpłynąć na wypaczenie wyników wyborów. W jakim stopniu te błędy organizacyjne wpłynęły na wyniki wyborów nie sposób jest teraz ustalić. To jak dwie kucharki, z tych samych składników zrobią dwie różne smakowo potrawy. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Sfałszowane czy wypaczone. 04.12.14, 13:41 A jak to wytłumaczysz,te znikające w PKW głosy? wpolityce.pl/polityka/224545-sa-granice-zenady-wasik-zniknelo-3-tysiace-oddanych-na-mnie-glosow-zdobylem-18-tysiecy-pkw-podala-ze-mam-15-tysiecy Przecież już jest ponad 1500 protestów wyborczych,co zrobią z nimi sądy możemy sie tylko domyślać,bo Komorowski już powiedział ,że wybory nie były sfałszowane.Sądy muszą się do tego dostosować.hahaha Odpowiedz Link
czuk1 Re: Sfałszowane czy wypaczone. 04.12.14, 14:30 " Przecież już jest ponad 1500 protestów wyborczych ".... i co z tego ? Z ich treści już teraz wynika (nie trzeba być prawnikiem) , że są bezzasadne. Robione były na rozkaz i na naprędce. Poczekamy miesiąc zobaczymy. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Sfałszowane czy wypaczone. 11.12.14, 08:32 Mówi Borusewicz (w Jedynce). Warto sobie odsłuchać kiedyś tej madrej wypowiedzi. Wg mnie , to jeden z licznych mądrych przywódców Solidarności. Moje autorytety to - Zbyszek Bujak, Władek Frasyniuk, ........ w sumie kilkanaście osób. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Sfałszowane czy wypaczone. 11.12.14, 08:33 Przepraszam..... to mówił właśnie Bujak. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Sfałszowane czy wypaczone. 11.12.14, 09:06 Do pierwszej trójki dodam - Celińskiego. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Sfałszowane czy wypaczone. 11.12.14, 14:57 A ja sędziego Trybunału Stanu,który jak mało kto chyba wie co mowi? wpolityce.pl/polityka/225524-tylko-u-nas-sedzia-trybunalu-stanu-analizuje-wybory-samorzadowe-to-proces-sprzeczny-z-zasadami-panstwa-prawa-potrzebne-sa-zmiany-nasz-wywiad Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Sfałszowane czy wypaczone. 11.12.14, 14:43 czuk1 napisał: > Przepraszam..... to mówił właśnie Bujak. Masz gdzieś link do tego co mówił prof.Bujak,bardzo go cenię. Nie zeszmacił się,tak jak Frasyniuk. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Sfałszowane czy wypaczone. 11.12.14, 15:02 Renacie. www.polskieradio.pl/7/129/Artykul/1316101,Zbigniew-Bujak-o-marszu-13-grudnia-taka-akcja-powyborcza-budzi-niesmak player.polskieradio.pl/ Odpowiedz Link
darima_ka Re: Sfałszowane czy wypaczone. 11.12.14, 17:43 rena-ta49 napisała: > czuk1 napisał: > > > Przepraszam..... to mówił właśnie Bujak. > > > Masz gdzieś link do tego co mówił prof.Bujak,bardzo go cenię. > Nie zeszmacił się,tak jak Frasyniuk. Chyba pomyliłaś prof.Bugaja,z Bujakiem Bugaj faktycznie się nie sprzedał postkomunie. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Sfałszowane czy wypaczone. 11.12.14, 18:18 Bujak w czasach opozycji zapisał się podobnie jak Rulewski czyli dobrze i godnie jednak po 89 r tak jeden jak i drugi zatracili to czym wyróżniali się w czasach gdy odwaga sporo kosztowała. Jednemu i drugiemu zabrakło odwagi by po 89 tym dalej walczyć o to o co walczyli przed 89 tym. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Wybory.... 13.12.14, 07:32 www.tvn24.pl/polska-i-swiat,33,m/w-ujezdzie-kolo-krosna-wybory-do-powtorki-w-sieradzu-liczenie-glosow-na-nowo,497906.html Odpowiedz Link
czuk1 Re: Wybory.... 13.12.14, 09:10 ...."nie przekonują argumenty, że w głosowaniu do sejmików głosów nieważnych zawsze było więcej niż w pozostałych segmentach. Powodem jest przede wszystkim brak zainteresowania obywateli sejmikami lub niewiedza o ich działalności. W 2002 r. nieważnych głosów było 14,4 proc., a w 2006 i 2010 - po 12 proc., też całkiem sporo, a nikt nie mówił wtedy o fałszerstwach." Cały tekst: wyborcza.pl/1,75968,17124632,Falszerstwo_wyborcze_wedlug_PiS.html#ixzz3LlLunoer Dla mnie to oczywisty powód. Nie tylko sejmikami ale i powiatami. Powiat mieszczuchom kojarzy się ze wsią. A więc niektórzy uważają - "nie znam nikogo do powiatu, co mnie obchodzi wieś, nie będę glosował". Ale jest jeszcze jeden powód oddania głosu nieważnego na kandydata do sejmiku czy do rady powiatu. Oddanie głosu bez krzyżyka w tych dwóch wyborach.... to jest wotum nieufności, obywatelskiego sprzeciwu do istnienia tych niepotrzebnych ogniw władzy. Czy tego nie zauważamy? Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Wybory.... 13.12.14, 09:43 Nie wiesz dlaczego głosy nieważne sitwa uznała za nieważne poniewaz rządząca sitwa zmieniła prawo w taki spsoób że prawo nie zezwala aby to sprawdzić a więc wszelkie gadanie na ten temat o kant dupy potłuc. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Wybory.... 13.12.14, 10:03 Sejm i Senat to nie sitwa ale wybrańcy narodu. Oni to ostatnio zmienili. Dla mnie nie ma istotnego znaczenia ta zmiana. Mam swój rozum , widzę, oceniam i piszę. Wiem też , że prowadzone są szerokie badania opinii publicznej na ten temat, tj. w celu ustalenia ..... jakie powody oddania głosu tzw. nieważnego . Wszelkie gadanie na ten temat o kant dupy potłuc. ??? Najwięcej jest tu gadania 2-3 osób. Nie mogę tego nawet słuchać. Ze swoimi poglądami tu przyszedłem bo gdzie mam pójść .... na ulicę, krzyczeć ???? Ludzie , macie rację .... zlikwidujmy pasożytnicze powiaty i sejmiki ? Piszę o tym, bo widzę na podstawie wyników wyborów, że za potanieniem państwa (przez likwidację powiatów i sejmików) pośrednio wypowiedziało się kilka procent wyborców. Już partię - Tanie Państwo - można by wprowadzić do Sejmu. Odpowiedz Link
amityran Re: Wybory.... 14.12.14, 16:45 czuk1 napisał: > Sejm i Senat to nie sitwa ale wybrańcy narodu. Oni to ostatnio zmienili. > > Dla mnie nie ma istotnego znaczenia ta zmiana. Mam swój rozum , widzę, oceniam > i piszę. Wiem też , że prowadzone są szerokie badania opinii publicznej na ten > temat, tj. w celu ustalenia ..... jakie powody oddania głosu tzw. nieważnego . > > Wszelkie gadanie na ten temat o kant dupy potłuc. ??? > Najwięcej jest tu gadania 2-3 osób. Nie mogę tego nawet słuchać. > Ze swoimi poglądami tu przyszedłem bo gdzie mam pójść .... na ulicę, krzyczeć ? > ??? Ludzie , macie rację .... zlikwidujmy pasożytnicze powiaty i sejmiki ? Pis > zę o tym, bo widzę na podstawie wyników wyborów, że za potanieniem państwa (prz > ez likwidację powiatów i sejmików) pośrednio wypowiedziało się kilka procent wy > borców. Już partię - Tanie Państwo - można by wprowadzić do Sejmu. Co dzień rozmawiam w swojej pracy z innymi ludźmi. Powiem ci czuk1, że ludzie na prawdę nie wierzą już w ogóle politykom i mają to wszystko coraz głębiej.Młodzież to już w ogóle żyje w oderwaniu . Odpowiedz Link
czuk1 Re: Wybory.... 14.12.14, 21:49 Ja z kolei obracam się - przez ostatnie dwa lata - w gronie młodych ludzi -poliykierów. Którzy dyskutują o Polsce, politykach, o koniecznych zmianach w mieście, województwie i w kraju. Mają teraz, po wyborach, zakładać kolejne stowarzyszenie regionalne. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Wybory.... 22.12.14, 17:45 niezalezna.pl/62617-szykuja-nowy-system-wyborczy-wyprodukuja-tani-bubel-i-dopiero-po-podwojnych-wyborach Tytuł : "Szykują nowy system wyborczy. Wyprodukują tani bubel? I dopiero po podwójnych wyborach?" …. Dalej same spekulacje, insynuacje, przypuszczenia…. I ważny „wniosek końcowy” ….. "Można więc przypuszczać, że prace nad nowym systemem wbrew wcześniejszym zapowiedziom mogą nie skończyć się w 2015 roku." ..... i to jest poważna gazeta internetowa .... ? Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Wybory.... 22.12.14, 17:52 A co na ten temat piszą 'poważne gazety' internetowe ? Odpowiedz Link
darima_ka Re: Wybory.... 22.12.14, 17:59 Hehehe, u Czuka powtórzą wybory? wpolityce.pl/polityka/226896-niby-tylko-jedna-bledna-karta-do-glosowania-a-sad-nakazal-powtorzenie-wyborow-mozna Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Wybory.... 22.12.14, 18:08 A przecież sędziowie najwyższych instancji /w tym jeden zadeklarowany pedofil / stwierdzili że wybory były o key że wszelkie oskarżenia o nieprawidłowości itp są bezpodstawne i szkodliwe dla demokracji Odpowiedz Link
czuk1 Re: Wybory.... 22.12.14, 19:42 A miały być, te sprawy wyborcze, rozpatrywane ekspresowo. A tu dopiero w styczniu . 16 spraw ...... to bardzo dużo. Ciekawe bardzo w ilu przypadkach zostały one świadomie sfałszowane. Ten rozstrzygnięty przypadek...... jest ciekawy. Ale Komisja... be ! Obwód jednomandatowy, mały.... a takie niedopatrzenia. Gmina Potok jest w pow. Biłgoraj, dawne (faktycznie) woj.zamojskie. Na obrzeżach pow. Leżajsk. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Wybory.... 22.12.14, 19:51 Nie u nas. Ten Potok Wielki to gmina w pow. janowskim. U nas jest Potok Górny. Odpowiedz Link
opuncja.figowa.1 Re: Wybory.... 14.12.14, 16:33 Powiat mieszczuchom kojarzy się ze wsią. A więc niektórzy uważają - "nie znam nikogo do powiatu, co mnie obchodzi wieś, nie będę glosował". Z całym szacunkiem, ale mieszkaniec miasta nie może głosować na radnych do powiatu. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Wybory.... 14.12.14, 21:44 Owszem są miasta na prawach powiatu i tam nie wybiera się do rady powiatu. Ale....Z całym szacunkiem miasta-gminy i miasta małe , należą do jakiegoś powiatu i nie zostały pozbawione wybierania osób do rady powiatu. A ponadto ....z całym szacunkiem .... u nas w ciągu kilku lat, kilka tysięcy mieszkańców miasta wybudowało się i przeniosło za granicę miasta, do gminy. Dla tych wójt to car i bóg. Nie sądzę by byli za utrzymaniem powiatu. Owszem są miasta na prawach powiatu i tam nie wybiera się do rady powiatu ale ja o tym wiem, żyję w takim mieście.. W takim mieście (tym bardziej) mamy utrwalony pogląd - bo co jest ten powiat - starostowie, sekretarz, kilkaset urzędników ?. Powiat wójtom, radom gmin, mieszkańcom gmin, miasteczek jest kulą u nogi . PS. Tu piszę jako realista , w 21 wieku, w nowej sytuacji. Patrzę teraz na powiat jako ogniwo niepotrzebne w samorządnej Polsce, choć 1,5 roku sam byłem zastępcą naczelnika powiatu. Odpowiedz Link