Dodaj do ulubionych

Bo my Polacy

12.02.18, 13:35
Tacy jesteśmy że rzucamy się z brzytwą na poziomki. Głupota ? bardziej szlachetność i walka o swoje. Czy gdy Sobieski albo Piłsudski postawili na szalę Polskę to brali pod uwagę przegraną ? Nie. Nie brali. Dlaczego nie brali ? bo wiedzieli że Polski żołnierz da z siebie wszystko dla Ojczyzny. Sobieski przed odsieczą wiedeńską czołgał się w zbroi do Najświętszej Panienki wybłagać zwycięstwo. Do dziś to czcimy i jesteśmy dumni z Sobieskiego. Na razie tyle.
Obserwuj wątek
    • rena-ta49 Re: Bo my Polacy 12.02.18, 14:44
      Polacy walczyli tam gdzie inni nie zdołali.
      Walczyli dla Polski, ale też dla Europy.
      • czarek_sz Re: Bo my Polacy 12.02.18, 16:39
        Polak ma wpisane w geny godność i charakter. Nie znam Narodu który tak ma chociaż żadnemu nie ujmuję szacunku. Jako młody chłopak zainteresowałem się literaturą o Powstaniu Warszawskim. Tam mnie to wzięło że do dzisiaj mnie to trzyma. Później czytałem o generale Maczku /Niemcy dywizję którą dowodził nazywali czarnymi diabłami/i o Andersie. Wszystko w tzw drugim obiegu. Także monografię Zośki i Parasola - najwaleczniejsze oddziały w Powstaniu. byłem w wojsku za komuny i wiem że jakby coś to ruszyli byśmy na Ruska. Dlatego wszędzie interweniowali ale do Polski bali się wejść. Bo byłaby masakra.
        • rena-ta49 Re: Bo my Polacy 12.02.18, 18:15
          czarek_sz napisał:

> Polak ma wpisane w geny godność i charakter. Nie znam Narodu który tak ma choci
          > aż żadnemu nie ujmuję szacunku. Jako młody chłopak zainteresowałem się literatu
          > rą o Powstaniu Warszawskim. Tam mnie to wzięło że do dzisiaj mnie to trzyma. Pó
          > źniej czytałem o generale Maczku /Niemcy dywizję którą dowodził nazywali czarny
          > mi diabłami/i o Andersie. Wszystko w tzw drugim obiegu. Także monografię Zośk
          > i i Parasola - najwaleczniejsze oddziały w Powstaniu. byłem w wojsku za komuny
          > i wiem że jakby coś to ruszyli byśmy na Ruska. Dlatego wszędzie interweniowali
          > ale do Polski bali się wejść. Bo byłaby masakra.

A 17 wrzesien-39
          Po wojnie nie musieli wchodzić oni nas okupowali.
          • czarek_sz Re: Bo my Polacy 12.02.18, 19:27
            Ja mówię Reniu o czasach powojennych. Okupowali nas ale wiesz jak było. Kotłowało się aż wybuchło. Powiem jedno - von wszyscy od Polski bo znów wam spuścimy wpierddol po całości.
            • rena-ta49 Re: Bo my Polacy 13.02.18, 07:47
              czarek_sz napisał:

> Ja mówię Reniu o czasach powojennych. Okupowali nas ale wiesz jak było. Kotłowa
              > ło się aż wybuchło. Powiem jedno - von wszyscy od Polski bo znów wam spuścimy w
              > pierddol po całości.

Zgadam si!ę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka