28.11.18, 11:53
A co mi odpowie to Forum, bez obrazy korzystające z GW na to ,że zadłużenie zagraniczne Polski na koniec II kwartału 2018 r. wyniosło 1 358,4 mld PLN i w stosunku do marca 2018 r. zwiększyło się o 10,4 mld PLN. Zmiana ta wynikała przede wszystkim z dodatnich różnic kursowych i innych zmian w wysokości 36,6 mld PLN oraz z odpływu kapitału w kwocie 26,2 mld PLN. Odpływ kapitału wynikał z redukcji portfela obligacji skarbowych w posiadaniu nierezydentów oraz spadku zobowiązań NBP z tytułu transakcji repo co przyczyniało się do zmniejszenia zadłużenia zagranicznego odpowiednio sektora rządowego oraz NBP. I co Wy na to? Jednak POPiS trwa.
Obserwuj wątek
    • wiseacres Re: POPiS 28.11.18, 11:55
      Jak ja mam przekonać kolegę ,który używa takich argumentów żeby przekonać mnie ,że PiS , to jeszcze goszę zło niż PO.
      • rena-ta49 Re: POPiS 28.11.18, 15:54
        wiseacres napisał(a):

> Jak ja mam przekonać kolegę ,który używa takich argumentów żeby przekonać mnie
        > ,że PiS , to jeszcze goszę zło niż PO.
        >

Jak ja mam dyskutować z kolega ,który bajdurzy jak potłuczony, po moskiewskiej szkole propagandy?
    • rena-ta49 Re: POPiS 28.11.18, 15:52
      Nie wiem skąd masz takie "dobre newsy" ,bo nie podajesz żadnego wiarygodnego źródła,być może samo sobie to wymyśliłeś. Jeśli tak, to zmień lekarza, ten cię człowieku oszukuje!
      www.obserwatorfinansowy.pl/dispatches/nbp-zadluzenie-zagr-brutto-i-pozycja-inwestycyjna-polski-w-ii-kw-18/
      www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/nbp-zadluzenie-zagr-polski-spadlo-kw-kw-do,148,0,2417300.html
      forsal.pl/gospodarka/finanse-publiczne/artykuly/1279116,zadluzenie-zagraniczne-brutto-polski-spadlo-w-ii-kwartale-do-311-451-mln-euro.html
      Czekam na twoje źródlo fake newsów ,podejrzewam ,że jest to TVN!
      • rena-ta49 Znów się nie POPIS-ałeś! 28.11.18, 16:00
        daj sobie człowieku siana! Twoje fake newsy może łykną koleżanki i koledzy na innym forum.
        • wiseacres Re: Znów się nie POPIS-ałeś! 28.11.18, 20:17
          Co Ty z tym sianem ? Do Wigilii jeszcze trochę.
          O kasę Ci chodzi , czy może z bydłem jesteś związana ?
          Wynika ,że tak czy inaczej będzie nie wesoło.
          A podwyżki za pasem, a w kasie pustki.
          Dodam ,że Twoje przepowiednie coś słabo widzę.
          Ziobro też nie tęgo wygląda.Jak tu zamknąć następnych ?
          Czym tu przykryć?
          A na dodatek strasznie śmierdzi w NBP.
          Trzeba oglądać , słuchać i czytać niekoniecznie media , które dopę liżą Preziowi za kasiwo.
          Jako kobieta powinnaś wiedzieć, że najlepsze jest zawsze wypośrodkowanie.
          Redahtory , to już tak się zapaśli,że mają oczęta Chińczyków.
          Przez takie szparki, to widzą tylko sekretarki.
          Oj będzie lament w przyszłym roku.
          Tyle bydła jak odpędzą od koryta z sianem.
          Hahaha
    • wiseacres Re: POPiS 28.11.18, 20:19
      Co Ty z tym sianem ? Do Wigilii jeszcze trochę.
      O kasę Ci chodzi , czy może z bydłem jesteś związana ?
      Wynika ,że tak czy inaczej będzie nie wesoło.
      A podwyżki za pasem, a w kasie pustki.
      Dodam ,że Twoje przepowiednie coś słabo widzę.
      Ziobro też nie tęgo wygląda.Jak tu zamknąć następnych ?
      Czym tu przykryć?
      A na dodatek strasznie śmierdzi w NBP.
      Trzeba oglądać , słuchać i czytać niekoniecznie media , które dopę liżą Preziowi za kasiwo.
      Jako kobieta powinnaś wiedzieć, że najlepsze jest zawsze wypośrodkowanie.
      Redahtory , to już tak się zapaśli,że mają oczęta Chińczyków.
      Przez takie szparki, to widzą tylko sekretarki.
      Oj będzie lament w przyszłym roku.
      Tyle bydła jak odpędzą od koryta z sianem.
      Hahaha
      • rena-ta49 Re: POPiS 28.11.18, 20:36
        wiseacres napisał(a):

> Co Ty z tym sianem ? Do Wigilii jeszcze trochę.
        > O kasę Ci chodzi , czy może z bydłem jesteś związana ?
        > Wynika ,że tak czy inaczej będzie nie wesoło.
        > A podwyżki za pasem, a w kasie pustki.
        > Dodam ,że Twoje przepowiednie coś słabo widzę.
        > Ziobro też nie tęgo wygląda.Jak tu zamknąć następnych ?
        > Czym tu przykryć?
        > A na dodatek strasznie śmierdzi w NBP.
        > Trzeba oglądać , słuchać i czytać niekoniecznie media , które dopę liżą Preziow
        > i za kasiwo.
        > Jako kobieta powinnaś wiedzieć, że najlepsze jest zawsze wypośrodkowanie.
        > Redahtory , to już tak się zapaśli,że mają oczęta Chińczyków.
        > Przez takie szparki, to widzą tylko sekretarki.
        > Oj będzie lament w przyszłym roku.
        > Tyle bydła jak odpędzą od koryta z sianem.
        > Hahaha
        >

W dalszym ciągu czekam na wiarygodny link do twojej Urbanowej propagandy!
        Zmieniasz temat,kluczysz! To nie chodzi o moje przepowiednie,a o twoje zarzuty wyssane z brudnego palucha,jak na komuszą propagandę przystało.To że wklejasz to dwa posty o tej samej treści nie zwiększa twojej wiarygodności.
        Prowokacje na poziomie Gebelsowskim mnie nie ruszają.

• wiseacres Re: POPiS 29.11.18, 21:36
          Wyśle, wyślę i linki a nawet linkę. A swoją drogą masz chyba dobre sianko takie z Tymotką , bo humorek Ci dopisuje. I tak trzymaj. Gdzie mnie w porównaniu z Tobą do Goebbelsa , Urbana a nawet samego Jarosława Zbawiciela Polski , że nie wspomnę o pomylonym Lechu. Tak na marginesie zwróciłaś mi kiedyś uwagę na literówkę. To napiszę , no jak piszesz Goebbels , no jak ? he he
          • czuk1 Re: POPiS 30.11.18, 06:02
            wiseacres . Wiem, że trudno kopać się z koniem. Ale nie dawaj się.
            Zauważ tez, że argumenty przeciwko Twoim tezom są wybiórcze , cienkie bardzo albo wręcz żadne. Przede wszystkim operacje finansowe w budżecie zza I czy II kwartały niewiele informują. Dopiero z danych za III kwartał można robić jakieś oceny za 2018 r. tj. prognozy dot. zamknięcia roku budżetowego. Poza tym na koniec roku mamy prognozy dla Polski nie najlepsze. Sygnałów tego jest moc. A więc nie ma co manipulować i chwalić się tą dobrą niby sytuacją.Tylko z jednego źródła (Forsal.pl) czytamy:

Spowolnienie coraz bliżej
            Szczyt koniunktury gospodarka Unii Europejskiej osiągnęła w 2017 roku
            - oceniają eksperci KE. W tym roku i w dwóch kolejnych nastąpi spowolnienie, ale nie recesja.

26.11.2018,
            Ile wyniesie wzrost PKB Polski w 2019 roku? Morgan Stanley opublikował prognozy
            Wzrost PKB Polski w 2019 r. spowolni do 3,8 proc. z 5,1 proc. w tym roku - ocenili w poniedziałkowym raporcie analitycy Morgan Stanley (MS).

22.11.2018, 14:15
            Minutes' RPP: Dynamika PKB w kolejnych kwartałach będzie się stopniowo obniżać

21.11.201 8, 18:51 Kwieciński: Konsumpcja pozostanie głównym czynnikiem wzrostu PKB Konsumpcja pozostanie głównym czynnikiem wzrostu PKB, a inwestycyjny silnik gospodarki będzie wspierany m.in. przez inwestycje współfinansowane z UE i niskie stopy procentowe -
            .... a więc b.źle. Głównym czynnikiem "zdrowego" wzrostu PKB powinny być inwestycje.
            A u nas już 3 ci rok podwyższane są wysoko płace, pieniądz dodatkowy trafia do handlu i usług , obroty w handlu rosną, rosną kwoty podatkowe. Czyli to jest przyrost PKB nie rokujący (na długą metę) dobrobytu. Oczekiwane są od 3 lat efekty z nowych inwestycji a tych jakoś brak. Dodam, że inwestycje to nowe miejsca pracy, nowe dochody nowo zatrudnionych. ....
            • wiseacres Re: POPiS 30.11.18, 09:29
              Fakt ,że klaczka strasznie wierzga, bo jest norwista widząc co się dzieje. Klaczka jak czytałeś lubi siano z tymotką, a tu zapasy się kończą. Byłbym strasznie wdzięczny jakbyś pomógł ją ujeździć.Tylko na razie nie używaj ostróg.Oczywiście za może nie stosowne dla konia przenośnie i porównania przepraszam choć żadnych wulgaryzmów nie ma.Boże co z tym Janowem.
              • czuk1 Re: POPiS 30.11.18, 09:41
                Pamiętaj, że my - stare konie - jesteśmy "zakwaterowani" w Jej kwaterze. Tu słowami właścicieli można się nieraz ogrzać.
                Za moją uciążliwość.... przepraszam.
              • rena-ta49 Re: POPiS 30.11.18, 12:17
                wiseacres napisał(a):

> Fakt ,że klaczka strasznie wierzga, bo jest norwista widząc co się dzieje. Klac
                > zka jak czytałeś lubi siano z tymotką, a tu zapasy się kończą. Byłbym strasznie
                > wdzięczny jakbyś pomógł ją ujeździć.Tylko na razie nie używaj ostróg.Oczywiści
                > e za może nie stosowne dla konia przenośnie i porównania przepraszam choć żadny
                > ch wulgaryzmów nie ma.Boże co z tym Janowem.
                >

Po 3 straszliwych latach totalitarnych rządów PiS, w gronie 10 największych gospodarek 🇪🇺 mamy:

1. najwyższy wzrost gospodarczy
                2. drugi najniższy dług publiczny
                3. najmniejsze bezrobocie
                4. najwyższy realny wzrost wynagrodzeń
                5. prawie najniższą inflację
                www.bankier.pl/wiadomosc/Wiemy-co-napedzilo-wzrost-PKB-7629647.html
                Nic, tylko upadek!!!!
                • wiseacres Re: POPiS 30.11.18, 18:43
                  Szanowna Renato. Ja powiem bardzo krótko. Jeżeli jest dobra aura, to nawet robale i choroby grzybowe nie są w stanie zaszkodzić urodzajowi tylko PiS. Jak jest koniunktura gospodarcza , to wszystko się samo nakręca , podobnie jak w kryzysie. Fakt ,że złodziejom w POPiS-e to wszystko jedno. W poście zrobiłaś nieświadomie chyba pomyłkę jeśli chodzi o PiS , bo On rządzi zdaje się już 5 lat.
              • rena-ta49 Re: POPiS 30.11.18, 12:28
                wiseacres napisał(a):

> Fakt ,że klaczka strasznie wierzga, bo jest norwista widząc co się dzieje. Klac
                > zka jak czytałeś lubi siano z tymotką, a tu zapasy się kończą. Byłbym strasznie
                > wdzięczny jakbyś pomógł ją ujeździć.Tylko na razie nie używaj ostróg.Oczywiści
                > e za może nie stosowne dla konia przenośnie i porównania przepraszam choć żadny
                > ch wulgaryzmów nie ma.Boże co z tym Janowem.
                >

Pozdrówcie Macrona,hahahasmilesmile
                https://pbs.twimg.com/media/DtPOwRnWkAAMG-M.jpg
                • rena-ta49 Możecie też pozdrowić Rostowskiego, 30.11.18, 12:29
                  tego od piniędzy nie ma i nie będzie!
                  Albo złodzieja Balcerowicza!
                  • wiseacres Re: Możecie też pozdrowić Rostowskiego, 30.11.18, 18:50
                    Jeśli chodzi o Balcerowicza i Rostowskiego , to mam o nich jak najgorsze zdanie. O Jarosławie Zbaw Polskę i też. O aferach tego ostatniego nie muszę chyba przypominać. Zresztą gdzie się w POPiS-ie nie obejrzysz , to wszyscy wszystko robią dla dobra.....haha Ojczyzny czytaj Izraela ?
                    • rena-ta49 Re: Możecie też pozdrowić Rostowskiego, 01.12.18, 18:41
                      pl.tradingeconomics.com/country-list/inflation-rate?continent=europe
                      Choćby każdy miał w Polsce dom z basenem i jeepa w garażu nie na kredyt.A deficyt państwa był zerowy to jak nie rządzą Liberałowie socjaliści ,to i tak będzie źle .Pytanie tylko dla kogo dla Nas czy dla Nich.
                  • czuk1 Re: Możecie też pozdrowić Rostowskiego, 02.12.18, 00:32
                    rena-ta49 napisała:
                    > tego od piniędzy nie ma i nie będzie!.> Albo złodzieja Balcerowicza!

Rostowski będzie miał problemy.... jak być na wolności. Za PO ciągle krytykowałem jego nieudolność i zaniechania.
                    Złodziejstwa Balcerowicza nie było . Doprowadził do przywrócenia stabilności polskiego złotego. A ruina/upadłość firm państwowych spowodowana została wejściem Polski w gospodarkę rynkową. Winą tamtego rządu było , że nie chroniono firm państwowych przed upadłością,nie przekształcano firm państwowych upadających w spółki pracownicze, komandytowe, społeczne, spółdzielnie..

• rena-ta49 Re: Możecie też pozdrowić Rostowskiego, 02.12.18, 07:33
                      czuk1 napisał:

> rena-ta49 napisała:
                      > > tego od piniędzy nie ma i nie będzie!.> Albo złodzieja Balcerowicza!
                      >
                      > Rostowski będzie miał problemy.... jak być na wolności. Za PO ciągle krytyko
                      > wałem jego nieudolność i zaniechania.
                      > Złodziejstwa Balcerowicza nie było . Doprowadził do przywrócenia stabilności po
                      > lskiego złotego. A ruina/upadłość firm państwowych spowodowana została wejściem
                      > Polski w gospodarkę rynkową. Winą tamtego rządu było , że nie chroniono firm p
                      > aństwowych przed upadłością,nie przekształcano firm państwowych upadających w
                      > spółki pracownicze, komandytowe, społeczne, spółdzielnie..

Balcerowicz - znałam osobę która odebrała sobie życie ,na kanwie decyzji tego "typa"
                      Jak rozkradano naszą Ojczyznę? Jak dzielone zyski z prywatyzacji? Dlaczego zlikwidowano nasze stocznie, huty, kopalnie? Ile osób wtedy "popełniło samobójstwo"? Kim tak naprawdę byli: Balcerowicz, Lewandowski?
            • rena-ta49 Re: POPiS 30.11.18, 12:15
              Polsce udało się osiągnąć rzecz niebywałą, ponieważ mamy najwyższy wzrost PKB przy jednej z najniższych inflacji i długu publicznym, jednocześnie przy wysokim wzroście realnego wynagrodzenia i najniższym bezrobociu.

Dwa tygodnie temu w ramach tzw. szybkiego szacunku GUS opublikował wstępny odczyt PKB za trzeci kwartał. Opublikowane 14 listopada dane były sporym zaskoczeniem dla ekonomistów, którzy spodziewali się spowolnienia wzrostu gospodarczego do 4,7%. Raport, który trafił do opinii publicznej dziś rano, zawiera dodatkowe informacje. Przede wszystkim dowiedzieliśmy się, jaki wpływ na finalny wynik PKB miały poszczególne kategorie.
              Tak przedstawia się dewastacja Polski za rządów PiS
              I tak konsumpcja dodała 2,7 punktu procentowego do rocznej, niewyrównanej sezonowo dynamiki PKB. Inwestycje wniosły 1,7 pkt. proc., co jest najwyższym wkładem od I kwartału 2015 roku. Przyrost zapasów dodał 1,0 pkt. proc. Wydatki publiczne podniosły dynamikę PKB o 0,6 pkt. proc., a handel zagraniczny odjął 0,9 pkt. proc.
              Inwestycje były też liderem pod względem dynamiki rocznej. Wartość „nakładów brutto na środki trwałe” w trzecim kwartale była o 9,9% wyższa niż rok wcześniej (dane niewyrównane sezonowo). Konsumpcja odnotowała wzrost o 4,5% rdr, co jednak było najsłabszym wynikiem od II kw. 2016 r. Dynamika eksportu obniżyła się do 4,9% wobec 7,6% kwartał wcześniej. Import wzrósł o 6,9% rdr w porównaniu do zwyżki o 6,5% rdr w kwartale poprzednim.
              Krzysztof Kolany
              Składowe wzrostu PKB w Q3 2018 o 5,7% (wyrównane sezonowo: 5,1%)
              - konsumpcja: +2,7 pp
              - inwestycje +1,7 pp (najwięcej od Q1 2015)
              - przyrost zapasów: +1,0 pp.
              - wydatki publiczne +0,6 pp.
              - export -0,9 pkt. proc.
              www.bankier.pl/wiadomosc/Wiemy-co-napedzilo-wzrost-PKB-7629647.html
      • rena-ta49 Re: POPiS 30.11.18, 12:26
        Piszesz o redachtorze Durczoku,czy o tych z GW-no prawdy,którzy molestowali kobiety?
        Tak,będzie lament ale w Koalicji PO-N!
        • wiseacres Re: POPiS 30.11.18, 18:58
          Powiem Ci kobieto,że tak czy siak , co zresztą napisał też ps czuk1 , nie ma inwestycji , będzie ruina. Samorządy toną w długach. Nie ma pieniędzy na pensje dla nauczycieli w terenie. Liczba klas I-ch w liceach jest podwójna itd itp. Każdy przepis prawniczy , ustawa, czy rozporządzenie z którym miał do czynienia PiS rozpacz a dziurawe jak sito z grubymi okami. Furtki, co ja mówię bramy w ustawach pootwierane tak szeroko ,że głupi by się nie napił z tego źródła za otwartą darmo bramą. Najbardziej ciekawa jest rozgrywka jak złodziej złodziejowi udowadnia ,kto więcej ukradł. Je pierduch jak mówi Czesio.
          • czarek_sz Re: POPiS 01.12.18, 09:54
            Wasz elektorat to ludzie którym gdyby PiS każdemu z Was wręczył sztabę złota plus klucze do willi z basenem to i tak byście bluzgali i złorzeczyli. I przeciwnie - totalna proniemiecka opozycja może po Was jeździć jak po przysłowiowym psie okradać i podwyższać podatki okazywać Wam pogardę to i tak będziecie lizać jej buty i prosić ją o jeszcze upodlenia. To jest Wasz stan umysłu - stan umysłu pańszczyźnianego zniewolonego chłopa.
            • wiseacres Re: POPiS 01.12.18, 10:05
              To wszystko na cop Cię stać w tym popis-ie. Wygeneruj jeszcze coś. Hahaha
            • rena-ta49 Re: POPiS 01.12.18, 14:25
              czarek_sz napisał:

> Wasz elektorat to ludzie którym gdyby PiS każdemu z Was wręczył sztabę złota pl
              > us klucze do willi z basenem to i tak byście bluzgali i złorzeczyli. I przeciwn
              > ie - totalna proniemiecka opozycja może po Was jeździć jak po przysłowiowym psi
              > e okradać i podwyższać podatki okazywać Wam pogardę to i tak będziecie lizać je
              > j buty i prosić ją o jeszcze upodlenia. To jest Wasz stan umysłu - stan umysłu
              > pańszczyźnianego zniewolonego chłopa.

Własnie ich podsumowała ich idolka:
              Holland: Największą słabością PO jest jej słabość intelektualna
              www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/opinie/holland-najwi%C4%99ksz%C4%85-s%C5%82abo%C5%9Bci%C4%85-po-jest-jej-s%C5%82abo%C5%9B%C4%87-intelektualna/ar-BBQkFCn?li=BBr5KbO
          • rena-ta49 Re: POPiS 01.12.18, 14:20
            wiseacres napisał(a):

> Powiem Ci kobieto,że tak czy siak , co zresztą napisał też ps czuk1 , nie ma in
            > westycji , będzie ruina. Samorządy toną w długach. Nie ma pieniędzy na pensje d
            > la nauczycieli w terenie. Liczba klas I-ch w liceach jest podwójna itd itp. Każ
            > dy przepis prawniczy , ustawa, czy rozporządzenie z którym miał do czynienia Pi
            > S rozpacz a dziurawe jak sito z grubymi okami. Furtki, co ja mówię bramy w usta
            > wach pootwierane tak szeroko ,że głupi by się nie napił z tego źródła za otwart
            > ą darmo bramą. Najbardziej ciekawa jest rozgrywka jak złodziej złodziejowi udow
            > adnia ,kto więcej ukradł. Je pierduch jak mówi Czesio.
            >

No i widzisz jaki z ciebie ignorant! Samorządy zadłużone?
            kto je zadłuża jak nie samorządowcy?Na nauczycieli nie ma,a w czyjej to gestii ,jak nie samorzadów? Jak gospodarują tak mają!!!
            Rząd daje kasę ,a samorząd nimi gospodaruje.
            Dlatego taka walka była o samorządy ,żeby mogli więcej ukraść,żeby mogli powsadzać swoich do państwowych firm.Budka wywalił z list samorządowców by wsadzić swoją żonę.
            Zona Budki dyrektorem w Urzędzie Marszałkowskim w Katowicach.Budka dupą trzęsie że żona straci stanowisko?
            Kto te samorządy zadłużył, kto do wyborów rządził we wszystkich samorządach ,jak nie PO-PSL

04 KWIETNIA 2017,
            tvn24bis.pl/z-kraju,74/samorzady-zadluzone-w-parabankach-na-ponad-164-mln-zl,729310.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka