Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3

• sadzka 65/75 11.04.08, 23:12
      Witam!
      Po raz pierwszy jestem na tym forum. Zawsze nosiłam staniki 70A push-up. Teraz zmierzyłam się pod "biustem" na wydechu, a w "biuście" na wdechu.
      Proszę o pomoc! Jaki stanik powinnam nosić?
      • sadzka A właściwie to 62/75 11.04.08, 23:37
        Obwód pod biustem ma być zmierzony tak zupełnie na wypuszczonym powietrzu? bo jak sie ścisne to do 60 cm nawet dojdę... Kurcze zawsze wydawało mi się że stanik 70A jest dobry. Całkiem nieźle leżą, tak mi się przynajmniej wydawało... Teraz im wiecej czytam tym bardziej głupieję!!
        • zawsze_zielona Re: A właściwie to 62/75 12.04.08, 15:27
          Powinnam napisać poszukaj 55D, ale takiego stanika w Europie nie znajdziesz.
          Rozejrzyj się za 60B, ale ciasnym. Ewentualnie napisz do Melissy, czy by nie
          uszyli dla Ciebie 55D.
          • sadzka Re: A właściwie to 62/75 13.04.08, 12:07
            Rozeznałam się już trochę w asortymencie sklepów internetowych i zauważyłam, że staniki 60 owszem zdarzają się ale dopiero od miseczki D. Z tego co zrozumiałam miseczka A jest taka sama bez względu na to czy to obwód 70, czy 80, piersi „odstają” od klatki piersiowej na ok 12 cm. Oczywiście, że w 80B piersi będą większe niż w 60B ale tyle samo będą odstawać od klatki piersiowej. To dlaczego bez problemu można kupić 70A, B a 60 A czy B to już nie ma?! Ewentualnie można kupić taki w sklepach dla dzieci albo nastolatek w słodkie kwiatuszki albo zwierzątka. A ze mnie to ani dziecko ani nastolatka...
            Drugie co mnie zastanawia to to że mimo mojego obwodu pod biustem 62 to po ściągnięciu stanika 70A mam odciśnięty ślad, nie wyobrażam sobie ciaśniejszego stanika... Poza tym miseczki w push-up 70A są na mnie dobre i jeśli już to są za małe, a na pewno nie za duże. Kiedyś mierzyłam 65A i był zdecydowanie za mały. Zazwyczaj nosze staniki z H&M miałam też Triumph i poduszki w nich nie są znowu aż takie wielkie, że nie czuję się w tych stanikach jak w protezach.
            Ciężko się „nawrócić” i chyba z braku wyboru pozostanę przy 70A :(
            • scarlet_agta Re: A właściwie to 62/75 13.04.08, 12:28
              sadzka napisała:

> Rozeznałam się już trochę w asortymencie sklepów internetowych i zauważyłam, że
              > staniki 60 owszem zdarzają się ale dopiero od miseczki D.

Niekoniecznie od D. 28B znajdziesz tu: www.daintylady.co.uk/
              Być może jest też w innych sklepach.

Z tego co zrozumiała
              > m miseczka A jest taka sama bez względu na to czy to obwód 70, czy 80, piersi
              odstają od klatki piersiowej na ok 12 cm.

NIE! Miseczka w 70A jest większa od miseczki w 60A! Owszem różnica wynosi 12cm,
              ale miseczka 70A ma większa objętość niż miseczka w 60A!
              Koniecznie przeczytaj to:
              b75.blox.pl/2008/02/Stanikowy-Matrix.html
              > Drugie co mnie zastanawia to to że mimo mojego obwodu pod biustem 62 to po ścią
              > gnięciu stanika 70A mam odciśnięty ślad, nie wyobrażam sobie ciaśniejszego
              stanika...

Ślad po staniku pewnie zostanie, choć przy ciaśniejszym obwodzie może być nawet
              mniejszy, ale stanika który nie przesuwa się w ciągu dnia nie będziesz czuć i
              będzie on wygodny.

> Poza tym miseczki w push-up 70A są na mnie dobre i jeśli już to są za m
              > ałe, a na pewno nie za duże. Kiedyś mierzyłam 65A i był zdecydowanie za mały.

Jeśli miseczki w 70A bywają za małe to możesz spróbować stanika Freya Eva (chyba
              też Lola i Mitzy) w rozmiarze 60D (28D), które są dobre zazwyczaj na ok. 76-77
              cm w biuście. Ale ponieważ piersi mają różne kształty to akurat na Ciebie może
              okazać się dobry.
              Skoro 65A jest zdecydowanie za mały to również 60B może być zdecydowanie za
              mały. Więc z 60-tek dobry byłby jednak 60C, a ponieważ wymienione staniki (Eva,
              Lola, Mitzy) mają zaniżoną numerację, to ich 60D jest w rzeczywistości rozmiarem
              60C.
    • kota.ruda 74/90 12.04.08, 00:38
      czyli wychodzi 65E.
      - 30E Freya Polyanna chyba za mala. gorna krawedz miski ciagnie i przecina gore
      piersi, ale pod ta krawedzia nizej luzy.

- 28FF (bo rozciagliwiec)Panache plunge Tango: obwod OK, chyba lepszy niz 30.
      miseczki OK chociaz bardzo rozwojowe, ale fiszbiny za szeroko rozstawione i
      ramiaczka wychodza (czyli zaczynaja sie)niemalze spod pach, nawet po skosie nie
      da rady.

- 30E Panache Lily chyba pasuje dobrze. obwod po tygodniu sie ciut rozciagnal.

- 30DD (bo ponoc ma duze miski) Freya Zeta, tak samo jak Polyanna. gora miski
      tnie gore piersi/klatki piersiowej. wiec chyba za mala.

moze to dlatego, ze mam rozwiniete miesnie klatki piersiowej (sport)?
      no i wydaje mi sie, ze piersi mam bardzo wysoko osadzone.

juz sie pogubilam w tych rozmiarach. ratunkuuu!
      nawet nie wiem czy jestem 'freyowcem' czy 'panachowcem'. czy Lily jest jakims
      wyjatkiem w rozstawie misek i szerokosci fiszbin, ze mi przypasowala? a Tango
      plunge nie? obie Freye mialy fiszbyny OK.

kota.ruda
      jak dziecko we mgle
      • blizniaki14 71/max80 12.04.08, 15:12
        po wykarmieniu trójki dzieci z małego i płaskiego A nie zostało już prawie nic.
        W czasie karmienia miałam w biuście 85/86 cm. Teraz 80.
        Widać mi żebra , jestem wysoka i chuda. Piersi prawie złapać się nie da ręką,
        prawie ich nie ma.
        bardzo bym chciała kupić jakiś staniczek z angielskiej rozmiarówki wyszło mi 28D
        lub 30B.
        Doradzicie coś? Koleżanka może mi przesłać z Anglii, tylko jaki rozmiar,żebym
        nie wyglądała jak decha.
        Teraz noszę 65 lub 70 B i wypycham wkładkami, nie chcę być płaska,.

Pozdrawiam
        i czemu ja tak późno odkryłam to forum :)
        • zawsze_zielona Re: 71/max80_blizniaki14 12.04.08, 15:41
          Nosisz 65B? Bo 30B to to samo co 65B. Myślę, że możesz spróbować 60D (28D) albo
          właśnie 65B. Czy Ty dobrze zakładasz stanik? Wygarniasz i podciągasz ramiączka?

Czemu chcesz angażować koleżankę? W ten sposób nie będziesz mogła tych staników
          zwrócić, jeśli nie będą pasowały. Mamy w Polsce kilka sklepów stacjonarnych i
          internetowych z brytyjskimi stanikami. No i oczywiście brytyjskie sklepy
          internetowe. Poczytaj forum.
          • blizniaki14 Re: 71/max80_blizniaki14 12.04.08, 16:01
            Hej, dzięki za odpowiedź. Ramiączka zawsze podciągam, wygarniam co się da,ale za
            bardzo nie ma co ;)
            nie wiem czy będę potrafiła sama coś zamówić z zagranicznego sklepu ;-)
            • zawsze_zielona Re: 71/max80_blizniaki14 13.04.08, 14:15
              no to sprobuj polskie sklepy:
              karoline
              peachfield (w Warszawie stacjonarnie)
              intimo4you (w krakowie stacjonarnie)
              bellisima
              melissa
              avocado (w Warszawie i Poznaniu stacjonarnie)
              dokladen adresy na forum
              • blizniaki14 Re: 71/max80_blizniaki14 13.04.08, 19:06
                Dzięki tak tak czytałam, ale nic za bardzo nie znalazłam na mnie jedynie jeden
                model Freyi za ponad 200zł! :( przy trójce dzieci, nie stać mnie na to :(
                szkoda, że nie ma 60D ale push up ;-) hehehehe
                Nie dodałam jeszcze że mam bardzo dużą asymetrię, lewej piersi nie mam , zanikła
                w czasie karmienia, a prawa jest mini mini, więc i tak muszę push up by to choć
                wkładkami wyrównać...chyba...
                pozdrawiam
                • zawsze_zielona Re: 71/max80_blizniaki14 13.04.08, 19:14
                  Asymetrie wyrownujemy wkldajac wkladke do mniejszej piersi, nie do obu. Push-up
                  nie jest dobry, bo tak naprawde przyplaszcza jeszcze piersi. To jest stanik do
                  zadan zpecjalnych nie na codzien. Potzrebujesz miekkiego stanika.
                  Poszukaj na naszej gieldzie albo na allegro/ebay- ceny beda znacznie
                  przystepniejsze:)
                • scarlet_agta Re: 71/max80_blizniaki14 13.04.08, 21:43
                  Wszystko tak jak napisała zawsze_zielona. Spróbuj miękkiego 60D (28D), a do
                  miski przy mniejszej piersi włożysz wkładkę. Przynajmniej na początek ważny jest
                  miękki stanik.
                  Nie musisz kupować staników za ponad 200zł. Możesz kupić za kilkadziesiąt
                  (czasem poniżej 50zł) na giełdzie lub allegro. Jeśli nie będzie pasować to
                  odsprzedaż. Również w polskich sklepach internetowych są staniki za około
                  160-170zł, a w zagranicznych za 24-28 funtów, co razem z przesyłką wychodzi dużo
                  poniżej 150zł (zazwyczaj chyba 125-140zł). Poza tym jest jeszcze ebay.
                  • blizniaki14 jeszcze jedno pytanko 14.04.08, 07:32
                    Dzięki dziewczyny :)zrobię jak piszecie.
                    A możecie mi jeszcze powiedzieć jaki stanik (tzn. model) jest najlepszy dla
                    naprawdę płaskich piersi? bo tyle tych modeli,że się gubię, a w 60D trochę mały
                    wybór...
                    z góry dziękuję,
                    Mam nadzieję,że dzięki waszym radom, w końcu będę mieć BIUST :)
                    • scarlet_agta Re: jeszcze jedno pytanko 14.04.08, 18:19
                      Najpierw wybierz 2-3 lub więcej modeli, które Ci sie podobają, po czym poczytaj
                      na forum (także na Biuściastych) o tych modelach, pozadawaj pytania. Taki sposób
                      będzie najlepszy.

Trudno polecić konkretny model, gdyż stanik, który na jednym biuście wygląda
                      super, na innych prezentuje się kiepsko. I na odwrót.
                      • blizniaki14 ok :) dziękuję :) n/t 14.04.08, 18:23

• blizniaki14 czy któraś 60tka rozciąga się do 71/72 cm pod bius 16.04.08, 13:44
                          tem, bo na razie modele które oglądałam z 60tek (D i DD) pisało przy nich że do
                          max 69 się rozciągają.
                          Skąd wiedzieć, który obwód naciągnie się do 71/72cm.
                          Bo jeśli wezmę 65 to muszę jednak B, a mam taki push up i faktycznie obwód pod
                          jest idealny,ale miseczki (ich krój średnio fajne)....
                          • stary_dywanik Re: czy któraś 60tka rozciąga się do 71/72 cm pod 16.04.08, 19:35
                            spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html

W tworzonej przez forumki tabeli rzeczywistych obwodów możesz
                            sprawdzić, który stanik jak bardzo się rozciąga.
                            • blizniaki14 stary_dywanik :) dziękuję ślicznie 16.04.08, 20:07
                              czytam to forum i czytam ale przy trójce małych dzieci, nie jestem w stanie
                              przebrnąć przez wszystko :)
                              pzdr
      • zawsze_zielona Re: 74/90 12.04.08, 15:36
        Tak, 65E (30E). Jeśli Polyanna jest za mała, to spróbuj 65F. Poly ma standardowe
        może minimalnie mniejsze miski, niż przewiduje metka.

Tango Plunge to rozciagliwiec, więc nie dziwię się, że 28 Ci pasuje. Poza tym on
        jest bardzo wysoko zabudowany pod pachami, więc jeśli masz piersi dość wysoko,
        to będzie Cię gryzł.

Lilly ma IMO troszkę większe miski, więc może dlatego Ci pasuje. I ma chyba
        węższe fiszbiny niż Tango.

Reasumując, nic dziwnego, że w różnych modelach pasują Ci różne rozmiary.
        Rozmiar to tylko wytyczna, przymierzasz i stwierdzasz, czy Ci pasuje.
        Ewentualnie bierzesz większy/mniejszy.
        Może wyślij zdjęcia do galerii, to popatrzymy i pomożemy.
        • kota.ruda Re: 74/90 12.04.08, 16:45
          dziekuje:-)

juz odeslalam te, ktore nie pasowaly i zostalam w jednym staniku na grzbiecie
          tzn. na biuscie.
          czekam teraz na Fantasie Belle 30E, wiec sie obfotografuje i wysle.

mam jeszcze 2 pytania, jesli mozna.

1. po zdjeciu stanika mam slad po fiszbinach gdzies tak 2 cm ponizej nasady
          piersi (linii gdzie piersi sie zaczynaja). czy tak ma byc? nie za nisko? bo jak
          podciagne stanik wyzej, to musze skrocic ramiaczka w efecie czego mam staik
          prawie na szyi.
          2. czy jesli mostek laczacy miseczki odstaje od klatki piersiowej to znaczy, ze
          miseczki sa za male?

ech, niby dojrzala kobieta, a takie pytania zadaje ...

:-)
          • zawsze_zielona Re: 74/90 13.04.08, 14:12
            1. chyba za nisko zakladasz stanik. Podnies go troche na obwodzie i dopiero
            teraz wyreguluj ramiaczka. Jesli musisz bardzo podciagac ramiaczka, to znaczy ze
            masz dosc wysoko osadzone piersi. Po prostu musisz unikac tych bardzo
            zabudowanych modeli. Wiem, ze Panache Eliza jest wlasnie tak wysoko zabudowana,
            Tango tez dosc wysoko i chyba wiekszosc Curvy Kate.

2.generalnie jesli mostek odstaje, to stanik jest za maly. Ale, bywa ze przy
            piersiach bardzo blisko osadzonych kazdy niemal mostek odstaje a raczej lezy na
            piersi a nie miedzy, bo po prostu nie ma miejsca by sie inaczej ulozyl.
    • juljana Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 73/87 12.04.08, 17:46
      moje wymiary to 73/87

obecnie noszę 75B
      już wiem, że to nie mój rozmiar..
      • scarlet_agta Re: 73/87 - juljana 12.04.08, 18:07
        Spróbuj staników o obwodzie 65, powinny być lepsze niż 75. Przy tym obwodzie
        wychodzi Ci w angielskiej rozmiarówce - 65DD, w polskiej 65E, choć z Melissy i
        Avocado pewnie jednak 65D.
        • sylka1993 . 13.04.08, 10:42
          hej..
          mi wyszło pod biustem 72cm, a w biuście 78cm.. [nie jestem pewna, czy się dobrze
          zmierzyłam..] czyli powinnam szukać stanika 65B?
          Teraz noszę (o zgrozo!) 75A.. Z tym że to jest taki stanik "bez drutów".. jest
          dziwny po prostu. A piersi mam tak szeroko rozstawione na boki.. no ja nie wiem
          czy ten 65B będzie dobry.. a jutro zamierzam wybrać się na poszukiwania takiego
          stanika i mam nadzieję, że znajdę taki i że będzie dobry..
          • scarlet_agta Re: . sylka1993 13.04.08, 14:32
            Wychodzi 65B. Jeśli pod biustem mało się ściskałaś i nie zmierzyłaś sie na
            wydechu to może nawet 60D. Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale oba rozmiary trudno
            dostać w przeciętnym sklepie. Możesz poszukać w sklepach, których adresy są na
            forum lub (tańsza opcja) na allegro.
            Przypuszczam, że 1993 to Twój rok urodzenia, więc bez pomocy kogoś starszego
            możesz mieć kłopoty, aby kupić w zagranicznym sklepie internetowym lub na ebayu,
            a to najczęściej najtańsze opcje.
            Nie zdziw się jeśli w sklepie usłyszysz, że rozmiaru 65B (lub 60D) się nie
            produkuje. To nieprawda! Tylko nie wszyscy sklepikarze je sprowadzają, pewnie
            niektórzy sami nie wiedzą, że są producenci którzy mają w swojej ofercie 65B czy
            60D.
    • agata2 73/91-92 - pomocy!! 13.04.08, 15:09
      Moje wymiary są takie jak podałam w temacie, 91 w miękkim staniku, bez
      stanika:92-93.
      Niedawno kupiłam stanik Panache Chantilly balconette 65F, jest dość ścisły w
      obwodzie, ale po 2 tygodniach noszenia przyzwyczaiłam się i wygodnie mi. Z tego
      co wyszperałam wcześniej na forum, ten model ma zawyżony rozmiar miseczki więc
      mój odpowiada raczej 65E. Ponieważ mam dość niesymetryczne piersi, na lewej
      (większej) trochę bułkuje z przodu, a trochę pierś wylewa mi się pod pachę:/, na
      prawej za to trochę się marszczy ale jest to akceptowalne.
      2 dni temu przyszedł do mnie świeżo zamówiony Panache Tango II 65F, który, jak
      piszecie, ma już zgodną z tabelkami rozmiarówkę. Jednak po jego przymierzeniu
      jestem lekko załamana, myślałam że będzie pasował lepiej. Jednak nawet na
      większej piersi miseczka trochę się marszczy (robi się jedna zmarszczka, taka od
      czubka piersi w stronę ramiączka). W sumie nawet mogłabym to zakceptować, ale na
      mniejszą pierś miseczka jest zdecydowanie za duża - marszczy się okropnie,
      bardzo to widać, nawet pod bluzką. Nie próbowałam jeszcze użyć wkładki
      powiększającej, ale obawiam się że gruba warstwa silikonu dopiero może
      zdeformować mi pierś.
      Do tej pory nosiłam tylko push-upy 75B, wtedy nie przejmowałam się różnicą
      wielkości piersi ale teraz to po prostu załamka... Jednak wolę chyba mieć za
      ciasny stanik niż takie kompleksy na punkcie swojego wyglądu:/
      A może to po prostu krój nie dla mnie? Proszę poradźcie, czy powinnam odesłać
      ten drugi stanik?
      • zawsze_zielona Re: 73/91-92 - pomocy!! 13.04.08, 15:26
        Ale jak sie marszczy? Na czubku piersi, a brzeg stanika dotyka/wbija sie w piers
        czy tez calosc smetnie powiewa? Jesli to pierwsze, to stanki jest za MALY, jeli
        drugie za duzy.
        Poza tym stanik kupujemy zawsze na wieksza piers, w mniejszej podciagami wyzej
        ramiaczko albo dokladamy wkladke. Wcale nie silikonowa, zwykle miekka, moze byc
        ze starego push-upa albo mozna kupic (chyba) w pasmanterii?
        Moze wyslij zdjecia do galerii, to popatrzymy i pomorzemy.
        W kazdym razíe wg wszelkich zanko na niebie i ziemi powinno ci pasowac 65F moze
        nawet 65FF.
        • agata2 Re: 73/91-92 - pomocy!! 13.04.08, 16:03
          Tak wlasnie, miseczka na większej piersi marszczy się na czubku, brzeg stanika
          dotyka do piersi.
          Ale w tej mniejszej jest tyle luzu, ze obawiam sie ze 5 miękkich wkladek z
          push-upa by go nie wypełniło... Chyba jednak lepiej się czuję kiedy mam mniejszy
          stanik, z którego większa pierś się co prawda troszkę wylewa, ale za to druga
          nie wygląda tak tragicznie...
          • zawsze_zielona Re: 73/91-92 - pomocy!! 13.04.08, 16:12
            Tyle, ze mniejszy stanik deformuje Ci piers, a Ty chyba tego nie chcesz. Moze po
            prostu akurat ten model stanika Tobie nie pasuje.
    • karola_ol Pod 72-73; w 85-86 14.04.08, 14:41
      Większość moich staników to 75B,jest jeden 75A i 70B,ale firmy
      przeróżne.Większośc z nich wygląda 'prawie' dobrze.Wolałabym żeby
      wyglądały bardzo dobrze :)Jeżeli chodzi o obówd pod biustem,to
      często stanik mi ucieka do góry.Ciaśniejsze powodują u mnie
      czerwonee,odciśnięte ślady. Co do miseczek...z A się wylewam,B jest
      czasem przyduże. Proszę o pomoc w dobraniu odpowieniego rozmiaru i
      podanie firm/sklepów. Z góry dziękuję
      • scarlet_agta Re: Pod 72-73; w 85-86 14.04.08, 18:23
        Myślę, że 65DD może być dobry. Staniki w rozmiarze 65DD są szyte na 86,5cm w
        biuście, więc na Ciebie powinny być dobre. Ewentualnie, w modelach o większych
        miseczkach 65D.
    • kulkam 73/83 - matka karmiąca :) 15.04.08, 08:20
      Dziewczyny, doradźcie, jaki powinnam kupić biustonosz (z tabelki wynika 65C lub 65D). Moja obecna rozmiarówka: 75A (sprzed ciąży) - ok. 75B (teraz). Bardzo lubię biustonosze Ava, ale niestety we wszystkich dotychczasowych biustonoszach miseczki okazują się "za wąskie" w rozstawie i biust "wylewa się" bokiem - co teraz jest szczególnym problemem, bo nie mogę sobie pozwolić na wbijające się fiszbiny. Za to większe miseczki zawsze były za "głębokie".

Zależy mi na czymś stosunkowo tanim (do ok.50 zł), bo pewnie nie pochodzę w nim długo - jak skończę karmić, pewnie trochę "oklapnę" :) Jednak potrzebuję jakiegoś porządnego biustonosza z usztywnianymi miseczkami (żeby zamaskować "smoczki" :) ), bo lato idzie i nie chcę pod letnie bluzki do pracy zakładać miękkiego biustonosza do karmienia.
      • scarlet_agta Re: 73/83 - matka karmiąca :) 15.04.08, 08:58
        Problem fiszbin zniknie prawdopodobnie przy mniejszym obwodzie. Myślę, że warto
        wybrać jednak 65D. Myślę, że może zainteresować Cię oferta Melissy. Najlepiej
        konkretny rozmiar ustalić z nimi.

Zerknij też do wątków:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75384004
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238
        Nie przejmuj się, że ten drugi jest na forum dla większych biustów. Tam wszyscy
        są bardzo pomocni i jak zadasz pytanie to na pewno Ci pomogą.
    • katja_24 72/87-88 (W staniku ;)) 15.04.08, 12:17
      Do tej pory kupowalam 75B/C, zaleznie od firmy, np w axami mam 75B,
      oczywiscie push-upy :).Czas cos zmienic?
      • zawsze_zielona Re: 72/87-88 (W staniku ;)) 15.04.08, 17:38
        Czas najwyzszy zmienic na 65E (30E). W niektorych modelach (z troche wiekszymi
        miskami) 65DD (30DD) moze byc lepsze.
    • malagracja 66/87 15.04.08, 17:07
      Nosze 60FF Frey, ciut przy duze, ale F jest za male. I chcialabym zakupic
      usztywnianą Polke lub antoinette z Masquerade ale oni maja tylko 65 wiec nie
      wiem jaka brac miseczke? :)
      • ilekobietamalat 73/89 15.04.08, 17:31
        ja juz nic nie rozumiem :)
        wg kalkulatora wychodzi mi 65g, wg tabeli,o ile potrafie ja
        zrozumiec to jest cos kolo 70d.
        w zyciu stanika nie nosilam(tzn nosilam bardzo sporadycznie, w
        dodatku kiepsko sie w nim czulam.. zapewne byl zle dobrany;>),
        oczywiscie pojde do jakiegos sklepu w celu zapoznania sie z 70d, ale
        nawet jak bedzie zly to pewnie nie zauwaze;) co przy takich
        wymiarach jest bardziej prawdopodobne? to g czy d?
        • zawsze_zielona Re: 73/89 15.04.08, 17:42
          Wg brytyjskiem rozmiarowki 65E (30E), z polskiej 65G, tyle ze nie wiem gdzie
          taki kupisz. Chyba Comexim zaczal szyc 65, poczytaj na stronie. Dalia zdaje sie
          tez, ale nie jestem pewna. Melissa ma swoja rozmiarowke, tam to bedzie 65F.
        • scarlet_agta Re: 73/89 15.04.08, 20:04
          70d sobie odpuść. Tak jak napisała zawsze_zielona lepiej zamówić angielskie 65E
          (30E). Ewentualnie Avocado - tu rozmiaru nie jestem pewna 65E lub 65F? Z Melissy
          65F, z Comeximu 65G.
      • zawsze_zielona Re: 66/87 15.04.08, 17:40
        Polka jest od 28, moze jeszcze znajdziesz w Bravissimo. Jest scisla, wiec bierz
        swoj 28FF. Antosia 65 bedzie za szeroka w obwodzie. Mam po 68 i swoja antosie
        zapinam na 2-3 haftke.
        • patite 76 ścisło pod i 86/87 16.04.08, 12:22

• zawsze_zielona Re: 76 ścisło pod i 86/87 16.04.08, 13:20
            Sprobuj 70C. Jesli obwod bedzie za szeroki (znaczy od razu zapinasz sie na druga
            albo trzecia haftke) 65DD.
            • kadarka86 Re: 76 ścisło pod i 86/87 16.04.08, 22:17
              pod biustem mam 68 a w biuscie 80 cm, jaki rozmiar??
              • scarlet_agta 68/80 - kadarka86 16.04.08, 22:33
                Przy obwodzie 68 pod biustem zazwyczaj należy wybrać stanik o obwodzie 60. Przy
                Twoim obwodzie w biuście dobre powinno okazać się 60D, które jest na 79cm w
                biuście.
    • lavaenn 67/81 16.04.08, 22:49
      Witam, od jakiegoś czasu czytam i w końcu odważyłam się napisać :)
      O tym, że 70B to nie do końca to co powinnam nosić wiedziałam już od
      dawna, ale kiedy ostatnio zaczęło mi robić buły stwierdziłam że pora
      na zmianę... Zmierzyłam się, wyszło mi 71/84 (byłam przed okresem) i
      upolowałam na allegro 65D Gossarda (nie wiem jaki to model, z
      cienkiej gąbki, trochę podobny do Superboost).
      Przyszedł... i załamałam się. Pierwsza myśl: bardziej mi pasuje na
      głowę niż na biust ;) Przymierzyłam - mogłabym sobie włożyć obie
      piersi do jednej miski... Obwód luźny (bez problemu zapinam się na
      ostatnią haftkę i jeszcze puszka piwa by się zmieściła) -
      sprzedająca (którą serdecznie pozdrawiam, bo chyba gdzieś tu jest,
      ostrzegała jest dość luźny luźny), miski dramatycznie za duże,
      ramiączka z przodu zaczynają się pod pachą i jakoś dziwnie mnie
      cisną fiszbiny po zewnętrznych stronach. Zmierzyłam się znowu w ten
      sam sposób i wyszło 67/81 - czy to możliwe żeby aż tak puchnąć w
      zależności od fazy cyklu (na oko różnicy nie zauważam)?
      Jestem z Krakowa i chętnie bym się przejechała do Intimo, ale
      wyszukiwarka podaje mi w rozmiarze 60dd/65c trzy sztuki dostępne na
      miejscu...
      Oczywiście boję się miękkich staników, bo we wszystkich mierzonych
      do tej pory wyglądam jeszcze gorzej niż bez (czyli jak wczesna
      podstawówka), a w push-upach wg mnie całkiem nieźle. Trochę już
      jestem zniechęcona, więc pomóżcie :)
      • scarlet_agta Re: 67/81 - lavaenn 17.04.08, 10:11
        Przede wszystkim nie zniechęcaj się. Czy mierząc tego Gossarda, aby na pewno
        skróciłaś ramiączka i powygarniałaś wszystko spod pach? A może z powodu za
        luźnego obwodu nie dało się i biust "uciekał" ci z miseczek?

> Jestem z Krakowa i chętnie bym się przejechała do Intimo, ale
        > wyszukiwarka podaje mi w rozmiarze 60dd/65c trzy sztuki dostępne na
        > miejscu...

Rzeczywiście w tych okolicach rozmiarowcych są pustki, ale może zadzwoń/napisz
        do sklepu czy aby nie spodziewają się jakiś staników w tych rozmiarach lub czy
        nie mogą dla Ciebie sprowadzić. Poza tym radzę się jednak przejechać tam i
        przymierzyć rozmiary 60E i 65D - z nich jest większy wybór. Wówczas przekonasz
        się czy aby na pewno są za duże. myślę, że np. Pollyanna 65D może być na Ciebie
        dobra.
        Jak będą za duże to tylko upewnisz się jakiego szukać rozmiaru, ale moga też
        okazać się dobre.
        • lavaenn Re: 67/81 - lavaenn 17.04.08, 11:20
          > Przede wszystkim nie zniechęcaj się. Czy mierząc tego Gossarda,
          aby na pewno
          > skróciłaś ramiączka i powygarniałaś wszystko spod pach? A może z
          powodu za
          > luźnego obwodu nie dało się i biust "uciekał" ci z miseczek?

Nawyk wygarniania mam od dawna, chociaż biust mam raczej "zwarty" i
          pod pachami za wiele go nie ma... Wydaje mi się, że ten stanik ma po
          prostu za duże miski, bo fiszbina kończy się jakieś 2 cm od
          zewnętrznego brzegu piersi, a ramiączko zaczyna się nie z przodu,
          tylko pod pachą i leży praktycznie na krawędzi ramienia.

> Rzeczywiście w tych okolicach rozmiarowcych są pustki, ale może
          zadzwoń/napisz
          > do sklepu czy aby nie spodziewają się jakiś staników w tych
          rozmiarach lub czy
          > nie mogą dla Ciebie sprowadzić. Poza tym radzę się jednak
          przejechać tam i
          > przymierzyć rozmiary 60E i 65D - z nich jest większy wybór.
          Wówczas przekonasz
          > się czy aby na pewno są za duże. myślę, że np. Pollyanna 65D może
          być na Ciebie
          > dobra.
          > Jak będą za duże to tylko upewnisz się jakiego szukać rozmiaru,
          ale moga też
          > okazać się dobre.
          Chyba nie mam innego wyjścia, tylko poczekam aż mi się skończy
          kwietniowy dołek finansowy ;)
          • natashka87 Re: 67/81 - lavaenn 17.04.08, 11:41
            Co do miesiączki - tak to możliwe, zarówno więcej w biuście, jak i
            pod. Niektóre dziewczyny mają nawet wahania ok 5 cm. Myślę, że nie
            powinnaś się zniechęcać jak mierzyłaś za luźny stanik. Ja przy 67
            pod jak mierzyłam coś luźnego pod to też wydaje się za duże, bo
            piersi uciekają dołem. Więc próbuj 60tki lepiej:)
    • arnika15 72/85 17.04.08, 09:59
      Jeszcze raz proszę forumowe ekspertki o pomoc:)
      Jakiś czas temu podawałam swoje wymiary- - wtedy 73/86(87). Zgodnie
      z zaleceniami;) zaczęłam kupować 30DD. Kupowałam tylko Panache, ale
      wydaje mi się, że jestem właśnie "panachowcem", bo rozstaw fiszbin
      jest dobry (środek pachy). Najlepiej nosi mi się Tango II (choć na
      prawej piersi (jest ciut mniejsza)górna część miseczki minimalnie
      się marszczy (nie jest do końca wypełniona). W miarę dobry jest też
      Panache Verity.
      Próbowałam jeszcze Harmony,ale większą pierś koronka dzieliła na pół.
      Salsa była za mała (ale dopiero doczytałam, że to małomiseczkowiec).
      Teraz planuję zakupy w brytyjskich sklepach i mam dylemat jaki model
      i rozmiar wybrać. Dziś zmierzyłam się jeszce raz i okazało się, że
      trochę mi ubyło! Nie wiem, może schudłam, poza tym karmię jeszcze
      piersią roczną córeczkę. Wyszło 72/85. I co teraz? 30DD a może 30D?
      I nawet chodzi mi po głowie obwód 28, bo 30 już wydaje mi się trochę
      zbyt luźny. A jeśli 28 to E czy F? Nie mam pojęcia co kupić:/
      Aaaa miałam już jeden 28F (Flamenco) - obwód OK, ale miski wielkie.
      I jeszcze jedno szukam takiego modelu, który pod fiszbiną ma choć
      skrawek materiału jak np. Tango czy Verity. Te staniki, które mają
      samą fiszbinę uwierają mnie - i to nie zależy od obwodu.
      Przepraszam, że tak się rozpisałam...
      Bardzo proszę Was o pomoc w wyborze rozmiaru i jeśli możliwe także
      zasugerowaniu modelu.
      • natashka87 Re: 72/85 17.04.08, 10:48
        Ja mam Flamenco 28E nienoszony, za mały, łudziłam się, że po okresie
        piersi się skurczą i będzie pasować, ale niestety:( Jak jesteś
        zainteresowana to pisz : nataszka@gmail.com
        • arnika15 Re: 72/85 17.04.08, 11:38
          Niestety, Flamenco, podobnie jak Harmony nie ma pod fiszbinami ani
          kawałka materiału i uwiera mnie okrutnie niezależnie od obwodu, to
          nie mój model, ale dzięki:)
          • natashka87 Re: 72/85 17.04.08, 11:42
            ok, nie ma problemu:) Myślałam, że może uda się oddać go w dobre
            ręce bo tak leży samotny w szufladzie;)
      • scarlet_agta Re: 72/85 18.04.08, 09:23
        Przepraszam za tak późną odpowiedź. Konkretny model trudno doradzić. Dodatkowo
        sprawę utrudnia fakt, że wiele (większość?) staników Panache szytych jest tak
        jak Flamenco czyli bez tego dodatkowego skrawka materiału. Myślę, że możesz
        spróbować rozmiaru 28E, ewentualnie 28F z małomiseczkowców. Natomiast z
        wyjątkowo ściśliwych modeli może nadal 30DD.
    • pssw 69/89-91 17.04.08, 10:57
      Witam,
      Na ścisło mam 69, a w biuście różnie ok 90. Jakiś czas temu miałam
      70E, to było w zeszłym roku. Jakieś 1,5 miesiąca temu kupiłam
      panache tango plunge 30F i góra miseczki była delikatnie luźna.
      Porcelain w tym samym rozmiarze był ok w miskach-ale tam i tak nie
      widać:) Teraz z obwodu mam procę i zastanawiam się czy 28 ff było by
      dobre. A może 28g? I jaki stanik kupić na pierwzy rzut-plunge?
      balkonik-lepsze
      rio?, polyanna? harmony? tango plunge? tangoII ? Błagam o pomoc bo
      ja już zgłupiałam. Co ma duże a co małe miseczki? Dziękuję.

• ziutuk 74 ścisło pod biustem, w biuście 86 co radzicie? 17.04.08, 17:04
        Bardzo proszę o pomoc w wyborze pierwszego dobrego stanika.
        Po ciąży i karmieniu dotychczasowe staniki podjeżdżają mi na plecach pod szyję,
        miseczki też jakieś takie duże się zrobiły.
        Do tej pory nosiłam 75B.
        Wg kalkulatora zakupiłam sobie na "próbę" ten:
        allegro.pl/item338506557_cudne_markowe_biustonosze_extra_wyjatkowe_zobacz_.html
        ale biust wylewa mi się przodem, a ramiączka uwierają w ramiona:/
        • zawsze_zielona Re: 74 ścisło pod biustem, w biuście 86 co radzic 17.04.08, 17:30
          Kupilas 75D i jest za male? Bo wg tabelki wychodzi 70C ewentulanie 65DD, jesli
          70 sa dlaCIebie za luzne.
          • ziutuk Re: 74 ścisło pod biustem, w biuście 86 co radzic 17.04.08, 18:00
            Chyba miałam zaćmienie jak kupowałam ten stanik :/
            Zasugerowałam się obwodem i wyszło na to że jest za duży, tzn miski za daleko od
            siebie i cycolki mi wylatują...
            dziękuję za rozjaśnienie :-).
            Jaki stanik byscie mi poleciły??
    • arnika15 do forumowych ekspertek 17.04.08, 21:16
      Czy mogę prosić o pomoc? Mój post powyżej pozostał bez odpowiedzi. Z
      góry bardzo dziękuję!
    • sentaa 65/81 17.04.08, 21:30
      65cm, w biuscie 81cm. kalkulator wykazuje 28DD.
      a jeszcze niedawno wyszlo mi 28D ale w domu nie mam dobrej miarki :DDD

anyway ten ostatni np. za maly (kupilam kwiatowe rosy posy Kalyani) obwod nawet ok, ale miska zdecydowanie za waska. a jakie modele?
      • scarlet_agta Re: 65/81 18.04.08, 08:59
        > anyway ten ostatni np. za maly (kupilam kwiatowe rosy posy Kalyani) obwod nawet
        > ok, ale miska zdecydowanie za waska. a jakie modele?

Jeśli miska była za wąska to może sie okazać, że potrzebujesz szerszych
        fiszbinów np. któregoś modelu z Panache. Ale może wystarczyłaby tylko zmiana
        rozmiaru na większy.
        Może spróbujjakiegoś modelu z firmy Panache w rozmiarze 28DD, bo ta firma ma z
        reguły szersze fiszbiny.
        • sentaa Re: 65/81 18.04.08, 15:53
          dziekuje. skupie sie na poszukiwaniu jakichs sensownych plunge 28DD.
    • miss.et 70/93 17.04.08, 22:46
      Witam:) Po lekturze artykułu w WO i pobieżnej forum, postanowiłam zweryfikować sprawę i oczywiście wszystkie staniki do wyrzucenia - nieśmiertelne 75B tudzież C;)) Kalkulator wyliczył astronomiczny rozmiar, po ochłonięciu udałam się na łowy (na obwód 65 dość szybko przestałam liczyć ;) ), ale nabyłam pierwszy, lepszy rozmiar - 70E Samanty. Różnica kolosalna, na początku leżał idealnie. Po pewnym czasie zrodziły się wątpliwości: jestem dość "rozłożysta" i fiszbina mogłaby być odrobinę szersza, ale jak przymierzałam F, to po misce hulał wiatr :/ Miska też delikatnie odstaje u góry (aż się zmierzyłam ponownie, ale nie chce być inaczej niż okolice 93), ale żeby było zabawniej to tylko jedna ;). Przepraszam za elaborat, ale całkiem zgłupiałam i chyba jednak sama nie dam rady tego żywiołu opanować ;) pozdrawiam serdecznie :)
      • scarlet_agta Re: 70/93 18.04.08, 09:06
        > zy rozmiar - 70E Samanty. Różnica kolosalna, na początku leżał idealnie. Po pew
        > nym czasie zrodziły się wątpliwości: jestem dość "rozłożysta" i fiszbina mogłab
        > y być odrobinę szersza, ale jak przymierzałam F, to po misce hulał wiatr :/

Ten problem prawdopodobnie sam się rozwiąże gdy spróbujesz mniejszego obwodu,
        gdyż wówczas fiszbiny będą szersze.
        Ewentualnie mogę zapytać czy przy mierzeniu rozmiaru 70F skracałaś ramiączka na
        maxa? Najlepiej wyrobić w sobie nawyk, że gdy mierzymy stanik skracamy ramiączka
        baaardzo mocno, a dopiero do późniejszego chodzenia trochę je luzujemy.
        Tam samo zrób mierząc angielskie 65FF do czego Cię gorąco zachęcam. Nie zapomnij
        też pochylić się i powygarniać biustu spod pach.
    • zuzia177 75/86 18.04.08, 01:41
      Hej, trafilam do was dzisiaj i wciaz jestem w szoku, ze tak malo wiem o
      dobieraniu rozmiaru stanika.
      Moje staniki maja rozmiary 75 C-B. Z przewaga tych B...
      Zawsze mi sie wydawalo ze skoro mierze 75cm, to tyle powinnam kupowac!
      • scarlet_agta Re: 75/86 18.04.08, 09:14
        > Zawsze mi sie wydawalo ze skoro mierze 75cm, to tyle powinnam kupowac!

My wszystkie tu bardzo byśmy chciały aby tak było, ale niestety producenci
        zapominają, że robią staniki z elastycznych tkanin. Z tego powodu należy wybrać
        mniejszy obwód. W Twoim przypadku dobrym rozmiarem może być 70C, ewentualnie
        70D. Tylko gdy będziesz kupować stanik wybieraj takie które wydają Ci się za
        ciasne przy zapinaniu na najciaśniejszą haftkę. One mają być dobre tylko na
        najluźniejszej, gdyż w trakcie chodzenia materiał sie rozciągnie i wówczas
        będziesz mogła go przepiąć na ciaśniejszą haftkę. Jeśli od razu bez problemu
        zapniesz na najciaśniejszą, to gdy stanik sie lekko rozciągnie nie będziesz mieć
        haftki aby go "zwęzić".
        Dodatkowo może się okazać, że z 70C/D przerzucisz się na 65DD.
        Pamiętaj też aby przy mierzeniu stanika skrócić ramiączka - na te kilka chwil w
        przymierzalni najlepiej skrócić je maksymalnie. Poza tym przy mierzeniu pochyl
        się i wygarnij piersi spod pach do miseczek.
    • ma-rita Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 18.04.08, 09:25
      Moje wymiary: 73/82 :)
    • pssw 69/89-92 POMOCY! 18.04.08, 09:49
      Na ścisło mam 69, a w biuście różnie ok 90 do 92. Jakiś czas temu
      miałam
      70E, to było w zeszłym roku. Jakieś 1,5 miesiąca temu kupiłam
      panache tango plunge 30F i góra miseczki była delikatnie luźna.
      Porcelain w tym samym rozmiarze był ok w miskach-ale tam i tak nie
      widać:) Teraz z obwodu mam procę i zastanawiam się czy 28 ff było by
      dobre. A może 28g? I jaki stanik kupić na pierwzy rzut-plunge?
      balkonik-lepsze
      rio?, polyanna? harmony? tango plunge? tangoII ? Błagam o pomoc bo
      ja już zgłupiałam. Co ma duże a co małe miseczki? Dziękuję.
      • natashka87 Re: 69/89-92 POMOCY! 18.04.08, 16:18
        Tango plunge to rozciągliwiec:( Skoro góra była delikatnie luźna, to
        mniejszy byłby pewnie za mały, zgodnie z ostatnimi apelami na forum
        spróbuj podciągnąć ramiączka. Tango II ma normalne miseczki i nie
        jest rozciągliwcem, jeśli pasowały Ci fiszbiny w poprzednim(celowały
        w środek pachy) to możesz je spróbować, raczej 28G (miseczkę
        powinien mieć jak 30F). 28FF jest szyty na 89 cm w biuście, tzn że
        powinny go nosić osoby o wymiarach 86,5 do 89 (teoretycznie), więc
        będzie raczej za małe. Jeśli w dotychczasowym Tango fiszbiny celują
        w plecy spróbuj coś z Frey. Poczytaj w wątku o Frey bądź Panache tu
        albo na Lobby Biuściastych, tam są dokładne informacje o modelach.
    • madeleine501 73/83 18.04.08, 14:27
      Obecnie nosze 70A lub &5B w zaleznosci od modelu.
      • scarlet_agta Re: 73/83 - madeleine501 18.04.08, 19:00
        Przy Twoich wymiarach należałoby sięgnąć po staniki o obwodzie 65, dokładniej po
        rozmiar 65D.
    • madziab83 Witam, 18.04.08, 18:49
      Dopiero wczoraj dotarłam do Waszego forum i na wstępie proszę o pomoc w doborze
      odpowiedniego rozmiaru stanika. Oto moje wymiary:
      80/95. Z góry dzięki za odpowiedź.
      • scarlet_agta 80/95 - madziab83 18.04.08, 18:59
        Przy Twoich wymiarach w polskiej rozmiarówce wychodzi 70G, ewentualnie 70F jeśli
        sporo tłuszczyku na plecach, który "robi" tez obwód w biuście. Z angielskich
        biustonoszy to będzie 32E.
    • czteryoczy 69/85 30.04.08, 11:33
      do tej pory nosiłam: co mi w ręce wpadło
      lat: 34
      wykarmionych piersią dzieci: 2

Będę kupować pierwszy raz, na początek chciałam zacząć od Melissy, ale potrzebuję też wskazówek do brytyjskich rozmiarów,
      najbardziej zachwyca mnie Kalyani.

Nienawidzę tej sytuacji w przymierzalniach i ulgę mi sprawiło, że można to załatwiać przez internet.
      NIgdy jeszcze w żadnym staniku nie było mi wygodnie.
      co jeszcze? no pod biustem raczej nie schudnę, bo żebra mam już na wierzchu, piersiątka mam niżej niż chciałabym mieć.
      Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mi doradził.
    • madziara2o 79/84 22.02.09, 14:50
      hmm lekka porazka;] ale zycie...;D normalnie nosze sobie 75B bo
      mniejszych w mojej dziurze nie ma pozatym tak naprawde to nie wiem
      jaki powinnam nosic...;D:D:D jak jest wzgledny push up to nawet nie
      plywam... ale stanik zawsze podjezdza mi do gory;/
      • quleczka Re: 79/84 22.02.09, 15:01
        wpisz sie do akutalnego watku - jest juz 9 watkow rozmiarowych, a ty wpisalas
        sie w 3 :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=89960467
        no i odpowiedz juz tam na pytanie zasadnicze - zmierzylas sie pod biustem
        naprawde scisle i na wydechu? bo jesli masz 79 to 75 nie powinno jakos
        specjalnie podjezdzac do gory
    • basia908 34/ 75 lub 32/70B 26.03.09, 16:41
      W sklepie mierzę zawsze dwa rozmary 34/75 i 32/70 B. Wiem- małe piersi, zwłaszcza jak na ponad 18 lat ;/ Kupuję zawsze ten, w którym podczas mierzenia lepiej się czuję zwykle jesti 34/75B. To pewnie zależy od firmy na jaką trafię - ulubionej brak!Wymiary
      pod biustem: 75
      w biuście bez stanika: 79 - masakra ;/
      w staniku:
      a) w staniku z bardzo malutkim push up: 82
      b) w staniku z trpszeczke większym pus-up (ale nie też takim dużym jak widziałam w niektórych stanikach, bo zdaża się, że są takie, że na piersi zbyt wiele miejsca nie ma): 84

Tak się zastanawiam, czy mam dobrze dobrany rozmiar, bo w ciągu dnia muszę kilka razu poprawić biustonosz, bo mi się źle ułoży i mi potem niewygodnie. Mniejsze rozmiaru zwykle mnie "uciskają" a większe mi odstają.

Ps. do któego roku życia tak naprawdę rośnie biust?
      • agusia1822 Re: 34/ 75 lub 32/70B 26.03.09, 16:50
        wpisz się do aktualnego wątku - jest ich już 9, a Ty wpisałaś
        się w 3 :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=89960467

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka