Dodaj do ulubionych

karmienie piersią - czy to czas na zmiany?

16.06.08, 09:55
Witam,
tak sobie podczytuję to forum od jakiegoś czasu i chcę zrobić u
siebie stanikową rewolucję.
Pojawia się jednak problem. otóż za 3 tygodnie termin porodu i mam
zamiar karmić piersią. Martwię się, że stanik o ciasnym bądź co bądź
obwodzie 65 lub 70 będzie uciskał zatoki i powodował zastoje. A to,
jak wiadomo, prowadzi do baaardzo poważnych konsekwencji. W związku
z tym pytanie. Przemęczyć się w jako-tako podtrzymującym 75D (obecny
rozmiar), czy zmieniać? Czy początek karmienia piersią to dobry czas
na "migrację"? Moje wymiary to 73 pod, 94 w. Chciałam też zaznaczyć,
że noszone przeze mnie staniki w rozmiarze 75 tak naprawdę mają 75
cm dopiero po bardzo mocnym naciągnięciu obwodu, nie jest więc tak,
że mi cokolwiek dołem wypada.
Dzięki za porady i pozdrawiam.
Antycyponek
Obserwuj wątek
    • turzyca Koniecznie dobry stanik!!! 16.06.08, 10:03
      Nie mam bardzo czasu, zeby sie rozpisywac, ale to jest najwyzszy czas, zeby
      siegnac po dopasowany stanik. Bo wlasnie podczas karmienia piersi sa poddawane
      olbrzymim przeciazeniom, rosna i maleja nie w ciagu kilku miesiecy jak przy
      tyciu/chudnieciu, ale w ciagu jednego dnia. Nie chcesz plakac, ze karmienie
      zniszczylo Ci totalnie piersi to uzbroj sie jak najszybciej w dobry stanik.
      A zastoje powoduje za mala miseczka. :) Tutaj nikt Ci takiej nie dobierze, wiec
      spokojnie mozesz sie decydowac na zmiany. Jesli chcesz zajrzyj na lobby
      biusciastych, tam jest wiecej doswiadczonych lobbystek-karmiacych.

A jaka to firma, ze 75ki maja 75 cm po naciagnieciu obwodu? To rzadko spotykana
      cecha, wiec informacja bylaby bardzo wazna.
      • scarlet_agta Re: Koniecznie dobry stanik!!! 16.06.08, 10:05
        turzyca napisała:

> A jaka to firma, ze 75ki maja 75 cm po naciagnieciu obwodu? To rzadko spotykana
        > cecha, wiec informacja bylaby bardzo wazna.

Tak, tak, tak. Koniecznie podziel się tą radosna informacją!
        • antycyponek Re: Koniecznie dobry stanik!!! 16.06.08, 10:09

muszę lecieć do lekarza, więc napiszę krótko.
          W tej chwili jestem posiadaczką "aż" dwóch staników, bo piersi
          urosly mi w ciągu ostatniego miesiąca. Jeden z nich to La Senza
          odziedziczona po siostrze, a drugi niezidentyfikowany (sprana metka)
          zakupiony przez bardziej biuściastą na co dzień koleżankę w Danii i
          otrzymany w spadku. Więc za bardzo Wam chyba niestety nie pomogę :)
    • scarlet_agta Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 16.06.08, 10:03
      Myślę, że jak najbardziej warto zmienić rozmiar. Poczytaj ten wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74618276&a=76155453&v=2&wv.x=0
      oraz ten: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238
      Na pewno znajdziesz tam dużo cennych informacji.

Oczywiście jeśli Twoje staniki mają 75cm po naciągnięciu to obwód jest nawet OK,
      ale problem może leżeć w misce, która może zrobić się za mała.
    • asia.asz Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 16.06.08, 10:22
      ja bym poczekalam 3 tygodnie do porodu, potem zmierzyla sie raz
      jeszcze i zgodnie z sugestiami dziewczyn zakupila dobrze dobranu
      stanik do karmienia, z tego co pamietam to mierzyc powinnas sie
      przed karmieniem dziecka gdy piersi sa pelne mleka
    • maith Tak - właśnie teraz najbardziej ich potrzebujesz 16.06.08, 11:56
      1) Złe staniki wjeżdżają na biust. A jak wjeżdżają na, to mogą uciskać kanaliki
      mleczne i powodować zastoje. Dobrze dobrany stanik dla odmiany trzyma się na
      miejscu a fiszbiny okalają w nim pierś. Wokół piersi nie masz kanalików
      mlecznych, czyli ryzyko spada.

2) Masz szerszy obwód bezpośrednio przed porodem. Ale w jakieś 2 tygodnie po
      porodzie obwód powinien Ci się zmniejszyć. Dlatego zamiast chodzić w staniku o
      za szerokim obwodzie czy ew. zmniejszać, lepiej kupić przedłużkę za 5 zł w
      pasmanterii, i chodzić z dopiętą jak jest potrzebna, a potem mieć normalny
      stanik. Szczególnie, że rozmiar biustu z 3 tygodni przed porodem może Ci się
      jeszcze powiększyć, a po porodzie po jakimś czasie może trochę spaść.

3)A cóż to za cudo, co to ma 75 cm nominalnie, ale dopiero po mocnym
      naciągnięciu? Bo do tej pory jeszcze żeśmy na coś takiego nie wpadły i chętnie
      się dowiemy.

4)Zresztą jak rozumiem nie masz jeszcze karmnika. A jaki jest sens kupować
      karmnik w złym rozmiarze.

5) Szczególnie że biust podtrzebuje dobrego podtrzymania szczególnie w czasie
      ciąży i karmienia (słabsza skóra, dociążenie mlekiem). I potem kobiety płaczą,
      że im się zrobiły uszy jamnika "po ciąży". Tylko dziwnym trafem płaczą właśnie
      te, które nosiły za szerokie staniki.
      • antycyponek Re: Tak - właśnie teraz najbardziej ich potrzebuj 16.06.08, 12:21
        Maith, na pytanie w sprawie staników odpowiedziałam wyżej.
        Ok, teraz już jako osoba bardziej uświadomiona znalazłam
        kilka "kandydackich" karmników na figleaves, poczekam tylko z
        zamówieniem, bo a nuż coś się jeszcze zmieni do porodu.
        Dziękuję wszystkim!
    • zania_uk Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 16.06.08, 13:06
      a tak w ogole to idz jeszcze do rozmiarowego zanim cokolwiek kupisz. i jesli
      uzywasz wymiarow z teraz, to wez pod uwage ze obwod pod ci spadnie (czyli
      staniki 30 to dla ciebie maksimum, karmnikow 28 chyba niestety nie ma..., mozesz
      zawsze przerobic zwykly stanik), a obwod 'w' ci wzrosnie, i to sporo moze nawet....

te staniki 75 beda prawie na pewno za szerokie, nawet jesli rozciagaja sie do
      75cm. ty bedziesz miala ponizej 70cm pod po porodzie pewnie....
      • antycyponek Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 16.06.08, 13:12
        Obwód pod w zasadzie mi nie wzrósł przez ciążę. (Mam brzuch bardzo
        nisko, nie miałam więc też problemów ze zgagą i z oddychaniem).
        Teraz brzuch już mi tak "zwisł", że na krześle muszę siadac
        okrakiem :) Więc chyba obwód pod biustem juz się nie zmieni. Mam
        nadzieję. Ale z zamawianiem karmników poczekam. Na razie mam dwa
        dyżurne odziedziczone na pierwsze dwa tygodnie.
        • elen.ce Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 16.06.08, 13:43
          Ja uwazam, ze jak najbardziej czas karmienia to czas na dobry
          stanik. Ja z mojego doswiadczenia CI powiem,ze w ciagu 3 miesiecy w
          biuscie spadlam o 15cm. W dniu porodu 111cm, a teraz 95,96. I gdyby
          nie to mocne podtrzymanie to nie wiem jak by teraz wygladal.

Jak nadal karmie i jak ubieram stanik dosc dobrze dobrany i ciasny w
          obwodzie to jest git(teraz 70 sie staje za luzne troche), a jak
          ubieram te 75 ktore mialam i 80 to nie moge w nich wytrzymac i
          piersi w ogole nie sa podtrzymane, stanik wjezdza na nie, a nie
          spowodowaly zastojow, bo na to forum trafilam krotko po porodzie i
          szybko kupilam w miare w odpowiedni stanik.
          MOwie, CI teraz warto teraz jak nigdy indziej miec dobrze dobrany i
          podtrzymujacy stanik.
        • zania_uk Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 16.06.08, 13:51
          nawet jesli ci zostanie 73cm pod (bardzo ciasno zmierzone?) to karmnik z obwodem
          30 to maks. jesli ci spadnie nawet o kilka cm, to bedziesz pewnie musiala
          zwezac... albo przerabiac. a przed ciaza mierzylas sie dokladnie (ciasno, na
          wydechu), ze wiesz ze ci sie nie zmienil?

• antycyponek Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 17.06.08, 09:47

Nie mierzyłam się przed ciążą, bo na to forum trafiłam parę miesięcy
            temu, ale to i tak było zanim "urosłam" :)
            No nic, czekam na rozwój sytuacji i zamawiam z listków. U nas chyba
            tylko Anita sprzedaje karmniki 70-tki, ale ani to ładne, ani tanie.
            Pozdrawiam :)
            • zania_uk Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 17.06.08, 11:21
              o 70-tkach to nawet nie mysl!!! z 73cm pod biustem teraz, i prawdopodobnie mniej
              po porodzie, karmniki z obwodem 70 tylko ci krzywde zrobia. celuj w rozmiar
              30(65). jesli chodzi o miseczke, to idz do rozmiarowego, i karmnik kup o jeden
              rozmiar miseczki wiekszy (co najmniej) tak jak ci radzily dziewczyny wyzej.

btw, sa karmniki jakies na brastopie jesli sie nie myle. bedzie troche taniej :)
              • antycyponek Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 17.06.08, 11:53
                obawiam się, że karmniki w rozm. 30 są tylko 2 do wyboru... A w
                zasadzie 1, tylko w 2 kolorach. Tak więc raczej będę zmuszona dać
                szansę siedemdziesiątkom.
                • scarlet_agta Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 17.06.08, 12:12
                  antycyponek napisała:

> obawiam się, że karmniki w rozm. 30 są tylko 2 do wyboru... A w
                  > zasadzie 1, tylko w 2 kolorach. Tak więc raczej będę zmuszona dać
                  > szansę siedemdziesiątkom.

Jeśli masz zdolności krawieckie to na karmnik możesz chyba przerobić (prawie?)
                  każdy stanik. Wydaje mi się, że na LB było to opisywane:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238
                  Na listach poza Freyą Rosalie jest jeszcze Royce Emily:
                  http://www.figleaves.com/uk/nsf/qwiseranswered.asp?searchhandle=A%253dbra%257eB%253dbra%257eD%253d12%257eG%253d4060%255e2%255e3921%255e2%257eK%253d4%257eL%253d1%257eM%253d7%257eN%253d5%257e&answerhandle=3894&sortorderrequested=&originalquery=Bra&oqmc=&answerhandlecrumb=&spellercorrections=&pagesize=&removetextsearch=&hd=&colouranswerselected=&productid=&productcolour=&answer=3894&answer=1&answer=1&answer=1&answer=1&answer=1
                  Obawiam się tylko, że największy oferowany rozmiar z Freyi (30G, szyty na 96,5
                  cm w biuście) może być jednak za mały, zwłaszcza w pierwszych dniach/tygodniach
                  po porodzie. Nie wiem jak w Royce.

Nie można też zapominać o Melissie. Co prawda chyba jakość zapięć jest ponoć
                  kiepska, ale oferują 65-tki.

Poza tym, dochodzę do wniosku, że chyba warto zamówić karmnik jeszcze przed
                  porodem, żeby już w pierwszych dniach po porodzie mieć już stanik. Wtedy
                  występuje chyba nawał pokarmu, a piersi są najcięższe. Aha, nie piszę tego z
                  własnego doświadczenia, ale na podstawie lektury forum. Najlepiej jakbyś
                  dopytała jeszcze kobiet, które mają większe doświadczenie. Nie bój się też pytać
                  w wątku na Lobby Biuściastych. Tam jest więcej kobiet, które karmiły w dobrym
                  staniku, a większość z nich pewnie tu nie zagląda.
                  • scarlet_agta Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 17.06.08, 12:14
                    Skrócony link: tnij.com/bB6h
                    • antycyponek Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 17.06.08, 12:22
                      Dzięki! Ja oglądałam 30FF i tam były tylko 2.
                      Ale tak poza tym to straszne ohydki :( A w 32 do wyboru do koloru,
                      ja się tak nie bawię :(
                      • antycyponek Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 17.06.08, 13:08
                        wyczytałam w wątku o Elle McPherson, że te staniki sa bardzo ścisłe.
                        Więc chyba znalazłam coś dla siebie:
                        tnij.org/bdf5
                        tnij.org/bdf6
                        No chyba, że jeszcze urosnę... bo Elle się kończy na miseczce E.
                  • antycyponek Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 17.06.08, 12:20

ja ten temat drążę od paru tygodni i jednak większość babek zaleca
                    cierpliwość. Po prostu nie można przewidzieć, co stanie sie z
                    piersiami w momencie mlecznego nawału i na jakim etapie
                    ustabilizuja się jakiś czas później.
                    Melissa przestała szyć karmniki.
                    A co do moich krawieckich zdolności... rzeknę tylko, że w 30-letnim
                    życiu swoim przyszyłam może ze dwa guziki. Obydwa krzywo. A prace na
                    ZPT robiła za mnie Babcia. Wstyd jak nie wiem co, ale widać nie
                    można umieć wszystkiego ;-) Zresztą wyobrażam sobie, że przerabianie
                    staników przy noworodku to za ciężki temat.
                    Jakieś tam karmniki mam, dostałam od koleżanki. Na początek muszą
                    być, niestety nie stać mnie, zeby co parę tygodni inwestować w nowe.
                    Ale gdyby mimo wszystko któraś z Was wpadła gdzies przypadkiem na 65-
                    tki karmniki, to dajcie znać. Nawet mailem na priva. Z góry bardzo
                    dziękuję. Ale mam nadzieję, że ściśliwe 70-tki mogą zdać egzamin.
                    Jak nic innego nie znajdę, to dam im szansę.
                    • antycyponek Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 17.06.08, 12:29

na bravissimo jeszcze znalazłam kilka opcji trzydziestek. Niestety
                      równie babcino-namiotowatych jak powyższe. No nic, szukam dalej.
                    • zania_uk Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 17.06.08, 14:07
                      melissa dalej robi karmniki, tylko tego nie reklamuja. zadzwon do nich. tylko
                      nie mozesz im narzekac na zapiecie (ktore sa podobno kiepskie) bo ci wtedy nie
                      uszyja... przestali sie reklamowac bo mieli duzo reklamacji na te zapiecie, ale
                      jak sie ich poprosi to dalej szyja.
    • natashka87 La Senza 16.06.08, 13:56
      Co do staników o których piszesz, to rzeczywiście ta firma robi
      bardzo ścisłe stanik(a przynajmniej niektóre), ale tez małe miski.
      Twój stanik prawie na 100% jest już teraz za mały. Ja przymierzałam
      staniki tej firmy w rozmiarze 75D jak miałam 89 w biuście i wtedy
      były dobre. Na pewno dobrze wkładasz stanik, wszystko wygarniasz,
      podciągasz ramiączka? Fiszbiny celują w środek pachy?
      • antycyponek Re: La Senza 17.06.08, 09:49
        Chyba nie leżą już idealnie (fiszbiny ok, ale wyłazi trochę ciałka
        górą), ale na razie rosnę w takim tempie, że musiałabym staniki
        wymieniać co 2 tygodnie. Następne 3 jeszcze przecierpię, a później
        wszystko się może zmienić...
    • pitupitu10 Re: karmienie piersią - czy to czas na zmiany? 17.06.08, 20:22
      A może Emily B?

www.emily-b.co.uk

Moim zdaniem lepiej zainwestować w dobry biustonosz, pomęczyć się w takim, który
      nam się nie do końca podoba, ale później nie narzekać, jakie to spustoszenie
      karmienie zrobiło w naszych piersiach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka