Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6

• dagusia2107gmail.com Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 26.08.08, 14:23
      dobra - pod biustem mam 69, a nawet 68 jak się skupię :D, w biuście luźno 83, teraz noszę 75B ale zdarza się też że te 70A pasują(przyznaję, że fiszbiny w obu przypadkach są jakieś "wąskie"). Jaki rozmiar powinnam nosić? Liczniki wskazują mi 60D ale mam wrażenie, że może być trochę za duży ;] pomóżcie :D:D. I gdzie znajdę takie dzikie rozmiarówki do zmierzenia? Mieszkam w okolicach Torunia. pozdrawiam ;)
      • pitupitu10 68/83 dagusia2107gmail.com 27.08.08, 10:04
        Spróbuj rozmiaru 28(60)E, ewentualnie 30(65)D z ściśliwców:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=81862939&a=81862939
        Pamiętaj, żeby wygarnąć piersi do miseczek i dobrze podciągnąć ramiączka podczas
        mierzenia.

Wątek o sklepach stacjonarnych znajdziesz w spisie treści.

Witamy na forum!
        • dagusia2107gmail.com Re: 68/83 dagusia2107gmail.com 27.08.08, 22:05
          dzięki dzięki :) witajcie sprzymierzone :D
        • dagusia2107gmail.com Re: 68/83 dagusia2107gmail.com 09.09.08, 22:12
          całkiem przypadkowo kupiłam ostatnio 70C i już praaawie prawie, ale jak się wyprostuję całkowicie to powstaje wspominany już na potęgę problem "bułeczek". i zastanawiam się czy ryzykować 60E czy 65D jednak :P ileż to wymaga poświęcenia (prawidłowy dobór) ;)
    • paulina30041992 75/91 26.08.08, 16:33
      Noszę rozmiar 75B, jednak większość z moich staników jest za luźna w obwodzie. Miseczki we wszystkich moich stanikach były zazwyczaj dopasowane, jednak ostatnio schudłam i zaczęły trochę odstawać.
      • po.rzeczka Re: 75/91 26.08.08, 16:45
        Ja bym próbowała 30(65)F ze staników brytyjskich lub 65G polskich(tych,co nie
        stosują podwójnych literek po drodze-DD,FF).
        Chyba,że nie masz w ogóle tłuszczyku pod biustem i znajdziesz ścisłe 32DD lub 70E.
    • tu-tusia 64/81 26.08.08, 16:38
      To są moje wymiary. Na LB doradzono mi 60E, ale wydaje mi się, że będzie małe.
      Opiszę może dwa obecnie posiadane staniki, leżące na mnie najlepiej (co wcale
      nie znaczy, że dobrze :P). Stanik Dalia 70C. Obwód wiadomo, za luźny, miska
      mała. Kiedyś była w miarę, ale przytyłam, biust urósł i już są buły nawet bez
      wygarniania spod pach. Jak wygarnę co tam mam, to nawet sutki są na wierzchu :)
      No i lepszy Kris Line 70D. Obwód za duży, miski dobre, pod warunkiem nie
      wygarniania niczego spod pach (inaczej znowu sutki wychodzą i lekkie buły się
      robią). Dodam, że mam szerokie piersi, baardzo blisko osadzone, a właściwie
      połączone. Tzn. pierś zaczyna mi się w połowie pachy i płynnie przechodzi w
      drugą ;P. Pomiedzy jedną a drugą piersią mam wzgórek. Co mi doradzacie?
      Chciałabym zacząć od Mileny ze względów finansowych i krajowych. Dopiero jak
      znajdę swój rozmiar skuszę się na brytyjskie zakupy.
      Mam nadzieję, że ktoś przebrnie przez mój wywód i mi odpowie :)
      Z góry dziękuję.
      • wiszer Re: 64/81 27.08.08, 11:59
        Z tabelki wychodzi Ci 60DD, ja mam podobne wymiary do Twoich 64-65/79-80, i w
        60DD sie topie, natomiast pasuja na mnie scisliwe 65C, ale oczywiscie wymiary to
        nie wszystko. Ja na Twoim miejscu zaczelabym od 60DD bo to nie sa wcale male
        miski, ewentualnie 60E z malomiseczkowcow.
        • tu-tusia Re: 64/81 27.08.08, 13:00
          Pisząc o 60e miałam na myśli polskie 60e, czyli brytyjskie 60dd. Jeszcze nie
          przeszłam na brytyjskie rozmiarówki :)
          Wprawdzie idzie do mnie stanik właśnie w rozmiarze kontynentalne 60e, ale wydaje
          mi się, że będzie za małe, bo obwód zmniejszam o 10cm, a miskę powiększyłam
          tylko o 1 rozmiar, czyli w Polsce 2 cm. To chyba mało... Wydaje mi się, że
          jestem trochę nietabelkowa, bo mam taki szeroki, płaski (prawdopodobnie
          rozprasowany ;P) biust. A jak się to wszystko pozbiera, powybiera itd. To sie go
          robi trochę więcej niż te 81cm. Ech.. Przyszedłby już ten lemon sorbet 70e i
          zobaczyłabym co dalej..
          • 2tea Re: 64/81 28.08.08, 11:03
            Pamiętaj, że lemon sorbet nie jest dobry na początek, bo jesty push-
            upem i nadal może rozpłaszczać piersi... szczególnie, że piszesz,
            że masz 'rozprasowany'biust i sama wiesz, że trzeba go zebrać do
            misek ;) Ja mam wymiary 65/81,5-83 i mój rozmiar to 60DD. Noszę
            małomiseczkowe 60E lub 65D. Może poszukaj czegoś miękkiego na
            początek.
            • tu-tusia Re: 64/81 28.08.08, 11:52
              10 minut po tamtym poście zapukał do mnie listonosz :D No i tak jak myślałam
              stanik wraca do sklepu :( Nawet nie wiem czy dobry był czy nie. Na pewno model
              nie dla mnie, bo ma wąskie fiszbiny, które mi się wbijała po obu stronach. Do
              tego u góry lekko spłaszczał, a w środku miseczki były leciutkie luzy.
              Zastanawiam się nad Portią chocolate 60DD, bo z tego co czytałam to
              szerokofiszbinowiec, ale chyba też rozciągliwiec.. a może na Milenę Glamour się
              skusić? Tylko 60E czy F? Zgupiałam :(
              • effka454 Re: 64/81 30.08.08, 18:25
                tu-tusia napisała:

> 10 minut po tamtym poście zapukał do mnie listonosz :D No i tak jak myślałam
                > stanik wraca do sklepu :( Nawet nie wiem czy dobry był czy nie. Na pewno model
                > nie dla mnie, bo ma wąskie fiszbiny, które mi się wbijała po obu stronach.

Nie rozumiem tego stwierdzenia. Z piewszej części wynika, że nawet go nie
                przymierzyłaś, a potem piszesz, że ci się wbija :( i pytanie: gdzie Ci się
                wbija? w pachy, w biust- powygarniałaś porządnie wszystko do miseczek?

> Do tego u góry lekko spłaszczał, a w środku miseczki były leciutkie luzy.

A znasz historię z pomarańczą i szklanką: próbujesz włożyć pomarańcz do
                szklanki, owoc zapiera się o brzeg szklanki, ale przecież część szkalnki jest
                nadal pusta - czy powiesz, że szkalnka jest za duza?
                To samo dzieje się z miseczką biustonosza i piersią. Jeżeli przymierzasz
                biustonosz i krawędź miseczki opina się na piersi, a środek miseczki jest pusty
                to znaczy, że miseczka jest ZA MAŁA.

> Zastanawiam się nad Portią chocolate 60DD, bo z tego co czytałam to
                > szerokofiszbinowiec, ale chyba też rozciągliwiec.. a może na Milenę Glamour się
                > skusić? Tylko 60E czy F? Zgupiałam :(

Z Twoich opisów wygląda na to, że tak naprawdę masz więcej cm w biuście. Spróbuj
                jeszcze zmierzyć się na leżąco bez stanika - przykładasz miarkę do pleców na
                wysokości sutków, kładziesz się płasko na plecach i dopiero wtedy mierzysz do
                końca obwód w biuście.
                Spróbuj, zobaczymy co wyjdzie.
                • tu-tusia Re: 64/81 31.08.08, 02:03
                  Nie wiem czy był dobry czy nie, nie dlatego, że go nie mierzyłam, tylko właśnie
                  z powodu efektu pomarańczy. Ogólnie wiem na czym to polega, ale tu nie była to
                  klasyczna pomarańcza. tzn. luz był minimalny i tak samo opięcie przy końcu
                  miseczki minimalne. Ale model na pewno niekomaptybilny, bo fiszbiny wbijały się
                  z obu stron. Jestem raczej typem szerokofiszbinowca (do tej pory tylko szerokie
                  fiszbiny pasowały, poza tym piersi zaczynają się pod pachą, łączą się na środku
                  i są raczej płaskie. Na CK czekam. Biust zmierzę w podany sposób jutro, bo dziś
                  już za późno, zresztą okres mam, więc nie wiem na ile miarodajne będą teraz
                  wyniki. Ale wydaje mi się, że faktycznie mam więcej w biuście, bo teraz noszę
                  70D, poza tym jak te szerokie, płaskie piersi włożę całe do miseczki to są sporo
                  większe, np. w 70C to mi sutki na wierzch wychodzą :D Jutro się zmierzę i
                  napiszę co mi wyszło.
                • tu-tusia Re: 64/81 02.09.08, 22:14
                  Na leżąco to mi już w ogóle 78 wyszło. jak przyjełam pozycję poziomą w drugą stronę, tzn. stanęłam i pochyliłam się do przodu to wyszło mi 84cm. Więc nie wiem już. Na Portię nadal czekam. Jutro powinna być. Mam nadzieję, że dobra będzie bo nie mam ochoty na kolejny tydzień w beznadziejnym staniku ze zwisającymi smętnie piersiami :(
    • greenmay 71/84 26.08.08, 20:23
      Noszę 75B i 75C
      • po.rzeczka Re: 71/84 26.08.08, 21:40
        I jak te rozmiary? Spróbuj 30(65)D,a z wyjątkowych rozciągliwców(których lepiej
        unikać)28(60)E.
        • kasiulka32 Re: 76/86 26.08.08, 22:54
          Moje rozmiary to 76/86. Do tej pory nosiłam stanik 75A, ale był w ogóle nie
          dopasowany... przesuwał mi się przy każdym ruchu ręką, był odstający,
          niewygodny... Czy możecie mi pomóc? Jutro wybieram się na zakupy, więc może od
          razu zakupiłabym odpowiedni biustonosz? ;)
          • stary_dywanik Re: 76/86 27.08.08, 09:35
            Spróbuj przymierzyć coś w rozmiarze 70C. Najlepiej na początek
            wybrać miękki stanik na fiszbinach bo najłatwiej będzie ocenić czy
            dobrze leży. Przy mierzeniuwygarnij starannie biust do miseczki i
            podciągnij ramiączka. Rozmiar 70C jest dostępny w większości sklepów
            więc możesz poeksperymentować z modelami różnych producentów i o
            różnych krojach.
        • greenmay Re: 71/84 27.08.08, 12:16
          często podchodzą do góry. Ramiączka niby są OK.
        • joankb Re: 71/84 28.08.08, 10:22
          Większość staników, które masz to pewnie staniki z którejś z polskich firm.
          Niektóre z nich na początku są nawet względnie ciasne, ale szyte są z
          nieodpowiednich materiałów i często po dwóch, trzech praniach robią się zbyt luźne.
          Spróbuj obwodu 65(30) z miską D. Poczytaj zwłaszcza wątek Elle MacPherson, może
          Panache. Rozejrzyj się na naszej giełdzie, na Allegro - i powodzenia
    • makemesmile 77/93 cm 28.08.08, 12:56
      mierzylam sie przed chwilka;) od dawna narzekam an staniki, w wiekszosci wrzynają mi się w piersi z boku fiszbiny, bo mam je dosc szeroko rozstawione(piersi, nie fiszbiny niestety;))... najczesci nosze 75B, ostatnio 2 trojki z intimissimi, ale niestety nie sa dobrze dopasowane pod biustem...
      co z moim rozmiarem?;)
      dzieki za pomoc
      • po.rzeczka Re: 77/93 cm 28.08.08, 13:14
        Celuj w 32(70)E brytyjskie lub 70F polskie,ewentualnie jak będzie luźno w
        obwodzie z czasem to 30(65)FF/65H. Może się okazać,ze lepiej pasuje jakiś
        sąsiedni rozmiar,niż tabelkowy.Musisz też poszukać pasującej szerokości
        fiszbin,to zależy głównie od firmy.Poszukaj watku o szeroko- i
        wąskofiszbinowcach,przymierz takie i takie,bo czasem subiektywne odczucia są mylące.
        • makemesmile Re: 77/93 cm 28.08.08, 13:29
          dziękuję p.rzeczko za ekspresową odpowiedż:)
          choc brzmi ona dla mnie conajmniej egzotycznie;) taka rozmiarowka kojarzy mi sie od zawsze z biustem co najmniej duzym! a moj to taki maly z plusikiem...
          no i jeszcze jedno pytanie, nie wiesz do jakich sklepow w krakowie moglabym sie wybrać żeby pomierzyc biustonosze?
          pozdrawiam serdecznie:)
          • po.rzeczka Re: 77/93 cm 29.08.08, 14:25
            Brzmi egzotycznie,ale sama literka bez obwodu nic nie znaczy.Ja też mam
            niewielki biust i noszę E.Poszukaj w wątku o sklepach stacjonarnych pod hasłem
            Kraków.Kojarzy mi się Intimo4You.
    • malamiaaaaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 28.08.08, 13:22
      Ja mam 67/75:/ Jaki powinnam nosic rozmiar? większosc jest za dużych;(
      • stary_dywanik 67/75 - malamiaaaaa 28.08.08, 20:17
        Spróbuj poszukać jakiekoś 65 (30)A ze ściśliwym obwodem. Na początek
        najlepiej wybrać miękki stanik na fiszbinach, takie staniki potrafią
        ładnie kształtować biust i łatwiej niż w przypadku usztywnianych
        ocenić czy dobrze leżą. Przy mierzeniu ułóż starannie piersi w
        miseczkach i podciągnij ramiączka.
    • kyliah Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 29.08.08, 10:27
      witam, całkiem niedawno trafiłam w jakimś babskim czytadle na artykuł o
      biustonoszach, a potem na to forum. troszkę podczytuję, ale chętnie skorzystam z
      pomocy -jaki biustonosz dla mnie przy wymiarach 75/91 (bez biustonosza)?
      zainspirowana tym artykułem szukałam dla siebie 70D, ale pani w sklepie
      powiedziała, że miski D to ja na pewno nie mam, jedynie C. kiedyś owszem nosiłam
      75C, nadal noszę , ale teraz mi "nie leży". biust mi "wylatuje"i ogólnie mam
      dyskomfort. kilka staników, które kupiłam, praktycznie do niczego się nie
      nadaję. co radzicie? pozdrawiam
      • 2tea 75/91-kyliah 29.08.08, 10:42
        Pani ze sklepu to przeważnie nie ma się co słuchać ;) Chyba mało
        jest uświadomionych sprzedawczyń.
        Z Twoich wymiarów wynika, że powinnaś nisić polskie 65H lub
        brytyjskie 65F (w ściśliwcach 70DD). Na pewno warto zwiększyć
        rozmiar miski, szczególnie, że sama widzisz, że się wylewa biust ;)
    • 1.daria277 Re: 68/84 29.08.08, 13:47
      Witam. Moje rozmiary to 68 pod biustem i 84 w biuście(tak mniej
      więcej. Może się różnić 1 cm w jedną lub w drugą stronę). Wiem, że
      powinnam nosić staniki z obwodem 60, ale zastanawiam się nad
      zamówieniem sobie z allegro stanika marki LaSenza. Znane są one z
      wyjątkowo śliśliwych obwodów i z tego, co czytałam, taki obwód byłby
      dobry. Czy ze swoimi wymiarami mogę celować w LaSenzę 65DD??
      • kaczencja Re: 68/84 29.08.08, 14:13
        Tak, z takimi wymiarami możesz próbować La Senzy 65DD. Ja jednak odradzam tę markę na początek, bo produkuje ona staniki usztywniane - niektóre mniej, niektóre bardziej. A na początek wskazane są staniki miękkie, dlatego, że na ich przykładzie łatwiej zauważyć, czy dobrze leżą, czy tylko imitują z wierzchu wygląd dobrze dobranego stanika. Poza tym naprawdę dobrze dobrany miękki stanik potrafi znacznie poprawić wygląd biustu, szczególnie z profilu, gdy biust wydaje się podniseiony i nierzadko większy niż bez biustonosza. Miękki stanik nadaje też naturalny kształt i szczerze mówiąc, wiele dziewczyn po wypróbowaniu miękkich biustonoszy nie chce już wracać do push-upów i usztywnianych.

Ale oczywiście, jeśli chcesz La Senzę i nie zraża Cię gąbkowanie tych staników to 65DD jest wyborem jak najbardziej na miejscu.
        • 1.daria277 Re: 68/84 29.08.08, 16:51
          Hmm... W sumie to masz rację. Zrezygnuję na razie z tej marki i poszukam czegoś
          innego, żeby widzieć dokładnie czy dobrze dobrałam rozmiar.
          Dziękuję za poradę.
    • abigail86 70-89 ale niestety jakaś nietypowa jestem:( 29.08.08, 16:08

Wcześniej najczęsciej nosiłam rozmiar 70B lub 75A, ale pod biustem zawsze było
      troche za luzno, poza tym spłaszczały i rozsmarowywały mi tylko przez wiele lat
      biust:/. Gdy trafilam na to forum, po wymierzeniu się miałam 70/85 i zgodnie z
      tabelką zakupilam biustonosz w rozmiarze 65D Rigby and Peller (małe dzieło
      sztuki!)i muszę przyznać, ze o wiele lepiej się w nim czuję niż w wygąbkowanych
      push upach , poza tym w międzyczasie „urosłam”:).
      Teraz, przy 70/88-89 (w zalezności od dnia cyklu miesiaczkowego i tego czy
      mierzę się w miękkim staniku czy bez niego) mam wrazenie, ze gorna czesc
      miseczki 65D nadal mogla by byc lepiej wypelniona, ale siateczka na górze
      przylega do ciała i jak wszystko wygarnę to w ogole się nie marszczy. Jeśli
      jestem przed okresem i piersi się bardziej wypełniają, to po prostu trochę
      luzuję ramiączka i nadal jest ok.
      No ale ucieszona swoimi „postępami” postanowiłam zaszaleć i kupić Polkę na
      specjalne okazje w rozmiarze jaki widziałam że najczęsciej doradzałyście moim
      „rozmiarowym bliźniaczkom”, czyli 65E. Przyszła do mnie dzisiaj z Brastopu i...
      klapa:(!! W miskach u góry hula halny;((((!! Są porządnie za duże:( Ale jest tak
      piękna, że dam jej jeszcze szansę tuż przed okresem i zobaczę, jak bardzo
      sytuacja jest beznadziejna:(.
      U mnie chyba jednak tabela się nie sprawdza...
      Pewnie dlatego, że ja mam raczej płaską klatkę piersiową, piersi są dosyć
      szeroko rozstawione i niestety niezbyt pełne od góry-prawie sama skóra:)), o
      rowku między piersiami to sobie mogę najwyżej pomarzyc...
      może dlatego w rzeczywistosci powinnam nosic bieliznę rozmiar mniejszą, niż
      wskazuje to tabela??

Powinnam przy takim kształcie piersi próbować większych rozmiarów, skoro wydaje
      mi się, że z poprzedniego stanika jeszcze nie wyrosłam?
      Jezeli ktos jest wstanie mi doradzic, to z góry dziekuje za pomoc:)

P.S. Dziewczyny, pewnie to głupie pytanie, ale jak mierzycie swoje wymiary w
      biuście, to czy centymetr przylega do ciała na całej jego długości, czy tez w
      dolince między piersiami nie dotykacie nim do skóry? Może ja się źle mierzę??
      • kaczencja Re: 70-89 ale niestety jakaś nietypowa jestem:( 29.08.08, 17:27
        Hmm, mnie to się mimo wszystko dziwne wydaje, że przy 88-89cm w biuście dobre jest na Ciebie nadal to 65D. Mówisz, że w górze miski jest trochę wolnej przestrzeni, ale siateczka na górze przylega do skóry... Czy dobrze rozumiem, że na czubku miseczki masz trochę luzu, a krawędź miseczki przylega do ciała? Jeśli tak, może to być efekt pomarańczy w szklance, co znaczyłoby, że biustonosz jednak jest już na Ciebie za mały. O tym efekcie możesz poczytać tutaj:
        balkonetka.pl/2008/06/02/pomarancza-w-szklance-czesc-ii/
        Co do staników typu Polka: po pierwsze jest to biustonosz usztywniany, w związku z czym nie dostosowuje się do biustu, ale raczej dostosowuje biust do siebie. Może się zdarzyć, że nie tyle biustonosz jest za duży, co krój jest nie dla Ciebie. Podam przykład z własnego doświadczenia: kupiłam sobie strój kąpielowy o kroju zbliżonym do Polki, tzw. deep plunge. Zapobiegawczo wzięłam rozmiar większy, bo o firmie tego stroju słyszałam, że robi małomiseczkowce. Jakież było moje zdziwienie, kiedy przymierzając ten strój okazało się, że miseczka u góry w 1/3 jest pusta! Można by więc wysunąć wniosek: za duży! Trzeba wziąć mniejszą miseczkę. Po głębszym przyjrzeniu się problemowi w oko rzucała się inna rzecz: w niższej częsci miski, tam, gdzie biust wypełniał jeszcze w pełni miseczkę, na krawędzi wyraźnie zarysowała się bułka - mniejszy rozmiar zamiast rozwiązać kwestię za dużej miseczki mógłby tylko pogłębić bułkowanie. Fason uznałam po prostu za "nie mój" i od tego czasu usztywniane plunge o wysoko zabudowanych miseczkach od zewnątrz przestały mnie interesować. Wniosek jest taki, że nie należy pochopnie oceniać swojego rozmiaru na podstawie przymierzenia jednego, do tego bardzo specyficznego modelu. Dlatego właśnie warto na początku szukać miękkich staników, bo w nich widać jak na dłoni, co jest nie tak, podczas gdy w push-upach i innych usztywnianych stanikach problem nieraz tkwi pod miską i jeśli nie masz sporego doświadczenia, możesz go po prostu nie dostrzec, albo źle zinterpretować.

Doradzałabym spróbować ponownie z miękkimi stanikami w większym rozmiarze - może na początek spróbuj 65DD - ten rozmiar jest na 86-88cm w biuście, ale jak sama zauważyłaś, zdarzają się przypadki, gdy tabelka nie zawsze pokazuje bezbłędnie rozmiar, który jest odpowiedni dla danego biustu. Być może ten Rigby and Peller to jakiś dużomiseczkowiec i dlatego jest dobry, być może jednak wystąpił u Ciebie efekt pomarańczy w szklance i artykuł z linka Cię do tego przekona. Biust niepełny nie zawsze oznacza konieczność kupowania mniejszego rozmiaru niż tabelkowy. Ja jestem tego przykładem. Biust niepełny, aktualne moje wymiary to 66/81-82 (zmieniają się u mnie trochę co jakiś czas) i noszę 65D, bynajmniej nie małomiseczkowe. Wiele staników w 65D jest już na mnie za małych, a przecież wedle rozmiarówki powinnam celować w 65B albo 65C.

Co do Twojego ostatniego pytania, mierzę się bez zagłębiania miarki w dolinkę.
    • magda-381 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 29.08.08, 21:21
      Witam całkiem niedawno trafiłam na to forum no i postanowiłam dowiedzieć się
      jaki to powinien być mój stanik idealny ;-) Po mierzeniu wychodzi mi 77 pod
      biustem i 89/90 w biuście. Od razu dodam że zaliczam się raczej do tych
      małobiuściastych. Do tej pory kupowałam staniki 75A ale jakoś nigdy tak do końca
      mi nie pasowały.
      • stary_dywanik 77/89-90- magda-381 29.08.08, 21:43
        Spróbuj przymierzyć coś w polskim rozmiarze 70D lub E (lub
        brytyjskim 32D lub DD). Najlepiej zaczynać od miękkich staników na
        fiszbinach bo w ich przypadku najłatwiej ocenić czy dobrze leżą a
        potrafią naprawdę bardzo ładnie kształtować biust. Przy mierzeniu
        stanika ułóż starannie piersi w miseczkach i podciągnij ramiączka.
        Rozmiar 70D/E powinien być dostępny w wielu zwykłych sklepach, więc
        możesz po prostu pochodzić i pomierzyć modele różnych producentów i
        o różnych krojach sprawdzając co Ci pasuje najlepiej.
        • syncio101 Re: 77/89-90- magda-381 01.09.08, 17:10
          Masz poodbne wymiary do mnie 76/90.Chodze w pollyanne 30E, ale dobre sa tez np
          Curvy Kate 30DD lub 28F, takze trzeba mierzyc,mierzyc,bo rozmiar rozmiarowi nie
          rowny,a 70D,ktore mi wychodzi z tabeli to porazka. Za luzne i wylazi bokami.
    • martak1979 70/82(83) 30.08.08, 04:15
      już ktoś doradził mi na tym forum, jaki rozmiar powinnam spróbować -
      30(65)D lub 28(60)E. wybrałam się więc któregoś dnia na zakupy, bo
      mam szczersze dosyć puszapów i naprawde chciałabym kupiś sobie jakiś
      uroczy miękki, a najlepiej przezroczysty staniczek. dostać te
      rozmiary jest wręcz niemożliwością. udało mi się wypatrzeć ze dwa
      całkiem, całkiem, ale kiedy je przymierzyłam - no cóż, nie byłam
      zadowolona. cały czas miałam wrażenie, że jest tam za dużo miejsca i
      że pierś nie wypełnia całej miseczki. no, że po prostu lata. to co
      ja ma zrobić - zmniejszyć miseczkę? wdzięczna będę za wskazówki.
      pozdraiwam
    • martak1979 70/82(83) 30.08.08, 04:22
      aha, i jeszcze jedno - przymierzyłam ostanio usztywniane 75C mojej
      siostry i leżał lepiej niż moje dawne 75A. o co chodzi?
      • kaczencja Re: 70/82(83) 30.08.08, 16:13
        W jakim sklepie przymierzałaś to 30D i 28E? Pytam, bo jest tylko kilka takich sklepów w Polsce, a ich oferta bazuje głównie na firmach Freya i Panache, więc stacjonarnie można zazwyczaj poprzymierzać dosłownie kilka staników w swoim rozmiarze. Ciekawa jestem jakie modele dano Ci do przymierzenia. Mogłabyś opisać ich wygląd? Być może dano Ci Freya Arabella w "Twoim" rozmiarze, a wówczas byłoby zrozumiałe, że ten stanik nie leżał dobrze, bo ma większe miseczki od standardowych i bardziej się rozciąga przez co może nie trzymać należycie przy obwodzie 65, gdy Ty masz pod biustem 70. To oczywiście przykład, ale sporo staników odbiega wielkością misek, czy rozciągliwością od standardu, nie wspominając o indywidualnych preferencjach biustu, któremu ten fason może nie pasować, a inny będzie pasował wyśmienicie.

Poza tym, czy zakładając stanik wygarnęłaś biust z boków? Podciągnęłaś porządnie ramiączka? Sporo dziewczyn, niedowierzając, że ma "aż D" zamawia z powątpiewaniem nowy stanik, na starcie przeraża się "wielkimi miskami", po czym wysuwa myśl: "na pewno będzie za wielki". Od tej myśli już tylko krok do niedbałego założenia stanika, bez wgarnięcia biustu do miseczek, bez podciągnięcia ramiączek i efekt oczywiście taki, jak można by się spodziewać: "stanik jest za duży". Tymczasem po ponownym, poprawnym założeniu, zgodnym ze wskazówkami z Lobby może się tak okazać, że stanik nie tylko nie jest za duży, ale wręcz mógłby być odrobinkę większy. Tak bywa czasami i dlatego zastanów się, czy na pewno dobrze założyłaś biustonosz, zanim stwierdziłaś, że jest za duży.

Jeśli zaś dostałaś jakiś standardowy model, zrobiłaś wszystko jak trzeba to oczywiście jest możliwość, że potrzebujesz mniejszego rozmiaru - 65C zamiast 65D i 60DD zamiast 60E. Teoretycznie 65D i 60E są na 84cm w biuście, Ty jesteś jakby w górnej granicy 65C/60DD i - choć wiele dziewczyn z Twoimi wymiarami nosi właśnie 65D/60E, czyli wybiera opcję o literkę dalej, może się okazać, że Twój biust potrzebuje jednak mniejszej miseczki. Każda z nas jest inna, każdy biust ma indywidualne potrzeby, a wymiary w biuście i pod biustem, na które daje odpowiedź tabelka rozmiarów to tylko podpowiedź do szukania dobrego stanika - liczy się jeszcze sylwetka, kształt biustu, jego osadzenie itd.

Jest tyle różnych krojów, różnych fasonów, modeli i rozmiarów, że na pewno wkrótce coś dla siebie znajdziesz. Przed kupnem stanika warto jest poczytać wątek producencki danej marki:
        tnij.com/xecz czy choćby przeanalizować tabelę rzeczywistych obwodów spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html , gdzie przy odrobinie szczęścia znajdziesz informacje o interesującym Cię modelu pod kątem tego, jak bardzo się rozciąga, jaką ma miseczkę i jakie wymiary ma użytkowniczka danego rozmiaru.

75C mogło leżeć lepiej od 75A na przykład dlatego, że miało szerszą fiszbinę i zebrało Ci piersi do przodu, zamiast rozsmarować je po klatce piersiowej. Jeżeli były to staniki różnych firm, o różnych krojach, może być tak, że rozmiarówka obu jest nieco odmienna, a krój tego drugiego był do tego bardziej odpowiedni dla Ciebie. Mogło być też tak - tu już całkowicie sobie wymyślam przyczynę - że w 75C były bardziej podciągnięte ramiączka, obwód był mniej rozciągliwy niż w Twoim 75A i przez to nabrałaś wrażenia, że biust wygląda lepiej w tym 75C. Niemniej jednak żadne 75tki nie są dla Ciebie z obwodem pod biustem 70. Odpowiednio dobrany stanik w obwodzie 65 potrafi zaoferować odpowiednie podtrzymanie, przez co zapewnia komfort, nie będzie się przesuwał podczas ćwiczeń czy wszelkich ruchów. Z resztą, jak sądzę, sama się przekonasz :)
    • mala_biedronka 71/86-87 30.08.08, 19:45
      Pod biustem mam 71 a w biuscie lużno 86-87:) i niestety nic więcej nie umiem wymierzyć hihi:)
      Jak dotąd nosiłam 75B ale jest chyba trochę za luźny pod noo i wydaje mi się że ogolnie jest za duży dla moich piersi małych:(:P Jak leże to mi odstaje :P Jak stoję to jest nawet oki:D
      Prosze powiedzcie jaki rozmiar powinnam kupić;) No i gdzie mogę dostać taki biustonosz ( w okolicach Katowic).
      I jeszcze jedno... wydaje mi się ze mój biust się ostatnio zmniejszyl (kiedys miałam 88-89) aa moja waga się nie zmieniła (ważę 50kg)
      • stary_dywanik Re: 71/86-87 30.08.08, 21:35
        Proponuję Ci spróbować zacząć od rozmiaru 65 (30)DD. Widzę, że już
        znalazłaś adresy sklepów w Katowicach. Możesz się tam prześć i
        pomierzyć różne modele by sprawdzić jak co Ci leży. Nie obawiaj się
        jednak zakupów przez internet, większość z nas własnie w ten sposób
        kupuje.
    • karola-i 65/76 co wy na to? 31.08.08, 18:58
      No to teraz ja. Długo się zastanawiałam czy napisać. Nigdy nie narzekałam na
      rozmiar mojego stanika. Noszę na razie angielskie 32A. Nie narzekam tylko po
      boczkach wylewają mi się troszkę pod pachy bo mam je bardzo szeroko rozstawione.
      No i jedna pierś jest troszkę mniejsza. Co z tym zrobić? Pod biustem równe 65 a
      sam biust to zaledwie 76.
      • stary_dywanik Re: 65/76 co wy na to? 01.09.08, 12:07
        Czy piersi Ci się wylewają dlatego, że miseczka jest za mała czy
        dlatego, że jest za wąska? Tak czy siak powinnaś się przestawić n
        aciasniejsze obwody: ściśliwe 30 lub nawet 28. Miseczka w 32A
        odpowiada wielkością tej w 30C lub 28DD.
    • agutek10 75/86 ??? 01.09.08, 11:41
      75/86 ??? zawsze kupowałam 75B lub 2 w intimisimi bo tam mają tylko
      taka numerację
      • stary_dywanik Re: 75/86 ??? 01.09.08, 12:13
        Możesz zacząć od poprzymierzania jakiś 70C z ciasniejszym obwodem.
        Na początek najlepiej wybierać miękkie staniki na fiszbinach bo w
        takich najłatwiej określić czy leżą, a potrafią naprawdę ładnie
        kształtować biust.
        Część dziewczyn przy Twoich wymiarach nosi tez rozmiar 65 (30)DD,
        lecz rozmiar 70C jest powszechny w "zwykłych sklepach" i może się
        okazać, że łatwiej Ci będzie coś w te sposób dopasować.
        • agutek10 Re: 75/86 ??? 01.09.08, 12:39
          dziękuję - spróbuję :-)
          I dziękuję tez za "posprzątanie" moich zdublowanych wątków
    • kejtaa 69\84 01.09.08, 12:41
      Witam i prosze o radę :)
      Do tej pory nosiłam 70B ale zostałam uświadomiona przez męża a on
      przez koleżankę z biuściastych że ja wcale nie muszę mieć takiego
      rozmiaru :)
      Ponieważ w tzw. flaczkach zawsze wydawało mi się że jestem płaska
      jak deska zaczęłam kupować push-upy. Niby jest ok. Tzn. bluzka jest
      wypukła tam gdzie powinna :) ale niestety choćbym nie wiem jak
      podciągała ramiączka wiecznie mi się wydaje że biust mi pływa w
      staniku albo wypływa poza :) Teoretycznie miseczka dobrze przylega.
      Ale kiedy się schylę to biust wychodzi sobie ze stanika, kiedy
      podskocze on skacze ze mną - osobno on i stanik ;) W kwestii
      podjeżdzania i zjeżdzania stanika mówić nie będę bo wniebowzięta
      byłam kiedy w końcu trafiłam na 70B i mogłam pochować wszystkie
      wcześniejsze 75B. Po takiej zmianie wydawało mi się, że nie ma nic
      lepszego dla mojego biustu. Teraz po przeczytaniu wielu waszych
      postów zdecydowałam się na zakup takiego "stanika z prawdziwego
      zdarzenia" ale musze uściślić rozmiar :) Z kalkulatora wyszło mi
      60E :) Doradźcie kochane babeczki jak uściślić rozmiar i czy przy
      takim opisie jesteście w stanie mi coś poradzić?
      całuski
      • kaczencja Re: 69\84 01.09.08, 17:18
        W stanikach o normalnym/ścisłym obwodzie możesz próbować 65D, w rozciągliwcach 60E. Po prostu przed zakupem poczytaj na forum, jak oceniany jest interesujący Cię model, żeby wiedzieć, jaki rozmiar zamówić. Gdy poznałam to forum miałam podobne wymiary jak Ty i za czasów 70B też mi biust wychodził ze stanika, obwód podjeżdżał, fiszbiny podchodziły do góry i ciągle trzeba było je poprawiać. Dobry rozmiar rozwiązał sprawę :) Rozejrzyj się za jakimś miękkim modelem stanika, sprawdź w wyszukiwarce lobbowej co o nim piszą dziewczyny, czy nie jest to wyjątkowo kapryśny model i czy jego użytkowniczki są zadowolone. Na początek warto zamówić jakiś stanik wąskofiszbinowy (np. marki Freya, Fantasie) i szerokofiszbinowy (np. Panache). W ten sposób będziesz mogła sprawdzić, który typ fiszbin lepiej Ci pasuje. Zdarzają się osoby, którym pasują oba typy fiszbin, ale jest też dużo takich, które zdecydowanie opowiadają się za jednym typem i to trzeba sprawdzić przymierzając konkretne staniki. Jeśli masz jakieś wątpliwości dotyczące wyboru konkretnych modeli, chcesz przedyskutować z kimś zakup itd. możesz pisać w wątku ratunkowym, gdzie na pewno uzyskasz poradę od doświadczonych lobbystek. Link do wątku ratunkowego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=83561236
        • kejtaa Re: 69\84 02.09.08, 07:52
          Dzięki słonko :) Forum czytam zapamietale i mam nadzieję, że uda mi
          sie w miarę szybko dobrać odpowiedni stanik :)
          • kejtaa Re: 69\84 02.09.08, 08:06
            Mam jeszcze jedno pytanie. Ponieważ uwielbiam oglądać bieliznę więc
            nie mogłam sie oprzeć przeszukaniu stron oferujących mój rozmiar. Co
            prawda Ty mi uświadomiłaś że na dobrą sprawę mogę mieć dwa różne
            rozmiary w zależności od tego czy stanik jest rozciągliwy czy nie.
            Ale po głowie pętają mi się pytania - skąd będę wiedziała czy to
            rozciągliwy czy nie - kupując przez internet i drugie jaka jest
            różnica między modelami np balkonet czy plunge? Szukałam po forum
            ale nie znalazłam. Jeśli szukałam niedokłądnie proszę o linka, jeśli
            nie to niech mi to ktoś wytłumaczy.
            dzięki z góry
    • apple_tea 69/89 01.09.08, 16:42
      Cześć, jestem tu nowa, chociaż czytam Was już od jakiegoś czasu :)
      Moje wymiary w staniku (usztywnianym) to 86 w biuście, a bez okolo 89 (ciekawe..) pod biustem mam 69, biust mam naszczeście nie jakoś bardzo zniszczony, jedrny i okrągły, ale nosząc praktycznie całą dostępną romiarówkę (mam 75a, 70b, 70a, 75b, 75c, 70dd, 80a, 80b 85a - nie krzyczcie na mnie, myślałam, że jak mam mały biust to mu wszystko jedno, a wygodnego stanika i tak nigdy nie znalazłam) szybko go popsuję.. Jaki rozmiar powinnam nosic, ewentualnie jakie modele? Dodam jeszcze, że piersi raczej blisko osadzone.
      • kaczencja Re: 69/89 65E 01.09.08, 17:07
        Twój rozmiar to 65E (30E), ale w rozciągliwych modelach możesz próbować też 60FF (28FF). Oczywiście najlepiej byłoby, gdybyś zainteresowała się miękkimi stanikami, które nie spłaszczają biustu i nie zakrywają jego prawdziwego kształtu jak robi to push-up, a szczególnie źle dobrany push-up (taki stanik w złym rozmiarze, z za luźnym obwodem i niedobrami miseczkami rozsmarowuje biust po klatce piersiowej, miseczki które wypychają wszystko do przodu, by powstała "kreska" powodują najczęściej, że profil jest bardziej płaski i stąd zapewne większe wymiary bez stanika). Skoro masz mały odstęp między piersiami, to może warto spróbować jakiegoś fasonu o węższym mostku, fason typu plunge. Może np. Freya Eva (rozciągliwy małomiskowiec, zamiast 60FF potrzebowałabyś raczej 60G), Freya Zeta (rozciągliwa, 60FF). Poniżej daję Ci linki do wątków na temat modeli z małym odstępem między miseczkami:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74455372&a=74455372
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79516981&a=79516981
        • apple_tea Re: 69/89 65E 01.09.08, 17:34
          bardzo dziękuję, zaraz zobaczę czy coś ciekawego na allegro znajdę i bardzo chętnie zaczne nosić miekię staniki, bo push-upow ogolnie nie lubie, ale z miekich jakie mialam wygladalam zupełnie płasko...
    • magnolia_83 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 01.09.08, 22:47
      Rozimiar raczej mam juz tak mniej wiecej ustalony wiec nie bede was męczyc po
      raz setny ;D

Natomiast mam pytanie bo jesli 65 DD może okazać sie o pół cm za małe a 65E o
      2,5 cm za duże to jest szansa że mimo wszystko stanik 65E będzie o wiele lepsza
      rozmiarówką? że po kilku tygodniach te 2,5 cm będzie wypełnione? (migracja
      piersi itp) Bo co innego 0,5 cm a 2cm
      • kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 01.09.08, 23:00
        Jeżeli jesteś między rozmiarami i dopiero zaczynasz nosić odpowiednie biustonosze to ja bym polecała faktycznie brać ten większy rozmiar. Taki niewielki zapas jest dobry, bo zazwyczaj wypełnia się po pierwszym tygodniu, dwóch noszenia dobrego stanika. Uważaj jednak kupując biustonosz, abyś nie zamówiła na tej zasadzie jakiegoś wielkomiseczkowca ;) Jeżeli przeczytasz na forum, że stanik, który Cię interesuje ma większe miseczki niż standardowe, wtedy możesz brać go w tym mniejszym rozmiarze. Poza tym same wymiary z tabelki to tylko podpowiedź - wiele z nas nosi stanik w nieco innym rozmiarze niż podpowiada tabelka - niektóre potrzebuję miseczki mniejszej albo większej o jedną literkę. Jak jest w Twoim przypadku, przekonasz się po przymierzeniu kilku staników.
        • magnolia_83 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 01.09.08, 23:23
          Uff pocieszyłaś mnie szanowna kaczencjo :)
          W sumie na poczatku miałam zamówić 65 DD ale tak jak ty pomyślałam że lepiej
          wziąść wiekszy niż mniejszy. Natomiast niepokoje się że ta 2,5 cm to troche za
          duzo no ale nic zobaczymy.
          Dziękuje za radę odnoście zwrócenia uwagi na wielkomiseczkowce, czyli wtedy
          zamawiać obwód ten sam ale o mniejszej miseczce tak?

Jeśli tylko dostanę moj stanikowy sorbet i będę miała jakieś watpliwosci to
          podeślę do galerii. Nie ma to jak oko fachowca.

Oby tylko nie okazało sie że zamówiłam za duży i nie będzie czego oceniać ha ha

Pozdrawiam! :)
          • kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 01.09.08, 23:37
            Zaraz zaraz ... ale co Ty zamówiłaś? Sorbet? Znaczy Arabellę Sorbet? Mam nadzieję, że nie, a jeśli nawet to że poczytałaś o niej wcześniej i nie zamówiłaś standardowego obwodu. To jest wielkomiseczkowy megarozciągliwiec, trzeba brać obwód mniejszy (czyli np. zamiast 65 wziąć 60) i raczej mniejszą miseczkę. Z wielkomiseczkowcami postępuje się ogólnie tak, że lepiej brać mniejszą miseczkę, szczególnie gdy się jest między rozmiarami. Obwód wtedy bierzesz ten sam, chyba że stanik oprócz dużych miseczek cechuje się rozciągliwym obwodem - wtedy trzeba przeliczać i obwód i miseczkę. Przykładowo osoba standardowo nosząca 65DD, mająca powiedzmy 86cm w biuście chce zamówić Arabellę. Ja jej wtedy doradzam, żeby wzięła 60E - 60, bo obwód jest rozciągliwy, E, bo miseczki są większe (normalnie odpowiednikiem miseczkowym 65DD jest 60F).
            • magnolia_83 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 01.09.08, 23:43
              nie nie zamówiłam Mileny "LEMON SORBET" na pewno go tu znacie :)
              Słyszałam że jest w miarę odporna na rozciąganie, a ponieważ to mój pierwszy
              zakup to pieruńsko trudno mi będzie ocenić czy stanik dobrze leży.
              Kurcze ile to człowiek ciekawych rzeczy się może dowiedzieć :>
              • kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 01.09.08, 23:58
                Aaa Mileny Sorbet to zupełnie inna rozmowa. Jeśli wzięłaś tę większą opcję to dobrze bo on raczej małe miski ma - wiele osób pozamawiało za małe, z tego co zauważyłam, ale z drugiej strony to push-up i to o takim dość specyficznym kształcie, że bywa niekompatybilny - ani za mały, ani za duży, tylko po prostu nie dopasowuje się do biustu. No ale mam nadzieję, że Tobie będzie pasował i że na drugi raz zamiast push-upa zamówisz coś miękkiego, bo od takich najlepiej zaczynać przygodę z dobrymi stanikami i migracją. Milena podobno wkrótce ma wypuścić parę nowych modeli, na które i ja czekam z ciekawością :)
                • magnolia_83 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 02.09.08, 00:06
                  no ja tez oglądałam zapowiedzi i mi ślinka poleciała :D
                  Mam tylko nadzieje ze we wszystkich zapowiedziach będzie pełna rozmiarówka a nie
                  tylko w jednym góra dwóch modelach.

Tez chciałam zacząć od czegoś miękkiego tak jak Wielka Rada przykazała ale
                  finansowo na razie stać mnie tylko na te milenę - chciałam komplecik kupić i w
                  tej sumie mogłam się zmieścić.
                  No ale jak tylko trochę więcej grosza mi spadnie to nie omieszkam być trochę
                  bardziej wybredną osobą ha ha
    • joyless_girl 72/84-85 02.09.08, 15:19
      witam! a więc chciałabym się dowiedzieć jaki rozmiar powinnam
      nosić...pod biustem mam około 72, w biuście 84-85....do tej pory
      zwykle nosiłam 70A ale i tak nie wszystkie mi pasowały...proszę o
      pomoc:)
      • kaczencja Re: 72/84-85 65D 02.09.08, 15:23
        Powinnaś zacząć od mierzenia rozmiaru 65D (30D). Będzie miał węższy obwód od 70A, dzięki czemu będzie stabilnie podtrzymywał biust, a obwód nie będzie jeździł po plecach. Miseczki będę odrobinę większe, ale przy tym obwodzie tylko o rozmiar niż w 70A. Fiszbina powinna lepiej obejmować pierś, a miseczka powinna być trochę głębsza.
    • alca.s Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 03.09.08, 21:47
      Cześć...jestem początkująca w temacie. jak na razie zmierzyłam się i
      mój wynik to 71/81 co daje rozmiarówkę 65C. Możecie poradzić od
      jakiego biustonosza powinnam zacząć? Zupełnie miękki? Nie bardzo się
      znam...
      • kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 03.09.08, 22:05
        Mogłabyś zacząć od 65C (brytyjskie 30C) od Marks & Spencer (można je dostać tanio na brytyjskim eBayu) lub od firmy Elle Macpherson, ale oni robią małomiseczkowce, także raczej celuj w 65D (brytyjskie 30D). Najlepiej byłoby, gdybyś wybrała sobie jakiś miękki biustonosz, bo w takim staniku od razu widać, czy rozmiar jest dobry, czy nie. Poza tym miękki stanik nada biustowi naturalny kształt.
      • stary_dywanik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 03.09.08, 22:34
        alca.s napisała:

> Zupełnie miękki?

Miękki, ale z fiszbinami.
        • alca.s Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 04.09.08, 09:35
          Dziewczyny bardzo dziękuję Wam za pomoc :) Będę próbować, mierzyć i
          szukać.
    • mikaela2 73/88 04.09.08, 10:24
      I co dalej?
      • sug Re: 73/88 04.09.08, 10:53
        Zacznij poszukiwania od rozmiaru 65(30)E. Przy mierzeniu pamiętaj o
        dokładnym zagarnięciu piersi do miseczek i podciągnięciu ramiączek.
    • meg230 R73/88 - meg230 04.09.08, 14:00
      napisałam wczoraj post na Lobby biuściastych i sie dopiero potem
      zorientowałam ze jest jeszcze jedno forum na ten temat,
      odpowiedniejsze dla mnie z racji wielkosci biustu:) wiec pisze tu
      jeszcze raz:
      mierzyłam sie jakis czas temu bez stanika i wyszedł mi rozmiar 65 D.
      Dzis mierzyłam dwa staniki w tym rozmiarze i jeden (zabudowany,
      sztywana miska) wyraznie spłaszczał mi biust a drugi (koronkowy z
      fiszbina) tez lezał jakos dziwnie, jakby był za maly i zrobiły mi
      sie mega buły pod pachami.
      Wrociłam do domu i zalozyłam miekki , stary i rociagniety stanik i w
      nim sie zmierzyłam. Pod biustem jest to samo i jest to chyba ok bo
      dosc dobrze czułam sie pod tym wzgledem w tych stanikach choc miałam
      zapieta najciasniej jak sie da. Ale tym razem wyszło mi wiecej w
      biuscie. Chciałabym sobie kupic Pollyanne Freyi ale nie mam bladego
      pojecia jaki rozmiar.
      Do tej pory nosiłam 75B ale juz sama jakis czas odkryłam ze lepiej
      sie czuje w 70 C. No i zawsze nosze push-up.

Mozecie cos doradzic bo glupieje.

Magda

• kaczencja Re: R73/88 - meg230 04.09.08, 14:44
        A wiesz może jakie mierzyłaś te staniki w 65D? Bo to by mogło trochę pomóc przy doborze Polyanny. Pytam, bo jesteś na granicy rozmiarów. 65DD jest na 86-88cm w biuście, ale często bywa, że osoba mieszcząca się w górnej granicy jakiegoś przedziału potrzebuje już miseczki o literkę wyższej, czyli w tym wypadku 65E. Polyanna ma normalne miseczki, więc jeśli 65D nie był dużo za mały to możesz spróbować 65DD. Jeśli jednak zamałość wydawała się większa niż taka o jeden rozmiar, możesz zamówić 65E. Sądzę jednak, że mimo wszystko 65DD będzie odpowiedniejsze, bo nie masz mniej niż 70cm pod biustem, więc różnica między dwoma wymiarami nie jest znowu taka duża, by wydawało się sensowne zawyżać rozmiar już przy pierwszych zakupach.
        • meg230 Re: R73/88 - meg230 04.09.08, 14:52
          dzięki za odpowiedz.
          Ten bardziej sztywny to był inferno a ten drugi to ten:
          www.allegro.pl/show_item.php?item=422080952#photo kolezanka
          sobie kupiła i na nia za mały wiec przymierzałam ja i na mnie tez
          maly. Buly mi sie pod pachami zrobiły okropne i widac było ze cały
          biust sie nie miesci w miseczce.

Magda
          • kaczencja Re: R73/88 - meg230 04.09.08, 14:59
            Ten Adore nie wygląda mi na małomiseczkowca, jeśli był naprawdę mocno za duży, to bierz może lepiej Polyannę 65E, bo ona ma standardowe miski, a jeśli będziesz w nich mieć odrobinę luzu na początku to tylko lepiej dla Ciebie - nie wyrośniesz ze stanika za szybko.
            • meg230 Re: R73/88 - meg230 04.09.08, 15:39
              jeszcze raz dzieki:)
              sprobuje tak jak mi radziłas i zobaczymy. Najwyzej wymienie na
              mniejszy

Magda
    • 1.daria277 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 69/84 05.09.08, 18:22
      A ja zamówiłam sobie Freyę Angelicę 60E i jedna miseczka na piersi leży dobrze,
      ale spod pach trochę się wylewa i biustu trochę też a druga miseczka lekko się
      marszy nad skośnym szwem(to chyba ta freyowa zmarcha:/). Stanik chyba za mały na
      ta jedną pierś, więc chyba celować w 60F? Co radzicie? No i w związku z tą
      zmarszczką... Mogę spróbować jeszcze Freyę Pollyannę czy zrezygnować ze staników
      freyi i spróbować Panache Flamenco??
      • ametyst89 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 69/8 05.09.08, 21:09
        Jeśli masz taką możliwość zmierz się stacjonarnie. Na Twoim miejscu celowałabym
        raczej w to 60F, ale np Zeta ma większe miski niż Angelica, także zależy to
        również od modelu.
        • 1.daria277 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 69/8 06.09.08, 00:16
          Tylko, że ja właśnie nie mam takiej możliwości:/ Na allegro jest Panache
          Flamenco i Freya Pollyanna i dlatego pytam, czy mogłabym spróbować z tych
          staników 60F.
          • elektra212 67/84-85- co wybrać- dylemat 06.09.08, 22:17
            Zmierzyłam się według Waszych wskazówek i teraz błagam o poradę co kupić i w
            jakim rozmiarze. Z tabeli wynika, że 60E (jeśli się mylę, to poproszę o
            korektę), byłam dziś w Buduarze w Złotych Tarasach, mierzyłam Arabellę 65D,
            Pollyannę 65D i 65E. Żadnych 60-tek nie było, usłyszałam standardowy tekst o
            dostawie pod koniec miesiąca.
            Pierwszy zupełnie mi nie odpowiadał, zrobił mi dzioby, drugi bułki wystające u
            góry miseczki, a trzeci miski miał idealne, ale zapięłam go na ostatnią haftkę i
            był ok, więc przy nawet lekkim rozciągnięciu byłby luźny. Co teraz? Jakieś
            sugestie? Planuję zamówić Pollyannę i Retro, oba w rozmiarze 60E i sprawdzić jak
            będą leżały. Do Peachfielda raczej się nie wybiorę, dostałam maila z informacją,
            że można się tam zjawić od poniedziałku do piątku między 10:00 a 14:00- a w tych
            godzinach ja niestety pracuję :(
            Wiem, że dużo informacji na raz, ale jestem w stanikowym amoku i proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
            • ametyst89 Re: 67/84-85- co wybrać- dylemat 06.09.08, 22:21
              Masz jeszcze możliwość zmierzenia się w Chatte w Promenadzie i 6 zmyśle w
              Fashion House. Celuj 60E/F ;)
              • elektra212 Re: 67/84-85- co wybrać- dylemat 06.09.08, 22:29
                Byłam w Promenadzie, ale tylko 65 posiadali i pani nie była zbyt skora do
                rozmowy i udzielania jakichkolwiek informacji. A 6 zmysł? Tego nie znam...
                Myślałam, żeby w poniedziałek po pracy wybrać się do Avocado, ale jak usłyszę,
                że "dla pani nic tu nie mamy" to nie wiem, co będzie...
                • ametyst89 Re: 67/84-85- co wybrać- dylemat 06.09.08, 22:37
                  6 zmysł działa od miesiąca w Fashion House (Warszawa-Piaseczno). Avocado no cóż
                  nie byłam, nie wiem. Za to marka produkuje bodajże od 65 w dodatku straszne
                  rozciągliwce.
            • sadzka Re: 67/84-85- co wybrać- dylemat 07.09.08, 12:51
              Pollyanna 60E będzie na Ciebie za mała w miseczkach skoro 65E była idealna. 60F powinno być ok, tylko będzie mocno zabudowana.
              • elektra212 Re: 67/84-85- co wybrać- dylemat 07.09.08, 16:15
                Sadzka, dziękuję za wskazówkę, zamówiłam Pollyannę 60F z Karoline, mam nadzieję,
                że najpóźniej w środę kurier do mnie dotrze, przymierzę i się podzielę
                przemyśleniami.
          • ametyst89 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 69/8 06.09.08, 22:18
            Na Twoim miejscu próbowałabym dalej Freyę. A tak btw w jakim mieście mieszkasz?
            • 1.daria277 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 69/8 08.09.08, 19:04
              Ja mieszkam w takim dość małym miasteczku 50km. od Olsztyna.
              Dzięki za radę.
              Właśnie licytuję Freyę Pollyannę 60F. Może akurat trafię:)
    • justyna19900 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 07.09.08, 12:51
      czesC:) jestem tu nowa i chcialabym dowiedziec sie jaki stanik sobie dobrac. pod biustem wymiary mam 71cm a w biuscie ... tu zaczyna sie problem jak luzno ma byc to mierzone? bo wychodzi miedzy 81cm a 83cm ,a to juz zmienia sie rozmiar stanika. dodam ze jedna piers jest troszke mniejsza a gdy kupilam biustonosz 75 a byl za wielki.
      • justyna19900 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 07.09.08, 13:00
        przepraszam ze tak pomieszalam ale mam nadzieje ze zrozumiecie o co mi chodzi:) jesli chodzi o sam stanik to moge go kupic jedynie przez internet ,poniewaz nie mam w okolicy sklepow z bielizna .
        • kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 07.09.08, 14:55
          W biuście mierzymy się luźno, pod biustem ciasno. Możesz zmierzyć się w biuście w staniku a potem bez i wówczas bierzesz ten większy wynik. Jeśli wychodzi Ci 71/83 to ja bym brała 65D, które wg tabelek jest na 84cm w biuście, ale z reguły na początku trochę luzu w miseczce się przydaje - to się z czasem wypełnia. Gdyby 65D było za duże, wówczas możesz brać 65C, ale sądzę, że ten pierwszy rozmiar będzie bardziej odpowiedni. Stanik zawsze kupujemy na tę większą pierś, jeżeli jest duża róznica między jedną a drugą, miseczkę w mniejszej można zrównoważyć wkładką.
          • justyna19900 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 07.09.08, 16:07
            kaczencja-dziekuje za odp. a co mylisz o 65 C ? mierzylam sie jeszcze raz i jest miedzy 80,5-82 cm. i czy te staniczki jakie sa w sklepach internetowych Polskich w rozmiarach 65... beda dobre?
            • kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 07.09.08, 16:37
              Hmmm, to zależy w których polskich sklepach internetowych :) Jeżeli masz na oku jakiś fajny miękki biustonosz to może być dobry. Ja bym powiedziała, że jesteś tak na granicy 65C i 65D i zależy, jaki stanik byś chciała kupić, bo co model to różnie bywa - są dużomiseczkowce, normalnomiseczkowce, małomiseczkowce... Dlatego przed zakupem danego stanika wklep jego nazwę w wyszukiwarkę i sprawdź, co dziewczyny o nim piszą... Tak, abyś nie kupiła np. małomiseczkowego 65C, które w rzeczywistości pasuje na kogoś, kto ma np. 79cm w biuście, albo odwrotnie - wielkomiseczkowego 65D, które ma miseczkę zawyżoną o rozmiar i jest realnym 65DD :) Wiem, że to trochę skomplikowane, ale początki bywają trudne - z czasem wszystko wydaje się jaśniejsze. Jeśli zależy Ci z jakichś względów na kupowaniu w Polsce, od razu mówię, że z rozmiarem 65C możesz mieć problem - większość firm dostępnych w polskich sklepach internetowych, jak Freya, Panache, robią staniki od 65D. Na allegro można czasem upolować jakiegoś 65C, np. Marks and Spencer, La Senza w dość przystępnych cenach, ale na brytyjskim ebayu miałabyś większy wybór. Są jeszcze polskie firmy produkujące staniki w tych obwodach: np. Milena, która jak dotąd ma 3 modele staników, z czego jeden jest usztywniany i mało na kim leży dobrze, dwa pozostałe są usztywniane częściowo i też często okazują się niekompatybilne. Wkrótce mają się pojawić nowe modele tego producenta, na co i ja czekam. Wyjściem jest też lekkie zaniżenie obwodu i celowanie w rozmiar 60DD - będzie on miał taką miseczkę jak 65C, ale obwód będzie bardziej ciasny (wiele staników ma obwody wykonane z bardzo rozciągliwych materiałów i wówczas 60DD może się okazać dobre na 70cm pod biustem). Jeśli chciałabyś spróbować 60DD to np. w sklepie dopasowana.pl można kupić biustonosze Curvy Kate (w wyszukiwarce rozmiarów wybierz 28DD) w dość przystępnych cenach.

Jeśli masz wątpliwości, zawsze możesz napisać w wątku ratunkowym: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=83561236 że np. rozważasz zakup takiego i takiego stanika, masz takie wymiary i zastanawiasz się, czy warto, a zapewne wkrótce uzyskasz konkretne porady.
              • aggie88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 07.09.08, 16:53
                witam dziewczyny:) to moje pierwsze odwiedziny forum. Również chciałabym się
                dowiedzieć jaki własciwie mam rozmiar biustu. Tak więc moje wymiary to 71-72
                mierzone na wydechu bardzo ciasno:P i ok 84 luźno bez stanika. Wyliczałam sobie
                w tym kalkulatorze i wyszło mi 65D. Nie chce mi się w to wierzyć mam bardzo mały
                biust ledwo co go widać... :( zawsze nosiłam 75-75A.I biustonosze typu push up
                żeby chodziarz troszke je wyeksponować:( Pomocy! :)
                • kaczencja Aggie88 71/84 65D 07.09.08, 17:23
                  To "D" Cię tak przeraża? :) Zaraz Cię uspokoję: sprawa wygląda tak, że rozmiarówka została tak skonstruowana, że gdy odejmujesz od obwodu 5cm, by zrównoważyć wielkość miseczki musisz dodać dwie literki. Czyli przykładowo: Zosia ma wymiary 75/86 i zawsze nosiła stanik 75A. Spotyka jedną z lobbystek, która rzuca okiem na jej podjeżdżający obwód na plecach i mówi Zosi, żeby dała się zmierzyć. Po poznaniu wymiarów dziewczyny poleca jej biustonosz w rozmiarze 70C - taki, którego obwód jest 5cm niższy od obwodu pod biustem Zosi (stanik się rozciąga, miarka zaś nie). Zosia zamienia miseczkę A na C, gdyż wraz z obniżeniem obwodu musi zwiększyć rozmiar miseczki o dwa rozmiary. Wbrew pozorom coś takiego jak jedno "C", czy "D" nie istnieje - miseczka w 60D jest mała i nie sposób jej porównywać z taką w 85D, która pomieści naprawdę spory biust. Wielkość miseczek A, B, C itd. rośnie wraz ze zwiększaniem obwodu. Miseczka w 70C jest zbliżona do tej w 75A, tylko obwód w 70C jest bardziej ciasny i fiszbina może być odrobinkę inna. Analogicznie jest z 65D. Gdybyś zerknęła do standardowej tabelki, okazałoby się, że wychodzi Ci 70B. Obwód w takim staniku rozciąga się zazwyczaj do 85cm i więcej (w moich niektórych 70tkach rozciągał się nawet znacznie więcej). Aby obwód był dobrze dopasowany, trzeba obniżyć jego rozmiar o 5cm, czyli w tym wypadku do ok. 65. Znów musimy pójść dwie literki w górę i z 70B robi się 65D - takie samo w miseczkach jak 70B, tylko z ciaśniejszym obwodem i lepiej dopasowaną fiszbiną. 75A które nosiłaś mogło mieć nawet większą miseczkę od tego 65D, także bez obaw, Twój biust w tym rozmiarze wcale się nie utopi - wręcz przeciwnie, taki stanik ładnie go wyeksponuje, jeśli zostanie dobrze dobrany pod względem kroju, szerokości fiszbiny i samego rozmiaru.
                  • aggie88 Re: Aggie88 71/84 65D 07.09.08, 22:34
                    Dziękuje Ci Kaczencjo za taki szczegółową odpowiedź:] Hmm... czyli wynika z tego
                    że naprawdę 65D może okazać się dobrym rozmiarem. I mówiąc szczerze to naprawdę
                    "D" wprawiło mnie w osłupienie! Hehe:) Zawsze myślałam że literka D
                    zarezerwowana jest dla kobietek które mają czym oddychać do których ja z
                    pewnością nie należę... Czy ty również byłaś w takim szoku jak poznałaś swój
                    prawdziwy rozmiar?no chyba że od początku należałaś do tych Polek z dobrze
                    dobranym stanikiem? :D:D
                    • kaczencja Re: Aggie88 71/84 65D 07.09.08, 23:09
                      Jeszcze rok temu sądziłam, że jak kupię 70B jakiejś dobrej firmy to wszystko będzie cacy :) Nie dlatego, abym nie wierzyła w te 65D, bo dość szybko doszłam do racjonalnych informacji na temat przeliczania miseczek i to mnie przekonało. Tylko że jeszcze rok temu było trudno znaleźć w sklepach internetowych w Polsce, czy na allegro rozmiar 65D, a jak były to kilka modeli na krzyż i drogo - więc sama rozumiesz, jak chciałam sobie wmówić to 70B :) Po kilku egzemplarzach 70B, które porozciągały się do 90cm i więcej dałam sobie spokój i zaczęłam myśleć racjonalnie. I tak się zaczęło :) W tej chwili noszę nawet rozmiar większy od mojego tabelkowego rozmiaru, bo po miesiącach wgarniania biustu do miseczek i zbierania go przez odpowiedni kształt fiszbiny biust wreszcie wrócił na swoje miejsce, wcześniej rozsmarowywany za luźnymi push-upami.
                      Wiele z dziewczyn, które tu trafiają miało z początku fobię literową. Z czasem się już nie myśli o tym De, eFFF, czy Gie: mówisz 60F i widzisz w myślach mały biustonosz z kształtnymi, acz niewielkimi miseczkami i wąskim obwodem, zamiast wyobrażać sobie nie wiadomo jak duży biustonosz dla kobiety z bardzo okazałym biustem.
                      • aggie88 Re: Aggie88 71/84 65D 08.09.08, 13:00
                        Będę musiała się przejść po sklepach i poszukać. Nie chce kupować przez internet
                        bo może się okazać że jednak nie będzie on na mnie dobry. Jednak aby mieć jako
                        takie pojęcie weszłam na allegro i uwaga znalazłam 2 aukcje.... Wolałabym
                        również stanik usztywniany nie miękki w miękkim byłabym płaska jak deska.... No
                        cóż zacznę poszukiwania:] Ale z tego co wyczytałam na forum o sklepach
                        stacjonarnych w Łodzi nie ma praktycznie sklepów z tą rozmiarówką.
              • justyna19900 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 07.09.08, 16:58
                oj rzeczywiscie to skomplikowane:) mysle ze z obwodem mniejszym nie bulo by problemu ,jestem szczupla .szczerze piszac to ceny mnie przerazaja ,poniewaz jesli moze nie pasowac to nawet te 100zl to duzo. w zyciu nie dalam za stanik wiecej niz 30zl :)
                • kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 07.09.08, 17:12
                  Szczerze? Ja też, dlatego założyłam sobie kartę do zakupów internetowych i poluję na eBayu. I tam bardzo często kupuję staniki za 20-30zł już z wysyłką.
                  • justyna19900 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 07.09.08, 17:18
                    kurcze ja do tego eBaya nie jestem przekonana,boje sie tej wysylki z zagranicy. pewnie trzeba wymienic walute ? i te przelewy nie mam pojecia ile kosztuja. znalazlam na allegro www.allegro.pl/item433555121_freya_lola_60dd_28dd_60e_nowy_z_metka.html i z tej tabelki najbardziej odpowiada mi rozmiar wlasnie 65 C.
                    • kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 07.09.08, 17:30
                      Lola to rozciągliwiec, ale chyba raczej małomiseczkowy. Niewykluczone, że 60DD by pasowało, tym bardziej, że to fajny krój na mały biust. Na Lobby jest mnóstwo wątków, które niemal za rękę przeprowadzają nowe użytowniczki przez tajemnice zakupów internetowych. Gdy kupujesz na eBayu, korzystasz wówczas z systemu paypal, który w banalnie prosty sposób pozwala zapłacić za zakupy. Sam zmienia walutę na taką, jaka jest potrzebna przy wpłacie, a prowizja... Nie wiem czy w ogóle jakaś jest, a jeśli nawet to muszą to być dosłownie grosze, może jakaś złotówka przy zakupach na 50zł, nie wiem.
                      Kiedyś też myślałam, że te karty do zakupów itd. to wszystko skomplikowane i drogie... Założyłam Allekartę i jestem zadowolona. Jest dużo kart do zakupów, których utrzymanie jest bardzo tanie, a obsługa prosta i przyjemna. Podaję tu przydatne linki:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=42118120
                      stanikowe-sklepy.blogspot.com/2007/12/karty-do-zakupw-internetowych.html
                      • justyna19900 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 07.09.08, 17:35
                        wlasnie obejrzalam tez oferty tu na forum i moze kupie narazie ktorys z tych staniczkow?jesli jeszcze sa. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=78603922&a=79659779 a o e bayu pomysle bo na allegro uwielbiam robic zakupy:)
                        • kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 07.09.08, 17:37
                          Jak najbardziej, Giełda to bardzo dobry pomysł, szczególnie, że tutaj możesz szczegółowo wypytać sprzedające o wymiary stanika i powód sprzedaży. Zazwyczaj rozmowa z bliźniaczką rozmiarową może być pomocna w dobraniu rozmiaru, także Giełdę polecam.
                          • justyna19900 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 07.09.08, 17:42
                            to dzieki jeszcze raz:) i napisze do tej osoby w sprawie tych staniczkow.pozdrawiam.
    • anty-niunia 78 / 89 07.09.08, 20:43
      Pod biustem 78
      w biuście na luzno - 89, max 90
      • 2tea Re: 78 / 89 08.09.08, 12:29
        Powinnaś spróbować z brytyjczyków 70D (32D) lub z polskich również
        70D. Taki rozmiar powinnaś dostać w większości sklepów polskich.
        Spróbuj najpierw tam poszukać miękkiego stanika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka