Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7

• cricetus 74/83-84 14.11.08, 18:53
      Od dawna uświadomiona w kwestii stanikowej, wciąż poszukująca dobrego stanika...
      Proszę poradźcie w jaką jeszcze firmę celować. Mierzyłam freye, panache,
      masquerade... Nie pasuje nic. Rozmiar wynikający z kalkulatora to 30D. Niestety
      we WSZYSTKICH stanikach jakie mierzyłam fiszbiny w tym rozmiarze są zdecydowanie
      za wąskie, natomiast w michach hula wiatr (w tym rozmiarze są dla mnie za
      głębokie). Nie pomaga nic - wygarnianie, przepychanie mięska cyckowego z boków w
      kierunku miski. Już normalnie tracę nadzieję. Jedyny stanik, w którym fiszbiny
      były ok to panache harmony, ale oczywiście misek nadal nie było czym wypchać.
      Zaczęłam się zastanawiać nad elle mcpherson w rozmiarze 70c bo ponoć są
      małomiskowe i ciasne, niestety nie miałam jeszcze okazji takowego stanika
      zmierzyć. Czy mogłybyście doradzić coś w tej kwestii, ewentualnie zarzucić nazwą
      jeszcze jakiejś firmy? Generalnie potrzebny cycnik z szeeeeroką fiszbiną i
      płaską nie za wysoko zabudowaną michą. HELP!!!
      Zrozpaczona...
      • pitupitu10 Re: 74/83-84 cricetus 15.11.08, 12:05
        Wklej swój post w wątku ratunkowych (zalinkowany w spisie treści). Napisz tam
        jakie dokładnie modele mierzyłaś.
    • ulenin 67/75 15.11.08, 09:58
      kalkulator wyliczył mi rozmiar 60B. nie jestem jednak pewna, czy nie będzie za
      ciasny w obwodzie a za duży w miskach - mam mało tłuszczyku na żebrach a dość
      szeroką samą klatkę piersiową (z powodu wadliwej budowy mostka i żeber w
      przekroju przypominałaby raczej mocno spłaszczoną elipsę niż okrąg). może
      powinnam spróbować raczej 65A?
      • pitupitu10 Re: 67/75 ulenin 15.11.08, 11:54
        Z takimi wymiarami to raczej 60C. Możesz spróbować 65A, ale ze ściśliwców.
        Myślę, że większość staników o obwodzie 65 będzie dla ciebie za luźna. 65A jest
        za to dużo łatwiej dostępne. 65A i 60C są na tyle samo w biuście. Przydatne linki:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=85860048&a=85860048
        balkonetka.pl/2008/10/15/ale-ja-naprawde-mam-strasznie-maly-biust/
    • take_that 96/80-ratunku 15.11.08, 10:05
      Ja naprawdę mam jeden 75B, który raczej pasuje - Felina Conturelle -
      biust.pl/pasaz/foto/felina/felina.php?cKod=FEL0004513
      zakrywa cały biust i raczej nie mam nic wybułkowane ani pod pachą.
      Mógłby być chyba w obwodzie trochę ciaśniejszy, bo zapinam się na
      ostatnią haftkę, ale nie podjeżdża.
      Z triuphów 75B, które kupowałam latami się wylewam.

Wybieram się dziś do Mercado w Łodzi, zobaczę co tam mi powiedzą,
      ale proszę Was też o rady, szczególnie w zakresie fasonów, które nie
      spłaszczają biustu.

W ogóle to chciałam ogłosić, że Was kocham, nie tylko za Waszą pasję
      nawrócenia świata na właściwy stanik, ale też za życzliwość i
      dbałość o poprawną polszczyznę, to forum czyta się z przyjemnością.
      • pitupitu10 Re: 96/80-ratunku 15.11.08, 11:57
        > Wybieram się dziś do Mercado w Łodzi, zobaczę co tam mi powiedzą,
        > ale proszę Was też o rady, szczególnie w zakresie fasonów, które nie
        > spłaszczają biustu.

Biustu nie spłaszczają staniki w dobrym rozmiarze. W Mercado na pewno coś
        fajnego ci znajdą. Z wymiarów wychodzi rozmiar 34(75)DD, ewentualnie 32(75)F.
        • take_that Re: 96/80-ratunku 15.11.08, 14:19
          cholerka, musiałam się źle zmierzyć, bo idealnie leżały 65F:).
          Kupiłam arabellę freya. Szkoda, że tak zimno, bo najchętniej
          chodziłabym bez bluzki;-). Chociaż nie, bo jest przezroczysty:).
          • gazetowy.mail prosze o dobranie stanika 15.11.08, 14:48
            witam seredcznie,
            moje wymiary:
            82cm - zmierzone ciasno pod biustem
            95cm - zmierzone w biuście

jaki stanik powinnam nosic?
            • scarlet_agta Re: prosze o dobranie stanika 15.11.08, 14:50
              Myślę, że możesz spróbować polskiego 75E, angielskiego 34DD :)
              • gazetowy.mail Re: prosze o dobranie stanika 15.11.08, 15:06
                dziękuje za szybka odpowiedź.
                własnie czytam gdzie można kupic cos dobrego w trojmiescie oraz
                gdzie sa sklepy z fachową poradą :-)
    • ewusia13 83/100 16.11.08, 10:37
      witam
      ciasno pod biustem 83 ccm
      na luzie pod biustem 87 cm
      w biuście na luzie bez stanika 100
      w biuście ściśnieta bez stanika 97
      • ametyst89 Re: 83/100 16.11.08, 11:21
        Zawsze pod uwagę bierzesz obwód mierzony ściśle pod biustem i luźno w biuście.
        Radziłabym celować na początek 75E (brytyjskie) lub 75G (wg polskiej rozmiarówki).
    • small-joaska18 Re:No i mam problem 16.11.08, 11:20
      Witam. Jetem tu nowa więc zacznę od początku... Mój rozmiar biustu to 67cm pod piersiami i 77/78 w biuście... mam 18 lat i nosze rozmiar 75A tak mi doradziła pani w sklepie ale po nich mój biust to obraz nędzy i rozpaczy biustonosz podnosi się do góry prawie przy każdym podnoszeniu rąk do góry, biust się spłaszcza po doradzonych też push-upach[oczywiście przez tą samą panią] no i nie wiem co robić za pasem mam studniówkę i chcę żeby biust wyglądał elegancko.
      • ametyst89 Re:No i mam problem 16.11.08, 11:25
        Nic dziwnego, że się podnosi do góry skoro sprzedawczyni dała Ci o 3 numery za
        luźny obwód. Przy takich wymiarach wypada Ci 60D (tak - 60 i tak - D). Masz
        szczęście, że dość szybko tu trafiłaś (nie decydując się na masakrowanie biustu
        przez kolejnych pare lat). Mam pytanie: W jakim mieście mieszkasz? Być może jest
        możliwość mierzenia stacjonarnego ;)
        • small-joaska18 Re:No i mam problem 16.11.08, 11:40
          Mieszkam niedaleko Białegostoku;D Dziękuje za rade ale nie wiem czy w
          Białymstoku dostane taki rozmiar biustonosza i w jakiejś przystępnej cenie
          • small-joaska18 Re:No i mam problem 16.11.08, 11:51
            A czy mogę mieć jakiś wybór w 65 bo patrz na necie że 60 to jakoś mało jest
            • ametyst89 Re:No i mam problem 16.11.08, 11:53
              Ściśliwe 65-tki jak najbardziej (tu znów La Senza), miseczki przy 65 tej firmy
              dla Ciebie to zapewne: C/D
          • ametyst89 Re:No i mam problem 16.11.08, 11:52
            Zajrzyj do Galerii Alfa ;) Prawdopodobnie znajdziesz tam sklep z 60-tkami.
            Możesz się obmierzyć zapisać nazwe modelu, a potem pobuszować na Allegro lub
            eBayu (wiele z nas tylko tak robi zakupy ;)). Jeśli potrzebujesz "na już",
            radziłabym Ci odnaleźć jakąś La Senzę i stanik 70B ze ściśliwym obwodem ;) (Ale
            broń Boże nie dotykaj obwodu większęgo niż 70, a już na pewno rozmiaru 75A ;))
            • small-joaska18 Re:No i mam problem 16.11.08, 13:24
              A z innych firm biustonosze o rozmiarze 65C/D będą pasować czy będą za duże?
              • ametyst89 Re:No i mam problem 16.11.08, 13:33
                Informacje o wszystkich firmach są na forum. W przypadku gdybyś znalazła
                interesujący Cię stanik zadaj pytanie w wątku producenta.

Spis producentów naszych staników:
                infobot.pl/r/TeS
                Jeśli potrzebujesz szybkiej odpowiedzi jest wątek ratunkowy:
                infobot.pl/r/TeU
                Myślę, że spora część 65C/D powinna na Ciebie pasować.
                • dryoureyes 72/80 16.11.08, 23:45
                  Pod biustem 72, w biuście tylko 80. Zwykle noszę 70 A, ale spośród
                  kilkunastu staników, może 2 albo 3 są ok, co do reszty mam
                  zastrzeżenia...
                  Pozdrawam
                  • scarlet_agta Re: 72/80 17.11.08, 07:16
                    Zamiast 70A wypróbuj 65C (30C) lub 65B (30B). Taki rozmiar powinien być lepszy
                    niż 70A.
    • menolly 73-83/84 17.11.08, 00:26
      Całe życie w 75A z kompleksami i z przeświadczeniem, że wszystkie staniki
      podchodzą mi pod szyję dlatego, że po prostu nie mam biustu i muszę się z tym
      pogodzić. Do tego to, co mi natura dała w miejscu, gdzie inne kobiety mają
      piersi ;p i tak jest pod pachami więc z profilu w ogóle nie wyglądam.

Obecnie w wyniku skrajnego wyczerpania mojej bielizny ;) koniecznie potrzebuję
      czegoś nowego i od czasu uświadomienia uparłam się, że nowy stanik to musi być
      TEN właściwy. Szukam i szukam i powoli tracę wiarę. Jak tak dalej pójdzie
      uwolnię piersi i w ogóle będę chodzić bez :]

Według kalkulatora wychodzi mi polskie 65C, ang. 30D. Najpierw próbowałam
      skuszona łatwiejszą dostępnością 70C, chyba kostar i virginia- pudło, obwody mi
      latały, a miski dziobowały. Rudy babiszon z warszawskiej Smolnej po wyobracaniu
      mnie i wymacaniu tonem autorytarnym oświadczył mi, że mój rozmiar to 70D a nie
      żadne 65 i mało co a wypchnęłaby mnie ze sklepu ze stanikiem w takim rozmiarze z
      zaleceniem zwężenia go.. Byłam też w avocado, gdzie prawie pasowały na mnie 65D.
      Prawie, bo chociaż obwody były tak ścisłe, że z trudem zapinałam się to fiszbiny
      w nowej kolekcji trochę na mnie za wąskie, a miseczki szyte z trzech części
      marszczyły się, jeżeli nie stałam w pozycji na baczność. Na koniec
      odwiedziłam jeszcze buduar i pomierzyłam kilka freyowców. Fiszbiny ok, ale 65 za
      luźne, a miseczki, albo się marszczyły, albo robiły mi z biustu jakieś kanciaste
      stoki ( górna część miseczki ), a na pewno nic okrągłego. I nie bardzo chce mi
      się wierzyć pani z obsługi- "to tak musi wyglądać, bo to taki krój". A ja
      przecież widziałam te arabelki na fotkach modelek i ich biusty wyglądały
      zdecydowanie inaczej... Przymierzam się do jakiś zakupów przez internet. Może
      inny krój? pionowe cięcia czy poziome? Jakieś rozmiarowe sugestie? Biust mam
      raczej rozłożysty niż spiczasty i chyba naturalnie rozstawiony dosyć szeroko (
      był taki odkąd pamiętam ), niepełny u góry- żaden z push-upów jakie w życiu
      miałam nie wypchnął mi biustu
      do góry, tylko raczej go pożerał :P
      • scarlet_agta Re: 73-83/84 17.11.08, 07:37
        W zasadzie odpowiedziałaś sobie sama - ja mogę tylko potwierdzić. Spróbuj szukać
        rozmiaru 65D wśród innych modeli, ewentualnie z rozciągliwych angielskie 60E,
        ale to już trochę przesada.
        Może wypróbuj jakieś Panache, pionowe cięcie to też dobry pomysł, poziome też
        może się sprawdzić. ;) Musisz (niestety) mierzyć i szukać. W razie problemów
        możesz wysłać zdjęcia do galerii - będzie łatwiej ocenić i doradzić inny model
        lub rozmiar.

PS. Dobrze, że nie dałaś się rudej małpie ;)
        • pitupitu10 Re: 73-83/84 17.11.08, 10:51
          Pamiętaj o odpowiednim mierzeniu! Pochyl się i wygarnij piersi do miseczek,
          podciągnij ramiączka i wyprostuj się.
    • maklella Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 17.11.08, 01:13
      Witam,

moje świeżo wymierzone centymetry to 65/77. Baaardzo proszę o pomoc w
      znalezieniu odpowiedniego rozmiaru, bo to jeszcze dla mnie teren grząski i
      podmokły ;)

Pozdrawiam!
      • scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 17.11.08, 07:19
        Spróbuj poszukać rozmiaru 60D w modelach określanych małomiseczkowymi, a z
        pozostałych 60C. Rozmiar 60C jest rzadziej produkowany, ale ma pojawić się w
        wiosennej kolekcji Panache (marka Cleo) :)
    • oluusia711 Pod biustem 28cm, w biuscie 33cm. 17.11.08, 01:41
      Jaki powinnam nosić rozmiar? Teraz mam 34/75. Stanik typu Push-up. Niestety, nie mogę podnieść nawet rąk do góry, bo staik podnosi się razem z nimi. Co chwilę muszę go poprawiać. Pomóżcie...
      • oluusia711 Re: Pod biustem 28cm, w biuscie 33cm. POPRAWKA!!! 17.11.08, 01:46
        Nie sprawdziłam treści i to co napisałam to pomyłka!!! Pod biustem 71cm, a w
        biuście i w staniku 84cm!! Przepraszam za pomyłkę! Czekam na odpowiedź.
        • scarlet_agta Re: Pod biustem 28cm, w biuscie 33cm. POPRAWKA!!! 17.11.08, 07:30
          Spróbuj rozmiaru 65D (30D) :)
          • oluusia711 Re: Pod biustem 28cm, w biuscie 33cm. POPRAWKA!!! 17.11.08, 15:04
            Dzięki :) sprobuje :)
    • e.lizabeth 72/87 17.11.08, 13:52
      Noszę stanik o rozmiarze 75B. Może to śmieszne, ale mam kilka staników, tego samego, prostego fasonu z Atlantica. Są w miarę wygodne, ale nie idealne. I właśnie dla tego proszę o pomoc :)
      • e.lizabeth Re: 72/87 17.11.08, 13:56
        Dodam jeszcze ze moje piersi są szeroko rozstawione i szukam stanika, który by
        je ładne kształtował.
        • moonlight80 Re: 72/87 17.11.08, 14:22
          Proponowałabym 65DD lub 65E z brytyjskiej rozmiarówki.Skoro masz piersi
          rozstawione to trzeba je zebrać,mozesz popróbowac z bardziej zabudowanymi
          modelami z boków np freya rio one przy okazji będą ładnie sprzyjały migracji.
          • moonlight80 Re: 72/87 17.11.08, 14:25
            Akurat rio ma b.duże miski więc trzeba brać rozmiar mniejszy
            • e.lizabeth Re: 72/87 17.11.08, 19:33
              Dzięki :)
              • e.lizabeth Re: 72/87 17.11.08, 19:39
                A mogłabyś polecić mi coś z trochę tańszych staników, które mają tekie rozmiary?
                • pitupitu10 Re: 72/87 17.11.08, 19:53
                  Zajrzyj na naszą giełdę, Allegro, eBay.
    • haskaasia 68/82 17.11.08, 18:25
      Noszę najmniejsze staniki jakie mogę kupić czyli 70 A... Pusch up nawet wygląda nieżle ale jak już mam stanik dłużej to jest za luźny... często miseczki są za duże trochę i jak się schyle to odsłaniają piersi a chciałabym mieć ładny dekold bez ekshibicjonizmu ;) Dzięki za wszytkie rady!
      • olalalalala 69/76 17.11.08, 19:30
        troche malutki, wiem :P
      • pitupitu10 Re: 68/82 haskaasia 17.11.08, 19:47
        Zacznij od rozmiaru 28(60)DD lub 30(65)C. Przy zakładaniu stanika pochyl się i
        "wygarnij" piersi do miseczek, podciągnij ramiączka, stań prosto. Przeczytaj
        FAQ. Przed zamówieniem stanika w internecie poczytaj opinie o nim w odpowiednim
        wątku producenta. Spis sklepów stacjonarnych znajdziesz w spisie treści. Witamy. :)
        • pitupitu10 Re: 68/82 haskaasia 17.11.08, 19:50
          "Tabelkowo" te rozmiary są na 81,5 cm w biuście, więc może się okazać, że z
          wielu modeli będzie ci pasowały rozmiary 28E i 30D. Dobrym pomysłem jest
          zamówienie dwóch sąsiednich rozmiarów i odesłanie niepasującego. Powodzenia!
        • haskaasia Re: 68/82 haskaasia 17.11.08, 20:27
          Dzięki! będę szukała :)
    • olalalalala 69/76 17.11.08, 19:32
      malutki, wiem...
      • pitupitu10 Re: 69/76 17.11.08, 19:52
        Celuj w 28(60)C (ze staników luźniejszych) lub 30(65)A (ze staników
        ściślejszych). Opinie o stanikach znajdziesz w wątkach producentów (w spisie
        treści). Przyda ci się też ten wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=85860048&a=85860048
        • olalalalala 69/76 PYTANIE!!! 18.11.08, 21:07
          pitupitu10 napisała:

> Celuj w 28(60)C (ze staników luźniejszych) lub 30(65)A (ze staników
          > ściślejszych). Opinie o stanikach znajdziesz w wątkach producentów
          (w spisie

Dziękuję za odpowiedź mam tylko pytanie co do typu: push-up, zwykły,
          czy usztywniany tylko drutem? Bo jeśli chodzi o 60C to push-up chyba
          jest zły..
          • pitupitu10 Re: 69/76 PYTANIE!!! 18.11.08, 21:23
            Najlepsze na początek są staniki miękkie na fiszbinach, w takich najłatwiej
            dobrać rozmiar. W dobrze dobranych stanikach usztywnianych ('padded') czy
            push-up nie ma nic złego, ale te drugie (najczęściej z wkładkami) przeznaczone
            są raczej na okazjonalne wyjścia, a to dlatego, że ich zadaniem jest
            "wypchnięcie" piersi do dekoltu, zbliżenie piersi do siebie, etc., co często
            skutkuje spłaszczeniem piersi (widać to z profilu). Wpisz w wyszukiwarkę słowo
            "miękkie" lub "miękki", to znajdziesz parę dyskusji na ten temat. Zdania wśród
            Lobbystek są podzielone. Najwięcej chyba zależy od komfortu psychicznego
            użytkowniczek.

PS. Ten wątek jest już nieaktualny i lepiej go już nie podbijać, bo zrobi się
            bałagan. Jeśli będziesz mieć jeszcze jakieś pytania, to wpisz się w wątku
            ratunkowym.
    • onatoon22 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 17.11.08, 20:05
      ... 83/99... normalnie noszę 85C... ale nie jestem przekonana do rozmiaru... po
      jakimś czasie stanik się rozciąga na dole i ramiączka a miseczki 9zwlaszcza
      push-up) jakby kurczą :(
      • scarlet_agta onatoon22 17.11.08, 20:23
        spróbuj 75F, takie rozmiar powinien być lepszy. Z brytyjczyków wystarczy 34E. :)
    • pitupitu10 TEN WĄTEK JEST NIEAKTUALNY. TUTAJ NIE PISZEMY. 18.11.08, 10:08
      Link do aktualnego wątku rozmiarowego znajduje się w spisie treści i tam
      udzielamy porad. Ten wątek jest zamknięty i od tej pory posty w nim umieszczane
      będą ignorowane.
    • alex77b 75/86 po karmieniu piersią 1 mam mniejszą.. 24.11.08, 15:21
      Witam, proszę o poradę jaki powinnam nosić rozmiar.
      Po karmieniu moje piersi są bez powietrza (31 lat), przed karmieniem nigdy nie
      miałam z nimi problemu - były jędrne. Teraz jeszcze na dokładkę lewą mam
      mniejszą od prawej - prawa bardziej pasuje na 75B, choć mam wrażenie, że gdyby
      miała powietrze w sobie to 75B byłoby za małe. Lewa nie wypełnia do końca
      miseczki 75B.
      Pod biustem aktualnie 75 cm, w biuście bez stanika 86 cm (większy wynik).
      Biustonosz 75B i na lewej noszę poduszeczkę wypełniającą.
      W czasie karmienia piersią nosiłam miękki stanik o rozmiarze D albo DD - nie
      byłam zadowolona z żadnego. Pozdrawiam.
      • moonlight80 Re: 75/86 po karmieniu piersią 1 mam mniejszą.. 24.11.08, 15:39
        skopiuj treśc do wątku rozmiarowego nr 8 w tym juz nie piszemy a tam chętnie
        odpowiemy
        • alex77b Re: 75/86 po karmieniu piersią 1 mam mniejszą.. 24.11.08, 16:32
          dziękuje
    • dlania 74/86 :-( 06.12.08, 16:13

• lycky Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 18.12.08, 14:15
      Jestem tu nowa :) Potrzebuje waszej pomocy.. Mam za mały biust ;/ Pod biustem 73 cm, a w biuscie 83 cm... Obecnie noszę staniki 34/75... Jaki rozmiar jest dla mnie najodpowiedniejszy?? Prosze o szybka odp.. Z góry dziękuję! :)
      • mohherowa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 18.12.08, 22:45
        Wątek jest nieaktualny:) Może spróbuj w nowszym :) teoretycznie szukałabym
        czegoś w 65D, ale myślę, że w nowym wątku doradzą osoby, które wiedzą duuuuzo
        więcej :)
    • dar23ia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 11.04.09, 08:37
      Dzień dobry
      Mam problem z doborem stanika bo zwyczajnie się na tym nie znam.
      Zawsze zastanawiam się czy przy wyborze stanika nie wybieram za
      małych mieseczek. Moje wymiary to odpowiednio: pod biustem 71cm, w
      biuście 83cm. Obecnie noszę stanik 70B jest on na mnie częściowo
      dobrze dopasowany.
      Pozdrawiam i proszę o porade.
      Daria
      • kulki Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 11.04.09, 19:43
        Twoje pytanie zapewne zostanie przeniesione do aktualnego wątku rozmiarowego
        ale póki co odpowiem tutaj

Powinnaś przymierzyć rozmiar 65D (bryt 30D). Wybierz stanik nieusztywniany (czyli bez gąbki, ale z fiszbinami).

Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu stanika - zapnij, pochyl się, wygarnij pierś
        spod pachy do miseczki sięgając daleko na plecy, wyprostuj się, popraw ramiączka.
        Jak założyć stanik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka