Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9

• kiokodyl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 16.02.09, 14:08
      Proszę o pomoc dla koleżanki. Nosi oczywiście 75B a pod biustem ma
      70cm! Niestety nie dała zmierzyć sie w biuście więc nie wiem ile ma.
      Jednak miska z 75B wydaje się dobra objętościowo. Nawet dałam jej na
      razie miękki stanik zwężane 75B które gdzieś wygrzegbałam i nawet
      ładnie leży pod obcisła bluzką.
      Ale ona potrzebuje czegoś z obwodem 65 albo 60. więc jaka to będzie
      miska bo ja się nie czuję dobra w przeliczaniu rozmiarów.
      • yovenna Re: 70/? - kiokodyl 16.02.09, 15:13
        Miseczka "B" w rozmiarze 75B odpowiada brytyjskiemu rozmiarowi 65E lub 60FF. W
        praktyce różnie bywa. Piszesz, że dobrze leży... a co z fiszbinami. Miski B są
        zazwyczaj bardzo płaskie, dlatego też rozmiary 65DD i 60F mogą być lepsze...
    • lenka_85 68/83 16.02.09, 15:23
      zawsze nosiłam 70A ...
      • yovenna Re: 68/83 - lenka_85 16.02.09, 16:52
        > zawsze nosiłam 70A ...

Trzeba to wreszcie zmienić :)

Proponuje zejść z obwodem przynajmniej do obwodu 65, wtedy celuj wtedy w
        rozmiary 65D, możesz również spróbować 60tek wtedy proponuje sprawdzić 60DD lub,
        bardziej prawdopodobne, 60E.

Pozdrawiam i witam nową forumkę ;)
    • magga77 72/88 16.02.09, 22:32
      Witam,
      mój ponowny pomiar okazał się zupełny inny od poprzedniego.
      Obecnie mam 72 pod biustem i ok.88/89 w biuście. Jedna pierś jest większa od drugiej. Podczytując LB i LMB mogłabym scharakteryzować mój biust w ten sposób: średnioosadzony, kroplowaty, mniej jędrny, szerokorozstawiony, szerokomostkowy ... Jest mi bardzo trudno cokolwiek znaleść. Do tej pory nosiłam 70D.
      Bardzo proszę o pomoc w doborze odpowiedniego modelu stanika do moich piersi.
      Z góry dziękuję
      • moonlight80 Re: 72/88 17.02.09, 08:35
        Witam
        Jeśli chodzi o rozmiar to lepszy będzie 65E (30E) i takiego spróbuj. Żeby zebrać
        szeroko rozstawiony biust weź na początek bardziej zabudowany stanik i sumiennie
        wygarniaj go spod pach do miseczek.
        Ja miałam tez szeroko rozstawiony biust ale teraz jest znacznie lepiej niz rok
        temu i parę razy zmieniałam juz rozmiar wiec nie kupuj na początek duzo 1-2
        dobre staniki wystarczą,pozdrawiam
        • magga77 Re: 72/88 17.02.09, 17:32
          Dziękuję bardzo za odpowiedź.
          Od ponad roku nosiłam 70D (wcześniej 75C) i po tej 70 D piersi mi się już trochę poprawiły. Miałam wtedy 77/90. Musiało mi się trochę schudnąć. Model stanika, który obecnie noszę niestety nie jest szyty w rozmiarze 65. Ciężko mi dobrać jakikolwiek biustonosz ze względu na budowę mojego biustu.
          Czy mogłabyś mi polecić jakieś biustonosze, które mogłyby mi pasować? (np. z Mileny, Dalii lub z brytyjczyków)
          ew. wskazać gdzie mogłabym znaleść podpowiedź na LMB.
          Serdecznie pozdrawiam
        • magga77 Re: 72/88 - jeszcze jedno pytanie/ prośba 18.02.09, 18:17
          Dziękuję za odpowiedź!

Jaki stanik mogłabyś mi polecić na tego typu biust?
          średnioosadzony, kroplowaty, mniej jędrny, szerokorozstawiony, szerokomostkowy ... Jest mi bardzo trudno cokolwiek znaleść.
          Czy coś nadawałoby się z Dalii, Mileny lub co mam szukać z brytyjczyków?
          Ew. gdzie mam szukać odpowiedzi na moje pytanie?

Pozdrawiam :)
    • lunulla 79/95 17.02.09, 22:57
      przeczytałam stosy porad na tym forum umieszczonych a dotyczących mierzenia
      się...skrupulatnie zmierzyłam się przed dużym lustrem chociaż mam spore
      wątpliwości tak naprawdę....wyszło tak jak w temacie 79/95
      co powinnam na siebie wciskać?
      do tej pory było to 75A...ostatnio w prawie każdym modelu za luźne, bo schudłam

no nic babeczki, będę wdzięczna za wskazówki bo płaskość płaskością ale wkurzają
      mnie te ściągające się, pofalowane i bezkształtne konstrukcje, które do tego
      potrafią jeszcze nieźle kosztować.

pozdrawiam
      • yovenna Re: 79/95 18.02.09, 10:48
        Witam serdecznie nową forumkę :)

Na 79 pod biustem polecamy obwodowe 70tki celuj wtedy w rozmiar 70E lub 70F.
        Jeżeli zmierzyłaś się wyjątkowo ciasno pod biustem może się okazać, ze również
        75tki zapewnią Ci odpowiednie podtrzymanie, nie wybieraj jednak wtedy rozmiaru
        75A, który jest przeznaczony dla osób, które mają około 86cm w biuście, ale
        raczej 75D lub nawet bardziej 75DD.

[rozmiary podałam w rozmiarowce brytyjskiej tabelka:
        stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html Projektuje w niej większość
        firm polecanych na Lobby i dostępnych na Allegro (Freya, Fantasie, Panache) i w
        polskich sklepach internetowych, rozmiarowka polska rożni się od rozmiarówki
        brytyjskiej przede wszystkim tym, że nie występują w niej podwójne litery]
        • lunulla Re: 79/95 19.02.09, 00:32
          Dzięki Yovenno za powitanie i poradę, będę szukać takich właśnie. Już niedługo
          będę mogła się wybrać na bitwę po prawdziwy "napierśnik". Nie poddam się bez
          walki :)
          pozdroofka dla wszystkich małobiuściastych...dziś na tango argentyńskim
          przekonałam się że to zaleta...przynajmniej partner nie masakrował mi biustu w
          bliskim trzymaniu
    • konsta-ncja 77/95 18.02.09, 10:30
      Dziewczyny proszę o pomoc. Wlaśnie mam swój pierwszy staniczek freya arabella
      rozmiarek 70 E, pod biustem jest ok, ale mysle że mógłby byc troszkę ściśliwszy,
      miseczki prawie dobre- jest troszkę miejscza na migrację, chciałabym zakupić
      jeszcze freya retro basic, w jaki rozmiar powinnam celować jeśli chodzi o ten
      model??
      • yovenna Re: 77/95 19.02.09, 08:24
        Witam serdecznie nową forumkę :)

Na 77 pod biustem polecamy obwodowe 70tki celuj wtedy w rozmiar 70E lub 70F.

[rozmiary podałam w rozmiarowce brytyjskiej tabelka:
        stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html Projektuje w niej większość
        firm polecanych na Lobby i dostępnych na Allegro (Freya, Fantasie, Panache) i w
        polskich sklepach internetowych, rozmiarowka polska rożni się od rozmiarówki
        brytyjskiej przede wszystkim tym, że nie występują w niej podwójne litery]

• yovenna Na temat Arabelli i Retro 19.02.09, 08:30
        Model Arabella jest wyjątkowo rozciągliwy w obwodzie, zalecamy albo kupić
        jeszcze mniejszy obwód, albo na starcie podszyć. Jeżeli 70e z Arabelli jest dla
        ciebie dobry i nie jest to wersja czarna z różową wstążką (która jest wyjątkowym
        dużomiseczkowcem) to prawdopodobnie w taki rozmiar powinnaś celować.

Freya Retro Basic jest stanikiem raczej małomiseczkowym i ścisłym polecam
        rozmiar 70F, ale jeżeli zmierzyłaś się wyjątkowo ciasno pod biustem to może
        również 75tka da ci odpowiednie podtrzymanie, celuj wtedy w rozmiar 75DD.

Zapraszam do wątków producenckich i do naszego małobiuściastego katalogu
        staników (linki na stronie głównej forum)

Pozdrawiam
    • ewinka82 68/81 18.02.09, 12:08
      Prosze o pomoc w doborze biustonosza bo tak naprawde chyba nigdy nie mialam
      idealnie dobranego. Moje wymiary to 68 pod biustem i 81 w biuscie (w staniku).
      Goraco dziekuje za wszelkie porady co do firmy i rozmiaru. Dodam, ze mam
      sukienke o dosc mocnno wyciety dekolcie. Jak moglabym wyeksponowac moj niewielki
      biust?
      • yovenna Re: 68/81 - ewinka82 19.02.09, 08:36
        Witam!

Na 68 pod biustem proponuje rozmiar 60DD (lub sąsiednie 60D lub 60E) Jeżeli
        zmierzyłaś się bardzo ciasno pod biustem to może również 65tki będą odpowiednio
        ciasne. Wtedy celuj w rozmiar 65C.

>Dodam, ze mam
        > sukienke o dosc mocnno wyciety dekolcie. Jak moglabym wyeksponowac moj
        niewielki biust?

Zapraszam do wątków producenckich i do naszego małobiuściastego katalogu
        staników (linki na stronie głównej forum)

• nevermind_me Re: 69/83 18.02.09, 21:15
      Szczerze mówiąc do tej pory nie przywiązywałam większej wagi do
      noszonego stanika, teraz widzę, że to błąd ;) mam wymiary 69/83, do
      tego sporą asymetrię, którą ciężko zatuszować, ale to już dzieło
      natury, więc nie mam jak z tym walczyć. Póki co noszę staniki 70B
      bądź też nieśmiertelne 75B i szukam pomocy:)
      • yovenna Re: 69/83 -nevermind_me 19.02.09, 08:41
        Witam serdecznie :)

Asymetrią się nie przejmuj większość kobiet tak ma. Zalecamy po prostu
        dobieranie biustonosza, a w zasadzie miseczki, do większej piersi. Jeżeli
        różnica w rozmiarze jest znacząca luzy można zawsze wypełnić wkładką.

Na 69 pod biustem polecam obwodowe 65tki (jeżeli zmierzyłaś się bardzo ciasno)
        celuj wtedy w rozmiar 65D (lub sąsiednie 65C, lub 65DD, bo dużo zależy od
        indywidualnej budowy ciała) Może się jednak okazać, że 65tki będą dla ciebie za
        luźne, wtedy proponuje zejść jeszcze niżej z obwodem do 60tek i rozmiaru 60E.

• veebee wymiary 73.5/89 19.02.09, 08:32
      witam serdecznie :)
      to moj premierowy post, chociaz forum znam juz prawie na pamiec :) chcialabym prosic o pomoc w diagnozie:) dodam, ze moje 73.5 jest mierzone wrecz na sile (chlopak zaciskal, ja stalam na wydechu) i raczej jest malo scisliwe, bo mam ogolnie szerokie zebra, i (akurat w tym miejscu;p) niewiele tkanki tluszczowej. w biuscie natomiast mam wrazenie, ze mogloby byc nawet wiecej, tylko chyba mam solidnie rozsmarowane piersi.
      poczynilam juz pierwsze zakupy, troche na chybil-trafil, troche korzystajac z tabeli prawdziwych obwodow stanikow. nabylam freye tigerlily 60FF (jedzie do mnie, podobno rozciagliwiec), Gossard satin plunge 65FF (tez jedzie, podobno malomiseczkowiec), oraz chlopak mi kupil milene flamenco i toffino, oba w rozmiarze 70D i oba do zwrotu. i chcialabym zapytac, na jaki rozmiar wymienic te dwa ostatnie biustonosze? 70- ledwie sie dopinam, dzis ide kupic przedluzke, boli potwornie, nie moge wziac oddechu, a fiszbiny - mam wrazenie, ze miedzy zebrami wbijaja sie bezposrednio w pluca. przez to, ze obwod jest za ciasny fiszbiny ukladaja sie jakos dziwnie, tak jakby wywiujaja stanik na lewa strone... prawdopodobnie to zniknie, kiedy zamontuje przedluzke. problem tez z miseczka - D widze, ze jest za ciasna, szczegolnie na wiekszej piersi. fiszbina jest ok, lezy na zebrach tuz pod piersia, jej zewn koniec wskazuje mniej wiecej srodek pachy. ale sama piers jest tam wcisnieta na sile (jakby pkytka miseczka?). Mysle sobie - zamienie na E. ale - mam w obu tych stanikach gigantyczne buly podpachowe, nie z załamaniu pachy, ale na przestrzeni pomiedzy krawedzia stanika a pacha. znad krawedzi - pod pacha i delikatnie na plecach - wylewa sie kilkadziesiac cm3 tluszczu obleczonego w miekka sorke. paskudztwo!Wiec moze powinnam kupic w milenie 70F i w tym rozmiarze i w nieco za duzej miseczce upychac te nieszczesne buly? kiedy je zobaczylam wczoraj - myslalam, ze sie rozplacze. piekny stanik-kusidelko a do tego komplet bonusowych obwislych piersi :/ znalazlam w komentarzach na tronie miileny, ze pewna Pani z wymiarami 73/91 nabyla wlasnie 70F. moje 89 w biuscie ma duzy potencjal wzrostowy (naprawde duuuze buly) - wiec moze powinnam tez kupic taki rozmiar?
      bardzo prosze o rade i z gory dziekuje za wszelka pomoc. Mam nadzieje, ze udzielilam wystarczajacych inormacji. Pozdrawiam serdecznie!
      • yovenna Re: wymiary 73.5/89 - veebee 19.02.09, 08:48
        Witam serdecznie :)

Myślę, że Freya Tigerlily ma szansę być bardzo dobra :) Co do Gossarda to raczej wątpię, chyba będzie za duży jednak.

Słyszałam o niesamowitej ściśliwości Milleny, na stronie dopasowanej.pl jest dokładnie napisane, że 70tki rozciągają się do chyba 73cm (co jest niewiarygodnie ściśliwe!) Myślę, że w wątku Milleny na naszym forum będą wiedzieć coś więcej

tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=80384337&s=0

i tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=88370473
        • veebee Re: wymiary 73.5/89 - veebee 19.02.09, 09:11
          dziekuje za zainteresowanie :)
          no, ja tez licze na freye :) a gossard - najwyzej poczeka; buly, ktore wczoraj zobaczylam, jesli kiedys trafia do miseczki - na pewno mi pare cm w misce dadza:)
          • veebee Re: wymiary 73.5/89 - veebee 19.02.09, 15:18
            dodam jeszcze, ze wlasnie zalozylam przedluzke - matko, o niebo lepiej. Już myslalam, ze bede musiala tak cierpiec. A jak tylko zalozylam przedluzke, zauwazylam, ze miski sa za male, co najmneij o rozmiar. wezme 70E, z opcja wymiany na 70F (chociaz moje wymiary raczej nie sugeruja 70F). Zobaczytmy!
            Raz jeszcze dziekuje za pomoc i rady yovenna!
            Pozdrawiam!
    • magga77 72/88 - jeszcze jedno pytanie/ prośba 19.02.09, 10:55
      Otrzymałam już odpowiedź, że mam celować w rozmiar 65E (30E).
      Przepraszam, pozwoliłam sobie jeszcze raz zadać pytanie, ponieważ jest to dla mnie bardzo ważne. Bardzo trudno jest mi dobrać biustonosz ze względu na kształt moich piersi, które są:
      średnioosadzony, kroplowaty, mniej jędrny, szerokorozstawiony, szerokomostkowy ...

Czy możecie mi polecić jakieś biustonosze, które mogłyby mi pasować? (np. z Mileny, Dalii lub z brytyjczyków)
      Serdecznie pozdrawiam

• kasiabieniek Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 19.02.09, 12:09
      Prosze pomoc mi w doborze stanika.
      Moje wymiary:
      pod biustem:76 cm
      biust:88 cm
      Do tej pory nosilam staniki 65 C.Zawsze w push-up.
      Pomozcie!
      • scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 20.02.09, 21:28
        Jesteś pewna, że nosiłaś 65C? Może na przykład 75C? Pytam, bo jest to rozmiar
        bardzo rzadko występujący w sklepach i w dodatku z dużo za małą miseczką i być
        może ciut za ciasnym obwodem.

Przy wymiarach 76/88 sugerowałabym angielskie 30E (65E) - odpowiada mu polski
        rozmiar 65F. W nowym rozmiarze spróbuj zacząć od miękkich staników, w nich
        łatwiej dobrać rozmiar. :)
    • partynka 73/85 19.02.09, 20:02
      nom to taki rozmiar ja nosiłam 75A i wiem, że to za duży rozmiar ponieważ mój stanik 'chodził'. Nom to tylea ten rozmiar to tak 73/84-85
      • scarlet_agta Re: 73/85 20.02.09, 21:22
        Może spróbuj staniki w angielskim rozmiarze 30D (65D), ewentualnie 30DD (65DD).
        Polskie odpowiedniki to 65D i 65E.
    • esta69 64/85 20.02.09, 17:48
      Do tej pory zaglądałam na LB ale widzę, że ze mnie
      raczej Małobiuściasta, moje wymiary 64/85.Pomóżcie dobrać
      rozmiar do moich wymiarów, chcę kupić Comexim Ivonne lub Julia.
      Julia wydaje się bardziej uwydatniać biust a mi chodzi o taki letni
      stanik, do bluzek z dekoldem. No ciemna masa ze mnie, pomocy
      • lavaenn Re: 64/85 - esta69 23.02.09, 16:13
        Według tabelek Comeximu jesteś na granicy 60E i F, ale oni mają
        własną rozmiarówkę (nie pokrywa się ani z polską, ani brytyjską) i
        najlepiej konsultować z nimi rozmiar mailowo. Jeśli chodzi o to czy
        ich staniki nadają się do dekoltów - mierzyłam tylko Julię i na mnie
        układała się tak samo jak brytyjskie balkoniki, ale co biust to
        gust :)
    • masjania 79-80/80-81 -to chyba jest naprawdę 75B :))) 20.02.09, 20:37
      Witam wszystkich forumowiczek!
      Po dość częstym zaglądaniu i czytaniu ( w tym studiowaniu "lektur
      obowiązkowych" zdecydowałam się na zmierzenie się i wpis :) Wg
      kalkulatorów wychodzi mi 75B, i jak widać na moim przykładzie chyba
      taki rozmiar naprawdę istnieje, bo zastrzerzeń co do kształtu
      swojego biustu raczej nie mam, chyba że to że przy dość szerokim
      rozstawie piersi biust ma "wąską podstawę", więc i tak wybierałam
      modele szerokofiszbinowe, bo w wąskofiszbinowcach miałam miski po
      środku klatki piersiowej a piersi po bokach :))) Zmierzyłam się
      naprawdę bardzo ciasno. A rozmiar - no cóż... Dodam jeszcze, że mam
      sportowy tym sylwetki z rozbudowaną klatką piersiową i barkami,
      tłuszczyku na żebrach niewiele. Dotychas sięgałam po modele w
      zwykłych sklepach beliźnianych i sieciowych, zawsze szukałam modeli
      nieusztywnianych, których w tym rozmiarze w takowych sklepach za
      dużo nie ma. Wiem że nie lubicie Triumfa, ale mam 2 rodzaje
      biustonoszy - amourette i jeszcze podobny, ktory dobrze leży, nie
      uciska, fiszbina na miejscu. Po roku noszenia cały czas zapinam się
      na ostatnią hafkę (też trochę ostatnio mi się przytyło, więc pewnie
      dlatego obwód się trzyma), zapiecie się na srodkową powoduje duży
      dyskomfort, więc znowu luzuje. Ostatnio odkryłam dla siebie stanik
      który mozna by było zaliczyć do push-upów, których zawsze byłam
      przeciwniczką, ale z tym jest inaczej. Jest to "wonder-bra" z H&M,
      który z moim biustem rzeczywiście zrobił "wonder", bo wygląda to pod
      bluzką bardzo ładnie i naturalnie, górna część piersi jest
      zaokrąglona, ale czuje jest to oszukaństwo i na co dzień tego
      biustonosza nie noszę. Dodam jeszcze, że w ww 75B nic mi nigdzie nie
      bułkuje. Ale jestem otwarta na zmiany, tym bardziej że te modele w
      sklepach brytyjsckich są naprawdę śliczne. Boje się zamawiać coś bez
      rady doświadczonych osób :) Pozdrawiam i mam nadzieję że mi
      pomożecie z wyborem
      • masjania poprawka - 80/90 20.02.09, 21:13
        miało byc oczywiście inaczej :)
      • quleczka Re: 79-80/80-81 -to chyba jest naprawdę 75B :))) 22.02.09, 17:56
        nie ma bledu w rozmiarze? bo jest wpisane w sumie 80/80 :D

jesli to mialo byc 79-80/90-91 to faktycznie mozesz nosic 75B (lub czasem C w
        brytyjczykach) i czesto nawet 70tki z tych bardziej rozciagliwych bo wiekszosc
        70tek rozciaga sie do ponad 80cm spokojnie - wtedy 70D/E z polskich, a z
        brytyjskich 70DD
        • masjania Re: 79-80/80-81 -to chyba jest naprawdę 75B :))) 23.02.09, 22:28
          faktycznie pomyłka, jest 80/90 :) przepraszam, skupiłam się na
          szczegółach postu :) właśnie chcę spróbowac jutro pomierzyc 32D
          brytyjskie, mam nadzieje że tam gdzie się wybieram będą mieli
    • magga77 72/88- jaki fason? 20.02.09, 21:52
      Otrzymałam już odpowiedź, że mam celować w rozmiar 65E (30E).
      Przepraszam, pozwoliłam sobie jeszcze raz zadać pytanie, ponieważ jest to dla mnie bardzo ważne. Bardzo trudno jest mi dobrać biustonosz ze względu na kształt moich piersi, które są:
      niskoosadzone, kroplowate, mniej jędrne, szerokorozstawiony !!!, szerokomostkowy !!!!...

Czy możecie mi polecić jakieś biustonosze, które mogłyby mi pasować? (np. z Mileny, Dalii lub z brytyjczyków)
      Serdecznie pozdrawiam
      • quleczka Re: 72/88- jaki fason? 22.02.09, 17:48
        no to ja bym celowala w panache na przyklad bo maja dosc szerokie fiszbiny z
        reguly - ladnie wyglada na wielu dziewczynach panache harmony

polskich firm nie doradze bo nie znam, co nie znaczy, ze ich nie ma

ale zaznaczam, ze to ze kiedys w starych stanikach wydawalo ci sie, ze masz
        szerokorozstawiony biust to wcale nie znaczy, ze tak jest :)

tak samo, jesli nie probowalas miekkich 65tek to wcale nie wiesz czy tak trudno
        bedzie - ja mam z opisu dosc podobny biust i jakos nie mam problemu, wiekszosc
        balkonetek lezy dobrze i wrecz przeciwnie mostki czasem az za szerokie

ogolnie sliczne wrazenie robia tez masquerade ale dosc trudno je upolowac :)
    • arden88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 21.02.09, 11:54
      hej pomóżcie prosze:) mój rozmiar stanika jest tak różny ze sama nie wiem jaki mam;/ w biuscie bez stanika 84-85, pod biustem na wydechu 72. mam dosyc szeroko rozstawione piersi. w elektronicznym bra wyszedł mi rozmiar 65D.. teraz mam na sobie z H&M 70C, obwód troche za szeroki, miseczki sama nie wiem ;/ co o tym myslicie? i gdzie najlepiej kupić porządny stanik z normalną numeracja? prosze o pomoc.. :) i z góry dziękuje
    • golew 78-9/91-2 golew 22.02.09, 12:00
      Witajcie,
      podczytuję Was od dawna, teraz postanowiłam zapytać.
      Wymiary jak w temacie 79 i 91-93 zależnie od dnia i tego czy mierzone w staniku czy bez. Z tabelek wychodziło mi 70DD i taki miałam plan zakupowy. Ale miałam okazję i pojechałam do krakowskiego Intimo, tam pani też wyliczyła 70DD, przyniosła kilka, ale jakoś niespecjalnie leżały. Nie pomagało wygarnianie ani nic, miseczki były za luźne. Pani potwierdziła moje wrażenie, że dla mnie pasowałoby rozciagnąć daną miseczkę, by miała szerszy fiszbin a nieco płytszą miseczkę. Wydawało się, że już nic nie kupię (a byłam bardzo nastawiona na zakup), ale dobra pani przypomniała sobie jeszcze o nowej dostawie. Przyniosła mi Tango II plunge sky w rozmiarze 65E, aby ogólnie sprawdzić co i jak. Okazało się, że przy przedłużce spokojnie zapinam się na pierwsze jej oczko, w ostateczności zapięłabym się nawet bez przedłużki, ale na początek to nie najlepiej. W końcu więc wzięłam to 65E, bo miseczka leżała nie najgorzej, miała nieco luzu, ale to zostawiłyśmy "na migrację"

I teraz się zastanawiam - w tabelce dla rozmiaru 65 miseczka E odpowiada 89 a 91,5 to już teoretycznie miseczka F. Czy więc dobrze że mam E? Czy mogło to wynikać z tego, że mam mało jeszcze pełną pierś?
      Chodzę w nim już dwa tygodnie, zrezygnowałam z przedłużki, nawet czasem zastanawiam się, czy nie zapinać na środkowe zapięcie. Tylko co z miseczkami?

I jak to moze być za kilka miesięcy? Wiem, że pytanie trudne, ale w czerwcu wychodzę za mąż, widziałam chyba w bellissimie duuużą promocję na Specjalne okazje w rozmiarze 65E i nie wiem czy brać czy jeszcze poczekać, bo miseczka może się zmienić?

Mam nadzieję, że nie za bardzo się rozpisałam, najwyżej okrzyczcie ;)
      • quleczka Re: 78-9/91-2 golew 22.02.09, 17:42
        > I teraz się zastanawiam - w tabelce dla rozmiaru 65 miseczka E odpowiada 89 a 9
        > 1,5 to już teoretycznie miseczka F. Czy więc dobrze że mam E? Czy mogło to wyni
        > kać z tego, że mam mało jeszcze pełną pierś?

tabelka to tylko "punkt wyjscia" do poszukiwan :) kazdy biust jest inny :)

jesli stanik dobrany w intimisimo i lezy dobrze i masz jeszcze miejsce na
        migracje to znaczy, ze jest ok, a F byloby za duze i to nie zawsze ma zwiazek z
        tym, ze piers jest malo pelna - jest wiele czynnikow - obwod w biuscie i pod
        biustem to tylko dwa wymiary, a klatka o tym samym obwodzie moze miec rozne
        ksztalty i to samo z piersiami

> Chodzę w nim już dwa tygodnie, zrezygnowałam z przedłużki, nawet czasem zastana
        > wiam się, czy nie zapinać na środkowe zapięcie. Tylko co z miseczkami?

a co ma byc? w jakim sensie? jesli jest dobrze i scisle , na ostatniej haftce to
        nie przepinaj, nie chodzi o to by sie sciskac na sile :)

> I jak to moze być za kilka miesięcy? Wiem, że pytanie trudne, ale w czerwcu wyc
        > hodzę za mąż, widziałam chyba w bellissimie duuużą promocję na Specjalne okazje
        > w rozmiarze 65E i nie wiem czy brać czy jeszcze poczekać, bo miseczka może się
        > zmienić?

zgaduj zgadula troche :) ogolnie moze sie zmienic miseczka, zazwyczaj sie szybko
        wypelniaja, dlatego nawet w glownym wpisie jest zaznaczone, zeby sie nie
        rozpedzac z zakupami

jesli jest duza promocja to ja bym zaryzkowala kupno, a najwyzej jak faktycznie
        sie okaze za mala to bym na allegro lub gdzies sprzedala - tylko pamietaj
        posprawdzaj czy model nie jest przypadkiem malomiseczkowy :)

no i wiecej pytan to raczej nie w rozmiarowym watku :)
    • klapoucha1 66/84 22.02.09, 13:52
      dzień dobry. mierzyłam się już z 5 razy - pod biustem 66cm,w biuście
      84cm.nie powiem, jaki rozmiar stanika noszę teraz, bo...wszystkie
      staniki mam ze stadionu i kupowałam je na oko, a ostatni..parę lat
      temu.. nie bijcie dziewczęta - uświadamiam sie od kwartału i w końcu
      chcę kupić ze dwa staniki na początek i odżyć. Piersi mam raczej
      szeroko rozstawione, chciałabym zacząć od tańszych(do 100pln), bo
      boję się na pierwszy stanik wydać mnóstwo pieniędzy, zakupy tylko
      polskie(brak karty k.). Czytam i ogladam staniki,wychodzi mi,że 60F?
      ale ja już wariuję, ten ogrom wiedzy mnie przytłacza. Myślałam, żeby
      na początek kupić 2- 60F i może 65G? bo boje się,że sie uduszę,a w
      miskach będzie pustawo.proszę pomóżcie-to mnie przerasta.bardzo
      dziękuję 8)
      • quleczka Re: 66/84 22.02.09, 17:25
        udusic sie na pewno nie udusisz :) ja mam 70 cm pod biustem i spokojnie sie
        zapinam w wiekszosc 60tek :)

jesli bedziesz zamawiala cos brytyjskich firm to pamietaj, ze jest jeszcze FF
        pomiedzy - 60E na 84cm, 60F na 86.5, 60FF na 89cm :)

z polskich firm wybor 60tek jest ograniczony ale wtedy to faktycznie 60 F lub G

wiecej to pytaj juz w watku ratunkowym albo w watkach producenckich jak juz
        jakies konkretne staniki wytypujesz :)
    • partynka Co do 73/85 22.02.09, 14:52
      Jeśli mi wychodzi 65d bądź 65dd to jaką firmę mi polecacie?
      • quleczka Re: Co do 73/85 22.02.09, 17:28
        wiekszosc firm ma takie rozmiary - oczywiscie mowie o fimach wymienionych na tym
        forum bo w sklepach to dalej nie jest popularny rozmiar :)

wszystko zalezy od ksztaltu biustu i tego czy sie jest szeroko czy wasko
        fiszbinowym ale to wychodzi "w praniu" - nie da sie tak po samych wymiarach
        powiedziec :)

ogolnie wytypuj staniki, ktore Ci sie podobaja i pytaj wtedy o opinie ale juz
        nie w tym watku :)
    • esme.w 71/82 22.02.09, 15:40
      powitać :)

forum śledzę od czasu dłuższego. myślałam, że uda mi się cos znaleźć 'na własną
      rękę', ale kiepsko mi idzie...
      wymiary jak powyżej podano.

z racji faktu, że w Łodzi nie znalazłam do tej pory sklepu z obwodem 65 próbuję
      70. A B C. co sklep to inna wielkość danego rozmiaru.

większość przymierzanych z obwodem pod biustem 70 ma niestety zbyt blisko
      rozmieszczone miseczki. próbuję większe - pod biustem układają się ok, ale już
      niestety brak 'wypełnienia'.
      kolejna rzecz niefajna - przy kości nie jestem, a wręcz przeciwnie, a przy
      70-tkach wyłazi mi na wierzch fałda łopatkowo-podpachowa.

najchętniej zakupiłabym stanik z lekko usztywnianymi miseczkami. nie push-up i
      nie a'la nakolanniki dla siatkarek tudzież materace z pianki poliuretanowej...

pozdrawiając, czekam na sugestie i podpowiedzi :)

• quleczka Re: 71/82 22.02.09, 17:35
        70tki nie maja szans byc na ciebie dobre bo rozciagaja sie do mocno ponad 80cm niemal zawsze - powinnas szukac raczej 65C/D lub nawet bardziej 60DD/E - zazwyczaj raczej tych wiekszych z alternatywy bo biust z czasem ladnie wypelnia miseczki :)

zamiast szukac na chybil-trafil sklepu wystarczy zajrzec do watku ze sklepami stacjonarnymi :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038455
        masz chociazby stanikowe-sklepy.blogspot.com/2008/10/mercado.html
        • esme.w Re: 71/82 26.02.09, 21:25
          yeap. 60DD :) trudno uwierzyc!
        • esme.w Re: 71/82 26.02.09, 21:26
          yeap. 60 DD. ciezko wierzyc :D
    • madziara2o 77/84 22.02.09, 15:45
      po powtorce stwierdzam ze bd jakies 77;] szkoda ze w biuscie nic
      nie przybylo;D:D:D nosze 75B, ale bez push upa za duzo tego nie ma;]
      miseczki sa niestety za duze troszke...
      • quleczka Re: 77/84 22.02.09, 17:20
        no bo z takimi rozmiarami jesli faktycznie tyle masz to powinnas nosic raczej
        70B niz 75B :)

w 70tki spokojnie sie zapniesz, a nie beda podjezdzac, no a jesli miseczka
        bedzie mala to zawsze mozesz sprobowac 70C

70tki sa latwo dostepne, wiec miseczke mozesz juz dobrac w sklepie po prostu -
        pamietajac o dokladnym "wygarnianiu" wszystkiego do miseczek :)
    • bonniecameron Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 23.02.09, 10:12
      Witam serdecznie wszystkie forumki :) moje rozmiary to:
      pod biustem 74
      w biuście 85 (bez stanika) lub 88 (w staniku).

Noszę stanik w rozmiarze... tak jest zgadłyście 75B. Miseczka właściwie wydaje
      mi się ok, ale obwód mógłby być ściślejszy. Z góry dzięki za pomoc w ustaleniu
      prawidłowego rozmiaru. Pozdrawiam!
      • yovenna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 23.02.09, 12:14
        Witam nową forumkę :)

> w biuście 85 (bez stanika) lub 88 (w staniku)

W staniku usztywnianym? Na Twoje wymiary proponuje 65tki rozmiar 65DD
        (ewentualnie sąsiednie) Jeżeli zmierzyłaś się wyjątkowo ciasno pod biustem może
        również 70tki dadzą ci odpowiednie podtrzymanie celuj wtedy w rozmiar 70C lub
        70D (polecam przede wszystkim biustonosze Elle Macpherson, pamiętaj tylko, ze
        mają zazwyczaj małe miski więc raczej nie 70C tylko 70D)

Pozdrawiam
    • linnet_85 Re: 68/88 23.02.09, 15:02
      Witam :)
      Forum podczytuję już od jakiegoś czasu. We wrześniu kupiłam Freye Arabelle w rozmiarze 60E. Na początku miski mi się oczywiście marszczyły, po jakimś czasie przestały, a teraz... no cóż wyrosłam z tego stanika. Miałam okazję pomierzyć kilka(naście?) staników w rozmiarze 60F z Freyi i Panache, z tej drugiej marki żaden nie leżał dobrze, zakładam że to przez szerokość fiszbin. Z Freyi najlepiej leżały Cassie i Pippa (ten pierwszy wręcz mnie zachwycił, a dokładniej to co robi z moim biustem, niestety oba okazały się dla mnie zbyt drogie). Mierzyłam też Rio ale to dużomiseczkowiec o czym zapomniałam w szale przymierzania ;) i nie poprosiłam o 60E.
      Reasumując jestem na etapie kryzysu, problemem jest nie tyle sam rozmiar co ustalenie fasonu (z stanikami innych producentów nie miałam styczności więc nie wiem co poza Freya by pasowało) no i nie oszukujmy się... finanse.
      Czy mogłybyście doradzić mi jeszcze jakieś modele? Zastanawiam się nad tym Rio i nad Eleonor ale w obu przypadkach musiałabym chyba celować w 60E. Podpowiedzcie jeśli się mylę.
      • quleczka Re: 68/88 23.02.09, 16:32
        to nie pytanie na watek rozmiarowy bo rozmiar juz znasz :)

konkretne pytania odnosnie freya nalepiej w watku jej poswieconym, a jesli juz
        wszystko na raz...to raczej w ratunkowym niz tutaj :)
    • beatat114 82/89(90) 23.02.09, 22:29
      Witam
      Mierzyłam sie wg wskazówek i wymiary jak widać 82 pod biustem i 89-
      90 w biuście.
      Zawsze biust miałam mały, ale po ciąży prezentuje sie jeszcze mniej
      okazale, trochę oklapł. Dlatego też kupuję staniki 75A twardsze, ale
      zauważyłam, że cisną mnie pod biustem, a sam biust nie wypełnia
      całych miseczek.
      Proszę o pomoc!
      dzięki :)
      • beatat114 77/89(90) 23.02.09, 22:46
        Poprawiam rozmiary, bo miałam jakieś zaćmienie, jak czytałam
        instrukcję mierzenia się i mierzyłam się na wdechu a nie wydechu :)
        Pozdrawiam i czekam na rady :)
        • quleczka Re: 77/89(90) 23.02.09, 23:07
          szczerze mowiac, nie wiem jak 75 moze cie cisnac pod biustem przy zmierzonych
          77cm...to juz raczej powinno byc za luzne

jedyne logiczne wyjasnienie jak dla mnie to, ze kupujesz wygabkowane staniki i
          tak naprawde to ci sie biust do tej miseczki 75A nie bardzo miesci i stad
          paradoksalnie uczucie ciasnosci w obwodzie :)

zdecydowanie bardziej Twoje wymiary wskazuja na okolice 70D (na 89cm w biuscie):)

moze powinnas pojsc i przymierzyc po prostu? 70D lub mozne nawet 70E - zalezy od
          firmy :)

to latwo dostepne rozmiary w wielu sklepach :) no i pamietaj o bardzo dokladnym
          wygarnieciu wszystkiego do miseczki siegajac reka az do plecow - to podstawa :)
    • why-fall 69/85 24.02.09, 22:17
      Wg elektronicznego bra-fittera 60G lub 65D - stanik ściśliwy. Teraz noszę
      nieprawidłowo 70C i 70/75B, posiadam również kupiony naprędce stanik 70A.
      Ponadto mam wrażenie, że mam szeroko rozstawione piersi - może to kwestia
      stanika ale mimo, że mój biust jest wg mnie całkiem satysfakcjonujący, nie mam
      rowka między piersiami. Nie wiem, czy to kwestia noszenia przez noszenie źle
      dobranego biustonosza (mam 17 lat, stanik noszę od 11 roku życia, więc nie jest
      to duży okres czasu) czy mojej budowy; a nawet jeśli budowy, jaki fason powinnam
      nosić?
      Pozdrawiam.
      • maheda Re: 69/85 - why-fall 26.02.09, 10:52
        Powinnaś istotnie celować w 65tki i 60tki.

Z 65tek raczej chyba brytyjskie 30DD, czyli 65DD (europejski 65E), chociaż może
        się okazać, że na początek istotnie lepsze się okaże 65D.

Z 60tek - chyba powinnaś zacząć od brytyjskiego 28E, czyli ichniego 60E, któremu
        to rozmiarowi w europejskiej rozmiarówce odpowiada rozmiar około 60F.

Nie bój się tych literek.
        Popatrz, jak wygląda dziewczyna z biustem, na który pasuje brytyjskie 60F (28F)
        (odpowiednik europejskiego 60G):
        stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-osmy.html
    • sylweiszio Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 26.02.09, 10:43
      czes pod biustem mam 75cm, biust w biustonoszu to 86 cm, biust bez bustonosza to 85cm no i wypada mi biust ze stanika nigdy niewiem jaki mam sobie dobrac z gory dziekuje za pomoc
      • maheda Re: 75/85-86 - sylweiszio 26.02.09, 10:47
        Spróbuj staników w rozmiarze 70C lub 65D-65E.
        W rozmiarówce brytyjskiej - 32C lub 30D-30DD (brytyjska miseczka DD odpowiada
        europejskiej E w większości firm).

Pamiętaj, żeby prawidłowo zakładać stanik. Kliknij w pierwszy link poniżej, a
        zobaczysz, jak to powinno wyglądać.
        • sylweiszio Re: 75/85-86 - sylweiszio 26.02.09, 11:17
          w uk kupuje staniki 36D sa za szerokie a w polsce 75C i tez za szeroki jak kupie wazszy to miska za mala dzieki za pomoc sprubuje przymiezyc rozmiar od ciebie
          • maheda Re: 75/85-86 - sylweiszio 26.02.09, 11:35
            Staniki 36D to nasze 80D - są na 99 cm w biuście.
            Staniki 75C są na około 92 cm w biuście.

Zacznij od brytyjskiego 30DD.

Jeśli mieszkasz/bywasz w UK, to spróbuj się przejść do któregoś z tych sklepów:
            www.bravissimo.com/shops/default.aspx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka