mala-90 Re:72/84 26.02.09, 10:54 Jaki rozmiar stanika powinnam nosić?? teraz nosze push-up triumpha 70A leży rewelacyjnie... tylko jak go założę, po minucie piersi uciekają na boki a miseczki odstają i sie marszczą...;/ według kalkulatora rozmiarów powinnam nosić 65D (a to nowość ja i D hehe) prawdę mówiąc nie spotkałam sie jeszcze z takim rozmiarem a boje sie kupić stanika przez Internet, co mam zrobić? interesuje mnie również temat migracji.. mam spore wałeczki pod pachami i nie chcą sie z tamtąd ruszyć heh jaki wiec stanik powinnam nosić?(i gdzie taki można kupić) bardzo proszę o pomoc;)) Odpowiedz Link
maheda Re: 72/84 - mala-90 26.02.09, 11:11 Tak też myślę, że 65D byłby całkiem optymalnym stanikiem na początek. Piersi Ci uciekają na boki, bo obwód wcale nie trzyma CI biustu. Z tego, co piszesz - istotnie, stanik LEŻY rewelacyjnie. Sęk w tym, że właśnie LEŻY zamiast PODTRZYMYWAĆ ;-) Powinnaś nosić stanik ze stosunkowo wysokimi boczkami, który nie pozwoli, żeby piesi uciekały Ci z miseczek. Dobrze byłoby, żebyś nosiła stanik z fiszbinami, który ma miękkie miseczki - w tych stanikach najlepiej widać, czy miseczka jest poprawnie dobrana, czy nie. Warunkiem poprawy kondycji Twojego biustu jest staranne wygarnianie wszystkiego spod pach, poczynając właściwie od pleców. Wrzuć w wyszukiwarkę forumową słowo "wygarnianie", a znajdziesz maasę wiedzy na ten temat! Popatrz, tutaj jest przesiadka z 70A na 65D: stanikomania.blox.pl/2008/01/Biust-szesnasty-czyli-70A-zrewidowane.html Odpowiedz Link
mala-90 Re: 72/84 - mala-90 26.02.09, 21:48 wygarnianie znam bardzo dobrze stosuje regularni i jak narazie nic to nie dało.. jutro zabieram sie za poszukiwanie odpowiedniego stanika ;) Odpowiedz Link
me-em 70/77(79) 26.02.09, 16:40 proszę o pomoc, teraz noszę 70A, 75A albo 70B. Leżą w miarę dobrze, ale mam wrażenie, że nie do końca... Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 70/77(79) 26.02.09, 17:48 Wszystkie leza dobrze? Bo to trzy zupelnie rozne rozmiary, 70A jest na ok 81.5 w biuscie, 70B na 84 a 75A na 86.5. A Ty piszesz, ze masz 79 w biuscie, czyli wszystkie te staniki powinny byc na Ciebie za duze. Moze sie zle zmierzylas.. Ciasno POD biustem i luzno W biuscie? Odpowiedz Link
maheda Re: 70/77(79) - me-em 26.02.09, 18:29 Mnie się wydaje, że kluczem tu jest określenie "w miarę" ;) Chyba lepsze byłyby staniki w rozmiarze około 65B-65C? Popieram pytanie Zawsze_zielonej - jak ciasno zmierzyłaś się POD biustem (trzeba zmierzyć się na ścisk) i czy na pewno mierzyłaś się po maksymalnym wypuszczeniu z płuc powietrza? Odpowiedz Link
eith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 27.02.09, 11:44 witam ;) mam w biuście 77 cm (na wdechu, nie ciasno, ale też nie bardzo luźno) i 66 pod biustem. Noszę zwykle 70/75 A z braku innych dostępnych i zapinam na najciaśniejsze oczko i leżą w miarę dobrze. W podanym na stronie głównej forum kalkulatorze rozmiarowym pokazało mi się, że powinnam nosić 60 C :O Czy to możliwe? Odpowiedz Link
maheda Re: 66/78 - eith 27.02.09, 11:46 Tak jest, chociaż ja bym jednak zaczęła od 60D, prawdę mówiąc - jeśli nie zmierzyłaś się w biuście luźno, to może się okazać, że 60D będzie lepsze, bo już to 77 cm jest na granicy C i D. Odpowiedz Link
eith Re: 66/78 - eith 27.02.09, 12:30 Naprawdę? zawsze mi się wydawało, że jednak miseczki C i D są po prostu dużo większe - i też z takimi się spotkałam w sklepach, że C i D po prostu było duże, bez względu na obwód... Odpowiedz Link
maheda Re: 66/78 - eith 27.02.09, 12:55 Przejdź się do dowolnego sklepu i sprawdź staniki w tym samym modelu, ale z rozmiarów 70D, 80D oraz 90D. A potem - porównaj koło siebie staniki z miseczkami 70C, 80C i 90C (też z tego samego modelu). Będziesz widziała jakąś prawidłowość w maleniu miseczki od największych obwodów do coraz mniejszych. I spróbuj wyobrazić sobie, jak może przy takim ciągu wyglądać miseczka w 60C czy 60D - gdyby taki stanik położyć/powiesić jako kolejny z obwodem o 10 cm miejszym. Odpowiedz Link
eith 66/77 27.02.09, 12:00 Witam ;) W biuście (na wdechu, mierzone ani ciasno ani szczególnie luźno) mam 77 cm, może 78, ale nie wiem. Pod biustem na wydechu, ciasno - tu też nie jestem pewna nie wiem, 66 albo 67 cm. Podany na stronie głównej forum kalkulator rozmiarowy pokazuje mi, że powinnam nosić 60C. Czy to możliwe? Zwykle noszę 70/75A, leżą ogólnie ok, nic mi się nie gniecie, ale muszę je poprawiać co jakiś czas. Ale 60C? Z góry dzięki za pomoc :) Odpowiedz Link
eith Re: 66/77 27.02.09, 12:03 o matko, nie mogłam znaleźć swojego posta, więc uznałam, że musiałam coś źle kliknąć i napisałam drugiego, przy okazji mierząc się drugi raz dokładnie. przepraszam za śmiecenie! Odpowiedz Link
niuja Będę bardzo wdzięczna 27.02.09, 23:38 Moje wymiary to 68 cm pod biustem na wydechu 78 luźno w biuście Na codzień noszę 70b,które mi dobrze leży i niektóre 75a(ale te raczej sie obsuwają,70b również,chociaż mniej) Kupywałam już dwa staniki w rozmiarze 60c - jednak ten zaczął mi źle służyć - bolał mnie jego ucisk i jakby hamował moje oddechy,60d natomiast jest za duże w miseczce(nieusztywnianej) Z góry dziękuję za pomoć Odpowiedz Link
maheda Re: 68/78 - niuja 28.02.09, 00:48 A czy do tego 60D wszystko porządnie wygarniasz w pochyleniu do przodu, aż z pleców (nie przesadzam)? Nie dziwię się, że 60C Cię uciskał - raczej za małe miseczki, co dodane do odpowiednio ścisłego obwodu mogło dać opłakane skutki, z niewydolnością oddechową (tfu, tfu, tfu!) włącznie. Nie noś go. Spróbuj - oprócz staników jednak w rozmiarze 60D - staników z rozmiaru 65B. Warto zawsze sprawdzić, na ile pasują. :) Odpowiedz Link
niuja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 28.02.09, 09:49 Witam,moje wymiary to 68 pod biustem na wydechu 77 luźno w biuście z 'powszechnej' rozmiarówki zazwyczaj kupywałam 75A,ale zawsze było oś nie w porządku - stanik sie zsuwał,a miseczki po prostu zakrywały pierśi,nic więcej,potem kupywałam 70b,które jest w miare ok,ale najczęściej po krótkim czasei też się rozciąga i porusza po moim ciele. z nowej rozmiarówki kupiłam 60c,ale od pewnego czasu już mi nie odpowiada,czuje,ze mi gniecie piers. Co teraz/będę bardzo wdzięczna za pomoc:) Odpowiedz Link
niuja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 28.02.09, 09:52 Przepraszam za zamieszanie!Wyszykiwarka nie odnalazła żadnego postu,którego jestem autorem,więc myślałam,że ten się nie dodał stąd pisałam go ponownie z pamięci.Przepraszam za bałagan Odpowiedz Link
kasia.morka Re: 88/118 28.02.09, 22:11 W chwili obecnej (o zgrozo) mam tylko jeden stanik, w którym dam radę chodzić. Jest to Anita Maternity 5053 w rozmiarze 90H ale biust mi z niego wyskakuje i co jakiś czas musze się poprawiać. Fiszbiny wbijają mi się pod pachy i wogole... Drugi który mam to znow anita maternity ale 5051 - szczerze nie polecam. Jest sztywny a biust wyglada w nim jak w takim z targu za mniej niz 10zl.... Mam też linee Maxine 90J ale fiszbiny wbijają mi się okrutnie biut wyglada tak, że wstyd w tym chodzić. Więcej prob jak na razie nie podjełam, bo się boje co będzie dalej. Niestety mieszkam w małym mieście i nie mam jak iść do sklepu i sobie poprzymierzac... Proszę pomóżcie mi :) Odpowiedz Link
maheda Re: 88/118 - kasia.morka 01.03.09, 20:07 Albo się przejedziesz do jakiegoś miasta, w którym będziesz mogła przymierzyć stanik w rozmiarze brytyjskim, albo będziesz próbowała dobrać stanik przez internet. Jesteś z moich okolic rozmiarowych i powinnaś celować w rozmiar brytyjski około 36HH (bryt. 80H). Przy czym - jeśli dobrze zrozumiałam i jesteś mamą karmiącą - może się okazać, że potrzebujesz miseczki większej, niż wynikałoby to z tabel rozmiarowych i powinnaś celować w staniki o rozmiarze brytyjskim około 36J (bryt. 80J) albo i więcej... Od razu Ci powiem, że miseczka brytyjska J odpowiada polskiej teoretycznej R ( ;-) ), więc się nie przejmuj w ogóle stanikami produkcji europejskiej, bo nie masz szans dostać w nich staników, które będą Ci pasować i odpowiednio podtrzymają Ci biust. Wiem, co mówię, bo mam wymiary podobne do Twoich :) Odpowiedz Link
salvaja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 01.03.09, 13:17 Postanowiłam wybrać się na zakupy... Pomożecie? Pod biustem 77 na wydechu i ciasno W staniku 92,5 (stanik źle dobrany, ale najlepiej pasujący z całej mojej pseudokolekcji) Bez stanika 89 Całe moje dytychczasowe doświadczenie ze stanikami opierało się na: iść na rynek --> rzucić rozmiar --> kłocić się, że "gładki" oznacza "bez tych obciachowych kwiatków" --> przyjść do domu --> nosić póki się nie zniszczył, także proszę o dobrą radę i cierpliwość :) Nosiłam 80B, po zrzuceiu wagi 75B, ale staniczki podjeżdżały do góry po kilku noszeniach, co chwila musiałam je poprawiać, miseczki też wydawały się źle dobrane, ostatnio przerzuciłam się na push upy, ale biust i tak prezentuje się nędznie -.- Odpowiedz Link
anjia2809 77/88 01.03.09, 16:09 Witam:) To mój "pierwszy raz" tutaj. Chciałabym się nawrócić w kwestii stanikowej.Do tej pory kupowałam 70 lub 75 B lub A w zależności od modelu, ale raczej to były tanie staniki. Prosiłabym też o polecenie firm, z których modeli mogłabym skorzystać. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
why-fall Re: 77/88 01.03.09, 19:26 Anjo, zmierzyłaś się ściśle pod biustem i luźno w biuście na pewno? Niestety, nie jestem ekspertką, najlepiej żeby doradziła ci bra-fitterka z prawdziwego zdarzenia, ale polecam: www.pinezka.pl/content/view/2975/203/ i www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/, dla ogólnego oglądu :) Odpowiedz Link
anjia2809 Re: 77/88 01.03.09, 20:38 Dziękuję za odpowiedź. Tak zmierzyłam się dokładnie, nawet teraz powtórzyłam i niestety nie chce być inaczej niż 77 pod biustem i 88 w (luźno). Odpowiedz Link
maheda Re: 77/88 - anjia2809 01.03.09, 20:49 Próbuj zatem staników w rozmiarze 70C albo 70D - jest ich w sklepach zatrzęsienie, szczęściaro!!! :))))) Odpowiedz Link
anjia2809 Re: 77/88 - anjia2809 01.03.09, 20:58 Ok, dziękuję za pomoc. W poniedziałek może uda mi się iść na zakupy i coś zakupić. W razie kłopotów już wiem, że na was mogę liczyć :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
psych.1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 01.03.09, 18:40 pod biustem mam 74cm, a w biuście 87; najczęściej noszę staniki 75A Odpowiedz Link
po.rzeczka 74/87 psych.1 01.03.09, 22:07 I jak Ci w tym rozmiarze? Ja bym próbowała 30(65)DD lub polskie 65E,ewentualnie bardziej dostępny rozmiar-ścisłe 70C,możesz porównać też z 70D. Odpowiedz Link
lilianeczka1 Re: 79/92 02.03.09, 17:31 Pod biustem 79 w biuscie 92 bardzo prosze o ustalenie rozmiaru, dodam ze mój biust jest nieco obwisły (po 2 dzieci) nie wiem czy to ma znaczenie w ustalaniu rozmiaru. Dziekuje Odpowiedz Link
po.rzeczka Re: 79/92 02.03.09, 17:57 Myślę,ze na początek warto spróbować 32DD albo E w brytyjskiej rozmiarówce.Jeśli w polskiej to 70E/F. Odpowiedz Link
lilianeczka1 Re: 79/92 02.03.09, 18:06 staniki które miałam zawsze były mi pod biustem dobre czyli 75 , mam problem z miseczka , z tabelki wyszło ze powinnam miec 75 DD jaka jest róznica miedzy tymi co proponujesz? Odpowiedz Link
chattetoutenoire 65/85 02.03.09, 20:41 Po ustaniu migracji jestem w wielkim kłopocie, proszę o pomoc: Teoretycznie powinnam nosić obecnie rozmiar 60F. Wszelkie 60E, nawet podobno wielkomiskowe Rio czy Arabella Freyi były na mnie przymałe. A w praktyce 60F jest na mnie za wielkie. Mam biust niepełny u góry w dodatku i po prostu nie mam czym wypełnić miski. Pierś nie wypełnia jej od góry, ale też brakuje ciałka z pozostałych stron.(Mierzyłam Polyannę i Antoinette Freyi) Zastanawiam się co z tym zrobić. Staniki 65DD też przymierzałam (wszystko co było w Peachfieldzie), ale tutaj również miseczka nie jest jak trzeba, a obwód oczywiście zbyt luźny. Ja już nie wiem co mam kupować i w jakim rozmiarze:(. Proszę podpowiedzcie mi co mogłabym wypróbować (wiem, że najlepiej half-cupy, ale jakoś nie widuję ich w polskich sklepach, a przy obecnym kursie funta nie zaglądam do brytyjskich). Może polskie staniki (ze względu na rozmiarówkę zmieniającą miseczkę co 2cm a nie co 1 cal)? Odpowiedz Link
maheda Re: 65/85 03.03.09, 12:54 Wypróbuj może Comexim? W Intimo są staniki Yvonne, które widziałam - baardzo ścisłe obwody, więc wydaje mi się, że 60tki powinny Cię satysfakcjonować w pełni, a być może nawet możesz je odczuwać jako trochę przyciasne. W tym staniku trzebaby celować albo w 65E, albo w 60F-60G (do sprawdzenia). Tutaj link: intimo4you.com/_,k16/Biustonosz_Ivonne_Comexim,t1138.html Odpowiedz Link
chattetoutenoire Re: 65/85 03.03.09, 19:54 Pieknie dziękuję, za pomoc. Natchnęłaś we mnie wiarę, że znajdę jednak jakiś pasujący biustonosz:). Odpowiedz Link
kimi22 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 03.03.09, 11:15 W biuście 88, pod 73 Teraz chodzę w staniku 75B, ale jest źle dobrany, bo jest za luźny w obwodzie pod biustem a poza tym miseczki są za małe bo uciskają mi piersi i fiszbiny wbijają się w piersi. Proszę o pomoc... Odpowiedz Link
queenofspades Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 03.03.09, 11:51 Spróbuj brytyjskie 30(65)E - to jest wprawdzie rozmiar na 89 w biuście, ale jak wygarniesz biust spod pach (a niewykluczone, ze po 75B będzie co wygarniać ;), mówię z własnego doświadczenia), to powinno być OK. Najlepiej na początek spróbuj stanika bardziej zabudowanego, który pomoże "przywrócić biust na swoje miejsce". I koniecznie poczytaj na Lobby komentarze do wybranego modelu stanika, zanim go kupisz! Często 30E w jednym modelu to coś zupełnie innego niż 30E w innym. Odpowiedz Link
kimi22 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 03.03.09, 13:44 Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, mam jeszcze pytanko, czy ten rozmiar jak napisałaś 'brytyjskie 30(65)E' to w polskich sklepach mam pytać o 65E? I jak sądzisz znajdę w każdym sklepie z bielizną? Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 03.03.09, 14:09 Brytyjskie 30(65)E to polskie i ogólnie europejskie 65F (tylko wg numeracji francuskiej nazywa się to jeszcze inaczej, ale nie ma co sobie tym zawracać głowy). Nie, w większości sklepów raczej usłyszysz, że "takich rozmiarów się NIE produkuje i kto pani/ci takich bzdur naopowiadał?!" Spis dobrych sklepów stacjonarnych znajdziesz tutaj: tnij.com/uSkS Odpowiedz Link
kama.rym 77/89 03.03.09, 16:11 z tabelki wychodzi 70d. cale zycie nosze 75a. nigdy nie mialam super dobranego stanika. bardzo, bardzo chce to zmienic. nie moge w to uwierzyc dopoki nie sprawdze, ze miseczka d bedzie pasowac. jestem dosc szeroka w plecach a piersi mam naprawde male. miska d???? niemozliwe :)dodam jeszcze, ze najbardziej w stanikach moich nie lubie tego, ze kiedy sie nachylam miseczka odstaje odslaniajac mala piers. prosze o rade. mieszkam w uk i tu wybor stanikow jest naprawde spory. ale jakos nigdy nie skusilam sie na mierzenie innego rozmiaru :( Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 77/89 03.03.09, 16:35 Rzeczywiście wychodzi Ci z tabelki rozmiar 32D i nie powinnaś obawiać się tego rozmiaru. Choć może się zdarzyć, że z niektórych modeli lepsze będzie 32C, a z innych 32DD. W Twoich okolicach rozmiarowych nawet w Polsce wybór jest duży, więc tym bardziej w UK na pewno uda Ci się kupić pasujący stanik. Pamiętaj tylko, żeby przymierzając stanik w nowym rozmiarze zrobić to dokładnie. Niby wydaje się to proste, a większość kobiet zakłada biustonosz w niewłaściwy sposób. Jak to zrobić najlepiej przeczytasz tu: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Aha, stanik kupujemy tak aby był dobry w pozycji wyprostowanej, bo tak zazwyczaj będziemy go nosić i lekkie odstawanie miseczek, w sytuacji gdy się pochylamy jest normalne i nie da się tego uniknąć. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 68/85 03.03.09, 16:27 Witam :) Jeśli zmierzyłaś się pod biustem bardzo, bardzo ciasno i na wydechu to możesz zacząć przymierzanie od angielskiego rozmiaru 30DD (65DD). W niektórych modelach lepsze mogą być rozmiary sąsiednie 30D i 30E. W przypadku bardzo rozciągliwych staników lepszy może się okazać stanik z obwodem 60 - 28F(60F), ewentualnie sąsiednie 28E lub 28FF. Przed zakupem (zwłaszcza on-line) konkretnego stanika warto przeczytać o nim w naszym Małobiuściastym Katalogu Staników: kataloglmb.blox.pl/html . Dzięki temu może uda Ci się uniknąć stanikowych wpadek i nietrafionych zakupów. W katalogu możesz sprawdzić, czy dany model nie jest przypadkiem dużomiseczkowy lub wyjątkowo rozciągliwy. Jeśli nie rozumiesz terminologii tam używanej - na przykład nie wiesz co oznacza, że stanik jest dużomiseczkowcem - przeczytaj nasz słowniczek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=76453069. Odpowiedz Link
b.wierzbowska1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 04.03.09, 10:16 Hej, jestem tutaj nowa, więc wszystkich witam:) I prosze o radę. Zawsze miałam mały biust i nawet po 3 ciążach nie urósł ani trochę:))), nad czym ubolewa moja mama, mąż chyba też (ale skrycie:)), natomiast ja nie za bardzo:) W ciąży i podczas karmienia rzeczywiście sporo urósł, ale teraz wrócił do swoich rozmiarów. Moje wymiary to pod biustem 75, a w biuście 87. Noszę 75A, wkładam silikonowe poduszki, żeby sukienki jako tako na mnie leżały:( , ale efekt jest daleki oz zamierzonego. Poradzicie mi coś? Pozdrawiam Beata. Odpowiedz Link
b.wierzbowska1 75/87 04.03.09, 10:19 Dodam jeszcze, że jestem szczupła osobą i raczej spod pach niczego nie zgarne... Odpowiedz Link
b.wierzbowska1 75/87 04.03.09, 10:22 Dodam jeszcze, ze jestem osoba szczupłą, wiec spod pach raczej niczego nie zgarne... Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 75/87 b.wierzbowska1 04.03.09, 14:15 Jak ciasno zmierzylas sie pod biustem? Jesli tylko przylegajac to zmierz sie jeszcze raz, tym razem naprawde mocno sie sciskajac. Sprobuj 70C albo 70D (polskie). NAtomiast jesli obwod bedzie za luzny sprobuj 30(65)DD w rozmiarowce brytyjskiej. Tylko pamietaj o porzadnym zalozeniu stanika, a wiec fiszbiny dokladnie pod piersia, piersi w calosci w miseczce (wygarnac takze spod pach) i w koncu wyreguluj ramiaczka (maja byc delikatnie napiete, ale nie moga wbijac sie w skore) Odpowiedz Link
ankak0 75/91 04.03.09, 11:17 Bardzo proszę o pomoc w dobraniu rozmiaru, ja poległam w przedbiegach. Niecierpię staników. Obecnie karmię piersią. Laktacja już unormowana. Wcześniej nosiłam rozmiar 75B, ale miałam zawsze wrażenie, że do moich biustonoszy mam za szeroko "rozstawione" piersi. Miseczki zsuwały mi sie zawsze do przodu, a piersi uciekały pod pachy. Z drugiej strony jednak jeśli kupiłam stanik z większymi miseczkami, problem nie znikał, a za to w miseczkach miałam luz...Chodze ostatecznie bez : / . Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 75/91 04.03.09, 14:18 Wszystko przez za luzny obwod. Sprobuj 70E (polskie). Jesli obwod bedzie za luzny, poszukaj 30(65)F. TYlko pamietaj o prawidlowym zalozeniu stanika, czyli cala piers ma sie zmiescic w miseczce i fiszbiny maja okalac piers, ale nie moga na nia wchodzic. Odpowiedz Link
maja.gd Re: 77/94 04.03.09, 11:52 To ja też się przyłączę z pytaniem. Jaki jest dla mnie najlepszy rozmiar? Do tej pory zawsze nosiłam 75B i zawsze push-up, żeby sobie jeszcze powiększyć biuścik. Miseczka C była za duża, a A za mała. Dobierałam 75, bo jak przymierzałam, to tylko w tym mogłam się dopiąć, a i tak dopinam na ostatnią haftkę. Sama już nie wiem... Po jakimś czasie w obwodzie wszystkie staniki mi się poluźniają i bardziej zasłaniają i ściskają biust niż cokolwiek podnoszą :(. I niestety muszę je poprawiać. Błagam - Help me! Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 77/94 04.03.09, 14:20 75B to nie jest rozmiar dla Ciebie, za mala miska i za luzny obwod. Poszukaj 70F(polskie) albo 32(70)E brytyjskie. Odpowiedz Link
kiszi 73/85 04.03.09, 16:33 mam pod biustem 73 a w biuście 85 bez stanika. do tej pory zwykle kupowałam 75B ale nie leżą zbyt idealnie. Odpowiedz Link
wariamiktoria Re: 73/85 04.03.09, 19:32 Spróbuj 65 D/DD ewentualnie bardziej rozciągliwe lub jak jesteś mocno ściśliwa to 60E. Odpowiedz Link
agik82 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 04.03.09, 17:05 Hej dziewczyny! Jestem tu nowa więc witam się z wami i stawiam kawsko powitalne. Pomóżcie proszę dobrać mi odpowiedni rozmiar stanika bo sama metodą prób i błędów nijak nie mogę sobie poradzić. Pod biustem mam 78cm w biuście 84cm. Niestety niewiele ale cóż. Do tego mam jeszcze za sobą 2 karmienia więc te moje pryszcze wiszą. Aha i lewa pierś jest znacznie mniejsza niż prawa bo miałam ją oparzoną w okresie wzrostu moich biustów więc nie rosła. Pomóżcie, bo chcę wreszcie wyglądać dobrze z tymi pryszczykami.Dopiero teraz doczytałam pewne sprawy. I tak pod biustem 78cm, w biuście bez stanika 84cm, w staniku niewiele więcej bo 86cm. Jakoś bardziej mi odpowiadają staniki, które między miseczkami nie mają paseczka tylko nieco wiecej materiału. teraz mam na sobie cóś w rozmiarze 75b ale nie wiem czy to dobry rozmiar. Liczę, że forumowe specjalistki mi pomogą. Dodam jeszcze, że ja raczej z tych okrąglejszych jestem, ale nie tak bardzo. Odpowiedz Link
wariamiktoria Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 04.03.09, 19:22 Spróbuj 70 B/C ale jak było 75B to prędzej C (choć załóż też D, dobrze wygarnij, wyreguluj ramiączka i wtedy zobacz który rozmiar pasuje bardziej). Jeśli z tych krąglęjszych (ja też :) to śmiało sięgnij po 65 DD lub E. Najlepiej najpierw zapnij się w obwodzie (miseczki z tyłu) i sprawdź jak z uciskiem, oddychaniem itd (ja przy 76 pod noszę 65 czasem muszę zapinać na najciaśniejszą haftkę te bardziej rozciągnięte) a potem załóż normalnie, włóż pięknie biust do miseczek, wyreguluj haftki, pochyl się i jeszcze raz wygarnij biust spod pach. Wyprostuj się i sprawdź efekt. A jeśli masz możliwość odwiedź któreś ze spotkań dopasowywania stanikomania.blox.pl/2009/03/Ostanikujmy-Polske-Czyli-marzec-miesiacem-bra.html A miseczkę dobierz na większą pierś, mniejszą jeśli chcesz możesz dopełnić wkładką - asymetria jest regułą, ta sama wielkość to rzadkość. Odpowiedz Link
jezykkic 89/104 04.03.09, 19:11 Witam, jestem w 6 miesiącu ciąży i na chwilę obecną mój biust ma takie wymiary. Jednak mam wrażenie, że coś jest nie tak. Obecnie noszę 80C z esotiq, taki zwykły bawełniany z wkładkami. Chciałabym mieć wreszcie odpowiednio dobrany biustonosz, bo za każdym razem jak chcę kupić nowy to coś jest nie tak. Mam chyba za małe miseczki, bo w okolicach pach "wychodzi" nieestetyczne "mięsko". Obwód jest chyba dobry, bo nie uciska, stanik nie pozostawia śladów na skórze po zdjęciu, ale to wystające pod pachami "mięsko". Ach, szkoda gadać. Proszę o poradę. Odpowiedz Link
wariamiktoria Re: 89/104 04.03.09, 19:39 Wypróbuj 80E/F, sprawdź też jak zapinasz się w 75 czyli zapnij się tak aby miseczki były z tyłu jeśli czujesz się w nim ok to spróbuj rozmiaru 75FF/G. Pamiętaj aby dobrze wygarniać i obserwować zmiany, przydatne wątki to np stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html stanikomania.blox.pl/2009/01/Biust-karmiacy-biust-wymagajacy.html Odpowiedz Link
chilek75 78/94 04.03.09, 22:19 Witam Proszę o dobór stanika: na wydechu pod biustem 78,a w biuście bez stanika 94. Do tej pory kupowałam 75C,moje piersi są szeroko rozstawione jedna od drugiej,nie miałam problemu z wpijającymi się ramiączkami.Proszę o pomoc. Odpowiedz Link
wariamiktoria Re: 78/94 05.03.09, 07:00 Spróbuj 70E/F lub 65FF/G zależni od Twojej indywidualnej ściśliwości i rozciągliwości stanika. Pamiętaj o wygarnianiu biustu i przymierz najpierw większą miseczkę łatwiej będzie Ci ocenić wypełnienie. Załóż dobrze stanik, wyreguluj ramiączka, znów się pochyl i wygarnij biust, wyprostuj i obserwuj efekt. Pozdrawiam i życzę udanych łowów. Odpowiedz Link
evciap0 64-65/81,5-82 05.03.09, 07:36 Do tej pory nosiłam 70C :/ Kupiłam sobie ostatnio dwa modele 60E, jeden Mileny, drugi Kostara, ale one są raczej push-upami, a ja chciałam coś z miękkich. Jaki rozmiar i model polecacie na początek? Odpowiedz Link
wariamiktoria Re: 64-65/81,5-82 05.03.09, 13:20 Różne modele możesz obejrzeć na kataloglmb.blox.pl/html - tam szukasz soft a nie padded (usztywniane). Na początek przydają się modele zgarniające bułki spod pach, które możesz odnaleźć tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=88869895&v=2&s=0 Rozmiar jeśli odpowiada Ci ten jaki masz wybierz taki sam, jeśli nie to modyfikuj wielkość miseczki. Odpowiedz Link
julnick 74/86 05.03.09, 08:51 Uprzejmie proszę o stanikowe uświadomienie. Pod biustem, ciasno mierzone 74cm, w biuście 86 cm Do tej pory nosiłam 75 B. Nie układa się najlepiej, mam wrażenie że co prawda ściąga biust, ale jednocześnie go spłaszcza. Odpowiedz Link
wariamiktoria Re: 74/86 05.03.09, 13:13 Obwód to zależnie od ilości ciała do ściskania 65 lub 70, miseczkę przy 65 weź DD albo E, przy 70 spróbuj C/D. Pamiętaj o dobrym wygarnięciu, poprawieniu ramiączek i ponownym wygarnięciu, wtedy można najlepiej ocenić wypełnienie miseczek. Powodzenia w poszukiwaniach. Odpowiedz Link
lady_sphinx 73/89 05.03.09, 14:47 Witam serdecznie. Od kilku lat nosiłam 75 B - po kilku praniach stanika, biust wychodził mi dołem, wyraźnie obwód był za duży/stanik się rozciągnął. po urodzeniu dziecka trafiłam na forum biuściastych, i do podanych wymiarów wtedy, polecono mi szukać stanika. kupiłam 70C na start. przez chwilę było mi o niebo lepiej w tym rozmiarze (w porównaniu do 75B), ale potem zeszczuplałam. obwód się zmniejszył, biust lekko się "wylewa" z misek. Obecny wymiar 73/89. Biust mam dość szeroko rozstawiony. Odpowiedz Link
lady_sphinx Re: 73/89 05.03.09, 17:12 A i jescze jedno - mam bułki pod pachami, czy jest to wina źle dobranych biustonoszy, czy może mam sie ztym juz pogodzić? Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 73/89 05.03.09, 17:43 Poszukaj 30(65)E- rozmiarowka brytyjska albo 65F w polskiej. Bulki spod pach przewedruja spowrotem do piersi, jesli tylko zaczniesz nosic stanik ciasny w obwodzie z odpowiedanio duza miska. 70C jest za maly! Acha, jesli do tej pory nosilas staniki niedobrane rozmiarowo (ze zbyt waskimi fiszbinami) i stad to odczucie szerokiego rozstawienie biustu. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 05.03.09, 22:02 Spróbuj przymierzyć angielskie 32DD, polskie 70E. Tylko pamiętaj, że rozmiar to dopiero początek. Dużo ważniejszy jest odpowiedni sposób zakładania biustonosza. Wydaje się to oczywiste, ale tak naprawdę niewiele kobiet potrafi to zrobić w odpowiedni sposób. Cenne wskazówki można znaleźć u Kasicy na blogu: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
plica Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 06.03.09, 07:24 zaczynalam z takimi wymniarami i na poczatek swietne bylo 32DD brytyjskie. Odpowiedz Link
wioleta.mg pod biustem 72 w biuście 86 05.03.09, 22:43 o rany!! jestem w szoku, zawsze kupowałam 75 b i różnie z tym było, przeważnie "obciągałam" stanik do dołu, bo jak podnosiłam ręce to stanik wjeżdżał na piersi. Właśnie zmierzyłam i wyszło mi pod biustem, bardzo ścisło na wydechu 72 cm, a w biuście lużno 86 cm. PLEASE, pomóżcie mi z tą rozmiarówką, o której pierwszy raz w życiu przeczytałam. Czy ja całe życie nosiłam źle dobrany stanik?? Odpowiedz Link
maheda Re: 72/86 - wioleta.mg 06.03.09, 00:32 Nie wiem, czy przez całe życie, ale obecnie nosisz źle dobrany. Powinnaś nosić albo 70C (z modeli bardziej ścisłych w obwodzie) lub raczej 65D-65E (europejskie), czy tez brytyjskie 65(30)D-65(30)DD. Koniecznie zwróć uwagę na odpowiednie zakładanie stanika! Odpowiedz Link
justinka2 77/91 06.03.09, 09:17 teraz noszę 75B, ale żaden nie leży idealnie. przeważnie wybieram modele typu push-up, bo mój biust nie wyglada w innych najokazalej :). mam dość szeroko rozstawione piersi... Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 77/91 - justinka2 06.03.09, 09:23 Dobrym pomysłem będzie zamiana 75B na angielskie 32DD (70DD), polskie 70E. Na początek postaraj się wybrać stanik miękki, nieusztywniany, z fiszbinami. Bardzo ważny jest też odpowiedni sposób zakładania biustonosza. Wydaje się to oczywiste, ale tak naprawdę niewiele kobiet potrafi to zrobić w odpowiedni sposób. Cenne wskazówki można znaleźć u Kasicy w notce: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link