Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9

• witoska Re: 72/85 06.03.09, 10:54
      Czesc dziewczyny :)) od jakiegos czasu studiuje juz to forum. Szczerze mowiac
      zrobilam juz porzadek w szafie z moimi starymi biustonoszami 75B... wedlug
      kalkulatora wychodzi mi 65D :))))(??). Moj biust wykarmil juz dwoch
      wyglodnialych chlopaczkow i NIE jest w formie..tzn jest obwisly :((Wystepuja u
      mnie tez tzw bulki podpachwowe, plecne a nawet podmiseczkowe. Doradzcie jaki
      biustonosz na poczatek - w obwodzie mierzona scisle mam 72 w biuscie - 85cm..
      • zawsze_zielona Re: 72/85_witoska 06.03.09, 13:48
        Sprobuj 30(65)D i 30(65)DD, rozmiarowka brytyjska. 65D moze okazac sie za male,
        bo jest na 84 w biuscie, ale moze tez byc dobre, tabelka to nie wyrocznia.
        Kondycja biustu na pewno sie poprawi, gdy tylko zaczniesz nosic dobre rozmiaroro
        staniki.
        • witoska Re: 72/85_witoska 06.03.09, 14:44
          Dzieki za odpowiedz! No to zabieram sie do poszukiwan :D
          • fringilla_coelebs 67/80 07.03.09, 16:16

Witam Was,
            pod biustem na wydechu mam 67 (jak ścisnę nawet 65), w biuście 80.
            Do tej pory nosiłam 75A lub 70A albo 34A (UK). Ale prawie zawsze fiszbiny
            wpijały mi się z boku w piersi (szczególnie w prawą, która jest ciut większa).
            Od 3 godzin studiuję to forum i strony, które są tu podlinkowane :-) I już wiem,
            ze prawdopodobnie powinnam poszukać staników o obwodzie 65. Ale co z miseczkami?
            Oczywiście zależy mi na tym, żeby stanik podkreślał, że jednak mam jakieś piersi
            ;-) i ich nie zgniatał.
            Będę wdzięczna za sugestie.
            Pozdrawiam serdecznie.
            • po.rzeczka Re: 67/80 07.03.09, 20:51
              Próbuj śmiało 60(28)D.Firmy różnią się szerokością fiszbinów,wiec szukaj
              takich,żeby okalały całe piersi.
              • fringilla_coelebs Re: 67/80 08.03.09, 14:58
                Dziękuję bardzo :-)
                Miłego dnia.
    • mama-maxa 77/86 07.03.09, 19:15
      teraz noszę 75B, stanik nie za dobry, lewa pierś jest znacząco
      większa od prawej, ta większa leży dobzre w staniku, ta mnijesza
      niestety gdzieś "ucieka" :/
      • po.rzeczka Re: 77/86 07.03.09, 20:36
        Wielkość miseczek powinna być dostosowana do większej piersi.Spróbuj przymierzyć
        jakieś 70(32)D.Pamiętaj o porządnym zakłądaniu stanika i wygarnianiu biustu spod
        pach.A jak z obwodem w tych 75? Ja przy podobnych wymiarach szybko przeskoczyłam
        na 65,ale nie każdy musi być tak ściśliwy i mieć tłuszczyk pod biustem.Lepiej za
        wiele nie zaniżac obwodu,tylko szukać mniej rozciągliwych modeli.Przejrzyj
        katalog staników(podpięty na górze forum).
        • mama-maxa Re: 77/86 07.03.09, 21:05
          Dziekuję za odpowiedź. jeszcze jedno pytanko: czy jeżeli dopasuję
          stanik do tej większej piersi, to czy w drugiej miseczce nie będę
          miała zbyt dużego luzu? Czy powinnam jakąs wkładkę tam włożyć? I czy
          mam kupować staniki z usztywnianymi miseczkami czy raczej takie
          miękkie? pozdrawiam
          • scarlet_agta Re: 77/86 08.03.09, 13:06
            Jeśli luz w drugiej miseczce będzie duży to można spróbować użyć wkładki. Jeśli
            różnica nie jest bardzo duża to zazwyczaj wystarcza mocniejsze podciągnięcie
            ramiączek w przypadku mniejszej piersi.

Lepiej jest kupować staniki miękkie z fiszbinami, przynajmniej na początku
            stanikowej drogi. Natomiast jeśli będziesz odczuwała potrzebę użycia wkładek, to
            w przypadku miękkiej miseczki może być trudno dopasować wkładkę tak, aby była
            ona niewidoczna i wówczas lepszy może się okazać biustonosz z miseczkami
            delikatnie usztywnionymi.
    • hellious Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 08.03.09, 09:28
      Mierzona po jakims czase widze, ze mam 3 cm mniej w biuscie, ale to zasluga odstawienia malego ssaka od piersi :P aktualnie chodze w Arabelce 65 E, ale nie lezy juz najlepiej. Pisalam w ratunkowym jakis czas tenu o tym :)
      Moje aktualne wymiary to 68/83.
      • scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 08.03.09, 12:44
        Tabelkowo wychodzi Ci 65D/60E, ale spróbuj ocenić na podstawie Arabelki jaka
        zmiana jest potrzebna. Jeśli miseczki są tylko trochę za duże to może wystarczy
        zmiana na 65DD. Zwróć tez uwagę na obwód - jeśli masz 68cm pod biustem to lepszy
        może być obwód 60, a wówczas rozmiar 60E lub 60F.
        • hellious Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 09.03.09, 15:49
          Teraz to bez dwoch zdan celuje w 60, bo Arabelka rozciagliwiec, co wiadome, ale nawet podszyta zaczyna mi wisiec.. Miseczki za duze tylko troche a wlasciwie to tylko od gory... Ten moj biust chyba jakis nieforemny:P
    • wildthing13 69/86 08.03.09, 11:59
      Mam 18 lat. Obecnie noszę stanik 75B, ale podobno jest on dla mnie za mały.
      Lubię sztywne staniki, bez żadnych gąbek, ale z fiszbinami. Prosiłabym o podanie
      rozmiaru europejskiego. Z góry serdecznie dziękuje :)
      • scarlet_agta Re: 69/86 - wildthing13 08.03.09, 12:28
        Witam :) Przy Twoich wymiarach dobrym pomysłem może okazać się spróbowanie
        angielskiego rozmiaru 30DD(65DD) - odpowiada mu europejski/polski rozmiar 65E.
        Na początek najlepiej wybierać staniki z fiszbinami i miseczkami wykonanymi z
        miękkiego materiału (nieusztywniane, bez gąbki). W takich stanikach dużo łatwiej
        jest ocenić, czy rozmiar jest odpowiedni.
        • wildthing13 Re: 69/86 - wildthing13 08.03.09, 12:48
          Dziękuje serdecznie :)
    • marylux 69/81 08.03.09, 12:00
      Jak do tej pory, to nosze 75A, ostatnio zaczęłam widzieć, że i
      solidnie wygąbkowane 70C na mnie leżą też ok, a przy tym atrakcyjnie
      powiększają biust pod ubraniem. (Po tym co czytam na tym forum i po
      tym jak dokładniej teraz obserwuje siebie w tych stanikach, to wiem,
      że moje OK nie jest tak na prawde żadnym ok.) Jestem gotowa na zakup
      biustonosza przez internet w celu odnalezienia właściwego rozmiaru i
      bezcennego komfortu! Absolutnie odpadają zakupy przez strony
      alnglojęzyczne. Po lekturze forum wiem, że powinnam szukać wśród
      balkoników tak zwanych, unikać plunge. Proszę Was bardzo o sugestie
      konkretnych modeli i rozmiarów w jakie mam celować podczas tych
      pierwszych zakupów.
      Z góry dziękuję!
      • scarlet_agta Re: 69/81 - marylux 08.03.09, 12:52
        Dla osób, które mają 69cm pod biustem staniki z obwodem 70 są zazwyczaj za
        luźne. Lepiej wypróbować biustonosze z obwodem 65, a może nawet 60. Jeśli pod
        biustem zmierzyłaś się bardzo ciasno to spróbuj stanik w rozmiarze 65C (30C). Na
        początek staraj się wybrać biustonosze z miękkimi miseczkami i fiszbinami.
        Możesz szukać wśród balkoników, ale tak naprawdę nie ma uniwersalnego kroju
        biustonosza i może się okazać, że Twój biust lepiej będzie się prezentował na
        przykład w half-cupie. :) Powodzenia w zakupach! :)
        • marylux Re: 69/81 - marylux 08.03.09, 22:49
          Zmierzyłam się na pewno bardzo ciasno pod tym biustem. Proszę mi
          napisać czy warto bym celowała w:
          www.allegro.pl/item575017706_piekny_pour_moi_st_tropez_30c_65c_nowy.html
          czy lepiej
          www.allegro.pl/item574574119_fantasie_freya_czerwony_satynowy_30c_65c.html
          Bardzo proszę o rade!
    • clover20 73/90 08.03.09, 13:08
      Ostatnio chyba doznałam migracji i jak się mierzę to wychodzi mi 73 pod biustem
      i 90 w. Miseczka E przy obwodzie 65 jest wg tabelki dla 89 w biuście, a miska F
      od 91,5. W takim razie w jaki rozmiar powinnam celować, mniejszy czy większy?
      • po.rzeczka Re: 73/90 08.03.09, 16:02
        Trudno wyrokować bez mierzenia. Ja też mam tyle i w niektórych modelach bliżej
        mi do E,w większości raczej do F,ale tu pojawia się problem obcierania pod pachami.
        • megiddo0 Re: 73/90 09.03.09, 01:31
          to zalezy od biustonosza bo wiadomo ze sa wahania w rozmiarach-jedne
          modele sa ciut wieksze inne ciut mniejsze niz standard
          moim zdaniem bezpieczniej jest wziac wieksza miske-w razie czego
          mozna zrobic niewielka zakladke, a moze pojawic sie jeszcze migracji
          ciag dalszy;)
    • violja1 70/82 08.03.09, 22:59
      Ostatnio z powodu ciąży, karmienia przytycia prawie 27 kg. oraz utracie 30 kg. moje piersi są jak 'niemoje'. Tłuszczyku brak, za to nadmiar skóry smętnie zwisa. Mam stanik 75 B i miseczki za małe, piersi wyłażą dołem i bokami, drugi z fiszbinami 70 C i są w miseczkach luzy. Co mi możecie doradzić?
      • megiddo0 Re: 70/82 09.03.09, 01:28
        hm...dziwne jest to ze w 75B miseczki sa za male a w 70C sa za duze
        bo 75B ma miske wieksza niz 70C
        oczywiscie to zalezy od firmy i niezgodnosci z tabelami
        na poczatek radzilabym ci zmierzyc 65D-pamietaj o wygarnianiu biustu
        przy zakladaniu stanika
        przy noszeniu odpowiedniego rozmiaru powinny byc jedrniejsze;)
    • styska09 74/90 09.03.09, 09:56
      Noszę staniki 75A, 75B.
      Pomocy ;)
      • scarlet_agta Re: 74/90 09.03.09, 13:23
        Spróbuj przymierzyć staniki w angielskim rozmiarze 30E (65E) - odpowiada to
        polskiemu/europejskiemu 65F/G.
        Jeśli pod biustem zmierzyłaś się bardzo, bardzo ścisło i na wydechu to możesz
        poszukać też ściśliwych staników w rozmiarze 70D/E (angielskie 32D/DD). Jednak
        musisz uważać, gdyż wiele staników jest bardzo rozciągliwa i przy 74cm obwód 70
        może okazać się za luźny.
        • styska09 Re: 74/90 09.03.09, 17:06
          Po dzisiejszej wizycie w sklepach z bielizną jestem załamana ;( Chyba trzeba
          będzie skorzystać ze klepu internetowego.
    • pandonapandona 68/83-86 pomocyyy 09.03.09, 10:31
      Hej. Właśnie zmierzyłam się i u mnie wygląda to tak. Przy wydechu
      jak mierze się pod obwodem to mam 68 cm. Natomiast w biuście zależy:
      jak jest zimno i brodawki staja sie małe to 83-84, a jak nie jest
      zimno, czyli brodawki są pełne to 86 cm. Prosze powiedzcie mi jaki
      rozmiar do mnie pasuje, biorąc pod uwage to co napisałam.
      • scarlet_agta Re: 68/83-86 pomocyyy 09.03.09, 13:24
        Spróbuj angielskiego rozmiaru 28E (60E). Ewentualnie przymierz też 28F (60F) -
        jest na ok 86cm. Przed przymierzaniem poczytaj o tym jak to zrobić:
        stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
    • pandonapandona 68/83-86 pomocyy 09.03.09, 10:35
      Aha.Teraz nosze taki stanik z targowiska. Jest to 75B, lekko
      usztywniany. Fiszbiny które tam są bardzo mi pasuja. Rozstaw fiszbin
      w tym staniku to 14 cm. Mysle ze jakby były jeszcze tak o 1 cm
      szersze to juz w ogole byloby git.
      • kulki Re: 68/83-86 pomocyy 11.03.09, 12:49
        Witaj :)
        9 miesięcy temu też nosiłam 75B, 70-tki uważałam, że mają za wąskie fiszbiny.
        Teraz noszę 30DD (65DD). 60-tki są dla mnie za ciasne, ale to zależy od indywidualnej ściśliwości, najlepiej spróbuj i taki, i taki obwód.

I jeszcze jedna ważna sprawa. Przy mierzeniu stanika pochyl się(!) i wygarnij biust do miseczek - lepiej się ułoży, wyreguluj ramiączka, wyprostuj się.

Bo jedna rzecz to dobry rozmiar, a drugi umiejętność zakładania poprawnie stanika :) Kto wie, może jakbym to potrafiła rok temu, to może wcale fiszbiny w 70 nie wydawałyby mi się za wąskie :)
    • eleonorka0 68/79 09.03.09, 11:45
      I ponownie proszę o pomoc. Wymierzyłam się tak jak chyba powinnam, tzn na
      wydechu i trochę ściskając - pod biustem 68, luźno na biuście 79.
      Moje piersi nie są pełne "u góry", są oklapłe... (dlatego ciężko mi uwierzyć w
      inną miseczkę niż A.
      Teraz najbardziej dopasowany stanik to Triumph 75(!) A (europejski). Ale nie
      jestem przekonana do niego. Fiszbiny nie przylegają pod biustem, a po
      podciągnięciu ramiączek stanik z tyłu "idzie do góry".
      Pomóżcie...
      • scarlet_agta Re: 68/79 - eleonorka0 09.03.09, 13:17
        > I ponownie proszę o pomoc. Wymierzyłam się tak jak chyba powinnam, tzn na
        > wydechu i trochę ściskając - pod biustem 68, luźno na biuście 79.

Pod biustem nie mierzymy się trochę ściskając, ale ściskamy się bardzo, bardzo
        mocno, tak że miarka aż trzeszczy ;) Jeśli ściśniesz się mocniej to pewnie
        zamiast 68cm będzie kilka mniej. Tym bardziej odpowiednim obwodem dla Ciebie
        będzie 60. Przy 79cm w biuście odpowiednim rozmiarem będzie więc 60D (28D).
        • eleonorka0 Re: 68/79 - eleonorka0 09.03.09, 13:27
          scarlet_agta napisała:

> > I ponownie proszę o pomoc. Wymierzyłam się tak jak chyba powinnam, tzn na
          > > wydechu i trochę ściskając - pod biustem 68, luźno na biuście 79.
          >
          > Pod biustem nie mierzymy się trochę ściskając, ale ściskamy się bardzo, bardzo
          > mocno, tak że miarka aż trzeszczy ;) Jeśli ściśniesz się mocniej to pewnie
          > zamiast 68cm będzie kilka mniej. Tym bardziej odpowiednim obwodem dla Ciebie
          > będzie 60. Przy 79cm w biuście odpowiednim rozmiarem będzie więc 60D (28D).

Oki, mocno ściskają jest jakieś 66,5cm, ale serio mocno.
          Boże, misecza D? Z A na D? Masakra... Tylko teraz coś upolować...
          Dziękuje bardzo za odpowiedź!
    • kate-klapouch 71/80 09.03.09, 12:40
      co z tym zrobić?:(
      • scarlet_agta Re: 71/80 - kate-klapouch 09.03.09, 13:06
        Spróbuj przymierzyć rozmiar 65C lub 65B. Pamiętaj, aby przymierzając stanik
        pochylić się i wygarnąć dokładnie piersi spod pachy do miseczek. Najlepiej
        przeczytaj porady na stanikomanii:
        stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
        • kate-klapouch Re: 71/80 - kate-klapouch 09.03.09, 20:03
          dzięki:)
    • ewusia132 68/77 11.03.09, 10:19
      zaczynałam oczywiście od 70 A, które później przerabiałam na prawie 65 ;) teraz
      jakimś cudem dorwałam 65 A z "new look" ale..żenada :( wg moich wyliczeń albo 65
      A albo 60 C? Dobrze liczę? Moje piersi przypominają skocznie, więc jaki model na
      początek? Bo już nawet zdecydowałam się na la senzę ale nie znalazłam 65 :( elle
      mcperson kupione na allegro jakis czas temu oferowane jako 65 to 65 miało w
      spoczynku..naciągnięte sięgało 75, podłamałam się..i szukam dalej tylko dylemat
      mam czy próbować z 60 C (jeśli znajdę w ogóle) czy D?
      • quleczka Re: 68/77 12.03.09, 12:55
        ja bym sprobowala 60D glownie dlatego, ze sporo latwiej je kupic, a jest spora
        szansa, ze sie wypelni :)

na polecenie czegos ponizej D to niestety musisz poczekac pewnie chwilke, ja nie
        bede na sile polecac bo nie znam akurat sytuacji w tym przedziale

nie wiem gdzie mieszkasz ale moze jestes w stanie wyborac sie do jakiegos sklepu
        stacjonarnego albo na zlot?
        • ewusia132 Re: 68/77 12.03.09, 20:37
          no ja bardzo bym chciała żeby to D przy 60 się wypełniło ;) tak na start
          myślałam o milenie flamenku bo czytałam, ze małe miski ma tylko obwodu nie
          jestem pewna ale jak zamówię to się przekonam ;) na zlot to tak średnio bo do
          samej Warszawy mam ok 110 km mieszkam w lubelskim - z tym ,ze do Lublina też mam
          100...na razie w polskich internetowych grzebię - no bo na zagraniczne nie mam
          szans na razie bo nie mam jak płacić :/
          no więc flamenko dobry strzał jak na początek?
          • madaa86 Re: 68/77 12.03.09, 21:28
            Mam podobne wymiary do ciebie 66/77 wiec w ten sam rozmiar celujemy. Tez czaje
            sie na flemenco, ale narazie nie mam kasy. Opisz jak lezy jak go nabyjesz :)
    • klaudiaa84 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 11.03.09, 23:00
      Witam. Jestem tu nowa i trafiłam tu z licznych poleceń :)
      Pomierzyłam wymierzyłam i oto co mi wyszło:
      pod biustem - 78cm
      w biuście - 90
      Dotychczas nosiłam oklepane 75B tylko push-upy bądź 70C
      Baaardzo proszę o poradę jaki jest mój własciwy rozmiar. Korzystając z
      kalkulatora na jednej ze stron uzyskałam wynik 70D.
      • quleczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 12.03.09, 13:01
        z brytyjskich firm to bedzie 70DD, z polskich raczej 70E(na 91cm) niz 70D(na
        89cm), choc wiadomo, ze roznie to bywa z rozmiarowkami i niektore firmy sa
        tzw."duzomiseczkowe" i wtedy 70D moze byc dobre, a w innych jednak 70E

no i jesli stanik z tzw. "rozciagliwcow" to wtedy nawet 65F wchodzi w gre :)

ogolnie najlepiej to upatrz sobie jakis stanik, ktory Ci sie podoba i wtedy
        poszukaj co o nim dziewczyny napisaly i jaki ewentualnie "zmodyfikowac" rozmiar

albo poszukaj w watku o sklepach czy nie ma odpowiedniego sklepu stacjonarnego
        gdzies w okolicy
      • joankb Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 12.03.09, 13:05
        Dobry wynik Ci wyszedł...
        Zanim skorzystasz z oferty sklepów internetowych - zwłaszcza tych nieco
        droższych, zajrzyj do stacjonarnych. Dobrze byłoby przymierzyć jakiś miękki w
        tym rozmiarze. Szyje takie polska Dalia, Gorsenia, Dama Kier parę innych firm.
        Łącznie z choro drogą Samantą :))
        Możesz poszukać tez wśród modeli wyprzedażowych w jakimś sklepie internetowym,
        intymna czy podobne.
        Przymierz stanik starannie, wygarnij wszystko, sprawdź czy obwód nie podjeżdża.
        Jeśli faktycznie 70D będzie miało odpowiednią miskę - możesz zacząć szukać
        konkretnych modeli dla siebie.
    • mamongabrysi 70/90 11.03.09, 23:16
      witajcie - znowu jestem. ciąża a więć rozmiar się zmienia - teraz mam 70 na 90 i
      już zgłupiałam kompletnie jesli chodzi o rozmiar. do tego kupic mogę tylko w
      internecie bo w mojej mieścinie tylko sztywniaki push-upy , lub triumph - nawet
      kupiłam tam jeden bo coś muszę. w końcu nosić ale zadowolona jestem średnio. to
      jaki mam teraz rozmiar?i mam buły paszne widoczne bawet jak nie mam na sobie
      stanika. więc może w kwestii fasonu też mi doradzicie? a piersi takie chyba
      szerokie i plackate.
      • agatta-a1 Jaki powinnam nosic rozmiar stanika? 71/83 12.03.09, 07:43
        pomocy!!!!
      • agatta-a1 71/83 jaki stanik??????????????????????????? ?????? 12.03.09, 07:47
        • quleczka Re: 71/83 jaki stanik??????????????????????????? 12.03.09, 12:51
          te znaki zapytania moglas sobie darowac :) masz problem bo nikt nie odpisal od 7
          do 12? nie przesadzasz? to nie jest nikogo praca na etacie :)

wedlug mnie moglabys nosic 65D, z nie rosciagliwych za bardzo lub 60E w
          przypadku rozciagliwcow
      • quleczka Re: 70/90 12.03.09, 13:09
        moim zdaniem to jakies 65F, 60G ale w ciazy to bym chyba jednak to 60 sobie darowala

65F jest na 91,5 w biuscie, wiec przy zmieniajacym sie rozmiarze w gre wchodzi
        tez 65FF niedlugo pewnie

jesli piersi sa dosc szerokie to moze cos z panache lub curvy kate czyli z
        szerszymi fiszbinami? ale tu juz lepiej pewnie inne dziewczyny doradza :)
        • mamongabrysi Re: 70/90 12.03.09, 19:20
          dzięki za odpowiedź. a melissa? no bo nie chcę inwestowac w bardzo drogi stanik
          skoro nie wiem na jak długo mi wystarczy.
          • quleczka Re: 70/90 12.03.09, 19:55
            tu zeby miec pewnosc to musialby sie wypowiedziec ktos lepiej znajacy melisse
            niz ja :)

ja tylko na podstawie tego
            spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&gid=28 moge
            stwierdzic, ze to tabelkowo w tej chwili wychodzi 65F z melissy

ale jak to jest ze stanem faktycznym to warto by ktos sie wypowiedzial :) moze
            zapytaj w odpowiednim watku?
    • goscyk Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 12.03.09, 18:12
      witam no to ja poproszę o pomoc pod biustem mam 75 cm na wydechu w biuście 88 cm
      bez stanika ale w staniku a dziwo mam tyle samo a mam na sobie stanik H&m 75b no
      i chyba w nim jest powiedzmy ok. biust mam fatalny obwisły pusty masakra jednym
      słowem (2 dzieci).mam straszne kompleksy przez ten mój biust.z góry dziekuje
      • quleczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 12.03.09, 19:09
        >mam na sobie stanik H&m 75b no i chyba w nim jest powiedzmy ok

w nim nie ma szansy byc ok bo majac 75cm pob biustem masz stanik, ktory nie
        rozcianiety ma tyle samo pewnie, a do tego jest elastyczny ...i zgaduje, ze
        rozciaga sie do jakis 90 cm jak nie wiecej :)

powinnas sprobowac 70D poszukac w sklepach, a jest spora szansa, ze dobre bedzie
        w ogole brytyjskie 65E (polski odpowiednik to mniej wiecej 65F) no ale to nieco
        trudniej dostac normalnie w sklepach

no i podstawa to dobrze wygarnac wszystko do miseczki zaczynajac nie od pachy
        ale glebiej az od obojczykow :)

powodzenia :) ze znalezieniem 70D nie powinnas miec problemow, wiec poszukalabym
        tego na poczatek i ocenila w sklepie jak waskie jest

stanik nie powinien dac sie odciagnac od plecow na wiecej niz kilka cm - mniej
        wiecej gora tak, ze jestes w stanie zlaczone w poprzek wsadzic ale na pewno nie
        wiecej

sprawdz z ciekawosci na ile mozesz odciagnac to Twoje 75B :)
        • goscyk Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 12.03.09, 19:55
          ok dzięki za szybka odpowiedz.
    • siasia516 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 12.03.09, 18:53
      1) bez powietrza, bez stanika 71cm, bez stanika, bez powietrza 77cm,w staniku
      bez powietrza 82cm
      2) r.32-70 i ten wydaje mi się najlepszy... w środku mam trochę grubszą gąbkę i
      dodatkowo sylikonowe wkładki rozmiaru A
      3) gdy się schylam to prawie wszystko widać...:( gdy podnoszę ręce do góry
      stanik się podwyższa a mam już na najmniejszym zapięciu... Prosze o pomoc..
      • quleczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 12.03.09, 19:12
        w biuscie mierzymy sie luzno bez sciskania i NIE na wydechu :)

na pewno nie masz rozmiaru na pewno nie 70, a 65 lub nawet 60 i na pewno nie A :)

wiecej gdy podasz ile masz "z powietrzem" w biuscie :)
        • siasia516 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 13.03.09, 21:53
          ten z gabka i wkładkami..
          z powietrzem to mam 82
          • quleczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 16.03.09, 12:04
            no to ten wymiar nie ma znaczenia skoro tam nie wiadomo ile dodaje stanik...

potrzeba sa :

- SSiSLE na wydechu pod biustem
            - normalnie luzno(NIE na wydechu ani nie na duzym wdechu) w biuscie

u ciebie nadal nie widze wymiaru w biuscie "z powietrzem" jesli nic nie przeoczylam

jesli masz piersi, ktore zdecydowanie maja ksztalt taki, ze podejrzewasz, ze
            samo podniesienie ich miekkim stanikiem moze zmienic znaczaco wymiar w biuscie
            mozna sprobowac zmierzyc je takie delikatnie uniesione wlasnie...

ale na pewno nie w staniku z gabka i dodatkowymi wkladkami bo to nam nic nie daje
      • quleczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 12.03.09, 19:13
        jeszcze jedno - czy to w staniku podane przez ciebie - to jest w miekkim staniku
        czy w tym co opisalas nizej z gabka i wkladkami?
        • siasia516 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 13.03.09, 21:45
          z gabka i wkładkami...
    • ewka_609 77/87 12.03.09, 22:56
      A ja zaczęłam akcję propagandową w klasie ;) i już sa sukcesy. Teraz koleżanka
      prosi o pomoc. Obecnie nosi rozmiar 70B, pod biustem ma 77cm a w obwodzie - 87cm.
      • kulki Re: 77/87 13.03.09, 10:16
        Czy koleżanka zmierzyła się pod biustem BARDZO ściśle na WYDECHU?
        • ewka_609 Re: 73/84 14.03.09, 10:33
          Dobrze, że się spytałaś. Chyba nie przeczytała instrukcji ;f Na wydechu ma 73
          pod biustem a w 84.
          • kulki Re: 73/84 14.03.09, 13:51
            Baaardzo częsty błąd :)
            Na 73 pod biustem dobre będą tylko bardzo ścisłe 70-tki.
            Najlepiej będzie przymierzanie zacząć od rozmiaru 65D. Przypomnij koleżance o prawidłowym zakładaniu stanika - zapiąć, pochylić się, wygarnąć dokładnie spod pachy, przytrzymując sobie fiszbinę drugą ręką, wyprostować się, podciągnąć ramiączka.

A potem parę razy podskoczyć, podnieść ręce do góry i ocenić - czy obwód się nie przesuwa do góry (znaczy za luźny i trzeba sięgnąć po 60E w tym modelu stanika), czy krawędź miseczki nie przecina piersi i nie robi bułek (trzeba wziąć rozmiar miseczki większy)

Na początek polecam któryś z modeli wymienianych w wątkach:
            Jaki stanik wybrać jako pierwszy? oraz Pierwszy dobry stanik.

Albo zacząć od przeglądania oferty sklepowej, a potem poczytać sobie opinie o wybranym modelu w naszym katalogu Katalog Staników Forum Małobiuściastych
            • kulki jeszcze jedno 14.03.09, 14:17
              w biuście powinno się mierzyć obwód normalnie oddychając, ani na super wdechu,
              ani na pełnym wydechu
              ponieważ przedtem koleżance wyszło w biuście 87cm, to przy takim wymiarze
              odpowiednim rozmiarem będzie 65DD
              • quleczka Re: jeszcze jedno 16.03.09, 11:59
                dokladnie :) przy drugim pomiarze pewnie i w biuscie jest na wydechu

jesli faktycznie jest 73/87 to jest idealnie 65DD (jesli nie ma mniejszych niz
                standardowe miseczek) lub nawet 56E czasami.
    • agutek1984 Re: 69/85 14.03.09, 14:44
      Witam,
      to mój pierwszy post,:)
      Obecnie stanik który najlepiej na mnie pasuje z mojej kolekcji to 70C,
      ale jestem w pełni świadmoa ze jest to zły rozmiar. Proze o pomoc w
      doborze właściwego.
      Kiedyś nosiłam 75B.
      • zawsze_zielona Re: 69/85 15.03.09, 00:30
        Jestes miedzy rozmiarami, sprobuj 30(65)D albo 30DD.
    • ludzik.z.papieru 70,5/91 14.03.09, 15:13
      Teraz nosze rozmiar B75. Najczęściej wybieram staniki usztywniane i typu
      push-up, wydaje mi się, że w takich wyglądam najlepiej. No i usztywniane są dla
      mnie najwygodniejsze. Najczęściej jest tak, że stanik muszę poprawiać kilka
      razy dziennie i nigdy nie wygląda tak dobrze jak tuż po założeniu. Zsuwa się,
      przesuwa, opada. A teraz zakładając stanik według Waszych wskazówek zauważyłam,
      że z piersi "wypływają" mi z miseczek!!
      Chyba rozmiar niegdyś wybrany przestał być moim, proszę o pomoc.
      Pozdrawiam wszystkich!
      • zawsze_zielona Re: 70,5/91 15.03.09, 00:31
        Piersi wyplywaja, bo nosisz na maly stanik.
        Poszukaj 30(65)F.
    • tasia001 Re: 73/94 tasia 14.03.09, 22:32
      Jako pierwszy świadomy biustonosz noszę Freya Pollyanna 30 FF, ale ponieważ bardzo uciskały mnie fiszbiny w żebra oraz mostek doszyłam "przedłużkę" i teraz biustonosz marszczy się przy szelce od strony pachy. Mimo faktu, że noszę biustonosz juz 4 m-ce nadal nie mogę zapinać obwodu na "oryginalne" haftki. Prosze o dopasowanie rozmiaru miseczki do obwodu przejściowego 70 cm, oraz o podpowiedź nazwy biustonosza codziennego o fiszbinach nie szerszych niz w Freya i gładkiego bez haftów odbijających się pod bluzką.
      • zawsze_zielona Re: 73/94 tasia 15.03.09, 00:34
        Mysle, ze 30FF to dobry rozmiar, byc moze Polyanna to niezbyt dobry model dla
        Ciebie. Moze poprobuje z innymi modelami Freya albo innymi firmami.
        Biustnosz gladki typu T-shirt robi np. Panache (porcelain), IMO nie ma zbyt
        szerokich fiszbin.
    • ppkarolina Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 14.03.09, 23:38
      61/75
      pon/w
      jaki rozmiar? ;)
      • zawsze_zielona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 15.03.09, 00:36
        Poszukaj 60C, choc ten rozmiar moze byc bardzo trudny w znalezieniu. Mozesz
        poszukac Freya Eva w rozmiarze 28(60)D, bo ten model ma bardzo male miski.
    • beezer 69/82 15.03.09, 15:16
      mam w zamiarze kupno biustonosza typu push-up wiec moze ktoras z Was bogata w
      doswiadczenia :) podajac rozmiar biustonosza podpowie mi w jaką firmę celować :)
      bede bardzo wdzieczna :):)
      obecnie nosze biustonosz freya rozmar 60dd (kupiony 8 m-cy temu)- jesli chodzi o
      rozmiar pod biustem to teraz juz jest ok, choc juz mialam rezygnowac z tej 60 bo
      cierpialam oj cierpialam. ten biustonosz kupilam zaraz po odstawieniu syna od
      piersi, teraz miseczka jest za DUZA (w sumie od samego poczatku nie wygladala
      idealnie ;( ) mam nadzieje ze pomozecie mi :)
      • quleczka Re: 69/82 16.03.09, 12:12
        teoretycznie te wymiary to wlasnie 60DD niemal dokladnie, ktore jest na 81,5

a jaki model masz z freya? bo moze to jakis duzomiseczkowiec?

no i pytanie podstawowe jest czy dobrze wygarniasz wszystko do miseczki
        zaczynajac az od lopatek niemal?

jesli mimo tego jest nadal sporo za duzy to pewnie warto sprobowac 60D

no i moze po prostu freya nie jest firma dla ciebie? to tez sie zdarza.
        wysylalas moze zdjecia w niej do naszej galerii?

co do push-up to nie pomoge bo szczerze nie znam zadnego sensownego w rozmiarze
        60D/DD
        • kulki Re: 69/82 16.03.09, 13:09
          Zajrzyj do naszego katalogu (link w stopce). Jeżeli wpiszesz w wyszukiwarce
          słowo "push" zwróci Ci push-upy i opinie o nich.
          Może coś z Mileny by Ci pasowało?
          • quleczka Re: 69/82 16.03.09, 13:56
            > Może coś z Mileny by Ci pasowało?

no fakt, maja 3 modele 60tek push-up

milena-bielizna.pl/shop/?pro=view&item=401
            milena-bielizna.pl/shop/?pro=view&item=347
            oraz taki, ktorego nie widzialam jeszcze w galerii
            milena-bielizna.pl/shop/?pro=view&item=374
            najepiej wygladala na zdjeciach chyba ta romantica :)
            • beezer Re: 69/82 17.03.09, 14:58
              dziękuję za rady :) jesli chodzi o freya to nie wiem jaki model bo sprany juz na
              maksa jest ale szukając po necie to podobny do Millie, nie wiem czy slynie z
              duzych miseczek...nie wyznaje sie zupelnie. jesli chodzi o zakladanie to staram
              sie zbierac dokladnie cialko do misczki ale nie bardzo co jest ;) biuscik tyz
              maly.. :) sprobuje ta Milene, przymierze sobie i DD i D zobacze moze faktycznie
              bedzie lepiej.
              dziekuje i pozdrawiam i w razie watpliwosci bede sie pytac :)
    • malgorzata3176 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 16.03.09, 21:28
      66/81,5cm WITAM SERDECZNIE Wszystkie MAŁOBIUŚCIASTE!!! :)))
      • kulki Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 17.03.09, 08:33
        Idealne tabelkowe 60DD :)

Pamiętaj o pochyleniu się i wygarnięciu biustu do miseczek po założeniu stanika.
    • bambik87 Re: 70/84 17.03.09, 19:45
      Witam, chciałabym prosić o porade w doborze odpowiedniego dla mnie rozmiaru. Do
      tej pory nosilam nieszczesny rozmiar 75B, biustonosz byl za luzny i cały czas
      podjeżdżał do góry:(a miseczka za mała...
      preferuje biustonosze push up, najlepiej z fizbinami szerzej ułozonymi - wtedy
      dobrze obejmuja cała piers i nie wbijaja sie w mostek:)Czy znajdzie sie cos dla
      mnie?? bardzo prosze o rade:)
      • quleczka Re: 70/84 17.03.09, 20:03
        rozmiar to mniej wiecej brytyjskie 65D lub DD w przypadku mniejszych niz
        normalnie miseczek

dla pewnosci - mierzylas sie pod scisle na WYDECHU, a w biuscie dosc luzno i ani
        na WDECHU ani nie WYDECHU

bo 75B jest mniej wiecej na 89cm w biuscie, a Ty piszesz, ze miska byla mala
        ...stad moje pytanie czy na pewno dobrze sie zmierzylas :)
        • bambik87 Re: 70/84 17.03.09, 20:49
          tak mierzyłam sie na wydechu pod biustem i tak jak piszesz luzno przez
          biust...tylko ta miseczka co pislam o niej- sprawdzilam- ta była mniejsza akurat
          rozmiarowo:Pee dobra troche sie zamotałam.Po dokladnej przymiarce wyszlo mi tak
          jak pisalam 70/84.a czy rozmiar 30E bedzie odpowiedni??bo tez cos o nim czytalam...
          • quleczka Re: 70/84 17.03.09, 21:07
            ok, tak...

1)brytyjskie i polskie 65(30)D sa identyczne i sa na 84cm w biuscie

2) brytyjskie 65DD jest na 86.5cm, a polskie 65E o pol centymetra mniej czyli 86cm

czyli ogolnie to same Twoje wymiary mowia raczej 65D ale wymiary to nie
            wszystko, to tylko punkt wyjscia... moze sie okazac, ze jak dobrze wszystko
            wygarniesz to brytysjkie 65DD, polskie 65E beda dobre

szczegolnie jesli beda to staniki o mniejszych miseczkach na przyklad, wtedy
            niemal na pewno powinnas brac wiecej niz D

no i ogolnie zasada jest taka, ze lepszy stanik troszke za duzy niz za maly :)
            • bambik87 Re: 70/84 17.03.09, 22:12
              ok bardzo dziekuje:) pewnie jeszcze bede zagladac zeby sie poradzic;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka