julamimi 68/84 17.03.09, 23:07 witam, na forum jestem od dwóch miesięcy, choć dziś piszę po raz pierwszy i przy okazji witam się z Wami :) Przy ciasnym pomiarze pod biustem mam 68, sporadycznie 67cm (jak już naprawdę porządnie się ścisnę). W biuście na wydechu 82-83cm, a tak ani na wdechu ani na wydechu - ok. 84. Piersi płaskie u góry, niesymetryczne (różnica chyba prawie rozmiar), za to przy tej mniejszej - większa bułka na plecach (chyba że to tłuszczyk, choć ja raczej z patyczaków jestem) I teraz tak - parę lat temu trafiłam do słynnej pani Hani na Grochowską i od tego czasu nosiłam 70D, głównie triumpha (miski raczej ok). Z kalkulatorów na forum wychodzi mi 60E. No to na dobry początek, nie wierząc w to 60, kupiłam sobie Dalię Flawię 65E (D bułkowało), właściwie dobrą, gdyby nie to, że to jednak chyba nie mój krój (lepiej leżą na mnie szycia bardziej pionowe, a Flawia jednak ma szycie poziome) i lekko się marszczy (wszędzie)... A dzisiaj dostałam przesyłkę z dopasowanej.pl. Tango plunge i balkonetka, w rozmiarach 60 E i F odpadły w przedbiegach - fiszbiny dużo za szerokie, miska marszczy się koszmarnie w obu rozmiarach (na dole, na środku - wszędzie), a jednocześnie mocno bułkuje (plunge). Te na pewno będą do zwrotu. Ale jest jeszcze białe Harmony. W obu rozmiarach muszę porządnie podciągnąć ramiączka, bo w przeciwnym razie miska marszczy się na dole i pod pachą. Po podciągnięciu ramiączek - dół i bok jest ok. Acha, ramiączka są jak dla mnie dość szeroko rozstawione, właściwie spod pachy idą w górę na tej linii, gdzie zgina się ramię. 60E - fiszbiny właściwie dobre, jak się nie wyprostuję tak mocniej, to miseczki ładnie wypełnione, ale przy mocniejszym wyprostowaniu się - trochę bułkują :( 60F - fiszbiny trochę za szerokie (1cm węższe celowałyby dokładnie w środek pachy :) ), miski prawie dobre. Prawie, bo minimalnie (naprawdę minimalnie) się marszczą wzdłuż skośnego szycia, mniej więcej od czubka piersi w kierunku ramiączka. Nie bułkują. Który rozmiar radzicie zostawić? E czy F? Czy jednak oba odesłać, bo Panache to nie moja bajka? I jakie modele w jakich rozmiarach sugerujecie mi na dobry początek? pozdrawiam Odpowiedz Link
tulipanka.a 66-67/81-82 18.03.09, 21:36 Witam! Chcę w końcu zadbać o moje piersi, dlatego proszę o radę w kwestii doboru odpwiedniego rozmiaru. Moje wymiary wachaja się granicach: 66-67/81-82 (raz wychodzi bardziej 67 w obwodzie,innym razem 82 w biuście). Początkowo myśłałam, że dobry będzie 65C,ale mierzyłam w sklepie 65C (Atlantic) i był za luźny w obwodzie (tzn.tak myslę, bo się rozciągał na najciaśniejszej haftce gdy wkładałam palec, by sprawdzić rozciągliwość) i chyba trochę za mały w miseczkach. Mierzyłam tez 65C z Samanty- i ten sam problem. Mierzyłam także 65C M&S, który też był trochę luźny(ale nie tak bardzo)i miseczki były troszkę małe moim zdaniem. Do tej pory noszę 75A, a więc różnica między 65 a 75 jest ogromna, ale z tego co wyczytałam, to i tak powinnam nosić ciaśniejsze. Czy dobry będzie rozmiar 60D? a może 60E? Zaznaczę jeszcze, że mam raczej "płaskie" piersi, tzn. bardziej rochodzą się na boki, zaokrąglone są od spodu, a nie od góry. Czy dla takich piersi odpowiedni będzie szerokofiszbinowiec? Dziękuję za wszelkie porady:) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 65/82-83 22.03.09, 00:18 Spróbuj 28(60)E a jeśli będzie za duże 28DD Odpowiedz Link
basia908 34/ 75 lub 32/70B 26.03.09, 16:45 W sklepie mierzę zawsze dwa rozmary 34/75 i 32/70 B. Wiem- małe piersi, zwłaszcza jak na ponad 18 lat ;/ Kupuję zawsze ten, w którym podczas mierzenia lepiej się czuję zwykle jesti 34/75B. To pewnie zależy od firmy na jaką trafię - ulubionej brak!Wymiary pod biustem: 75 w biuście bez stanika: 79 - masakra ;/ w staniku: a) w staniku z bardzo malutkim push up: 82 b) w staniku z trpszeczke większym pus-up (ale nie też takim dużym jak widziałam w niektórych stanikach, bo zdaża się, że są takie, że na piersi zbyt wiele miejsca nie ma): 84 Tak się zastanawiam, czy mam dobrze dobrany rozmiar, bo w ciągu dnia muszę kilka razu poprawić biustonosz, bo mi się źle ułoży i mi potem niewygodnie. Mniejsze rozmiaru zwykle mnie "uciskają" a większe mi odstają... Ps. do któego roku życia tak naprawdę rośnie biust? Odpowiedz Link
basia908 34/ 75 lub 32/70B 26.03.09, 16:59 pod biustem: 75 w biuście 1. bez stanika: 79 - masakra- mało jak na moje skończone przed 4 miesiącami 18 lat ;/ 2. w staniku: a) w bardzo malutki push-up: 82 b) z push- up (ale też z niezbyt sporym. bo widziałam już takie, w których na piersi zbyt wiele miesca nie zostało): 84 W sklepi zawsze mierzę kilka rozmiarów. Zawsze jednak kupuję 34/75 lub 32/70 B bo w mniejsze mnie "uciskają" a większe mi odstają... Masakra, taki mały rozmiar w takim wieku... Tabletek hormonalnych, anty nie stosowałam ps. do jakiego wieku rosną piersi. Odpowiedz Link
agusia1822 Re: 34/ 75 lub 32/70B 26.03.09, 17:04 sorki... jest już 10 od paru dni;( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=92703456 ale ze mnie gapa.... Odpowiedz Link
amesa22 Re: 80/92 28.03.09, 15:28 Jaki rozmiar powinnam nosić? Pod biustem mam 80cm, w biuście ze stanikiem 91cm, bez 92cm. Obecnie noszę rozmiar 80C. Odpowiedz Link
quleczka Re: 80/92 28.03.09, 15:32 jest juz 10 watek rozmiarowy, wpisz sie tam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=92703456 , zeby juz tego nie ciagnac Odpowiedz Link
zagubiona75b Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 10.04.09, 23:31 Pod biustem mam 73cm, a na linii sutkowej 92cm. Wczesniej nosiłam staniki z push up-em w rozmiarze 75B, martwi mnie stopniowe zmneijszanie i "deformowanie piersi". Staniki, kóre nosiłam były kupowane najczęściej w H&M i czesto musisłam je poprawiac, a miseczki czasem odstawaly od biustu, co w bluzce wygladało okropnie. Chcę kupic stanik, w którym moj biust będzie wyglądał na troche większy niz jest, ale też żebym nie musiala sie martwić, że "ucieka mi pod pachy" jak to do tej pory było. Proszę o pomoc ^^ Odpowiedz Link