Dodaj do ulubionych

Polerowanie ramy

17.09.04, 14:07
Polerowal ktos z Was kiedys rame i wahacz do "lustrzanego polysku"?? dodam ze
rama jest aluminiowa. Chcialbym to zrobic a nigdy nie robilem...moze macie
jakies rady...polecacie jakies metody, srodki, lub narzedzia?? Bede wielce
wdzieczny!!:D
Obserwuj wątek
    • niedi Re: Polerowanie ramy 17.09.04, 16:35
      Wyczyścić dokładnie się nalezy na początku.A potem papier ścirny, lepiej płutno
      bo trrwalsze.Zależnie od tego jak rama wygląda teraz, tzn jak bardzo jest
      nierówna powierzchnia(chropowatość).Od tego zależy jakim papieren zaczniesz
      szorować.Ziarnistość płutna zmieniaj co 100-150.Najdokładniej zrobisz wszystko
      ręcznie, po przejsciu np papierem 140, bierzesz do ręki 200-220 i ścierasz w
      kierunku prostopadłym do porzedniego (pod kątem 90 st do porzednich rys)papier
      zmieniasz jak już nie będzie widać rys po poprzednim. skończyć możesz na 1000,
      pamiętając o tym że po wyżej 200 stosujesz papier wodny czyli polewasz wszystko
      obficie wodą w czasie ścierania aby usunąć produkty obróbki(opiłki). Jak już
      zakończyśz czyszczenie papieren to potrzebna będzie Ci w najprostrzym sposobie
      polerowania wiertarka z głoicą filcową i odpowiednia pasta polerska( do
      aluminium) nie są potrebne wysokie obroty choć powstająca wtedy temperatura
      roboi swoje.
      Ważne jest że jak już wypolerujesz ramę zabezpieczyć ją przed korozją..tak tak
      nie przesłyszałeś się: j jak to mówią:"aluminium nie rdzewieje bo szybko
      rdzewieje." jesli nie zabezpieczysz ramy np bezbarwnym lakierem to po niedługim
      czasie zmatowieje (na powierzchni utworzy się warstwa tlenków) i znowu będzie
      potrzebna pasta i głowica polerska.
      powodzenia
      niedi-GL 500
      • odanek Re: Polerowanie ramy 17.09.04, 16:39
        wielkie wielkie dzieki za obfita podpowiedz, jestem bardzo wdzieczny:)
        • niedi Re: Polerowanie ramy 18.09.04, 21:21
          Pamiętaj,że to pomnieszanie teori z moimi doświadczeniami z praktyki. Sam
          zobaczysz jak to wygląda w praniu.nie zniechęcaj się

niedi-GL500
          • odanek Re: Polerowanie ramy 18.09.04, 21:45
            No domyslam sie ze latwe to nie bedzie, ale jestem zapalony i twardy:D jeszcze
            pewnie z dwa miesiace zanim sie za to zabiore, bo bedzie moto trzeba na czesci
            rozebrac:/ ale i tak dzieki za rady napewno sie przydadza szczegolnie ze sa
            oparte na praktyce:)
            • niedi Re: Polerowanie ramy 21.09.04, 14:57
              aha i jeszcze jedno, ja stosowałem do polerki pastę o dźwięcznej
              nazwie"Automax" to do polerowania lakierów. A innym razem posłużyłem się pastą
              w sztabce na wagę kupowaną koloru zielonego.Obie całkiem niekiepsko sobie
              poradziły.

niedi-GL500
              • odanek Re: Polerowanie ramy 22.09.04, 00:31
                dzieki raz jeszcze, wszelkie dodatkowe informacje napewno sie przydadza:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka