Dodaj do ulubionych

Enduro/Cross/Turystyk..

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 16:49
Witajcie :)!

Chciałbym kupić jakiś motocykl z kategorii tych co podane wyżej. Motocykl na
codzień miałby być na dojazdy na zajęcia, weekendowe wypady za miasto i
szaleństwa w terenie. Nie jestem pewien czy da się to wszystko połączyć,ale
nie obraziłbym się.
Z tego co się orientowałem to polecono mi takie motocykle :
-Suzuki DR 350 lub 650
-Honda Dominator 650
-Yamaha XJ 600 - podobno idealny na początek,ale tym to raczej w teren nie
pojade..

Moje doświadczenie z jednośladami jest dwuletnie - jeżdże skuterem
50ccm,przejechałem na nim dotychczas 11 tysięcy kilometrów..
Oprócz tego jeździłem Yamahą Sr 250 ccm na kursie z prawka - zdałem 2 dni temu.

Mam jakieś 178 cm wzrostu i 73 kg wagi.

Do wydania będe miał 7000zł (+/- 1000zł),oczywiście im taniej tym lepiej.
Najważniejsze dla mnie to bezawaryjność,nie będe miał na to wiele czasu.
Pomijam regularne przeglądy i wymiane podstawowych części,które się zużywają.

Prosze Was o podanie za jakimi motocyklami się rozglądać z jakimi
przebiegami,jakie roczniki.. będe bardzo wdzięczny!

Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Enduro/Cross/Turystyk.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 18:05
      xr600
    • egipcjanin.shinue Re: Enduro/Cross/Turystyk.. 23.05.07, 19:20
      Kawasaki KLE 500 - kiedyś byłem na nie bardzo napalony ale jednak zdecydowałem
      się na XJ 600 N i pójście bardziej w klimaty
      klasycznomotocyklowe/miastowe/szosowe/turystyczne :-)
    • jagiel500 Re: Enduro/Cross/Turystyk.. 23.05.07, 19:22
      Niestety o ile tak uniwersalne maszyny sa konstruowane o tyle opony nie:)
      Zakladam ze "szalenstwa w terenie" to jada po piachu, blocie, wodzie, itp... i
      dlatego wlasnie na oponach tzw. 'uniwersalnych' np. Goodyear Trailmax daleko
      nie zajedziesz, a na kostce w miasto nieradze ( spadnie deszcz i lezysz).
      Proponuje ci kupic dr 350 wersje jak najswiezsza z rozrusznikiem elek. bo
      kopniak trzeba lubic:) a wiem co mowie:) Zaopatrzyc sie w opony uniwersalne i
      teren ograniczyc jedynie do lesnych duktow i sciezek. Prawda jest taka ze do
      jazdy w terenie ,ale to tylko w terenie nalezy miec oddzielny sprzet niz ten
      uzywany na codzien.

pozdro
      jagiel
    • Gość: transplant Re: Enduro/Cross/Turystyk.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 20:54
      A moze transalp? W tej cenie na pewno cos kupisz> Powodzenia i miej oczy
      dookola glowy ;)
      • Gość: Zmud600rr Re: Enduro/Cross/Turystyk.. IP: 80.50.232.* 23.05.07, 21:03
        zgadzam sie z kolega jagielem500...na drogi jeden-do terenu drogi,typowa
        wyczynowke:)ja mam i szosowa wyczynowke,i terenowa i jest ekstra,jednak tza sie
        narobic zeby to wszystko miec...a co do tematu,to wpadlem na kilka
        propozycji,ktore wydaja mi sie wzgledne:
        *aprilia pegaso trail
        *bmw f 650gs zwykly/dakar
        *honda transalp
        *husqwarna te 610 ie(nowiusienki moto...wiec tani nie kupisz...nowka 26.900zl)
        *ktm lc4 640 enduro(swietna sprawa!)
        *ktm lc4 640 adventure
        *moze byc yamaha xt
        no i to by byklo tyle:)wedlug mnie sprzety godne zainteresowania w kategorii
        ktora podales,nie uwzglednilem tylko ceny...
        pozdro,szerokiej drogi,powodzenia w poszukiwaniach
        • Gość: Anonim Re: Enduro/Cross/Turystyk.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 21:36
          Wielkie dzięki Panowie za odpowiedzi :)

A co myślicie o tym,żeby kupić jedno moto i dwa zestawy opon? W tygodniu opony
          szosowe,a na weekend kostka do jazdy w terenie. Wogóle jak wygląda sprawa
          wymiany opon,da się to zrobić jakimś domowy sposobem,czy bez wulkanizacji się
          nie obejdzie?

Z jednej strony ma to być codzienny środek lokomocji,a z drugiej maszyny do
          zabijania(czyt. wyjazd na motocross,las,poligon). Jak to nie jest realne to
          walcie prosto z mostu :). Wtedy kupie jakiegoś wysoko zawieszonego turystyka na
          którego będe mógł wziąść dziewczyne w trase i samemu przejechać się po lesie..
          Choć szczerze bardziej wolałbym jakiś "ciężki" sprzęt do katowania na hopkach i
          w błocie po kolana. Z góry mówie,że na 2 motocykle mnie nie stać..
          Przypominam jednak,że głównie będe jeździł tym sprzętem po mieście(w ok. 80%).

Dzięki,dzięki i jeszcze raz dzięki za wartościowe odpowiedzi.
          ps Prosze o wybaczenie moich głupich pytań wynikających z niewiedzy :).
          • Gość: nyorker Re: Enduro/Cross/Turystyk.. IP: 70.19.14.* 23.05.07, 21:43
            dr ma detkowe opony. wymiany - przy wprawie - mozna dokonac w godzine, ale
            gwarantuje ci, ze nie bedzie ci sie chcialo tego robic dwa razy w tygodniu. za
            owe +/- 1000 kup sobie dodatkowy zestaw felg (nie wiem tego, ale wydaje mi sie,
            ze komplet od drz400sm pasowalby do 350) i jeden zestaw uzbroj w kostki albo
            semi-kostki, a drugi w gumy szosowe. jesli masz gdzie trzymac opony, to
            bedziesz mial tez miejsce na kola. nie przecenialbym jednak kwestii opon. na
            poczatek, dualsportowe opony wystarcza ci w zupelnosci.
          • Gość: Simon Re: Enduro/Cross/Turystyk.. IP: *.era.pl 24.05.07, 09:05
            To też jest jakiś pomysł jak masz garaż i miejsce do wymiany kół.
            W takim przypadku kupujesz dowolne Super Moto najlepiej wspomniane przez NY
            drz400sm bo to najbardziej zbliżone do crossówki i zmieniasz KOŁA... całe koła a
            nie opony.
            • Gość: Anonim Re: Enduro/Cross/Turystyk.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 13:14
              Podoba mi się Suzuki Drz 400.. tylko jest jedno ale. Ceny używanych zaczynają
              sie od 9500zł. Oprócz motocykla będe musiał też kupić ubranie na niego i kask
              crossowy.. za dużo kasy.
              Rozumiem,że w takim razie zostaje mi Suzuki DR 350 jeśli chodzi o wyjazd w
              typowy teren. Jak ten motocykl będzie sprawował się w mieście i czy nadaje się
              na jakąś wycieczke,powiedzmy 200 km za miasto? Chodzi mi o wygode i prędkość
              przelotową z jaką mógłbym nim jeździć..
              • Gość: nyorker Re: Enduro/Cross/Turystyk.. IP: *.dyn.optonline.net 24.05.07, 14:28
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=508&w=33936591&a=33964785
      • Gość: Simon Re: Enduro/Cross/Turystyk.. IP: *.era.pl 24.05.07, 09:03
        Jako użytkownik trampka nie popieram tego pomysłu... trampek w teren za ciężki.
        Z wymienionych wcześniej to raczej dominator albo XT600.. tymi prędzej da się
        wjechać w jakiś lekki teren.
    • Gość: nyorker Re: Enduro/Cross/Turystyk.. IP: 70.19.14.* 23.05.07, 21:29
      zrob sobie przysluge i pomin te sugestie dotyczace motocykli w rodzaju f650 i
      pegaso. a juz w ogole olej propozycje rozpatrzenia lc4. to ani motocykl
      kombinacje twoich warunkow fizycznych z doswiadczeniem, ani sprzet, ktorym
      mozna jezdzic bez poswiecania mu czasu w warsztacie. co tydzien musialbys
      poswiecac czas tylko na dokrecanie srub. pomijam fakt, w jaka kategorie cenowa
      wpisuja sie owe modele.
      wydaje mi sie, ze najwiecej satysfakcji mialbys z suzuki. przede wszystkim ze
      wzgledu na mase, bo ta bezposrednio przeklada sie na przyjemnosc z jazdy i
      komfort uzytkowania w warunkach zarowno miejskich, jak i wiejskich. na lekkim
      motocyklu o umiarkowanej mocy szybciej lykniesz technike i nauczysz sie
      podstawowych odruchow. to wszystko przy nizszej intensywnosci konsekwencji
      wszelkich pomylek, bo pomylki zdarza ci sie na pewno. poszperaj i przekonaj
      sie, ze nie jest to tylko moja opinia.
      wybor 600+ nie jest idiotyczny, ale jest nieco nieracjonalny. nigdy nie
      spotkalem jeszcze motocyklisty (a spotkalem ich mnostwo), ktory jezdzilby
      dobrze po nauce na 650. mnie samego nie wylaczajac.
      kup dr, a nie bedziesz zalowal. wiekszy fun, tansze naprawy i brak bolu glowy
      nad podrapanym plastikiem.
      • Gość: Lechu Re: Enduro/Cross/Turystyk.. IP: *.crowley.pl 24.05.07, 13:16
        Dominator dominuje:]
      • Gość: MANHATTAN Re: Enduro/Cross/Turystyk.. IP: *.pkobp.pl 25.05.07, 08:41
        Gość portalu: nyorker napisał:

> zrob sobie przysluge i pomin te sugestie dotyczace motocykli w rodzaju f650 i
        > pegaso. a juz w ogole olej propozycje rozpatrzenia lc4. to ani motocykl
        > kombinacje twoich warunkow fizycznych z doswiadczeniem, ani sprzet, ktorym
        > mozna jezdzic bez poswiecania mu czasu w warsztacie. co tydzien musialbys
        > poswiecac czas tylko na dokrecanie srub. pomijam fakt, w jaka kategorie cenowa
        > wpisuja sie owe modele.
        > wydaje mi sie, ze najwiecej satysfakcji mialbys z suzuki. przede wszystkim ze
        > wzgledu na mase, bo ta bezposrednio przeklada sie na przyjemnosc z jazdy i
        > komfort uzytkowania w warunkach zarowno miejskich, jak i wiejskich. na lekkim
        > motocyklu o umiarkowanej mocy szybciej lykniesz technike i nauczysz sie
        > podstawowych odruchow. to wszystko przy nizszej intensywnosci konsekwencji
        > wszelkich pomylek, bo pomylki zdarza ci sie na pewno. poszperaj i przekonaj
        > sie, ze nie jest to tylko moja opinia.
        > wybor 600+ nie jest idiotyczny, ale jest nieco nieracjonalny. nigdy nie
        > spotkalem jeszcze motocyklisty (a spotkalem ich mnostwo), ktory jezdzilby
        > dobrze po nauce na 650. mnie samego nie wylaczajac.
        > kup dr, a nie bedziesz zalowal. wiekszy fun, tansze naprawy i brak bolu glowy
        > nad podrapanym plastikiem.

Tego się trzymaj kolego Anonim. Ale, żeby nie było zbyt różowo, muszę dodać, że
        wyprawa 200 km na DR350 to niezły wyczyn :) Chodzi nie tyle o prędkość
        przelotową co raczej o szerokość kanapy. Jeśli masz dupsko ze stali to dasz
        radę. Jak nie, cóż. Zahartujesz się :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka