Dodaj do ulubionych

spawanie ramy od sporta

IP: *.compi.net.pl 14.06.07, 23:33
Dzisiaj byłem u spawacza, żeby mi połapał uchyt chłodnicy w żonki krosówce.
Na podłodze leżała rama od nietypowego sporta z wyrwanym razem ze spawami
prowadzeniem przedniego widelca. Zapytałem gościa czy ma odpowiedni stół i
laserowe narzędzia do pomiaru no i czy wie jak potem odpuścić naprężenia
spawów .... zrobił oczy i powiedział, że on jest tylko spawaczem. Ciekawe,
jak kupi efekt jego pracy jaki młody i odkręci ponad 200km/h, to kto mu
będzie stawiał świeczki. NIE WIERZĘ w specjalistyczne zakłady prostowania ram
czy widelców. Jak gościu usłyszał co sobie bierze na garba to powiedział, że
zastanowi się czy weźmie tą robotę .... a ten co mu zlecił tę robotę to .....
a nie chce mi się gadać.....
Obserwuj wątek
    • mariusz-ef Re: spawanie ramy od sporta 15.06.07, 08:00
      Pamietam to uczucie gdy dowiedzialem sie ze Mikolaj nie istnieje! nie martw sie jdn, przywykniesz,
      jaki lajf takie motocykle (i ich ramy)

<>
      Olsztyn przeprasza za Norkera
    • dragon600 Re: spawanie ramy od sporta 15.06.07, 08:38
      No są rózni kowale artyści.

Np. ten:
      www.allegro.pl/item204539931_rama_do_yamahy_fjr_1300_z_2005_roku_z_dokumentami.html

• Gość: jdn Re: spawanie ramy od sporta IP: *.compi.net.pl 15.06.07, 23:18
        ... byłem dzisiaj u tego spawacza co miał mi przyspawac kołek mocujący w
        chłodnicy na Krakowiaków i pytałem go o tą ramę ...... powiedział że obejżał tą
        ramę i pomyślał nad tym co mu powiedziałem ..... odmówił roboty bo nie ma
        odpowiednich narzędzi i wprawy .... powiedział że jego sumienie nie ma ceny i
        to on jest swoim PANEM ... spoko gosciu
        • Gość: baba_zanetti Re: spawanie ramy od sporta IP: *.subscribers.sferia.net 15.06.07, 23:40
          nie wiesz czy to nie była czasem rama od gsxr 1000 K1??
          • Gość: jdn Re: spawanie ramy od sporta IP: *.compi.net.pl 15.06.07, 23:47
            ... to było coś bardzo nietypowego jak mówił zlecający .... nie potrafiłem
            rozpoznać .... hmmm specjalnej wprawy też nie mam , w każdym razie została
            odebrana dzisiaj do południa albo wczoraj po 17
            Pozdro
    • Gość: UYUY Re: spawanie ramy od sporta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 10:52
      Moj znajomy mechanik powiedzial ze ramy w motocyklach sprawdza sie w bardzo
      prosty sposob a mianowicie rozpedzasz sie do 40 km/h i puszczasz kierownice,
      jak motocykl nie jezdzi po krzakach to wszystko jest w porzadku :]
      • Gość: pietrunio Re: spawanie ramy od sporta IP: 195.205.191.* 16.06.07, 10:57
        40km/h? przy takiej predkosci to nawet krzywy rower jedzie prosto
        moto trzeba puścic z jakis 100km/h
        • Gość: gsf Re: spawanie ramy od sporta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 22:30
          Dokładnie
          Ale wcale nie jestem pewein czy to jest wyznacznik prostej ramy...
          Dla mnie wrecz łatwiej puscic rece przy wiekszych predkosciach np 120 i jechac
          tak do tych 40 niż puscic rece jadąc 40...
          • Gość: baba_zanetti Re: spawanie ramy od sporta IP: *.subscribers.sferia.net 16.06.07, 23:27
            czasami jest tak że motocykla nie sciąga i nie trzepocze, a mimo to zostawia
            dwa ślady! Laserowy pomiar kosztuje ok 300zł. Ale to raczej ostateczność,
            wprawione oko, które wie na co patrzeć może wychwycić detale które mogą budzić
            wątpliwości co do bezwypadkowej przeszłości motocykla.
      • Gość: sly11 Re: spawanie ramy od sporta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 09:27
        > jak motocykl nie jezdzi po krzakach to wszystko jest w porzadku :]

a słyszał kiedyś ten twój magik mechanik o kącie główki ramy,albo o osłabieniu
        materiału w sytuacji prostowania bądź spawania.
        • Gość: Pacu3 Re: spawanie ramy od sporta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 14:38
          NIe wieże że w zwykłym warsztacie da się pospawać ramę żeby 1 - była ona prosta
          ( jak nówka ) a 2 - żeby jakość spoiny była taka jak fabryczna.
          • Gość: strf Re: spawanie ramy od sporta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 21:00
            Mi sie trafilo kupic motocykl "powypadkowy" a raczej poglebowy bo tylko
            plastiki popekaly i dekiel sie urwal ale rama raczej jest prosta. Ja mialem to
            szczescie ze motocykl kupilem od znajomego, ktory juz dostal za niego
            odszkodowanie i na motocykl raczej juz nie wsiadzie(to juz byl jego 2 wypadek)
            wiec nie ma tutaj zadnych przekretow czy proby ukrycia czegos.
            • Gość: Pit Re: spawanie ramy od sporta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 17:38
              Zapraszam tych, co jednak lubią wiedzieć, czy mają prosty motocykl lub naprawić go gdy jest niestety krzywy lub uszkodzony, a nie jeżdzić mając nadzieję, że jest prosty, na www.moto-wings.pl :) Oczywiscie można zawsze wierzyć, że jest prosty niż to wiedzieć na pewno. To jak z rakiem, jedni wolą wiedzieć wcześniej i podjać leczenie inni żyją w nadziei, że go nie mają.. do końca, mimo objawów. A w Polsce wogóle nie ma krzywych motocykli, te sprowadzane z zachodu są zawsze okazyjnie kupione, jeżdżone przez babcie po mleko do sklepu za rogiem, nigdy nie stawiane na koło itp. Bo na zachodzie żyją sami durnie, którzy tylko czekają, na Polaka, żeby mu sprzedać motocykl za półdarmo :))))
              pozdrawiam
              • Gość: fazer600 Re: spawanie ramy od sporta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 19:05
                "w Polsce wogóle nie ma krzywych motocykli, te sprowadzane z zachodu są zawsze
                okazyjnie kupione, jeżdżone przez babcie
                po mleko do sklepu za rogiem, nigdy nie stawiane na koło itp. Bo na zachodzie
                żyją sami durnie, którzy tylko czekają, na Polaka,
                żeby mu sprzedać motocykl za półdarmo :))))"

to jest wlasnie kwintesencja polskiego rynku motocykli z drugiej reki ;-)
          • Gość: marider Re: spawanie ramy od sporta IP: *.elpos.net 08.07.07, 18:36
            Tylko problem jest tego typu ze spawy w okolicach glowki ramy czy przy laczeniu
            profili w niektorych modelach motocykli sa nakladane recznie a nie przez roboty
            w fabryce i bez fachowej wiedzy czy badan laboratoryjnych tego nie stwierdzisz.
            Wiec co w tym znaczeniu oznaczaja slowa "fabryczny spaw"?

W Polsce nawet "rzeczoznawcy" i "biegli sadowi" tak naprawde malo lub wrecz nic
            nie wiedza o wspolczesnych motocyklach a ich "opinie" mozna sobie wlozyc...
            miedzy ksiazki ;)

Pzdr
            marider
            R1
            • Gość: jdn Re: spawanie ramy od sporta IP: *.compi.net.pl 08.07.07, 20:33
              jeżeli ktoś ma odpowiedni stół do mocowania ramy, przymiar, który pozwoli
              ustawić odpowiednio kąt główki ramy i zablokować, doświadczenie w spawaniu
              stopów AL to może próbowac pod warunkiem jeszcze że później ma jeszcze jak
              sprawdzić kąty uzyskoane po spawaniu. Pozostaje jeszcze elastyczność spawu czy
              nie wygnie się lub popęka jak za twardy - kwestia jaki materiał jest użyty na
              ramę a jaki na spaw ... to są pytania jakie się narzucają przy spawaniu ramy, a
              nie czy to robił robot. W fabryce spawają ludzie automatami na odpowiednich
              przymiarach i odpowiednim materiałem, jeżeli się nieco terminowało lub wie jak
              to jest robione to można naprawiać ramy i nawet bardzo szybkich i wymagających
              maszyn. No i to właśnie ta różnica, jeżeli dasz ramę do spawania lub kupisz
              moto po spawaniu niewadomo przez kogo i z jakim doświadczeniem to jednak ryzyko
              na naszych dziurawych drogach jest duże .... czy do przyjęcia? ....
              indywidualna sprawa każdego kierowcy...................
              • Gość: lysout Re: spawanie ramy od sporta IP: *.centertel.pl 08.07.07, 21:11
                Jak mozna spawac ramy, to jest kasa do zarobienia :D

cgi.ebay.de/Suzuki-GSX-R-1000-K5-K6-Unfall-Rahmen-Rahmenbruch_W0QQitemZ140135580217QQihZ004QQcategoryZ9808QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
                • Gość: jdn Re: spawanie ramy od sporta IP: *.compi.net.pl 08.07.07, 23:19
                  .... no nie ... nitowanie ?
                  to lepszy rzeźbiarz .... pewnie jak bym miał czas i warunki(kawałek dachu) to
                  bym sie tym zajął .... ale wolę jeździc
                  • Gość: jdn Re: spawanie ramy od sporta IP: *.compi.net.pl 08.07.07, 23:24
                    ... wiesz co mi to wygląda na radziecką robotę .... albo mocno niemiecko -
                    angielską .... ten co to robił nic nie wiedział o NAPRĘŻENIACH ... taka turecka
                    manufaktura...... ale pomysły .... to powinno pójść jako 8 cud śwoiata ...
                    jezeli jeździ
                    • matej23 Re: spawanie ramy od sporta 09.07.07, 09:58
                      A co byś takiego napisał o tych NAPRĘŻENIACH (wielkie litery za Tobą)?
                  • Gość: lysout Re: spawanie ramy od sporta IP: *.centertel.pl 09.07.07, 16:44
                    A wiecie co jest najciekawsze na tej aukcji na ebaju do której dałem linka?
                    Kliknijcie na górze na GEBOT(E) - pokaze się przebieg licytacji - same polaczki
                    licytują!!
                    Polak naprawi - profesjonalnie - "...bedzie pan zadowoloooooooooony" (cytat z
                    Kabaretu Moralnego Niepokoju)
                    Swoją drogą - jak pisze szwab, przy 20-30 km na godzinę tak te ramę załatwił -
                    słuszne są moje obawy jeśli chodzi o firmę suzuki - ramy pękają jak zapałki.
                    Fakt faktem stylistykę suzuki ma ładną, ale wole tradycjonalizm Hondy i jej ramy ;)
                • cien1100 Re: spawanie ramy od sporta 08.07.07, 23:38
                  Co Kropelka sklei, sklei ...
                  • Gość: maniek Re: spawanie ramy od sporta IP: *.toya.net.pl 09.07.07, 09:25
                    coś droga jeszcze ta kropelka:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka