Dodaj do ulubionych

szukam duzego turystyka

IP: 188.33.102.* 16.08.09, 12:41
Witam proszę o pomoc, szukam dla siebie niedrogiego motoru doskonałego na
miasto i na trasy. Mam 188cm i 95kg, dopiero zaczynam przygodę z motorami i
dlatego jeszcze nie orientuje się za bardzo w temacie. Dodam że motor ma
kosztować do 12-13 tyś. musi mieć trochę mocy bo nie chcę za rok go wymieniać
na silniejszy.
Obserwuj wątek
    • Gość: szynszyll Re: szukam duzego turystyka IP: *.189.223.194.skyware.pl 16.08.09, 17:32
      yo!

yamaha tdm - wygodna naturalna pozycja zapewniajaca dobre panowanie nad
      motocyklem, rozsadny silnik i doskonale hamulce. pojezdzisz tym sezon czy dwa i
      bedziesz wiedzial czego chcesz od motocykla i w ktora pojsc strone przy wyborze
      nasteponego.

szynszyll
      xtz750
    • Gość: klekot Re: szukam duzego turystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.09, 23:48
      na początek kawa KLE 500 byłaby w sam raz...
    • Gość: Dzakas Re: szukam duzego turystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 01:19
      musi mieć trochę mocy bo nie chcę za rok go wymieniać
      na silniejszy.

Proponuje czytac ze zrozumienie
      • Gość: jsz Re: szukam duzego turystyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.09, 10:59
        taaa... pytania mogą być bzdurne/ absurdalne, ale już odpowiedzi tylko na
        życzenie potwierdzające opinię pytającego, który jak sama zaznaczył pojęcia nie
        ma o co pyta
        kup hayabusę. albo varadero, jak wyżej :P mocy nie zabraknie, a że przez
        pierwszy sezon-dwa będziesz się z tym męczył do zaje...nia, a przez kilka
        następnych prawdopodobnie nie osiągniesz poziomu porównywalnego przy stopniowych
        zmianach maszyny - to już Twój problem

potrzebujesz 2 motocykli, albo nawet 3. pierwszy do nauki jazdy, drugi na
        miasto, trzeci w trasę; zależy jeszcze jaka trasa, a pierwszy da się pogodzić z
        drugim bez problemu. natomiast "doskonały na miasto i trasę" to praktycznie
        oksymoron: w mieście potrzeba zwrotności, niskiej masy, niewielkich gabarytów,
        nadmiar mocy jest zbędny; w trasie (dalszej niż spacery po 200-300km) prawie
        dokładnie odwrotnie. co więcej, to co służy dobrze w trasie, generalnie
        przeszkadza kierowcy bez doświadczenia

cóż, jak widać sam wiesz lepiej, że "mocy Ci braknie". w mniej niż 100KM w v2,
        albo 150 w r4 więc nie celuj. będziesz miał "motocykl docelowy" :P
        jsz
      • Gość: klekot Re: szukam duzego turystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 11:05
        a kto tu czego nie rozumie?
        napisał TROCHĘ mocy, to mu proponuje ok 50?
        za mało? za duzo?
        ja uważam ze na pierwsze moto w zupełności.... i powinno starczyc na kilka
        sezonów... czyz nie?
        • Gość: jsz Re: szukam duzego turystyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.09, 11:31
          hehe... autor pytania na razie nie orientuje się w temacie (cyt.), więc bazuje
          na opiniach spod trzepaka (ocena własna)
          ciekawe, że nikomu tak nie "brakuje mocy", jak żółtodziobom którym proponuje się
          50KM do nauki jazdy...
          jsz
          • Gość: klekot Re: szukam duzego turystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 13:28
            święte słowa...
    • skalpel84 Re: szukam duzego turystyka 17.08.09, 08:21
      na pierwszy motocykl ? kup Varadero, przy odrobinie szczescia sie zabijesz i nie bedziesz musial wymieniac na "cos mocniejszego" :)
      • Gość: Adaśko Re: szukam duzego turystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 17:40
        Oczywiście , przy takich gabarytach VARADERO XL1000V bedzie idealna
        Nie słuchaj pieprzenia pt ze sie zabijesz...ze to nie motocykl na pierwszy raz
        itp....
        Bzdura .
        Zabić można sie na każdym ale to juz kto ile ma oleju
        Ja ZACZYNAŁEM przygode na VARADEO i :
        1 POLECAM
        2 ŻYJE
        3 To swietny mocny i BEZAWARYJNY motocykl
    • skalpel84 Re: szukam duzego turystyka 17.08.09, 11:36
      to teraz tak mniej wrednie i zlosliwie...

Transalp albo XJ 600 Diversion. Choc nie wiem czy ten pierwszy nadaje sie na pierwsze moto (duza masa wysoko siodlo)...
      • Gość: daro.8 Re: szukam duzego turystyka IP: 195.128.228.* 17.08.09, 14:55
        Dziękuje wszystkim za bardziej życzliwe i mniej życzliwe komentarze, nie dodałem ze mam 31 latek i rodzinę a prawko mam od 95r więc w dziedzinie motoryzacji nie jestem żółtodziobem. Jeżdze 150 konnym autem i mi mocy czasami brakuje. Uważam że im mocniejszy pojazd tym bezpieczniejszy przy wyprzedzaniu a nie po to aby robić odejście spod świateł. Jeżeli jeszcze nie nadwyrężyłem waszej cierpiliwości to jeżeli macie jakieś typy co do motorków bardziej sportowych w miare wysokich, to będe wdzięczny
        • Gość: dingo Re: szukam duzego turystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 15:20
          duży bandyt
          litrowy fazer
          klasyczna xjr 1300
          mocy w piździec, dasz radę
          • Gość: daro.8 Re: szukam duzego turystyka IP: 195.128.228.* 18.08.09, 15:57
            Fazer jest zajeb....poczytałem o nim trochę, i myśle że ten byłby najodpowiedniejszy. Doskonały do dalekich podróży i jazdy miejskiej
        • Gość: szynszyll Re: szukam duzego turystyka IP: *.189.223.194.skyware.pl 17.08.09, 17:30
          zdefiniuj pojecie: motocykl sporotowy

szynszyll
          xtz750
          • Gość: zi-k Re: szukam duzego turystyka IP: *.chello.pl 17.08.09, 19:15
            Wysoki motocykl sportowy na miasto i w trasę z trochę mocy ????

• jeszua Re: szukam duzego turystyka 18.08.09, 09:15
          Gość portalu: daro.8 napisał(a):
          > ie jestem żółtodziobem. Jeżdze 150 konnym autem i mi mocy czasami brakuje.

policz z łaski swojej, jakie jest obciążenie 1KM w kg masy pojazdu dla ww.
          furmanki i motocykla powiedzmy 60-70KM (nikt nie wmawia Ci, że musisz kupować
          gs500 z 50KM...) - to będzie odniesienie do porównania dynamiki obu. potem weź
          pod uwagę, że samochodem się przewrócisz na światłach, jak trafisz na francowatą
          koleinę; albo że hamowanie czterołapcem w zakręcie znacząco różni się od tego
          manewru na motocyklu, gdzie np. występuje moment prostujący, itp nieprzyjemności
          po prostu zamiast się zacietrzewiać, pomyśl logicznie. fizyka ma swoje
          nieubłagane prawa, ludzka psychomotoryka również. 15 lat za kółkiem z pewnością
          pomoże Ci w ocenie ruchu drogowego, ale nie zrobi z Ciebie automatycznie
          perfekcyjnego kierowcy motocykla
          jsz
    • Gość: Maro Re: szukam duzego turystyka IP: *.subscribers.sferia.net 23.08.09, 13:55
      Czołem,
      Całkiem dobrym rozwiązaniem byłby Suzuki V-Strom DL650. Ma to 67km
      mocy, ale silnik V2. Jeśli będziesz latał sam to starczy Ci na długo
      i da wiele radości.
      Pozostaje pytanie, czy za 13 tys. uda się znaleźć coś sensownego -
      szczerze wątpię. Lepiej dołożyć więcej i mieć sensowny sprzęt, który
      nie jest wyklepanym połączeniem motocykla z wiatą autobusową.
      Jeśli planujesz latać w dłuższe trasy szukaj czegoś z kuframi, bo one
      dużo kosztują.
      Powodzenia,
      Maro (V-Strom DL1000)
    • orzelek2000 Re: szukam duzego turystyka 23.08.09, 21:42
      Polecam BMW R1100GS lub młodszego brata R1150GS. To prawdziwe turystyczne duże
      enduro. Na twoje gabaryty OK. Świetnie się prowadzi. Mocy ma wystarczająco.
      Oszczędne, niezawodne, długowieczne. No i w zasadzie bezobsługowe ze względu na
      kardana. Niestety ciężkie, ale można się przyzwyczaić. Drugie niestety - ciężko
      znaleźć dobrze utrzymaną sztukę, bo takie przywiązują się bardzo do swoich
      właścicieli.
      • simon_r Re: szukam duzego turystyka 26.08.09, 11:03
        tiaa.. :))
        Pod warunkiem, że mu nie cieknie z pod głowicy i wtryskiwacze nie klekoczą ;))
        • Gość: szynszyll Re: szukam duzego turystyka IP: *.prz.rzeszow.pl 26.08.09, 12:11
          yo!

jak klekocza wtryskiwacze? pytam bo osobiscie nie mialem do czynienia z taka
          usterka.

szynszyll
          xtz750
          • simon_r Re: szukam duzego turystyka 26.08.09, 14:55
            Musiałby CI Orzeł opowiedzieć :))
            • szynszyll Re: szukam duzego turystyka 26.08.09, 17:33
              hmmm... no niewiele to wyjasnia.

szynszyll
              xtz750
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka