Gość: as IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.09, 23:33 Mam nadzieję, że długo nie pociągną... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwe Re: Nowy Wspaniały Świat już otwarty! 06.11.09, 23:52 świetna wiadomość! ja mam nadzieję ,ze pociągną długo i dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldus5 Re: Nowy Wspaniały Świat już otwarty! 07.11.09, 00:01 krwe napisał: > świetna wiadomość! ja mam nadzieję ,ze pociągną długo i dobrze :) zależy komu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huxley Re: Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: *.chello.pl 07.11.09, 00:41 na pewno znajdzie się jakiś nowy antyfaszysta o mocnej opaleniźnie, który w trakcie czytania dzieł Lenina uraczy warszawskie studentki odrobiną tolerancji, oczywiście bez gumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Re: Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.09, 00:06 I można napisać notkę normalnie? Można! Młodej reporterce gratuluję postępów. -- Mów mi Zyzio, mala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.09, 12:38 hoho był sam Grzegorz Lewandowski (kimkolwiek on jest <lol2>) Odpowiedz Link Zgłoś
karatemistrz666 Re: :P 07.11.09, 15:40 Lewandowski nie jest vipem i za takiego nie pragnie chyba uchodzić (przynajmniej mam nadzieję:-), ale przynajmniej prowadzi naprawdę fajny, demokratyczny i bezpretensjonalny lokal "kulturalno-rozrywkowy", w odróżnieniu od tego, co na starcie pokazał NWŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
karatemistrz666 Re: :P 07.11.09, 15:52 Ps. nic mnie nie łączy z wyżej wymienionym, którego nie znam osobiście, więc nie jest tak, że moim zamiarem było mu robić reklamę ww. postem... :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morda Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: 94.75.121.* 07.11.09, 01:15 Kiedy wreszcie zrozumienie "zbuntowana" młodzieżo, że Sierakowski chce Was wszystkich za mordę wziąć????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmen Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.09, 01:17 kolejna bohemo-lansiarnia się szykuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferdek Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.09, 01:35 Brawa dla ekipy Krytyki, mam nadzieję że wyeksportujecie patent na Nowy Świat do innych miast!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napływ z Grójca Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: *.aster.pl 07.11.09, 07:53 Swietnie, prawaki w defensywie. Żółć was zalewa, że zamiast Nowego Wspaniałego Świata nie ma w tym miejscu Centrum Wolnej Myśli im. J. Pospieszalskiego, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apollo Re: Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: *.acn.waw.pl 07.11.09, 10:33 Z Krytyki Politycznej taka lewica, jak z koziej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgred Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: *.acn.waw.pl 07.11.09, 09:28 Przybyła warszawska śmietanka kulturalna: artyści, publicyści, aktywiści, m.in. Monika Olejnik, Katarzyna Kozyra, Kazimiera Szczuka, Daniel Passent, Danuta Kuroń, Agnieszka Graff, Grzegorz Lewandowski. No, no - jeśli to jest, zdaniem autora, "warszawska śmietanka kulturalna", to ja nie mam więcej pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukuk Re: Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: *.chello.pl 07.11.09, 09:46 dokładnie, zbierze się paru komunistów i od razu smietanka kulturalna... Odpowiedz Link Zgłoś
wincenty.wardowski Nowy Staniały Świat już otwarty! 07.11.09, 09:34 Wielce znamienne jest to, że lokal został otwarty w przeddzień kolejnej rocznicy rozpoczęcia tzw. wielkiej rewolucji październikowej (czyli po ludzku mówiąc, bolszewickiego zamachu stanu w Rosji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arktur Re: Nowy Staniały Świat już otwarty! IP: *.aster.pl 07.11.09, 11:36 a jeszcze bardziej znamienne jest to ze otwarto 5 dni przed dniem niepodleglosci, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
robotobibok2 Re: Nowy Staniały Świat już otwarty! 07.11.09, 15:45 Spróbuj zimnych okładów na głowę, jak nie pomoże to biegiem do psychiatry zanim sobie albo komuś zrobisz krzywdę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wincenty.wardowski Nowy Jeszcze Bardziej Staniały Świat już otwarty 08.11.09, 20:56 Spróbuj zimnych okładów na głowę, jak nie pomoże to biegiem do psychiatry zanim sobie albo komuś zrobisz krzywdę. ================================================== Hmm, jakiś czas temu za naszą wschodnią granicą było państwo, w którym za głoszenie niepoprawnych opinii nie tylko zachęcano do wizyty ale wręcz siłą pakowano do psychiatryka. Gratuluję wyboru wzorców. Serrrdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zapalniczka Re: Nowy Staniały Świat już otwarty! IP: *.chello.pl 27.11.09, 05:03 Ja bym to raczej łączyła z rozpoczęciem prowadzenia mojej działalności gospodarczej. Co prawda tego dnia urodził się też Waltari, zmarł Calvino, ale mimo wszystko - na pewno chodzi o moją działalność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.09, 11:22 Mnie się ogromnie podobają ogromne płachty reklam "na remont kamienicy", rozciągnięte na stelażu wkręconym w zabytkową kamienicę w najbardziej reprezentacyjnym miejscu Warszawy. To wybitnie lewicowe i niekapitalistyczne, zwłaszcza reklama BMW. Gratuluję hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komarte Re: Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: *.aster.pl 07.11.09, 12:20 Już w pierwszym dniu kłębiący się na parterze proletariat, został oddzielony barczystymi ochroniarzami od VIP-ów na piętrze. Oto równość wg nowej lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacemarine Przenieśmy się w czasie za 3 lata... Artyuł w stoł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.09, 12:41 ecznej...: "Już jutro zamknięcie Nowego Wspaniałego Świata. Będziemy walczyć do końca" "Jutro ma zostać zamknięta kultowa klubokawiarnia Nowy Wspaniały Świat. Miasto nie przedłużyło umowy, gdyż kamienicę odzyskał prawowity właściciel. Dotychczasowi najemcy zapowiadają walkę do końca. -Nowe Czerwone Brygady zapowiedziały wsparcie i pomoc w postaci koktajli mołotowa, mamy też stały kontakt z Ikonowiczem i jego ludźmi-mówi z dumą Sierakowski. Nowy Wspaniały Świat stał się przez lata miejscem kultowym. Wybrany "miejscem stulecia" w plebiscycie GW był ulubionym miejscem warszawskiej bohemy, intelektualistów, publicystów i myślicieli. Na kawę wpadał tu Ikonowicz, przy stoliku w rogu w warcaby grali Michnik z Urbanem, Blumsztajn zajadał się pysznymi wegańskimi pierożkami. Można było posłuchać odczytów poezji Rafalali (transwestyta od Jandy) i zobaczyć performence niewidomego wietnamskiego performera-homoseksualisty Weng Xi Pao. Sierakowski ze Szczuką prowadzili ożywione intelektualne rozmowy o lewicowych książkach, a Krystian Legierski z Ygą prowadzili spotkania dla trzylatków, na których było o tolerancji, pingwinach-gejach i HIV. Ale nie tylko bohema i intelektualiści przychodzili od NWŚ, a również okoliczni mieszkańcy. Pani Barbara, mieszkanka ul. Ordynackiej: -To wspaniałe miejsce, zawsze mogłam tu wpaść na kawę ze starymi towarzyszkami, powspominać dawne czasy... Gdzie teraz pójdę z emeryturą mundurową 6700 zł..?-wzdycha. Przychodzili również studenci: -To było super miejsce-mówi Aaron Szajnbaum, student socjologii i dziennikarstwa. Nowy-stary właściciel nie przedłużył ze stowarzyszeniem umowy, chociaż proponowano mu uczciwą ofertę: dzierżawę na 97 lat i prawo pierwokupu za 10% wartości... Podobno nie zgodził się z powodów politycznych (w liceum był w klasie z radnym PiS..). Niestety, już jutro wyprowadzka." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak Re: Przenieśmy się w czasie za 3 lata... Artyuł w IP: 94.254.225.* 07.11.09, 13:46 Super! Dzięki za ten wpis. Szkoda, że to co napisałeś jest bardzo prawdopodobne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanley Re: Świetny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.09, 14:00 Brawo @spacemarine! Właśnie humor to najlepszy sposób na nadęcie tych wszystkich salonów, co to "swoim" potrafią wszystko załatwić. Pewnie rok wcześniej zaczną kampanię jaka to zła jest reprywatyzacja i jacy okropni byli przedwojenni kamienicznicy. Najgorsze że tak może być naprawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
karatemistrz666 Re: Świetny tekst 07.11.09, 15:38 Zabawny chwilami, jednak - pomijając już wtręty typu Aaron Szlajbaum - zupełnie nie w realiach. Z wymienionych nazwisk, większość tam pewnie nigdy nie zawita, albo raz od święta. Karty będą na codzień ludzie otoczeni wśród organizatorów nimbem elity, o których na ogół przeciętny zjadacz chleba, czy w zasadzie każdy, kto nie jest ich kolegą, nigdy nawet nie słyszał:-) I o to tutaj chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa Najśmieszniejsze, że podobno niedługo ma być zwrot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.09, 22:40 Czytałem gdzieś, że spadkobierca jest tuż, tuż. Historia z tą knajpą to najlepszy przykład kreowania konfliktów, których można by uniknąć. Ale czego się nie robi z w roku wyborów samorządowych. Tą metodą rządzaca w Wawie koalicja może liczyć na przychylność KP. Ble.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: 94.254.225.* 07.11.09, 13:42 Kolejna knajpa w Warszawie - którą GW już namaściła jako Centrum Kultury. Tylko szkoda, że pisząca te słowa jak i rzekoma "śmietanka kultury warszawskiej" sprowadzili kulturę już dawno do rynsztoka. A ta "komunistyczna" szkółka Sierakowskiego wyrządzi jeszcze wiele szkód... Myślę, że spadkobiercy którzy starają się odzyskać NOWY ŚWIAT - już wycofują swoje roszczenia - bo jak odzyskają swój majątek - to będzie na nich nagonka w GW i innych mediach - że niszczą "wielką kulturę" - no a miasto - pięknie się z tego wszytskiego wykręciło. Generalnie pseudoinetelektualna "komusza" speluna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanley Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.09, 14:12 Czy naprawdę nie lepiej wynająć taki lokal na cenę rynkową ? MIAstu potrzebne są pieniądze na cele społeczne - przedszkola, opieka zdrowotna dla bezdomnych... A skoro miasto dotuje ten lokal to powinien to być lokal promujący prawdziwą kulturę: np. klub jazzowy. Tych z KP interesuje głównie rewolucja i stworzenie "nowego człowieka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanley Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.09, 14:56 Czy naprawdę muszą zakładać klub w super lokalizacji praktycznie dotowany przez miasto ? Dla garstki lanserów ? A gdzie niezależność, poczucie przyzwoitości ? Chcą być coraz więksi, potężniejsi. W końcu rewolucja wymaga środków... Odpowiedz Link Zgłoś
karatemistrz666 Nowy Wspaniały Świat już otwarty! 07.11.09, 15:26 Jak na razie wpadka...Po odstaniu kolejki do wejścia (szło sprawnie) i do szatni (tu już czeska komedia), znalazłem się w środku, gdzie trafiłem na życzliwych znajomych, którzy dali mi jakiś znaczek i powiedzieli, że wpisali me nazwisko na liście. Zapytałem się, o co k...chodzi, skoro wstęp wolny. Okazało się, że w tym lewicowym lokalu wydzielono całe pierwsze piętro dla vipów. Nieoznaczkowanych ekipa płci mieszanej w czerwonych koszulkach odprawiała na dół w sposób ewidetnie opryskliwy, przy którym selekcja z pobliskiej Utopii to - przyznam - pewna klasa. Wchodząc na górę myślałem z drugiej strony, że może przynajmniej w tym vip lounge ujrzę prawdziwych vipów, których obecność w pewnej mierze przynajmniej uzasadnia wprowadzenie takiej instytucji, np. ujrzę jak były Prezydent RP rozpostarty na sofie pali sobie cygarko i stosuje filipińską dietę. O zgrozo, nic z tych rzeczy. Lud, który został zmuszony zostać na dole, nie stracił żadnych atrakcji poza możliwością uniknięcia ekstremalnego ścisku i uraczenia się sokiem nakrapianym wódką za friko + kanapeczkami chyba z łososiem przemysłowej hodowli, nie wiem bo nie jadłem, ale dziewczyna mówiła że łosoś. No...możliwość uniknięcia ścisku to jednak była atrakcja. "Proletariacki" dół, ci nniej równi spośród równych, którego zachowania VIPY mogły podejrzeć na specjalnych telebimach niczym z Big Bro, był przeznaczony dla fanów takich atrakcji jak wystawianie swojego ciała na oblanie w ścisku piwem względnie przypalenie rękawa szlugiem. Oczywiście tłok na otwarciu to normalna rzecz, bardziej jednak zastanawia, dlaczego wobec tej oczywistej oczywistości organizatorzy w pewnym momencie nie otworzyli całego lokalu dla wszystkich. Być może przynosi to naiwnym definitywną odpowiedź na pytanie, co w praktyce lewicowość dla młodzieży z KP i satelit w pierwszej kolejności oznacza: jednym słowem, jest to iście realny socjalizm: osobne sklepy dla dygnitarzy i URM-owskie ośrodki wczasowe. Z błogosławieństwem "neoliberalnego" magistratu z PO. :-))))) Po 24 na dole tłum się trochę rozluźnił i wywiązał się dancing na parkiecie, który dalibóg nie odbiegał poziomem muzycznym i estetycznym od zabaw, jakie królują po przeciwległem stronie Świętokrzyskiej w Klubokawiarni, Mono-barze etc. poza tym, że te ostatnie są nieco bardziej hedonistyczne i spontaniczne... Design poprawny, wybór alkoholi raczej taki sobie, z kranu Lech i Grolsch, wino przeciętne, drinki niezbyt mocne. lokal kreowany na głowne "kulturotwórze miejsce" głównego centrum kulturalnego 8mln. kraju zrobił na mojej skromnej, nie bedącej rzecz jasna żadnym autorytetem personie, bardzo prownicjonalne i niesympatyczne wrażenie. Gdyby nie mnóstwo znajomych, których siłą rzeczy spotkałem (nie jest to towarzysko wielkie miasto:-), wyszedłbym po 40 minutach. No ale może to tylko tak na początek, wiec zobaczymy. Warszawskie kluby dzielą na te, które są super na starcie, a potem z miesiąca na miesiąc robi się dętka oraz na te, które nigdy nie były super. Może Nowy Wspaniały Świat ustanowi wyjątek od tej dychotomii. Czego szczerze życzę. To na co na pewno można liczyć, to niektóre imprezy kulturalne etc, KP na sporo znajomości "w świecie" więc parę ciekawych spotkań, wykładów - siłą rzeczy - pewnie będzie, o to akurat bym się nie martwił... Odpowiedz Link Zgłoś
karatemistrz666 Re: Nowy Wspaniały Świat już otwarty! 07.11.09, 15:45 38 mln kraju, jakby się ktoś czepiał> Chociaż nawet kraj 8 milionowy zasługiwałby na ciekawsze "elitarne" lokale w centrum stolicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokotowianin NWŚ to zaprzeczenie idei lewicy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.09, 15:50 Dla mnie lewicowe oznacza wynajęcie tego lokalu za najwyższą rynkową stawkę i finansowanie z tych pieniędzy działań dla ludzi społecznie odrzuconych. Finansowanie lokum dla "bohemy", która często nie wie co robić z pieniędzmi jest grandą. Jak chcą knajpy, to niech sobie wynajmą na rynku... Widocznie lewicowość to dzisiaj sposób na dostatnie i spokojne życie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brezniew Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: 94.75.121.* 08.11.09, 00:01 W sali dla VIP-ow oficjalnym językiem był pewnie rosyjski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.09, 00:01 ekipo Krytyki! co to za segregujaca akcja z pietrem dla VIPow? a gdzie wasza walka z wykluczeniem spolecznym? ciekawe co by na to Brzozowski powiedzial... i do tego w barze same korporacyjne produkty. a gdzie wspieranie lokalnej przedsiebiorczosci? naprawde musicie pomagac koroporacjom w dominowaniu rynku? ale i tak gratuluje, bo pewnie sporo pracy w to wlozyliscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobermann Warszawa nie chce komuchów IP: 204.79.90.* 09.11.09, 12:24 Zamknięcie też będzie huczne, z udziałem kilku zastępów straży pożarnej i przy akompaniamencie syren karetek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanley A co będzie za 3 lata ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.09, 17:16 Miasto sworzyło sobie problem. Za 3 lata najemcy tego już teraz podobno kultowego (?!) lokalu nie będą mieli zamiaru się wyprowadzić. Ustępować przed kamienicznikami-krwiopijcami ? A skąd ! Pewnie zaczną kampanię na rzecz obrony kultowego miejsca. Przy wsparciu medialnym ew. reprywatyzacja będzie odwlekana latami a budynek będzie niszczał (to świetna scenografia do pogadanek o rewolucji, czyż nie ?) :) PRogram ? Pewnie zaproszą swoich pop-idoli: Ziżka, Naomi Klein. RAczej nie zaproszą Bettine Roehl z NIemiec, która mówi ciekawe rzeczy i dużo prawdy o radykalnej lewicy z lat 60.-70. ("Zabawa w komunizm"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red_rose Nowy Wspaniały Świat już otwarty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 02:42 jak pisze pawłowski o legendach, to o viproomie mamy kolejną :) spotkanie dla przyjaciół kp było przed otwarciem między 19 a 21, potem już wszyscy mieli wstęp na górę, stopowali ruch, tylko kiedy było zbyt tłoczno na górze i schodach, na piętrze nie będzie też co dzień knajpy, tylko uniwersytet krytyczny, spotkania i debaty... Odpowiedz Link Zgłoś