Dodaj do ulubionych

Internet i Kablówka

02.02.04, 01:18
Witam,

z jakiego dostawcy internetu i kablówki można korzystać na naszym "osiedlu" ?

Czy poza TPSA i jej NEO jest jakaś alternatywa?

Tomek
Obserwuj wątek
    • zzrobert Re: Internet i Kablówka 02.02.04, 09:37
      Witam

Aktualnie jest dostępne:
      1. Neo - 512Kb na osobę, z ogólne znanymi cenami, wymaga telefonu TPSA. Można
      trafić na "pechową" pulę adresów.
      2. Dts - radiówka do bloku (ostatnio było 512Kb W SUMIE - na oba bloki - na
      kilkanaście osób), po budunku "normalnie" okablowaniem jakie już jest. Koszt
      instalacji 300zł, abonament 80zł. IP wewnętrzne.
      3. UPC - chello - 512/128Kb na osobę. Koszt instalacji ok 80zł, abonament
      159zł za internet i kablówkę, wykorzystują istniejącą instalację kablową
      (traci się dostęp do satelity). Mamy nędzną instalację "RTV" zaoferowaną w
      standardzie budynku (słaby sygnał - niechlujnie wykonana) więc mogą być
      kłopoty z otrzymaniem sygnału wystarczającego dla modemu kablowego we
      wszystkich gniazdach w mieszkaniu (lub nawet w którymkolwiek).
      4. "Na krzywy..." po sieci bezprzewodowej (są już 3 a czasem 4). Koszt
      instalacji: zakup karty WiFi(120-600zł zależnie od preferencji kupującego) i
      nawiązanie znajomości z dotychczasowymi uzytkownikami.
      5. promocja HP i Idei - nielimitowany dostęp do Internetu przez GPRS i
      można "z internetem" wyjść z domu "gdziekolwiek". Koszt "instalacji": tj
      zakupu notebooka lub palmtopa z tej promocji 1999-6360zł, abonament 49zł.

Astercity - teoretycznie planują ale na razie nie na już.

O innych możliwościach na razie nie słyszałem.
      • radomir73 Re: Internet i Kablówka 02.02.04, 13:01
        Korzystam z chello od ponad 2 miesięcy. Generalnie jestem zadowolony -
        przeciętny transfer mam na poziomie 350 Kb, ale spokojnie dochodzi do 512 Kb.
        Wadą chello jest limit miesięczny na download (15GB), ale mozna to łatwo
        obejść. Co do jakości okablowania - potwierdzam. U mnie aby wzmocnic sygnał w
        drugim gniazdu, trzeba było rozgrzebać gniazdo przelotowe i puścić dodatkowy
        kabelek. Niezbyt ładnie to wygląda, ale na szczęście jest za szafką z
        telewizorem.
        Astercity pewnie by się przydałoby - chociażby po to, aby mieć możliwość
        wyboru.
        Co do Dts - okablowanie jest ale tylko do drzwi mieszkania, tzn. puszka jest
        już wewnatrz mieszkania ale po pokojach musisz puścić dodatkowe okablowanie.
    • wojfor Re: Internet i Kablówka 03.02.04, 14:13
      No właśnie. Mam w domu dekoder cyfrówki i ciągłe problemy bo sygnał który do
      niego dociera jest beznadziejny. Jest na to jakaś metoda?
      • radomir73 Re: Internet i Kablówka 03.02.04, 15:45
        Chyba tylko antena na balkonie :-)
        U mnie sygnał do drugiego gniazdka wyprowadził bezpośrednio z kabla, który
        wchodzi do gniazda przelotowego, czyli po prostu ominął je, zmniejszając
        dzięki temu straty na sygnale antenowym. Jeśli masz słaby sygnał już w
        gnieździe przelotowym, to podejrzewam, że marne szanse.
        • zzrobert anteny na balkonie 03.02.04, 20:31
          Najśmieszniejsze jest to że na początku dziwiłem się ludziom co
          mając "kablówkę w standardzie" stawiają własny talerz ale tłumaczyłem sobie to
          tym że na "własnym" ma się te kanały co potrzeba a nie te co dają. Ale po
          podłączeniu UPC i kilku dniach "walki" z sygnałem zrozumiałem o co chodzi.
          Niestety obawiam się że znowu będę musiał wezwać serwisanta i pociągnąć nowe a
          co najważniejsze działające okablowanie (tylko znowu kuć ściany) albo postawić
          talerz :( na balkonie.
        • rafalpt Re: Internet i Kablówka 21.03.04, 04:08
          Witam.
          Powoli kupuje mieszkanie w budynku C. Tam wlasnie klada kable i tak sobie mysle
          czy nie dobrze byloby, poki nie ma jeszcze tynkow, "poprosic" o plozenie
          lepszego okablowania do sieci i TV? Ciekawe o ile to zmieni poziom sygnalu...bo
          przeciez poza mieszkaniem ida kable bez zmian. A tak poza tym chetnie wlacze
          sie i poznam inne problemy. reumarp@poczta.onet.pl Rafal
          • lohengrin77 Re: Internet i Kablówka 24.03.04, 12:57
            Również kupiłem mieszkanie w budynku C - i byłem zapytywany o umiejscowienie
            gniazdka. Wybrałem najbliżej w pokoju klatki schodowej, tylko jedno, aby nie
            było strat w puszce.

Obecnie mieszkam na osiedlu, gdzie sygnał jest bardzo silny. Z doświadczenia
            pamiętam, że kabel jak kabel - koncentryczny, trudno o 'lepszy' czy 'gorszy'.
            Problem leżał w tandetnych łączeniach jego wewnątrz mieszkania (po wymianie
            puszki nie miałem już problemów).

Mam nadzieję, że na Wyścigowej też poradzę sobie w podobny sposób.
            • rafalpt Re: Internet i Kablówka 25.03.04, 22:00
              Ze wszystkim moze byc różnie, mam tylko nadzieję że do 3xsztuka i ten budynek
              wyjdzie im już bez większych wpadek. A od której strony kupiłeś to mieszkanie?
              Ja mam 2 p. od pd-zach. Byłem dziś przestawiać przed tynkowaniem gniazdka.
              Podobno mają już na dniach ostro brać sie za elewację i tynki w środku.
              • lohengrin77 Re: Internet i Kablówka 26.03.04, 00:45
                Kupiłem na pierwszym piętrze, dokładnie numer C16, od strony południowo-wschodniej.

Oglądałem gotowe mieszkania do odbioru w B i A, i przyznam, że jakość znacznie
                lepsza od mojego obecnego z 1998.

Już elewacja? To nieźle. Koło mnie buduje osiedle gang znany jako JW, mają
                deadline na czerwiec, a w porównaniu z naszym budynkiem są ze trzy miesiące do tyłu.
    • blacky35 Re: Internet i Kablówka 05.04.04, 10:25
      Witaj.
      Ja kozystam z DSP czy cos w tym góscie(moze poprzestawiałem litery) jest w
      miare OK. tzn tanio ale jak sie cos zepsuje to trzeba czekac 3 dni. Tak sie
      stało 2 razy.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka