Dodaj do ulubionych

Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pracą?

13.02.10, 13:46
Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pracą? Jestem po inżynierii/ochronie środowiska, mam kilkuletnie doświadczenie. Poradźcie, proszę...
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 13.02.10, 14:46

Na pewno nie w ciemno. Jeżeli masz jakąś interesującą propozycję
      pracy, to przelicz sobie, ile zostanie na życie po opłaceniu
      mieszkania. I porównaj z tym, co miałaś dotychczas.

Zresztą słowo "warto" jest określeniem bardzo subiektywnym.
    • wawa.1 Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 13.02.10, 16:13
      Kolejnosc inna:-)
      Najpierw znajdz prace ,a pozniej przeprowadzka.
    • Gość: xxx Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.acn.waw.pl 13.02.10, 17:33
      Nie warto, jest nas tu już wystarczająco dużo.
      • Gość: Stefan Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: 212.180.160.* 13.02.10, 19:13
        A fajna jesteś?

Pokaż fotkę.
    • Gość: Ania Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.aster.pl 13.02.10, 22:51
      Nie wiem, co ci poradzić, skoro pytasz. Ale trudno jest odpowiedzieć
      na to pytanie. Trudno przewidzieć. O jednym trzeba pamiętać, że w
      Warszawie życie kosztuje drożej, np.zwykłe wywożenie śmieci w
      Warszawie kosztuje najwięcej, bo 42 zł. Natomiast w Łodzi najmniej,
      bo 17 zł. To tylko przykład, bo trudno pisać o wszystkim.
      Z drugiej strony twoja ochrona środowiska jest przydatnym i bardzo
      potrzebnym kierunkiem, więc pewnie w Warszawie też mogłabyś robić
      coś dobrego w tej sferze. Choć pewnie w miejscu, z którego
      pochodzisz, też można dbać o środowisko i robić coś pożytecznego dla
      swojego regionu. Musisz sama się zastanowić, co da ci większą
      satysfakcję.
    • Gość: Al_Ma25 Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.10, 10:31
      Pewnie, że fajna jestem :) Najpierw Ty pokaz fotkę, to ocenię czy warto wyruszyc do stolicy :)
    • ritzy Przyjedz z misja (tajna) 14.02.10, 13:23
      Otoz jeslibys mogla dostac sie do organizacji zielono-podobnych
      dzialajacych w Warszawie i uniemozliwiajacych nam normalny rozwoj, a
      nastepnie doprowadzila do upadku/rozwiazania owych ekofaszystow, to
      sadze, ze warszawiacy by Cie hojnie wynagrodzili za Twa akcje. I do
      konca zycia nie musialabys juz pracowac, zas ofert matrymonialnych
      od najbogatszych, najmadrzejszych i najprzystojniejszych bys miala
      bez liku.
    • Gość: Maix Zdecydowanie warto! IP: *.146.98.81.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.02.10, 15:32
      Warszawa to absolutnie najlepsze miejsce w Polsce, jezeli chodzi o prace, a i
      zyje tu sie calkiem dobrze i wygodnie...

Polecam!
      • Gość: Gość Re: Zdecydowanie warto! IP: 94.254.168.* 14.02.10, 17:08
        Ja pracuje w Warszawie w jednej z większych międzynarodowych firm z obszaru
        ochrony środowiska, moje koleżanki po ochronie środowiska na PW pracują za 1700
        zł jako fakturzystki, w dziale handlowym niewiele więcej plus prowizja, zarobki
        jednym słowem kiepskie jeżeli chodzi o tę branże w Warszawie, podejrzewam, że w
        Sita jest niewiele lepiej. Pozdrawiam
        • dorsai68 Fakturzystka po inżynierii środowiska PW? 17.02.10, 22:27
          Te Twoje koleżanki to dość daleko od inżynierii środowiska robotę znalazły.
          Jeśli ta firma, w której pracujecie, ma podobny profil co Sita, to, wybacz, ale z ochroną środowiska też ma niewiele wspólnego. To jedynie PR, że MPO, Sita itp to ochrona środowiska. To jest po prostu usuwanie śmieci a nie ochrona środowiska.

• Gość: Jarko Re: Zdecydowanie warto! IP: *.chello.pl 17.02.10, 22:54
          trzeba się cenić a nie brać pierwszą lepszą pracę za grosze. Jak się luszie
          zaczniecie cenić to i płace będą wzrastać
    • hrabia_piotr Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 14.02.10, 19:26
      Moim zdaniem nie warto.

Zamęczysz się tutaj. Duże odległości, dojazdy, tłok na ulicach, na
      chodnikach, pośpiech, wyścig szczurów w pracy, kolejki do
      przedszkola, kiepskie drogi, tylko jedna linia metra.

Do tego dochodzi fakt, że większość ładnych miejsc w Warszawie jest
      dobrze schowana przed przypadkowymi przechodniami, czyli przez
      większość czasu będziesz otoczona/y brzydotą, co będzie Cię dołować.

Po kilku latach spostrzeżesz, że TU JESZCZE nie masz przyjaciół, a
      TAM (gdziekolwiek to jest) JUŻ nie masz. Możesz być mocno
      rozgoryczona/y. Przy odwiedzinach w rodzinnej miejscowości będziesz
      traktowana/y jako ta/ten, która/y "pojechał/a do Warszawy, a teraz
      zadziera nosa", nie ważne, jak będziesz się zachowywać.

Myślę, że nie warto.
    • Gość: mika Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.fbx.proxad.net 14.02.10, 20:17
      To zalezy od twojej aktualnej sytuacji: jesli teraz nie masz zadnej
      pracy - warto.
      Jesli jakas masz i chesz lepszej - musisz bardzo dobrze ocenic
      sytuacje, bo koszty zycia beda znacznie wyzsze: wynajecie
      nawet najmniejszego mieszkania, wyjazdy do rodziny, koszty zycia,
      potem kupno swojego mieszkania, itd., czyli od proponowanej pensji
      trzeba odjac ok. 2000 zl/mies na dach nad glowa i przejazdy.
      Do tego wzrosna ci potrzeby, bo bedziesz widziec mase atrakcyjnych
      rzeczy, ktore pewno bedziesz chciec miec.
      Poza tym pojawia sie koszty psychologiczno-organizacyjne, o ktorych
      pisal Hrabia Piotr
    • agulha Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 15.02.10, 01:19
      Jestem warszawianką, ale bywam służbowo w innych miastach. Pamiętaj, że Warszawa
      jest dużym i "rozwleczonym" miastem. Może się okazać, że pracę znajdziesz w
      jednej dzielnicy, i że w tej dzielnicy (Mokotów zwłaszcza) wynajęcie mieszkania
      jest bardzo drogie. Dojazd z innej to wątpliwa przyjemność. Na przykład półtorej
      godziny w jedną stronę, i czasem nie wiadomo, czym szybciej - komunikacją czy
      samochodem. Z miejscami do parkowania tragicznie już nawet na peryferiach.
      Olsztyn przejedzie się calutki taksówką za 15 zł, w Warszawie nawet na imieniny
      do koleżanki raczej taxi nie pojadę, bo do tych dalej mieszkających to
      zapłaciłabym z 60 zł. Wyjazdy na weekendy: koszmarne i samochodem, i pociągiem,
      bo całe tłumy walą, połowa tego weekendu to stanie w korku na drogach
      wyjazdowych. Oczywiście wyższa cena metra kwadratowego, jeżeli tu osiądziesz i
      zechcesz kupić mieszkanie.
      • Gość: hvv Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 23:52
        Nie przyjeżdżaj tu. Najwyżej tylko na wycieczkę i nie za często.
        Miasto zalały tłumy prowincjuszy i coraz trudniej tu żyć. Jak masz
        dość energii i pomysłów, by urządzać się w nowym miejscu, to
        spokojnie osiągniesz sukces u siebie. A jeśli nie masz, to tym
        bardziej zostań u siebie.
        • Gość: al_ma25 Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 09:53
          Tak własnie myślałam. Kiedys było chyba lepiej, jednak rynek pracy się nasycił i ogólnie za dużo tam ludzi jak na taką infrastrukturę.

Dzięki, że utwierdziliście mnie w przekonaniu, że szkoda czasu na wysyłanie tam CV !!
          • dorsai68 To diwe różne sprawy. 17.02.10, 22:56
            Z pierwszej Twojej notki wynika, że chcesz przyjechać i szukać pracy. Z tej natomiast, że chcesz szukać, znaleźć i przyjechać.

Szukać warto. Wysyłać CV warto. Przyjechać na rozmowę, warto. Nic nie ryzykujesz rozmawiając z potencjalnym pracodawcą. Jeśli warunki nie będą Ci odpowiadały, mówisz "dzięki" i wracasz do domu.

• Gość: Gość Re: To diwe różne sprawy. IP: 62.153.75.* 18.02.10, 10:13
              Taaa, to może opcja dla kogoś, kto mieszka blisko Warszawy i wyda grosze na
              dojazd, tak to można sobie przyjechać i szukać, co innego jak ktoś przyjedzie z
              Krakowa, Gdańska, ciekawe czy tak można sobie śmigać na rozmowy kwalifikacyjne,
              sam bilet z Krakowa do Warszawy IC - 2 klasa 220 zł :D, nie licząc dodatkowych
              kosztów...
              • dorsai68 Re: To diwe różne sprawy. 18.02.10, 12:08
                Wiesz, jeżeli 220,- na bilet do Warszawy to zbyt duży koszt, to rzeczywiście, nie ma sensu byś szukał/a tu pracy.
                Znalezienie dobrej, przyzwoicie płatnej, pracy wymaga wysiłku, również finansowego.
                • Gość: Gość Re: To diwe różne sprawy. IP: 62.153.75.* 18.02.10, 13:22
                  Tak jeżdzić to sobie można miesiącami i nic :D, albo praca za 1500 -
                  2000 zł, nie czarujmy się, że dobrą pracę w Warszawie można dostać z
                  ogłoszenia :) to już nie te czasy...
        • Gość: licho Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.10, 14:21

> Jak masz dość energii i pomysłów, by urządzać się w nowym miejscu,
          > to spokojnie osiągniesz sukces u siebie.

To zależy od tego gdzie jest to nowe miejsce. Jeśli jest nim
          Warszawa to urządzenie się tutaj wymaga zdecydowanie mniej energii i
          pomysłów. Wystarczy popatrzeć na ilość ofert pracy w Warszawie i
          gdzie indziej.
    • czarny_winetu Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 17.02.10, 10:04
      Do stolicy zawsze warto przeprowadzić się za pracą. Wiadomo, że najwięcej jest
      jej tu własnie. Moi znajomi z innych miast właśnie po to do warszawki
      przyjeżdżają. Nie żeby się bawić, nie żeby chasac po stolecznych klubach, ale,
      żeby robic karierę i zarabiać. Nawet w urokliwym Krakowie czy rozwijającym się
      Wrocławiu nie ma tylu miejsc pracy, co tutaj. Trzeba zagryźć zęby, zacisnąć pasa
      i pomyśleć o przeprowadzce.
    • snajper55 Za pracą warto 17.02.10, 10:15
      Tylko musisz uważać, aby jej nie wyprzedzić i nie zjawić się w Warszawie przed nią.

S.
      • Gość: Gość Re: Za pracą warto IP: 109.243.18.* 17.02.10, 21:32
        Wcale nie jest tak różowo jak niektórzy piszą, to, że jest więcej ofert niż w
        innych miastach, nie zawsze przekłada się na dobre zarobki, a życie w Warszawie
        jest naprawdę drogie, konkurencja ogromna, z moich znajomych 2, 3 lata po
        studiach, większość korzysta z pomocy rodziców, gdyż pensja nie starcza na
        samodzielne życie...(chyba, że mieszkają z rodzicami, to inaczej), może kiedyś
        było lepiej, teraz niestety i rynek się popsuł i widać przesyt.
    • dominikagarnekk Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 10.07.14, 09:03
      Ja zrobiłam tak kilka lat temu i nie żałuję , a wręcz przeciwnie, dużo osiągnęłam. W przeprowadzce niestety nie miał mi kto pomóć , dlatego skorzystałam z usług firmy DTS przeprowadzki.pl/ , do dzisiaj z nich korzystam :)
    • aleks3232 Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 10.07.14, 18:45
      jeśli masz juz tam ofertę pracy to oczywiście, że warto, Warszawa jednak pod kątem zatrudnienia "rządzi" - ale nie przyjeżdżaj jak nie masz jeszcze konkretów zawodowych żadnych
    • Gość: ada Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.toya.net.pl 22.01.18, 13:04
      ja mam nowe mieszkanie na osiedlu Miasteczko Wawer w Wawrze, mieszkamy teraz w 4 osoby, 2 doroslych i dwojka dzieci, 4 pokoje, kazdy ma swoj kąt, po jednej stronie okna z widokiem na las, po drugiej na osiedle, plac zabaw itd. nie ma ruchliwej ulicy pod blokiem, miejsce idealne dla rodziny
    • Gość: kossa Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.play-internet.pl 21.02.18, 16:37
      Powysyłać CV do różnych firm w Warszawie i zobacz jaki będzie odzew. Wtedy będziesz wiedziała, czy warto się przeprowadzić czy lepiej szukać gdzie indziej.
      • 1kasjer Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 23.02.18, 19:30
        ja również myślę przeprowdzić się do Warszawy, ale zastanawiam się bo mam już prawie 40 lat i mogę mieć problemy z znalezieniem pracy.
    • Gość: anecior23 Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: 46.101.19.* 28.08.18, 13:56
      Ja tak właśnie zrobiłam, że z mojej małej wsi przeprowadziłam się do Warszawy w poszukiwaniu pracy. Cały swój dobytek przewiozłam z pomocą firmy Wiki transport prywatny, więc przeprowadzka przebiegła szybko i sprawnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka