al_ma25 13.02.10, 13:46 Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pracą? Jestem po inżynierii/ochronie środowiska, mam kilkuletnie doświadczenie. Poradźcie, proszę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 13.02.10, 14:46 Na pewno nie w ciemno. Jeżeli masz jakąś interesującą propozycję pracy, to przelicz sobie, ile zostanie na życie po opłaceniu mieszkania. I porównaj z tym, co miałaś dotychczas. Zresztą słowo "warto" jest określeniem bardzo subiektywnym. Odpowiedz Link Zgłoś
wawa.1 Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 13.02.10, 16:13 Kolejnosc inna:-) Najpierw znajdz prace ,a pozniej przeprowadzka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.acn.waw.pl 13.02.10, 17:33 Nie warto, jest nas tu już wystarczająco dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: 212.180.160.* 13.02.10, 19:13 A fajna jesteś? Pokaż fotkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.aster.pl 13.02.10, 22:51 Nie wiem, co ci poradzić, skoro pytasz. Ale trudno jest odpowiedzieć na to pytanie. Trudno przewidzieć. O jednym trzeba pamiętać, że w Warszawie życie kosztuje drożej, np.zwykłe wywożenie śmieci w Warszawie kosztuje najwięcej, bo 42 zł. Natomiast w Łodzi najmniej, bo 17 zł. To tylko przykład, bo trudno pisać o wszystkim. Z drugiej strony twoja ochrona środowiska jest przydatnym i bardzo potrzebnym kierunkiem, więc pewnie w Warszawie też mogłabyś robić coś dobrego w tej sferze. Choć pewnie w miejscu, z którego pochodzisz, też można dbać o środowisko i robić coś pożytecznego dla swojego regionu. Musisz sama się zastanowić, co da ci większą satysfakcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al_Ma25 Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.10, 10:31 Pewnie, że fajna jestem :) Najpierw Ty pokaz fotkę, to ocenię czy warto wyruszyc do stolicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Przyjedz z misja (tajna) 14.02.10, 13:23 Otoz jeslibys mogla dostac sie do organizacji zielono-podobnych dzialajacych w Warszawie i uniemozliwiajacych nam normalny rozwoj, a nastepnie doprowadzila do upadku/rozwiazania owych ekofaszystow, to sadze, ze warszawiacy by Cie hojnie wynagrodzili za Twa akcje. I do konca zycia nie musialabys juz pracowac, zas ofert matrymonialnych od najbogatszych, najmadrzejszych i najprzystojniejszych bys miala bez liku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maix Zdecydowanie warto! IP: *.146.98.81.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.02.10, 15:32 Warszawa to absolutnie najlepsze miejsce w Polsce, jezeli chodzi o prace, a i zyje tu sie calkiem dobrze i wygodnie... Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Zdecydowanie warto! IP: 94.254.168.* 14.02.10, 17:08 Ja pracuje w Warszawie w jednej z większych międzynarodowych firm z obszaru ochrony środowiska, moje koleżanki po ochronie środowiska na PW pracują za 1700 zł jako fakturzystki, w dziale handlowym niewiele więcej plus prowizja, zarobki jednym słowem kiepskie jeżeli chodzi o tę branże w Warszawie, podejrzewam, że w Sita jest niewiele lepiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Fakturzystka po inżynierii środowiska PW? 17.02.10, 22:27 Te Twoje koleżanki to dość daleko od inżynierii środowiska robotę znalazły. Jeśli ta firma, w której pracujecie, ma podobny profil co Sita, to, wybacz, ale z ochroną środowiska też ma niewiele wspólnego. To jedynie PR, że MPO, Sita itp to ochrona środowiska. To jest po prostu usuwanie śmieci a nie ochrona środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarko Re: Zdecydowanie warto! IP: *.chello.pl 17.02.10, 22:54 trzeba się cenić a nie brać pierwszą lepszą pracę za grosze. Jak się luszie zaczniecie cenić to i płace będą wzrastać Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_piotr Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 14.02.10, 19:26 Moim zdaniem nie warto. Zamęczysz się tutaj. Duże odległości, dojazdy, tłok na ulicach, na chodnikach, pośpiech, wyścig szczurów w pracy, kolejki do przedszkola, kiepskie drogi, tylko jedna linia metra. Do tego dochodzi fakt, że większość ładnych miejsc w Warszawie jest dobrze schowana przed przypadkowymi przechodniami, czyli przez większość czasu będziesz otoczona/y brzydotą, co będzie Cię dołować. Po kilku latach spostrzeżesz, że TU JESZCZE nie masz przyjaciół, a TAM (gdziekolwiek to jest) JUŻ nie masz. Możesz być mocno rozgoryczona/y. Przy odwiedzinach w rodzinnej miejscowości będziesz traktowana/y jako ta/ten, która/y "pojechał/a do Warszawy, a teraz zadziera nosa", nie ważne, jak będziesz się zachowywać. Myślę, że nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.fbx.proxad.net 14.02.10, 20:17 To zalezy od twojej aktualnej sytuacji: jesli teraz nie masz zadnej pracy - warto. Jesli jakas masz i chesz lepszej - musisz bardzo dobrze ocenic sytuacje, bo koszty zycia beda znacznie wyzsze: wynajecie nawet najmniejszego mieszkania, wyjazdy do rodziny, koszty zycia, potem kupno swojego mieszkania, itd., czyli od proponowanej pensji trzeba odjac ok. 2000 zl/mies na dach nad glowa i przejazdy. Do tego wzrosna ci potrzeby, bo bedziesz widziec mase atrakcyjnych rzeczy, ktore pewno bedziesz chciec miec. Poza tym pojawia sie koszty psychologiczno-organizacyjne, o ktorych pisal Hrabia Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 15.02.10, 01:19 Jestem warszawianką, ale bywam służbowo w innych miastach. Pamiętaj, że Warszawa jest dużym i "rozwleczonym" miastem. Może się okazać, że pracę znajdziesz w jednej dzielnicy, i że w tej dzielnicy (Mokotów zwłaszcza) wynajęcie mieszkania jest bardzo drogie. Dojazd z innej to wątpliwa przyjemność. Na przykład półtorej godziny w jedną stronę, i czasem nie wiadomo, czym szybciej - komunikacją czy samochodem. Z miejscami do parkowania tragicznie już nawet na peryferiach. Olsztyn przejedzie się calutki taksówką za 15 zł, w Warszawie nawet na imieniny do koleżanki raczej taxi nie pojadę, bo do tych dalej mieszkających to zapłaciłabym z 60 zł. Wyjazdy na weekendy: koszmarne i samochodem, i pociągiem, bo całe tłumy walą, połowa tego weekendu to stanie w korku na drogach wyjazdowych. Oczywiście wyższa cena metra kwadratowego, jeżeli tu osiądziesz i zechcesz kupić mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hvv Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 23:52 Nie przyjeżdżaj tu. Najwyżej tylko na wycieczkę i nie za często. Miasto zalały tłumy prowincjuszy i coraz trudniej tu żyć. Jak masz dość energii i pomysłów, by urządzać się w nowym miejscu, to spokojnie osiągniesz sukces u siebie. A jeśli nie masz, to tym bardziej zostań u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al_ma25 Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 09:53 Tak własnie myślałam. Kiedys było chyba lepiej, jednak rynek pracy się nasycił i ogólnie za dużo tam ludzi jak na taką infrastrukturę. Dzięki, że utwierdziliście mnie w przekonaniu, że szkoda czasu na wysyłanie tam CV !! Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 To diwe różne sprawy. 17.02.10, 22:56 Z pierwszej Twojej notki wynika, że chcesz przyjechać i szukać pracy. Z tej natomiast, że chcesz szukać, znaleźć i przyjechać. Szukać warto. Wysyłać CV warto. Przyjechać na rozmowę, warto. Nic nie ryzykujesz rozmawiając z potencjalnym pracodawcą. Jeśli warunki nie będą Ci odpowiadały, mówisz "dzięki" i wracasz do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: To diwe różne sprawy. IP: 62.153.75.* 18.02.10, 10:13 Taaa, to może opcja dla kogoś, kto mieszka blisko Warszawy i wyda grosze na dojazd, tak to można sobie przyjechać i szukać, co innego jak ktoś przyjedzie z Krakowa, Gdańska, ciekawe czy tak można sobie śmigać na rozmowy kwalifikacyjne, sam bilet z Krakowa do Warszawy IC - 2 klasa 220 zł :D, nie licząc dodatkowych kosztów... Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: To diwe różne sprawy. 18.02.10, 12:08 Wiesz, jeżeli 220,- na bilet do Warszawy to zbyt duży koszt, to rzeczywiście, nie ma sensu byś szukał/a tu pracy. Znalezienie dobrej, przyzwoicie płatnej, pracy wymaga wysiłku, również finansowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: To diwe różne sprawy. IP: 62.153.75.* 18.02.10, 13:22 Tak jeżdzić to sobie można miesiącami i nic :D, albo praca za 1500 - 2000 zł, nie czarujmy się, że dobrą pracę w Warszawie można dostać z ogłoszenia :) to już nie te czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licho Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.10, 14:21 > Jak masz dość energii i pomysłów, by urządzać się w nowym miejscu, > to spokojnie osiągniesz sukces u siebie. To zależy od tego gdzie jest to nowe miejsce. Jeśli jest nim Warszawa to urządzenie się tutaj wymaga zdecydowanie mniej energii i pomysłów. Wystarczy popatrzeć na ilość ofert pracy w Warszawie i gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_winetu Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 17.02.10, 10:04 Do stolicy zawsze warto przeprowadzić się za pracą. Wiadomo, że najwięcej jest jej tu własnie. Moi znajomi z innych miast właśnie po to do warszawki przyjeżdżają. Nie żeby się bawić, nie żeby chasac po stolecznych klubach, ale, żeby robic karierę i zarabiać. Nawet w urokliwym Krakowie czy rozwijającym się Wrocławiu nie ma tylu miejsc pracy, co tutaj. Trzeba zagryźć zęby, zacisnąć pasa i pomyśleć o przeprowadzce. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Za pracą warto 17.02.10, 10:15 Tylko musisz uważać, aby jej nie wyprzedzić i nie zjawić się w Warszawie przed nią. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Za pracą warto IP: 109.243.18.* 17.02.10, 21:32 Wcale nie jest tak różowo jak niektórzy piszą, to, że jest więcej ofert niż w innych miastach, nie zawsze przekłada się na dobre zarobki, a życie w Warszawie jest naprawdę drogie, konkurencja ogromna, z moich znajomych 2, 3 lata po studiach, większość korzysta z pomocy rodziców, gdyż pensja nie starcza na samodzielne życie...(chyba, że mieszkają z rodzicami, to inaczej), może kiedyś było lepiej, teraz niestety i rynek się popsuł i widać przesyt. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikagarnekk Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 10.07.14, 09:03 Ja zrobiłam tak kilka lat temu i nie żałuję , a wręcz przeciwnie, dużo osiągnęłam. W przeprowadzce niestety nie miał mi kto pomóć , dlatego skorzystałam z usług firmy DTS przeprowadzki.pl/ , do dzisiaj z nich korzystam :) Odpowiedz Link Zgłoś
aleks3232 Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 10.07.14, 18:45 jeśli masz juz tam ofertę pracy to oczywiście, że warto, Warszawa jednak pod kątem zatrudnienia "rządzi" - ale nie przyjeżdżaj jak nie masz jeszcze konkretów zawodowych żadnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.toya.net.pl 22.01.18, 13:04 ja mam nowe mieszkanie na osiedlu Miasteczko Wawer w Wawrze, mieszkamy teraz w 4 osoby, 2 doroslych i dwojka dzieci, 4 pokoje, kazdy ma swoj kąt, po jednej stronie okna z widokiem na las, po drugiej na osiedle, plac zabaw itd. nie ma ruchliwej ulicy pod blokiem, miejsce idealne dla rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kossa Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: *.play-internet.pl 21.02.18, 16:37 Powysyłać CV do różnych firm w Warszawie i zobacz jaki będzie odzew. Wtedy będziesz wiedziała, czy warto się przeprowadzić czy lepiej szukać gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
1kasjer Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra 23.02.18, 19:30 ja również myślę przeprowdzić się do Warszawy, ale zastanawiam się bo mam już prawie 40 lat i mogę mieć problemy z znalezieniem pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anecior23 Re: Czy warto przeprowadzic sie do stolicy za pra IP: 46.101.19.* 28.08.18, 13:56 Ja tak właśnie zrobiłam, że z mojej małej wsi przeprowadziłam się do Warszawy w poszukiwaniu pracy. Cały swój dobytek przewiozłam z pomocą firmy Wiki transport prywatny, więc przeprowadzka przebiegła szybko i sprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś