Gość: Puchatek Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 10:48 kontonaspam napisał: > Wielki bogaty Londyn nie był w stanie zapewnić odpowiedniej ilości dróg > wszystkim "samochodziarzom" (...) Dziecko, w "wielkim i bogatym" Londynie mieszka czterokrotnie więcej ludzi niż w Warszawie, to po pierwsze. A po drugie Londyn ma coś, czego Warszawa nie ma i jeszcze dłuuuuugo mieć nie będzie: gęstą, znakomicie zorganizowaną sieć metra, którym można dojechać wszędzie. Więc Twoje porównanie jest dosyć bezsensowne. Kretynizm warszawskich buspasów np. na Łazienkowskiej już ktoś wyżej opisał, nie będę się powtarzał. Korki na warszawskich kierunkach wschód - zachód (i dojazdach do nich) nie powstają z braku buspasów, tylko z braku mostów. Ja wiem, że jak się ma lat naście czy dwadzieścia parę, to ideały uderzają do głowy - ale spróbujcie czasami, kochani przeciwnicy samochodów, pomyśleć nie tylko o własnych czterech literach. Jest naprawdę sporo ludzi, dla których autobus _nie_jest_ wyjściem. Bo np. muszą być w pracy elegancko ubrani. Albo jadą do pracy po drodze odwożąc dzieci do szkoły czy przedszkola (często w dwa różne miejsca). Albo muszą jadąc do pracy zabierać ze sobą sporo sprzętu / narzędzi / dokumentów i innych rzeczy. Albo mają problemy zdrowotne. I tak dalej. Niech w Warszawie powstanie najpierw choćby podstawowy szkielet sieci metra (dwie linie "na krzyż" plus trzecia dookoła), i do tego parę linii szybkich tramwajów - wtedy będzie można namawiać ludzi, żeby zostawili samochody pod domem. A, i jeszcze jedno: skoro tak okropnie z tymi samochodami, niech mi ktoś wyjaśni dlaczego buspasami MOGĄ jeździć taksówki? Czy pasażer w taksówce zajmuje mniej miejsca niż dwie osoby jadące własnym samochodem? A może zamiast typowych buspasów wprowadzić po prostu rozwiązanie znane z wielu miejsca na świecie (bardzo popularne np. w wielkich aglomeracjach w USA) - oddzielny pas, którym mogą się poruszać wyłącznie pojazdy w których jadą _co_najmniej_ 2 (albo 3) osoby? To wymusza na ludziach wspólne podróże do pracy (rodzina zamiast dwoma samochodami jedzie jednym, sąsiedzi i współpracownicy podwożą się wzajemnie etc.). Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa 22.03.10, 11:17 Dziecko, Warszawa długo nie będzie mieć takiej sieci KM jak Londyn, choćby dlatego, że warszawska KM w porównaniu z Londyńską jest prawie darmowa. I nie będzie mieć więcej dróg w mieście, bo nie ma na to ani pieniędzy, ani miejsca. Więc możesz płakać i się mądrzyć, ale ruchu prywatnych samochodów się nie usprawni. Kretynizm warszawskich buspasów polega na tym, że jest ich za mało, więc jazda autobusem jest średnią alternatywą dla samochodu. Dziecko, na całym świecie (może poza światem Tibii i Second Live) TAXI jest częścią komunikacji miejskiej i jeździ nie tylko buspasami, ale także po zamkniętych dla prywatnych samochodów centrach miast. > Jest naprawdę sporo ludzi, dla których autobus _nie_jest_ > wyjściem. Bo np. musz być w pracy elegancko ubrani. W Kopenhadze widywałem ministrów w garniturach na rowerach. W Sztokholmie biznesmenów w (zatłoczonej) kolejce podmiejskiej. W NY maklerzy przyjeżdżają na Wall St. w zatłoczonym metrze. W Barcelonie metro jest pełne elegancko ubranych ludzi. W Wiedniu człowiek w garniturze w autobusie nikogo nie dziwi. Przykłady można mnożyć, o ile się bazuje na doświadczeniu, a nie wyobrażeniu. Wszystkie metropolie (może poza Moskwą) promują KOMUNIKACJĘ MIEJSKĄ. USA to świetny przykład. Pasuje do warunków europejskich jak pięść do nosa. A do Warszawy szczególnie. Można narzekać, że gdzie indziej jest metro, obwodnice itd., a u nas nie. Tylko, że tego nie da się zbudować z dnia na dzień, tylko że nas na to nie stać, więc nie będzie. Taka jest rzeczywistość. Można marzyć o szerokich drogach i setkach tysięcy miejsc parkingowych, miastach bez korków, ale to tylko marzenie. Mamy za mało dróg i więcej szybko nie będzie. Wszyscy chętni do jazdy swoim samochodem się nie zmieszczą. Więc albo pojedziemy komunikacją miejską, zatłoczoną i czasami śmierdzącą, albo będziemy stać w korku, a jak dojedziemy na miejsce, to i tak nie będzie gdzie zaparkować. > Ja wiem, że jak się ma lat naście czy dwadzieścia parę, to ideały uderzają... Nie mam naście lat. Ale widzę, że niektórym ideał, marzenie, utopia (jakim jest jazda wszędzie i zawsze włąsnym samochodem) nie przemija z wiekiem. BTW: Sieć KM w Londynie jest brudna i śmierdząca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 11 Re: Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 22:34 "Dziecko, Warszawa długo nie będzie mieć takiej sieci KM jak Londyn, choćby dlatego, że warszawska KM w porównaniu z Londyńską jest prawie darmowa. I nie będzie mieć więcej dróg w mieście, bo nie ma na to ani pieniędzy, ani miejsca. Więc możesz płakać i się mądrzyć, ale ruchu prywatnych samochodów się nie usprawni." Jak bedzie droższa, to na pewno więcej ludzi w nią wsiądzie - juz dziś średnio oszczędny samochód na trzy osoby w rodzinie lepiej ekonomicznie wychodzi niz KM, oczywiście pod warunkiem, że nie jest to złom:) "Kretynizm warszawskich buspasów polega na tym, że jest ich za mało, więc jazda autobusem jest średnią alternatywą dla samochodu." Kretynizm KM w Warszawie jest taki, że jest niezgrana niestety. Jak trzeba przedrzeć sie przez centrum, to już niestety tragedia. "Dziecko, na całym świecie (może poza światem Tibii i Second Live) TAXI jest częścią komunikacji miejskiej i jeździ nie tylko buspasami, ale także po zamkniętych dla prywatnych samochodów centrach miast." Takie regulacje jak u nas - ale zawsze jest to UZUPEŁNIENIE METRA. > Jest naprawdę sporo ludzi, dla których autobus _nie_jest_ > wyjściem. Bo np. musz być w pracy elegancko ubrani. "W Kopenhadze widywałem ministrów w garniturach na rowerach. W Sztokholmie biznesmenów w (zatłoczonej) kolejce podmiejskiej. W NY maklerzy przyjeżdżają na Wall St. w zatłoczonym metrze. W Barcelonie metro jest pełne elegancko ubranych ludzi. W Wiedniu człowiek w garniturze w autobusie nikogo nie dziwi. Przykłady można mnożyć, o ile się bazuje na doświadczeniu, a nie wyobrażeniu. Wszystkie metropolie (może poza Moskwą) promują KOMUNIKACJĘ MIEJSKĄ." Ministra stac na mieszkanie blisko pracy:) większość ludzi niestety nie. w Barcelonie pada w porównaniu z Warszawą tyle, co kot napłakał. Przyjmij Klienta (nie w sklepie) zmokły jak kura, w pomietym garniturze - kontrakt zapewniony (u konkurencji niestety):( makler nie ma na ogół kontaktu bezpośredniego, a w warszawie jest ich tyle, że aby spowodować wiekszy korek, musieliby sie wszyscy zderzyć na jednym skrzyżowaniu. "USA to świetny przykład. Pasuje do warunków europejskich jak pięść do nosa. A do Warszawy szczególnie." Tu się zgadzamy - inny kraj, inne odległości, inne myślenie inne miasta, ale czy gorsze - cóż, póki co, to My stoimy w kolejce do Ich ambasady, a nie odwrotnie;))) "Można narzekać, że gdzie indziej jest metro, obwodnice itd., a u nas nie. Tylko, że tego nie da się zbudować z dnia na dzień, tylko że nas na to nie stać, więc nie będzie. Taka jest rzeczywistość. Można marzyć o szerokich drogach i setkach tysięcy miejsc parkingowych, miastach bez korków, ale to tylko marzenie. Mamy za mało dróg i więcej szybko nie będzie. Wszyscy chętni do jazdy swoim samochodem się nie zmieszczą. Więc albo pojedziemy komunikacją miejską, zatłoczoną i czasami śmierdzącą, albo będziemy stać w korku, a jak dojedziemy na miejsce, to i tak nie będzie gdzie zaparkować." Wszyscy do KM też się nie zmieszczą, wiele razy musiałem przepuścić autobus (na szczęście nie muszę odbić karty o określonej godzinie i mi to zwisa lekko). "> Ja wiem, że jak się ma lat naście czy dwadzieścia parę, to ideały uderzają... Nie mam naście lat. Ale widzę, że niektórym ideał, marzenie, utopia (jakim jest jazda wszędzie i zawsze włąsnym samochodem) nie przemija z wiekiem." To zależy gdzie mieszkasz i gdzie jeździsz do pracy. Nie wszyscy są tak szczęśliwi. "BTW: Sieć KM w Londynie jest brudna i śmierdząca." Metro w Warszawie ok. tylko jakby za mało linii było, a piszesz, że nie ma widoku na dalsze linie. Neoplan i lato - warszawiak tłumaczenia dalszego nie potrzebuje. Zestaw to z samochodem - klima, radio, płyta lub mp3, a w moim przypadku również jazda z kilkoma kolegami nie rzucającymi k i ch co drugie słowo. Rachunek jest prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: *.aster.pl 22.03.10, 11:24 "Bo np. muszą być w pracy elegancko ubrani. Albo jadą do pracy po drodze odwożąc dzieci do szkoły czy przedszkola (często w dwa różne miejsca). Albo muszą jadąc do pracy zabierać ze sobą sporo sprzętu / narzędzi / dokumentów i innych rzeczy. Albo mają problemy zdrowotne." Alez oczywiscie, masz racje. Tylko nawet jak zsumujesz liczebnosc tych grup i dla pewnosci pomnozysz przez 2, to i tak wyjdzie z tego ulamek masy, ktora codziennie rano przemieszcza sie samochodami (najchetniej w pojedynke), bo uwaza, ze musi i koniec. Otoz rzecz w tym, ze wcale nie musi. Nawiasem mowiac, nie wszystkie dzieci musza do szkol i przedszkoli jezdzic samochodami rodzicow - ale, wiadomo, trzeba trzymac fason i pokazac sie przed innymi. Nie wszyscy schorowani potrzebuja samochodow (uwierz mi, wiem co pisze), ale wygoda rulez. I dobrze, ich prawo, tylko niech sie licza z tym, ze beda stac w korkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koshy Re: Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: *.171.95.110.static.crowley.pl 22.03.10, 15:26 > Nawiasem mowiac, nie wszystkie dzieci musza do szkol i przedszkoli jezdzic > samochodami rodzicow - ale, wiadomo, trzeba trzymac fason i pokazac sie przed > innymi. CZłowieku, odstaw pigułki i rozejrzyj się. Znalezienie przedszkola w tym mieście graniczy z cudem (poza "starymi" dzielnicami typu Ochota, Mokotów). Jak już jest to kryterium "bliskości" nie jest brane pod uwage przy przydziale miejsca. Stad np. ja zawożę dziecko do innej dzielnicy (na szczęscie po drodze). I robię to samochodem, bo w ten sposób zajmuje to 15-20 minut w przeciwieństwie do 30-40 minut zatłoczonym autobusem. Pzdr Koshy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Zbiorkom? A jak nim przewieźć w godzinach szczytu: IP: *.t-systems.com.pl 22.03.10, 10:57 1. Małe dziecko (lub dwoje) 2. Karton 30x40x50 3. Dwie siatki zakupów 4. Teczkę z laptopem 5. Czyste buty... Zwolennicy buspasów liczą pasażerów na sztukę. A przecież nawet jak ktoś jedzie autem sam to może mieć pełny bagażnik. I co, za każdym razem firmę kurierską wynajmować? To jest oderwane od rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Zbiorkom? A jak nim przewieźć w godzinach szc IP: *.aster.pl 22.03.10, 11:30 > 1. Małe dziecko (lub dwoje) Nie histeryzuj. Cale dziecinstwo tak przejezdzilem i zyje. > 2. Karton 30x40x50 Trudne, zgadzam sie. Ale naprawde nie kazdy wozi codziennie rano kartony. I gdyby samochodami jezdzili tylko ci z kartonami, bylby luzik na ulicach. > 3. Dwie siatki zakupów Jakis problem? > 4. Teczkę z laptopem ??? Z tym tez nie dajesz rady? To chyba rzeczywiscie nieprzystosowany musisz byc do zycia w miescie :-))) > 5. Czyste buty... Hmm... Najlepiej w pudelku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Zbiorkom? A jak nim przewieźć w godzinach szc IP: *.centertel.pl 22.03.10, 11:42 > Nie histeryzuj. Cale dziecinstwo tak przejezdzilem i zyje. Kiedyś ludzie zapychali pieszo po 10 km i prali w balii, ale skoro wynaleziono szybsze metody, to dlaczego ich nie stosować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Zbiorkom? A jak nim przewieźć w godzinach szc IP: *.aster.pl 22.03.10, 11:53 Z Concorde'ow tez w koncu zrezygnowano, chociaz byly szybsze. > dlaczego ich nie stosować? Stosuj, ale licz sie z tym, ze bedziesz stal w korkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Zbiorkom? A jak nim przewieźć w godzinach szc IP: *.centertel.pl 22.03.10, 11:58 > Z Concorde'ow tez w koncu zrezygnowano, chociaz byly szybsze. Bo cena była nieadekwatna. Cena jazdy samochodem czy prania w pralce jest adekwatna do korzyści. > Stosuj, ale licz sie z tym, ze bedziesz stal w korkach. I tak jest szybciej niż zbiorkomem (poza bardzo krótkimi trasami w ścisłym centrum). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisza No ale jak widać już nie szybsze. IP: *.chello.pl 22.03.10, 11:54 No ale jak widać już nie szybsze. Korków nie robią autobusy tylko prywatne samochody kiedy to do was dotrze głąby... czy jak nie było bus pasów to nie było korków??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: No ale jak widać już nie szybsze. IP: *.centertel.pl 22.03.10, 11:59 > Korków nie robią autobusy tylko > prywatne samochody kiedy to do was dotrze głąby... A kolejki za komuny powodowali klienci, za brak towarów w sklepach też odpowiadali klienci, którzy za dużo ich kupowali, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisza Re: No ale jak widać już nie szybsze. IP: *.chello.pl 22.03.10, 12:26 Wiem niektórym trudno jest zaakceptować zmieniający się świat. W przyrodzie już tak jest że osobniki które nie potrafią się przystosować muszą wyginąć i to was czeka w miastach samochodziarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: No ale jak widać już nie szybsze. IP: *.centertel.pl 22.03.10, 12:33 > Wiem niektórym trudno jest zaakceptować zmieniający się świat. Osoby stratne z powodu buskwasów to nie tylko samochodziarze ale i pasażerowie zbiorkomu (popytaj na Gocławiu). Jeśli będą kolejne durne buskwasy powodujące korki w połowie miasta, to "nieakceptacja zmieniającego się świata" może przybrać formę wywiezienia HGW z Rutą i Galasem na taczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariki Re: No ale jak widać już nie szybsze. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 12:54 > Osoby stratne z powodu buskwasów to nie tylko samochodziarze ale i pasażerowie > zbiorkomu (popytaj na Gocławiu). Jest na to proste rozwiązanie, i wiesz jakie... :-) 2 = 1 + 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: No ale jak widać już nie szybsze. IP: *.centertel.pl 22.03.10, 13:00 > Jest na to proste rozwiązanie, i wiesz jakie Wiem: budowa obwodnic i udrożnienie istniejących zamiast dławienia ich buspasami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariki Re: No ale jak widać już nie szybsze. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 14:03 Oczywiście - obwodnica rozwiąże problem na takim np. Gocławiu - w końcu przechodzi przez niego mnóstwo dróg przelotowych z innych dużych osiedli. Nie od dziś wiadomo że największy problem tego osiedla to tranzyt. I bez znaczenia jest fakt, że osiedle to otoczone jest 4 drogami 2- i 3-pasmowymi, a przez środek przechodzą 2 inne 2-pasmówki. Wybudujmy jeszcze 4-pasmówkę (najlepiej w miejscu kanału) i problem się rozwiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: No ale jak widać już nie szybsze. 22.03.10, 12:30 Na Trasie Ł. ? Bylo mniej, byly krotsze (i w czasie i przestrzeni), nie zdarzaly sie w weekendy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariki Re: Zbiorkom? A jak nim przewieźć w godzinach szc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 12:46 Ad. 1 - codziennie jakieś ludzie wożą bachory... często po 2-3 sztuki. A więc da się. Na szczęście tylko niektóre drą ryja. ;-) Ad. 2, 3. - sam często wożę podobne gabaryty busem. Ad. 4 - codziennie jadąc do/z pracy korzystam z laptopa - po co mam marnować godzinę skoro mogę coś zrobić po drodze. Ale fakt że wsiadam tam gdzie jeszcze nie ma tłoku. Ad. 5 - no problem, w pudełku. ;-) Większe bagno i tak jest za oknem busa niż w nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Zbiorkom? A jak nim przewieźć w godzinach szc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 15:31 Przecież nie chodzi o to, żeby WSZYSCY się przesiedli z samochodów. Wystarczy parę procent (jak w lecie) i już jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Zbiorkom? A jak nim przewieźć w godzinach szc 22.03.10, 16:01 Chodzi "tylko" o to by 85% Warszawiakow jezdzilo stale/codzienie KM. Co przy obecnej zajetosci autobusow (a tylko 40% mieszkancow jezdzi codziennie) i stanie taboru nie jest raczej dobrym pomyslem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolitessa Re: Zbiorkom? A jak nim przewieźć w godzinach szc IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.10, 18:04 Codziennie jeździsz z kartonem, dwójką dzieci, dwiema siatkami zakupów i laptopem? Widzisz, ileś lat spokojnie przejeździłam zbiorkomem z dwójką dzieci i wózkiem. Siatki i - od pewnego momentu - laptopa przy okazji też woziłam. I żyję. Voila! Fakt, nie mam zwyczaju jeżdżenia wszędzie z kartonem 30x40x50. Ani z klatką na papugę arę 120x40x40. Ani z pudłem na kapelusze z dużym rondem (50 średnicy, 30 wysokości). Ale umówmy się: to przypadek skrajny i można wziąć taksówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
eizoo Re: Zbiorkom? A jak nim przewieźć w godzinach szc 23.03.10, 10:10 Gość portalu: Lolitessa napisał(a): > Codziennie jeździsz z kartonem, dwójką dzieci, dwiema siatkami zakupów i laptop > em? > > Widzisz, ileś lat spokojnie przejeździłam zbiorkomem z dwójką dzieci i wózkiem. > Siatki i - od pewnego momentu - laptopa przy okazji też woziłam. I żyję Spróbuj mądralo wsiąść do jakiegokolwiek autobusu o 8 rano na Trasie Łazienkowskiej w kierunku do Centrum z tym wózkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: Zbiorkom? A jak nim przewieźć w godzinach szc IP: *.acn.waw.pl 25.03.10, 01:29 Marudzisz. Jest to dziecinnie proste. Przechodzimy z wózkiem na przeciwną stronę Trasy i wsiadamy do pustego o tej porze autobusu, jadącego w stronę pętli na Pradze. I voila! Autobus przecież zaraz zawróci w pożądanym przez nas kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 11:05 Czy ktoś mi może podpowiedzieć: czy łamię przepisy wjeżdżając na bus- pas i zatrzymując się na przystanku autobusowym w celu podjęcia lub wysadzenia pasażera? Pytam się jako osoba prywatna tj. nie jestem taksówkarzem ani nie zajmuje się przewozem osób Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa 22.03.10, 11:20 Na przystanku obowiązuje zakaz zatrzymywania (nie dotyczy autobusu KM). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T buspasy są jak janosikowe IP: *.acn.waw.pl 22.03.10, 11:07 Ułatwiają życie biedocie, której nie stać na samochód a utrudniają bogatym, którzy płacą wysokie podatki i jeżdżą samochodami. Lepiej by zrobili pasy tylko dla samochodów z warszawską rejestracją, żeby promować meldowanie się w warszawie i płacenie podatków w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: buspasy są jak janosikowe 22.03.10, 11:17 > Ułatwiają życie biedocie, której nie stać na samochód Nie ośmieszaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolitessa Re: buspasy są jak janosikowe IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.10, 18:00 Skąd to przekonanie, że bogaci jeżdżą samochodami, a biedni zbiorkomem? Z lat 70-tych w głębokim PRLu? Człowieku, rozejrzyj się wokół siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: buspasy są jak janosikowe IP: *.acn.waw.pl 22.03.10, 19:04 Czasem mi się zdaża być w jakims pubie na piwie i wówczas jeżdżę ZTMem i wiem jakie elementy tam bywają. Bród, smród i tłok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolitessa Re: buspasy są jak janosikowe IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.10, 09:35 No widzisz, a ja jeżdżę autobusami często, nie tylko na nocnej trasie pub-dom. Możemy założyć, że mam nieco większy przegląd, nie? PS: Jak "zdaża", to "jerzdżę". Musi być jakaś sprawiedliwość. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alf/red/ Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: *.emea.ibm.com 22.03.10, 11:13 Przeczytałem ulotkę i się podłamałem. To chyba projektował ten człowiek od "ustąp mi miejsce". A chmurka za autobusem jest tendencyjna, wynika z niej że bus ma mały silniczek, za to samochód żłopie na potęgę. Ech, propaganda powinna być jednak wiarygodna... Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa 22.03.10, 11:44 BUS siorbie jakieś 50-60 litrów na 100km, czyli przy 20 osobach na pokładzie siorbie jakieś 2,5-3 litry na 100km. Tylko Toyota Prius lub skuter mogą się mierzyć z takim zużyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprzeciw! Najpierw obwodnica i metro, potem ewentualnie IP: *.spray.net.pl 22.03.10, 11:17 buspasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KLM Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: *.chello.pl 22.03.10, 11:28 nikogo innego nie udało się namówić do durnej reklamy, tylko tego tłustego, obleśnego ryja??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Podajcie mi 1 powód, żebym wydłużał sobie dojazd IP: *.centertel.pl 22.03.10, 11:40 Samochodem jadę 2-3 razy szybciej, co oznacza co najmniej godzinę oszczędności dziennie. Podajcie mi choć 1 sensowny powód, dla którego miałbym dobrowolnie z tego rezygnować. Sensowny to znaczy taki, na który żona nie popuka się w czoło, a dziecko nie zapyta się "dlaczego wolisz siedzieć w autobusie zamiast bawić się ze mną". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariki Re: Podajcie mi 1 powód, żebym wydłużał sobie doj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 12:52 Chyba powinieneś zapytać zarząd miasta dlaczego komunikacja w Twoich okolicach jest tak słaba. Zmotywować sąsiadów żeby pisali do urzędów domagając się lepszej. W tym kraju niestety często - nie wykłócisz się to nie dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Podajcie mi 1 powód, żebym wydłużał sobie doj IP: *.centertel.pl 22.03.10, 12:58 Iiii tam, jeśli mam do przejechania 40 przystanków autobusami z 2 przesiadkami, to samochód zawsze będzie szybszy. A częściej i bezpośrednio niestety niedasie, bo zaraz jakiś cwaniaczek typu Prahnitza odpowie, że "zbiorkom nie taksówka, żeby każdy miał bezpośrednio". Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Podajcie mi 1 powód, żebym wydłużał sobie doj 22.03.10, 15:22 Samochodów ciągle przybywa, zawsze szybciej niż dróg (no może w Nowym Orleanie trochę samochodów ostatnio ubyło, tudzież w Detroit). Poczekaj jeszcze kilka lat, a skończy się szybciej (no chyba że jeździsz z Nadarzyna do Skierniewic). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Podajcie mi 1 powód, żebym wydłużał sobie doj IP: *.centertel.pl 22.03.10, 15:33 > Poczekaj jeszcze kilka lat, a skończy się szybciej Jakoś jestem dziwnie spokojny. Autobus stoi u mnie w tym samym korku co samochody, a buspasa i tak nie będzie, bo jest jeden pas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Wzorem londynu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 11:54 WZOREM LONDYNU: Rowery na buspasach i nie trzeba ścieżek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 13:09 Ja bym chciał imię, nazwisko i adres tego ch.ja, który wymyślił buskwasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolitessa Re: Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.10, 18:06 Wymyślono je w 1939 w Chicago. Facet może już nie żyć. Ale w zamian za to możesz sobie napluć na buty. Odpowiedz Link Zgłoś
szlakuls Hiszpanie proponowali jezdnię nad TŁ 22.03.10, 13:27 Warszawa 8 lat temu dostała w ramach pomocy komunikacyjnej UE projekt dotyczący przykrycia TŁ i poprowadzenia górą linii autobusowej. A odcinek od Niepodległości do Grójeckiej dla samochodów miał pójść w tunelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx szkoda czasu na gazetowe lanie wody IP: *.acn.waw.pl 22.03.10, 13:34 ja podziekuje HGW przy urnie wyborczej tak jak Gazecie Wyborczej za ta nachalna propagande podziekowalem w kiosku-od czasu buspasa na TL kupuje tylko Polske Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolitessa Re: szkoda czasu na gazetowe lanie wody IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.10, 18:08 Ale na gazeta.pl latasz i się wpisujesz nawet :) Spoko, GW przeżyła 20 lat, to i Ciebie przeżyje. A poparcie HGW stale rośnie i wzrosło już z 30% do 50%. Miłego bojkotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: szkoda czasu na gazetowe lanie wody 22.03.10, 19:44 W ramach poparcia - oto wsparcie HGW dla zbiorkomu: www.efakt.pl/Wladza-ponad-prawem-Tak-jezdzi-prezydent-,galeria-artykulu,65066,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: szkoda czasu na gazetowe lanie wody IP: *.chello.pl 22.03.10, 21:08 Gość portalu: kixx napisał(a): > ja podziekuje HGW przy urnie wyborczej > tak jak Gazecie Wyborczej za ta nachalna propagande podziekowalem w > kiosku-od czasu buspasa na TL kupuje tylko Polske I wielu postapi tak samo. I bezczelne manipulacje z sondazami poparciami dla tej kobiety nic nie zmienia. Watpie, zeby jakikolwiek przecietny kierowca poruszajacy sie codziennie po miescie po tym, co ona razem ze swoja zgraja wyrabia (a jeszcze gorsze co planuje) na nia zaglosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolitessa Re: szkoda czasu na gazetowe lanie wody IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.10, 01:51 To się pan zdziwisz. Odpowiedz Link Zgłoś
jjszczepan Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa 22.03.10, 15:44 zróbcie wreszcie poszerzenie Trasy miedzy Niepodległości a kilkadziesiat metrow za Krzywickiego. Tam jest trawnik, ktory dalby szanse jechania samochodom, bez kolizji ze skręcającymi od Mokotowa w lewo via Krzywickiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnerwiony Ludzie!!!!! Weźmy się wreszcie za bufetową! Nie IP: *.chello.pl 22.03.10, 18:45 dajmy się głupim hasłom i oszołomom , którzy chcą po 2-milionowym mieście zap... na bicyklach ! Jak tu q.śwa pracować , kiedy trzeba być w ciągu dnia w kilku miejscach Warszawy ? Czy oni zgłupieli ?! Jak chcą wiochy z rowerami i krowami z plastiku , to niech wyp...lają do Zadupia Dolnego , skąd pochodzą ! Ja sam się pora chuję z bucami z Peło przy urnie wyborczej . Prawdziwi warszawiacy , zróbcie to samo ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shaqu śmierdziało dzisiaj w autobusie którym jechałem IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.03.10, 19:08 Dlaczego zespół Gronkiewicz, Galas, Ruta itp typki wymyślają takie bzdury?@@#@##%#$% Najpierw remonty!!!!!!! Potem buspasy!!!!!!!!!!! Nie odwrotnie!!!!!! Wcale się nie dziwię "ekspertom" z politechniki, że popierają buspas. Przecież dostają kasę za "ekspertyzy" od miasta!!!!!!!!!!!!! Życzę urzędnikom m.st. Warszawy, żeby popsuły się wszystkie służbowe samochody! Tak aby Gronkiewicz i spółka musieli jeździć śmierdzącymi, ciasnymi, powolnymi autobusami, na które trzeba czekać czasami po pół godziny, przyklejeni do szyby na glonojada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pamiętajcie najpierw remonty, metro, obwodnica i mosty, a potem buspasy. Ekipa PO zaczęła od dupy strony. Mam nadzieję, że przestaną skłócać Warszawiaków i dzielić nas na tych co poruszają się samochodami i na tych co korzystają z transportu miejskiego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dryft Ludzie ! IP: *.acn.waw.pl 22.03.10, 19:53 "...Sami zescie ja wywindowali na piedestal...!" Odpowiedz Link Zgłoś
antygronkowiec Bufetowa out!!! na zbity pysk!!!! 22.03.10, 21:55 gdzie się kryjesz bufetowo???? może czaisz się i za pół roku z dumą otworzysz wiadukt na andersa co??????? ale że przez ten czasu ujebiecie ludzi na amen to pryszcz, ale ja na otwarcie przyjdzę i w pysk dostaniesz jajcem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: *.stansat.pl 22.03.10, 21:52 Popieram buspas, pomimo że zanim dojadę do niego to stoję w korku. Całkowity czas dojazdu do pracy skrócił mi się średnio o połowę. Jadę zatłoczonym autobusem a korek tworzy sznur samochodów osobowych, z jedną-dwoma osobami wewnątrz. Gdyby przesiedli się do komunikacji miejskiej wszyscy szybciej dojechalibyśmy do celu. Pomimo dyskomfortu auto zostawiam w garażu. Jak mijam pasażerów taksówek stojących w korku to zastanawiam się nad fenomenem samochodowej kanapy, z której wielu nie może zrezygnować. Mam nadzieję, że jutro rano szybko dojadę do buspasa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: *.chello.pl 22.03.10, 22:18 Droga Elu, gdybym sie przesiadl do komunikacji miejskiej jechalbym 60-70 minut zamiast 30. Nie wszyscy jada do pracy 5 czy nawet 10 przystankow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon_smigator ela z ożarowa zostawia autko w domku!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 22:46 wyyyyyyyyypas!!!!! przynajmniej jednej baby mniej za kółkiem i od razu lepiej się jedzie, zbiorkom dla bab!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 11 Re: Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 22:52 "Popieram buspas, pomimo że zanim dojadę do niego to stoję w korku. Całkowity czas dojazdu do pracy skrócił mi się średnio o połowę. Jadę zatłoczonym autobusem a korek tworzy sznur samochodów osobowych, z jedną-dwoma osobami wewnątrz. Gdyby przesiedli się do komunikacji miejskiej wszyscy szybciej dojechalibyśmy do celu. Pomimo dyskomfortu auto zostawiam w garażu. Jak mijam pasażerów taksówek stojących w korku to zastanawiam się nad fenomenem samochodowej kanapy, z której wielu nie może zrezygnować. Mam nadzieję, że jutro rano szybko dojadę do buspasa... " To gdzie mają wsiąść ci inni, co zostawią samochody jak Ty pod domem. Bez zwiększenia taboru nie da rady, a ziekszyć taboru nie da rady. Ledwo łatają co sie wysypie. Kilku na forum już zauważyło - im dłuższa droga do przejechania tym własnym samochodem mimo wszystko szybciej. Potrzebna jest rzetelna analiza i dobre rozwiązania - a nie jak to profesorów z Krakowa wprowadzające tzw. "szybki tramwaj" na te same tory co "zwykły tramwaj". Czysty Harry Potter - szach prach i szybki przed zwykłym. Bus pasy - jak najbardziej, ale w centrum, które z założenia ma byc dla ludzi. Nie na trasach spełniających jak na razie rolę obwodnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shaqu Re: Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.03.10, 10:19 masz rację, ale w Warszawie BRAKUJE AUTOBUSÓW i tramwajów!!!!! Jeżeli wszyscy kierowcy osobówek przesiedliby się do autobusów to byśmy się nie mieścili w nich. I byłby sytuacje, tak jak w niektórych pociągach, co jadą do Warszawy z ludźmi do pracy! Najpierw trzeba by było przepuścić 1-2 napchane autobusy. A ja płacę podatki w Warszawie, przymusowo ściągają ode mnie składki. Dlatego ŻĄDAM WYGODNEGO I SZYBKIEGO TRANSPORTU!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: *.acn.waw.pl 25.03.10, 01:37 > masz rację, ale w Warszawie BRAKUJE AUTOBUSÓW i tramwajów!!!!! Codziennie widać to np. rano na Kinowej, gdzie po wprowadzeniu buspasa często NIE DA RADY wejść do tramwaju. Trzecim udaje się zabrać z reguły. Co jest dowodem na to, że zarzuty części osób o niewydolność komunikacyjną miasta nie są takie bezpodstawne. (Na dodatek równocześnie z nowym buspasem, zabrano stamtąd linię 22.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michello carpooling IP: *.chello.pl 23.03.10, 01:41 a może by tak w Warszawie wprowadzić carpooling? Dla tych co nie wiedzą - to specjalny pas, na który na autostradach amerykańskich mogą wjeżdżać tylko samochody, w których podróżuje kilka osób, a nie tylko kierowca. W Californii wystarczą 2 osoby, w NY 3. Na takich pasach podróżuje się bardzo sprawnie, bo w USA prawie każdy jeździ autem sam, więc car pool jest pusty. Ja nie lubię jeździć autobusem, bo jest tłok jak cholera, od ludzi śmierdzi, autobus ciągle staje na przystankach, a i też na światłach jak samochód. Carpooling byłby ciekawym rozwiązaniem - w tej chwili w Warszawie w 80% samochodów jedzie tylko jedna osoba (kierowca), więc mogłoby to skłonić ludzi to jeżdżenia z pasażerami, przez co korki by się zmniejszyły. Bez zmuszania ludzi na siłę do podróżowania rozklekotanymi autobusami. Remember - when you ride alone, you ride with Hitler. ZTM to nie jedyna metoda na rozładowanie korków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale draka Re: carpooling IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.01.11, 15:25 pomysl oczywiscie genialny, ale nie wiem, na ile w Polsce by sie udal ze 2 lata temu Politechnika Krakowska probowala wprowadzic cos takiego w Krakowie, ale chyba sie poddali - slyszalam kiedys wywiad, w ktorym powiedzieli, ze Polacy po prostu za bardzo kochaja swoje samochody i nie chca wpuszczac obcych, wola stac w korku, byle im nikt w ich samochodzie nie przeszkadzal od jakiegos czasu serwis www.carpooling.pl cos probuje, ale efektow nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniuta Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: 212.75.118.* 24.03.10, 08:11 Nikt nie przekona mnie i innych właścicieli dobrych aut, żeby przesiedli się do śmierdzących, zatłoczonych, zatęchłych autobusów i tramwajów. nie ma takiej opcji. argumenty zwolenników buspasów to argumenty biedoty, która nie płaci podatku drogowego w benzynie. chcecie nas przekonać do jazdy komunikacją miejską? kupcie nowe tramwaje i autobusy. a najlepiej zróbcie pierwszą i drugą klasę komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adel Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.03.10, 20:47 Oto cała prawda o rządach HGW - jak zbudować kawałek ulicy - to problem nie do pokonania - a namalować pas dla autobusów - to luzik. Cała ta akcja ma na celu jedno - aby HGW śmigała bez korków służbowym autem bo tych BUSpasach - co czyni nagminnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qubuzz Nie ma takiego słowa IP: *.intercable.net 25.03.10, 19:56 Co to znaczy buspas? Tak, jeszcze pewnie z 'u' czytanym jak 'a' [baspas]?? Ludzie, polski język jest taki piękny, że nie ma potrzeby go niszczyć jakimiś angielskimi neologizmami. Zresztą w Anglii 'buspas' czy raczej 'buspass' oznacza coś zupełnie innego, ale nie w tym rzecz. Czemu nie można powiedzieć, osobna linia autobusowa, tor dla autobusów, w ogóle co za problem, nie wiem, dlaczego dla zwykłego dodatkowego pasa na drodze, warszawiacy tworzycie całą kampanie społeczną, slogany, zapraszacie gwiazdy, po to tylko, żeby na ulicach wydzielili osobny pas dla autobusów?? Dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: 80.51.83.* 27.03.10, 00:44 Tak a propo to niekórzy w tym zasranym mieście pracuja jeżdżąc samochodami. Won z tymi bus pasami.Jak kto nie chce stać w korkach to do metro!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Buspasy dla Gronkiewicz-Walc 01.04.10, 22:54 Wszystkie ulice zamienić na buspasy, wówczas Gronkiewicz będzie mogła przez całą Warszawę zap...lać 140km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Rozpoczyna się wielka kampania buspasowa IP: 217.17.37.* 30.04.10, 23:38 Jeśli na Puławskiej zabierze się pobocze na Bus-pas to gdzie będą parkowały samochody? Na chodniku? Absurd! Pobocze także jest wykorzystywane przez rowerzystów. Jeśli nie będzie pobocza to rowerzyści uciekną z jezdni na chodnik. I to jest kolejny absurd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artkro Sp...ać z buspasami ! IP: *.147.136.129.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.04.10, 23:57 Odpowiedz Link Zgłoś