d1ler Rejon, nie ulica 12.05.11, 17:38 Nadawanie nazw przystanków od nazw ulic niesie ze sobą jedno niebezpieczeństwo. Za kilka lat może się okazać, że np książę Janusz lub Daszyński są "be" i nazwy ulic się zmienią. I co wtedy? Stacja "Rondo Daszyńskiego" przy Rondzie Kaczyńskiego? Nazwy dzielnic czy osiedli nie podlegają takim zmianom, dlatego są lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Rejon, nie ulica 13.05.11, 17:11 d1ler napisał: > Nazwy dzielnic czy osiedli nie podlegają takim zmianom, dlatego są leps > ze. Czyżby? Spójrz na przedwojenną (albo przedsolidarnościową) mapę Bielan. Dostrzeżesz tam osiedle "Zdobycz Robotnicza". W samym środku jest teraz stacja metra. Gdyby metro wybudowali przed wojną zwało by się właśnie "Zdobycz Robotnicza", a teraz jakoś się ta nazwa nie podoba i przemianowali ową jednostkę urbanistyczną na "Stare Bielany". I tak też nazywa się stacja Metra. Słodowiec jest nazwą bardzo dobrą. To była dawno temu wieś! Nazwa pochodzi od wsi, nie od ulicy - na odwrót, ulica pamięta nazwę wsi, tak jak ulica Jazdów na przykład przypomina starą nazwę wsi wykupionej przez króla Stanisława Augusta od poprzedniego właściciela z przeznaczeniem na królewską "daczę", dość okazałą zresztą:-) I tak jak istniała Aleja Ujazdowska prowadząca do Łazienek (w dawnym Jazdowie), tak istnieje skromna ulica Słodowiecka, kiedyś prowadząca do wsi Słodowiec (dzisiaj po różnych stronach kolei). Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Rejon, nie ulica 13.05.11, 17:22 Aby mi nie zarzucano, że piszę "błędnie" Aleja (w liczbie pojedynczej) i "istniała" (w czasie przeszłym), wyjaśniam, że w dawnych czasach obok Alei Ujazdowskiej kończącej się na Placu Na Rozdrożu (z wielką cerkwią pośrodku) istniała też Aleja Belwederska po drugiej, czyli południowej stronie cerkwi. Gdy cerkiew zburzono, obie aleje złączono i zaczęto nazywać ALEJAMI Ujazdowskimi. Jest więc jakiś cień sensu tej tajemniczej liczby mnogiej. Jacyś idioci przenieśli ową liczbę mnogą na "Aleje Jerozolimskie", Bóg raczy wiedzieć dlaczego. I ustanowili NORMĘ. Tak ma być! Jestem za tym, by NIE BYŁO MOŻNA ulicy, jakkolwiek okazałej, nazywać w liczbie mnogiej "ALEJE". Bo to jest NIELOGICZNE. Odpowiedz Link Zgłoś
d1ler Re: Rejon, nie ulica 14.05.11, 12:08 Z ALEJAMI masz rację, popieram. Co do reszty... nadal mnie nie przekonałeś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Po co komu stacja Zacisze? IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.11, 20:01 Nie buduje się metra w rejonie niskiej zabudowy, bo to nieopłacalne z uwagi na zbyt małe potoki pasażerskie, a tak właśnie będzie za Zaciszu. Szkoda pieniędzy na stację, która będzie świecić pustkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfonso Caponi Fasta pasta! Dziadki odpuście! IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 21:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Nowe LEPSZE propozycje nazw IP: *.aster.pl 12.05.11, 22:22 Świętokrzyska - Pasta Szwedzka - Sałatka Chrzanów - Sos Płocka - Surówka Księcia Janusza - Kucharza i przede wszystkim: Nowy Świat - Obrońców Krzyża Chrystusowego Najświętszego Zbawienia Pana Króla Polski i Polaków Z Boga Syna Jedynego Z Matki Dziewicy Zrodzonego JEZUSA CHRYSTUSA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Metro Świętokrzyska-Pasta? Zobacz nazwy stacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 22:29 Jak to ktoś taki może jeszcze zabierać głos na forum? Minister Sikorski pozywa do sądu za mowę nienawiści, a tu się moderatorowi nie chce nawet ruszyć czterech liter. Żądam usunięcia wpisów, albo jeszcze lepiej - identyfikacji i ukarania "c". Dajcie przykład! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ricardo Mam jeszcze lepszą propozycję. IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 22:47 Stacja Metra powinna się nazywać uwaga, werble proszę ..... Nowy Świat Lecha Kaczyńskiego. A co sobie będziemy żałować :D Odpowiedz Link Zgłoś
anna.kwiatek może tak najpierw zbudujcie tę linię, osły jedne 12.05.11, 23:11 nie macie czym się zajmować? do łopat!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Ulrychów? IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 23:28 Ciągle nie mam zielonego pojęcia, co to jest ten Ulrychów, mam nadzieję, że jutro Gazeta zechce rozmawiać ze mną a pani olga junkers zacznie znienacka wykonywać swoje psie obowiązki. Typu czytanie swojej radno-miejeskiej korespondencji elektronicznej. Cuda się zdarzają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gary Re: Ulrychów? IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.11, 00:28 A ja nie mam pojęcia czym ty jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apa3 Re: Ulrychów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.11, 09:52 > Ciągle nie mam zielonego pojęcia, co to jest ten Ulrychów... Jeśli jesteś przyjezdnym, to ci wybaczam. Jeśli jednak jesteś Warszawiakiem, to nie przyznawaj się do tego publicznie. Trochę wstyd urodzić się w tym mieście i nie znać jego historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ Po co te swary glupie ? IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.11, 01:03 najpierw niech wybuduja, wszystkie stacje bo i tak okarze sie, ze maja nas przed wyborami w d.... Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz.1978 Lepiej Świętokrzyska-Kebab 13.05.11, 09:45 Proponuję Świętokrzyska-Kebab, ta okolica to przecież zagłębie kebabów. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Kretyńskie nazwy 13.05.11, 09:58 Znowu lobby starych dziadów chce namieszać tak jak w przypadku Ratusza, któremu dorobili jakiś aresnał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Kretyńskie nazwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 14:06 three-gun-max napisał: > Znowu lobby starych dziadów chce namieszać tak jak w przypadku Ratusza, któremu > dorobili jakiś aresnał. Te "stare dziady" jak ich nazywasz walczyły o twoją wolność debilu żebyś mógł teraz spokojnie siedzieć i pierdzieć przed monitorem!! Skąd si ę biorą takie sk...syny???!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apollo Re: Kretyńskie nazwy IP: *.aster.pl 20.05.11, 22:54 To dużo nie wywalczyły. Rzeczone dziady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Kretyńskie nazwy IP: *.sub-97-224-79.myvzw.com 14.05.11, 07:19 > dorobili jakiś aresnał. Nie "jakiś aresnał" tylko Arsenal. Jakbyś znal miasto to byś wiedział ze jest on przy samej stacji w przeciwieństwie do Ratusza. Z drugiej strony ciągle się przebąkuje o możliwej przeprowadzce władz miasta do innego miejsca, a Arsenal jest w tym miejscu od blisko czterystu lat, wiec chyba ta właśnie nazwa jest dokładniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Nazwy powinny byc łatwe dla obcokrajowców IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.05.11, 10:31 i dla przyjezdnych - nie chcemy przecież njikogo odstraszac! Warszawa stolicą Europy a nie Mazowsza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Nazwy powinny byc łatwe dla obcokrajowców IP: *.sub-97-224-79.myvzw.com 14.05.11, 07:21 Czyli twoim zdaniem w Paryżu, Londynie i innych miasta nazwy są łatwe do wymówienia dla obcokrajowców. Proponuje abyś pojechał i sprawdził Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Świętokrzyska-Pesto to moja propozycja, musimy iść IP: 193.24.24.* 13.05.11, 10:55 z duchem czasu, a tak na powaznie to powstańcy już nas uraczyli nazwą ronda przy arkadii, każny zna "Babka" a to nowe dziwadło to do zmiany jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna l... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 11:24 Pani Johan a kim Pani jest? Na calym Swiecie Moskwa Londy\n Paryz Rzym nie kupuje sie przwodnikow bo nazwa stacji mowi gdzie jestesmy i METRO jest przwodnikiem bo ca Mowi Ulrychow Gorce i reszta tych nazw.????? czysty idiotyzm a nie patriotyzm. Co bylo a nie jest nie pisze sie w rejestr. To JOHAN wprowadzila te tablice z zyciorysami bohaterow i zrobila niezly INTERES na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.sub-97-224-79.myvzw.com 14.05.11, 07:28 > Pani Johan a kim Pani jest? Na calym Swiecie Moskwa Londy\n Paryz Rzym nie kupu > je sie przwodnikow bo nazwa stacji mowi gdzie jestesmy Niedawno bylem w Paryżu i bez przewodnika bym nigdzie nie trafił. Moze jak znasz francuski to jest łatwiej, ale dla mnie nazwy stacji nie odzwierciedlały położenia obiektów w ich bezpośrednim sąsiedztwie i bez mapy nie dałbym sobie rady Odpowiedz Link Zgłoś
brudno Metro Pasta? 13.05.11, 12:01 Proponuję zamiast pasty szarą maść - najlepszy sposób na mędzenie. Bronię historycznych nzaw, buntowałem się zarówno na nowo-komunistyczne jak i stetryczałych kombatanów typu "dowódcy 2 plutonu 2 kompanii 18 pułku Zgrupowania AK, porucznika rezerwy Więczysława Konstantynopolitańczykiewicza". Niedawno warszawskiemu taksówkarzowi bardzo cenne urządzenie się przepaliło, gdy pytałem, czy widział seksualny eksces - skrzyżowanie Kardynała Tysiąclecia z Janem Pawłem II. A moja ciotka dalej mówi "aleja Prymasa Rewolucji Październikowej" oraz "papieża Karola Świerczewskiego". Ktoś niedawno na forum zaproponował, by radośni pomysłodawcy zamiast dawać na tacę albo lek na sklerozę kupować - płacili koszta swoich pomysłów. Choć wypromowana przez Jarosława Jaczyńskiego V kolumna Ślązaków miewa trudniej - słynny spór kombatanów AK i GL - jeden był z Africa Korps, drugi z Goering Luftwaffen. Z całym szacunkiem dla zmarłych i żyjących powstańców, kombatantów. Jedna pani z AK, orderami z Londynu i Warszwy, była autentyczną bohaterką. Miała 99 lat gdy po jakimś spotkaniu, bo już z trudem chodziła, zaproponowałem że ją do auta zaniosę. - A jeśli zaczną nas o coś podejrzewać ! Ta "dziewczyna" zmarła sto lat mając, kochana przez ludzi różnych pokoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
margot452 Re: Metro Pasta? 13.05.11, 12:44 A pasta alla carbonara nie może być? Podejrzewam, ze wiecej ludzi by skojarzyło, o co chodzi :D To tak jak ze zmianami nazw ulic, i tak większość mówi "Rondo Babka" zamiast "Rondo Radosław, itd. itp. Jakby nie było na co kasywydawać, tylko na nowe tablice, nowe plany i wszelkie materiały informacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alabama Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: 193.201.167.* 13.05.11, 12:46 Wysiadasz na stacji Ratusz-Arsenał, włazisz na górę a tam ... Plac Bankowy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaRcin Metro Świętokrzyska-PAST-a IP: 194.181.188.* 13.05.11, 12:59 Jak w tytule wielcy Językoznawcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: Metro Świętokrzyska-PAST-a IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 17.05.11, 16:22 ach, to diametralnie zmienia postać rzeczy! nikt bowiem na tym forum nie wiedział, że chodzi o PAST-ę! dziękujemy bardzo o jakżesz wielki językoznawco. różnica jest wyraźnie czytelna podczas wymawiania: pasta, a PAST-a! jakże odmiennie to brzmi! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bródno Nowy przebieg odcinka wschodniego! IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 13.05.11, 13:06 co wy na to? imageshack.us/photo/my-images/84/metrobrodno.jpg/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DW Nawet nie wiecie, jak Wrocław wam zazdrości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 13:29 My o metrze możemy tylko pomarzyć i mamy permanentnie zakorkowane miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hana Metro Świętokrzyska-Pasta? Zobacz nazwy stacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 15:59 Wystarczy tej martyrologii. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.81 Metro Świętokrzyska-Pasta? Zobacz nazwy stacji 13.05.11, 16:45 Jak dla mnie lepszą nazwą dla stacji Kondratowicza jest Ratusz Dzielnicy Targówek. Odpowiedz Link Zgłoś
chiste Stanowczo domagam się, aby stacja "Nowy Świat"... 13.05.11, 20:37 ... nie nazywała się tak, gdyż wyjście z tej stacji znajdować się będzie nie na ulicy Nowy Świat, lecz na ulicy Kubusia Puchatka. Dlatego też, po nardzie z Krzysiem i Królikiem, ustaliliśmy, że stacja powinna się nazwywać po prostu "Kubuś Puchatek". Co prawda Kłapouchy i Tygrysek, którzy są kombatantami (pierwszwej i drugiej wojny z hefalumfami), postulowali, aby nazwać ją "Nowy Świat-Kubusia Puchatka", ale jakoś podejrzanie to brzmi (można sobie pomyśleć, że Kubuś zmienił orientację jakąkolwiek, np. miodową albo inną...). Pan Sowa forsował natomiast nazwę "Stumilowy Forest Center", ale co tam będziemy słuchać wykształciucha. Wyłuzdane pomysły ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adres Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.acn.waw.pl 14.05.11, 11:25 kiedy te pieprzone dziady wyzdychają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.sub-97-226-35.myvzw.com 15.05.11, 08:09 Poczekaj, na ciebie tez kiedys przyjdzie kolej i wtedy cos takiego z pewnoscia uslyszysz od swoich wnukow. W koncu chamstwo masz najwyrazniej we krwi i genach. Dobrego samopoczucia zycze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 16.05.11, 16:34 a to może zrobić stadion narodowy im. powstania warszawskiego 1944 roku? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki a może dalej pójść i więcej stacji przemianować? IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 19.05.11, 14:21 A-10 Pole Mokotowskie-Marszu Mokotowa A-11 Politechnika-Upadku Powstania A-13 Centrum-Biuletynu Informacyjnego A-14 Świętokrzyska-Pasta A-15 Ratusz-Arsenał-Janka Bytnara-Szarych Szeregów A-17 Dworzec Gdański-Umschlagplatz A-18 Plac Wilsona-Pierwszej wystrzelonej kuli w Powstaniu Warszawskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Metro Świętokrzyska-Pasta? Zobacz nazwy stacji IP: *.play-internet.pl 20.05.11, 08:14 czysty surrealizm ,kiedy miałem 7 lat i stałem z ojcem przy ,,czterech śpiących" patrzyliśmy na wieże budujące metro przy Dworcu Wileńskim /drewnianym/ powiedział ,,ja nie dożyje ale ty będziesz jeździł stąd metrem.teraz mam 70. Odpowiedz Link Zgłoś