Dodaj do ulubionych

Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 08:14
Jak wygląda wyprzedzanie rowerzysty przez autobus na bus-pasie? Jeśli jest tam na tyle szeroko, żeby taki manerw przebiegał bezpiecznie - nie ma chyba przeszkód, żeby rowery mogły jeździć po bus-pasach. Ale jeśli nie jest...?
Obserwuj wątek
    • Gość: Raffi Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europie IP: *.agora.pl 04.07.11, 08:21
      Nieco zdjęć z akcji:

www.zm.org.pl/?a=rowerowe_buspasy-117
      www.zm.org.pl/?a=rowerowe_buspasy-117r
      • Gość: zdara Chyba "wpuśćcie" niezdaro redakcyjna. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.11, 09:05
        • Gość: uuj przepisy zabraniają? IP: *.play-internet.pl 04.07.11, 09:55
          przecież żadne przepisy nie zabraniają rowerom jazdy po buspasie. w przeciwieństwie do jazdy po chodnikach.
          • robertrobert1 Re: przepisy zabraniają? 18.09.11, 21:36
            Gość portalu: uuj napisał(a):

> przecież żadne przepisy nie zabraniają rowerom jazdy po buspasie. w przeciwieńs
            > twie do jazdy po chodnikach.
            A nawet więcej ... nakazują gdyż rowerzysta jest zobowiązany jechać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni czyli ... po bus-pasie.
      • Gość: czege Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: 195.8.101.* 04.07.11, 09:30
        Zdjęcia i komentarze wskazują na bezmyślność Zielonego Mazowsza. Wg tego co tam widzę, jeśli rowerzysta jedzie swoim pasem to nikt nie może go z żadnej strony wyprzedzić, bo nie zachowuje 1m odległości.

Drodzy rowerzyści, dzisiaj też jeździcie rowerem? Bo taka ładna pogoda.
        • bosman_maly Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi 04.07.11, 09:37
          Znaczy się mają przesiąść się do aut?
        • mnbvcx oczywiscie 04.07.11, 09:39
          to chyba normalne. w holandii ludzie jezdza rowerami, a taka pogoda to u nich cos powszedniego.
          • wutang4eva Re: oczywiscie 05.07.11, 19:12
            W holandii mozliwe jest takze zazywanie narkotykow, prowadzenia samochodu po 2 piwach oraz istnienie partia pedofilow. Czy oznacza to, ze mamy wszystko malpowac?
      • Gość: oderwany od pługa Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 09:49
        Przejrzałem te parę zdjęć, ręce i nogi opadają. Czy wy myślicie że wszystko ma być podporządkowane pod rower. Pedałujecie 15- 20 km/h i wszyscy mają jechać za wami. Ludzie nie po to jadą samochodem by turlać się 20 na godzinę bo jaśnie pan rowerzysta jedzie. Autobusy też mają turlać się za wami bo jedziecie środkiem. Te autobusy mają rozkłady jazdy, czasy na przejazd pomiędzy przystankami. jak się będę turlał za wami to zamiast minuty będę jechał dwie jak złapie przez to światła- prawie na pewno- to mam dodatkową minutę. W efekcie zamiast minuty mam trzy tylko na jednym przystanku A świateł i cyklistów w Warszawie nie brakuje
        • rwakulszowa W Europie są rowerzyści - tu jest banda ! 04.07.11, 11:52
          Won na drzewo z tymi rowerzystami !
          Pijana albo naćpana banda rozbija sie po chodniku na Marszałkowskiej, jezdzi na maksa slalomem i chce zeby ją wpuścić na buspas ?
          Tam bedzie jechać na Łazienkowskiej 15 km/h i co im kto zrobi ?

Gość portalu: oderwany od pługa napisał(a):

> Przejrzałem te parę zdjęć, ręce i nogi opadają. Czy wy myślicie że wszystko ma
          > być podporządkowane pod rower. Pedałujecie 15- 20 km/h i wszyscy mają jechać za
          > wami. Ludzie nie po to jadą samochodem by turlać się 20 na godzinę bo jaśnie p
          > an rowerzysta jedzie. Autobusy też mają turlać się za wami bo jedziecie środkie
          > m. Te autobusy mają rozkłady jazdy, czasy na przejazd pomiędzy przystankami. ja
          > k się będę turlał za wami to zamiast minuty będę jechał dwie jak złapie przez t
          > o światła- prawie na pewno- to mam dodatkową minutę. W efekcie zamiast minuty m
          > am trzy tylko na jednym przystanku A świateł i cyklistów w Warszawie nie brakuj
          > e
        • robertrobert1 Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi 18.09.11, 21:41
          Gość portalu: oderwany od pługa napisał(a):

> Przejrzałem te parę zdjęć, ręce i nogi opadają. Czy wy myślicie że wszystko ma
          > być podporządkowane pod rower. Pedałujecie 15- 20 km/h i wszyscy mają jechać za
          > wami. Ludzie nie po to jadą samochodem by turlać się 20 na godzinę bo jaśnie p
          > an rowerzysta jedzie.

Panie oderwany od pługa. Jeśli włączysz stoper podczas porannego szczytu komunikacyjnego to zobaczysz, że czas dojazdu samochodem czy autobusem jest 2 a nawet 3 razy większy niż na rowerze więc przemyśl sobie, który środek komunikacyjny w mieście jest szybszy a tym samym powinien mieć priorytet.

> Autobusy też mają turlać się za wami bo jedziecie środkie
          > m. Te autobusy mają rozkłady jazdy, czasy na przejazd pomiędzy przystankami. ja
          > k się będę turlał za wami to zamiast minuty będę jechał dwie jak złapie przez t
          > o światła- prawie na pewno- to mam dodatkową minutę. W efekcie zamiast minuty m
          > am trzy tylko na jednym przystanku A świateł i cyklistów w Warszawie nie brakuj
          > e

Więc wyznacz pas dla rowerów, bezpieczny! a wówczas każdy będzie zadowolony.
      • Gość: Fabrizio_Ravanelli Dość terroru pedałów (rowerowych)!! IP: *.merinet.pl 04.07.11, 10:39
        Dość terroru pedałów (rowerowych)!!
        • cin1977 Re: Dość terroru pedałów (rowerowych)!! 04.07.11, 20:46
          Pedał, wodzu, nie pedałów. Wbrew twoim uprzedzonym skojarzeniom to, na czym rowerzysta stawia stopy to w języku polskim pedała - rodzaju żeńskiego.
          • tom_aszek Ta pedała?! 05.07.11, 18:56
            cin1977 napisał:

> Wbrew twoim uprzedzonym skojarzeniom to, na czym rowerzysta
            > stawia stopy to w języku polskim pedała - rodzaju żeńskiego.

Co proszę?!

www.sjp.pl/peda%B3
            • pamejudd Moze to pedal transwestyta? 10.08.11, 12:57
              Wiesz, ludziom o lbach przezartych GW moze byc latwiej ubierac swoje pedaly rowerowe w sukienki.
        • Gość: r Re: Dość terroru pedałów (rowerowych)!! IP: *.dormar.net.pl 10.10.11, 19:49
          Gość portalu: Fabrizio_Ravanelli napisał(a):

> Dość terroru pedałów (rowerowych)!!

Gościu, nie gorączkuj się. Terror na ulicach sieją kierowcy a nie rowerzyści. Zlikwiduj wszystkie samochodziki a zobaczysz jak szybko będziesz się komunikacją przepieszczać a przy tym nie zauważysz ani jednego rowerzysty, który w najmniejszym stopniu spowolnił podróż.
      • Gość: jabas1 Re: A następnie poszerzyć bus pasy by się zmieścil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.11, 11:40
        Następna głupota lobbystów pedałowania w oparach spalin.
        • Gość: dr Re: A następnie poszerzyć bus pasy by się zmieści IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 04.07.11, 18:53
          więcej spalin wdycha się w autobusie i w samochodzie, niż jadąc rowerem tą samą ulicą. Wiele badań już to udowodniło.
      • perseveratio Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi 04.07.11, 12:12
        "Przeciwnicy wpuszczenia rowerów na buspasy twierdzą, że rowery będą blokowały autobusy. Tymczasem akcja pokazała, że jazda zgodnie z przepisami też może powodować utrudnienia w ruchu tych pojazdów."

Co nie neguje tezy stawianej przez "przeciwników".

Solaris ma szerokość 2550 mm i to bez lusterek. Na buspasie ze zdjęcia ma 45cm zapasu. To, że nierealny w obecnej rzeczywistości prawnej jest odstęp 1m, nie oznacza, że po wpuszczeniu rowerzystów na buspas sytuacja ulegnie zmianie. Autobusy nie będą miały jak wyprzedzać cyklistów.
        W tej chwili rowerzyści "przeszkadzają" jedynie na innych pasach. Po zrealizowaniu postulatu cyklistów odstęp nadal nie będzie zachowany, a płynność ruchu zbiorkomu spadnie. Osobówki i cykliści będą miały lepiej, autobusy - przeciwnie.

Cały eksperyment można podsumować krótko. Potwierdziliście fakt ogólnie znany - bezwzględne stosowanie się do wszystkich przepisów KRD może zagrażać bezpieczeństwu i płynności ruchu.
    • mnbvcx Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi 04.07.11, 08:23
      niezaleznie, czy to robi z prawej czy z lewej strony powinien zachowac odstep i ostroznosc. roznica jest taka, ze teraz, zarowno samochod jadacy pasem jak i autobus jadacy buspasem, powinni zacowac odstep minimum 1m, czyli w sumie 2m.
    • Gość: Kolarz Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.11, 08:26
      Więc ja łamię przepisy???
      Odkąd istnieją buspasy (które bardzo popieram), jeżdżę po nich. Autobusy mijają mnie bez problemów.
      • Gość: Raffi Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: *.agora.pl 04.07.11, 08:32
        Gość portalu: Kolarz napisał(a):

> Więc ja łamię przepisy???
        > Odkąd istnieją buspasy (które bardzo popieram), jeżdżę po nich. Autobusy mijają
        > mnie bez problemów.

Większość rowerzystów tak robi. I dobrze. Problem jest jedynie taki, że teoretycznie jest to nielegalne i można za to zarobić mandat.
        • Gość: goscZautobusa Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: 57.66.195.* 04.07.11, 09:07
          > Większość rowerzystów tak robi. I dobrze.

Zwłaszcza jak blokują autobusy np. na moście Poniatowskiego.
          Czyli kilkadziesiąt osób w autobusie czeka bo jednemu dobrze
        • Gość: Fabrizio_Ravanelli Dość terroru pedałów (rowerowych)!!!! IP: *.merinet.pl 04.07.11, 10:41
          Dość terroru pedałów (rowerowych)!
        • robertrobert1 Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi 18.09.11, 21:50
          Gość portalu: Raffi napisał(a):

> Gość portalu: Kolarz napisał(a):
          >
          > > Więc ja łamię przepisy???
          > > Odkąd istnieją buspasy (które bardzo popieram), jeżdżę po nich. Autobusy
          > mijają
          > > mnie bez problemów.
          >
          > Większość rowerzystów tak robi. I dobrze. Problem jest jedynie taki, że teorety
          > cznie jest to nielegalne i można za to zarobić mandat.

Doskonale wiem o tym ale zdecydowanie wolę mandat niż:
          - jazdę lewym pasem po Poniatoszczaku
          - jazdę środkowym pasem po Marszałkowskiej
          - jazdę środkowym pasem po Sobieskiego

Zresztą jazda z dala od prawej krawędzi jezdni powoduje, że nie jestem wstanie nic dostrzec w lusterku zamontowanym po lewej stronie a jazda na ślepo przypomina mi grę w rosyjską ruletkę.
    • Gość: Raffi Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: *.agora.pl 04.07.11, 08:31
      Gość portalu: Candlekeep napisał(a):

> Jak wygląda wyprzedzanie rowerzysty przez autobus na bus-pasie? Jeśli jest tam
      > na tyle szeroko, żeby taki manerw przebiegał bezpiecznie - nie ma chyba przeszk
      > ód, żeby rowery mogły jeździć po bus-pasach.

Niestety nawet na Marszałkowskiej gdzie buspas ma 6m i spokojnie mogą się wyprzedzać nawet dwa autobusy, Policja i Inżynier Ruchu uważają, że jest za wąsko.

> Ale jeśli nie jest...?

Wtedy też jest łatwiej, gdy rowerzysta jedzie z prawej, bo można go wyprzedzić z lewej. Jak rowerzysta jedzie zgodnie z prawem, brakuje miejsca i wyprzedzanie jest niemożliwe z żadnej ze stron. Rezultat wygląda z grubsza tak:
      www.zm.org.pl/?a=rowerowe_buspasy-117r&img=2
      • konkretniekarol Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi 04.07.11, 10:11
        Jedną z zasad niezbędnych do stworzenia bezpiecznych warunków dla wszystkich użytkowników drogi jest segregacja ruchu (poza sytuacjami szczególnymi, jak np. strefy ruchu uspokojonego). Jeśli więc istnieje możliwość poszerzenia buspasa do 6m, to istnieje też możliwość wydzielenia osobnej ścieżki rowerowej (kosztem zwężenia buspasa) - i jest to rozwiązanie o wiele lepsze. Jeśli buspas nie ma "nadprogramowej" szerokości, która pozwalałaby na wydzielenie z niego ścieżki - to znaczy, że nie jest możliwe bezpieczne, bezkolizyjne i zgodne z przepisami wyprzedzanie rowerów przez autobusy (bez "zaczepienia" o inny pas).

Rowerowym aktywistom przewraca się w głowach. Kiedyś walczyli o budowę nowych ścieżek. Niedawno zajęli piesze chodniki, teraz lansują "bezpieczne" sposoby jazdy polegające na toczeniu się 20km/h ruchliwą ulicą z ogonem zirytowanych kierowców za plecami i żądają wpuszczenia ich na buspasy.
    • Gość: tomo błąd ortograficzny w tytule IP: 217.153.32.* 04.07.11, 08:33
      tytuł czytany tak, jak jest napisane, nie ma sensu
      • Gość: zdara Nie ortograficzny ale i tak typowy gazeciany byk. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.11, 09:06
    • Gość: z Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: 217.33.154.* 04.07.11, 08:33
      Może najpierw wpuśćmy motocykle i skutery :>
      • Gość: Raffi Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: *.agora.pl 04.07.11, 08:41
        Gość portalu: z napisał(a):

> Może najpierw wpuśćmy motocykle i skutery :>

Czemu najpierw? Można naraz, co by 2x znaków nie zmieniać i nie ponosić zbędnych kosztów.
        • Gość: Fabrizio_Ravanelli Dość terroru pedałów (rowerowych)!!! IP: *.merinet.pl 04.07.11, 10:40
          Dość terroru pedałów (rowerowych)!!!
          • Gość: RMF Ty chyba masz jakiś kompleks :-) IP: *.agora.pl 04.07.11, 12:12
            Ty chyba masz jakiś kompleks :-)
          • Gość: Zen Fabrizio IP: 178.73.48.* 04.07.11, 18:27
            ma, vaffanculo, che tu sei divertente! Che senso d'umore che mi ha fatto ridere tutto il giorno. Ma, cazzo, tu devi essere un poeta, un grande poeta polacco!
            • Gość: Fabrizio_Ravanelli Re: Zen IP: *.merinet.pl 05.07.11, 09:29
              Nieźle się na zmywaku nauczyłeś języka Dantego i Togliattiego.
    • Gość: Jeremy Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 08:47
      Rowerzysta jadący buspasem mijany jest tylko z jednej strony, natomiast jadący pasem ruchu z dwóch (zarówno przez autobusy jak i samochody osobowe). Po obu stronach prawo wymaga, żeby dano mu przestrzeń min. 2 metry, więc wpuszczenie rowerów na buspasy byłoby na rękę również kierowcom.

Ja jadąc po lewej stronie buspasa z reguły boję się jak diabli, gdy samochody i autobusy mijają mnie z zawrotną nieraz prędkością. A gdy jeszcze na pasie ruchu są koleiny i wybrzuszona jezdnia, to już w ogóle tragedia wisi na włosku, bo łatwo wylądować na samym środku jezdni dosłownie w każdej chwili.
      • Gość: rid Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: *.skynet.net.pl 04.07.11, 09:08
        to spadaj na ścieżkę, ewentualnie na chodnik
        • mnbvcx Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi 04.07.11, 09:42
          a ty spadaj na pole z burakami. bedziesz mial towazystwo na swoim poziomie.
          • Gość: Fabrizio_Ravanelli Dość terroru pedałów (rowerowych)! IP: *.merinet.pl 04.07.11, 10:38
        • Gość: bikeman Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: *.fabiankeil.de 04.07.11, 12:22
          Jak mi ją wybudujesz to bardzo chętnie spadne, kretynie.
    • obaryb Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europie 04.07.11, 08:52
      Ja zaś widzę często taki obrazek na Moście Poniatowskiego: buspasem popindala sobie rowerzysta, a za nim 20 km/h jeden albo dwa autobusy. To juz wolę na buspasie motocyklistów, przynajmniej nie hamują autobusu.
      • Gość: Michał Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: *.chopin.edu.pl 04.07.11, 11:07
        Ja często przejeżdżam Mostem Poniatowskiego rowerem. Wg rozkładów autobusy mają na przejechanie odcinka między przystankami "Rondo Waszyngtona" - "Most Poniatowskiego" 2 minuty i na kolejny odcinek do przystanku "Muzeum Narodowe" jeszcze minutę. Ja przejeżdżam z reguły cały odcinek w półtorej, ale załóżmy, że jadę te 20 km/h. Na odcinku kilometra, czyli tyle ile wynosi trasa od ronda do palmy niemalże, poruszam się trzy minuty, więc każdy autobus wyrabia się w czasie na swój przystanek wg rozkładu. To raz.
        Nigdy nie spotkałem się z sytuacją, by autobus jechał za mną, zawsze jestem wyprzedzony, jak tylko jest możliwość, przepuszczam autobus. Tak jak jest w artykule napisane, w innych miastach zarówno kierowcy, jak i rowerzyści radzą sobie wspólnie na drodze bez antagonizmów. Tylko my rozpatrujemy takie sytuacje w kategoriach rywalizacji, co moim zdaniem jest wynikiem kompleksu. No ale cóż... dużo lepiej, jak busspasem pędzi auto, któremu się spieszy :)
    • top80 Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europie 04.07.11, 09:01
      rower zablokuje buspas. co spowoduje, że buspas straci swój jedyny atut i stanie się bezsensem
      • Gość: a. Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: *.net-serwis.pl 04.07.11, 09:04
        Trzeba poszerzyć.
        • Gość: goscZautobusa Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: 57.66.195.* 04.07.11, 09:08
          > Trzeba poszerzyć.

A może autobusy zwęzić?
          • Gość: a. Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.11, 10:47
            Wg. mnie łatwiej poszerzyć buspas niż zwęzić autobus, ale może mi się tylko wydaje. Nieuczony w tym temacie jestem.
      • Gość: xxx Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: 178.73.24.* 04.07.11, 09:14
        Buskwas JUŻ JEST bezsensem, zwłaszcza to gó... na trasie łazienkowskiej.
      • Gość: 1m odstępu Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.11, 09:19
        Rower zablokuje 6m szerokości buspasa? W jaki sposób?
        • perseveratio Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi 04.07.11, 12:17
          Bo buspasy wszędzie mają po 6m szerokości jak na Marszałkowskiej.
    • Gość: franek Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europie IP: *.play-internet.pl 04.07.11, 09:07
      To mi wyglada na sabotaż przeciwników buspasów. Gdy okazało się, że rzeczywiście usprawniły komunikację zbiorową i zyskały przychylność opinii publicznej ustały zajadłe ataki na nie. Ale widzę nowy sposób upupienia idei buspasów - wpuścić rowerzystów, prędkość spadnie do 10 km/godz i wtedy będzie można wykazać ich bezsensowność.
      Gdyby nie wyszło z rowerzystami to warto popędzić "ekologów" - żaby, myszy, itp. też powinny przecież jakoś przechodzić przez miasto! Buspasy im się należą!
    • Gość: Jux Wpuścicie rowery na autostrady! IP: *.unused.derbynet.waw.pl 04.07.11, 09:09
      Ostatnio obserwowałem kilka razy debili-samobójców pedałujących np. po moście Grota czy budowanej drodze S-8. Domyślam się, że konsekwentnie pedałujący będą chcieli wydzielania im pasa na autostradach/obwodnicach
      • mnbvcx Re: Wpuścicie rowery na autostrady! 04.07.11, 09:49
        w cywilizowanych krajach, wzdluz drog szybkiego ruchu buduje sie drogi dla pojazdow, ktore zgodnie z przepisami nie moga z nich korzystac. a w bardzo cywilizowanych, przy wiekszosci drog istnieja sciezki dla pieszych i rowerzystow.
        • Gość: Fabrizio_Ravanelli Dość terroru pedałów (rowerowych)!!!!!! IP: *.merinet.pl 04.07.11, 10:42
        • Gość: JK Re: Wpuścicie rowery na autostrady! IP: 85.222.86.* 04.07.11, 11:14
          A nie zauważyłeś już tego, że w cywilizowanych krajach jak jest ścieżka rowerowa, to rowerzysta jedzie ścieżką rowerową? W Warszawie codziennie widzę wielu rowerzystów jadących wąskimi, ruchliwymi ulicami i blokujących samochody, podczas, gdy 1,5 m obok jest porządna ścieżka. Więc daruj sobie porównywanie Polski do cywilizacji pod względem kultury (zwłaszcza jazdy - także kierowców, zresztą).
          • mnbvcx Re: Wpuścicie rowery na autostrady! 04.07.11, 11:23
            a moze zauwazyles, ze sciezki w warszawie zaczynaja sie i koncza w dosc nieoczekiwany sposob? ktos kto ich uzywa musie sie czesto wykazac umiejetnosciami tropienia na poziomie winnetou.
          • Gość: Knur Re: Wpuścicie rowery na autostrady! IP: *.80-202-94.nextgentel.com 04.07.11, 12:24
            > A nie zauważyłeś już tego, że w cywilizowanych krajach jak jest ścieżka rowerow
            > a, to rowerzysta jedzie ścieżką rowerową?

Na zachodzie jeździ się drogami rowerowymi, ale korzystanie z nich jest dobrowolne, co mówi kodeks drogowy:
            cyt.: Er det sykkelvei eller kombinert gang-/sykkelvei der du sykler, kan du velge å bruke denne (men det er ikke påbudt)

tłum: Jeśli jest droga rowerowa lub ciąg pieszo-rowerowy tam, gdzie jedziesz, to możesz wybrać czy chcesz z tego korzystać, (ale nie jest to nakazane)

W Polsce by się przydał taki przepis :)))
            • Gość: m. Re: Wpuścicie rowery na autostrady! IP: 31.61.108.* 04.07.11, 12:36
              > Na zachodzie jeździ się drogami rowerowymi, ale korzystanie z nich jest dobrowo
              > lne, co mówi kodeks drogowy:
              Konwencja Wiedeńska jasno mówi, że jeśli istnieje wydzielona jezdnia dla pojazdu danej kategorii, to jest obowiązek tylko nią jeździć.
              A prawo krajowe nie może być sprzeczne z Konwencją, w razie sprzeczności Konwencję stosuje się bezpośrednio - czyli zakaz z KW obowiązuje.
            • eizoo Re: Wpuścicie rowery na autostrady! 04.07.11, 16:00
              Gość portalu: Knur napisał(a):

> Na zachodzie jeździ się drogami rowerowymi, ale korzystanie z nich jest dobrowo
              > lne, co mówi kodeks drogowy:
              > cyt.: Er det sykkelvei eller kombinert gang-/sykkelvei der du sykler, kan du ve
              > lge å bruke denne (men det er ikke påbudt)
              >
              > tłum: Jeśli jest droga rowerowa lub ciąg pieszo-rowerowy tam, gdzie jedziesz, t
              > o możesz wybrać czy chcesz z tego korzystać, (ale nie jest to nakazane)

No to widac ile rozumiesz z tego co czytasz; tu masz wybór między ścieżką dla rowerów i mieszanym ciągiem dla pieszych/rowerów. W każdym wypadku przewidziana jest możliwośc jazdy rowerem po jednym z traktów.
              A nie ma tak że jak jest ścieżka to może sz sobie wybrac biegnąca obok droge "bo jest równiejsza"
              • cin1977 Re: Wpuścicie rowery na autostrady! 04.07.11, 21:06
                Do szanownego pana kierowcy nie dotarło chyba, że rower, tak jak samochód, służy do jeżdżenia. Jeśli więc JADĘ jezdnią, a równolegle do niej, znienacka, za trawnikiem, chodnikiem i 3 krawężnikami pojawia się droga dla rowerów, to jestem zobowiązany na nią WJECHAĆ a nie przenosić rower przez to wszystko. Więc ZJEŻDŻAM z jezdni na DDR tam, gdzie jest to możliwe, choćby było to 100 metrów dalej. I nie wiń mnie za taki stan rzeczy, tylko osoby odpowiedzialne za budowę i projektowanie polskich dróg, którym do głowy nie przychodzi, że rowerzyści nie biorą się z powietrza, tylko muszą na te DDR jakoś wjechać i z nich zjechać. Przez takie olewactwo projektantów są skrzyżowania, które przejeżdżam jezdnią, bo choć biegnie przez nie DDR to wjechać na nią nie sposób. Jeśli jednak pan kierowca uważa, że w takich sytuacjach powinienem nosić swój rower, to proszę pana kierowcę, aby wyjeżdżając z bramy przez chodnik czy DDR przepychał swój samochód, bo po chodniku i DDR jeździć nie wolno.
            • warzaw_bike_killerz Re: Wpuścicie rowery na autostrady! 05.07.11, 21:58
              Ten przepis nie dotyczy jazdy jezdnia w ruchu pojazdow spalinowych.

Trzeba rozumiec co sie cytuje.
    • Gość: Jojo Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europie IP: 212.120.136.* 04.07.11, 09:13
      Panie Śmietana, pan jesteś zwyczajnie megazabawny:

"Można też pomyśleć o tym, aby niektóre buspasy poszerzyć kosztem pozostałych pasów, by autobus mógł mijać bezpiecznie rowerzystów."

Panie - czy pan żeś kiedykolwiek jechał ulicą, na której jest buspas? Obojętnie, autobusem czy samochodem?

"Miejskich kierowców trzeba by też odpowiednio przeszkolić"

Jasne. Pan to zupełnie jak polityk przed wyborami. Świetlane wizje, tylko ani słowa o tym, jak to zrobić. Jakoś się zrobi.

"a rowerzystów przestrzec, by jeździli rozważnie i zgodnie z przepisami"

Pogrozić paluszkiem, a nynyny nyny, ti bzidki jowezisto?

Reasumując: stuknij sie pan w głowę albo zacznij jeździć w czapeczce, bo ci już rozum prawie zupełnie wywiało.

Jojo, rowerzystka, piesza i kierowca - po równo.
      • Gość: buhahahahhahahhaaa ale tu nie Europa IP: *.acn.waw.pl 04.07.11, 09:20
        Dołaczam się do życzeń dla pana "dziennikarza"...

Polski rowerzysta to cham i idiota. Cham - bo uwielbia blokowac pasy ruchu, wychodząc z załoenia, że kierowca nie będzie ryzykował kłopotów z policją po przejechaniu takiego śmiecia. Idiota, bo w kolizji z samochodem ma szanse zerowe. CODZIENNIE widzę rowerzystów, którzy nie korzystają ze ścieżek rowerowych (o które tak niby walczą) - prawdopodobnie bardzioej cool jest blokować ruch na jezdni. Nie pojadą także pustym chodnikiem, bo po co, skoro można utrudnić jazde samochodom...
        W "Europie" np. w Holandii (gdzie rowerzyści są baardzo uprzywilejowani) koegzystują oni z samochodziarzami zgodnie i zyczliwie, bez burackich polskich kompleksów ("nie stac mnie na brykę, to se pojadę środkiem ulicy jak panisko").

• bosman_maly Re: ale tu nie Europa 04.07.11, 09:43
          Jakich ścieżek rowerowych? Tego g**na nikt normalny nie nazywa ścieżką.
        • Gość: konrad Re: ale tu nie Europa IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 11:50
          W Polsce rowerzystom nie wolno jeździć po chodniku chyba,że na jezdni obowiązuje ponad 60km/h. Właśnie taka jest wasz, blachosmrodziarzy, moralność - z ulicy zganiać na chodnik,a jak rowerzyści walczą o ddr to im sięwh was "w d..ch przewraca"
      • warzaw_bike_killerz Przede wszystkim zrobic jak w Paryzu: 05.07.11, 22:00
        vimeo.com/12499841
        Skoro sie pisze, ze ma byc po jevropejsku, to dobrze poznac te problemy, a nie pisac cwiercprawd.
        W Paryzu buspasy nie sa szersze. Rowerzysci "wspaniale" koegzystuja z komuniakcja miejska :>
    • Gość: Mask Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 09:15
      Pan inżynier Galas blokuje wpuszczenie rowerów na buspasy, ponieważ jeżeli jeździ rowerem to tylko ścieżkami i po lesie Kabackim!
      Nie przekona się dopóki sam nie pojedzie drogą, gdzie obok niego będą śmigać osobówki a z drugiej strony będzie miał ścianę z autobusu. To trzeba przeżyć aby wiedzieć jakie grozi zagrożenie.
      Ja od dawna gdy nie ma ścieżki rowerowej to korzystam z buspasa i też jadę w strachu.
      Proponuję najlepiej przy takiej pogodzie jak dzisiaj aby Pan inżynier pojeździł po Warszawie.
      Powodzenia.
      • Gość: Tommy_man Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.11, 10:01
        Ktoś Ci każe jeździć po takich ulicach na rowerze, gdzie jest tak niebezpieczenie? Po autostradzie też chcesz jeździć rowerkiem?

Ile to razy widzi się sytuację, że popyla taki jeden z drugim na rowerze, nieraz po trasie "szybkiego ruchu" jak np. wal miedzeszynski, a obok, w zieleni i ciszy leży sobie prościutka i długa scieżka rowerowa....
    • jjj68 Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europie 04.07.11, 09:16
      Kolejny przykład "genialnego" pomysłu rozwiązań komunikacyjnych lansowanych w Warszawie przez Gazetę, podparty przykładem bliżej nieokreślonej Europy. A czemu nie wziąć przykładu z tejże Europy (nie tylko zachodniej) i nie zbudować obwodnic, skrzyżowań bezkolizyjnych, czemu nie oddzielić jadących w przeciwnych kierunkach aut barierkami energochłonnymi? Każdy pomysł Gazety to dramatyczne spowolnienie ruchu w mieście. Papier jest cierpliwy, przyjmie każdą głupotę, ale czytelnicy już nie.

Chciałbym tylko zadać drobne pytanie, po co zostały stworzone tzw. buspasy?
      Mnie się wydawało, że dlatego, aby więcej osób w szybki sposób dotarło do celu. Czy wpuszczenie rowerów służy temu celowi? Dla osoby z odrobiną praktyki i wyobraźni to pytanie retoryczne. Naprawdę nie trzeba być geniuszem, żeby wyobrazić sobie autobus z setką pasażerów sunący kilometrami za rowerzystą, któremu przecież wolno jechać tym pasem, to i jedzie. A że środkiem? Cóż, jego prawo, wywalczone przez Gazetę.

Żeby nie było tylko na nie, mógłbym zaproponować, żeby na bupasy mogły wjeżdżać auta z np. czterema pasażerami. Rozwiązanie bardziej zbliżające do idei sprawnego przemieszczenia większej ilości osób. Ale to pewnie rozwiązanie nie "europejskie" i dla Gazety passé.

Rowerzystom i redaktorom życzę dużo wyobraźni rozsądku, praktyka przyjdzie z wiekiem.
    • Gość: oderwany od pługa Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europie IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 09:34
      ...zażądało w niedzielę wpuszczenia rowerzystów na buspasy
      ...aby niektóre buspasy poszerzyć kosztem pozostałych pasów, by autobus mógł mijać bezpiecznie rowerzystów.

Z jednej strony żądanie a z drugiej gość widzi problem. Tylko pytanie ile jest miejsc gdzie ewentualnie można poszerzyć buspas. najczęściej jest to po prostu były pas jezdni poprzednio dostępny wszystkim a przerobiony na buspas. Buspas powinien być przynajmiej półtora metra szerszy by wyprzedzanie nie było problemem dla autobusu i co bardziej istotne dla rowerzysty- gdzie znaleźć takie jezdnie w Warszawie. Jak jedzie sobie taki rowerzysta to autobusem wyprzedzić go trudno- autobus ma trochę inne gabaryty i przyśpieszenie jak osobowy. Potrzeba sporo miejsca i czasu
    • Gość: gizmo Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europie IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.11, 09:36
      Można dać rowerzystom prawo do bezpłatnego przewozu autobusami i taksówkami ich i ich rowerów. Wtedy będą jeździć buspasami, ale nie będą wstrzymywać ruchu autobusów.
      • Gość: Lee Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: 94.75.112.* 04.07.11, 10:38
        Rozumiem, że to miał być żart. Rowery w metrze, autobusach i tramwajach od dawna można przewozić za darmo.
        • Gość: gizmo Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.11, 10:46
          Temat jest zbyt poważny by żartować. Pisałem o darmowych przejazdach także dla samych rowerzystów - również taksówkami.
          • perseveratio Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi 04.07.11, 12:31
            Bezpieczeństwo jest najważniejsze. Zapewnijmy rowerzystom darmowy transport lotniczy.
    • Gość: m. Pomysł niedorzeczny. Buskwasy są za wąskie IP: 31.61.108.* 04.07.11, 09:37
      A rowerzysta-cwaniaczek nie będzie jechał prawą stroną, tylko środkiem buspasa, więc i tak nie będzie jak go wyprzedzić autobusem.
      W ogóle to władze W-wy powinny śmielej korzystać ze znaku B-9 na ulicach typu Al. Jerozolimskie. Rowerzysta zawsze może dojechać sąsiednią równoległą uliczką, a utrudnienia dla większości będą mniejsze.
      • mnbvcx Re: Pomysł niedorzeczny. Buskwasy są za wąskie 04.07.11, 10:07
        znasz jakas rownolegla uliczke wzdluz alei jerozolimskich? wyjatkiem jest kawalek nowogrodzkiej, na pozostalej czesci ruch jest jednokierunkowy, zorganizowany tak, by w zadnym kierunku nie dalo sie jej calej przejechac. od grzymaly-sokolowskiego jest sciezka dla rowerow (nie wiem tylko kto wpadl na pomysl, by byly jednokierunkowe- jak sie jest po niewlasciwej stronie to trudno sie przedosta na druga),a za skrzyzowaniem z lopuszanska jest masakra.
        • Gość: Fabrizio_Ravanelli Dość terroru pedałów (rowerowych)!!!!! IP: *.merinet.pl 04.07.11, 10:42
      • cin1977 Re: Pomysł niedorzeczny. Buskwasy są za wąskie 04.07.11, 21:17
        "W ogóle to władze W-wy powinny śmielej korzystać ze znaku B-9 na ulicach typu Al. Jerozolimskie. Rowerzysta zawsze może dojechać sąsiednią równoległą uliczką, a utrudnienia dla większości będą mniejsze."

Sorry, ale nie rozumiem tej hipokryzji. Jak ogranicza się ruch samochodów w centrach miast, szczególnie na starówkach, to "olaboga bo teraz to będę musiał jeździć dookoła, stracę czas, paliwo" itp itd. Ale nienależący do tzw większości ( choć moim zdaniem większość to piesi ) może, a nawet powinna zasuwać dookoła, żeby szanownej większości życia nie utrudniać. Czysta hipokryzja.
    • arrowthe Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europie 04.07.11, 09:59
      Zamiast forsować bezsensowny pomysł jeżdżenia na rowerze po buspasie i niszczenia głównego aututu tychże przez jaśnie państwo rowerzystów. Jedzie sobie taka święta krowa a zanim 3 autobusy czekając aż się odblokuje następny pas, bo trzeba ją wyprzedzić.

Trzeba wymusić budowę ścieżek rowerowych czy osobnych pasów dla rowerów - wydzielenie 1,5metrowego pasa z boku jezdni, jeszcze za buspasem, bo wpuszczanie rowerów na buspas to bzdura.
    • Gość: pasażer Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europie IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 10:05
      Rowerzyści blokują ruch autobusów miejskich raz na miesiąc. To za rzadko, dajmy im prawo do robienia tego w pozostałe dni! Zawsze jak odbywa się Masa K. przesiadam się z autobusu do samochodu - przynajmniej da się nim ominąć ten ich "korek rowerowy".
    • Gość: Romek Dla rowerów są ścieżki, nie buspasy. IP: 195.136.33.* 04.07.11, 10:12
      Ścieżki przede wszystkim, a nie bezmyślne rozwiązania. Zielone Mazowsze niech zakończy blokowanie miasta w postaci Masy Kretynicznej, tylko niech się wezmą za rzeczywistą walkę o ścieżki dla rowerów
    • Gość: nie Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europie IP: 193.46.186.* 04.07.11, 10:25
      Od razu wypadki z udziałem rowerzystów i spowolnienie autobusów do 10 km/h - nie, dziekuje...
    • Gość: srodek zgadzam sie, ja i tak jade srodkiem IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.11, 11:30
      obecnie, trzeba jezdzic srodkiem buspasa, inaczej autobusy probuja wyprzedzac, co jest piekielnie niebezbieczne na waskim pasie, i w korkach..

tez fajnie jest pytac sie policjantow z drogowki," ktoredy mam jechac?" oni sami nie wiedza,
      • szymon1008 Re: zgadzam sie, ja i tak jade srodkiem 04.07.11, 12:24
        Ja mam gdzieś wasze bzdurne gadanie. Panowie politycy dali mi prawo do jeżdżenia po ulicach i zamierzam z tego prawa korzystać. Jeżeli wolicie blokowanie dwóch pasów ruchu przez prawidłowo jadącego rowerzystę to gratuluję wam inteligencji :)
        Dodam jeszcze, że w mieście jakim jest Warszawa widziałem zaledwie jedną czy dwie prawidłowo wykonane ścieżki. Te buble co mają krawężniki po 10 cm nie nadają się do jazdy na rowerze. Chyba, że na góralu do jazdy terenowej. Ale nie liczcie, że będę po nich jeździł do póki piesi nie zaczną korzystać ze swojej części do chodzenia po mieście - czyli chodnika. A co do jazdy chodnikami, to powiem, że jest to niedozwolony manewr i grozi za to mandat.

Nie mieszkam w Warszawie, mieszkam w mniejszym mieście, ale kultura jazdy kierowców jest niestety taka sama, więc z przyjemnością biorę udział w takich imprezach jak Masy Krytyczne. Moim zdaniem takie akcje powinny się odbywać co tydzień. Da to trochę do myślenia kierowcom, a z pewnością także politykom, jak będą widzieć zakorkowaną Warszawę przez rowerzystów co tydzień.

Pozdrawiam wszystkich rowerzystów walczących o swoje prawo do przetrwania w tej dżungli jaką jest polska rzeczywistość na drodze.
        Pozdrower :-)
        • Gość: Romek Re: zgadzam sie, ja i tak jade srodkiem IP: 195.136.33.* 04.07.11, 13:09
          > Moim zdaniem takie akcje powinny się odbywać co tydzień
          > Da to trochę do myślenia kierowcom, a z pewnością także politykom, jak będą widzieć
          > zakorkowaną Warszawę przez rowerzystów co tydzień.

I blokować życie ludzi, którzy poruszają się komunikacją miejską. Gratuluję. Masa Krytyczna w Warszawie dawno przestała być symbolem walki o cokolwiek - dziś jest symbolem bezmyślnego blokowania miasta i utrudniania życia mieszkańcom.
          • szymon1008 Re: zgadzam sie, ja i tak jade srodkiem 04.07.11, 13:36
            To przesiądź się na rower. W odróżnieniu od komunikacji miejskiej, nie zanieczyszcza on środowiska, w żadnym stopniu, a więc jest ekologiczny. A poza tym rowerem szybciej dotrzesz do celu niż komunikacją miejską i samochodami.
            • Gość: Romek Re: zgadzam sie, ja i tak jade srodkiem IP: 195.136.33.* 04.07.11, 14:36
              > To przesiądź się na rower.

Nie zamierzam.

> W odróżnieniu od komunikacji miejskiej, nie zanieczyszcza on środowiska, w żadnym
              > stopniu, a więc jest ekologiczny.

Taaaa..... O ekologii tyle wiesz co zjesz.

> A poza tym rowerem szybciej dotrzesz do celu niż komunikacją miejską i samochodami.

Normalnie oplułem monitor ze śmiechu - chyba jak będę ten rower w autobusie wiózł.
              • Gość: dr Re: zgadzam sie, ja i tak jade srodkiem IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 04.07.11, 19:09
                Romku, nie masz pojęcia, a piszesz. Na każdej śródmiejskiej trasie do ok10-15km rower wraz z wprawionym rowerzystą jest zdecydowanie najszybszy. Ja samochodem do pracy jadę od 45min do ok 75minut, w ekstremalnych przypadkach do 2h. Rowerem ZAWSZE 30-35minut (25min gdy się śpieszę, czego unikam)
    • Gość: Knur Re: Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europi IP: *.80-202-94.nextgentel.com 04.07.11, 12:13
      W oslo legalnie buspasami mogą się poruszać samochody elektryczne, rowery, motorowery i motocykle. Da się. W Polsce oczywiście niedasie...
    • dobiasz Wpuścicie rowery na buspasy! Tak jak w Europie 04.07.11, 15:10
      Ej no, w Berlinie możemy jeździć buspasami ale te buspasy są zrobione na pasach skrajnych a nie środkowych.

Na środku to nie ma żadnego sensu.

Ale kto w ogóle wymyślił buspasy na środku ulicy? I co robi taki autobus jak ma zjechać do przystanku?
      • cotosapoziomy Rowery na buspasy! Tak! 04.07.11, 22:09
        Popieram postulat Zielonego Mazowsza.
        Obecne rozwiązanie, gdy rowerzysta ma jechać między autobusami z prawej a samochodami z lewej jest wprost absurdalne: i niebezpieczne dla rowerzystów, i blokuje autobusy.

Notatka "Gazety" mogłaby być dłuższa i łopatologicznie, a nawet z obrazkami, wyjaśniać o co chodzi. Z komentarzy wynika, że wiele osób nie załapało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka