Gość: mzb IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 30.11.11, 14:20 nudny, oklepany widok poza tym chyba och...aliście już z tymi na siłe lansowanymi panoramami 360 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ignatz Re: Plac Defilad z gzymsu PKiNu: widok zapiera de 30.11.11, 14:33 Mam wrażenie że każde zdjęcie zrobione z wysokości większej niż 25m i o proporcjach obrazu innych niż 4:3 czy 3:2 jest dla Redaktorów serwisu "niecodzienne", "niezwykłe", ewentualnie "zapierające dech". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Plac Defilad z gzymsu PKiNu: widok zapiera dech IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.11, 14:56 Widok niczym 3. swiat. mega parking, szerokie ulice i pełno reklam. Odpowiedz Link Zgłoś
blfddude Imponujacy? 30.11.11, 15:17 Poza budynkami w dalekiej oddali, ja widze duzo zmarnowanego miejsca. Widac tam wszystko i parking dla aut, i parking dla autokarow, slupki, parki, beton i pelno niepotrzebnych skrzydel PKiN im Jozefa Stalina. Sam widok do dolu podkresla ile powirzchni tego placu jest zmarnowane niska, niepraktyczna zabudowa pelna "studni" podworek, schodow i rzezb komunistycznych z wczesnej epoki soc-realnej. Kiedy ta "mala Moskwa" pujdzie pod kilof? Wstydem jest ze po 20tu latach wolnosci, Polacy sie podniecaja darem od oprawcy. Dla ludzi zagranica widok PkiN na zdjeciu naogol kojarzy z Moskwa. Widac ze nalezy nam na takim skojarzeniu. Tam gdzie jest wschod jest duzo wschodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuzia Re: Imponujacy? IP: *.free.aero2.net.pl 30.11.11, 15:54 jak sobie wyobrażasz dostęp mieszkańców do światła słonecznego wewnątrz dużej bryły bez studni i podwórek? Odpowiedz Link Zgłoś
barbra8 Re: Imponujacy? 10.01.12, 11:34 Jeżeli Ci się nie podoba, to wyjedź z powrotem tam skąd przyjechałeś. Poprzyjeżdżają tacy z wioch i nic im się nie podoba. Pałac kultury jest piękny i jest w centralnym miejscu Warszawy. Jest punktem odniesienia i nie sposób się zgubić. Widać go z każdej strony miasta. Co mnie obchodzi kto go wybudował. Szkoda tyle miejsca? Ty pewnie wybudowałbyś w tym miejscu ze cztery ohydne wieżowce. Czy byłeś w środku? Kiedyś mieścił się w nim tzw. Pałac Młodzieży w którym była cała masa pracowni, teatr młodzieżowy, siedziba "Gawędy", basen i mnóstwo innych ..... i muzeum zoologiczne. Wszystko za darmo. Poza tym Warszawa bez Pałacu Kultury nie byłaby Warszawą. Wkurzają mnie wszyscy mądrale albo idioci jak kto chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Lubię PKiN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.11, 20:57 A ja lubię PKiN i mnie się podoba. Budynek wzorowany jest na amerykańskiej architekturze. PKiN jest symbolem powojennej Warszawy i koniec. Mnie nie kojarzy się z sowiecką dominacją. Dominację czerwonych to mamy w strukturach państwowych. Widok też piękny. 65 lat temu to był smutny widok. Należy cieszyć się tym co jest. Odpowiedz Link Zgłoś
blfddude Re: Lubię PKiN 01.12.11, 01:45 Gość portalu: gość napisał(a): > A ja lubię PKiN i mnie się podoba. Budynek wzorowany jest na amerykańskiej arch > itekturze. "Wzorowany" ja bym wytlumaczyl jako sciagniety lub paskudnie zkopiowany. Tak chcieli nim podkreslic amerykanska architekture lat 30tych i 40tych (np Prudential czyli Hotel Warszawa jest jej wiarygodnym odzwierciedleniem) niestety nie wyszlo in to dobrze. Wlasciwie to wyszlo im az zadobrze gdyz chodzilo o dominacje calej warszawy i niemozliwosc zabudowy tego placu dlatego pobudowano te niskie skrzydla i skrzydelka. Poza kamieniem wykonczeniowym i glownym tlowiem troche przypomina amerykanskie wiezowce ale te odnogi, wiezyczki, zegary i zezby socrealne nie. Dla mnie to on wieje bardziej Moskwa niz Nowym Jorkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wa-wiak Plac Defilad z gzymsu PKiNu: widok zapiera dech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.11, 12:50 Zapominam o konotacjach i powiem szczerze, że dla mnie PKiN to oryginalna budowla, jedyna taka w całej UE. Znajdziemy w nim wiele interesujących elementów architektonicznych np. jego wieżyczka mocno przypomina mi wieżę katedry w Sewlli (zob. zdjęcie wikipedia). Pomysły na jego oszpecanie między innymi przez zabudowę skwerów znajdujących się w bezpośredniej bliskości "skrzydeł" od wschodniej strony E. Plater (patrz miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego) uważam za szkodliwe. Mrzonki burzymurków o jego rozebraniu nie biorą pod uwagę, że jest on świadectwem historii architektury takim samym jak cytadela warszawska lub zamki krzyżackie (Malbork). W nawiązaniu do zdjęć panoramy, jest tu pokazana prymitywna krata z prętów zbrojeniowych na 30-tym piętrze, założona wiele lat po wybudowaniu PKiN, świadcząca o prymitywiźmie estetycznym osoby "podnoszącej bezpieczeństwo" zwiedzających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do_bani w kierunku zachodnim pod słońce :/ IP: *.centertel.pl 10.02.12, 17:16 zdjęcia zrobione w kierunku Zachodnim są zbyt pod słońce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyluzujcie pismaki Plac Defilad z gzymsu PKiNu: widok zapiera dech IP: *.nalkowskich.lublin.pl 19.04.12, 22:34 Pismaku mp, wyluzuj! Po co ten język: uboga wieś, chlewiki. Spójrz na to inaczej, idzie EURO, idzie wiosna, będzie piknie. Plac Defilad, jak sama nazwa głosi, ma swoje przeznaczenie. A to że jest budowa metra, to powinieneś się cieszyć smutasie. Odpowiedz Link Zgłoś