tassman 15.04.02, 13:02 Cześć jego pamięci !! tassman:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: Zmarł Szymon Kobyliński !! 15.04.02, 13:05 To był bardzo staromodny Pan, wielki oryginał. Miałem okazję kiedyś poznać go osobiście, prawdziwy artysta i wielki kpiarz z polotem, który nikogo swym kpiarstwem nie uraził, a celnie wady tej osoby określił. Wieczny odpoczynek... Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Zmarł Szymon Kobyliński !! 15.04.02, 14:01 I ja miałem szczęście Go spotkać na swej drodze. Wielkiego miłośnika przyrody, zwłaszcza zwierząt - towarzyszy człowieka. Otaczał się nimi, z nimi rozmawiał, o nich najpiękniej potrafił opowiadać. Dzięki Niemu zainteresowałem się historią nie jako nudnymi lekcjami w szkole, ale jako niezwykłą przygodą ludzkości, którą wszytstcy razem tworzymy w każdej chwili. Jego gawędy, na każdy temat były na miarę "Sabały", jeżeli chodziło o swadę i swobodę władania przepiękną polszczyzną, a jednocześnie biły na głowę wszystkie wykłady mianowanych profesorów zwyczajnych (oj, jak zwyczajnych) historii PAN-u. Cześć Jego Pamięci! Chaladia Bolandi Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Zmarł Szymon Kobyliński !! 15.04.02, 14:04 roland_x napisał(a): > piórkiem i węglem? Piórkiem i węglem prowadził prof. Zinn Odpowiedz Link Zgłoś
roland_x Re: Zmarł Szymon Kobyliński !! 15.04.02, 14:08 sory, faktycznie a co prowadził..aha Gawędy, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Zmarł Szymon Kobyliński !! 15.04.02, 14:21 Stary, jakby ktoś chciał wyliczyć, co Kobyliński robił, to łatwiej wyliczyć, czego nie robił. I, co ciekawe - cokolwiek robił - robił DOBRZE! Taki był z niego czzłowiek renesansu. Pamiętam taką scenkę - lato, rok 1970-któryś. Brzeg Liwca. Przodem bieży jeden kundel, potem dwa następne, dalej Pan Szymon Kobyliński w pomarańczowym szlafroku, z potężną brodą, kij jaby pielgrzymi w ręce, a na sznurze u pasa - grecki bukłak, w nim co najmniej dwa litry czegś bulgoce, na końcu kuśtyka jeszcze jeden starszy psiak. To było moje pierwsze spotkanie z Nim. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Re: Zmarł Szymon Kobyliński !! 15.04.02, 14:17 Najlepszy był w "Polityce" za komuny. Wieczny odpoczynek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar Re: Zmarł Szymon Kobyliński !! IP: 213.25.197.* 15.04.02, 14:26 tassman napisał(a): > Cześć jego pamięci !! > Jak to sie mówi: "szkoda człowieka", ale to KOMUCH był.... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: Zmarł Szymon Kobyliński !! 15.04.02, 14:36 Gość portalu: Mar napisał(a): > Jak to sie mówi: "szkoda człowieka", ale to KOMUCH był.... Mar, ty chyba się nie słyszysz. Dawniej się mówiło "dobry fachowiec, ale bezpartyjny". To, ze Kobyliński tworzył w czasach socjalizmu o niczym nie swiadczy, poza tym, że zył w ciekawych czasach. Nalezy go cenić za to, czego dokonał, a nie za to, jaki miał światopogląd. Poza tym, o zmarłych mówi się albo dobrze albo wcale. zdrv zdzicha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Zmarł Szymon Kobyliński !! IP: *.acn.pl / 10.131.132.* 15.04.02, 15:26 zdzicha napisał(a): > Gość portalu: Mar napisał(a): > > > Jak to sie mówi: "szkoda człowieka", ale to KOMUCH był.... > > Mar, ty chyba się nie słyszysz. Dawniej się mówiło "dobry fachowiec, ale > bezpartyjny". > To, ze Kobyliński tworzył w czasach socjalizmu o niczym nie swiadczy, poza tym, > > że zył w ciekawych czasach. > Nalezy go cenić za to, czego dokonał, a nie za to, jaki miał światopogląd. Poza > > tym, o zmarłych mówi się albo dobrze albo wcale. > > zdrv > zdzicha a ty siebie slyszysz? jak mozna swiatopoglad odzielac od czlowieka? wlasnie jest sie takim jak swiatopoglad, bo on wyznacza nasze postepowanie i ma wplyw na dokonania. ten poprawnosciowy belkot jest zalosny po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Zmarł Szymon Kobyliński !! 15.04.02, 15:33 Człowieka ocenia się według jego czynów. A Kobylińskiemu chwała. Takich erudytów już niewielu zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: Zmarł Szymon Kobyliński !! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.02, 14:48 Cześć jego pamięci! Odpowiedz Link Zgłoś