pacio 16.04.02, 13:49 Mam niesamowitą ochotę na pomidorówkę ! I odwieczny problem, z makaronem czy z ryżem ? Jakie sa wasze upodobania ??? Pzdr pacio Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Ulica Pomidorowa w Warszawie 16.04.02, 13:54 W zasadzie z całej ulicy Pomidorowej zostały dwa, lub trzy domy - straszne kurniki. A, że z kurników są jajka, a z jajek makaron - toteż masz odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Pomidorowa IP: 195.187.84.* 16.04.02, 13:55 Z makaronem. Stanowczo. Z pomidorowej z ryżem czasem robi się taki kit, że aż łyżka staje. PS. Czy tego wątku nie było czasem na forum wrocławskim? Odpowiedz Link Zgłoś
pletwa3 Re: Pomidorowa 16.04.02, 14:25 tassman napisał(a): > Zupa jak zupa.... > > tassman:) A nieprawda - pomidorowa jest zupą wręcz kultową (w Polsce). Jeśli chodzi o to z czym, to moje zdanie jest takie: z makaronem - taka klasyczna, na rosołku, zabielana śmietaną. Z ryżem - czysta, niezaprawiana, przyrządzona na ostro, z papryką i pieprzem. Ryż dodaje się w momencie wlewania zupy na talerz - wtedy jest sypki i nie zrobi się z niego kit. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
pacio Re: Pomidorowa 16.04.02, 14:34 Dzięki Płetwo !!! Opcja z niezabielaniem i na ostro bardzo mi się spodobała Pzdr pacio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Pomidorowa IP: *.chello.pl 16.04.02, 14:36 Tylko z makaronem, bez zabielania, na ostro i kwaśno. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Pomidorowa 16.04.02, 14:42 Obie wersje są świetne. Znam takich co do czystej pomidorowej dodają lane kluski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Pomidorowa IP: 195.187.84.* 16.04.02, 14:48 Tylko nie lane kluski!!!! Fuuuuuu!!!!!Błeeeeeee! Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Pomidorowa 16.04.02, 15:11 No cóż dla jednych błeee dla innych nie. O gustach podobno się nie dyskutuje. A osobiście najbardziej lubię pomidorową z ryżem (byle nie posklejanym). Odpowiedz Link Zgłoś
bebe1 Re: Pomidorowa 16.04.02, 15:07 koniecznie zabielana, najlepsza z ryzem, ale z makaronem tez daje rade ale mi narobiles apetytu, strasznie dawno nie jadlam pomidorowej Odpowiedz Link Zgłoś
mathildae Re: Pomidorowa, moja milosc;))) 16.04.02, 15:18 moja ulubiona z dziecinstwa - moglam ja jesc codziennie na przemian z rosolem. i tak zostalo po dzis dzien. jak pomidorowa to tylko z kluskami i porzadnie zabielana. kluski sa bardzo wazne. najlepsze do pomidorowki sa kolanka (inna wersja - zeby tesciowej czyli kolanka z falbanka). ostatecznie moga byc lazanki. a za ryzem nie przepadam, fuj!:P Odpowiedz Link Zgłoś
pletwa3 Re: Pomidorowa 16.04.02, 15:23 Moja babcia oprócz ryżu i makaronu stosowała też kaszę mannę w kostkę. Gotuje się kaszę mannę w niewielkiej ilości wody, aby powstał bardzo gęsty "budyń". Wylewa się toto na zimny talerz, jak zastygnie i zrobi się taki dość sztywny placek, kroi się w kosteczkę - i do zupy. Najlepsze do rosołu, ale z pomidorowką też niezłe. Do gotowania kaszy można dodać jakieś przyprawy - i mamy kostki "smakowe". To już mój wynalazek. A w ogóle to narobiłam sobie tym wątkiem apetytu, a usiłuję się odchudzać!!!! Pozdrawiam pomidorowo. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Pomidorowa 17.04.02, 12:25 pacio napisał(a): > I odwieczny problem, z makaronem czy z ryżem ? > Jakie sa wasze upodobania ??? Zabielana z makaronem. Mozna tez z ziemniakami. Podobno jest gdzies klub milosnikow zupy pomdorowej. Chetnie sie zrzesze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Pomidorowa IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.04.02, 15:00 zabielana koniecznie z makaonem lub ryzem obojetnie byle czesto i w sporych ilosciach natomiast tymi zemniakami jestem zaskoczona.wrzucamy do "srodka" jak np.w zupach warzywnych czy na oddzielnym talerzu ? Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Pomidorowa 18.04.02, 10:31 Gość portalu: mysza napisał(a): > zabielana koniecznie z makaonem lub ryzem obojetnie byle czesto i w sporych > ilosciach natomiast tymi zemniakami jestem zaskoczona.wrzucamy do "srodka" jak > np.w zupach warzywnych czy na oddzielnym talerzu ? Ziemniaki gotujemy osobno, jak do drugiego dania, nie tluczemy i dodajemy do goracej pomidorowej. Smacznego. Mozna dodac do tego kilka klusek. Tez dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
pacio Re: Pomidorowa 18.04.02, 16:15 rezurekcja napisał(a): > Ziemniaki gotujemy osobno, jak do drugiego dania, nie tluczemy i dodajemy do g > oracej pomidorowej. > Smacznego. > Mozna dodac do tego kilka klusek. Tez dobre. > Pomidorowa z pyrami ? Dziś sprawdzę, i dodam trochę świeej śmietany dla odmiany. Pzdr pacio Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: Pomidorowa 18.04.02, 10:23 Wyłącznie z ryżem!!! Jak najmniej zabielania i jak najbardziej gorąca. Aż ślinka leci Odpowiedz Link Zgłoś
skolmi Re: Pomidorowa 18.04.02, 10:38 z ryżem jak się śpieszę z kluskami jak chce się pochlapać Odpowiedz Link Zgłoś