Dodaj do ulubionych

I znowu windy - nasze "wspaniałe"

01.12.04, 15:05
W budynku A:
pierwsza winda "od zawsze" jest całkowicie niesprawna, porywa na 13 piętro,
skacze w trakcie jazdy albo akurat jest w trakcie naprawy.
druga winda skacze (pomimo napraw?), na poziomie -1 drzwi otwierają się
resztkami sił i zgrzytów.

Ciekawe jak opiszą działanie swoich cudów techniki mieszkańcy budynku B.
Obserwuj wątek
    • ppppp1 Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 01.12.04, 16:22
      W B nie ma problemów z windą.Ja przynajmniej nie trafiłem na awarię.
      • freigeist Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 03.12.04, 15:27
        Mnie się trafiło "tąpnięcie", takie przynajmniej miałem wrażenie. Gwałtowny
        spadek w czasie jazdy w dół o chyba 20 cm. Moje dzieci przez kilka dni pytały z
        obawą wsiadając, czy sytuacja się nie powtórzy. A poza tym te windy (OTIS) na
        prawdę potrawią działać prawie bezdźwięcznie. Nie wiem co za firma konserwuje
        nasze, ale o regulacji nie ma chyba pojęcia.
        • zzrobert Porażka z tymi windami. 14.12.04, 10:55
          W budynku A znowu druga skacze. Na razie incydentalnie ale pamiętając
          poprzednie problemy raczej się jej nie polepszy. Taka (ta?) sama usterka w
          ciągu niecałych 2 miesięcy?

Za to w C windy jeżdzą ładnie więc jeśli tylko serwis podejdzie z należytym
          poświęceniem do tych wcześniej zainstalowanych to jednak będziemy mieli sprawne
          windy.
          • lohengrin77 Re: Porażka z tymi windami. 14.12.04, 13:16
            Mój debiut z windą w C zakończył się dość 'kreskówkowo' - czekałem na jej
            przyjazd, śledząc pokonywane piętra na wyświetlaczu. Nagle winda znikła z radaru
            :) Pomyslałem, że wyleciała przez dach, i poszedłem schodami. Cieszę się zatem,
            że jednak nie podążyła śladem rakiet Ariane.
            • zzrobert czyżby pojawiły się takie ładne 2 kreski poziome? 14.12.04, 15:15
              Jeśli to ten problem to taki sam był w budynku A - porywała wtedy pasażerów na
              13 piętro.
              • lohengrin77 Re: czyżby pojawiły się takie ładne 2 kreski pozi 15.12.04, 10:54
                Raczej były to chińskie znaczki z filmu 'Wejście Smoka'. Dowiedziałem, się że
                obie windy wówczas wyłączono - tak więc nie był to jeszcze objaw skłonności
                terrorystycznych ze strony dźwigu.
              • blacky35 Re: czyżby pojawiły się takie ładne 2 kreski pozi 27.04.05, 12:02
                Niektorzy to maja szczescie. Tak bym chcial zostac porwany na 13 a tu nic
                :(
                • zzrobert Re: czyżby pojawiły się takie ładne 2 kreski pozi 27.04.05, 16:37
                  W budynku A.
                  Nie licz na więcej.
                • shamrock_69 Re: czyżby pojawiły się takie ładne 2 kreski pozi 28.04.05, 10:59
                  widzisz, nawet winda cie nie chce porwac... ciekawe o czy to swiadczy ;-)
    • cichy.pl Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 04.01.05, 13:28
      Windy są systematycznie - z tego co zaobserwowałem - przynajmniej raz w tygodniu remontowane. Niestety - nasz Administrator nie dysponuje żadnym rejestrem zgłoszeń. A szkoda - winda tak jak i kazdy inny towar w przypadku wad ukrytych lub powtarzajacych sie notorycznie podlega wymianie.
      12 grudnia 2004r. minęła gwarancja na nasz blok, więc teraz to będzie nasz problem jak regulować płatności za naprawy tego bubla.

A w kwestii dech na ściankach windy, to myślę, że winda jest już do tego stopnia poniszczona, że będzie problemem doczyścić ją do "ludzkiego" wyglądu :-(
      • dev_nul Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 09.01.05, 20:31
        "Boazeria" pseudo drewniana to nic takiego... gorsze sa slady od tasmy na
        drzwiach. Ktoregos razu udalo mi sie przyuwazyc pania sprzataczke usilujaca
        zmyc te "wspaniale" pozostalowci. Efekt byl taki, ze przez pol dnia winda
        roztaczala watpliwie przyjemna won rozpuszczalnika na bazie benzyny. A slady..
        kto chce moze obejrzec ;-)
        • freigeist Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 10.01.05, 22:10
          No problem. Znajdę rozpuszczalnik, to zakomunikuję, czym te ślady zmyć.
          Pozdrowienia dla wszystkich, którym wygląd nie jest obojętny. Niech moc będzie
          z Wami
    • zzrobert W a znowu druga winda źle działa 12.01.05, 19:03
      skacze i porywa na 13 piętro.
      Te nasze wspaniałości to chyba nam za karę zainstalowali albo nie potrafią ich
      konserwować.
      Tylko płacić musimy jak za cud techniki a technika nie działa.
      Ciekawe co OTIS zaproponuje nam w ramach rozliczenia konserwacji.
      • jhkjbk Re: W a znowu druga winda źle działa 12.01.05, 20:38
        A no wlasnie Panie ZZr, co robic z ta winda !? Proponuje totalny bojkot ...
        tylko, ktora winda przysparza pasazerom bez biletu tylu emocji ??? He he he ...
    • lohengrin77 Windy w C 26.04.05, 00:48
      W ciągu tygodnia już drugi raz zepsuła się jedna z wind - nie wypuszcza na
      parterze :)
      • zzrobert Re: Windy w C 26.04.05, 09:48
        Niestety kolejny raz widać jak OTIS radzi sobie doskonale z zaawansowaną
        techniką.
        Może o pomoc należy poprosić producenta a nie polskiego "fachowca"? ;)
        • lohengrin77 Re: Windy w C 26.04.05, 22:28
          Wnioskując z postów innych mieszkańców i z moich obserwacji wind w C -
          największy problem, z którym polski serwis/monterzy nie może sobie poradzić to
          mechanizmy otwierania drzwi. Na piętrach używanych częściej (0,-1) szybko
          odmawiają podsłuszeństwa.
    • pinokio11 Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 28.04.05, 12:52
      Poki co nie mamy takich problemow. Zdarza sie, ze dlugo nie przyjezdzaja, ale
      to dlatego, ze sa swiadomie blokowane. Moze wyjsciem byloby udostepnienie tylko
      jednej windy na remonty i przywoz mebli, a droga mozna by odpakowac!
      • lohengrin77 Ekipa pracująca na 9 piętrze C 28.04.05, 13:27
        Obrazek:

winda zamyka się, a robotnik w ostatniej chwili klinuje drzwi jakimś metalowym
        prętem. Huk, zgrzyt, otwierają się.

Nie wiem, do kogo należą (jechali na 9 piętro), ale takie działania jak ich
        niszczą mechanizmy drzwi w windzie. Pozwoliłem sobie robotnika głośno i
        publicznie ochrzanić.
    • anna6666 Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 28.04.05, 13:56
      To chyba bardzo dobry pomysł, aby przeznaczyć tylko jedną windę na remonty, a
      jedną rozpakować i nie wpuszczać tam nikogo z materiałami budowlanymi.
      Ma to dużo zalet, bo w przypadku remontu zawsze aż dwie windy są blokowane i
      wtedy dość ciężko się poruszać.
      No i wstyd mi jak kogoś zapraszam i ta osoba musi jechać windą wyglądającą jak
      w bloku na Bródnie i do tego z dywanikiem pełnym psiego moczu.

A przy okazji brawa dla kolesia z 9p. C za aktywność obywatelską.
      • zzrobert Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 28.04.05, 14:06

Jak chcesz zareagować gdy "ktoś wiezie towar" z -2 albo -1 a przyjedzie mu
        winda odpakowana?
        Jak chcesz zareagować gdy czekasz z gośćmi a podjeżdza Ci winda zapakowana?
        Jak BEZ KAMER chcesz przyłapać niszczących windy by SKUTECZNIE temu
        przeciwdziałać?

Ps. Na Bródnie są także ładne windy w starych wieżowcach i mniej w nich wali
        moczem.

• anna6666 Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 28.04.05, 14:15
          Zz - to była tylko propozycja do rozważenia. Rzuciłem ją na gorąco i
          rzeczywiście nie rozważyłem wszystkich scenariuszy.

Ale może w każdym budynku jest inna sytuacja. W budynku A i B już chyba
          wszystkie mieszkania są wykończone, więc może tam można rozpakować wszystkie
          windy, zdjąć zaszczane dywaniki i zastąpić gumą, z której łatwo zmyć psi mocz i
          tak nie śmierdzi.
          • wenus2005 Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 28.04.05, 14:18
            niestety w B cały czas trwają remonty... niektóre już prawie chcą się skończyć
            i raptem wszystko zaczyna się od nowa... jak można przez pół roku robić remont?
            chociaż może on trwa już dłużej...

boję się, że jak rozpakujemy nasze windy to za miesiąc rzeczywiście będą
            wyglądać jak w slumsach... tyle, że będziemy musieli sami finasować ich
            renowację...
            • zzrobert Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 28.04.05, 15:21
              I to jest właśnie jeden z powodów dla których chcemy kamery w windach.
              Zresztą jedne juz macie w budynku B. Niestety nie są dla nas jak sądzę
              użyteczne.
              • pinokio11 Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 28.04.05, 16:42
                Jakby to powiedziec, ochrona ma tu prawdziwy reality show.
                Nie wiem, czy kamera w kazdym miejscu naszego w koncu DOMU to swietny pomysl.
                Moze zamontowac jeszcze mikrofony, np przy laweczkach!
                • zzrobert Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 28.04.05, 17:00
                  Nie ma takiej potrzeby wystarczy że raz zapłacimy za remont wind (polecam
                  atrakcyjną cenę za każdy "panelik") i może wtedy uznasz że jednak
                  potrzebujemy "zabezpieczenia naszego mienia".
                  Możemy przecież zlikwidować także te kamery co już są, ochrona też Cię
                  szpieguje, bramy ograniczają Twoją wolność,...
                  • pinokio11 Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 29.04.05, 10:58
                    Nie przesadzaj. Gdybym chcial calkowitej wolnosci ,to bym tu nie zamieszkal.
                    Chodzi tylko o prawo do prywatnosci we wlasnym domu i wyznaczenia pewnych
                    granic.
                    • zzrobert Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 29.04.05, 11:24
                      Także jestem za tym i jeśli większość właścicieli będzie przeciw kamerom to ich
                      nie będzie. Poprostu będziemy płacili sami za zniszczone windy w wandalom tak
                      samo jak i mieszkańcom będzie przytulniej się jeździło bez kamer.

Zaproponuj więc jak według Ciebie powinna przebiegąc ta granica prywatności i
                      ile w trosce o swoje i swojego mienia bezpieczeństwo jesteś ją gotów przesunąć.
                      • pinokio11 Kamery 29.04.05, 15:34
                        Mysle, ze windy sa pewna granica, ktorej nie powinno sie juz przakraczac. Dalej
                        my wszyscy juz odpowiadamy za wyglad korytarzy i klatki schodowej.

Zastanawiaja mnie kierunki ustawienia kamer na zewnatrz. Ciekawe, czy ktos to
                        przemyslal, czy tez tak wyszlo?
                  • pinokio11 Panelik 29.04.05, 11:06
                    A tak z ciekawosci, ile kosztuje taki panelik do windy i dlaczego kamery w
                    windach B sa bezuzyteczne?
                    • zzrobert Re: Panelik 29.04.05, 11:20
                      ok 300zł netto - taki poziomy kawałek plastiku na 3 przyciski.

Bo nie są własnością jednego mieszkańca więc nie są podłączone pod wspólnotowy
                      system.
          • zzrobert Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 28.04.05, 15:16
            W budynku A na podłodze windy jest taki dywanik gumowy a na nim leży "zwykły".
            Problem jest jak sądzę inny: "nikt" nie wie jaki jest faktyczny stan
            zasiedlenia i wyremontowania budynków, czyli ile jeszcze "dużych" remontów nas
            czeka.
      • lohengrin77 --- 28.04.05, 20:08
        jestem kolesiem z 1-szego, a tamci panowie na 9 jechali.
    • lohengrin77 Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 20.05.05, 12:17
      Miałem okazję odwiedzić nowy budynek przy KEN - tam, gdzie na parterze jest
      market "Kangurek". Zaistalowane są tam identyczne windy, tak więc spytałem
      znajomego o wrażenia. Podobno psują się codziennie, gorzej niż nasze.
      • shamrock_69 Re: I znowu windy - nasze "wspaniałe" 20.05.05, 13:50
        OTIS - wiadomo, a do tego mieszkaniowka. niedlugo nam przyjdzie chodzic na
        piechote. wspolczuje tym z 13 pieter, hehehe :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka