Dodaj do ulubionych

Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta

IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 23:45
wszystko fajnie, ale pomysł z zebrami to chyba jakis niesmaczny żart
bo trudno mi uwierzyc, że to może być prawda
Obserwuj wątek
    • Gość: matt Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.chello.pl 04.02.05, 00:03
      Super!!! Jak będą zebry to będzie przynajmniej można postać w korku dłużej i
      jeszcze bardziej zasmrodzić Warszawę, a poza tym na zebrach to przy takim ruchu
      wypadki będą, ale cóz kilku pieszych mniej kilku więcej ... kogo to obchodzi.
      • Gość: Roxie 3x Tax dla Zebr!!! IP: *.putnamlovellnbf.com 04.02.05, 14:10
        Dosyc mam juz aut ktore uwazaja ze sa krolami ruchu drogowego w miescie.
        Podporzadkowac ulice pieszym, a auta tak puscic zeby pieszym nie przeszkadzaly.
        • Gość: Kura chamka Zebry??? ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:57
          Przeciwniku samochodów! czasem zapewne jeździsz komunikają miejską, zatem
          zapewniam Ciebie iż po wprowadzeniu zebr będziesz stał tak samo jak
          znienawidzeni przec Ciebie kierowcy w gigantycznych korkach. Bo jako pieszy
          dobrze wiesz że na jezdniach wielopasmowych piesi zaczynają przechodzić na
          migającym zielonym i z jezdni zchodzą po ok. minucie akurat tuż przed tym jak
          światło się znowu zmieni. Więc przy odrobinie szczęścia z pięć samochodów na
          cykl świateł przejedzie. Następny tysiąc wraz z kilkudziesięcioma autobusami
          będzie stał w gigantycznym korku!!!! Życzę smacznego - ja jako kierowca pojadę
          inną trasą a Ty jako użytkownik autobusów będziesz stał w korku.
          • Gość: IIa Re: Zebry??? ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.05, 22:44
            to co opisujesz ze swiatlami to moze i tak jest w tym twoim kurniku, bo u nas w
            Wawie to nawet na zielonym strach wejsc na jezdne bo jakas pala pomino tego, ze
            nie ma gdzie zjechac to i tak wjezdza na skrzyzowanie... i stad sa korki
            • Gość: Nie dla zebr NIE DLA zebri i typowego zielonego bezmozgowia IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 06.02.05, 22:53
              szczegolnie dla postomogosmrodow, dla mnie kapiszoni e blachosmrody to autobusy
              komunikacje miejskiej za ktorymi jada zawsze wylaczam nawiew w
              samochodzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Automobilista Re: 3x Tax dla Zebr!!! IP: *.devs.futuro.pl 07.02.05, 10:52
          > Dosyc mam juz aut ktore uwazaja ze sa krolami ruchu drogowego w miescie.

To nie moje auto tak uważa, to JA uważam się za króla ruchu drogowego :)

> Podporzadkowac ulice pieszym, a auta tak puscic zeby pieszym nie
          > przeszkadzaly.

Czyli po chodnikach i ścieżkach rowerwoych?
    • Gość: xxx Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 00:21
      Myslalem, ze Pana Borowskiego to juz dawno (m.in) za te zebry odwolano ze
      stanowiska...
      Ale coz :/ Mimo, ze jestem gleboko prawicowy, to powiem, ze juz chocby ze
      wzgledu na pomysl z zebrami, we wladzach Warszawy potrzebne sa gruntowne i
      bardzo pilne zmiany :((
      • Gość: xxx * Oczywiscie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 00:23
        ...pod warunkiem, ze "Gazeta" czogos nie przeinaczyla, zmanipulowana lub
        przemilczala.
      • Gość: Andrzej Panowow zycie.... IP: *.acn.waw.pl 04.02.05, 11:28
        To z pewnoscia zjazd do windy o 9, podroz do garazu, wjazd winda, zjazd winda
        kolo 18, podroz do garazu, wjazd windą...hehe wspolczuje
      • Gość: Polak Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.proxy.bosbank.pl / *.bosbank.pl 04.02.05, 13:05
        Zgadzam sie ze temu Panu należałoby się juz podziekowac.Tym bardziej,że skoro
        Forum to zemsta Szwedów to Ten Pan jest znakomitym fachowcem właśnie z tego
        kraju.
    • Gość: d Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.chello.pl 04.02.05, 00:40
      Litości. To miasto miało już za swoje.
      Może by tak dla odmiany, oswojoną od czterdziestu lat tkankę, zostawić w
      spokoju?
      • roody102 Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 02:43
        Znaczy że nie zmieniać? Pewnie, zostawić jak jest, niech się sypie, gnije,
        rozpada. Po co ruszać... Znów to samo, co z parkiem, nawet lepiej, bo za
        prywatne pieniądze jest coś poprawiane, ale nie, znowu źle.
    • pan_pndzelek Zebry? 04.02.05, 06:49
      Zebry to niech sobie Borowski rżnie ale w zoo... jak mu dyrektor onego
      pozwoli... tam są przejścia podziemne...
    • Gość: Lelek Rondo Dmowskiego IP: *.crowley.pl 04.02.05, 08:28
      Rondo Romana Dmowskiego - tak się nazywa skrzyżowanie Marszałkowskiej z Alejami
      Jerozolimskimi. Ale tutaj to nazwisko nie przejdzie bez spluniecia, he he.
      Pozdro
      • Gość: tyfus Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.eranet.pl 04.02.05, 09:39
        A ja w tym hotelu spędziłem najpiękniejszą noc mojego życia.
        Troszkę mi szkoda, że zmieni sie jego wygląd...
        Przy okazji całusy dla Szczotki
    • Gość: mijau słusznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 09:06
      Słuszne plany. Centrum miasta jest dla pieszych, nie dla samochodów. Na każdym
      punkcie styku pieszy-samochód wygrywać musi pieszy, inaczej nigdy nie zmienimy
      bezosobowego centrum we fragment miasta podobny do Oxford Streed z Trafalgar
      Square w Londynie, Ramblas w Barcelonie czy Champs Elysees w Paryżu.
      • Gość: h.ford Re: słusznie IP: *.devs.futuro.pl 04.02.05, 09:15
        No w koncu ktos zauwazyl ze to piesi powinni miec pierwszenstwo w centrum a nie samochody... a nie tak jak teraz jest samochody pchaja sie do centrum a ludzie gniezdza sie w centrach handlowych na peryferiach. Tylko zeby sie nei skonczylo tylko na pomyslach :)
      • Gość: Zagraniczniak Re: słusznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 11:31
        A mnie sie wydawalo ze na zachodzie w centrach miast m.in Londyn i Berlin to sa
        przejscia podziemne a nie glownie naziemne, ale to moze ja tylko slepy chodilem
        kanalami a inni normalnie jezdnia.
        • hayek1 Re: słusznie 04.02.05, 14:43
          Nie wiem jak w Berlinie, ale w centrum Londynu, jeśli nie wchodzisz/wychodzisz akurat do/z metra to nie ma potrzeby schodzenia pod ziemię - wszędzie są przejścia.
      • warzaw_bike_killerz nie słusznie 04.02.05, 11:41
        Gość portalu: mijau napisał(a):

> Słuszne plany. Centrum miasta jest dla pieszych, nie dla samochodów.
        [...] inaczej nigdy nie zmienimy
        > bezosobowego centrum we fragment miasta podobny do Oxford Streed z Trafalgar
        > Square w Londynie, Ramblas w Barcelonie czy Champs Elysees w Paryżu.

Masz swoja Chmielna. Moze bedziesz mial Krakowpskie z Nowym Siwatem. Masz cala
        starowke.

I nie dawaj przykladu Ramblas!!!! Bo tam samochody jezdza!!!

Champs Elysees z Marszalkowskiej pomiedzy pasiakami a Wschodnia Sciana -
        buhahaha.. wybacz, jesli to bedzie moj ostatni post - widocznie umarlem ze
        smiechu.
      • Gość: Automobilista Re: słusznie IP: *.devs.futuro.pl 07.02.05, 10:57
        > Słuszne plany. Centrum miasta jest dla pieszych, nie dla samochodów. Na
        > każdym
        > punkcie styku pieszy-samochód wygrywać musi pieszy, inaczej nigdy nie
        > zmienimy
        > bezosobowego centrum we fragment miasta podobny do Oxford Streed z Trafalgar
        > Square w Londynie, Ramblas w Barcelonie czy Champs Elysees w Paryżu.

de.geocities.com/u_london/all-london-map.htm
        de.geocities.com/m_barcel/barcelona.htm
        de.geocities.com/met_paris/paris.htm
        Dla porównania:
        www.urbanrail.net/eu/war/warszawa.htm
        Teraz już rozumiesz, tłumoku?
    • hayek1 Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 09:14
      Ktoś mógłby mi wytłumaczyć w czym rzecz z tymi zebrami? Naczy co się tak czepiacie? Jak dla mnie świetny pomysł i nie za bardzo rozumiem, w jaki sposób zwiększyłoby to korki... Że niby przy skręcie w prawo by się dłużej czekało? Wątpię, żeby róznica była aż tak wielka. Jakoś na innych skrzyżowaniach mogą być normalne przejścia dla pieszych. W największych światowych miastach także nie spotkałem się jeszcze z przejściami podziemnymi zastępującymi "zebry" na głównych skrzyżowaniach. Nawet przy rondzie Charles de Gaulle Etoile w Paryżu są zebry. Jak chcemy miasto europeizować, a nie amerykanizować, to ułatwiajmy życie pieszym, rowerzystom, komunikacji miejskiej. A nie żeby w samym centrum miasta piesi tłoczyli się w jakimś przejściu podziemnym, żeby grubasy mogły wygodniej samochodami się przemieszczać po powierzchni.
      • guyritchie ...zebry? alez prosze 04.02.05, 09:46
        tylko moze zmienmy uklad komunikacyjny wawy wczesniej!
        na razie jerozolimskie i marszalkowska to osie komunikacyjne i juz.
        tak jest i nalezy o tym pomyslec jak chce sie na nie wpuscic pieszych!
        mozna koncypowac co sie komu podoba, ale warto powiedziec przy okazji jak sobie
        piesi madraskowie wyobrazaja wyprowadzenie taaakiego ruchu samochodowego z
        centrum? narysowanie zebr to jedna noc moze jeden łikend. ale korki po most
        poniatowskiego i zawisze beda sie ciagnely w kazdy kolejny piatek roku.
        • hayek1 Re: ...zebry? alez prosze 04.02.05, 10:01
          Cóż, inżynierem ruchu nie jestem, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Po pierwsze - bez przesady, są i inne ciągi komunikacyjne w Warszawie o zbliżonej ruchliwości, na których zresztą są światła. Po drugie, jak już mówiłem, w największych miastach jakoś nie widzą potrzeby zastępowania zeber przejściami podziemnymi, a chyba mi nie powiesz, że rondo Charles de Gaulle Etoile w Paryżu (to wokół Łuku Tryumfalnego) nie jest zbiegiem osi komunikacyjnych o znacznie większym natężeniu ruchu niż nasze rondo Dmowskiego. Możnaby też przytoczyć przykład Trafalgar Square, Piccadilly Circus, czy choćby Times Square. Po trzecie, sensownosć budowania ronda na skrzyżowaniu dwóch ulic zawsze będzie dla mnie zagadką, nie wiem jak to usprawnia ruch i nie wiem, w jaki sposób normalne skrzyżowanie z przejściami dla pieszych by ten ruch utrudniało (no, może poza skrętem w prawo trochę...).
          • Gość: Esmeralda_pl Re: ...zebry? alez prosze IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 04.02.05, 10:25
            Nie wiem ile razy byłeś w Paryżu - może az, żeby sobie fotkę pod Łukiem pyknąć
            i nie zauważyłeś, że w tym miejścu nie ma takiego natężaenia ruchu pieszych jak
            przy stacji metra.
            A jeżeli nie wiesz jak mogłoby to utrudnić ruch samochodowy, to przejedź się
            kiedyś tymi okolicami samochodem koło godz. 16...
            • hayek1 Re: ...zebry? alez prosze 04.02.05, 11:05
              Byłem 3 razy, choć akurat przy Łuku rzadko bywałem. Niemniej jednak ruch pieszych taki mały tam nie jest, szczególnie w lecie i szczególnie na przejściu na Champs Elysees. Poza tym wciąż czekam na przykład centralnego miejskiego skrzyżowania w jakiejś szanującej się metropolii, gdzie pieszy, żeby przejść przez owe skrzyżowanie, musi się tłoczyć w podziemnym przejściu pod jakimś monstrualnym rondem, które nie wiadomo po co w ogóle powstało...
              • Gość: Esmeralda_pl Re: ...zebry? alez prosze IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 04.02.05, 11:44
                no to widzisz, ja znam trochę lepiej Paryż niż ty i wiem, że to jest bardzo
                kiepsko trafione porównanie... ie mam tam ruchu pieszych, bo nie mają po co iść
                w tamtym kierunku - wszyscy dojeżdżają na stację metra, a stamtą wychodzą
                prosto na chodnik na Pola Elizejskie - po drugiej stronie ulicy też nie bardzo
                jest czego szukać... Żeby się wypowiadać jako ekpert trzeba mieć chociż blade
                pojęcie o czym się mówi... Z traffalgar Square też jest co najmniej średnie...
                A skoro nie wiesz po co to rondo powstało, to serdecznie gratuluję
                jakiejkolwiek orientacji w ruchu drogowym...
                • hayek1 Re: ...zebry? alez prosze 04.02.05, 12:25
                  No tak, na Polach Elizejskich ruch pieszy jest prawie żaden, na drugą stronę ulicy nie ma po co przechodzić, a jak ktoś chce zobaczyć Łuk Tryumfalny to podjeżdża metrem, a potem wsiada z powrotem do metra i jedzie "zaliczyć" kolejną atrakcję. Może problem w tym, że w Paryżu byłaś w zimie? :) Bo poza sezonem ruch spada rzeczywiście drastycznie, a na ulicy turystów zastępują grupki arabskich wyrostków z przedmieść (paskudne miasto tak swoją drogą, o ileż przyjemniejszy jest Londyn...).

W każdym razie, "ekspertko", skoro tak dobrze znasz Paryż to może w końcu podasz jakiś przykład w tym niewątpiliwie wielkim i bardzo ruchliwym mieście przejścia podziemnego zastępującego normalne pasy na skrzyżowaniu w samym centrum miasta?
                • Gość: DziecięMontmatre'u Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Paryż IP: *.crowley.pl 04.02.05, 13:01
                  niż Ty, sądząc po tym co napisałeś. Po Ciamp Ilajzis piesi chodzą jak chcą
                  wzdłuż i w poprzek i zmuszanie ich do nurkowania w podziemia spotkałoby się z
                  ogromnym protestem - jak i przekonywanie że "po drugiej stronie ulicy też nie
                  bardzo jest czego szukać..."
                  U nas od lat mamy taki dziwoląg na placu na Rozdrożu, że przejście na drugą
                  stronę reprezentacyjnej alei w parkowej dzielnicy wymaga schodzenia pod
                  jezdnię. Niektórzy staruszkowie już sobie nie pójdą do Łazienek.

Gość portalu: Esmeralda_pl napisał:
                  > no to widzisz, ja znam trochę lepiej Paryż niż ty i wiem, że to jest bardzo
                  > kiepsko trafione porównanie... ie mam tam ruchu pieszych, bo nie mają po co
                  iść w tamtym kierunku - wszyscy dojeżdżają na stację metra, a stamtą wychodzą
                  > prosto na chodnik na Pola Elizejskie - po drugiej stronie ulicy też nie
                  bardzo
                  > jest czego szukać...
                  • Gość: Esmeralda_pl Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 04.02.05, 13:11
                    Dzieciecię Montmertru co z Polski pisze, widzę, że jednak kiepsko ten Paryż
                    znasz... a swoją drogą organizację ruchu na Placu na Rozdrożu również... są tam
                    przejścia dla pieszych...
                    • hayek1 Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par 04.02.05, 13:22
                      I znów pudło. Jadąc od centrum Alejami, po wyjściu z autobusu na przystanku nie da się niestety przejść do Łazienek nie korzystając z przejścia podziemnego. Także kulejące babcie północy, jak chcą do Łazienek, to zostaje wejście przy Belwederze, poprzedzone oczywiście jakże przyjemnym dla spokojnych spacerowiczów przejściem bez świateł przez Aleje, z samochodami wyskakującymi zza zjazdu w Belwederską... Takie to właśnie nasze miasto jest przyjazne dla pieszych. :-)
                      • Gość: Esmeralada_pl Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 04.02.05, 14:06
                        to czego ty człowieku chcesz... jesteś pieniaczem, któremu zawsze jest źle, a
                        umieszcza swoje "przemyślenia" na forum tylko po to, żeby zaistnieć...
                        • hayek1 Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par 04.02.05, 14:35
                          Zabierz się lepiej, Kobieto, do roboty, bo "argumenty" Ci się skończyły i została już tylko agresja, a podatnicy płacą...
                          • Gość: Esmeralda_pl Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 04.02.05, 14:37
                            I kto tu mówi synku o braku argumentów... zanim się wypowie na jakiś temat,
                            należy mieć chociaż blade pojęcie o co chodzi :)
                            • Gość: Rob Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par IP: *.chello.pl 04.02.05, 20:20
                              Może byś się wzięła do pracy a nie pisała na forum. Płacę podatki na Twoją
                              penche. Więc zapierdzielaj, przerwa sie skończyła.
                            • Gość: IIa Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.05, 22:51
                              esmeralda, powiedz mi gdzie tak ciezko pracujesz, to tez zglosze swoja oferte...

widze jakas fucha rzadowa, to kasa bedzie latwa i za nic, jeszcze przy okazji
                              net gratis :D
                              • Gość: Esmeralda_pl Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 07.02.05, 11:01
                                swoim komentrzem wykazałeś, że powinieneś cofnąć się gdzieś w okolice zerówki,
                                żeby nauczyć się składać pierwsze literki
              • kixx Re: ...zebry? alez prosze 04.02.05, 11:44
                odnosnie zebr
                nie wiem ile masz lat mlody czlowieku,ale ja pamietam czasy kiedy w tym rejonie
                byly tylko przejscia naziemne,i wtedy to skrzyzowanie zajmowalo
                niekwestionowane pierwsze miejsce w statystykach wypadkow z udzialem pieszych,
                zapewniam cie ze wybudowanie tego ronda i tych przejsc bylo spowodowane
                konkretna potrzeba
                juz w tamtych czasach skrzyzowanie bylo ciezkie do przejechania,nie bylo dnia
                bez wypadku ,poniewaz piesi,ktorym wlasnie uciekal tramwaj bardzo spieszyli sie
                na swoj wlasny pogrzeb
                chcesz ,zeby te czasy wrocily?
                pewnie masz firme pogrzebowa
                • hayek1 Re: ...zebry? alez prosze 04.02.05, 12:30
                  Dobrze, poddaję się. Ja młody człowiek, który jeszcze niewiele wiem o świecie, przyjmuję pokornie do wiadomości, że jest w tym skrzyżowaniu dwóch ulic pod kątem prostym coś szczególnego, coś specjalnego, co odróżnia je od dziesiątek innych ruchliwych skrzyżowań w Warszawie i tysięcy takich skrzyżowań na świecie i co sprawia, że tu właśnie, gdyby zrobić światła i zebry, ludzie, jak te kamienie rzucane przez Boga na szaniec, szliby bohatersko prosto pod koła tramwajów i samochodów.
                  • Gość: kixx Re: ...zebry? alez prosze IP: *.acn.waw.pl 04.02.05, 20:46
                    wybaczam
                    glupota jest domena mlodosci
      • Gość: Dzidek Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:34
        Bardzo słusznie - ja też popieram centrum miasta dla pieszych. A żeby korki nie
        były większe wydzielić w mieście centralny obszar, do którego samochody
        wjeżdżałyby tylko co drugi dzień jak to jest na ten przykład w Atenach - w dni
        parzyste z rejestracją parzystą, w nieparzyste z nieparzystą. Może dzięki temu
        wjeżdzający do centrum miasta tylko dla wygody będą pozostawiaś swoje pojazdy
        poza centrum lub w domach i przesiądą się do komunikacji miejskiej. Poprawi to
        też szybkość przejazdu autobusów i tramwajów.
        • Gość: Iza Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 18:34
          A kiedy wjeżdżałyby samochody z rejestracją kończącą się literą? ;-))
        • Gość: Automobilista Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.devs.futuro.pl 07.02.05, 11:05
          > Bardzo słusznie - ja też popieram centrum miasta dla pieszych. A żeby korki
          > nie były większe wydzielić w mieście centralny obszar, do którego samochody
          > wjeżdżałyby tylko co drugi dzień jak to jest na ten przykład w Atenach - w
          > dni parzyste z rejestracją parzystą, w nieparzyste z nieparzystą.

Genialny pomysł. Kupię sobie rzęcha za kilka tysięcy złotych i zadbam o
          odpowiednią końcówkę rejestracji. Inni też tak zrobią - będzie
          superbezpiecznie, czysto i ekologicznie :)

Właśnie tak zrobili mieszkańcy Aten po wejściu w życie tego genialnego przepisu.

A może handlujesdz używanymi samochodami i chcesz zwiększyć popyt na nie (i tak
          przecież wysoki)?

> Może dzięki temu
          > wjeżdzający do centrum miasta tylko dla wygody będą pozostawiaś swoje pojazdy
          > poza centrum lub w domach i przesiądą się do komunikacji miejskiej. Poprawi
          > to też szybkość przejazdu autobusów i tramwajów.

Przeczytaj uważnie kilka moich powyższych zdań, a dowiesz się, czemu twoja
          pisanina to stek naiwnych bzdur.
    • Gość: Ulenspiegel Od sraczki do sinicy IP: *.artnet.com.pl 04.02.05, 09:39
      U nas w Gdańsku było tak samo: najpierw był sraczkowaty (bo słowo brązowy jest
      ewidentnym naduzyciem)Hevelius, a teraz jest siny Novotel. I szpeci nasze
      miasto tak samo jak wcześniej, ale o tyle jest lepiej, że na tle nieba mniej go
      widać.
    • Gość: koko Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.crowley.pl 04.02.05, 09:40
      Daltonista ten artykuł napisał? Jaki brązowy? On jest obecnie żółty, żółty jak
      psia sraczka, ale na pewno nie brązowy.
    • Gość: Mario Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.man.polbox.pl 04.02.05, 10:01
      A mnie się Hotel Forum zawsze podobal, zwlaszcza jego kolor (oczywiście jak byl
      nowy). Architekci dopieprzeją się do wielu rzeczy, mają muchy w nosie, a
      pozwalają (i zachwycają się!) takim bublem architektonicznym jak Metropolitan
      przy Teatrze Wielkim. Taka kupa stali i zlomu przyslonila calkowicie widok
      bryly Teatru. W glowie nie może mi się to pomieścić. Poszla ogromna lapówa i
      zatwierdzono plany! Tak więc z tymi wypowiedziami "architektów" to raczej
      różnie bywa. Zauważcie też, że prawie wszystkie wieżowce w Warszawie, a już na
      pewno wszystkie budowane w ostatnich latach, są srebrne!!! Co za
      wyrafinowanie!!!
      Ręce precz od żóltego Forum!
      • hayek1 Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 10:06
        Z twierdzeniem o brzydocie Metropolitanu bym polemizował, ale niewątpliwie masz dużo racji mówiąc, że srebrbych budynków już się trochę za wiele porobiło, faktycznie mogliby coś ryginalniejszego wymyślić. :/
        • hrabia_dewalgo Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 10:24
          Oryginalnego?

To nie moze byc oryginalny projekt skoro zabiera sie za niego zupelnie
          nieoryginalna francuska miernota- mesje Yves Lagache.

Kiedy w koncu firmy budowlane ew. develeoperskie przestana decydowac o estetyce
          budynkow miejskich- gdzie lobby architektow, p..dolona izba, gdzie konkursy z
          porzadnymi jurorami i uczestnikami, gdzie wladze i architekt miasta, ktorzy nie
          beda kolaborowac w sprawach architektury z Vinci, Bouyguesem, Skanska,
          Hochtiefami i innymi?

Metropolitan to jedyny wypadek, kiedy inwestorowi, z uwagi na pewien styl
          uprawiania przez siebie deweloperki, udalo sie zaprosic porzadnego architekta.
          ALe i tak uwazam , ze sposob wylonienia projektanata tak waznego obiektu za
          wysoce niemoralny i szkodliwy dla miasta!
        • Gość: brr wrr Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.chello.pl 05.02.05, 19:30
          dawno nie było nić czerwonego...
      • juanrm Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 11:45
        zgadzam się z przedmówcą. Architekci czasem zachwycają się takimi gniotami, że
        zastanawiam się, jak oni zdobyli dyplom. Irytowały mnie szczególnie zachwyty
        nad WCF - toż to bezbarwny kloc w samym centrum, a te jego "odważne" tnące się
        bryły są zupełnie niewidoczne. Ogólne wrazenie - jakiś przerośnięty barak ekipy
        budowlanej.
      • Gość: Dzidek Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:52
        Na pewno srebrne Forum będzie ładniejsze niż sraczkowate. Natomiast co do
        kwesti budynku przed Teatrem Wielkim to zgadzam się, że ktoś musiał wziąść za
        to dużą łapuwę. Budynek jest co prawda niebrzydki ale zupełnie zasłonił
        elewację teatru i pomniejszył się przez to Plac Piłsudskiego. Lepiej było
        odbudować Pałac Saski.
    • Gość: Poldek Jak zepsuć to, co jeszcze się da IP: 217.8.163.* 04.02.05, 10:18
      Wymiana sajdingu na hotelu Forum wynika prawdopodobnie z tego, że ktoś
      potrzebuje zarobić parę groszy, więc modernizujemy, modernizujemy...

W tym duchu zmodernizowano np. dwa lata temu kamienicę na ulicy Kopernika -
      elewację z profilowanego piaskowca obłożono styropianem i oblepiono szarym
      cementem.... Modernizujemy się!

Co do zebry - jestem absolutnie za.
      Wypadało by przy okazji podciągnąć gdzieś ścieżkę rowerową na Marszałkowskiej,
      która z nienacka urywa się pod Cepelią.
      • Gość: brr wrr Re: Jak zepsuć to, co jeszcze się da IP: *.chello.pl 05.02.05, 19:36
        jak już iśc na całość to jeszcze ścieżka na wrotki, rolki, deski + chodzenie na
        rzęsach w rytnie walca..
        ludzie zastanówcie się wszyscy - jakie przejścia??!! - przez Warszawę nie da
        się już przejechać w żaden sposób, nie ma normalnych jezdni, nie ma parkingów.
        Wy chcecie deptaków i powrotu do przeszłości przedwojennej - tylko ulice nie
        te!! nie ten wymiar, nie ten ruch, nie ta liczba przechodniów!!!
    • Gość: b Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.rada.com.pl 04.02.05, 10:57
      Znów te zebry na jezdniach! Proszę zobaczyć co się dzieje przy Arkadii, gdzie
      właśnie są zebry i nie ma świateł. Największe korki w mieście! Dlaczego u nas
      zawsze myśli się jakby ludziom utrudnić życie, a nie ułatwić?
      Przecież ideą przejść podziemnych jest bezkolizyjny ruch pieszych i samochodów.
      Czy Pan Borowski weźmie odpowiedzialność za wypadki, które niewątpliwe tam się
      wydarzą?
      Jaki będzie następny ruch? Zamknięcie całego Ronda Dmowskiego dla ruchu
      samochodowego i zrobienie deptaka? Przecież samochodów z każdym rokiem jest
      coraz więcej, a nie coraz mniej. A poza tym, dlaczego jeden człowiek ma taką
      władzę, że urządza miasto tylko według swojego gustu? Przecież w Warszawie
      mieszka nie tylko Pan Borowski.
      • Gość: Poldek Piesi winni korków IP: 217.8.163.* 04.02.05, 14:07
        Nareszcie wiemy jaka jest przyczyna korków w Warszawie - nadmierna liczba
        pieszych! Trzeba wprowadzić przepisy, że każdy warszawiak musi sobie kupić
        samochód i korki znikną....
        • Gość: Poldon i wypadków IP: 217.8.163.* 04.02.05, 14:08
          no mamy też wyjaśnienie przyczyny wypadków drogowych - to piesi je powodują!
        • Gość: Dzidek Re: Piesi winni korków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:57
          Popieram - to samochody trzeba wyrzucić z centrum a nie pieszych.
    • Gość: kb Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.empik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 11:22
      to w Polsce zeby zmienic kolor swojej nieruchomosci - tym wypadku hotelu -to
      trzeba pytac sie wladz o pozwolenie?????? chyba w korei polnocnej nawet tak
      nie ma
      • Gość: Poldek zmiana koloru na gorszy IP: 217.8.163.* 04.02.05, 14:13
        Nie wiem jak jest w Korei Północnej, za to w Niemczech, Francji, Holandii tak
        jest (że trzeba mieć pozwolenie na zmiany wyglądu zewnętrznego prywatnych budynków).
        Jaka jest różnica w krajobrazie miejskim między Warszawą (a lepiej Raszynem
        ;-))), a np. Hagą, Bad Wurttau, czy dowolną inną miejscowością na zachód od Odry
        wie każdy kto widział....
        Ja widziałem.
      • Gość: obserwator2 Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 12:32
        Gość portalu: kb napisał(a):

> to w Polsce zeby zmienic kolor swojej nieruchomosci - tym wypadku hotelu -to
        > trzeba pytac sie wladz o pozwolenie?????? chyba w korei polnocnej nawet tak
        > nie ma

Twoja mentalność jest porażająca. Niestety dość typowa dla polaczków. Zupełne
        niezrozumienie iż człowiek jest istotą społeczną. Życie w gromadzie nakłada
        szereg ograniczeń. A polaczkom marzy się anarchia. Nigdy z gówna się nie
        wygrzebiemy.
    • Gość: paweł Koszmarny ten niebieski napis z boku IP: *.chello.pl 04.02.05, 12:15
    • Gość: Tt Ządamy nazwy FORUM !!!! IP: *.axelspringer.com.pl / *.axelspringer.com.pl 04.02.05, 12:27
      Daczego bezmyuslni zachodni inwestorzy tak beztrosko zmieniaja historyczne i
      wrosle w miasto nazwy!!!??? Prosze zapytac przypadkowego przechodnia,
      warszawiaka gdzie jest Novotel - wskaze ul. Zwirki i Wigury, a gdzie Forum -
      tylko na rogu Marszalkowskiej i Alej Jerozolimskich! Zreszta zachodnie nadete
      dupki, ktore po machlojkach kupily Domy Centrum poszly po rozum do glowy i
      przywracaja stare dobre nazwy Waes, sawa i Junior. Tochyba o czyms swidaczy...
      Zajmijcie sie tym, czy jest szansa aby ten hotel nadal byl Forum z tym
      charaktersytycznym neonem, ktory tak mnie fascynowal w dziecinstwie, gdy
      wypatrywalem go z balkonu 6 pietra bloku na Saskiej Kepie...
      • Gość: Dzidek Re: Ządamy nazwy FORUM !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:00
        Może się przecież nazywać NOVOTEL FORUM.
    • daimona Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 13:37
      A co wy macie przeciwko przejściom podziemnym? Ja tam je nawet wolę,
      przynajmniej wiem, że zaden kretyn mnie nie przejedzie ;). Mogą jedynie dodać
      dla babć/dziadków schody ruchome i już.
      • warszawianka_jedna Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 14:02

To po to wydano kupę kasy na windy żeby teraz robić przejścia naziemne?
        A sklepiki w przejściu wymrą śmiercią naturalną bo nikomu nie będzie się
        chciało schodzić.
        Niestety Marszałkowska jest trasą przelotową i tworzenie przejść naziemnych
        spowolni ruch samochdów i stworzy dodatkowe niebezpieczeństwo dla przechodniów.
        • warzaw_bike_killerz Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 14:10
          warszawianka_jedna napisała:

>
          >
          > To po to wydano kupę kasy na windy żeby teraz robić przejścia naziemne?
          > A sklepiki w przejściu wymrą śmiercią naturalną bo nikomu nie będzie się
          > chciało schodzić.
          > Niestety Marszałkowska jest trasą przelotową i tworzenie przejść naziemnych
          > spowolni ruch samochdów i stworzy dodatkowe niebezpieczeństwo dla
          przechodniów.

Wszystko to nielogiczna nieprawda! Przeciez o to wszystko chodzi!
          a) sklepiki wymra - zniknie problem handlujacych sznurowkami
          b) Jak nie bedzie mozna przejechac, samochody sie wyniosa.
          c) wydano kupe kasy na windy.. bo TAK.
          d) przechodnie sa niebezpieczenstwem samym dla siebie - przeciez mogli zostac w
          domu
          e) Ale bedzie szanse liize albo trafalgar skłer z kikutem palmy niczym wieza
          ajfla.
          • warszawianka_jedna Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 14:19
            warzaw_bike_killerz napisał:

> warszawianka_jedna napisała:
            >
            > >
            > >
            > > To po to wydano kupę kasy na windy żeby teraz robić przejścia naziemne?
            > > A sklepiki w przejściu wymrą śmiercią naturalną bo nikomu nie będzie się
            > > chciało schodzić.
            > > Niestety Marszałkowska jest trasą przelotową i tworzenie przejść naziemny
            > ch
            > > spowolni ruch samochdów i stworzy dodatkowe niebezpieczeństwo dla
            > przechodniów.
            >
            > Wszystko to nielogiczna nieprawda! Przeciez o to wszystko chodzi!
            > a) sklepiki wymra - zniknie problem handlujacych sznurowkami
            handlarze przeniosą się na górę.

> b) Jak nie bedzie mozna przejechac, samochody sie wyniosa.
            taaaak napewno, już takie na wynos widziałam.

> c) wydano kupe kasy na windy.. bo TAK.
            to ma sens w tym mieście

> d) przechodnie sa niebezpieczenstwem samym dla siebie - przeciez mogli zostac
            w domu
            kilka pokazowych wypadków ograniczyło by pętanie się bez celu po przejściach
            dla pieszych

> e) Ale bedzie szanse liize albo trafalgar skłer z kikutem palmy niczym wieza
            > ajfla.
            tu na środku pasował by sławny pomnik, który stoi na rondzie w Rzeszowie, wiesz
            jak sie nazywa? ja wiem ale nie powiem bo, się wstydzę.

• warzaw_bike_killerz Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 14:37
              warszawianka_jedna napisała:

>> tu na środku pasował by sławny pomnik, który stoi na rondzie w Rzeszowie,
              wiesz
              >
              > jak sie nazywa? ja wiem ale nie powiem bo, się wstydzę.
              >

Nigdy nie bylem w Rzeszowie. Ale ciekawosc skreca mi zoladek. Chociaz jakas
              malutenka podpowiedz prosze, prosze, prosze.
              • warszawianka_jedna Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 15:34
                warzaw_bike_killerz napisał:

> warszawianka_jedna napisała:
                >
                > >> tu na środku pasował by sławny pomnik, który stoi na rondzie w Rzesz
                > owie,
                > wiesz
                > >
                > > jak sie nazywa? ja wiem ale nie powiem bo, się wstydzę.
                > >
                >
                > Nigdy nie bylem w Rzeszowie. Ale ciekawosc skreca mi zoladek. Chociaz jakas
                > malutenka podpowiedz prosze, prosze, prosze.
                >
                To WIELKA P..DA, tak wygląda i tak ją nazywają, stoi na największym rondzie
                przed największym hotelem w mieście.
            • Gość: Poldek Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: 217.8.163.* 04.02.05, 14:44
              "> d) przechodnie sa niebezpieczenstwem samym dla siebie - przeciez mogli zostac
              w domu
              kilka pokazowych wypadków ograniczyło by pętanie się bez celu po przejściach
              dla pieszych"

Też uważam, że ci co chodzą po przejściach dla pieszych robią to złośliwie.
              Zamiast siedzieć w domu, pałętają się po zebrach bez celu.
        • Gość: Poldek Trzymajmy się dupy! IP: 217.8.163.* 04.02.05, 14:18
          Swięta racja - jeżeli wydano kupę kasy na rozwiązanie, które jest do dupy, to
          trzeba się tego trzymać! Szczególnie jeżeli zmiana miała by być prawie bez
          kosztów (koszt farby na zebrę jest nieatrakcyjny, bo za mały, żeby ustawić
          przetarg).
          • warzaw_bike_killerz Re: Trzymajmy się dupy! 04.02.05, 14:19
            Gość portalu: Poldek napisał(a):

> Swięta racja - jeżeli wydano kupę kasy na rozwiązanie, które jest do dupy, to
            > trzeba się tego trzymać!

Opowiedz o tym szerzej.
            • Gość: Poldek Re: Trzymajmy się dupy! IP: 217.8.163.* 04.02.05, 14:38
              Wyobraź sobie, że chcesz dojechać rowerem z Pałacu Kultury do hotelu Forum.
              • Gość: Esmeralda_pl Re: Trzymajmy się dupy! IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 04.02.05, 14:39
                A po co jechać? taki kawałek? Bozia nóżek nie dała?
                • Gość: Poldek Re: Trzymajmy się dupy! IP: 217.8.163.* 04.02.05, 14:46
                  No właśnie - po pierwsze po co jechać! Jeżeli można zostać w domu i nie
                  naprzykrzać się dumnym kierwcom blachosmrodów.
              • warzaw_bike_killerz Re: Trzymajmy się dupy! 04.02.05, 14:59
                Gość portalu: Poldek napisał(a):

> Wyobraź sobie, że chcesz dojechać rowerem z Pałacu Kultury do hotelu Forum.

Poczekaj, ja sie pytalem o to rozwiazanie za kupe kasy, a ty mi tutaj od dupy
                strony (na siodleku) wyskakujesz.

PS. Zeby dojechac bidakucykiem z Pekinu do Forum jedziesz:
                a) Marszalkowska, na rondzie w lewo
                b) jak masz jechac zgodnie z prawem po chodniku, mozesz wybrac przejscie przy
                MC Donaldzie (Sezam), a potem przy Smyku.

PSS. Powiedz mi, jak mam jechac samochodem spod Sezamu do Marriota?
        • Gość: Dzidek Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:11
          Jakie sklepiki? Nie ma tam nawet kiosku ruchu tylko same śmierdzące smarzalnie
          kanapek. Zresztą zawsze można przerobić to podziemie na szlety miejskie,
          których w Warszawie w Centrum brakuje, a późnie może na nocny klub jak to
          zrobiono przy skrzyżowaniu Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej - mowa o
          Undegrandzie.
    • Gość: wikul Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.05, 14:52
      Już raz ten pomysł był wałkowany . Pamietam ile sie temu Borowskiemu wtedy
      dostało , ale widocznie ten oszołom żyje w jakimś wirtualnym swiecie i nic do
      niego nie dociera .
    • Gość: lu4 zebry ? Czyj to pomysl ??? IP: *.chi.megapath.net 04.02.05, 18:37
      Za malo ludzi ginie w Polsce pod kolami ???!!!
      • Gość: stef Re: zebry ? Czyj to pomysl ??? IP: *.tvgawex.pl 04.02.05, 20:19
        ja wolę ten żółty kolor1!!!
    • Gość: olo Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 23:23
      Czy wiecie że pod elewacją kryją się tony azbestu???!!!Jak to ruszą to będzie
      trzeba chodzić w maskach.ŻYCZĘ ZDROWIA!!!!!!!!!!!
    • Gość: brr wrr Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.chello.pl 05.02.05, 19:51
      ja rozumiem,że ktoś musi dostać ogromną kasę i o to chodzi!! jak można mówić o
      wielkomiejskich ulicach w tym miejscu, szerokie, niedostosowane do człowieka,
      brzydkie (oglądałam te konkursowe prace - ludzie ratujcie -nuda nuda nuda...)
      z jednego brzydactwa w drugie.
      czy koniecznie trzeba robić coś tylko dlatego, ze można wydać jakieś pieniądze,
      a może skoro już są to wydać je rozsądniej!!!!
      rozumiem, też że mamy już sprawne wszystkie inne przelotowe ulice bądź
      obwodnice Warszawy i możemy sobie powiększyć korki do rozmiarów
      niewyobrażalnych, poza tym służba zdrowia jest przygotowana na te wszystkie
      wypadki - to chyba pod kątem emerytów, rencistów i bezrobotnych w ramach planu
      wypychania ich na ulice na czerwonym świetle, przecież i tak jest nas za dużo
      na tej planecie, a w Warszawie trzeba zrobić miejsce dla świeżej wiejskiej krwi
    • Gość: RABBIT BARDZO FAJNY BYL ZOLTY FORUM IP: *.cust.tele2.ch 06.02.05, 00:36
      BARDZO FAJNY BYL ZOLTY FORUM I W OGOLE MI SIE NIE PODOBA ZMIANA NA SREBRNY.
      POZA TYM FORUM TO DOBRA NAZWA, A NOVOTELE SA WSZEDZIE, TO TAK JAK MACDONALDS.
      SZKODA ZE KULTOWE HOTELE ORBISU ODCHODZA W ZAPOMNIENIE... CIEKAWE CO ZABOJADY
      ZROBIA Z GRANDEM W SOPOCIE?
    • Gość: wawiak Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 10.02.05, 06:14
      Brawo! To byl najbrzydszy budynek w Wawie. Prawdziwa hanba.
      Wlasnie niedawno tu o tym pisalem i sie mnie posluchali.
      Teraz jeszcze jedno: w centrum musza pozostac otwarte przestrzenie,
      tak zeby bylo widac perspektywe. Jak sie zabuduje centrum ciasno
      to bedzie wygladalo jak w jakims Sochaczewie.
      • Gość: zegrz Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: 217.17.35.* 10.02.05, 12:09
        Mój Boże, żeby tylko tym razem wawiaka nie posłuchali! Bo nam zrobią
        perspektywę od Towarowej do Nowego Światu, a może i kawałeczek Pragi wyburzą?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka