Gość: anty-złodziej IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 23:45 wszystko fajnie, ale pomysł z zebrami to chyba jakis niesmaczny żart bo trudno mi uwierzyc, że to może być prawda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: matt Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.chello.pl 04.02.05, 00:03 Super!!! Jak będą zebry to będzie przynajmniej można postać w korku dłużej i jeszcze bardziej zasmrodzić Warszawę, a poza tym na zebrach to przy takim ruchu wypadki będą, ale cóz kilku pieszych mniej kilku więcej ... kogo to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roxie 3x Tax dla Zebr!!! IP: *.putnamlovellnbf.com 04.02.05, 14:10 Dosyc mam juz aut ktore uwazaja ze sa krolami ruchu drogowego w miescie. Podporzadkowac ulice pieszym, a auta tak puscic zeby pieszym nie przeszkadzaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kura chamka Zebry??? ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:57 Przeciwniku samochodów! czasem zapewne jeździsz komunikają miejską, zatem zapewniam Ciebie iż po wprowadzeniu zebr będziesz stał tak samo jak znienawidzeni przec Ciebie kierowcy w gigantycznych korkach. Bo jako pieszy dobrze wiesz że na jezdniach wielopasmowych piesi zaczynają przechodzić na migającym zielonym i z jezdni zchodzą po ok. minucie akurat tuż przed tym jak światło się znowu zmieni. Więc przy odrobinie szczęścia z pięć samochodów na cykl świateł przejedzie. Następny tysiąc wraz z kilkudziesięcioma autobusami będzie stał w gigantycznym korku!!!! Życzę smacznego - ja jako kierowca pojadę inną trasą a Ty jako użytkownik autobusów będziesz stał w korku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IIa Re: Zebry??? ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.05, 22:44 to co opisujesz ze swiatlami to moze i tak jest w tym twoim kurniku, bo u nas w Wawie to nawet na zielonym strach wejsc na jezdne bo jakas pala pomino tego, ze nie ma gdzie zjechac to i tak wjezdza na skrzyzowanie... i stad sa korki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie dla zebr NIE DLA zebri i typowego zielonego bezmozgowia IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 06.02.05, 22:53 szczegolnie dla postomogosmrodow, dla mnie kapiszoni e blachosmrody to autobusy komunikacje miejskiej za ktorymi jada zawsze wylaczam nawiew w samochodzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: 3x Tax dla Zebr!!! IP: *.devs.futuro.pl 07.02.05, 10:52 > Dosyc mam juz aut ktore uwazaja ze sa krolami ruchu drogowego w miescie. To nie moje auto tak uważa, to JA uważam się za króla ruchu drogowego :) > Podporzadkowac ulice pieszym, a auta tak puscic zeby pieszym nie > przeszkadzaly. Czyli po chodnikach i ścieżkach rowerwoych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 00:21 Myslalem, ze Pana Borowskiego to juz dawno (m.in) za te zebry odwolano ze stanowiska... Ale coz :/ Mimo, ze jestem gleboko prawicowy, to powiem, ze juz chocby ze wzgledu na pomysl z zebrami, we wladzach Warszawy potrzebne sa gruntowne i bardzo pilne zmiany :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx * Oczywiscie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 00:23 ...pod warunkiem, ze "Gazeta" czogos nie przeinaczyla, zmanipulowana lub przemilczala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Panowow zycie.... IP: *.acn.waw.pl 04.02.05, 11:28 To z pewnoscia zjazd do windy o 9, podroz do garazu, wjazd winda, zjazd winda kolo 18, podroz do garazu, wjazd windą...hehe wspolczuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.proxy.bosbank.pl / *.bosbank.pl 04.02.05, 13:05 Zgadzam sie ze temu Panu należałoby się juz podziekowac.Tym bardziej,że skoro Forum to zemsta Szwedów to Ten Pan jest znakomitym fachowcem właśnie z tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.chello.pl 04.02.05, 00:40 Litości. To miasto miało już za swoje. Może by tak dla odmiany, oswojoną od czterdziestu lat tkankę, zostawić w spokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 02:43 Znaczy że nie zmieniać? Pewnie, zostawić jak jest, niech się sypie, gnije, rozpada. Po co ruszać... Znów to samo, co z parkiem, nawet lepiej, bo za prywatne pieniądze jest coś poprawiane, ale nie, znowu źle. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Zebry? 04.02.05, 06:49 Zebry to niech sobie Borowski rżnie ale w zoo... jak mu dyrektor onego pozwoli... tam są przejścia podziemne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lelek Rondo Dmowskiego IP: *.crowley.pl 04.02.05, 08:28 Rondo Romana Dmowskiego - tak się nazywa skrzyżowanie Marszałkowskiej z Alejami Jerozolimskimi. Ale tutaj to nazwisko nie przejdzie bez spluniecia, he he. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyfus Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.eranet.pl 04.02.05, 09:39 A ja w tym hotelu spędziłem najpiękniejszą noc mojego życia. Troszkę mi szkoda, że zmieni sie jego wygląd... Przy okazji całusy dla Szczotki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mijau słusznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 09:06 Słuszne plany. Centrum miasta jest dla pieszych, nie dla samochodów. Na każdym punkcie styku pieszy-samochód wygrywać musi pieszy, inaczej nigdy nie zmienimy bezosobowego centrum we fragment miasta podobny do Oxford Streed z Trafalgar Square w Londynie, Ramblas w Barcelonie czy Champs Elysees w Paryżu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h.ford Re: słusznie IP: *.devs.futuro.pl 04.02.05, 09:15 No w koncu ktos zauwazyl ze to piesi powinni miec pierwszenstwo w centrum a nie samochody... a nie tak jak teraz jest samochody pchaja sie do centrum a ludzie gniezdza sie w centrach handlowych na peryferiach. Tylko zeby sie nei skonczylo tylko na pomyslach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagraniczniak Re: słusznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 11:31 A mnie sie wydawalo ze na zachodzie w centrach miast m.in Londyn i Berlin to sa przejscia podziemne a nie glownie naziemne, ale to moze ja tylko slepy chodilem kanalami a inni normalnie jezdnia. Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: słusznie 04.02.05, 14:43 Nie wiem jak w Berlinie, ale w centrum Londynu, jeśli nie wchodzisz/wychodzisz akurat do/z metra to nie ma potrzeby schodzenia pod ziemię - wszędzie są przejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz nie słusznie 04.02.05, 11:41 Gość portalu: mijau napisał(a): > Słuszne plany. Centrum miasta jest dla pieszych, nie dla samochodów. [...] inaczej nigdy nie zmienimy > bezosobowego centrum we fragment miasta podobny do Oxford Streed z Trafalgar > Square w Londynie, Ramblas w Barcelonie czy Champs Elysees w Paryżu. Masz swoja Chmielna. Moze bedziesz mial Krakowpskie z Nowym Siwatem. Masz cala starowke. I nie dawaj przykladu Ramblas!!!! Bo tam samochody jezdza!!! Champs Elysees z Marszalkowskiej pomiedzy pasiakami a Wschodnia Sciana - buhahaha.. wybacz, jesli to bedzie moj ostatni post - widocznie umarlem ze smiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: słusznie IP: *.devs.futuro.pl 07.02.05, 10:57 > Słuszne plany. Centrum miasta jest dla pieszych, nie dla samochodów. Na > każdym > punkcie styku pieszy-samochód wygrywać musi pieszy, inaczej nigdy nie > zmienimy > bezosobowego centrum we fragment miasta podobny do Oxford Streed z Trafalgar > Square w Londynie, Ramblas w Barcelonie czy Champs Elysees w Paryżu. de.geocities.com/u_london/all-london-map.htm de.geocities.com/m_barcel/barcelona.htm de.geocities.com/met_paris/paris.htm Dla porównania: www.urbanrail.net/eu/war/warszawa.htm Teraz już rozumiesz, tłumoku? Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 09:14 Ktoś mógłby mi wytłumaczyć w czym rzecz z tymi zebrami? Naczy co się tak czepiacie? Jak dla mnie świetny pomysł i nie za bardzo rozumiem, w jaki sposób zwiększyłoby to korki... Że niby przy skręcie w prawo by się dłużej czekało? Wątpię, żeby róznica była aż tak wielka. Jakoś na innych skrzyżowaniach mogą być normalne przejścia dla pieszych. W największych światowych miastach także nie spotkałem się jeszcze z przejściami podziemnymi zastępującymi "zebry" na głównych skrzyżowaniach. Nawet przy rondzie Charles de Gaulle Etoile w Paryżu są zebry. Jak chcemy miasto europeizować, a nie amerykanizować, to ułatwiajmy życie pieszym, rowerzystom, komunikacji miejskiej. A nie żeby w samym centrum miasta piesi tłoczyli się w jakimś przejściu podziemnym, żeby grubasy mogły wygodniej samochodami się przemieszczać po powierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
guyritchie ...zebry? alez prosze 04.02.05, 09:46 tylko moze zmienmy uklad komunikacyjny wawy wczesniej! na razie jerozolimskie i marszalkowska to osie komunikacyjne i juz. tak jest i nalezy o tym pomyslec jak chce sie na nie wpuscic pieszych! mozna koncypowac co sie komu podoba, ale warto powiedziec przy okazji jak sobie piesi madraskowie wyobrazaja wyprowadzenie taaakiego ruchu samochodowego z centrum? narysowanie zebr to jedna noc moze jeden łikend. ale korki po most poniatowskiego i zawisze beda sie ciagnely w kazdy kolejny piatek roku. Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: ...zebry? alez prosze 04.02.05, 10:01 Cóż, inżynierem ruchu nie jestem, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Po pierwsze - bez przesady, są i inne ciągi komunikacyjne w Warszawie o zbliżonej ruchliwości, na których zresztą są światła. Po drugie, jak już mówiłem, w największych miastach jakoś nie widzą potrzeby zastępowania zeber przejściami podziemnymi, a chyba mi nie powiesz, że rondo Charles de Gaulle Etoile w Paryżu (to wokół Łuku Tryumfalnego) nie jest zbiegiem osi komunikacyjnych o znacznie większym natężeniu ruchu niż nasze rondo Dmowskiego. Możnaby też przytoczyć przykład Trafalgar Square, Piccadilly Circus, czy choćby Times Square. Po trzecie, sensownosć budowania ronda na skrzyżowaniu dwóch ulic zawsze będzie dla mnie zagadką, nie wiem jak to usprawnia ruch i nie wiem, w jaki sposób normalne skrzyżowanie z przejściami dla pieszych by ten ruch utrudniało (no, może poza skrętem w prawo trochę...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esmeralda_pl Re: ...zebry? alez prosze IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 04.02.05, 10:25 Nie wiem ile razy byłeś w Paryżu - może az, żeby sobie fotkę pod Łukiem pyknąć i nie zauważyłeś, że w tym miejścu nie ma takiego natężaenia ruchu pieszych jak przy stacji metra. A jeżeli nie wiesz jak mogłoby to utrudnić ruch samochodowy, to przejedź się kiedyś tymi okolicami samochodem koło godz. 16... Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: ...zebry? alez prosze 04.02.05, 11:05 Byłem 3 razy, choć akurat przy Łuku rzadko bywałem. Niemniej jednak ruch pieszych taki mały tam nie jest, szczególnie w lecie i szczególnie na przejściu na Champs Elysees. Poza tym wciąż czekam na przykład centralnego miejskiego skrzyżowania w jakiejś szanującej się metropolii, gdzie pieszy, żeby przejść przez owe skrzyżowanie, musi się tłoczyć w podziemnym przejściu pod jakimś monstrualnym rondem, które nie wiadomo po co w ogóle powstało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esmeralda_pl Re: ...zebry? alez prosze IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 04.02.05, 11:44 no to widzisz, ja znam trochę lepiej Paryż niż ty i wiem, że to jest bardzo kiepsko trafione porównanie... ie mam tam ruchu pieszych, bo nie mają po co iść w tamtym kierunku - wszyscy dojeżdżają na stację metra, a stamtą wychodzą prosto na chodnik na Pola Elizejskie - po drugiej stronie ulicy też nie bardzo jest czego szukać... Żeby się wypowiadać jako ekpert trzeba mieć chociż blade pojęcie o czym się mówi... Z traffalgar Square też jest co najmniej średnie... A skoro nie wiesz po co to rondo powstało, to serdecznie gratuluję jakiejkolwiek orientacji w ruchu drogowym... Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: ...zebry? alez prosze 04.02.05, 12:25 No tak, na Polach Elizejskich ruch pieszy jest prawie żaden, na drugą stronę ulicy nie ma po co przechodzić, a jak ktoś chce zobaczyć Łuk Tryumfalny to podjeżdża metrem, a potem wsiada z powrotem do metra i jedzie "zaliczyć" kolejną atrakcję. Może problem w tym, że w Paryżu byłaś w zimie? :) Bo poza sezonem ruch spada rzeczywiście drastycznie, a na ulicy turystów zastępują grupki arabskich wyrostków z przedmieść (paskudne miasto tak swoją drogą, o ileż przyjemniejszy jest Londyn...). W każdym razie, "ekspertko", skoro tak dobrze znasz Paryż to może w końcu podasz jakiś przykład w tym niewątpiliwie wielkim i bardzo ruchliwym mieście przejścia podziemnego zastępującego normalne pasy na skrzyżowaniu w samym centrum miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DziecięMontmatre'u Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Paryż IP: *.crowley.pl 04.02.05, 13:01 niż Ty, sądząc po tym co napisałeś. Po Ciamp Ilajzis piesi chodzą jak chcą wzdłuż i w poprzek i zmuszanie ich do nurkowania w podziemia spotkałoby się z ogromnym protestem - jak i przekonywanie że "po drugiej stronie ulicy też nie bardzo jest czego szukać..." U nas od lat mamy taki dziwoląg na placu na Rozdrożu, że przejście na drugą stronę reprezentacyjnej alei w parkowej dzielnicy wymaga schodzenia pod jezdnię. Niektórzy staruszkowie już sobie nie pójdą do Łazienek. Gość portalu: Esmeralda_pl napisał: > no to widzisz, ja znam trochę lepiej Paryż niż ty i wiem, że to jest bardzo > kiepsko trafione porównanie... ie mam tam ruchu pieszych, bo nie mają po co iść w tamtym kierunku - wszyscy dojeżdżają na stację metra, a stamtą wychodzą > prosto na chodnik na Pola Elizejskie - po drugiej stronie ulicy też nie bardzo > jest czego szukać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esmeralda_pl Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 04.02.05, 13:11 Dzieciecię Montmertru co z Polski pisze, widzę, że jednak kiepsko ten Paryż znasz... a swoją drogą organizację ruchu na Placu na Rozdrożu również... są tam przejścia dla pieszych... Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par 04.02.05, 13:22 I znów pudło. Jadąc od centrum Alejami, po wyjściu z autobusu na przystanku nie da się niestety przejść do Łazienek nie korzystając z przejścia podziemnego. Także kulejące babcie północy, jak chcą do Łazienek, to zostaje wejście przy Belwederze, poprzedzone oczywiście jakże przyjemnym dla spokojnych spacerowiczów przejściem bez świateł przez Aleje, z samochodami wyskakującymi zza zjazdu w Belwederską... Takie to właśnie nasze miasto jest przyjazne dla pieszych. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esmeralada_pl Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 04.02.05, 14:06 to czego ty człowieku chcesz... jesteś pieniaczem, któremu zawsze jest źle, a umieszcza swoje "przemyślenia" na forum tylko po to, żeby zaistnieć... Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par 04.02.05, 14:35 Zabierz się lepiej, Kobieto, do roboty, bo "argumenty" Ci się skończyły i została już tylko agresja, a podatnicy płacą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esmeralda_pl Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 04.02.05, 14:37 I kto tu mówi synku o braku argumentów... zanim się wypowie na jakiś temat, należy mieć chociaż blade pojęcie o co chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par IP: *.chello.pl 04.02.05, 20:20 Może byś się wzięła do pracy a nie pisała na forum. Płacę podatki na Twoją penche. Więc zapierdzielaj, przerwa sie skończyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IIa Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.05, 22:51 esmeralda, powiedz mi gdzie tak ciezko pracujesz, to tez zglosze swoja oferte... widze jakas fucha rzadowa, to kasa bedzie latwa i za nic, jeszcze przy okazji net gratis :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esmeralda_pl Re: Esmeraldzie, widzę że jeszcze lepiej znam Par IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 07.02.05, 11:01 swoim komentrzem wykazałeś, że powinieneś cofnąć się gdzieś w okolice zerówki, żeby nauczyć się składać pierwsze literki Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: ...zebry? alez prosze 04.02.05, 11:44 odnosnie zebr nie wiem ile masz lat mlody czlowieku,ale ja pamietam czasy kiedy w tym rejonie byly tylko przejscia naziemne,i wtedy to skrzyzowanie zajmowalo niekwestionowane pierwsze miejsce w statystykach wypadkow z udzialem pieszych, zapewniam cie ze wybudowanie tego ronda i tych przejsc bylo spowodowane konkretna potrzeba juz w tamtych czasach skrzyzowanie bylo ciezkie do przejechania,nie bylo dnia bez wypadku ,poniewaz piesi,ktorym wlasnie uciekal tramwaj bardzo spieszyli sie na swoj wlasny pogrzeb chcesz ,zeby te czasy wrocily? pewnie masz firme pogrzebowa Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: ...zebry? alez prosze 04.02.05, 12:30 Dobrze, poddaję się. Ja młody człowiek, który jeszcze niewiele wiem o świecie, przyjmuję pokornie do wiadomości, że jest w tym skrzyżowaniu dwóch ulic pod kątem prostym coś szczególnego, coś specjalnego, co odróżnia je od dziesiątek innych ruchliwych skrzyżowań w Warszawie i tysięcy takich skrzyżowań na świecie i co sprawia, że tu właśnie, gdyby zrobić światła i zebry, ludzie, jak te kamienie rzucane przez Boga na szaniec, szliby bohatersko prosto pod koła tramwajów i samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: ...zebry? alez prosze IP: *.acn.waw.pl 04.02.05, 20:46 wybaczam glupota jest domena mlodosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidek Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:34 Bardzo słusznie - ja też popieram centrum miasta dla pieszych. A żeby korki nie były większe wydzielić w mieście centralny obszar, do którego samochody wjeżdżałyby tylko co drugi dzień jak to jest na ten przykład w Atenach - w dni parzyste z rejestracją parzystą, w nieparzyste z nieparzystą. Może dzięki temu wjeżdzający do centrum miasta tylko dla wygody będą pozostawiaś swoje pojazdy poza centrum lub w domach i przesiądą się do komunikacji miejskiej. Poprawi to też szybkość przejazdu autobusów i tramwajów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 18:34 A kiedy wjeżdżałyby samochody z rejestracją kończącą się literą? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.devs.futuro.pl 07.02.05, 11:05 > Bardzo słusznie - ja też popieram centrum miasta dla pieszych. A żeby korki > nie były większe wydzielić w mieście centralny obszar, do którego samochody > wjeżdżałyby tylko co drugi dzień jak to jest na ten przykład w Atenach - w > dni parzyste z rejestracją parzystą, w nieparzyste z nieparzystą. Genialny pomysł. Kupię sobie rzęcha za kilka tysięcy złotych i zadbam o odpowiednią końcówkę rejestracji. Inni też tak zrobią - będzie superbezpiecznie, czysto i ekologicznie :) Właśnie tak zrobili mieszkańcy Aten po wejściu w życie tego genialnego przepisu. A może handlujesdz używanymi samochodami i chcesz zwiększyć popyt na nie (i tak przecież wysoki)? > Może dzięki temu > wjeżdzający do centrum miasta tylko dla wygody będą pozostawiaś swoje pojazdy > poza centrum lub w domach i przesiądą się do komunikacji miejskiej. Poprawi > to też szybkość przejazdu autobusów i tramwajów. Przeczytaj uważnie kilka moich powyższych zdań, a dowiesz się, czemu twoja pisanina to stek naiwnych bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulenspiegel Od sraczki do sinicy IP: *.artnet.com.pl 04.02.05, 09:39 U nas w Gdańsku było tak samo: najpierw był sraczkowaty (bo słowo brązowy jest ewidentnym naduzyciem)Hevelius, a teraz jest siny Novotel. I szpeci nasze miasto tak samo jak wcześniej, ale o tyle jest lepiej, że na tle nieba mniej go widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.crowley.pl 04.02.05, 09:40 Daltonista ten artykuł napisał? Jaki brązowy? On jest obecnie żółty, żółty jak psia sraczka, ale na pewno nie brązowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.man.polbox.pl 04.02.05, 10:01 A mnie się Hotel Forum zawsze podobal, zwlaszcza jego kolor (oczywiście jak byl nowy). Architekci dopieprzeją się do wielu rzeczy, mają muchy w nosie, a pozwalają (i zachwycają się!) takim bublem architektonicznym jak Metropolitan przy Teatrze Wielkim. Taka kupa stali i zlomu przyslonila calkowicie widok bryly Teatru. W glowie nie może mi się to pomieścić. Poszla ogromna lapówa i zatwierdzono plany! Tak więc z tymi wypowiedziami "architektów" to raczej różnie bywa. Zauważcie też, że prawie wszystkie wieżowce w Warszawie, a już na pewno wszystkie budowane w ostatnich latach, są srebrne!!! Co za wyrafinowanie!!! Ręce precz od żóltego Forum! Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 10:06 Z twierdzeniem o brzydocie Metropolitanu bym polemizował, ale niewątpliwie masz dużo racji mówiąc, że srebrbych budynków już się trochę za wiele porobiło, faktycznie mogliby coś ryginalniejszego wymyślić. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_dewalgo Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 10:24 Oryginalnego? To nie moze byc oryginalny projekt skoro zabiera sie za niego zupelnie nieoryginalna francuska miernota- mesje Yves Lagache. Kiedy w koncu firmy budowlane ew. develeoperskie przestana decydowac o estetyce budynkow miejskich- gdzie lobby architektow, p..dolona izba, gdzie konkursy z porzadnymi jurorami i uczestnikami, gdzie wladze i architekt miasta, ktorzy nie beda kolaborowac w sprawach architektury z Vinci, Bouyguesem, Skanska, Hochtiefami i innymi? Metropolitan to jedyny wypadek, kiedy inwestorowi, z uwagi na pewien styl uprawiania przez siebie deweloperki, udalo sie zaprosic porzadnego architekta. ALe i tak uwazam , ze sposob wylonienia projektanata tak waznego obiektu za wysoce niemoralny i szkodliwy dla miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brr wrr Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.chello.pl 05.02.05, 19:30 dawno nie było nić czerwonego... Odpowiedz Link Zgłoś
juanrm Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 11:45 zgadzam się z przedmówcą. Architekci czasem zachwycają się takimi gniotami, że zastanawiam się, jak oni zdobyli dyplom. Irytowały mnie szczególnie zachwyty nad WCF - toż to bezbarwny kloc w samym centrum, a te jego "odważne" tnące się bryły są zupełnie niewidoczne. Ogólne wrazenie - jakiś przerośnięty barak ekipy budowlanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidek Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:52 Na pewno srebrne Forum będzie ładniejsze niż sraczkowate. Natomiast co do kwesti budynku przed Teatrem Wielkim to zgadzam się, że ktoś musiał wziąść za to dużą łapuwę. Budynek jest co prawda niebrzydki ale zupełnie zasłonił elewację teatru i pomniejszył się przez to Plac Piłsudskiego. Lepiej było odbudować Pałac Saski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poldek Jak zepsuć to, co jeszcze się da IP: 217.8.163.* 04.02.05, 10:18 Wymiana sajdingu na hotelu Forum wynika prawdopodobnie z tego, że ktoś potrzebuje zarobić parę groszy, więc modernizujemy, modernizujemy... W tym duchu zmodernizowano np. dwa lata temu kamienicę na ulicy Kopernika - elewację z profilowanego piaskowca obłożono styropianem i oblepiono szarym cementem.... Modernizujemy się! Co do zebry - jestem absolutnie za. Wypadało by przy okazji podciągnąć gdzieś ścieżkę rowerową na Marszałkowskiej, która z nienacka urywa się pod Cepelią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brr wrr Re: Jak zepsuć to, co jeszcze się da IP: *.chello.pl 05.02.05, 19:36 jak już iśc na całość to jeszcze ścieżka na wrotki, rolki, deski + chodzenie na rzęsach w rytnie walca.. ludzie zastanówcie się wszyscy - jakie przejścia??!! - przez Warszawę nie da się już przejechać w żaden sposób, nie ma normalnych jezdni, nie ma parkingów. Wy chcecie deptaków i powrotu do przeszłości przedwojennej - tylko ulice nie te!! nie ten wymiar, nie ten ruch, nie ta liczba przechodniów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.rada.com.pl 04.02.05, 10:57 Znów te zebry na jezdniach! Proszę zobaczyć co się dzieje przy Arkadii, gdzie właśnie są zebry i nie ma świateł. Największe korki w mieście! Dlaczego u nas zawsze myśli się jakby ludziom utrudnić życie, a nie ułatwić? Przecież ideą przejść podziemnych jest bezkolizyjny ruch pieszych i samochodów. Czy Pan Borowski weźmie odpowiedzialność za wypadki, które niewątpliwe tam się wydarzą? Jaki będzie następny ruch? Zamknięcie całego Ronda Dmowskiego dla ruchu samochodowego i zrobienie deptaka? Przecież samochodów z każdym rokiem jest coraz więcej, a nie coraz mniej. A poza tym, dlaczego jeden człowiek ma taką władzę, że urządza miasto tylko według swojego gustu? Przecież w Warszawie mieszka nie tylko Pan Borowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poldek Piesi winni korków IP: 217.8.163.* 04.02.05, 14:07 Nareszcie wiemy jaka jest przyczyna korków w Warszawie - nadmierna liczba pieszych! Trzeba wprowadzić przepisy, że każdy warszawiak musi sobie kupić samochód i korki znikną.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poldon i wypadków IP: 217.8.163.* 04.02.05, 14:08 no mamy też wyjaśnienie przyczyny wypadków drogowych - to piesi je powodują! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidek Re: Piesi winni korków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:57 Popieram - to samochody trzeba wyrzucić z centrum a nie pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kb Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.empik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 11:22 to w Polsce zeby zmienic kolor swojej nieruchomosci - tym wypadku hotelu -to trzeba pytac sie wladz o pozwolenie?????? chyba w korei polnocnej nawet tak nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poldek zmiana koloru na gorszy IP: 217.8.163.* 04.02.05, 14:13 Nie wiem jak jest w Korei Północnej, za to w Niemczech, Francji, Holandii tak jest (że trzeba mieć pozwolenie na zmiany wyglądu zewnętrznego prywatnych budynków). Jaka jest różnica w krajobrazie miejskim między Warszawą (a lepiej Raszynem ;-))), a np. Hagą, Bad Wurttau, czy dowolną inną miejscowością na zachód od Odry wie każdy kto widział.... Ja widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 12:32 Gość portalu: kb napisał(a): > to w Polsce zeby zmienic kolor swojej nieruchomosci - tym wypadku hotelu -to > trzeba pytac sie wladz o pozwolenie?????? chyba w korei polnocnej nawet tak > nie ma Twoja mentalność jest porażająca. Niestety dość typowa dla polaczków. Zupełne niezrozumienie iż człowiek jest istotą społeczną. Życie w gromadzie nakłada szereg ograniczeń. A polaczkom marzy się anarchia. Nigdy z gówna się nie wygrzebiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Koszmarny ten niebieski napis z boku IP: *.chello.pl 04.02.05, 12:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tt Ządamy nazwy FORUM !!!! IP: *.axelspringer.com.pl / *.axelspringer.com.pl 04.02.05, 12:27 Daczego bezmyuslni zachodni inwestorzy tak beztrosko zmieniaja historyczne i wrosle w miasto nazwy!!!??? Prosze zapytac przypadkowego przechodnia, warszawiaka gdzie jest Novotel - wskaze ul. Zwirki i Wigury, a gdzie Forum - tylko na rogu Marszalkowskiej i Alej Jerozolimskich! Zreszta zachodnie nadete dupki, ktore po machlojkach kupily Domy Centrum poszly po rozum do glowy i przywracaja stare dobre nazwy Waes, sawa i Junior. Tochyba o czyms swidaczy... Zajmijcie sie tym, czy jest szansa aby ten hotel nadal byl Forum z tym charaktersytycznym neonem, ktory tak mnie fascynowal w dziecinstwie, gdy wypatrywalem go z balkonu 6 pietra bloku na Saskiej Kepie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidek Re: Ządamy nazwy FORUM !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:00 Może się przecież nazywać NOVOTEL FORUM. Odpowiedz Link Zgłoś
daimona Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 13:37 A co wy macie przeciwko przejściom podziemnym? Ja tam je nawet wolę, przynajmniej wiem, że zaden kretyn mnie nie przejedzie ;). Mogą jedynie dodać dla babć/dziadków schody ruchome i już. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawianka_jedna Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 14:02 To po to wydano kupę kasy na windy żeby teraz robić przejścia naziemne? A sklepiki w przejściu wymrą śmiercią naturalną bo nikomu nie będzie się chciało schodzić. Niestety Marszałkowska jest trasą przelotową i tworzenie przejść naziemnych spowolni ruch samochdów i stworzy dodatkowe niebezpieczeństwo dla przechodniów. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 14:10 warszawianka_jedna napisała: > > > To po to wydano kupę kasy na windy żeby teraz robić przejścia naziemne? > A sklepiki w przejściu wymrą śmiercią naturalną bo nikomu nie będzie się > chciało schodzić. > Niestety Marszałkowska jest trasą przelotową i tworzenie przejść naziemnych > spowolni ruch samochdów i stworzy dodatkowe niebezpieczeństwo dla przechodniów. Wszystko to nielogiczna nieprawda! Przeciez o to wszystko chodzi! a) sklepiki wymra - zniknie problem handlujacych sznurowkami b) Jak nie bedzie mozna przejechac, samochody sie wyniosa. c) wydano kupe kasy na windy.. bo TAK. d) przechodnie sa niebezpieczenstwem samym dla siebie - przeciez mogli zostac w domu e) Ale bedzie szanse liize albo trafalgar skłer z kikutem palmy niczym wieza ajfla. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawianka_jedna Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 14:19 warzaw_bike_killerz napisał: > warszawianka_jedna napisała: > > > > > > > To po to wydano kupę kasy na windy żeby teraz robić przejścia naziemne? > > A sklepiki w przejściu wymrą śmiercią naturalną bo nikomu nie będzie się > > chciało schodzić. > > Niestety Marszałkowska jest trasą przelotową i tworzenie przejść naziemny > ch > > spowolni ruch samochdów i stworzy dodatkowe niebezpieczeństwo dla > przechodniów. > > Wszystko to nielogiczna nieprawda! Przeciez o to wszystko chodzi! > a) sklepiki wymra - zniknie problem handlujacych sznurowkami handlarze przeniosą się na górę. > b) Jak nie bedzie mozna przejechac, samochody sie wyniosa. taaaak napewno, już takie na wynos widziałam. > c) wydano kupe kasy na windy.. bo TAK. to ma sens w tym mieście > d) przechodnie sa niebezpieczenstwem samym dla siebie - przeciez mogli zostac w domu kilka pokazowych wypadków ograniczyło by pętanie się bez celu po przejściach dla pieszych > e) Ale bedzie szanse liize albo trafalgar skłer z kikutem palmy niczym wieza > ajfla. tu na środku pasował by sławny pomnik, który stoi na rondzie w Rzeszowie, wiesz jak sie nazywa? ja wiem ale nie powiem bo, się wstydzę. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 14:37 warszawianka_jedna napisała: >> tu na środku pasował by sławny pomnik, który stoi na rondzie w Rzeszowie, wiesz > > jak sie nazywa? ja wiem ale nie powiem bo, się wstydzę. > Nigdy nie bylem w Rzeszowie. Ale ciekawosc skreca mi zoladek. Chociaz jakas malutenka podpowiedz prosze, prosze, prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawianka_jedna Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta 04.02.05, 15:34 warzaw_bike_killerz napisał: > warszawianka_jedna napisała: > > >> tu na środku pasował by sławny pomnik, który stoi na rondzie w Rzesz > owie, > wiesz > > > > jak sie nazywa? ja wiem ale nie powiem bo, się wstydzę. > > > > Nigdy nie bylem w Rzeszowie. Ale ciekawosc skreca mi zoladek. Chociaz jakas > malutenka podpowiedz prosze, prosze, prosze. > To WIELKA P..DA, tak wygląda i tak ją nazywają, stoi na największym rondzie przed największym hotelem w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poldek Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: 217.8.163.* 04.02.05, 14:44 "> d) przechodnie sa niebezpieczenstwem samym dla siebie - przeciez mogli zostac w domu kilka pokazowych wypadków ograniczyło by pętanie się bez celu po przejściach dla pieszych" Też uważam, że ci co chodzą po przejściach dla pieszych robią to złośliwie. Zamiast siedzieć w domu, pałętają się po zebrach bez celu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poldek Trzymajmy się dupy! IP: 217.8.163.* 04.02.05, 14:18 Swięta racja - jeżeli wydano kupę kasy na rozwiązanie, które jest do dupy, to trzeba się tego trzymać! Szczególnie jeżeli zmiana miała by być prawie bez kosztów (koszt farby na zebrę jest nieatrakcyjny, bo za mały, żeby ustawić przetarg). Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Trzymajmy się dupy! 04.02.05, 14:19 Gość portalu: Poldek napisał(a): > Swięta racja - jeżeli wydano kupę kasy na rozwiązanie, które jest do dupy, to > trzeba się tego trzymać! Opowiedz o tym szerzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poldek Re: Trzymajmy się dupy! IP: 217.8.163.* 04.02.05, 14:38 Wyobraź sobie, że chcesz dojechać rowerem z Pałacu Kultury do hotelu Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esmeralda_pl Re: Trzymajmy się dupy! IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 04.02.05, 14:39 A po co jechać? taki kawałek? Bozia nóżek nie dała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poldek Re: Trzymajmy się dupy! IP: 217.8.163.* 04.02.05, 14:46 No właśnie - po pierwsze po co jechać! Jeżeli można zostać w domu i nie naprzykrzać się dumnym kierwcom blachosmrodów. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Trzymajmy się dupy! 04.02.05, 14:59 Gość portalu: Poldek napisał(a): > Wyobraź sobie, że chcesz dojechać rowerem z Pałacu Kultury do hotelu Forum. Poczekaj, ja sie pytalem o to rozwiazanie za kupe kasy, a ty mi tutaj od dupy strony (na siodleku) wyskakujesz. PS. Zeby dojechac bidakucykiem z Pekinu do Forum jedziesz: a) Marszalkowska, na rondzie w lewo b) jak masz jechac zgodnie z prawem po chodniku, mozesz wybrac przejscie przy MC Donaldzie (Sezam), a potem przy Smyku. PSS. Powiedz mi, jak mam jechac samochodem spod Sezamu do Marriota? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidek Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:11 Jakie sklepiki? Nie ma tam nawet kiosku ruchu tylko same śmierdzące smarzalnie kanapek. Zresztą zawsze można przerobić to podziemie na szlety miejskie, których w Warszawie w Centrum brakuje, a późnie może na nocny klub jak to zrobiono przy skrzyżowaniu Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej - mowa o Undegrandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.05, 14:52 Już raz ten pomysł był wałkowany . Pamietam ile sie temu Borowskiemu wtedy dostało , ale widocznie ten oszołom żyje w jakimś wirtualnym swiecie i nic do niego nie dociera . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu4 zebry ? Czyj to pomysl ??? IP: *.chi.megapath.net 04.02.05, 18:37 Za malo ludzi ginie w Polsce pod kolami ???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef Re: zebry ? Czyj to pomysl ??? IP: *.tvgawex.pl 04.02.05, 20:19 ja wolę ten żółty kolor1!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 23:23 Czy wiecie że pod elewacją kryją się tony azbestu???!!!Jak to ruszą to będzie trzeba chodzić w maskach.ŻYCZĘ ZDROWIA!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brr wrr Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: *.chello.pl 05.02.05, 19:51 ja rozumiem,że ktoś musi dostać ogromną kasę i o to chodzi!! jak można mówić o wielkomiejskich ulicach w tym miejscu, szerokie, niedostosowane do człowieka, brzydkie (oglądałam te konkursowe prace - ludzie ratujcie -nuda nuda nuda...) z jednego brzydactwa w drugie. czy koniecznie trzeba robić coś tylko dlatego, ze można wydać jakieś pieniądze, a może skoro już są to wydać je rozsądniej!!!! rozumiem, też że mamy już sprawne wszystkie inne przelotowe ulice bądź obwodnice Warszawy i możemy sobie powiększyć korki do rozmiarów niewyobrażalnych, poza tym służba zdrowia jest przygotowana na te wszystkie wypadki - to chyba pod kątem emerytów, rencistów i bezrobotnych w ramach planu wypychania ich na ulice na czerwonym świetle, przecież i tak jest nas za dużo na tej planecie, a w Warszawie trzeba zrobić miejsce dla świeżej wiejskiej krwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RABBIT BARDZO FAJNY BYL ZOLTY FORUM IP: *.cust.tele2.ch 06.02.05, 00:36 BARDZO FAJNY BYL ZOLTY FORUM I W OGOLE MI SIE NIE PODOBA ZMIANA NA SREBRNY. POZA TYM FORUM TO DOBRA NAZWA, A NOVOTELE SA WSZEDZIE, TO TAK JAK MACDONALDS. SZKODA ZE KULTOWE HOTELE ORBISU ODCHODZA W ZAPOMNIENIE... CIEKAWE CO ZABOJADY ZROBIA Z GRANDEM W SOPOCIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 10.02.05, 06:14 Brawo! To byl najbrzydszy budynek w Wawie. Prawdziwa hanba. Wlasnie niedawno tu o tym pisalem i sie mnie posluchali. Teraz jeszcze jedno: w centrum musza pozostac otwarte przestrzenie, tak zeby bylo widac perspektywe. Jak sie zabuduje centrum ciasno to bedzie wygladalo jak w jakims Sochaczewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zegrz Re: Dawny hotel Forum srebrny jak rakieta IP: 217.17.35.* 10.02.05, 12:09 Mój Boże, żeby tylko tym razem wawiaka nie posłuchali! Bo nam zrobią perspektywę od Towarowej do Nowego Światu, a może i kawałeczek Pragi wyburzą? Odpowiedz Link Zgłoś