Gość: juri666 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 22:59 z jednej strony ASP odzyskuje grunty, ktore nalezaly do niej przed wojna, ale gdy tak samo postepuja spadkobiercy poprzedniego wlasciciela, wladze uczelni sa oburzone... prawo kalego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wyborca z dworca Czarny dzień na ASP IP: *.MAN.atcom.net.pl 09.10.07, 23:00 oto polscy propagandyści plastyczni kształcili sie w ukradzionym budynku. I chca te kradzież zalegalizowac odwolaniem sie do zasług dla PRL. Zabawne. Dla spoważnienia problemu zapraszam artystów na dworzec centraly - miejsca tu dużo, a wizualnosc pobudzajaca do artystycznych konceptualizacji. No i kontakt z życiem niezapośredniczonym Odpowiedz Link Zgłoś
ortodoksa1 Re: Czarny dzień na ASP 09.10.07, 23:11 Pan Aumiller czy jakmutam pewnie nawet nie wie gdzie jest to ASP. Minister intelektualista z samoobrony się´znalazł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che? Re: Czarny dzień na ASP IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.07, 23:18 co, nie podoba się wolny rynek i własność prywatna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! Re: Czarny dzień na ASP IP: *.aster.pl 09.10.07, 23:52 A jak się np. z Izraela odezwą spadkobiercy właścicieli gruntów, na których Pałac Kultury stoi to tez tak będziesz kapitalizmu bronił? Tak z ciekawości pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che! Re: Czarny dzień na ASP IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.07, 00:10 wtedy się ubiorę na czarno i chwycę z innymi za rączki, oczywiście - może spróbuję jeszcze zatkać uszki i będe tupał z całych sił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! Re: Czarny dzień na ASP IP: *.aster.pl 09.10.07, 23:51 Patrz, to ja nie wiedziałem że Pałac Czapskich to budowla PRL-owska, a ASP było tak naprawdę komunistyczną propagandówka a nie szkołą artystyczną. Dzięki za otwarcie oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
profsowa Re: Czarny dzień na ASP 10.10.07, 05:08 nie powinno być zwrotów budynków (chyba że jest własnością pracownika aparatu władzy PRL, a już nawet nie jego potomka) tylko, najwyżej, odszkodowania od państwa, i to niekoniecznie biorące pod uwagę obecną wartość (bo w budynki prywatne władowano dziesiątki lub setki tysięcy, a w publiczne miliony) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stpierre Re: Czarny dzień na ASP IP: *.chello.pl 10.10.07, 10:44 profsowa napisał: > nie powinno być zwrotów budynków (chyba że jest własnością pracownika aparatu w > ładzy PRL, a już nawet nie jego potomka) tylko, najwyżej, odszkodowania od pańs > twa, i to niekoniecznie biorące pod uwagę obecną wartość (bo w budynki prywatne > władowano dziesiątki lub setki tysięcy, a w publiczne miliony) Rozumiem, że właściciel prywatny przez ten okres nie włożyłby ani złotówki, żeby utrzymać budynek w dobrym stanie? I nie miałby z niego ani złotówki zysku? Nie sposób wywłaszczać ludzi, którzy weszli w posiadanie jakiegoś budynku płacąc pełną jego wartość. Wtedy powinny być odszkodowania. Jeżeli ktoś jest tylko lokatorem, to powinien dostać pełnowartościowy lokal zastępczy, jeżeli dostał coś za zasługi w budowaniu władzy ludowej, albo jakiejkolwiek innej, to wylot z dnia na dzień, publiczne instytucje jak ASP powinny mieć czas na budowę nowych budynków. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Czarny dzień na ASP 10.10.07, 20:12 Włozł by tylko w co? W te resztki piwnic co zostały po wojnie? Naucz się czytać. Ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwiecien45 Rozebrać budynek do stanu z 1945r.i oddać damom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 23:18 Albo oddać im coś w zastępstwie budynku. Na przykład teren i obiekty w Twierdzy Modlin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KP dla studentów Re: Rozebrać budynek do stanu z 1945r.i oddać dam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 23:46 krakowskie to ulica stricte studencka i nie wyobrazam sobie, by ludzi z asp mialo tam zabraknac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczypisiak Warszawe oddać właścicielom, a stolicę przenieść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 01:10 gdzieś... na przykład na Podlasie, gdzie nie ma wykształciuchów, a ufny lud patriotycznie głosuje na PiS. ASP można skasować, do malowania portretów wodzów, produkcji dwugłowych pomników Nieznanego Opozycjonisty i robienia patriotycznych dekoracji na kacze parteitagi można będzie nająć jakąś niedrogą firmę z Chin... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zynxzghynxgz Re: Warszawe oddać właścicielom, a stolicę przeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 22:05 Proponuję oddać Pałac Kultury Rosjanom a pałac prezydencki Radziwiłłom. Uważam też, że linia metra powinna omijać kioski totalizatorów sportowych - dobro ogółu dobrem ogółu ale to przecież własność prywatna. PS: Ostatnie wybory samorządowe w Białymstoku wygrało PO ;) Odpowiedz Link Zgłoś
profsowa Czarny dzień na ASP 10.10.07, 05:03 wspomniany w artykule prezydent przewróci się w grobie... a te kobiety plamią swoje nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Czarny dzień na ASP 10.10.07, 05:15 Gość portalu: juri666 napisał(a): > z jednej strony ASP odzyskuje grunty, ktore nalezaly do niej przed wojna, ale > gdy tak samo postepuja spadkobiercy poprzedniego wlasciciela, wladze uczelni > sa oburzone... prawo kalego? Parę dni temu wpadł mi w ręce (przepraszam, w moje brudne łapy) zdecydowany protest przeciw oddawaniu polskiego majątku przedwojennym żydowskim właścicielom. To panie Raczyńskie też ze starego obrządku? Chyba nasz kraj kiepski interes robi na tych "patriotkach" - za kilka insygniów prezydenckich pałac... W kolejce ustawiaja się inni - o Belweder upomną sie spadkobiercy Wielkiego Księcia Konstantego, o Zamek Króewski Szwedzi z familii Wazów. A ja mam solidnie przes...e. Wprawdzie jeden dziadek z drobnej szlachty pochodził, lecz drugi urodził się jako chłop pańszczyźniany. Więc co drugi dzień do dziedzica na odrobek chodzić będę musiał - jako należne mu mienie... Moja żona juz stara i brzydka - więc nie będę taka świnia i pana dziedzica nie będę zmuszał do "prawa pierwszej nocy" Lecz jesli do mojej córki się zbliży, to po staropolsku mu sztachetą przypier...ę Do cholery - to są wzory patriotyzmu? Bo pradziadek miał zasługi, bo praprabacia Czapska wyszła za mąż za Raczyńskiego? To dzisiejszej Polsce rachunek za dziedziczny patriotyzm wystawimy? Moi rodzice całą wojne niewolniczo pracowali w Niemczech. Mama dostała niedawno jakieś 3 tysiące odszkodowania za 5 lat pracy w chlewie. Ojeciec nawet tego nie dozył. Jaki tu byłby uczciwy rachunek dla polskiego lub niemieckiego rządu? Gdy pan prezes polsko- niemieckiej fundacji miesięcznie miał większy fundusz na kawę, niż wypłacił mojej mamie odszkodowania. Jak wyliczać wartość trupów z Katynia i Powstania Warszawskiego - i tych nieznanych, zapomnianych, od Afryki po Kamczatkę? Kto w ostatnim półwieczu bardziej Polsce się zasłuzył? Setki artystów wykształconych na Krakowskim Przedmieściu, czy córki operetkowego "prezydenta" z Londynu, dorabiającego jako księgowy? Odpowiedz Link Zgłoś
testra Re: Czarny dzień na ASP 10.10.07, 07:16 Chyba nie możesz aż tak uogólniać, choć niewątpliwie masz wiele racji. Właściwie takie kłopoty i zamieszanie ze zwrotem nieruchomości ma w Polsce tylko Warszawa i zo na własne życzenie. Ciekawe po co przez tyle lat utrzymuje się w mocy dekret Bieruta o wywłaszczeniu nieruchomości w Warszawie ? Widocznie komuś to służy. A te patriotyczne bajki są tak samo dobre na użytek mas, jak każde inne. Dziadkowie, Babcie, Rodzice, czy też my ? A może Studenci lub interes publiczny ? To chyba nie ma najmniejszego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: Czarny dzień na ASP 10.10.07, 10:32 służy. bez tego tysiace lokatorów mieszkań komunalnych w śródmieskich kamienicach straciłoby dach nad głową, nikt juz by nie zainwestował w kolejne złote tarasy i ronda - 1, bo miasto nie miałoby praw do gruntów. pałac kultury dostałby sie w prywatne ręce. oczywiście spadkobiercom nieruchomości należy sie odszkodaowanie za utraconą ziemię. pałace i kamienice zostały odbudowane po wojnie z pieniędzy państwowych, więc nie powinny stanowić przedmiotu sporu, skoro nie są to te same budynki, chociaż odbudowane wedle pierwowzoru. Odpowiedz Link Zgłoś
testra Re: Czarny dzień na ASP 10.10.07, 12:14 niewątpliwie służy, i tego właśnie należałoby się obawiać najbardziej, bo zniesienie dekretu Bieruta wcale nie musi oznaczać oddawania wszystkiego jak leci byłym właścicielom. Lecz jak do gruntów warszawskich dodajesz jeszcze mieszkania komunalne to tworzysz już całkiem pokaźny obszar przywilejów w samym centrum stolicy rozdawanych właśnie przez polityków (i najchętniej chyba samym sobie, bo właśnie z takich mieszkań korzystają przecież powszechnie partie polityczne i służby państwowe). Cały ten obszar nie podlega żadnym prawom rynku, bo wciąż jest regulowany w sposób urzędniczy i finansowany z naszych podatków. Czy nie jest to kuriozalna sytuacja w samym centrum stolicy państwa europejskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 Czarny dzień na ASP 10.10.07, 08:07 Przecież to tylko sprawa wysokości kosztu remontu po wojnie. Wystarczy udowodnić, że był znacznie wyższy niż mogą Raczyńskie zapłacić i rzecz umrze naturalną śmiercią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Dura lex sed lex IP: 193.24.24.* 10.10.07, 08:48 No niestety jeśli Pałac należy do kogoś innego to nie ma możliwości aby ASP się na tej nieruchomości uwłaszczył. Nie rozumiem tłumaczenia cwaniaków mówiących że łożyli sumy na utrzymanie bądź modernizację. TO NIE JEST ICH WŁASNOŚĆ !!!! I kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student UW Re: Dura lex sed lex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 09:04 Zgadza sie! Prawo wlasnosci, swiete prawo, ale i ja tak kibicuje kolezankom i kolegom z ASP, zeby ich nie wyrzucono z ich pieknej siedziby! Powodzenia!! Mysle ASP - budynek na KP. Nie ma innej mozliwosci!:) Odpowiedz Link Zgłoś
dobrotka06 Re: Dura lex sed lex 10.10.07, 09:20 KUpa ludzi potraciła własność w wyniku wojny. Warszawiaków też. I co, ktoś się nimi przejmuje? Nie. Tylko pałace oddajemy. Po tylu latach? W 94 roku? Trzeba było od razu krzyczeć. Wziąć sobie te gruzy. Zgadzam się z ideą oddawania majątku pod jednym warunkiem - zwrot kosztów podniesienia z gruzów, remontów przez te wszystkie lata. W końcu to było z NASZYCH pieniędzy. Chcą pałac - niech oddaja. Wtedy proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rotfl buahhaaa IP: *.acn.waw.pl 10.10.07, 13:14 > gadzam się z ideą oddawania majątku pod jednym warunkiem - zwrot > kosztów podniesienia z gruzów, remontów przez te wszystkie lata. Pokrętna logika, ale gdyby w zamian państwo z góry zapłaciło za kilkadziesiąt lat "wynajmu" (z odsetkami), to możnaby się z nią zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: buahhaaa 10.10.07, 14:55 > Pokrętna logika, ale gdyby w zamian państwo z góry zapłaciło za > kilkadziesiąt lat "wynajmu" (z odsetkami), to możnaby się z nią > zgodzić. No i tak właśnie należy obliczyć odszkodowanie Odpowiedz Link Zgłoś
testra Re: buahhaaa 10.10.07, 22:07 zamiast wynajmowania audytorów, proponuję zakup kalkulatorów kieszonkowych i lekcje podstawowej matematyki, wyjdzie zdecydowanie prościej i dużo taniej dla podatników. Nie jesteśmy aż tak ułomni, abyśy byli skazani aż na takie akrobacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Czarny dzień na ASP IP: *.chello.pl 10.10.07, 09:42 Panie powinny dostać odszkodowanie, a nie budynki, to jest jasne jak słońce. Gazeto, porozmawiaj ze studentami, zapytaj czy mają wsparcie rektora i innych "decyzyjnych" osób. Studenci chcą pozostać na Krakowskim Pzedmieściu i walczą o to. Jednak nic im się nie uda bez zaangażowania uczelni. Władze uczelni "wspierają akcję", ale stoją z boku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: Czarny dzień na ASP IP: 193.24.24.* 10.10.07, 10:41 A ja chcę zamieszkać w Pałacu w Wilanowie. Jak można mi go nie dać. Nikt nie chce mnie słuchać. To jest państwo prawa? Ja tego tak nie zostawie!!! PS Smiesznie to brzmi prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Re: Czarny spadkobierca 10.10.07, 12:45 Do Wilanowa pierwszeństwo mają spadkobiercy świętego prawa własności po rodzinie Sobieskich - Murzynka z Mozambiku, Rosjanin z Kaliningradu i pewna osoba z Francji, o trudnej o ustalenia płci. Ale juz porozumieli się, iż założą spółkę zoologiczną, która tam pokoje na godziny wynajmować będzie... Kpię sobie - ale właśnie słucham w tv o betankach z Kazimierza, cytuję "z którymi religijne harce były zakonnik wykonywał, co teraz wymaga najpierw pomocy policji, potem psychiatry, wreszcie egzorcysty i prokuratora" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokoszanel Re: Czarny dzień na ASP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 16:42 ale od KOGO maja dostac to odszkodowanie? tzn kto ma wylozyc kase? swieci panscy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent ASP Czarny dzień na ASP IP: *.171.91.186.crowley.pl 10.10.07, 11:40 z jednej strony uwazam, ze miasto (min. kultury?) powinno wesprzec ASP - negocjujac i splacajac legalnych spadkobiercow. kwestia promowania "dobr kultury" jest, moim zdaniem, w Polsce bardzo istotna. z drugiej strony ASP jest tak rozmemlaną, zle zarzadzaną i przed wszystkim - malo zintegrowaną z miastem, oferujaca mu malo "rozrywek" instytucją - ze spotkala je sluszna "kara" za taka PRLOwska w stylu indolencje. skoro ASP ma od lat taki budynek w turystycznym centrum miasta - niechze w nim cos organizuje dla mieszkancow i turystow. oczywiscie studenci chca tego typu imprez i promocji - ale szkola bynajmniej nie pomaga im w ich organizowaniu. wystawa dizajnu raz na 10 lat (ktora odwiedzilo 5 osob na krzyz) czy jeszcze bardziej zamkniete wystawy semestralne to za malo! majac takie miejsce, trzeba je ozywic - tak jak robia to wszystkie zarzadzane przez normalnych ludzi uczelnie zachodnie. nasza uczelnia zarzadza artysta (posledni), a powninien menadzer lub przynajmniej czlowiek majacy interesujace pomysly. dobry bylby deal: miasto pomaga ASP, w zamian za to ASP z calym swoim wspanialym mlodym potencjalem (a taki ma), w "swoim" otwartym budynku przy krakowskim urzadza imprezy atrakcyjne dla mieszkancow i turystow. skoro ASP ma charakter SUBURBIALNY (a taki ma, nie organizujac dynamicznych eventow artystycznych), to niech przeniesie sie na suburbia, a palac Czapski-Raczynskich niech zajmie ktos bardziej "z jajami" (chocby i biznesowymi - jak hotel itp). Odpowiedz Link Zgłoś
alz777 a czy ci właściciele zwrócą nakłady poniesione na 10.10.07, 13:41 odbudowę. Bo po wojnie tam nie było kamienia na kamieniu, więc jak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajka Re: a czy ci właściciele zwrócą nakłady poniesion IP: *.bredband.comhem.se 10.10.07, 14:19 Oczywiscie ale zwrocic koszty utrzymania budynku, ogrzewania , renowacji itp przez 50 lat, to moze zrezygnuja...czy te corki tu zyly? Za komuny? nie, mialy sie dobrze w Anglii a teraz siegaja po gotowe...swinstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CONRAD alez to jest skradzionywlascicielom budynek! IP: *.ses-astra.com 10.10.07, 16:00 Zadziwiajace! Przeciez to jest skradziona wlascicielom wlasnosc! Ja bym sie wstydzil protestowac - co dalej ma Panstwo krasc? Niech studenci wyobraza sobie ze Panstwo zabiera im ich prywatne mieszkanie np. na Ursynowie, kwateruje tam "artyste"na 60 lat i mowi wara i won! Potem Panstwo chce zwrocic mieszkanie a "artysta"mowi NIE! Bo on sie zasiedzial i mu w tym mieszkaniu dobrze! Ludzie czyscie zwariowali??!!! ASP powinno dostac inny lokal/budynek i basta! Co to sa za wykladowcy dajacy taki przyklad studentom? Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
studentasp Re: alez to jest skradzionywlascicielom budynek! 10.10.07, 16:25 alez to NIE budynek jest wlasnoscia pan raczynskich , ale dzialka pod nim!!! budynek zostal zniszczony w czasie drugiej wojny i asp dostalo dzialke z gruzowiskiem. ten budynek - a raczej kompleks budynkow - to tradycja scisle akademicka. i to ze stoja na "kradzionej" dzialce nie uzasadnia wywalania stamtad asp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Conrad Re: alez to jest skradziony wlascicielom budynek! IP: *.ses-astra.com 10.10.07, 17:04 Wlasnosc jest swieta! Po 60 latach komuny czas o tym pamietac. Drogi Studencie przeczytaj moj mail: zabierzemy Ci mieszkanie (powiedzmy ruine) , zakwaterujemy kogos na wiele lat a potem pocaluj nas w nos! Bo ten ktos sie przyzwyczail i jest juz "tradycja" ze on tam mieszka i nie "wyobraza sobie aby mial sie wyprowadzic". Nie wiem czy taki scenariusz trafilby w Twoje gusta. Toz to filozofia Kalego! Albo prawo obowiazuje wszystkich albo traktujemy je wybiorczo. Polecam przesledzic regulacje prawne (zwroty, odbudowe etc) "gruzow" i dzialek w centrum Londynu po nalotach Luftwaffe. Z szacunkiem naleznym; Conrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentasp Re: alez to jest skradziony wlascicielom budynek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 19:52 rozumiem conradzie, ze popierasz rowniez ruch wygnanych niemcow,zwrot polskich wlasnosci z terenow litwy i ukrainy - przeciez wlasnosc jest swieta , to moze i kolonie w afryce jednk do kogos naleza... niestety mam wrazenie , ze czasu nie zawrocimy i czasem trzeba wybrac, czy warto inwestowac w przyszlosc czy w przeszlosc... w gruncie rzeczy - nam studentom chodzi o miejsce do pracy, gdyz na razie wyglada na to, ze asp po porstu musi zniknac. byc moze lepsze byloby nawet rozwiazanie zakldajace powstanie nowych budynkow, ktore spelnialyby podstawowe wymogi bezpieczenstwa- tylko kto i gdzie je wybuduje??? Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: alez to jest skradzionywlascicielom budynek! 10.10.07, 20:25 Chwila, moment. Sam "własnymi rękoma" wybudował ten pałac czy ten pałac powstał "dzięki" niewolniczej pracy chłopów pańszczyźnianych? Skoro powstał dzięki pańszczyźnie to swięte prawo własności tak podstawowej rzeczy jak cudzy czas powinno być respektowane. Tak więc, jak kobitki odpracują ten czas na rzecz spadkobierców owych chłopów, albo wypłacą stosowny ekwiwalent pieniężny, nie mam nic przeciwko zwrotowi owego pałacu minus wartość odbudowy po II WŚ. Pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
at_work Miałeś chamie złoty róg 10.10.07, 17:34 Państwo, które nie dba o swoją kulturę jest tworem kalekim i bez przyszłości. Chamstwo z samobrony znów przehandlowało coś bezcennego. Kolejny absurd IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Czarny dzień na ASP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 19:57 Jestem stanowczo za odszkodowaniem dla pań Raczyńskich. Jakby tak wszystko oddać przedwojennym właścicielom, to całe centrum Warszawy będzie zespołem prywatnych działek... ASP na Krakowskim Przedmieściu jest już pewną tradycją. Państwo powinno dbać o kulturę i zapobiec wyrzuceniu ASP na obrzeża miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek komuna "dała" IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.07, 21:21 tak to właśnie komuna "dała" narodowi wiele rzeczy. Na szczęście nadeszły czasy zwrotu majątków rozkradzionych przez zbrodniczy system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xenon Re: Czarny dzień na ASP???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 21:29 LUUUUDZIE .... jakie wy pierdoły tu wypisujecie !!!!! Widziałem rysunki z z zaznaczonymi zniszczeniami Pałacu z wojny - nie było ich tak wiele, a są one w Archiwum ASP -obejrzcie je sobie !!!! Polskie Państwo [no i owszem ludowe] po prostu ukradło Pałac !!! Nie ma tu żadnej dyskusji. A jaki jest powód kradzieży i utrzymywania stalinowskich dekretów w uninym kraju ???? Bo w głowach wielu [niestety tu także i na forum ] to po prostu Homo Sowieticus .... i to do kwadratu !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentasp Re: Czarny dzień na ASP???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 22:47 Polskie Państwo [no i owszem ludowe] po prostu ukradło Pałac !!! Nie ma tu żadnej dyskusji. A jaki jest powód kradzieży i utrzymywania stalinowskich dekretów w uninym kraju ??? ja jestem za tym zeby zrewidowac postanowienia jalatnskie i wszelkie porozumienia miedzy panstwem polskim [ no i owszem ludowym], bo mi tam na pomorzu i slasku nie zalezy- wole kresy wschodnie- jak to nastapi to z checia oddam palacyk dawnym wlascicelom- i jeszcze jeden warunek- zadam powrotu feudalizmu!!!! i zburzyc palac kultury a dzialki oddac komu trzeba!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Czarny dzień na ASP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 21:28 a może by zapytać p. Aumillera czemu rozdaje coś co przez 62 lata utrzymywaliśmy wszyscy, jego Rodzice też. Za jakie korzyści taka decyzja? Jeżeli tak dalej pójdzie to za chwilę się okaże że potomkowie króla Mieszka byli właścicielami wszystkiego, a my- 40 mln, fora ze dwora. Co potomkowie właściciela mają oddać za odbudowanie, konserwację i utrzymanie budynku przez te lata. Gdyby koszty odbudowy, administrowania i remontów podliczyć, naliczyć procenty- tylko oficjalne, to chyba powinni dopłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksenia Re: Czarny dzień na ASP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 21:31 A ty skąd z Białorusi, czy z Kuby? O rety jeszcze i takie typki żyją w W-wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Czarny dzień na ASP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 21:41 Warszawiak, niestety coraz mocniej zakrzykiwany przez warszawian podobnych do Ciebie. Insynuacje reżimowe są ni w d... ni pod pachę, piszę o podatnikach. Jeżeli jeszcze nie płacisz arystokratko z folwarku popegeerowskiego, to życzę abyś płaciła jak najmniejsze, Twój byt będzie wtedy kształtował pseudo-świadomość którą Ci inni wmówią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stenia M. Re: Czarny dzień na ASP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 21:43 No pewnie, że to dziwne - jak można tak długo żyć z Leninem w sercu - a jak widać "podatnik" może....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Czarny dzień na ASP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 21:50 jak widać tylko PRL' owskich buców i obecnie PIS-owskich, stać na tak bezsensowne insynuacje, ty nie czytasz tylko klepies jzk mantrę. Ktoś ci kazał tak mówić i tak mówisz. Najkrótsza droga do bycia parteigenosse. Jeśli Ci ktoś odmówi cukierka to na pewno jest to fucken peerelowski, poleninowski komunista, to nic że ma 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stenia M. Re: Czarny dzień na ASP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 23:41 15 lat i co jeszcze ????? A podatnik? Z Łomży, bo nie z Wa-wy. Jasne - po prostu lewacki palant i to chyba z wyboru !!!! Tylko w małej główce Marks, Engels i s-ka !!! Na barykady - w Mińsku - frajerze !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Czarny dzień na ASP IP: 141.70.120.* 11.10.07, 11:34 Chyba Was pogielo, skad niby ASP ma wytrzasnac kase na nowe budynki co? Moze zobicie zrzute, ignoranci - tacy dumni ze swojego kapitalizmu, co? Szkoda, ze u nas w kraju zamiast inwestowac w modernizacje uczelni i w studentow, by byc w czolowce swiatowej i osiagac sukcesy, trzeba prosic o jalmuzne na to zeby miec w ogole gdzie egzystowac. No pewnie, olac to po co komu ASP??? Lepiej sie gniezdzic w swoich cisnych, zasciankowych umyslach, nie miec pojecia o sztuce - tak najwygodniej. Glosujcie na PIS, LPR i Samoobrone i gnijmy w tepocie, podczas gdy inne panstwa beda sie rozwijac a ich obywatelom bedzie sie zyc coraz godniej. Polska bedzie tonąc we własnodupnie wysranym gnojowisku. Pozdrawiam wszystkich wypowiadajacych sie tu burakow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NieStudiujeNaASP Re: Czarny dzień na ASP IP: *.acn.waw.pl 10.12.07, 04:43 Caly urok Twojej wypowiedzi prysl w przedostatnim zdaniu, Drogi Kolego :) Juz mogles sobie darowac to "wlasnodupnie wysrane gnojowisko". Odpowiedz Link Zgłoś